Na (E)lidži.fatamorgana wrote:Ili bi kupio kuću ovdje!irac300 wrote:Smrle, ne mogu te citirat sa onim slikama. Ali ukratko, ništa novo nisi napisao. Svi opisi dženeta su plod ljudske mašte i onog o čemu su tadašnji ljudi maštali. Prosječan Arapin onog doba nikada nije vidio bistru, čistu rijeku. Samo je slušao od trgovaca i sličnih ljudi koji su putovali o takvim pojmovima. Da si jednog od njih tada doveo u Bosnu, u proljeće ili ljeto, pa da vidi onoliko zelenilo i čiste rijeke, on bi se kući vratio i pričao o dženetu.
Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
- irac300
#376 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
-
RNG_25
#377 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Osim što je argument koji ti tražiš logičke/racionalističke prirode, što je u biti jako čudno obzirom da ti i tvoji istomišljenici istovremeno tvrdite nemoguće stvari. Tj., istovremeno tvrdite da je nešto lijepo, a i da nije lijepo. Lijepo je jer to percipirate kao lijepo, ali nije lijepo jer... neko drugi to percipira kao ružno. I naravno, po običaju, takvi stavovi i kontradikcije vas nimalo ne brinu, iako bi itekako trebali...Towelie wrote:Meni je ovde najcudnije sto ti govoris sa pozicije apsolutnog znanja (druga slika je OBJEKTIVNO LEPSA OD PRVE, kako velis), a jedini argument koji nudis da ti zaista imas to znanje su tvoje vlastite reci.Valjda ti je jasno koliko je neodrzivo takvo stanoviste, osim u domenu slepog verovanja. Ti samo kazes da je tako i neko ti poveruje na osnovu reci.
Osim što vjerovanje, kao što sam već rekao, nije bazirano samo na pretpostavkama, već je u konačnici bazirano na dokazima i znanju, tj. vjerovanje =/= pretpostavljanje. Ponovo pročitaj te ajete, i uvidjet ćeš da nema apsolutno nikakvog smisla govoriti o dokazima ičega, ili znanju o ičemu, ako su ti "dokazi" i "znanje" bazirani na pukoj pretpostavci. Sama činjenica da se spominje znanje *bilo čega* u Kur'anu, uz vjerovanje, znači da postoji mogućnost znanja stvari o kojima religije govore. A to je činjenica od ogromnog značaja.Sto se ajeta tice on kaze oni koji veruju, oni znaju..i ovde ti je premisa verovati prvo, a verovanje je kvalitativno ispod znanja jer da zaista znas ne bi imao potrebu da verujes.
Apsolutno me ne zanima da pružim ikakav argument ovdje za ono što govorim, jer baš kao što znam da Bog jeste, tako isto znam da vama to ne mogu dokazati na način na koji vi to želite, stoga neću to ni pokušati. Jedini argumenti koje ću ja da pružim su oni koji ruše vaše relativističko i potpuno besmisleno poimanje stvari o kojima ovdje govorimo. Tipa da je nešto istovremeno lijepo i nije lijepo. Ili da ljudski Intelekt nikada nije bio u stanju znati išta o stvarima o kojima se toliko govori upravo sa aspekta znanja, kako u samom Kur'anu, tako i u svakoj religiji spomena vrijednoj.Generalno, ovo sve sto ti iznosis o objektivnom znanju koje imas je veoma smela tvrdnja i ako vec to cinis moras pruziti i veoma jake argumente. Odgovor "ne moram ja vama nista objasnjavati" je alibi jer si vec izneo dosta toga ovde u vezi te ideje.
-
RNG_25
#378 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Druže, ja sam se potrudio koliko sam mogao i koliko me trenutno volja da elaboriram s maksimalnom preciznošću svoje stavove. Jasno mi je da to nije dovoljno, jer kao što rekoh - nisam niti ja sasvim to raščistio kod sebe, a ako je jednom Muhammedu trebalo 20 godina da to raščisti, onda mogu samo misliti koliko će meni trebati, osim ako Bog ne htjedne drugačije.belfy wrote:...
Ja, naravno, apsolutno ne mogu tebi ništa dokazati da nešto jeste korištenjem pristupa koji ti zahtijevaš, mogu samo ukazati na besmislice za kojima posežeš tipa "nešto je ljepše i ružnije istovremeno od nečega drugog" <- ovakva tvrdnja nema apsolutno nikakvog smisla i nema nikakvu Logičku i Racionalističku opravdanost. To prvo ti moraš kod sebe raščistiti. Jer, "jedan misli ovako, drugi misli onako" nije dokaz koji ti misliš da jeste.
- fatamorgana
#379 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Eh moj ing26, nije mati sina karala što se kock'o već što se vadio .... ma možda nije ni što se vadio već što se levatski vadio ....
-
RNG_25
#380 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Kao prvo, nema većeg proliva od "logike" od tvrdnje da nešto istovremeno i jeste i nije. Kao što plejada ljudi ovdje to voli tvrditi, pa im je OK reći da je slika 1 istovremeno i ljepša i ružnija od slike 2, a kao "dokaz" tome se nudi... različito mišljenje različitih ljudi. Ti ljudi evidentno nisu čuli za osnovni postulat Logike zvan princip ne-kontradiktornosti.Dope_Man wrote:Hajd sto je ovo cisti proliv od logike, i sto se sve, jos uvijek neistruhle, kosti mrtvih filozofa okrecu u grobovima kao ringispil, nego ovo, kada bi i bilo tacno, govori da ti mozes biti u krivu. Ako je subjektivno nekako objektivno, a moze biti pogresno. Onda i tvoje subjektivno, oprosti objektivno, znanje o bilo cemu, pa i da postoji bog, moze biti pogresno tj. daleko od istine kako ti to slozis.. ali nije tako jer ti si upravu.
Kao drugo, govorio sam o subjektivnom doživljaju, ne subjektivnom bilo čemu . To što neko percipira ljepotu slike 2 ne znači da je percipira u cjelokupnosti njene moguće ljepote, odnosno 2 različita čovjeka će vidjeti različit stepen (ili količinu) ljepote te slike. Oba ta čovjeka imaju subjektivni doživljaj ljepote, a kako je doživljaj realan, te kako je realno ujedno i objektivno, slijedi i da su ta 2 subjektivna doživljaja realna i objektivna. No, ponavljam se al' hajd, to što su ta 2 subjektivna doživljaja objektivna je jedna stvar, dok stepen/kvantitet objektivnosti je druga stvar. Odnosno, objektivnost je jedna stvar, a apsolutnost ili djelimičnost te objektivnosti je druga stvar. Obadvojica su u pravu, jer obadvojica kažu da je slika 2 lijepa. No, jedan je bliži potpunoj spoznaji ljepote, a drugi dalji, slijedi jedan ima objektivniji (subjektivni) doživljaj od drugog.
Ti/vi morate naučiti razdvajati objektivno od apsolutnog.
Inače... prenose ljudi koji su u to upućeni... da su Fridrih Niče i Artur Šopenhauer upravo smatrali kako je dihotomija subjektivno-objektivno lažna dihotomija, te kako je upravo činjenica da su ta dvojica smatrala subjektivni doživljaj realnim i objektivnim ta koja daje vrijednost njihovoj filozofiji, bez čega bi njihova filozofija bila puko intelektualno masturbiranje.
Haha, smiješno...Stvarno nemas apsolutno nikakvog pojma o tome sta je subjektivno, a sta objektivno, a pri tom ih koristis skoro kao sinonime kada tebi to odgovara, i onda ih poistovjecujes sa nekakvom apsolutnom istinom, odnosno sve se svodi na ''Ono sto JA mislim subjektivno, je zapravno objektivno i to je apsolutna istina, svi ostali slusajte mene jer nemate pojma o zivotu''... pustite voz niz rijeku da me pregazi u letu.
Definiši mi ti, onda, šta je subjektivno, a šta je objektivno, te koji je odnos između te 2 stvari? I da li subjektivno istovremeno može biti objektivno, ili ne može? Svojim riječima, molit ću lijepo, pošto tvrdiš da ove stvari *znaš*, a usto se pozivaš na Logiku i Racionalizam, što znači da možeš predstaviti svoje argumente i dokaze kroz diskusiju.
Apsolutno me nije briga da li će neko vjerovati ili neće u ovo šta kažem, čak štaviše, drago će mi biti da neko predstavi argumente protiv. Pogotovo što ja, evo opet, ni ne tvrdim da vam mogu dokazati šta znam, jer, jel', sam rekao par puta kako se ne oslanjam isključivo na Logiku.Istina, objektivna, proslo je to Muhamedu, proslo je i mnogima prije i poslije njega. Ali tebi, ovdje, nece proci. Moras naci malo naivniju publiku kojoj je mrsko procitati i razmisliti, pa samo prihvate sve sto kazes da im je lakse.
A o tome da je Bog taj koji upućuje, a da ja nemam ništa s tim, da i ne govorim...
Ali ako ćete tvrditi gluposti, a glupost je tvrditi da nešto istovremeno i jeste i nije jer "različiti ljudi različito misle", onda ću se osjetiti pozvanim i slobodnim da na to ukažem kao glupost i jasno proglasim to glupošću, što uostalom i jesam učinio za one koji znaju čitati s razumijevanjem.
- Towelie
#381 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Ma jah..tako sam i mislio. Srecno u svom sarenom svetu gde su prozori od cokolade.RNG_25 wrote:Osim što je argument koji ti tražiš logičke/racionalističke prirode, što je u biti jako čudno obzirom da ti i tvoji istomišljenici istovremeno tvrdite nemoguće stvari. Tj., istovremeno tvrdite da je nešto lijepo, a i da nije lijepo. Lijepo je jer to percipirate kao lijepo, ali nije lijepo jer... neko drugi to percipira kao ružno. I naravno, po običaju, takvi stavovi i kontradikcije vas nimalo ne brinu, iako bi itekako trebali...Towelie wrote:Meni je ovde najcudnije sto ti govoris sa pozicije apsolutnog znanja (druga slika je OBJEKTIVNO LEPSA OD PRVE, kako velis), a jedini argument koji nudis da ti zaista imas to znanje su tvoje vlastite reci.Valjda ti je jasno koliko je neodrzivo takvo stanoviste, osim u domenu slepog verovanja. Ti samo kazes da je tako i neko ti poveruje na osnovu reci.
Osim što vjerovanje, kao što sam već rekao, nije bazirano samo na pretpostavkama, već je u konačnici bazirano na dokazima i znanju, tj. vjerovanje =/= pretpostavljanje. Ponovo pročitaj te ajete, i uvidjet ćeš da nema apsolutno nikakvog smisla govoriti o dokazima ičega, ili znanju o ičemu, ako su ti "dokazi" i "znanje" bazirani na pukoj pretpostavci. Sama činjenica da se spominje znanje *bilo čega* u Kur'anu, uz vjerovanje, znači da postoji mogućnost znanja stvari o kojima religije govore. A to je činjenica od ogromnog značaja.Sto se ajeta tice on kaze oni koji veruju, oni znaju..i ovde ti je premisa verovati prvo, a verovanje je kvalitativno ispod znanja jer da zaista znas ne bi imao potrebu da verujes.
Apsolutno me ne zanima da pružim ikakav argument ovdje za ono što govorim, jer baš kao što znam da Bog jeste, tako isto znam da vama to ne mogu dokazati na način na koji vi to želite, stoga neću to ni pokušati. Jedini argumenti koje ću ja da pružim su oni koji ruše vaše relativističko i potpuno besmisleno poimanje stvari o kojima ovdje govorimo. Tipa da je nešto istovremeno lijepo i nije lijepo. Ili da ljudski Intelekt nikada nije bio u stanju znati išta o stvarima o kojima se toliko govori upravo sa aspekta znanja, kako u samom Kur'anu, tako i u svakoj religiji spomena vrijednoj.Generalno, ovo sve sto ti iznosis o objektivnom znanju koje imas je veoma smela tvrdnja i ako vec to cinis moras pruziti i veoma jake argumente. Odgovor "ne moram ja vama nista objasnjavati" je alibi jer si vec izneo dosta toga ovde u vezi te ideje.
-
RNG_25
#382 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
U prevodu, fatamorgana ovdje hoće reći da samo zato jer se njemu pričinjava, jer je konstantno u sumnji, jer ništa ne zna o ovim stvarima... to znači da tako mora biti i za svakog svugdje.fatamorgana wrote:Eh moj ing26, nije mati sina karala što se kock'o već što se vadio .... ma možda nije ni što se vadio već što se levatski vadio ....
Ja poznajem ljude koji također bez pardona tvrde da znaju za Boga, da znaju da su moralnost, ljepota i dr. objektivni, uz to koriste tako brutalno snažne i prelijepe argumente da to dokažu ili bar na to ukažu, da mi je nekako žao što i ja nisam takvog nivoa IQ-a i generalno Inteligencije.
Ali ništa zato, tvoje fatamorgane su samo tvoje.
- fatamorgana
#383 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
A mlijeko bijelo k'o mlijeko teče potocima!Towelie wrote:Ma jah..tako sam i mislio. Srecno u svom sarenom svetu gde su prozori od cokolade.RNG_25 wrote:Osim što je argument koji ti tražiš logičke/racionalističke prirode, što je u biti jako čudno obzirom da ti i tvoji istomišljenici istovremeno tvrdite nemoguće stvari. Tj., istovremeno tvrdite da je nešto lijepo, a i da nije lijepo. Lijepo je jer to percipirate kao lijepo, ali nije lijepo jer... neko drugi to percipira kao ružno. I naravno, po običaju, takvi stavovi i kontradikcije vas nimalo ne brinu, iako bi itekako trebali...Towelie wrote:Meni je ovde najcudnije sto ti govoris sa pozicije apsolutnog znanja (druga slika je OBJEKTIVNO LEPSA OD PRVE, kako velis), a jedini argument koji nudis da ti zaista imas to znanje su tvoje vlastite reci.Valjda ti je jasno koliko je neodrzivo takvo stanoviste, osim u domenu slepog verovanja. Ti samo kazes da je tako i neko ti poveruje na osnovu reci.
- fatamorgana
#384 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Ing, sličnost između tebe i čačkalice je što se oboje branite apsurdnim kvazi argumentima, a razlika je ta što se ti njima loše braniš! 
- Towelie
#385 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Koristeci ovu njegovu "logiku" rahat se moze izjaviti verovanje u ljubicastog nevidljivog slona cije postojanje samo ja opazam kao objektivnu istnu, te se stoga ne dovodi u pitanje. I ne pada mi na pamet da ovde iznosim bilo kakve dokaze, ljubicasti slon je taj koji upucuje. 
-
belfy
#386 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
zasto si bezobrazan? ja ovo boldovano iznad nikada i nigdje nisam tvrdio. ne ubacuj mi rijeci u usta i ne lazi. upravo si ti taj koji je to napravio i bas zato nisi citirao moj post u kojem sam ti to lijepo prikazao.RNG_25 wrote:Druže, ja sam se potrudio koliko sam mogao i koliko me trenutno volja da elaboriram s maksimalnom preciznošću svoje stavove. Jasno mi je da to nije dovoljno, jer kao što rekoh - nisam niti ja sasvim to raščistio kod sebe, a ako je jednom Muhammedu trebalo 20 godina da to raščisti, onda mogu samo misliti koliko će meni trebati, osim ako Bog ne htjedne drugačije.belfy wrote:...
Ja, naravno, apsolutno ne mogu tebi ništa dokazati da nešto jeste korištenjem pristupa koji ti zahtijevaš, mogu samo ukazati na besmislice za kojima posežeš tipa "nešto je ljepše i ružnije istovremeno od nečega drugog" <- ovakva tvrdnja nema apsolutno nikakvog smisla i nema nikakvu Logičku i Racionalističku opravdanost. To prvo ti moraš kod sebe raščistiti. Jer, "jedan misli ovako, drugi misli onako" nije dokaz koji ti misliš da jeste.
interesantno kako ti prenosis svoje pisanje na druge evo ti gore podvuceno kao primjer. zamolio bih te da to ne radis, jer je odraz nekulture i bezobrascine. ako ja sa tobom komuniciram civilizovano pokusaj odgovarati na isti nacin. hvala.
-
RNG_25
#387 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Ups, onda se ispričavam... Ipak si ti govorio nešto u smislu "kako može neko znati je li jedno auto ljepše od drugog?" ili slično tome, pa sam pretpostavio (za razliku od znao, jel') da je to tvoja pozicija. Ako nije... oprosti, nije bila ciljana namjera da uvrijedim (jer to je uvijek prelako učiniti).belfy wrote:zasto si bezobrazan? ja ovo boldovano iznad nikada i nigdje nisam tvrdio. ne ubacuj mi rijeci u usta i ne lazi. upravo si ti taj koji je to napravio i bas zato nisi citirao moj post u kojem sam ti to lijepo prikazao.
interesantno kako ti prenosis svoje pisanje na druge evo ti gore podvuceno kao primjer. zamolio bih te da to ne radis, jer je odraz nekulture i bezobrascine. ako ja sa tobom komuniciram civilizovano pokusaj odgovarati na isti nacin. hvala.
-
RNG_25
#388 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Zapravo, vi (množina, kada već mene trpaš u isti koš sa time koga si naveo) ste ti koji nemate nikakvog argumenta, u ovim stvarima. Tobože se pozivate na Logiku, Racionalizam i Nauku, a kada neko ukaže na propuste - nastane tišina.fatamorgana wrote:Ing, sličnost između tebe i čačkalice je što se oboje branite apsurdnim kvazi argumentima, a razlika je ta što se ti njima loše braniš!
Za početak bi bilo dobro da bar naučno dokažete kako i zašto je nauka jedini alat ispitivanja realnosti, ili da logički dokažete da je Logika tako nešto... Bilo bi zanimljivo vidjeti pokušaj, smatram... možda da ja za vas to pokušam, jer mi se stalno vrti u glavi "prediktivna sposobnost" kao jedan moćan argument tome...
- MyTao
#389 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Ako postoji pakao cvrsto vjerujem da jedna od kazni u njemu je cas nauke i logike koji predaje RNG.
-
dadinjo33
#390 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Da, nešto kao "ti nisi bacio, kad (je)si bacio, nego je Allah bacio" (Kur'an, 8:17).RNG_25 wrote:
Kao prvo, nema većeg proliva od "logike" od tvrdnje da nešto istovremeno i jeste i nije.
- Dope_Man
#391 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
RNG, ti niti koga razumijes, niti sam znas sta pricas. Niko nije rekao da neka slika A i B mogu biti objektivno ljepse jedna od druge istovremeno. Ono sto ti se pokusava objasniti je da je ljepota subjektivna, tj. ja mogu misliti da je A ljepsa, a ti da je B ljepsa, dakle subjektivno ti imas svoju ljepsu, ja svoju istovremeno. A objektivno ne postoji nacin da se mjeri ljepota kao sto se mjeri tezina, cvrstoca, dimenzije itd stoga se ostaje na tome da je tebi jedno ljepse, a meni drugo, i dalje diskusije tu nema. Mozemo razmijeniti razloge zasto smatramo da je slika ljepsa, ali se ne moramo sloziti na kraju oko jedne. Najblize sto se moze prici ''objektivnom'' mjerenju ljepote je da se vecina slozi da su odredjene stvari lijepe, a druge ne. Ali samo zato sto vecina nesto misli ne znaci da je to postalo ''objektivna'' mjera.
Valjda skontas jednom da se sve moze mjeriti subjektivno, ali da se mnoge stvari ne mogu mjeriti i objektivno. Ali naravno da neces, jer za tebe je sve sto ti kazes subjekitvno objektivna apsolutna Istina i tacka.
Valjda skontas jednom da se sve moze mjeriti subjektivno, ali da se mnoge stvari ne mogu mjeriti i objektivno. Ali naravno da neces, jer za tebe je sve sto ti kazes subjekitvno objektivna apsolutna Istina i tacka.
-
RNG_25
#393 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Zanimljivo... Svakako ću ovo zapamtiti, pa se možda osvrnuti na to, nekada. Hvala.dadinjo33 wrote:Da, nešto kao "ti nisi bacio, kad (je)si bacio, nego je Allah bacio" (Kur'an, 8:17).RNG_25 wrote:
Kao prvo, nema većeg proliva od "logike" od tvrdnje da nešto istovremeno i jeste i nije.
-
RNG_25
#394 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Suvišno je reći, ali ovo je totalna glupost.Towelie wrote:
Počevši od toga da lik tvrdi kako je neko navodno nešto "znao", ali eto samo malo sumnjao, isto kao da znanje o pitanju "Bog ili jeste, ili nije?" je nešto što se može "znati uz malo sumnje", preko toga da tvrdi kako je eto neki mudrac lagao radi nečega ovakvog, pa do toga da zaključuje kako se ovo ne može znati. Ma nemoj?
Po kojoj logici i argumentu je ovo nespoznatljivo? Ko je to dokazao da se ovo ne može znati? Jer ne vidim Boga? Jer ga fizički ne osjetim?
Još jednom:
Ako neko samo pretpostavlja da Bog postoji (a ne zna), onda po definiciji ne može *znati* da je "to Istina od Gospodara njihovog". Ovo je toliko jednostavno za shvatiti, da graniči sa banalnim. Zašto bi se onda Kur'an pozivao na znanje? Čemu uopšte spominjanje znanja o ovome, ako se ne može znati? I ko to se usuđuje reći da je ovdje rečena laž, pa da Kur'an tobože laže o ovome?26. Uistinu! Allah se ne stidi da navede primjer (kao) što je komarac, te ono što je iznad njega.2:26a Pa što se tiče onih koji vjeruju, ta znaju da je to Istina od Gospodara njihovog; a što se tiče onih koji ne vjeruju pa govore: “Šta želi Allah ovim primjerom?” - zavodi njime mnoge i upućuje njime mnoge. A ne zavodi njime, izuzev grješnike,2:26b
Naravno, nisam ja ni rekao sve o ovome što se može reći, ali mogu samo opet ponoviti da je *znanje*, a ne pretpostavljanje, osnova vjerovanja, a da se na tu osnovu dalje gradi nešto što može, ali i ne mora biti znanje. To nešto je religija.
- Towelie
#395 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Uzmi ovo sto si sad pricao i uporedi sa svojih nekoliko ranijih postova. Smesno je na mnogo nivoa.RNG_25 wrote:Suvišno je reći, ali ovo je totalna glupost.Towelie wrote:
Počevši od toga da lik tvrdi kako je neko navodno nešto "znao", ali eto samo malo sumnjao, isto kao da znanje o pitanju "Bog ili jeste, ili nije?" je nešto što se može "znati uz malo sumnje", preko toga da tvrdi kako je eto neki mudrac lagao radi nečega ovakvog, pa do toga da zaključuje kako se ovo ne može znati. Ma nemoj?
Po kojoj logici i argumentu je ovo nespoznatljivo? Ko je to dokazao da se ovo ne može znati? Jer ne vidim Boga? Jer ga fizički ne osjetim?
Još jednom:
Ako neko samo pretpostavlja da Bog postoji (a ne zna), onda po definiciji ne može *znati* da je "to Istina od Gospodara njihovog". Ovo je toliko jednostavno za shvatiti, da graniči sa banalnim. Zašto bi se onda Kur'an pozivao na znanje? Čemu uopšte spominjanje znanja o ovome, ako se ne može znati? I ko to se usuđuje reći da je ovdje rečena laž, pa da Kur'an tobože laže o ovome?26. Uistinu! Allah se ne stidi da navede primjer (kao) što je komarac, te ono što je iznad njega.2:26a Pa što se tiče onih koji vjeruju, ta znaju da je to Istina od Gospodara njihovog; a što se tiče onih koji ne vjeruju pa govore: “Šta želi Allah ovim primjerom?” - zavodi njime mnoge i upućuje njime mnoge. A ne zavodi njime, izuzev grješnike,2:26b
Naravno, nisam ja ni rekao sve o ovome što se može reći, ali mogu samo opet ponoviti da je *znanje*, a ne pretpostavljanje, osnova vjerovanja, a da se na tu osnovu dalje gradi nešto što može, ali i ne mora biti znanje. To nešto je religija.
-
RNG_25
#396 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Naravno da za tebe ne postoji "objektivna mjera" ljepote, jer ti hoćeš da ta "objektivna mjera" bude nauka. Ili u boljem slučaju logika i racionalizam. I hoćeš da mišljenja različitih ljudi o istoj stvari budu jednako vrijedna i "validna", iako iz nekog razloga ne obrazlažeš po kojoj logici si to zaključio da je tako. Dokaze za svoje stavove, naravno, ne nudiš, već iz nekog razloga se tobože podrazumijeva da se ne može spoznati i "mjeriti" objektivna ljepota nečega, samo zato jer eto svaki čovjek ima neko svoje mišljenje o tome.Dope_Man wrote:RNG, ti niti koga razumijes, niti sam znas sta pricas. Niko nije rekao da neka slika A i B mogu biti objektivno ljepse jedna od druge istovremeno. Ono sto ti se pokusava objasniti je da je ljepota subjektivna, tj. ja mogu misliti da je A ljepsa, a ti da je B ljepsa, dakle subjektivno ti imas svoju ljepsu, ja svoju istovremeno. A objektivno ne postoji nacin da se mjeri ljepota kao sto se mjeri tezina, cvrstoca, dimenzije itd stoga se ostaje na tome da je tebi jedno ljepse, a meni drugo, i dalje diskusije tu nema. Mozemo razmijeniti razloge zasto smatramo da je slika ljepsa, ali se ne moramo sloziti na kraju oko jedne. Najblize sto se moze prici ''objektivnom'' mjerenju ljepote je da se vecina slozi da su odredjene stvari lijepe, a druge ne. Ali samo zato sto vecina nesto misli ne znaci da je to postalo ''objektivna'' mjera.
Akt mjerenja, bar ako ćemo o egzaktnom mjerenju, je već objektivna stvar. Ako misliš na "mjerenje" u smislu "odokativno", onda naravno - ali to vrijedi i za sve ostalo, uključujući nauku, iako iz nekog razloga je OK to kod nauke, ali nije OK kod ovakvih stvari. Zanimljivo...Valjda skontas jednom da se sve moze mjeriti subjektivno, ali da se mnoge stvari ne mogu mjeriti i objektivno. Ali naravno da neces, jer za tebe je sve sto ti kazes subjekitvno objektivna apsolutna Istina i tacka.
-
RNG_25
#397 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
A zašto ti ne uzmeš i ne uporediš? Tu i tamo naravno da izađem van okvira koherentnosti, možda upadnem i u neku kontradikciju, ali ako ti mi na to ne ukažeš, kako bih ja trebao znati?Towelie wrote:Uzmi ovo sto si sad pricao i uporedi sa svojih nekoliko ranijih postova. Smesno je na mnogo nivoa.RNG_25 wrote:Suvišno je reći, ali ovo je totalna glupost.Towelie wrote:
Još jednom:
Uostalom, ja sam rekao da znam da Bog jeste na osnovu vlastite Inteligencije, pri čemu tu Inteligenciju ne izjednačavam sa Racionalizmom, Logikom i Naukom (i IQ-om), te nemam pojma šta mi želiš reći.
- Towelie
#398 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Nadoci ces, imas vec spomenutu Inteligenciju. 
- harač
#399 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
MyTao wrote:Ako postoji pakao cvrsto vjerujem da jedna od kazni u njemu je cas nauke i logike koji predaje RNG.
- aurora313
#400 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Kada sam ja išao u gimnaziju prije 60 godina, došlo je do ove promjene. Ako se promjenila po SRPSKO/HRVATSKO/BOSANSKOM sistemu, fine with me.CaneBos wrote:PreDpostavka sigurno nema nikakve veze sa znanjem, pa je i objektivno i subjektivno reci, da ga nemas. Sorry..aurora313 wrote: Ne mogu da vjerujem šta pišeš. Negdje u temama rezonuješ veoma dobro, da bi se odmah nakon toga upetljao--što bi se reklo--kao pile u kučine. ......
Dalje, o kakvoj to definiciji 'sigurnosti' i 'predpostavci' govoriš?....
I to je sve što si uočio u gornjem? T ili D?
Samo nastavi čitati fizičkim očima. To ĆETE daleko odvesti. Ili po starom pravopisu: To ĆE TE daleko odvesti.
Feel better?