Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post Reply
Naslovnica

#376 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

LBVIEW wrote:
Naslovnica wrote:@haznadar,
Ja sam temi ponovio 5 puta minimalno, a ponavljam i sada...
Zaista nemam ništa protiv da se bilo ko izjašnjava kao Bošnjak, Srbin ili Hrvat, i da , shodno tome, bira bosanski, srpski ili hrvatski.
Ali moju djecu, koja nisu niti Bošnjaci, niti Srbi niti Hrvati, niko neće svrstavati u određeni nacionalni tor na osnovu izjašnjavanja o jeziku.
Moja djeca će da uče na sva 3 jezika.
Čekam da vidim šta će se desiti jer smo zaokružili sva 3 jezika. 8-)
Srvrstali su tebe npr., time sto si bio primoran uciti SH u srpskohrvatski nacionalni tor, samo tad to nije bio problem?
A da si u Banja Luci ucili bi srpski da ih ceo svet razume, sto opet ne bi bio problem?
Svrstali su me onoliko koliko su i tebe svrstali, i sve nas, u ta doba. ;-)
Ne stavljaj mi u usta nešto što nisam ni pomislio niti napisao.
U Banja Luci nisam, u Sarajevu sam. Ja se borim za sebe, ne mogu se boriti i za Banja Luku.
Za BL, MO, Istočnu Bosnu bi trebala da se bori SDA, to se njima obrati, jer je većina Bošnjaka glasala za SDA. ;-)
A kako se bore - vidi se iz priloženog - NIKAKO.
Naslovnica

#377 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

LBVIEW wrote:
japin_mutapi wrote:koliko sam skonto vise nece biti B/H/S jezik vec bosanski, hrvatski ili srpski
sta je ovdje problem, bosance stid i sramota da im djeci bude upisan bosanski u knjizicu i nisu za multikulti ako govore bosanski tj. nacionalisti su, sovinisti, fasisti u tom slucaju - ili neko pomisli da su bosnjaci, zbog bosanskog jezika
e, to bi vec bila katastrofa za deklarisane bosance

ima rjesenje za taj problem, izjasne se za hrvatski ili srpski

ovdje se radi o zelji i nastojanju deklarisanih bosanaca da se distanciraju od bosnjaka i svega bosnjackoga, pa je sasvim „logicno" da i bosanski jezik, kojim govore bosnjaci( vecinom) bude predmet tog distanciranja

bosnjak-islam-bosanski
bosanac-ateizam-srpskohrvatski

nije problem uopste izjasnjvanje(distanciranje) to je stvar slobode izbora, problem je sto se bosnjaci osudjuju zbog svog izbora i kada iskoriste svoja prava i slobodu proglasavaju se netolerantnim
Nece da im se djeca svrstavaju u nacionalne torove u KS,a u Banja Luci i zapadnom Mostaru ti isti "ostali" uce srpski/hrvatski bez problema i dio su stada. :-)
Da, neću da mi se djeca svrstaju u nacionalne torove, koliko god ti i slični tebi to pokušavali.
Ako ti smatraš da Alma i Edin u BL ili Mostaru uče srpski/hrvatski zato što žele i bez problema, i da su dio stada, onda zaista imaš veliki problem...
:roll:
hAZNADAR

#378 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by hAZNADAR »

dragan.s wrote:
hAZNADAR wrote:
Bosanski jezik nije nikakva mjesavina "istocne i zapadne varijante" vec je govorna forma nastala ovdje i koja se razvijala neovisno o susjedima.
Iz BiH se sirio govorni uticaj na susjede a ne obrnuto.
Uticaji su obostrani. Teško da je jezik nastao ovdje i onda se proširio kod susjeda koji su mnogostruko veći po populaciji.
Standardizacija SH jezika je svoju inspiraciju nasla u govoru u BiH a ne kod susjeda.
Koji je bio isti i u Crnoj Gori i Dubrovniku u tom periodu. Istočna Hercegovina je bila samo centar tog dijalekta.
A lokalni izgovori nemaju nikakve veze sa uticajem istocne Ili zapadne varijante. To su posljedice migracija iz proslosti, i sto politicke granice ne prate obavezno i kulturoloske.
Imamo takodjer i ijekavicu u Crnoj Gori, a kajkavci u hrvatskom Zagorju isto imaju masu ekavskih izraza.
Kajkavski jezik je ekavski, kao i slovenački.
BiH je jedinstveno podrucje gdje se skoro isto prica na cijelom prostoru. Od Bihaca do Bijeljine di Trebinja. ZA razliku od Hrvatske gdje im maltene treba prevodioc za govor otoka i Zagorja Ili Srbije govor Vranja, u Nis i Vojvodine.
Ovo tek ne stoji. Toliko se različito priča (razgovorni jezik) od kraja do kraja BiH da je skoro ista razlika kao između Slavonije i Dalmacije.

Netacno i da nisam sam prosao sve te krajeve nebi ni tvrdio sto tvrdim.
Razlike u govoru u Hrvatskoj i Srbiji su mnogo vece nego u samoj BiH.

Gotovo da nema razlika u govoru u cijeloj BiH. Uzmi bilo koji dio BiH i uporedi sa drugim dijelom - svi se savrseno razumiju i nerjetko ne mogu ljudi s'pika ni locirati odakle ko dolazi.

U Hrvatskoj je velika razlika govora sa otoka, Slavonije i Zagorja.
U Srbiji velika razlika juzne Srbije, Sumadije i Vojvodine a Nis da ne spominjemo.

Standardni SH jezik koji je i danas osnova srpskog, hrvatskog i bosanskog je svoju inspiraciju nasao u BiH a ne kod susjeda. Standardni SH jezik je slicniji govoru na svakom pedlju BiH nego na bar trecinu teritorije kod susjeda. Standardni srpski ili hrvatski kojeg danas cujes na Dnevniku, Vestima na TV u Hrvatskoj ili Srbiji je slicniji govoru na svakom pedlju BiH nego na bar trecinu teritorije kod susjeda.
Zato sto je govor iz BiH bio osnovica standardnog jezika i odatle se uticaj sirio dalje. Naravno - to nema nikakvu etnicku, nacionalnu, vjersku,... boju.

Uticaj susjeda na BiH je daleko manji i lokalnog karaktera zbog migracija gdje su neki doseljeni u izolovanijim sredinama sacuvali izvorni govor i na pogranicnim mjestima zapadne Hercegovine ili tromedje granica sa S i CG gdje je granica vise politicka nego kulturoloska.
zg1911

#379 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by zg1911 »

Popušio i ti foru o istočno-hercegovačkom dijalektu kao osnovi za standarde. A isti se mogao i može zvati i dubrovačkim i crnogorskim. Logičnije da se zove istočno-hercegovački nego dubrovački zbog duže tradicije pisane riječi i veće književne tradicije biće...
Naslovnica

#380 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

japin_mutapi wrote:koliko sam skonto vise nece biti B/H/S jezik vec bosanski, hrvatski ili srpski
sta je ovdje problem, bosance stid i sramota da im djeci bude upisan bosanski u knjizicu i nisu za multikulti ako govore bosanski tj. nacionalisti su, sovinisti, fasisti u tom slucaju - ili neko pomisli da su bosnjaci, zbog bosanskog jezika

ovdje se radi o zelji i nastojanju deklarisanih bosanaca da se distanciraju od bosnjaka i svega bosnjackoga, pa je sasvim „logicno" da i bosanski jezik, kojim govore bosnjaci( vecinom) bude predmet tog distanciranja

bosnjak-islam-bosanski

nije problem uopste izjasnjvanje(distanciranje) to je stvar slobode izbora, problem je sto se bosnjaci osudjuju zbog svog izbora i kada iskoriste svoja prava i slobodu proglasavaju se netolerantnim
Ne znam za ostale, ja govorim isključivo u svoje ime.
Mene nije stid, dapače, bio bi mi ponos da mi je djetetu upisan bosanski u knjižici, ali dokle inicijativa dolazi iz ovog razloga:
"Doslo nase historijsko vrijeme, kao vecinskog naroda na ovim prostorima, da uzmemo ono sto nam i po Bozijem, i po ovozemaljskom zakonu pripada, a to je bosanski jezik. I dobro rece neko u komentarima: "Kad je srpski jezik, jezik Srba i to bosanskih Srba, hrvatski jezik, jezik Hrvata, i to bosanskih Hrvata, sto b to kome smetalo da bosanski jezik bude jezik Bosnjaka. Mi smo vecina, a opet ne namecemo drugima svoj jezik. Oni da su vecina kao mi , referendum bi raspisali, i donijeli zakon da svi ucimo samo srpski , i strani jezik samo ruski."
mom djetetu nema potrebe da u knjižici piše bosanski kao takav. Ako po Božijem i ovozemaljskom zakonu bosanski pripada Bošnjacima, ne bih ja ničije tuđe, Bože me sačuvaj. A bogami ni srpski, ni hrvatski, pogotovu ne SH.
Ja nemam nikakve veze sa Srbima u Srbiji niti sa Hrvatima u Hrvatskoj, a još manje sa Rusima i kojekakvim referendumima.
Perfidna i šovinistička SDA demagogija kod mene neće proći i neću se podvijati leđa spodobama iz udužene zločinačke SDA organizacije, a ponajmanje prihvatati SDA/HDZ/SNSD-SDS nacionalističke igre i dijeljenje Bosne i Herecgovine.
Ako ništa ne mogu učiniti ja kao jedinka (osimna izborima), ovo je moj dobrinos otporu i podjeli BiH.
Kejn

#381 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Kejn »

zg1911 wrote:Popušio i ti foru o istočno-hercegovačkom dijalektu kao osnovi za standarde. A isti se mogao i može zvati i dubrovačkim i crnogorskim. Logičnije da se zove istočno-hercegovački nego dubrovački zbog duže tradicije pisane riječi i veće književne tradicije biće...
Pa prvi pisani južnoslavenski dokument na ovim prostorima je valjda nastao u Bosni. A također riječ Dubrovnik je bosanska riječ, jer se Dubrovnik kao "Dubrovnik" prvi put spominje u Povelji Kulina Bana. Vi bi da se standard zovete Dubrovački a nemate ni svoju domaću riječ za Dubrovnik već je morate uzeti iz staro-bosanskog. Mislim da nije smiješno bilo bi žalosno.

Također, svako ko je imao osmogodišnje osnovno obrazovanje zna da je istočno-hercegovački dijalekt osnova za srpsko-hrvatski standard. To nije nikakvo trabunjanje Bošnjačkih nacionalista već prosta činjenica.
hAZNADAR

#382 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by hAZNADAR »

Zaista nemam ništa protiv da se bilo ko izjašnjava kao Bošnjak, Srbin ili Hrvat, i da , shodno tome, bira bosanski, srpski ili hrvatski.
Ali moju djecu, koja nisu niti Bošnjaci, niti Srbi niti Hrvati, niko neće svrstavati u određeni nacionalni tor na osnovu izjašnjavanja o jeziku.
A ko to molim te svrstava tvoju djecu u neki nacionalni ili etnicki tor - zbog jezika?
Kada znamo jako dobro da ne postoji pravilo da upotreba nekog jezika znaci automatski i tu naciju. Hebote pola svijeta prica engleski ili spanski a imaju druge nacije i niko ne spominje torove.
U samoj Srbiji i Hrvatskoj imas silu nesrba i nehrvata koji upotrebljavaju srpski ili hrvatski jezik. U sportu sa ponosom takvi nose i grb sa saharom ili orlovima - i niko od toga ne pravi dramu.

A nedajBoze da se u Sarajevu spomene upotreba srpskog, hrvatskog, bosanskog(koji nije ni u teoriji ni praksi rezervisan za samo Bosnjake) eto drame, fasizma, ubacivanje u tor,....

Tvoja djeca imaju na raspolaganju tri jezika. Iskreno receno - bosanski u toj skupini je najvise multi kulti i ima najveci kosmopolitski karakter. Tri jezika na raspolaganju - sto nemas u vecini drzava danas. Da zivis u Beogradu ili Zagrebu - imao bi na raspolaganju samo jedan i to je to.
Sila nasih ljudi zivi vani i djeca u skolstvu upotrebljavaju njemacki, svedski, engleski, holandski,.... nikakav problem.

A tebi smetaju tri jezika na raspolaganju.
Sta je to drugo no puki stereotip gdje si uz upotrebu ovog ili onog jezika il cetnik, il ustasa, il SDA balija?
Last edited by hAZNADAR on 15/10/2017 13:38, edited 1 time in total.
LBVIEW

#383 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by LBVIEW »

Naslovnica wrote:
LBVIEW wrote:

bosnjak-islam-bosanski

Nece da im se djeca svrstavaju u nacionalne torove u KS,a u Banja Luci i zapadnom Mostaru ti isti "ostali" uce srpski/hrvatski bez problema i dio su stada. :-)
Da, neću da mi se djeca svrstaju u nacionalne torove, koliko god ti i slični tebi to pokušavali.
Ako ti smatraš da Alma i Edin u BL ili Mostaru uče srpski/hrvatski zato što žele i bez problema, i da su dio stada, onda zaista imaš veliki problem...
Hoces-neces, po Ustavu imas pravo na jednu od varijanti i to je to, koristi racio a emocije ostavi po strani, nece se valjda Ustav prilagodjavati tebi i tvojoj porodici.
"Ostali" uce bez problema, a Alma i Edin su primorani jer nemaju mogucnost izbora poput Jelene i Marice u KS.
zg1911

#384 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by zg1911 »

Kejn wrote:
zg1911 wrote:Popušio i ti foru o istočno-hercegovačkom dijalektu kao osnovi za standarde. A isti se mogao i može zvati i dubrovačkim i crnogorskim. Logičnije da se zove istočno-hercegovački nego dubrovački zbog duže tradicije pisane riječi i veće književne tradicije biće...
Pa prvi pisani južnoslavenski dokument na ovim prostorima je valjda nastao u Bosni. A također riječ Dubrovnik je bosanska riječ, jer se Dubrovnik kao "Dubrovnik" prvi put spominje u Povelji Kulina Bana. Vi bi da se standard zovete Dubrovački a nemate ni svoju domaću riječ za Dubrovnik već je morate uzeti iz staro-bosanskog. Mislim da nije smiješno bilo bi žalosno.

Također, svako ko je imao osmogodišnje osnovno obrazovanje zna da je istočno-hercegovački dijalekt osnova za srpsko-hrvatski standard. To nije nikakvo trabunjanje Bošnjačkih nacionalista već prosta činjenica.
Ma ja ba

Uzeli mi od vas i imena tipa tvrtko i stjepan. Šta ćeš, lopovi podmukli

Prosta je činjenica da je govor dubrovnika, cg i hercegovine gotovo isti - novoštokavski ijekavski. Sad zašto se taj zove istočno-hercegovački a ne dubrovački ili crnogorski to je pitanje za osmogodišnjake. Ja pretpostavljam zbog velikih književnih djela istočno-hercegovačkih pisaca
Naslovnica

#385 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

hAZNADAR wrote:
A ko to molim te svrstava tvoju djecu u neki nacionalni ili etnicki tor - zbog jezika?
Kada znamo jako dobro da ne postoji pravilo da upotreba nekog jezika ne znaci automatski i tu naciju. Hebote pola svijeta prica engleski ili spanski a imaju druge nacije i niko ne spominje torove.
U samoj Srbiji i Hrvatskoj imas silu nesrba i nehrvata koji upotrebljavaju srpski ili hrvatski jezik. U sportu sa ponosom takvi nose i grb sa saharom ili orlovima - i niko od toga ne pravi dramu.

A nedajBoze da se u Sarajevu spomene upotreba srpskog, hrvatskog, bosanskog(koji nije ni u teoriji ni praksi rezervisan za samo Bosnjake) eto drame, fasizma, ubacivanje u tor,....

Tvoja djeca imaju na raspolaganju tri jezika. Iskreno receno - bosanski u toj skupini je najvise multi kulti i ima najveci kosmopolitski karakter. Tri jezika na raspolaganju - sto nemas u vecini drzava danas. Da zivis u Beogradu ili Zagrebu - imao bi na raspolaganju samo jedan i to je to.
Sila nasih ljudi zivi vani i djeca u skolstvu upotrebljavaju njemacki, svedski, engleski, holandski,.... nikakav problem.

Sta je to drugo no puki stereotip gdje si uz upotrebu ovog ili onog jezika il cetnik, il ustasa, il SDA balija?
Ne smetaju mi sva 3 jezika, ne smeta mi niti jedan jezik.
Zaokružili smo sva 3. 8-)
Kejn

#386 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Kejn »

zg1911 wrote:
Kejn wrote:

Ma ja ba

Prosta je činjenica da je govor dubrovnika, cg i hercegovine gotovo isti - novoštokavski ijekavski. Sad zašto se taj zove istočno-hercegovački a ne dubrovački ili crnogorski to je pitanje za osmogodišnjake. Ja pretpostavljam zbog velikih književnih djela istočno-hercegovačkih pisaca
Mislim klepili ste 8000 turcizama od Turaka sa kojim ama baš nikakve veze niste imali osim da ste se gledali kroz rore i nišane 500 godina. Mislim ako ste to u stanju izvest, šta je onda klepit jednog Tvrkta i Stjepana, pogotovo što se isti danas zovu Osman i Muhamed. To je za profesionalne kleptomane šaša.

Mislim hajde da ste se 500 godina gađali riječnicima umjesto bombama pa bi čovjek i razumio.
zg1911

#387 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by zg1911 »

Kejn wrote:
Mislim klepili ste 8000 turcizama od Turaka sa kojim ama baš nikakve veze niste imali osim da ste se gledali kroz rore i nišane 500 godina. Mislim ako ste to u stanju izvest, šta je onda klepit jednog Tvrkta i Stjepana, pogotovo što se isti danas zovu Osman i Muhamed. To je za profesionalne kleptomane šaša.
Ma ukrali i talijanima i njemcima a di nećemo turcima

Nismo mi ko tolerantni antifašisti

Ajmo sad nastaviti mitomaniju... Ipak ste par stoljeća u zaostatku za susjedima. Sretno!
Naslovnica

#388 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

LBVIEW wrote:
Naslovnica wrote:
LBVIEW wrote: Nece da im se djeca svrstavaju u nacionalne torove u KS,a u Banja Luci i zapadnom Mostaru ti isti "ostali" uce srpski/hrvatski bez problema i dio su stada. :-)
Hoces-neces, po Ustavu imas pravo na jednu od varijanti i to je to, koristi racio a emocije ostavi po strani, nece se valjda Ustav prilagodjavati tebi i tvojoj porodici.
"Ostali" uce bez problema, a Alma i Edin su primorani jer nemaju mogucnost izbora poput Jelene i Marice u KS.
Mijenjaće se Ustav, isto kao što će se mijenjati i zbog Sejdić-Finci i zbog ostalih apelacija radi diskriminacije i nepoštivanja prava "ostalih".
Kad-tad.
8-)
Edin H.

#389 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Edin H. »

Naslovnica wrote:
@Kejn
Demokratija je vladavina većine. Sad skontaj koji narod je većina u KS.
Ovo što si napisao dokazuje da veze sa životom nemaš, niti o tome šta je demokratija, a za ostalo da i ne govorim.
Autogolom si sam sebe diskreditovao iz svake daljnje polemike, bar sa mnom.
Mora da nisi bio na času kada se učilo šta je demokratija? :lol:
Jaci tlaci. :D
LBVIEW

#390 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by LBVIEW »

Naslovnica wrote:
LBVIEW wrote:
Srvrstali su tebe npr., time sto si bio primoran uciti SH u srpskohrvatski nacionalni tor, samo tad to nije bio problem?
A da si u Banja Luci ucili bi srpski da ih ceo svet razume, sto opet ne bi bio problem?
U Banja Luci nisam, u Sarajevu sam. Ja se borim za sebe, ne mogu se boriti i za Banja Luku.
Za BL, MO, Istočnu Bosnu bi trebala da se bori SDA, to se njima obrati, jer je većina Bošnjaka glasala za SDA. ;-)
Dakle, nisi imao izbora i to je bilo u dure, a sad kmecis zbog mogucnosti izbora. :lol:
Nisi pomislio, samo iz iskustva znam da " ostali" niti imaju mogucnost izbora u Banja Luci niti im to smeta, za
razliku od rodbine u KS gdje kmece kad ih neko krivo pogleda.
Bit ce da je ipak do Bosnjaka i nepostojanja programa asimilacije "ostalih" po ugledu na SH.
Naslovnica

#391 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

LBVIEW wrote:
Naslovnica wrote:
LBVIEW wrote: Srvrstali su tebe npr., time sto si bio primoran uciti SH u srpskohrvatski nacionalni tor, samo tad to nije bio problem?
Dakle, nisi imao izbora i to je bilo u dure, a sad kmecis zbog mogucnosti izbora. :lol:
Nisi pomislio, samo iz iskustva znam da " ostali" niti imaju mogucnost izbora u Banja Luci niti im to smeta, za
razliku od rodbine u KS gdje kmece kad ih neko krivo pogleda.
Bit ce da je ipak do Bosnjaka i nepostojanja programa asimilacije "ostalih" po ugledu na SH.
Ti ne bi propustio da provučeš BL ili MO u svom postu, pa taman da smo na pf Automobili? Nekakva profesionalna deformacija, ili imaš fetiš nekakav?
Ne kmečim, biće to OK, samo gledaj.
Ako su tebi sadašnji Ustav i zakonska rješenja u BiH OK, onda nećemo dalje da pričamo, jer ja sa SDS-SNSD/HDZ/SDA stvorovima nemam šta pričati. Ako ti misliš da je OK Edinu u Diviču što mora pohađati nastavu na "bošnjačkom", i ako je Ameli iz BL i Eminu iz MO svejedno što pohađaju nastavu na srpskom ili hrvatskom, jarane, nisi ti dobar nikako.
Ne može niko da me, zakonski, svrsta u neku jezičku grupu (ako ja to ne želim). Ponavljam, pisali smo sva 3 jezika. Nismo jedini.
Pa da vidimo na šta će sve to izaći.
Naslovnica

#392 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

p.s.
zaboravih da i ja dodam koji ironični smajli :) :lol: :) :lol:
Čisto iz principa.
hAZNADAR

#393 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by hAZNADAR »

zg1911 wrote:

Ma ja ba

Govor Dubrovnika je nemoguce objasniti a zanemariti historiju. Dakle grad, republika,.. gdje se do 15-og vijeka sluzbeno koristio latinski a poslije talijanski,.. romanizovani grad koji je poslije postepeno slaveniziran. Slavenski govor u Dubrovnik nije dosao sa mora vec sa kopna. Tako da u novijoj historiji grad pripada siroj govornoj oblasti a tesko da je centar ili korijen svega. Pretpostavljam da je Vuku i Ljudevidu bilo udobnije i lakse tu izucavati negoli se pentrati kozjim putevima do hercegovackih sela.

A imena koja spominjes? Nadam se da nisi ubacio etnicki predznak ispred njih. A jos manje napravio poveznicu srednjovjekovlja sa danasnjim obicajima i anahronizme. Isuvise je mnogo razlicitih stereotipa u ovoj temi da bi svaki dobio adekvatan odgovor.
ušće

#394 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by ušće »

statixx wrote:
ušće wrote: Ja sam Bošnjak , govorim Bosanski , vjerujem u boga ali ne praktikujem vjerske običaje , moj kum je Srbin ,govori srpski ,vjeruje u boga ali je ne praktikuje , moj najbolji prijatelj (skoro kao brat ) je Hrvat iz Čitluka ,vjeruje u boga ,govori Hrvatski ne praktikuje vjerske običaje ...mi i bar još Milion i po takvih u BiH smo jadni ne bili većina ,i živo nam se hebe šta vi hoćete ,kako vam više ne dođe iz dupeta u glavu svima od reda i onim desnim i onim lijevim ...
I vas trojica imate ustav krojen po vasoj mjeri, a okomio si se na covjeka koji zbog jebenog osjecaja identiteta nema jednaka prava. Je l' te to prpa da se jos neko ugura medju vas, gluho bilo postane konstitutivan, pa vam narusi idilu. :lol:
Prvo pročitaš,pa shvatiš,a onda izneseš mišljenje... Problem je u vašim glavama ,ako se javno bez ustezanja izjasniš pripadnikom jednog od naroda ,a posebno ako kažeš da si Bošnjak ...e onda si SDA papak, fašista, čoban, seljačina itd...Nećete i ne možete prihvatiti da postoje ljudi koji koje libo racku i za desne, a posebno za vas lijeve i da ni u snu neće više sa vama ,to su za mene normalni ljudi i takvih je najmanje polovica BiH ...druga je stvar što je to teško vama shvatiti a još teže prihvatiti....
Last edited by ušće on 15/10/2017 14:20, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#395 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by hAZNADAR »

Naslovnica wrote:
hAZNADAR wrote:
Kada znamo jako dobro da ne postoji pravilo da upotreba nekog jezika ne znaci automatski i tu naciju. Hebote pola svijeta prica engleski ili spanski a imaju druge nacije i niko ne spominje torove.

Jaro, znamo jako dobro da ti ne smetaju tri jezika ali ipak - ima gori od goreg - znamo koji. :lol:

Ja mislim da je bosanski jezik opet po svemu - najblizi danasnjim Bosancima koji nisu Bosnjaci/Srbi/Hrvati,... iz vise razloga.

Prvo - samo ime - ista imenica u osnovi.
Drugo - historijat - nikada bosanski nije pripadao ili bio samo u okviru jednog etnickog ili vjerskog kulturnog kruga.
Trece - literatura je multietnicka, multinacionalna, multivjerska.
Cetvrto - glavni i najbrojniji jezik u BiH na prijeratnom popisu 1991-ve bez ikakve prethodne kampanje, stranacke ili medijske promocije,... kada zvanicno nije bilo Bosnjaka.
Peto - kako je god SH jezik dekretom vlade nastao iz bosanskog - tako je i danas bosanski logicki nasljednik SH jezika.

mogao bi jos nabrajati razloge.

Tvoj izbor - tvoje pravo. Ali me ipak interesuje razlog odbijanja bosanskog jezika. Sta bi tvoja djeca ispala da koriste taj jezik?
zg1911

#396 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by zg1911 »

hAZNADAR wrote:
zg1911 wrote:

Ma ja ba

Govor Dubrovnika je nemoguce objasniti a zanemariti historiju. Dakle grad, republika,.. gdje se do 15-og vijeka sluzbeno koristio latinski a poslije talijanski,.. romanizovani grad koji je poslije postepeno slaveniziran. Slavenski govor u Dubrovnik nije dosao sa mora vec sa kopna. Tako da u novijoj historiji grad pripada siroj govornoj oblasti a tesko da je centar ili korijen svega. Pretpostavljam da je Vuku i Ljudevidu bilo udobnije i lakse tu izucavati negoli se pentrati kozjim putevima do hercegovackih sela.

A imena koja spominjes? Nadam se da nisi ubacio etnicki predznak ispred njih. A jos manje napravio poveznicu srednjovjekovlja sa danasnjim obicajima i anahronizme. Isuvise je mnogo razlicitih stereotipa u ovoj temi da bi svaki dobio adekvatan odgovor.
1. Dakle dubrovnik - bosanski grad! :D
2. A)na otocima nisu živjeli slaveni
2. B)otočani nisu nastanjivali dubrovnik

Valjda je lakše bilo onima iz zaledja promijenit vjeru kako bi mogli nastanit dubrovnik, nego ovim s otoka doplivati do db. A i nema kopna sjeverno i južno od db, samo istočno

Btw u toj republici imaš pisane tragove štokavskog, da ne provociram slučajno s riječi hrvatskoga, i u vrijeme kad je talijanski bio služben

Nego znači teško bi se dijalekt mogao nazvati dubrovačkim (po najvećem gradu di se govorio npr) s može istočno-hercegovačkim. Jer tamo se tako govorilo od stoljeća sedmog?
Naslovnica

#397 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

ušće wrote:
statixx wrote:
ušće wrote: Ja sam Bošnjak , govorim Bosanski , vjerujem u boga ali ne praktikujem vjerske običaje , moj kum je Srbin ,govori srpski ,vjeruje u boga ali je ne praktikuje , moj najbolji prijatelj (skoro kao brat ) je Hrvat iz Čitluka ,vjeruje u boga ,govori Hrvatski ne praktikuje vjerske običaje ...mi i bar još Milion i po takvih u BiH smo jadni ne bili većina ,i živo nam se hebe šta vi hoćete ,kako vam više ne dođe iz dupeta u glavu svima od reda i onim desnim i onim lijevim ...
I vas trojica imate ustav krojen po vasoj mjeri, a okomio si se na covjeka koji zbog jebenog osjecaja identiteta nema jednaka prava. Je l' te to prpa da se jos neko ugura medju vas, gluho bilo postane konstitutivan, pa vam narusi idilu. :lol:
Prvo pročitaš,pa shvatiš,a onda izneseš mišljenje... Problem je u vašim glavama ,ako se javno bez ustezanja izjasniš pripadnikom jednog o naroda ,a posebno ako kažeš da si Bošnjak ...e onda si SDA papak, fašista, čoban, seljačina itd...Nećete i ne možete prihvatiti da postoje ljudi koji koje kino racku i za desne a posebno za vas lijeve i da ni u snu neće više sa vama ,to su za mene normalni ljudi i takvih je najmanje polovica BiH ...druga je stvar što je to teško vama shvatiti a još teže prihvatiti....
Svako ko glasa za SDA je ili stranački uhljeb ili papak, ili nije dobar u glavu, trećeg nema. 8-)
U mojoj glavi nema nikakvih problema.
Problem je u glavi direktorove sestre i sličnih njoj, koji ovu anketu opravdavaju, citiram:

"Doslo nase historijsko vrijeme, kao vecinskog naroda na ovim prostorima, da uzmemo ono sto nam i po Bozijem, i po ovozemaljskom zakonu pripada, a to je bosanski jezik. I dobro rece neko u komentarima: "Kad je srpski jezik, jezik Srba i to bosanskih Srba, hrvatski jezik, jezik Hrvata, i to bosanskih Hrvata, sto b to kome smetalo da bosanski jezik bude jezik Bosnjaka. Mi smo vecina, a opet ne namecemo drugima svoj jezik. Oni da su vecina kao mi , referendum bi raspisali, i donijeli zakon da svi ucimo samo srpski , i strani jezik samo ruski."

Zar to nije šovinizam, fašizam, čobanština, seljakluk...?!

Ja apsolutno prihvatam i lijeve i desne, i Bošnjake, i Srbe i Hrvate, i sva njihova prava, ali ne prihvatam da se svrstavam u njihove torove.
Bodkin

#398 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Bodkin »

Jebote nisam znao da imamo toliko strucnjaka za jezik na forumu :D

Da sumirano, treba uvesti samo bosanski u sarajevu jer je to zapisana teritorija. Isto kao sto se uci srpski u bl i hrvatski u mostaru. Odlicno :thumbup:

Meni ne smeta. Ja svakako pricam bosanski
Naslovnica

#399 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

hAZNADAR wrote:
Naslovnica wrote:

Jaro, znamo jako dobro da ti ne smetaju tri jezika ali ipak - ima gori od goreg - znamo koji. :lol:

Ja mislim da je bosanski jezik opet po svemu - najblizi danasnjim Bosancima koji nisu Bosnjaci/Srbi/Hrvati,... iz vise razloga.

Prvo - samo ime - ista imenica u osnovi.
Drugo - historijat - nikada bosanski nije pripadao ili bio samo u okviru jednog etnickog ili vjerskog kulturnog kruga.
Trece - literatura je multietnicka, multinacionalna, multivjerska.
Cetvrto - glavni i najbrojniji jezik u BiH na prijeratnom popisu 1991-ve bez ikakve prethodne kampanje, stranacke ili medijske promocije,... kada zvanicno nije bilo Bosnjaka.
Peto - kako je god SH jezik dekretom vlade nastao iz bosanskog - tako je i danas bosanski logicki nasljednik SH jezika.

mogao bi jos nabrajati razloge.

Tvoj izbor - tvoje pravo. Ali me ipak interesuje razlog odbijanja bosanskog jezika. Sta bi tvoja djeca ispala da koriste taj jezik?[/quote]

@hAZNADAR,
Perfidni način na koji je inicijativa došla, pod krinkom poštivanja zakona (svi znamo kako svi u BiH poštuju zakone, počevši od Ustavnog Suda pa na niže), ekspeditivnost kojoj je SDA direktor škole poslao anketne listiće (dan prije nego je uopšte ovo pominjano u medijima), način na koje je pitanje formulisano (svi ste bili u mogućnosti da pogledate taj listić), trenutak kada to dolazi (pored svih problema u kojima se Kanton i država sama po sebi nalaze)...
Ugledni bošnjački nestranački intelektualci koji su pametniji i rječitiji od nas na forumu su rekli svoje (da ne kačim linkove).
Ovo nema veze sa poštivanjem i provođenjem zakona.
Ovo je čisto zaokruživanje teritorija i zbijanje redova. Pristali su na igru srpskih i hrvatskih politika u BiH. Ovo ne vodi nikakvim integrativnim procesima u BiH, dapače.
Ovo što oni rade, u ovom trenutku, na ovaj način je - NIĐE VEZE.
Ja ne znam u čemu je problem da moja djeca neće da uče niti srpski, niti bosanski niti hrvatski, već sva 3 službena jezika u BiH?
Nije po zakonu? Valja li zakon? Ako neko misli da valja - aferim. ja mislim da ne valja.
Sada će se javiti onaj da kaže kakav je zakon u RS-u i Kantonima sa hrvatskom većinom...pa hoćemo li da nam oni budu uzor ili šta? Hoćemo li integrativne procese, ili idemo u daljnje podjele i disoluciju?
Mi kao "ostali" (govorim a moju porodicu) ne želimo nikoga prisiljavati kako da zove svoj jezik. Nemam ništa protiv bilo kojeg jezika, suprotno od toga. Samo ne želim da me se prisiljava da biram jedan od 3 zvanična jezika u BiH. Nema potrebe. Mogu uvesti da ti u knjižici piše samo jedan od ova tri, uz to da dodaju da onaj ko želi može da se opredijeli za sva 3.
Ja mislim da je bogatiji onaj ko zna više jezika.
Isto tako mislim da su mnogima na ovom forumu trn u oku oni koji su "nesvrstani", koji ne žele cijelu BiH iz 3 dijela, koji ne žele torove, koji ne žele da se legalizuju rezultati etničkog čišćenja, koji osuđuju ratne zločine na svim stranama (bez obzira što se brojevno ne mogu porediti)...
Nekada mi se čini da su jedini ljudi koji se bore za BiH upravo ovakvi kao ja, ali je to borba s vjetrenjačama.
Tjeram djecu da uče jetike, kompjutere, matematiku i neka bježe odavde jer sa nama ovakvima u BiH, ja za njih ne vidim neku perspektivu i svijetlu budućnost.
Edin H.

#400 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Edin H. »

Kazem ja mome drugu Kenanu:

"Jesi li ti prepisivao od mene u skoli kada smo sjedili zajedno?"
Kaze Kenan: "Jesam!"
"E sada bih ja prepisivao od tebe, jer onako kako ti govoris to je sada bosanski jezik!"

Kenan je odrastao sa nanom, te je koristio dosta arhaizama i neobicnih gramatickih konstrukcija.

Poznat je bio Keno i po konstruktivnom odgovoru na casu na kojem se obradjivala lektira.

Profesor: "Kenane, jesi li procitao Kako se kalio celik od Ostrovskog?"
Kenan: "Ako te interesuje idi u Zenicu pa gledaj!" :izet:
Post Reply