Lakse naravno. Kad uvozis birat koga primas. I jos uzimas najbolje od drugih. Win winConnaisseur Karlin wrote:a zaista, zasto ne bi pomogao i nekom drugome,osim rodbiniBodkin wrote:Connaisseur Karlin wrote:
par od 1250 eura mjesecno , plus pomoc za stan, OK,a gdje mogu imti stan i kako prezivljavaju tokom mejsec dana; dali mogu otviriti stenju od pomoci; moraju dokazati drzavi ,ili drzavu nije briga sto se radi sa novcem![]()
ah, interesantno,stanovnistvo nije reagiralo na socijlanu pomoc za domicilno stanovnistvo od 20plus godina starosti,a smeta im finansiranje izbjeglica,a koje nisu ni izabrale da budu ni izbjeglice, a ni da zive od drzavne pomocicista diskiminacija
![]()
Glupo poredjenje. To isto da kazes brata izdravas pa sto ne bi i stranca iz drugog sela![]()
a jos je gluplje biti protiv izbjelgica, koje nisu dosle u novu drzavu jer su tako birale![]()
prema tvojoj logici, lakse je placati socijalu domacem stanovnistvu ,a istovremeno uvoziti strane radnike![]()
BIH -ZEMLJA ISELJENIKA
-
Bodkin
#376 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
- jeza u ledja
#377 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Da, od Rusa. To je tako vec 70 godina.Bodkin wrote:SigurnoFudo387 wrote:Placaju za svoju sigurnost, Donald od svojih para placa te druge zajebancije.Bodkin wrote:Jos da donald pare ne koristi da rusi vlade i tocinjeftinu naftu za ameriku, podrzavali bi ga i drugi. Evropljani da placaju za rusenje sadama ili rat protiv iranasigurnost od koga? Rusa pa da moraju kupovati avione i helikoptere
ili ce domace teroriste gadjati sa f35
Uostalom i cijela epizoda u Libiji je na incijativu Fra i Ita jer oni ovise od te nafte.
- insomnia78
#378 Re: RE: Re: RE: Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Sto bolan.animals wrote:Da.insomnia78 wrote:Mislis da oni imaju pravo na socijaluanimals wrote:Evo nasao sam..socijala u Austriji je
837 za samce..za par 1250..
I za svako dijete po 226.
plus sto imas za stan jos pomoc..
Znaci izbjeglica iz Sirije sa 9 djece, bez dana rada u
Austriji preko 3000 eura..
sto je izazvalo ogorvene reakcije stanovnistva..
Mislim, znam ja da ti mrzis izbjeglice, ni ja ih nisan fan ali ni u jednoj zemlji izbjeglice nemaju ista prava ko rezidenti.
-
Bodkin
#379 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Imaju sasvim dovoljno da se odbrane od rusa. A da pobijedi nema dovoljno ni amerika.Fudo387 wrote:Pa eto, odgovorio si.Bodkin wrote:
Sigurnosigurnost od koga? Rusa pa da moraju kupovati avione i helikoptere
Od Rusa.
A i amerika se vise ne brani od rusa nego od kineza. Znaci suplja za finansiranje svjetske dominacije silom od kojeg najvise ima knaj ko najvise i trosi danas. Usa
- jeza u ledja
#380 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ne mozes na osnovu GDP zakljucivati koliko ko zaradjuje u pojedinoj zemlji.TRANCE wrote:
Čak naprotiv, možeš, jer su budžetski prihodi razvijenih država između 30% i 50% visine GDP-a, ovisno od poreznog opterećenja. Na primjeru EU država:
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics ... f_GDP).png
Mozes odokativno zakljucit da ne znam Kanada bolje stoji od Rumunije, ali tu se prica zavrsava.
Plus ovo sto Bodkin govori pretpostavljam o PPP ili slicno.
- Connaisseur Karlin
#381 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
a izbjeglice na socijali ti smetaju , interesantnoBodkin wrote:Lakse naravno. Kad uvozis birat koga primas. I jos uzimas najbolje od drugih. Win winConnaisseur Karlin wrote:a zaista, zasto ne bi pomogao i nekom drugome,osim rodbiniBodkin wrote:
Glupo poredjenje. To isto da kazes brata izdravas pa sto ne bi i stranca iz drugog sela![]()
a jos je gluplje biti protiv izbjelgica, koje nisu dosle u novu drzavu jer su tako birale![]()
prema tvojoj logici, lakse je placati socijalu domacem stanovnistvu ,a istovremeno uvoziti strane radnike![]()
tebi je OK da drzava pravi invalide od zdravih osoba na socijali
-
Fudo387
#382 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Nemaju, bezveze je prica, Putin bi to zgazio za dvije hefte.Bodkin wrote:Imaju sasvim dovoljno da se odbrane od rusa. A da pobijedi nema dovoljno ni amerika.Fudo387 wrote:Pa eto, odgovorio si.Bodkin wrote:
Od Rusa.
A i amerika se vise ne brani od rusa nego od kineza. Znaci suplja za finansiranje svjetske dominacije silom od kojeg najvise ima knaj ko najvise i trosi danas. Usa
Amerika se ne brani, ona je u ofanzivi i djeluje preventivno.
-
Bodkin
#383 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ne moze biti 70 godina jer nisu ratovali od napoleona. U prvom i drugom su bili skupa kontra svaba svi u evropi.jeza u ledja wrote:
Da, od Rusa. To je tako vec 70 godina.
Uostalom i cijela epizoda u Libiji je na incijativu Fra i Ita jer oni ovise od te nafte.
Nisam spominjao libiju. Odradili su je evropljani svakako uz par tomahavka obaminih
Mislim nemam ja nista protiv natoa ali nemoj suplje da je za sigurnost
- jeza u ledja
#384 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Jok ne brani se od Rusa. Jarane jesi prespavao zadnjih X godina? Sve i da je tako, EU je uzivala 4-5 decenija socijalne drzave dok nije morala izdvajati ni blizu za vojsku. Kurac bi tako da nije bilo NATO.Bodkin wrote:Imaju sasvim dovoljno da se odbrane od rusa. A da pobijedi nema dovoljno ni amerika.Fudo387 wrote:Pa eto, odgovorio si.Bodkin wrote:
Od Rusa.
-
Bodkin
#385 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Jasta bi. Zapelo bi vec u poljskojFudo387 wrote:Nemaju, bezveze je prica, Putin bi to zgazio za dvije hefte.Bodkin wrote:
Imaju sasvim dovoljno da se odbrane od rusa. A da pobijedi nema dovoljno ni amerika.
- jeza u ledja
#386 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ne kontam ovo s Napoleonom.Bodkin wrote:Ne moze biti 70 godina jer nisu ratovali od napoleona. U prvom i drugom su bili skupa kontra svaba svi u evropi.jeza u ledja wrote:
Nisam spominjao libiju. Odradili su je evropljani svakako uz par tomahavka obaminih![]()
Hladni rat, raketni stitovi, kurci palci. Naravno da je za sigurnost - zapada od Varsavskog pakta. Nije to neka misterija.
- jeza u ledja
#387 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ako se ne varam, Rusi su bili na Elbi 50 godina. Gdje bi danas zapelo ne znamo, ali ne bih volio da saznamo.Bodkin wrote:Jasta bi. Zapelo bi vec u poljskojFudo387 wrote:Nemaju, bezveze je prica, Putin bi to zgazio za dvije hefte.Bodkin wrote:
Imaju sasvim dovoljno da se odbrane od rusa. A da pobijedi nema dovoljno ni amerika.
-
TRANCE
#388 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Mislim da je visina socijale jako bitna stvar, ne zbog neradnika, nego u drugim slučajevima: razboliš se, postaneš invalid, dobiješ dijete s posebnim potrebama, dobiješ više djece nego što si planirao, umre ti supružnik, ostaneš bez kuće zbog gubitka posla, ostariš i dobiješ malu penziju, trebadne ti medicinska pomoć u kući, postaneš samohrani roditelj itd. Za to služi socijala, a hebo neradnike.detroit-mercy wrote: Sve to imas ali ako ti je zivotni cilj da budes na socijali, onda jebaji ga. Nije vazno gdje si, u kojoj drzavi, ako primas socijalnu pomoc ti si na samom dnu I ne moze ti biti dobro. Prezivljavati mozes, imati ces dosta za pojest i popit i gdje stanovat ali ako si radi toga isao u inostranstvo, onda se objesi.
-
detroit-mercy
#389 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Da su bili samo Evropljani jos bi Gadafi u Libiji sjedioBodkin wrote:Ne moze biti 70 godina jer nisu ratovali od napoleona. U prvom i drugom su bili skupa kontra svaba svi u evropi.jeza u ledja wrote:
Nisam spominjao libiju. Odradili su je evropljani svakako uz par tomahavka obaminih![]()
Zato su se Ameri i umijesali
-
Fudo387
#390 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Sta bi zapelo u Poljskoj?Bodkin wrote:Jasta bi. Zapelo bi vec u poljskojFudo387 wrote:Nemaju, bezveze je prica, Putin bi to zgazio za dvije hefte.Bodkin wrote:
Ruska armada?
Ma Poljaci bi se predali bez ispaljenog metka.
Zavrne vam plin tri dana pa sve si userete a kamo li da vam se pomoli sa tenkovima.
- jeza u ledja
#391 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Pa jest bitna socijala, ali valjda je moras zaraditi prvo? Mislim...ako si ikad bio radno sposoban.TRANCE wrote:Mislim da je visina socijale jako bitna stvar, ne zbog neradnika, nego u drugim slučajevima: razboliš se, postaneš invalid, dobiješ dijete s posebnim potrebama, dobiješ više djece nego što si planirao, umre ti supružnik, ostaneš bez kuće zbog gubitka posla, ostariš i dobiješ malu penziju, trebadne ti medicinska pomoć u kući, postaneš samohrani roditelj itd. Za to služi socijala, a hebo neradnike.detroit-mercy wrote: Sve to imas ali ako ti je zivotni cilj da budes na socijali, onda jebaji ga. Nije vazno gdje si, u kojoj drzavi, ako primas socijalnu pomoc ti si na samom dnu I ne moze ti biti dobro. Prezivljavati mozes, imati ces dosta za pojest i popit i gdje stanovat ali ako si radi toga isao u inostranstvo, onda se objesi.
A ne, imam osjecaj dodju ove izbjeglice, sve legalno i to, i onda mjesecima ili godinama ne mogu raditi
Ili dovedu ih u zemlju i onda ih sve strpaju u jedan kvart i hajmo. Naravno od toga se stvori geto. Znaci nikakvog cilja integracije.
Ne znam je li to stvarno tako, ali bas me zanima, koliko treba izbjeglicama (legalnim) da dobiju papire za legalan rad u zemlji? Ili je do toga, ili im jednostavno daju previse i nemaju dovoljno poticaja da nadju posao.
-
detroit-mercy
#392 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Slazem se, i radi svega toga imas socijalna davanja i u hebenoj Americi. Da ti ne nabrajam sta se sve moze dobiti. Uglavnom, dovoljno da zivis ali za dalje je pitanje.TRANCE wrote:Mislim da je visina socijale jako bitna stvar, ne zbog neradnika, nego u drugim slučajevima: razboliš se, postaneš invalid, dobiješ dijete s posebnim potrebama, dobiješ više djece nego što si planirao, umre ti supružnik, ostaneš bez kuće zbog gubitka posla, ostariš i dobiješ malu penziju, trebadne ti medicinska pomoć u kući, postaneš samohrani roditelj itd. Za to služi socijala, a hebo neradnike.detroit-mercy wrote: Sve to imas ali ako ti je zivotni cilj da budes na socijali, onda jebaji ga. Nije vazno gdje si, u kojoj drzavi, ako primas socijalnu pomoc ti si na samom dnu I ne moze ti biti dobro. Prezivljavati mozes, imati ces dosta za pojest i popit i gdje stanovat ali ako si radi toga isao u inostranstvo, onda se objesi.
Bivsi presjednik Hobama je isto pricao o tim stvarima da zivot na socijali ne smije da ti postane zivotni cilj, jer nikada neces napraviti iskorak. Zbog cega je Obama o tome pricao, upravo zbog crne populacije koja dosta koristi tu pogodnost. Ne bi vjerovao, ali imas ovih mladih mama koje nabesaju po 4-5 djece i svakome je otac razlicit, drzava im obezbjedi smjestaj, dobijaju lovu za hranu i oblacenje ali zakovan si u tim socijalnim naseljima ili "projects" kako ih ovdje zovu. Ne bi vjerovao ali za dosta te populacije jedini cilj je da se prevail na socijalu.
Tako je i u Evropi, a sto je ta socijala bila popularna medju nasom rajom, pa obicno su klepali socijalu i radili na crnjaka i stekali lovu
-
detroit-mercy
#393 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ja zimus bio dole i sreo se sa rodjakom koji zivi u Austriji. Prica covjek koliko zaradjuje, 1600E na mjesec ali posto radi na baustelijeza u ledja wrote:Cek, kad kazes "plata prosjecna" 1500 eura, jel to se zezas ili?animals wrote:Pa vidi..Austrija nije Amerika..jeza u ledja wrote:
Nego de ti nama reci, jednom si spomenuo nesto tipa da si samo bogati Austrijanci mogu priustiti kuce u Becu, pa kao cak i na periferiji grada kostaju po 300k eura. Da li se ta cifra smatra kao nesto sto samo mogu priustiti jako bogati (recimo 10% stanovnistva) ili sam ja pogresno shvatio?
Ti 300 tisuca za kucu, obicno koriste mladi parovi..
pa je otplacuju 30 g..
Samac sa prosjecnom platom tesko.
Ili da ti roditelji nesto ustede..znaci velika vecina zivi u stanovima sa kirijom..takav je Bec..
Ne govorim o nasim ljudima? nego uopceno...
Plata prosjecna 1500 eura
.neko vise, neko manje.
napominjem rijec je o obicnim gradjanima,koji je najvise..
stan od 80 m2 je oko 200 tisuca..ili i vise
.![]()
![]()
Prosjecna plata u Americi, na ruke, nakon svih izdvajanja za zdravstveno, socijalno, takse je otprilike 3000 eura (onako odokativno nemoj me sad fatati za rijec, ima i drugih da potvrde). A cijene vecine stvari jeftinije nego u Evropi.![]()
Jebo to.
Ja se osupnuo kad mi je rekao za zaradu.
- animals
#394 Re: RE: Re: RE: Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Sto bolan.
Mislim, znam ja da ti mrzis izbjeglice, ni ja ih nisan fan ali ni u jednoj zemlji izbjeglice nemaju ista prava ko rezidenti.[/quote]
Cuj mrzim..
Kako se lako etiketiramo na ovome forumu
Mislim, znam ja da ti mrzis izbjeglice, ni ja ih nisan fan ali ni u jednoj zemlji izbjeglice nemaju ista prava ko rezidenti.[/quote]
Cuj mrzim..
Kako se lako etiketiramo na ovome forumu
- jeza u ledja
#395 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Baustela je sto bi kod nas rekli construction jel?detroit-mercy wrote: Ja zimus bio dole i sreo se sa rodjakom koji zivi u Austriji. Prica covjek koliko zaradjuje, 1600E na mjesec ali posto radi na baustelionda 3 mjeseca obicno ne rade tako da tada dobija oko 800E mjesecno.
Pa dobro, to bi ispalo oko $12-13 na sat, valjda. Tako je vjerovatno i kod nas.
Hocu rec, nije malo za takav rad.
Znas sta je meni upalo u oci...ovo je bilo u Svici, na ulici oni smetljari, cistaci i tako javni radnici, nisu bili nikakvi obojeni, cak mislim ni I. Evropa. Nako po facama reko bi Svicarci. I tako u radnji, na trafici, mislim svugdje gdje bi kod nas ocekivao veliki procenat imigranata ili raznih puti tamnijih od bijele.
I onda kontam pa mozda kod njih ti takvi poslovi, barem ovi javni su mozda dobro zasticeni sindikatima i minimalcima i to.
-
Fudo387
#396 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Vise ih ovdje placaju, oko cvancike po satu....jeza u ledja wrote:Baustela je sto bi kod nas rekli construction jel?detroit-mercy wrote: Ja zimus bio dole i sreo se sa rodjakom koji zivi u Austriji. Prica covjek koliko zaradjuje, 1600E na mjesec ali posto radi na baustelionda 3 mjeseca obicno ne rade tako da tada dobija oko 800E mjesecno.
Pa dobro, to bi ispalo oko $12-13 na sat, valjda. Tako je vjerovatno i kod nas.![]()
- Connaisseur Karlin
#397 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
jeza u ledja wrote:Baustela je sto bi kod nas rekli construction jel?detroit-mercy wrote: Ja zimus bio dole i sreo se sa rodjakom koji zivi u Austriji. Prica covjek koliko zaradjuje, 1600E na mjesec ali posto radi na baustelionda 3 mjeseca obicno ne rade tako da tada dobija oko 800E mjesecno.
Pa dobro, to bi ispalo oko $12-13 na sat, valjda. Tako je vjerovatno i kod nas.![]()
Znas sta je meni upalo u oci...ovo je bilo u Svici, na ulici oni smetljari, cistaci i tako javni radnici, nisu bili nikakvi obojeni, cak mislim ni I. Evropa. Nako po facama reko bi Svicarci. I tako u radnji, na trafici, mislim svugdje gdje bi kod nas ocekivao veliki procenat imigranata ili raznih puti tamnijih od bijele.
I onda kontam pa mozda kod njih ti takvi poslovi, barem ovi javni su mozda dobro zasticeni sindikatima i minimalcima i to.
baustela u SAD 12 ili 13 dolara na sat , pa to je premalo
- jeza u ledja
#398 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
One Mexe "gradise" sto ih vidis po cestama, po $20 na sat? M'daaaj.Fudo387 wrote:Vise ih ovdje placaju, oko cvancike po satu....jeza u ledja wrote:Baustela je sto bi kod nas rekli construction jel?detroit-mercy wrote: Ja zimus bio dole i sreo se sa rodjakom koji zivi u Austriji. Prica covjek koliko zaradjuje, 1600E na mjesec ali posto radi na baustelionda 3 mjeseca obicno ne rade tako da tada dobija oko 800E mjesecno.
Pa onaj sef sto im dodje ili onaj geodet ili neko bi onda trebao zaradjivati po $40, a gradjevinski inzenjeri kad navrate oni po $50 i vise. A znam da nije tako.
- Connaisseur Karlin
#399 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
raditi na cestama ispod 20 dolara je ludilo 
- animals
#400 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Za tebe je sve ludilo..Connaisseur Karlin wrote:raditi na cestama ispod 20 dolara je ludilo