Zvizdić u Beogradu

Post Reply
RNG_25

#376 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by RNG_25 »

PM72 wrote:
Osim što ovaj tvoj odgovor nema nikakvog smisla u odnosu na ono što si prethodno napisao i ja na to (prethodno) odgovorio, reći ću još samo da sam imun na moralni relativizam, pa ti je bolje da ga u diskusiji sa mnom ne prizivaš.

Ali shvatam te, muslimani/bošnjaci su jednako krivi kao i srbi, jer su bošnjaci ubili isti broj srba kao što su i srbi bošnjaka, jer su bošnjaci uništili srpske/pravoslavne infrastrukture u istoj mjeri i broju kao što su i srbi uništili muslimanske, jer su bošnjaci imali jednake vojne mete kao srbi, jer su bošnjaci imali iste uvjete logora sa istim tretmanom srba. I tako dalje.

Vaš mentalitet, mentalitet relativista, je providan i prejednostavan za razumjeti. Isto onoliko koliko je pogrešan i lažan.
gdje i kad sam to napisao?
jesi li ti glup,lud,ćorav ili svo troje?
Na momenat sam ti htio dati beneficiju sumnje sa moje strane, no vidjevši par drugih tvojih postova - jasno mi je da si relativista, tako da sve što sam rekao stoji, unatoč tome što to nisi napisao. A ti pričaj o "SVIM ratovima", kao da bi ikoga trebalo biti briga šta se dešavalo prije 200 godina.

Zašto onda ne odemo i koji milenij unazad, ništa nas u tome ne bi trebalo spriječiti.
PM72

#377 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by PM72 »

tako da sve što sam rekao stoji, unatoč tome što to nisi napisao
:-) :-) :-) :-) :-)
ušće

#378 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by ušće »

PM72 wrote:Ušće

to što meni imputiraš.

Jarane jednom sam ti objasnio trčiš pred rudu i postavljaš potuno pogrešno stvari ,pri tome svjesno ili ne vrijeđaš ljude ..vrati se na svoje postove nazad pažljivo pročitaj ono što pišeš ,pa razmisli šta si napiso . Meni su dovoljne ne samo dvije riječi ...ona o prolivanju krvi i ona o SVIm ratovima ... i opet ti kažem imaš li stida i obraza ...
PM72

#379 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by PM72 »

ušće wrote:
PM72 wrote:Ušće

to što meni imputiraš.

Jarane jednom sam ti objasnio trčiš pred rudu i postavljaš potuno pogrešno stvari ,pri tome svjesno ili ne vrijeđaš ljude ..vrati se na svoje postove nazad pažljivo pročitaj ono što pišeš ,pa razmisli šta si napiso . Meni su dovoljne ne samo dvije riječi ...ona o prolivanju krvi i ona o SVIm ratovima ... i opet ti kažem imaš li stida i obraza ...
Šta da ti kažem a da čovjek tvog razmišljanja ( i porijekla) pravilno razumije? Ništa.Džaba trud. Ljudima koji psuju i vrijeđaju umjesto arumenata...ako si ti ubjeđenja da su samo muslimanske glave padale i da su samo Muslimani protjerivani,klani,trpani u logore...jednostavno,ne želim da polemišem sa takvima.
RNG_25

#380 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by RNG_25 »

Da se razumijemo, ja sam zadnji za rat, konflikt i slično, zbog mojih filozofsko-moralnih pogleda (koje uglavnom ne dijeli niko, ali nebitno).
Challenger__ wrote:Drugo, tvoja perspektiva je limitirana na 90-e a moja na vijekove. Kroz vijekove zapažam samo koflikte,
Onda možeš i razumjeti zašto gledam na 90-e upravo kroz prizmu tih konflikata.
dobro je PROBATI drugačiji pristup koji podrazumijeva odsustvo konflikta, otklanjanje rizika novog rata. Ako su to mogli Nijemci i Francuzi, danas Rusi i Turci, zašto to ne bi mogli Bošnje i Srbi?
Možda je suvišno reći... ali to što neko ili neki su nešto mogli, ne znači i da su drugi mogli ili da mogu. Teorija uvijek lijepo zvuči, no praksa se pokaže bar malo nepredvidivom. Također, Rusi i Turci... tu vidim sve i svašta, ne bih baš da ih uzmem kao validan primjer za ovo što navodiš (mada Nijemci i Francuzi jesu, priznajem).

Ponavljam, ne može biti pomirenja ako obe strane ne prihvate svoju odgovornost i ne obavežu se na kontinuiranu relaksaciju odnosa. Obe strane je ovdje ključno.
Probati, pa šta Bog da... uz napomenu da relaksacija srpsko-bošnjakih odnosa ne znači štetu za druge, ne znači koaliranje protiv BiH Hrvata.

Razumijem da bi eventualni uspjeh, dakle relaksacija, razočarao mnoge unutar BiH a posebno one izvan BiH, koji nestabilnu BiH vide kao regionalni okidač konflikta, ali te ko *ebe...
Da, probati i probavati relaksirati odnose. Između ostalog.

Lično nisam optimista, pak, jer se prvo moraju dati ispravni odgovori na sljedećih 2-3 pitanja:
1. Šta je to interes srba vis-a-vis interesa bošnjaka?
2. Je li isti kompatibilan i komplementaran, ili može li biti komplementaran, ili je nekompatibilan sa interesom bošnjaka?
2. Šta ako srbe ne interesuje vlastiti interes? Bar ne vlastiti materijalni interes?

Ništa, kada se da odgovor na ta 2-3 pitanja - sve će biti jasno.
Challenger__

#381 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by Challenger__ »

RNG_25 wrote:Lično nisam optimista, pak, jer se prvo moraju dati ispravni odgovori na sljedećih 2-3 pitanja:
1. Šta je to interes srba vis-a-vis interesa bošnjaka?
2. Je li isti kompatibilan i komplementaran, ili može li biti komplementaran, ili je nekompatibilan sa interesom bošnjaka?
2. Šta ako srbe ne interesuje vlastiti interes? Bar ne vlastiti materijalni interes?

Ništa, kada se da odgovor na ta 2-3 pitanja - sve će biti jasno.
Nisam pregovarač nego (zainteresovani) posmatrač a tipujem da se odgovor na prva dva pitanja nalazi u onom što je najmanji zajednički imenitelj oba naroda, a on postoji. Ovo treće ne razumijem niti želim da razumijem, zaboravi.
Da se razumijemo, ja sam zadnji za rat, konflikt i slično, zbog mojih filozofsko-moralnih pogleda (koje uglavnom ne dijeli niko, ali nebitno).
Pa ako je tako onda trebaš podržati pokušaj.

BTW; o kakvom filozofsko-moralnom pogledu je riječ ako nije misterija?
RNG_25

#382 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by RNG_25 »

Challenger__ wrote:Nisam pregovarač nego (zainteresovani) posmatrač a tipujem da se odgovor na prva dva pitanja nalazi u onom što je najmanji zajednički imenitelj oba naroda, a on postoji. Ovo treće ne razumijem niti želim da razumijem, zaboravi.
OK, treće zaboravljeno, a šta je to "najmanji zajednički imenitelj oba naroda" (za kojeg se slažem da postoji), te zašto bi on predstavljao interes od značaja za srbe? Ako interes nije dostatan, iz bilo kojeg razloga, onda nije ni od značaja. Ako nije od značaja, neće biti truda da se interes ostvari.
Challenger__

#383 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by Challenger__ »

RNG_25 wrote:
Challenger__ wrote:Nisam pregovarač nego (zainteresovani) posmatrač a tipujem da se odgovor na prva dva pitanja nalazi u onom što je najmanji zajednički imenitelj oba naroda, a on postoji. Ovo treće ne razumijem niti želim da razumijem, zaboravi.
OK, treće zaboravljeno, a šta je to "najmanji zajednički imenitelj oba naroda" (za kojeg se slažem da postoji), te zašto bi on predstavljao interes od značaja za srbe? Ako interes nije dostatan, iz bilo kojeg razloga, onda nije ni od značaja. Ako nije od značaja, neće biti truda da se interes ostvari.
Može biti sporan i za Bošnjake... To je stvar pregovarača da idu korak po korak i da nađu zajednički imenitelj koji se sa vremenom, konsenzualno, može dograđivati.

Mislim, špekulišem, nisam u materiji.
Challenger__

#384 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by Challenger__ »

O kakvom filozofsko-moralnom pogledu je riječ kod tebe ako nije tajna?
RNG_25

#385 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by RNG_25 »

Challenger__ wrote:Može biti sporan i za Bošnjake... To je stvar pregovarača da idu korak po korak i da nađu zajednički imenitelj koji se sa vremenom, konsenzualno, može dograđivati.

Mislim, špekulišem, nisam u materiji.
OK...
Challenger__ wrote:O kakvom filozofsko-moralnom pogledu je riječ kod tebe ako nije tajna?
Nije tajna, ali nije tema, duga priča, a neda mi se sada svakako čak i da jeste tema. To sam spomenuo samo kao digresiju.
TheMule

#386 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by TheMule »

Tona neodgovornih i naivnih Bosanaca ovuda. Moliti Turke da mole Ruse da Rusi zauzmu neutralan stav po nasem pitanju? Sto bi to Rusi uradili, sta to mi imamo? Prestacemo sa izvozom voca i povrca?

Na drugoj strani mogucnost da dobiju na politickim poenima jer podrzavaju "bracu" plus "mali" bonus u mogucnosti da se priblize Avianu na 300 km i da daju srednji prst NATO paktu.

Sto bi i sama Srbija zauzela neutralan stav? Kada bi "napustili" Srbe u BiH, to bi bio politicko samoubistvo za bilo koju stranku. U ostalom, tu je mogucnost da dobiju 25 000 kvadratnih kilometara i velike resurse, i da se priblize jezgru Hrvatske za neka buduca "oslobadjanja" i erojstva.

Na drugoj strani, ako nastave neodgovornu politiku i sa tajnim podrzavanjem ocjepljenja, desice se......nista. Jer glupi Bosanci jos uvijek pokusavaju neka "pomirenja."

Narod je vec pomiren kolko je to moguce biti, a izmedju politike ta dva naroda, sve su opcije istrosene. :zid: Prestanite sanjati snove
Challenger__

#387 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by Challenger__ »

RNG_25 wrote:
Challenger__ wrote:O kakvom filozofsko-moralnom pogledu je riječ kod tebe ako nije tajna?
Nije tajna, ali nije tema, duga priča, a neda mi se sada svakako čak i da jeste tema. To sam spomenuo samo kao digresiju.
U startu sam shvatio da je riječ o digresiji, ali opet insistiram.

8)

Evo zašto: Spadam u one kojima je na vrh glave razgovor sa "jednom osobom u hiljadu lica", monotonom, provincijalnom jedoobraznošću, imponuje mi različitost. Pa eto, u jednoj riječi, ako te ne mrzi... :zzzz:
RNG_25

#388 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by RNG_25 »

Challenger__ wrote:
RNG_25 wrote:
U startu sam shvatio da je riječ o digresiji, ali opet insistiram.

8)

Evo zašto: Spadam u one kojima je na vrh glave razgovor sa "jednom osobom u hiljadu lica", monotonom, provincijalnom jedoobraznošću, imponuje mi različitost. Pa eto, u jednoj riječi, ako te ne mrzi... :zzzz:
Na rat, osim u slučaju odbrane, gledam kao na manifestaciju bazne životinjske prirode, bazne prirode svijeta. A nema ništa gore od te bazne prirode. Plus, ovaj svijet je loš, gledano u njegovoj sveukupnosti. Dalje, bol je loša, po ekstenziji sve što bol uzrokuje je također loše. To što se jedan uzrok boli (kazna kriminalcu) može koristiti radi sprječavanja veće boli (koju bi kriminalac u suprotnom napravio drugima), ne mijenja činjenicu da je bol loša, samo mijenja činjenicu da li je opravdana ili nije radi "većeg dobra". U kontekstu toga, opravdano zlo/bol jeste u neku ruku dobro (relativizam), ali u svojoj osnovi i dalje je riječ o lošoj stvari. Dalje, svi ljudi su fundamentalno isti, tj. imaju svijest o boli i zadovoljstvu, te je uzrokovanje boli (kao objektivno loše stvari) ujedno i objektivno loše. Dalje, ovaj svijet je baziran na relativizmu, ne može postojati "apsolutno dobro" (opstanak čovjeka ovisi o boli, patnji i smrti ne-ljudskih formi života), niti može biti "apsolutnog zla", već je sve u relaciji i ravnoteži (relativizam). Narušavanje te ravnoteže će, prije ili kasnije, morati biti korigovano, a najčešće upravo na isti način na koji je i narušen. Ako je ravnoteža narušena ratom, nastala neravnoteža će prije ili kasnije biti korigovana, vjerovatno ratom. A čovjek ima i opciju i sposobnost žrtve, strpljenja i drugog, čime se izbjegava "nužnost" rata. Kao, uostalom, što Kur'an spominje, parafraziram - podijelili smo vas na narode da jedne druge suzbijete. Suzbijete u narušavanju ravnoteže. I td. Za nešto od gore rečenog mogu ponuditi besprijekornu argumentaciju (ovo je bilo samo ugrubo i ukratko), a nešto je samo moj idealizam za koji ne bih ni pokušao ponuditi išta više.

Uglavnom, off-topic, pa se povlačim iz dalje priče, uz naravno ispriku zbog istog.
Challenger__

#389 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by Challenger__ »

OK, zahvaljujem.
draganbl

#390 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by draganbl »

Challenger__ wrote:Ovakva, nestabilna BiH može biti samo okidač regionalnog i evropskog rata; ona je idealna baza za navođene proxy-konflikte. Relaksirana i samim tim stabilna BiH je u primarnom interesu njenih građana i otklanja gornje rizike.

Probati uraditi ovo je dobra i nova stvar, a ponovo uletiti u konfrontaciju je vječni deja vu.
Jedan od pametnijih postova u posljednjih godinu dana.
Šteta je što 90% štovanih forumaša nema mentalni sklop da ga i razumije.

EDIT: Da se vratim na temu, čitam šta je Vučić izjavio prije sastanka:
Srbija podržava očuvanje i sprovođenje u delo Dejtonskog sporazuma, i ne bi da se mešam u unutrašnje prilike u BiH i RS, kaže Vučić.

- Mislimo da je sporazum doneo mir u BiH koji je bio potreban svima. Ima onih u Srbiji koji sve znaju, pa neka oni na taj način komentarišu - rekao je on.

Vučić je naveo da večeras ima neformalnu večeru sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem iz BiH, i navodi da je važno što on dolazi u Beograd, da je važno što se razgovara.

- Uvek konkretno razgovaramo, nekad je za nešto potrebno pola godine, nekad pet, ali uvek je dobro da razgovarate - rekao je Vučić.

On je naveo da je važno da se ozbiljno sagledaju pozicije BiH i Srbije i zajednička budućnost iako, kaže, mnogi ne misle tako jer nemaju širi pogled uprt u budućnost.

- Srbi i Bošnjaci i svi ostali moraju da imaju dogovor kako da funkcionišu u budućnosti - rekao je Vučić.
Pilaw_Pavlaka

#391 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by Pilaw_Pavlaka »

TheMule wrote:Tona neodgovornih i naivnih Bosanaca ovuda. Moliti Turke da mole Ruse da Rusi zauzmu neutralan stav po nasem pitanju? Sto bi to Rusi uradili, sta to mi imamo? Prestacemo sa izvozom voca i povrca?

Na drugoj strani mogucnost da dobiju na politickim poenima jer podrzavaju "bracu" plus "mali" bonus u mogucnosti da se priblize Avianu na 300 km i da daju srednji prst NATO paktu.

Sto bi i sama Srbija zauzela neutralan stav? Kada bi "napustili" Srbe u BiH, to bi bio politicko samoubistvo za bilo koju stranku. U ostalom, tu je mogucnost da dobiju 25 000 kvadratnih kilometara i velike resurse, i da se priblize jezgru Hrvatske za neka buduca "oslobadjanja" i erojstva.

Na drugoj strani, ako nastave neodgovornu politiku i sa tajnim podrzavanjem ocjepljenja, desice se......nista. Jer glupi Bosanci jos uvijek pokusavaju neka "pomirenja."

Narod je vec pomiren kolko je to moguce biti, a izmedju politike ta dva naroda, sve su opcije istrosene. :zid: Prestanite sanjati snove
Zasto bi NATO pakt dozvolio Rusiji da se priblizi Avijanu i da ugrozi primarne NATO interese? Zasto bi Turci dozvolili da se njihovi interesi na Kosovu u Albaniji , BiH i Makedoniji ugroze od strane Rusije i Srbije kada su Turski, Britanski i Americki interesi na balkanu apsolutly kompatibilni?
155_mm

#392 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by 155_mm »

draganbl wrote:
Challenger__ wrote:Ovakva, nestabilna BiH može biti samo okidač regionalnog i evropskog rata; ona je idealna baza za navođene proxy-konflikte. Relaksirana i samim tim stabilna BiH je u primarnom interesu njenih građana i otklanja gornje rizike.

Probati uraditi ovo je dobra i nova stvar, a ponovo uletiti u konfrontaciju je vječni deja vu.

Srbija podržava očuvanje i sprovođenje u delo Dejtonskog sporazuma, i ne bi da se mešam u unutrašnje prilike u BiH i RS, kaže Vučić.

- Mislimo da je sporazum doneo mir u BiH koji je bio potreban svima. Ima onih u Srbiji koji sve znaju, pa neka oni na taj način komentarišu - rekao je on.

Vučić je naveo da večeras ima neformalnu večeru sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem iz BiH, i navodi da je važno što on dolazi u Beograd, da je važno što se razgovara.

- Uvek konkretno razgovaramo, nekad je za nešto potrebno pola godine, nekad pet, ali uvek je dobro da razgovarate - rekao je Vučić.

On je naveo da je važno da se ozbiljno sagledaju pozicije BiH i Srbije i zajednička budućnost iako, kaže, mnogi ne misle tako jer nemaju širi pogled uprt u budućnost.

- Srbi i Bošnjaci i svi ostali moraju da imaju dogovor kako da funkcionišu u budućnosti - rekao je Vučić.
a da taj post godine posaljes na e-mail miloradu iz laktasa i tomi grobaru u beograd.

politika koju predstavlja zvizdic je sigurno medju zadnjima kojoj treba poslati taj "post godine".
155_mm

#393 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by 155_mm »

neki su "argumentovali" argumentom "srecom pa drzavu ne vode forumasi" onim forumasima koji misle da nije pogodan trenutak ici u BG zbog krize koju je srbija izazvala vozom i koju dalje odrzava tako sto glavni komadant vojske srbije javno prijeti albancima ratom.

pa reko da priupitam iste. a da mozda drzavu treba voditi kao sto to radi toma grobar? ili mozda kao sto micko vodi svoj entitet?

ni toma grobar i micko bi na ovom forumu popusili trajni ban za mjesec dana. a vi ovdje guslate o ratobornim i krvolocnim forumasima.

:-)
seln

#394 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by seln »

Sta mislite, hoce li Vucic u cilju ocuvanja mira u regionu traziti gasenje namjenske industrije u BiH?
Nimalo ne sumnjam da bi mu oni janjicari iz SDA udovoljili.
LBVIEW

#395 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by LBVIEW »

draganbl wrote:

- Srbi i oBošnjaci i svi ostali moraju da imaju dogovor kako da funkcionišu u budućnosti - rekao je Vučić.
I st ka'e vagonousti,koliko ce u toj "zajednickoj" buducnosti vrijediti zivot jednog Srbina,je li devalvacija ili inflacija?
Hemel

#396 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by Hemel »

draganbl wrote:

Od kada je bitno a i kome sta je vojvoda Vucic izjavio.

Slaba Srbija mirna Bosna(sa ovakvim politicarima).
Zgoljo

#397 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by Zgoljo »

Denise vrati se,jos nije kasno.
It_is_a_Leclerc

#398 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by It_is_a_Leclerc »

Zvizdić je već na - "RS i BIH" trebao da reaguje.

Vragolasti, crni Denise.
General War

#399 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by General War »

seln wrote:Sta mislite, hoce li Vucic u cilju ocuvanja mira u regionu traziti gasenje namjenske industrije u BiH?
Nimalo ne sumnjam da bi mu oni janjicari iz SDA udovoljili.
Pa dobar dio BH namjenske i radi za Vucica kao subcontractor.
seln

#400 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by seln »

It_is_a_Leclerc wrote:Zvizdić je već na - "RS i BIH" trebao da reaguje.

Vragolasti, crni Denise.
Kad sandzak beg Bakir za premijere bira samo gluplje od sebe...
Post Reply