Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dale cooper

#376 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by dale cooper »

Da kucnem, ovaj u mene još uvijek dobro sluša. A kupio ga polovnog za 50km. :D
Hakiz

#377 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by Hakiz »

dale cooper wrote:Da kucnem, ovaj u mene još uvijek dobro sluša. A kupio ga polovnog za 50km. :D
Ups!

Mene FIIO X1 koštao (doduše nov sa prevozom i dadžbinama, i prokletom špedicijom preko DHL-a) 300 KM.

Ali valja:

Image
dale cooper

#378 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by dale cooper »

Hakiz wrote:
dale cooper wrote:Da kucnem, ovaj u mene još uvijek dobro sluša. A kupio ga polovnog za 50km. :D
Ups!

Mene FIIO X1 koštao (doduše nov sa prevozom i dadžbinama, i prokletom špedicijom preko DHL-a) 300 KM.

Ali valja:

Image
Fino izgleda. Ima taj iPod vajb. :D Kakav mu je firmware, kako slaže muziku? Jer iPod originalni firmware je karina, nelogična do boli
i teška za browsanje i pronalaženje onoga što te interesuje. Zato je ovaj bootleg firmware rockbox spas za sve vlasnike iPoda.
Hakiz

#379 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by Hakiz »

Zašto bootleg fimware? Rockbox sam imao na Sandisk Sansa Fuze plus. Puno je popravio rad playera po cijenu da je izgubio opciju videa.

Fiio je fantastičan. Za 5 sekundi pročita 128 GB karticu (nema svoju memoriju, sve ide na micro SD), zvuk odličan (barem sa mojim Sennheiser Momentum On-Ear i In-Ear slušalicama), komande brze i tačne, baterija dugotrajna, ide do 24/192, samo mi se ne sviđa što u opcji slušanja iz foldera ne zapamti gdje sam stao nego svaki put krene iz početka. Ako se sluša playlista, onda pamti.

Kineski proizvod, ali ne Kinezi radili za neku zapadnu firmu, nego baš Kineski Kinez i to kvalitetan. Ima i boljih Fiio playera, ali Fiio je strašno popularan u svijetu, na primjer imaju odlična jeftina mala pojačala za slušalice ili DA konvertore itd. Fiio daje vrhunski kvalitet za djelić cijene Sony, Astel&Kern itd DAP-ova.
dale cooper

#380 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by dale cooper »

Hakiz wrote:Zašto bootleg fimware? Rockbox sam imao na Sandisk Sansa Fuze plus. Puno je popravio rad playera po cijenu da je izgubio opciju videa.

Fiio je fantastičan. Za 5 sekundi pročita 128 GB karticu (nema svoju memoriju, sve ide na micro SD), zvuk odličan (barem sa mojim Sennheiser Momentum On-Ear i In-Ear slušalicama), komande brze i tačne, baterija dugotrajna, ide do 24/192, samo mi se ne sviđa što u opcji slušanja iz foldera ne zapamti gdje sam stao nego svaki put krene iz početka. Ako se sluša playlista, onda pamti.

Kineski proizvod, ali ne Kinezi radili za neku zapadnu firmu, nego baš Kineski Kinez i to kvalitetan. Ima i boljih Fiio playera, ali Fiio je strašno popularan u svijetu, na primjer imaju odlična jeftina mala pojačala za slušalice ili DA konvertore itd. Fiio daje vrhunski kvalitet za djelić cijene Sony, Astel&Kern itd DAP-ova.
Zato što Apple baš i ne odobrava čačkanje po svojim uredajima i nije baš tako lako instalirati rockbox na iPod, barem ne onima koji su početnici.

Fiio mi zvuči kao sjajan player. :thumbup:
Ommadawn

#381 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by Ommadawn »

Ma mene je iTunes izludio. Taman prebacis sve a on sortira po svom pa nikako naci pjesme kako treba. Dva i po sata sam se zajebavao da poredam sve kako treba.
Kasnije mi je prijatelj pokazao Floola-u.
dale cooper

#382 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:Ma mene je iTunes izludio. Taman prebacis sve a on sortira po svom pa nikako naci pjesme kako treba. Dva i po sata sam se zajebavao da poredam sve kako treba.
Kasnije mi je prijatelj pokazao Floola-u.
O tome pričam, način na koji itunes sortira pjesme je frustrirajući, prodje te volja za slušanjem muzike dok pronadjes ono što te zanima. :roll:
dulekrele

#383 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by dulekrele »

Koja je svrha danas iPod-a pored pametnih telefona?
dale cooper

#384 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by dale cooper »

dulekrele wrote:Koja je svrha danas iPod-a pored pametnih telefona?
Zato što je meni konkretno draži uredaj posvećen isključivo muzici nego sve u jednom. Posebice ako je kvalitetno napravljen kao iPod. Na telefonu uopšte i ne slušam muziku.
ExNihilo

#385 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by ExNihilo »

dale cooper wrote:
Zato što je meni konkretno draži uredaj posvećen isključivo muzici nego sve u jednom. Posebice ako je kvalitetno napravljen kao iPod. Na telefonu uopšte i ne slušam muziku.
Ni ja. :thumbup:

Meni se često smiju što imam poseban uređaj. Ka'e vidi ovog.

Plus su baterije smartphona kriminalne i bez slušanja muzike.
dale cooper

#386 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote:
dale cooper wrote:
Ni ja. :thumbup:

Meni se često smiju što imam poseban uređaj. Ka'e vidi ovog.

Plus su baterije smartphona kriminalne i bez slušanja muzike.
Plus to. Ove aplikacije što ih koristim pojedoše bateriju, ko zna koliko bi je tek višesatno slušanje muzike svuklo.
klixoris

#387 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by klixoris »

Ekipa, je li neko u koktelu za ciscenje ploca (alkohol+dest. voda) koristio etanol alkohol umjesto izopropil ?
Nema nigdje u apotekama izopropila, samo etanol, a imam nekih umeljanih ploca za cistiti...
dulekrele

#388 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by dulekrele »

dale cooper wrote:
Mislio sam da je razlog sto je bolji zvuk ili nesto drugo a sada vidim da razlog ne postoji ako izuzmemo bateriju koja se moze i mobilno puniti.
dale cooper

#389 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by dale cooper »

dulekrele wrote:
dale cooper wrote:
Mislio sam da je razlog sto je bolji zvuk ili nesto drugo a sada vidim da razlog ne postoji ako izuzmemo bateriju koja se moze i mobilno puniti.
Pa i bolji je zvuk, iPod ima odlične audio codec-e.
Druga stvar, razne smart phone aplikacije i sam telefon su distrakcija uživanju u samoj muzici. A i audio playeri ugradjeni u telefone nisu čemu.
Ommadawn

#390 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by Ommadawn »

klixoris wrote:Ekipa, je li neko u koktelu za ciscenje ploca (alkohol+dest. voda) koristio etanol alkohol umjesto izopropil ?
Nema nigdje u apotekama izopropila, samo etanol, a imam nekih umeljanih ploca za cistiti...
Sa etanolom nisam pokusavao, koristim mjesavinu izopropila i destilovane vode a kakva su svojstva etanola sa gramofonskim plocama - ne bih ti mogao sa sigurnoscu preporuciti.
Hakiz

#391 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by Hakiz »

dale cooper wrote:
Hakiz wrote:Zašto bootleg fimware? Rockbox sam imao na Sandisk Sansa Fuze plus. Puno je popravio rad playera po cijenu da je izgubio opciju videa.

Zato što Apple baš i ne odobrava čačkanje po svojim uredajima i nije baš tako lako instalirati rockbox na iPod, barem ne onima koji su početnici.

Fiio mi zvuči kao sjajan player. :thumbup:
Jeste. Probaj model M3, košta 50 dolara, ako ti se svidi možeš investirati u bolje i skuplje. Moj X1 prve generacije je koštao 100 dolara. Kupljen preko Aliexpressa, sa DHL transportom, carinom i DHL špedicijom konačno sam ga platio 300 KM.
Hakiz

#392 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by Hakiz »

iPodi su poznati po tome što nemaju dobra pojačala.Zvuk im je u najboljem slučaju mediokritetan. Jedini iPod koji je iole valjao bio je 1. generacija, onaj što je imao hard disk od 160 GB. Fiio, Astel&Kern i ostali koriste kvalitetne Wolfson i Texas Instruments D/A konvertore i pojačala u svojim playerima koji im daju zvuk kakav im daju.

A onda možeš misliti kakvi su D/A konvertori i pojačala u telefonima? Jedini telefon koji je pravljen da ima baš dobar zvuk je Marshall London ali je preskup i kao telefon nije čemu. https://www.digitaltrends.com/cell-phon ... on-review/

A zamisli tek onda blutooth slušalice i zvučnike, kakva pojačala oni imaju ugrađena? Zato ja slušam muziku isključivo sa slušalivcama i zvučnicima koj isu za pojačalo prikopčani kablom.

U pravilu, posebni uređaji rade poslove koje trebaju raditi bolje nego uređaji koji rade više poslova odjednom.

iPod je sličan kao Beats by dr Dre slušalice, super izgleda, ali drugi daju bolji zbuk za manje novca. Nije ni čudo što je Apple sa Beats u saradnji, taman su jedni za druge.
dale cooper

#393 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by dale cooper »

I ono što ne treba zaboraviti da je iPod pohrana superiornija od ostalih playera. Ono je bukvalno player sa hard diskom. Koji tu telefon ili drugi player može parirati. Jedna od najboljih stvari što se tiče iPoda.
Izmedju CVile i DMalte

#394 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by Izmedju CVile i DMalte »

Croatia Records je reizdala Majko Zemljo i Pop na vinilu i cd-u!!! Njegovo velicanstvo Tihomir Pop Asanovic :evil:
Izmedju CVile i DMalte

#395 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Pozdrav svim starim i novim travuljasima i hasisarima, ovo trea slusati sa ploce, naravno....ko zeli - bujrum, dodjite i napravicemo prog-night :evil:
sikstinajn

#396 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by sikstinajn »

prva ploča koju sam u životu kupio

i posljednja ploča koju sam u životu kupio

Image
Izmedju CVile i DMalte

#397 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

pozdrav svim ostarjelim jebacima koji jos ciste prasinu sa svojih Thorensa i Sansui-ja....njegovo velicanstvo Tihomir Pop Asanovic je izdalo plocu nakon 45 godina i ista je odlicna !!! :izet:
Ommadawn

#398 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by Ommadawn »

Izmedju CVile i DMalte wrote:pozdrav svim ostarjelim jebacima koji jos ciste prasinu sa svojih Thorensa i Sansui-ja....njegovo velicanstvo Tihomir Pop Asanovic je izdalo plocu nakon 45 godina i ista je odlicna !!! :izet:
Ako je gramofonska, onda je ploča ;)
ho oponopono

#400 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

Post by ho oponopono »

Image :pusi2:
Post Reply