Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Kuglac

#376 Re: Bitcoins

Post by Kuglac »

previše si skeptičan :D

i ne mogu ti tu sve objasniti u 10 redova, mogu te samo usmjeriti i pomoći ti oko edukacije :D
a ulog i samim time rizik je na tebi

ma sve je neka vrsta piramide, ali ovdje to nije primarno. Ako nema nikoga ispod sebe opet se da zaraditi
Ci-Nick

#377 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

Kuglac wrote:previše si skeptičan :D

i ne mogu ti tu sve objasniti u 10 redova, mogu te samo usmjeriti i pomoći ti oko edukacije :D
a ulog i samim time rizik je na tebi
Čuj rizik na meni,.. pa šta si rekao u prvom postu, da te podsjetim:

"Dakle vi svoje novce "Lend-ate" na određeni period (ovosno u sumi toliko je i dana), a zatim svaki dan dobivate određeni postotak tog uloga natrag (prosjek zadnjih 6 mjeseci 0,96% dnevni povrat). Početni ulog se "zaključa" na određeni broj dana te nakon toga dobijete sve natrag."

Tu ne spominješ da se može desiti da ne dobijem sve natrag ili da ne dobijem ništa.
victom

#378 Re: Bitcoins

Post by victom »

ma pusti kuglača, on hoće samo svoj referal da podjeli i to je to.
većina se već povlači iz BitConnecta jer je to klasična piramida.
Last edited by victom on 01/03/2021 04:41, edited 2 times in total.
victom

#379 Re: Bitcoins

Post by victom »

nego ja imam jedno ozbiljno pitanje.
Kad se pojavi nova valuta, kao što je npr IOTA, i počne se trgovati s njom.

1) Ko uopšte ima početnu inicijalnu količinu za prodaju ?

UPDATE:
https://coinmarketcap.com/currencies/iota/
Cijene iote je oko 1$

A sad čitam članak o IOTI, piše da je već sve distribuirano.
"All 2779530283277761 iotas have been created in the Genesis transaction."
http://www.tangleblog.com/what-is-iota- ... he-tangle/

Born in 2014 and created in 2015 IOTA offered an Initial Coin Offering (ICO) where approximately 1337 Bitcoin were invested.

Znači uloženo par miliona, a sad prema cijeni dionice, prodaju za trilione.

To bi ujedno i dogovoril moje pitanje.
Ako neko ima drugo mišljenje neka mi odgovori.
Ci-Nick

#380 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

Bit će na kraju da su sve osmislili Britanci, oni su specijalci za pljačkanje ljudi širom svijeta.
Nekad su to bile kolonije i sirovine, prije deset do petnaest godina krediti i "derivati" sad će to biti digitalne valute a za deset godina nešto drugo.
KAMI666

#381 Re: Bitcoins

Post by KAMI666 »

victom wrote:BitConnect je piramida.
Upravo to.
Niti je to Coin koji ima bilo k akvu funkciju,
To je ponzi sema i oni sami sebi nabijaju cijenu, nikakve veze nema sa Market Capom gdje je tamo izlistan kao "coin". Cuvajte se toga. Ista stvar je sa ETHconnect, Homeblockchain, Hexacoin i ostale gluposti koje trenutno izlaze masovno na markt.
Nikakva tehnologija niti algoritam ne stoji iza ovih nabrojani, sve piramida sistemi bez ikakvog znacaja. Sutra da ugase Stranicu Bitconnect, sve si izgubio.
Kuglac

#382 Re: Bitcoins

Post by Kuglac »

KAMI666 wrote:
Upravo to.
To je ponzi sema i oni sami sebi nabijaju cijenu, nikakve veze nema sa Market Capom gdje je tamo izlistan kao "coin". Cuvajte se toga. Ista stvar je sa ETHconnect, Homeblockchain, Hexacoin i ostale gluposti koje trenutno izlaze masovno na markt.
Nikakva tehnologija niti algoritam ne stoji iza ovih nabrojani, sve piramida sistemi bez ikakvog znacaja. Sutra da ugase Stranicu Bitconnect, sve si izgubio.

zato i kažem da je rizik.. kada bi bilo 100% pa svi bi stavili sve što imamo.. ja sam uložio pa što bude :D
naravno da ako se netko priključi preko mene da će mi biti bolje, to niti ne pukušavam sakriti kada to svi znaju koji su barem čuli za jednu vrtu internet zarade..
KiDjej

#383 Re: Bitcoins

Post by KiDjej »

Tteba da kupim bitcoine u vrijednosti 11 dolara i da ih posaljem.
Kako najlakse i najjaednostavnije.
Namucio sam se po raznim sajtovima da bi se na kraju ispostavilo da ne podrzavaju bosnu, jbg.

https://www.paymium.com

https://www.blockchain.com

Imam visa debitnu karticu izdatu od reiffeisen banke.

Hvala
muhafuca

#384 Re: Bitcoins

Post by muhafuca »

KAMI666 wrote:
Upravo to.
Ponzi?

Kao i svaki drugi novac od kada je ukinuto da novac mora biti podrzan materijalnom imovinom (kolicina zlata u trezorima i sl)

Koja je razlika? Drzava koja je garant (obecanjem a ne materijalnom imovinom) novca koji izdaje moze i ima pravo devalvirati valutu koju izdaje ako zeli bez ikakvih posljedica - moze drzava ekonomski propasti pa da sa njom i vrijednost tog novca koji izdaje propadne - moze se desiti milion stvari.

Znaci kao i bitcoin - novac izdat od strane bilo koje drzave ima vrijednosti onoliko koliko ljudi koji ga koriste vjeruju da ima - i samim tim podlozan je raznim manipulacijama spekulanata (kao sto je bio npr Libor slucaj u bliskoj proslosti)

Bitcoin vrijedi takodje onoliko koliko ljudi vjeruju u njega i kad je ukinuta potreba za osiguravanjem fizickog novca materijalnim vrijednostima, otvorena je mogucnost za pojavu kriptovaluta. Sad svako ima pravo da to gleda kao lose ili dobro ali vlade su same krive za pojavu alternativnog novca jer su vlastiti novac sustinski obezvrijedile.

Danas niko vise (bogati ljudi, milioneri i bilioneri) ne drzi vrijednost u novcu - cim zarada stigne ulaze se u kupovinu onoga sto ce dugorocno vrijediti (sta god to bilo sto oni misle da vrijedi na duge staze - dionice, nekretnine, zlato, bitcoin :D , itd) - u keshu imaju od 10% do maksimalno 20% svog ukupnog bogatstva cisto da se ima para za iznenadne nepredvidjene potrebe.
Last edited by muhafuca on 22/11/2017 15:39, edited 1 time in total.
muhafuca

#385 Re: Bitcoins

Post by muhafuca »

KiDjej wrote:Tteba da kupim bitcoine u vrijednosti 11 dolara i da ih posaljem.
Kako najlakse i najjaednostavnije.
Namucio sam se po raznim sajtovima da bi se na kraju ispostavilo da ne podrzavaju bosnu, jbg.

https://www.paymium.com

https://www.blockchain.com

Imam visa debitnu karticu izdatu od reiffeisen banke.

Hvala
Najlakse ti je da probas za tako malu sumu naci nekoga u bosni ko ima bitcoin i da mu ti das (posaljes) pare a on da posalje bitcoin gdje treba da ide.

ili eventualno nekog pouzdanog na netu.

Medjutim sitna je to suma (20ak maraka) da bi se neko ko te ne zna zezao oko toga.

Pogledaj sa rajom IRL znaju li nekog ko ima ili radi sa bitcoinom cisto da ti uslugu ucini (jer nemoze nista usicariti na tako maloj transakciji)

A i tebi se ne isplati prijavljivati nigdje i prolaziti neke verifikacije radi tako male sume ako ti jednokratno treba.
KiDjej

#386 Re: Bitcoins

Post by KiDjej »

Imq li ovdje pouzdanih ljudi, uplatit cu karticom odmah ili paypalom nekome. Sako jednokratno mi treba.
victom

#387 Re: Bitcoins

Post by victom »

muhafuca wrote:
KAMI666 wrote:
Upravo to.
Ponzi?

Kao i svaki drugi novac od kada je ukinuto da novac mora biti podrzan materijalnom imovinom (kolicina zlata u trezorima i sl)

Koja je razlika? Drzava koja je garant (obecanjem a ne materijalnom imovinom) novca koji izdaje moze i ima pravo devalvirati valutu koju izdaje ako zeli bez ikakvih posljedica - moze drzava ekonomski propasti pa da sa njom i vrijednost tog novca koji izdaje propadne - moze se desiti milion stvari.

Znaci kao i bitcoin - novac izdat od strane bilo koje drzave ima vrijednosti onoliko koliko ljudi koji ga koriste vjeruju da ima - i samim tim podlozan je raznim manipulacijama spekulanata (kao sto je bio npr Libor slucaj u bliskoj proslosti)

Bitcoin vrijedi takodje onoliko koliko ljudi vjeruju u njega i kad je ukinuta potreba za osiguravanjem fizickog novca materijalnim vrijednostima, otvorena je mogucnost za pojavu kriptovaluta. Sad svako ima pravo da to gleda kao lose ili dobro ali vlade su same krive za pojavu alternativnog novca jer su vlastiti novac sustinski obezvrijedile.

Danas niko vise (bogati ljudi, milioneri i bilioneri) ne drzi vrijednost u novcu - cim zarada stigne ulaze se u kupovinu onoga sto ce dugorocno vrijediti (sta god to bilo sto oni misle da vrijedi na duge staze - dionice, nekretnine, zlato, bitcoin :D , itd) - u keshu imaju od 10% do maksimalno 20% svog ukupnog bogatstva cisto da se ima para za iznenadne nepredvidjene potrebe.

BitConnect je ponzi.
Niko ne govori o Bitcoinu, BitCashu, i drugim crypto valutama.
muhafuca

#388 Re: Bitcoins

Post by muhafuca »

victom wrote:

BitConnect je ponzi.
Niko ne govori o Bitcoinu, BitCashu, i drugim crypto valutama.
aha nisam dobro vidio - ucinilo mi se da je pocelo oko "Bitcoin je ponzi"

my bad
Tomahawk11
Globalni moderator

#389 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

KiDjej wrote:Imq li ovdje pouzdanih ljudi, uplatit cu karticom odmah ili paypalom nekome. Sako jednokratno mi treba.
olx.ba
Naći ćeš one koji parcijalno prodaju btc.
drndalo

#390 Re: Bitcoins

Post by drndalo »

Mozda je glupo pitanje, ali kako to ide, kako i jedna i druga strana znaju da nece biti zjbni?
phillie

#391 Re: Bitcoins

Post by phillie »

Vjerovatno se nalaze face to face... e sad ko kome prvo uplacuje ne znam, mozda onaj koji je jaci prvi placa :D :D :D
victom

#392 Re: Bitcoins

Post by victom »

phillie wrote:Vjerovatno se nalaze face to face... e sad ko kome prvo uplacuje ne znam, mozda onaj koji je jaci prvi placa :D :D :D
keš na stol.
kad ti legnu coini, dopistiš mu da uzme keš sa stola.
Tomahawk11
Globalni moderator

#393 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Ako plaćaš kešom, ne vidim kako te neko može zeznuti.
Prebaci ti, daš keš i vozi.
E sad, ako to ide hajde mi prebaci, pa ću ti platiti....to je isto kao i sve ostalo što je na varijantu dođem ti.
Arkec Zgotiva

#394 Re: Bitcoins

Post by Arkec Zgotiva »

Ja u zadnje vrijeme najvise uzimam sa localbitcoins.com od provjerenih prodavaca. Bitcoini legnu na njihov wallet koji se mogu dalje poslati na drugi. Transakcije na sajtu izmedju usera su besplatne tj. bez provizije, tako da ako zelite nekom poslati dovoljno je da se registruje na tu stranicu, pa neka dalje salje sebi gdje hoce.
Meni se cini da je kod vecine prodavaca obavezna minimum kupovina u vrijednosti od $50, ali ima i za manje.
Placanje se moze izvrsiti na razne nacine, iako su ako se placa Paypalom npr. dosta skuplji u odnosu na druge nacine (neke manje poznate payment servise).
Ja placam Payoneer-om, i svaki put uredno stignu na wallet u roku od pola sata od placanja, a cijena je ~ $300 visa u odnosu na trenutnu vrijednost bitcoina.
KAMI666

#395 Re: Bitcoins

Post by KAMI666 »

Najbolja opcija kupovine je preko Krakena, tamos e fino registrujes, prebacis preko banke novac na Kraken, legnu pare i kupis Coins kako i kada hoces. Mozes cak i da ga prodas i sacekas da padne cijena i opet kupis. Do sada sam tamo imao najbolje iskustvo, sto ne znaci da funkcionise preko banki iz Bosne.
KiDjej

#396 Re: Bitcoins

Post by KiDjej »

KAMI666 wrote:Najbolja opcija kupovine je preko Krakena, tamos e fino registrujes, prebacis preko banke novac na Kraken, legnu pare i kupis Coins kako i kada hoces. Mozes cak i da ga prodas i sacekas da padne cijena i opet kupis. Do sada sam tamo imao najbolje iskustvo, sto ne znaci da funkcionise preko banki iz Bosne.
Moze malko detaljnije za beginnere, moze li ss visa karticom reiffeisen banke i mogu li ja poslije prebaciti te bitcoine na racun zs btc covjrku koji je registrovan kod paymium.com ?

Hvala
KAMI666

#397 Re: Bitcoins

Post by KAMI666 »

KiDjej wrote:
KAMI666 wrote:Najbolja opcija kupovine je preko Krakena, tamos e fino registrujes, prebacis preko banke novac na Kraken, legnu pare i kupis Coins kako i kada hoces. Mozes cak i da ga prodas i sacekas da padne cijena i opet kupis. Do sada sam tamo imao najbolje iskustvo, sto ne znaci da funkcionise preko banki iz Bosne.
Moze malko detaljnije za beginnere, moze li ss visa karticom reiffeisen banke i mogu li ja poslije prebaciti te bitcoine na racun zs btc covjrku koji je registrovan kod paymium.com ?

Hvala
Za kreditnu kartu ne znam, cudilo bi me da i to ne podrzavaju, ne znam jer nisam tako radio... Ali direktno preko ziro racuna mozes kod njih da uplatis.
Prvo napravis "order" koliko hoces da uplatis, dobijes broj te narudzbe i adresu / IBAN /SWIFT gdje da posaljes novac. Uplatis prekos voje banke novac za inostranstvo, to jest, na taj IBAN broj. U roku od 2 dana dobijes depozit na Kraken, dobijes od njih Email da je stiga kod njih novac. Logujes se na svoj account i tamo onda kupis recimo za taj novac Bitcoin / Etherium ili sta vec hoces.
Recimo kupis 0.2 Bitcoins, oni ga automatksi stave u tvoj ** No links ** tamo na Kraken. Onda ti mozes sa podizanjem (withdraw) tih 0.2 BTC da ih prebacis na Bitcoin adresu koju ti hoces. Naravno prije toga napravis sebi svoju Bitcoin adresu (ili ti se dodijeli automatski ako se prijavis na pouzdan wallet service ili skindes sebi program Exodus, to ti je Desktop Wallet za Windows, imaju opciju da za tu adresu dboijes i privat key od public adrese).

Kako da zastitis svoju Bitcoin adresu od drugih, preporucujem da pogledas par videa na youtube kako se to radi i sta znaci to u jednom blockchainu. Sretno :)
KiDjej

#398 Re: Bitcoins

Post by KiDjej »

Kad je meni koji kupuje iz cijelog svijeta (amazon.us, ebay, aliexprrss, geekbuying, ma sve zivo) ovo konfuzno, mogu zamisliti kako nekom drugom izgleda.

Mislim da sam shvatio ali obzirom da nemam namjeru trgovati kriptovalutama lakse ce mi bit zamoliti nekoga na piku da izvrsi umjesto mene uplatu tih sitnih 20-ak KM a ja njemu online odmah na racun i fajront. Problem je ssmo naci nekoga ko ce pristati da tako sitan iznos btc proda...

Imate li nekoga preporuciti ko je pouzdan i kome se moze vjerovati?

Hvala puno.
seoBIH

#399 Re: Bitcoins

Post by seoBIH »

Bitconect je SCAM! Volio bih kada bi mod izbrisao taj link. Sigurno cete izgubiti novac!

@victom

Kupi BTC preko pika, ima povjerljivih prodavaca pa cak se mozete i licno naci. Ne isplati ti se kupovati karticom, jer ces morati proci jebene verifikacije, a uz to platiti od 6-15% provizije. Nakon toga, prebaci ti BTC na wallet gdje je mjenjacica pa kupis koji god zelis coin.
Kuglac

#400 Re: Bitcoins

Post by Kuglac »

seoBIH wrote:Bitconect je SCAM! Volio bih kada bi mod izbrisao taj link. Sigurno cete izgubiti novac!

@victom

Kupi BTC preko pika, ima povjerljivih prodavaca pa cak se mozete i licno naci. Ne isplati ti se kupovati karticom, jer ces morati proci jebene verifikacije, a uz to platiti od 6-15% provizije. Nakon toga, prebaci ti BTC na wallet gdje je mjenjacica pa kupis koji god zelis coin.
zašto mislis da je SCAM?
Post Reply