cyprus wrote:tranquil wrote:Što se tiče podrške, tu već nisam iznenađen, nažalost.
Ma znam ja da Marić, kao i svaki drugi 'konspiracionist' ima armiju svojih pretitelja i fanova, ali baš da 19 od 20 najlajkanijih komentara govori o njemu kao 'jedinom pravom i nezavisnom novinaru u BiH' me je ipak iznenadilo... Pa jebote...
Jeste preloše ali tako je kako je. Evo sličnog slučaja koji meni malo objašnjava ovu pojavu:
Na FB sam pratio nezvaničnu stranicu Borisa Dežulovića. Stranica nije bila loša, objavljivali su Borisove tekstove bez obzira u kojim novinama su izlazili. Poslije su "proširili program" i počeli objavljivati druge autore, uglavnom iz te VIva LuDež ekipe, kao i druge kolumniste sličnog usmjerenja, pa mi nije smetalo. Međutim, u jednom momentu su počeli da objavljuju onu četnikušu poganog jezika, Vedranu Rudan, i naravno očekivao sam da će članovi grupe kritikovati admina, ali klinac, njeni tekstovi su dobijali vrlo malo kritike a najviše "lajkova", i tako su nastavili u tom pravcu. To mi je pomoglo da shvatim publiku koja to guta. U pitanju su ljudi koji su u novokapitalističkoj društvenoj stratifikaciji završili u donjem dijelu tabele, i kojima je potrebno samo da pljuju "naviše": na vlast, na Ameriku, na banke, na svakoga ko ima moć. Oni nažalost ideološki ne razlikuju Borisa od Vedrane i Mladena, jer im je samo bitno da pucaju prema gore, a po stilu su većini, koliko god ovo snobovski zvučalo, bliži Vedranino pičketanje i Mladenove proste neproširene najave, praćene grubim ismijavanjem u stilu Đoge ili Hadžifejsa, nego Borisovo intelektualno općenje sa majkama svih vlastodržaca, tajkuna, reisa, kardinala i drugih autoriteta.
Kritika tih na vrhu je naravno uvijek dobrodošla, čak i poželjna, ali to nažalost privlači profesionalne pljuvače, kakav je Marić, koji pljuju bilo šta, imalo to smisla i supstance ili ne, i to ne da bi pogodili metu, nego da bi zadovoljili publiku kojoj daju privid da je neko stao uz njih. I onda je logično da uspijevaju u tome.
Tu pojavu neko je jednom nazvao izduvnim gasovima demokratije. Tako je kako je, oni su pojava koja spada pod slobodu govora i neće biti ukinuta, čovjek se može samo nadati da će ovakve pojave u budućnosti "umrijeti prirodnom smrću", sa većom edukacijom stanovništva.