Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
horkesh

#376 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Hafis wrote:
horkesh wrote:
Presuda je presuda, nema semantike u grbu tzv. Herceg-Bosne na svjedočanstvu niti u nazivu kantona, kao niti u konstitutivnosti naroda. Zaboravio sam dodati i da se u svim HDZ-ovim kantonima koristi isključivo "bošnjački jezik".
Zapeo sam ovdje, pa da samo kratko priupitam: U kojim to kantonima, i ako ti nije teško daj mi nekoliko primjera.
U S T A V Hercegovačko-neretvanske županije-kantona

Članak 8.

Službeni jezici Županije su hrvatski i bošnjački jezik.

Ustav Županije Zapadnohercegovačke

Članak 10.

USTAV HERCEGBOSANSKE ŽUPANIJE

Članak 10.
Službeni jezici Županije su hrvatski i bošnjački jezik.

U S T A V Županije Posavske

Članak 10.
Hafis

#377 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

horkesh wrote:
Hafis wrote:
horkesh wrote:
Presuda je presuda, nema semantike u grbu tzv. Herceg-Bosne na svjedočanstvu niti u nazivu kantona, kao niti u konstitutivnosti naroda. Zaboravio sam dodati i da se u svim HDZ-ovim kantonima koristi isključivo "bošnjački jezik".
Zapeo sam ovdje, pa da samo kratko priupitam: U kojim to kantonima, i ako ti nije teško daj mi nekoliko primjera.

Članak 8.

Članak 10.

Članak 10.

Članak 10.
Da. Ali imaš taj isti Ustav i na bosanskom jeziku.

Ustav HNK

Član 8.

Službeni jezici Kantona su bosanski i hrvatski jezik.

Službeno pismo je latinica.

Ostali jezici se mogu koristiti kao sredstva komunikacije i nastave, u skladu sa zakonom.

Problem je u prijevodu.
Nitko nikome ne brani da uči na svom jeziku i da ga naziva kako hoće.
Maraschino

#378 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Maraschino »

horkesh wrote:

Članak 8.

Članak 10.

Članak 10.

Članak 10.
Cuj sluzbeni jezici Zupanije.
De mi prevedi da znam o cemu se radi. To u Ustavu BiH nigdje ne stoji.
ernestalic

#379 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by ernestalic »

Da još nešto dodam o pirtalu "Poskok". Na tom hinjsko-podmuklom portalčiću radi nekoliko novinara i desetak psihički poremećenih osoba redovno komentira njihove tekstove. Nećete se moći registrovati, a ako vam to i uspije, brzo će va vas izbaciti ako ne možete smisliti dovoljno bolestan komentar o Bošnjacima ili muslimanima. Glavne teme svih tekstova "Poskoka" su Bošnjaci. Bošnjaci su prema "Poskoku" najgori ljudski otpad i glavni teroristi u svijetu. Napadi i nezamislivo vrijedjanje Bošnjaka traje 24 sata. Prestao sam koristiti hercegovačku "Violetu" za brisanje guzice i ostale proizvode koji ide preko predstavništava iz Ljubuškog ili Širokog brijega. Auto više ne servisiram u "Unitrade" iako su dobar servis. Dok postoji "Poskok", ništa sa Hercegovinom. A njihove polupismene i nepismene novinare kamenjarsko-ruralnog porijekla treba evidentirati i nikada ne zaboraviti.
Hafis

#380 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Maraschino wrote:[
Cuj sluzbeni jezici Zupanije.
De mi prevedi da znam o cemu se radi. To u Ustavu BiH nigdje ne stoji.
Vidiš, kao da mi čitaš misli.
Ne vidim razlog zašto netko ne uputi u parlamentarnu proceduru prijedlog dodavanje izraza ''županija'' uz postojeći izraz ''kanton'' u Ustav FBiH, u smislu uvažavanja oba naslova.
Kadf su mogli pali borac i šehid u Zakon zajedno kao sinonimi, valjda će i ovo moći.
horkesh

#381 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Hafis wrote:

Ustav HNK

Član 8.

Ostali jezici se mogu koristiti kao sredstva komunikacije i nastave, u skladu sa zakonom.

Problem je u prijevodu.
Ustvari, ti ustavi eksplicitno negiraju pravo Bošnjacima da nazovu jezik kako hoće. Čak i u RS-u koriste sintagmu "jezik bošnjačkog naroda", dok su Hrvati u svojim kantonima otišli korak dalje. I to još 1996. godine, kad je većina tih donesena.

To znači da su Hrvati u svim tim kantonima, kroz skupštine i ustave, institucionalno odlučili da, gdje god to mogu, negiraju bosanski jezik tako što koriste tu RS-ovsku teoriju "izgubljen u prijevodu" - na hrvatskome jeziku se kaže bošnjački, a ne bosanski.

S druge strane, kako bi Hrvati reagirali kad bi Bošnjaci, u svim kantonima i skupštinama gdje to mogu, rekli da se na bosanskome jeziku hrvatski zove, ne znam, štokavski ili zapadnohercegovački i onda to unesu u sve ustave. Ah da, Hrvati mogu u svojoj verziji ustava napisati da govore hrvatski, pa je to u redu, je li.
Streptokok

#382 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Streptokok »

Cuj sta latini pokusavaju poturiti, biva na hrvatskom je bosnjacki a na bosanskom bosanski jezik.

Hafisa od sada zovem konj, na bosanskom naravno, na hrvatskom je i dalje hafis.
Hafis

#383 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

horkesh wrote:
Hafis wrote:

Ustav HNK

Član 8.

Problem je u prijevodu.
Ustvari, ti ustavi eksplicitno negiraju pravo Bošnjacima da nazovu jezik kako hoće. Čak i u RS-u koriste sintagmu "jezik bošnjačkog naroda", dok su Hrvati u svojim kantonima otišli korak dalje. I to još 1996. godine, kad je većina tih donesena.

To znači da su Hrvati u svim tim kantonima, kroz skupštine i ustave, institucionalno odlučili da, gdje god to mogu, negiraju bosanski jezik tako što koriste tu RS-ovsku teoriju "izgubljen u prijevodu" - na hrvatskome jeziku se kaže bošnjački, a ne bosanski.

S druge strane, kako bi Hrvati reagirali kad bi Bošnjaci, u svim kantonima i skupštinama gdje to mogu, rekli da se na bosanskome jeziku hrvatski zove, ne znam, štokavski ili zapadnohercegovački i onda to unesu u sve ustave. Ah da, Hrvati mogu u svojoj verziji ustava napisati da govore hrvatski, pa je to u redu, je li.
Vidiš, slažem se s tobom po tom pitanju, ozbiljno.
i ja vjerujem da će to kad-tad nadoći kako i treba. Jer i ja ne vidim nikakvu političku korist od toga ni za koga.
Samo, da je to jedini problem, lako bi mi.
Point.

#384 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

¤ jelena ¤ wrote:[qlol: :lol: :lol: :triple_konstitutivni_facepalm:

Na teritoriji BiH, gdje sve vrvi od generalizacija tipa B/H/S vaki, naki.... ovakvom intelektualnom potencijalu treba zakonom zabraniti da na svakom koraku ističe svoju etničku pripadnost...koja god bila...
Jelo, Jelena. Opet ta patetika, k vragu. A i providna je ta tvoja juznjacka ljubav, pasulju jesenji.
seln

#385 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by seln »

Point. wrote:

Na teritoriji BiH, gdje sve vrvi od generalizacija tipa B/H/S vaki, naki.... ovakvom intelektualnom potencijalu treba zakonom zabraniti da na svakom koraku ističe svoju etničku pripadnost...koja god bila...
Jelo, Jelena. Opet ta patetika, k vragu. A i providna je ta tvoja juznjacka ljubav, pasulju jesenji.
A da vas dvoje uzmete sobu? :D
Point.

#386 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Hafis wrote:
Point. wrote: Kao savjesni drzavljanin BiH, imam svako pravo da predlozim konkretan prijedlog za rjesavanje pat pozicije,
Pa daj više taj konkretan prijedlog. Kako bi ti brate sjevernoturski riješio ''problem'' kostitutivnosti Hrvata u BiH, to jest ukinuo je. Znači kojim konkretnim potezima - koji ljudi, kojim mehanizmi, jednom riječju - kako?
Nemoj samo neku ratnu opciju. Hamerika je predaleko a trebala bi ti sigurno dva-tri godišnja.
Kakva brato Hamerika blizu sam ti ja. A cuj kako bi, pa aktivirao mehanizme kordinacije, da citiram tvog istinskog predsjednika Mileta.
Last edited by Point. on 09/09/2017 18:55, edited 2 times in total.
Point.

#387 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

seln wrote:
Point. wrote:

A da vas dvoje uzmete sobu? :D
Barila je pasulj, neka hvala. :mrgreen:
tandmand

#388 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by tandmand »

ernestalic wrote:Sve se ibretim čitajući komentare bošnjačke omladine. Mi, Bošnjaci, uskoro bi se mogli naći u ozbiljnim problemima. Mudzahedini u ratu i selefije u miru, iako relativno malobrojni, jesu pravi danajski dar (trojanski konj) Bošnjacima. O tome je sinoć ponovo govorio prof. Duraković. Selefije i arapska naselja su odličan argument i Hrvatima u nastojanju da opravdaju ponovno proglašenje HRHB. Oni koji misle da to ne može jesu u grdnoj zabludi. Mi nemamo mehanizme sile da to spriječimo. Dovoljan će biti jedan incident koji može biti i insceniran, a da vas poslije toga dočeka rampa na Kobiljači. I šta onda činiti? Prihvatiti bačenu rukavicu i zapucati? Kako će se taj rat završiti? Ponavljam, mi nemamo vojsku, ni logistiku, pogotovo za duži rat. Kako će reagovati RS? Na čijoj strani će biti RS?
Ne slušajte ove borbene dijasporce, a još manje ove mlade novopečene muslimane. Sve su to čisti šuplji teretičari! Najbolje bi bilo izvršiti pritisak na Bakira, Dzaferovića, Osmanovića, Bećirevića i ostale priglupe Bošnjačke političare, da trenutno zaustave dalji teror ovih novopečenih islamista, uplitanje vjere u politiku i obratno, prodaju bosanske zemlje Arapima i sl. Jedino tako možemo oduzeti glavni argument iz ruku hercegovanskih škutora koji svakodnevno, 24 sata, ponavljaju da je BiH svjetski centar islamskog terorizma. Ako se ovako nastavi, za koju godinu ćemo se naći u stvarnom trokutistanu.
Ako Ljubić proglasi HRHB, odmah sutradan da Bakir proglasi islamsku državu BiH u avnojevskim granicama. Pa neka mlitava EU vidi šta će. Ha ja ...

A gdje ti vidiš "teror ovih novopečenih islamista"? Juče sam vidio jednog "tisuću" sa kaniranom, raščešljanom bradom ... bavi se svojim zanatom i tuče Red Bull. Gledao sam ga ispod oka, ne sviđaju mi se. Ko mu može zabraniti kako će izgledati. Demokratija je ... sve dok ne krši zakon, možemo se samo okretati za njima.
ernestalic

#389 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by ernestalic »

tandmand wrote:
ernestalic wrote:Sve se ibretim čitajući komentare bošnjačke omladine. Mi, Bošnjaci, uskoro bi se mogli naći u ozbiljnim problemima. Mudzahedini u ratu i selefije u miru, iako relativno malobrojni, jesu pravi danajski dar (trojanski konj) Bošnjacima. O tome je sinoć ponovo govorio prof. Duraković. Selefije i arapska naselja su odličan argument i Hrvatima u nastojanju da opravdaju ponovno proglašenje HRHB. Oni koji misle da to ne može jesu u grdnoj zabludi. Mi nemamo mehanizme sile da to spriječimo. Dovoljan će biti jedan incident koji može biti i insceniran, a da vas poslije toga dočeka rampa na Kobiljači. I šta onda činiti? Prihvatiti bačenu rukavicu i zapucati? Kako će se taj rat završiti? Ponavljam, mi nemamo vojsku, ni logistiku, pogotovo za duži rat. Kako će reagovati RS? Na čijoj strani će biti RS?
Ne slušajte ove borbene dijasporce, a još manje ove mlade novopečene muslimane. Sve su to čisti šuplji teretičari! Najbolje bi bilo izvršiti pritisak na Bakira, Dzaferovića, Osmanovića, Bećirevića i ostale priglupe Bošnjačke političare, da trenutno zaustave dalji teror ovih novopečenih islamista, uplitanje vjere u politiku i obratno, prodaju bosanske zemlje Arapima i sl. Jedino tako možemo oduzeti glavni argument iz ruku hercegovanskih škutora koji svakodnevno, 24 sata, ponavljaju da je BiH svjetski centar islamskog terorizma. Ako se ovako nastavi, za koju godinu ćemo se naći u stvarnom trokutistanu.
Ako Ljubić proglasi HRHB, odmah sutradan da Bakir proglasi islamsku državu BiH u avnojevskim granicama. Pa neka mlitava EU vidi šta će. Ha ja ...

A gdje ti vidiš "teror ovih novopečenih islamista"? Juče sam vidio jednog "tisuću" sa kaniranom, raščešljanom bradom ... bavi se svojim zanatom i tuče Red Bull. Gledao sam ga ispod oka, ne sviđaju mi se. Ko mu može zabraniti kako će izgledati. Demokratija je ... sve dok ne krši zakon, možemo se samo okretati za njima.
Mislio sam na ukupnu atmosferu, atake na sekularni karakter države i stavove da je za opstanak Bošnjaka najvažniji Islam. Nema direktnog terora. Pogrešno sam se izrazio.
Novak20

#390 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Mada još ima vremena do kandidovanja na izborima 2018, bošnjačka javnost se zabavlja nagađanjem o kandidatima za hrvatskog člana Predsjedništva. Lično ne vjerujem da će to biti Željko Komšić ali vjerujem da će "ljevica" isturiti svog Hrvata, kandidata za ovo mjesto. SDA bi također mogla da nađe svog kandidata kao predstavnika Hrvata ali neće, barem neće otvoreno.

Čast lupanja po gloginjama, SDA prepušta "ljevici" ili "nezavisnim". A zašto i ne bi kad posljedice po broju članova ovih stranaka i glasova na izborima neće osjetiti SDA nego "ljevica" ili novi, nezavisni zec za izbornu trku.

Očito, bošnjačkoj politici je stalo da se rahat patnja nastavi i da se preglašavanjem Hrvata produbi nepovjerenje i nastavi niz koji iz toga proizilazi.
BHCluster

#391 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Novak20 wrote:Mada još ima vremena do kandidovanja na izborima 2018, bošnjačka javnost se zabavlja nagađanjem o kandidatima za hrvatskog člana Predsjedništva. Lično ne vjerujem da će to biti Željko Komšić ali vjerujem da će "ljevica" isturiti svog Hrvata, kandidata za ovo mjesto. SDA bi također mogla da nađe svog kandidata kao predstavnika Hrvata ali neće, barem neće otvoreno.

Čast lupanja po gloginjama, SDA prepušta "ljevici" ili "nezavisnim". A zašto i ne bi kad posljedice po broju članova ovih stranaka i glasova na izborima neće osjetiti SDA nego "ljevica" ili novi, nezavisni zec za izbornu trku.

Očito, bošnjačkoj politici je stalo da se rahat patnja nastavi i da se preglašavanjem Hrvata produbi nepovjerenje i nastavi niz koji iz toga proizilazi.
:lol:
SaraFina

#392 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

ernestalic wrote:
tandmand wrote:

Mislio sam na ukupnu atmosferu, atake na sekularni karakter države i stavove da je za opstanak Bošnjaka najvažniji Islam. Nema direktnog terora. Pogrešno sam se izrazio.
Poskoklijo, mani šuplje :D

Čuj ti folova s kojim dolaze. Poselami Zrikija nesudjenog konzula i vrati se u brlog :D
SaraFina

#393 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

ernestalic wrote:Da još nešto dodam o pirtalu "Poskok". Na tom hinjsko-podmuklom portalčiću radi nekoliko novinara i desetak psihički poremećenih osoba redovno komentira njihove tekstove. Nećete se moći registrovati, a ako vam to i uspije, brzo će va vas izbaciti ako ne možete smisliti dovoljno bolestan komentar o Bošnjacima ili muslimanima. Glavne teme svih tekstova "Poskoka" su Bošnjaci. Bošnjaci su prema "Poskoku" najgori ljudski otpad i glavni teroristi u svijetu. Napadi i nezamislivo vrijedjanje Bošnjaka traje 24 sata. Prestao sam koristiti hercegovačku "Violetu" za brisanje guzice i ostale proizvode koji ide preko predstavništava iz Ljubuškog ili Širokog brijega. Auto više ne servisiram u "Unitrade" iako su dobar servis. Dok postoji "Poskok", ništa sa Hercegovinom. A njihove polupismene i nepismene novinare kamenjarsko-ruralnog porijekla treba evidentirati i nikada ne zaboraviti.
Nickove spavače aktivirali sa stotinjak postova :D
LOL :lol:
Novak20

#394 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

U šta se ovo pretvorila Slobodna Bosna ? :sad:

Nevezano za HDZ i Čovića, već duže vrijeme se u toj propaloj novini hinjski ili otvoreno provlači šovinizam prema Hrvatima i katolicima.
U multireligijskoj zemlji prenositi ili postavljati ovakve naslove nema smisla osim ako se ne žele obezvrijediti i dehumanizirati anam oni. Valjda cilj opravdava sredstvo, pa taman i ovakvo.

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/609 ... _foto.html

SENZACIONALNA REKONSTRUKCIJA UGLEDNIH STRUČNJAKA: Otkriveno kako je izgledala bivša prostitutka i najbliža ISUSOVA pratiteljica
Hafis

#395 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Novak20 wrote:U šta se ovo pretvorila Slobodna Bosna ? :sad:

Nevezano za HDZ i Čovića, već duže vrijeme se u toj propaloj novini hinjski ili otvoreno provlači šovinizam prema Hrvatima i katolicima.
U multireligijskoj zemlji prenositi ili postavljati ovakve naslove nema smisla osim ako se ne žele obezvrijediti i dehumanizirati anam oni. Valjda cilj opravdava sredstvo, pa taman i ovakvo.

SENZACIONALNA REKONSTRUKCIJA UGLEDNIH STRUČNJAKA: Otkriveno kako je izgledala bivša prostitutka i najbliža ISUSOVA pratiteljica
Dobro su se zadali u zadnjih par mjeseci. Već me pomalo i ''strah'' pratiti medije. Pripremaju svoju javnost za stigmatiziranje krivca za nadolazeće probleme oko izbora, koje inače sami kreiraju.
Treba ostati, kao što to vole reći patrijoti - sabur.
The BEN10

#396 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by The BEN10 »

Kad će se Hrvati udostojiti da kazne svoje vođe koji su ih sveli na prostor kamenjara? Srednja Bosna je već prazna katolicima, kao i Posavina.
Ili će i dalje glasati za adeze...
spreca

#397 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by spreca »

Hafis wrote:

Dobro su se zadali u zadnjih par mjeseci. Već me pomalo i ''strah'' pratiti medije. Pripremaju svoju javnost za stigmatiziranje krivca za nadolazeće probleme oko izbora, koje inače sami kreiraju.
Zalite se Reufu Bajrovicu...on ce biti kandidat za hrvatskog clana :mrgreen:
Altsa

#398 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Altsa »

daddy-kool wrote:
Novak20 wrote:
seln wrote:Ovo se malo revansiras balijama za onu drugu temu? :D
:lol: :lol: :lol:

Stvarno ne, nije to motiv.

Činjenica je da imamo veliki problem u odnosima Bošnjaka i Hrvata. Ja bih volio da se problem riješi kako treba što prije pa da tenzije splasnu.

Ne skriva se problem pod tepih. Kako ga riješiti, stvarno ne znam i ne prejudiciram. Valjda trebaju popustiti malo jedni, malo drugi.
Činjenica je da Hrvati se neće osjetiti ravnopravnim sve dok ne dobiju entitet u kojem će biti apsolutna većina. Taj problem se ne može zamaskirati nekakvim izbornim jedinicama, izmjenama izbornog zakona i slično, jer je to samo guranje istog "problema" u budućnost. Sad, ima li se o tome šta pričati ili rješavati?
Rvati ce biti ravnopravni (a ko da sad nisu) kad to isto omoguce i drugima koji su manjina na podrucijima na kojima suvereno vladaju. kada prestanu da urusavaju BiH, kada prestanu da se dogovaraju iza leda bosnjaka sa dodikom, kada im BiH bude prva a hrvatska druga po redu i kada Hamu istjeraju iz kuhiunje. Sve je do njih. Shupci iz sda na celu sa sekinim malim su im podilazili non stop a oni za uzvrat nisu nista uradili. sve je do rvata i kada ce doci pameti tj. maniti se dodika i veliko hrvatskih zahtijeva.
Altsa

#399 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Altsa »

Hafis wrote:

I bosnje konja za trku imaju :D a ne samo rastikari.
Novak20

#400 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Mada je tvrdio da se prisluškuje po zakonu i radi privrednih interesa, Mektić sada tvrdi da BiH nema kapaciteta za prisluškivanje u Hrvatskoj i Srbiji.

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/609 ... rbiji.html

Da bi cirkus bio potpun, jedan od objekata afere prisluškivanja je dao intervju u kojem optužuje OSU za sve i svašta.

https://www.vecernji.hr/premium/sve-je- ... no-1196611
Post Reply