engleska gospoda nema klimatske i geografske uslove kao sto su radili npr. grci ili truci, meditersnak kuhinja je najboljaKIseljak12 wrote:Rostilj i razanj nije isto, prvo to da rascistimoConnaisseur Karlin wrote:
pa nije rostilj novitet u kuhanju jela, a izgleda da ni doticna gospoda nije znala sto znaci jesti meso sa rostilja![]()
riba, ako nije sa rostilja,nije specijalitet![]()
tepsija je samo alternativno prakticno rijesenje za kuhanje u kucinim sporetima
kod mene u piceriji doslovno gurnu pizzu bez donjeg mrezastog pleha![]()
treba znati sto je kvalitetan gurmanluk![]()
Drugo, tada meso s rostilja nije bilo toliko u trendu, pogotovo zato sto s rostilja i raznja sav saft iskapa u vatru, a kad se pece u tepsiji, sve se sacuva.
Pa i britansko nacionalno jelo, Sunday roast se pravi na taj nacin, vjerovatno ni engleska gospoda ne zna sta valja![]()
Ne znam o kakvom mrezastom plehu pricas, jel silikonska podloga u pitanju? Tradicionalne krusne peci, u kojima se pece pica izmedju ostalog, ne koriste plehove, tepsije, neprijanjajuce silikonske podloge, itd. Tijesto ide direkt na plocu, eventualno posuto kukuruznim grizom odozdo da se ne lijepi (kao i somuni).
Sto se tice ribe, ona nikad u bosni nije bila specijalitet. Bosna i Hercegovina je pretezno brdsko-planinska zemlja, idealna za uzgoj ovaca, prema tome i janjadi.
Kotlovina je odlicno jelo, bolje od krckanja hrane u obcinim metalnim loncima u kuci
pripremanje hrane u zemljanim posudama je takodjer najbolja opcija
riba pripremljena u tepsiji u sporetu , pa to je grijeh
ne razumijem, sto konkretno zelis da me uvjeris
evo kao se prije pripremalo :
http://oldeuropeanculture.blogspot.com/ ... ovens.html
danas se jos uvijek tako pripremaju jela u restoranima i hotelima u Meksiku