Dzuma petkom

Post Reply
ultima_palabra

#376 Re: Dzuma petkom

Post by ultima_palabra »

U Americi ima primjera kad dzemati dijele jedan prostor... recimo Turci i Bosanci, jedni klanjaju dzumu u 1, drugi poslije njih u 2. Isto tako Bajram namaz.
KIseljak12

#377 Re: Dzuma petkom

Post by KIseljak12 »

Koliko znam dzuma se moze klanjati u cijelom trajanju vremena za podne namaz, tj. do ikindije odnosno vremena kada bi zapoceti namaz zavrsio u doba iduceg (vremenski okvir u kojem je zabranjeno klanjati).

Sto se tice odgadjanja i uskladjivanja, postoji hadis da je bolje trgovcu da zatvori radnju i prestane s trgovinom da bi prisustvovao dzuma namazu, nego da se regularno bavi trgvovinom, jer je dobit od ovog prvog puno veca nego od drugog.

Prema tome, zasto se sekiraju studenti oko fakulteta i vremena dzuma-namaza kad im je sam Poslanik rekao da im je bolje ostaviti posao, nego dzumu. Samim tim ce imati i vecu nagradu na onom svijetu od onih koji nisu morali propustati materijalno da bi isli na dzumu.
Bodkin

#378 Re: RE: Re: Dzuma petkom

Post by Bodkin »

insomnia78 wrote:
Bodkin wrote:Bitka sa ovakvim je davno izgubljena. Sad samo dolaze po plijen
90-tih, a?
Ne znam, sta kazu u francuskoj?
insomnia78

#379 Re: RE: Re: RE: Re: Dzuma petkom

Post by insomnia78 »

Bodkin wrote:
insomnia78 wrote:
Bodkin wrote:Bitka sa ovakvim je davno izgubljena. Sad samo dolaze po plijen
90-tih, a?
Ne znam, sta kazu u francuskoj?
Kazu, "svi to znaju al nece da vide borila se braca protiv Al qaide"
insomnia78

#380 Re: Dzuma petkom

Post by insomnia78 »

Viču jos nesto: "ko vas ne zna" Onda pocnu nekak'u pricu. Bajagi, jedan za stolom drugi ispod stola i tako
Ko Francuzi
Bodkin

#381 Re: RE: Re: RE: Re: Dzuma petkom

Post by Bodkin »

insomnia78 wrote: Kazu, "svi to znaju al nece da vide borila se braca protiv Al qaide"
Ova braca dole na BI? Oni su jedini koji se tako oslovljavaju
insomnia78

#382 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Dzuma petkom

Post by insomnia78 »

Bodkin wrote:
insomnia78 wrote: Kazu, "svi to znaju al nece da vide borila se braca protiv Al qaide"
Ne bih znao. Ne druzim se s' bracom. Od semitskih naroda na ti sam jedino s jevrejima
Bodkin

#383 Re: Dzuma petkom

Post by Bodkin »

insomnia78 wrote:Viču jos nesto: "ko vas ne zna" Onda pocnu nekak'u pricu. Bajagi, jedan za stolom drugi ispod stola i tako
Ko Francuzi
Najpametniji su uvijek i bili u francuskoj. Malo se rqdi pa se ima vremena za razmisljanje. Nek si ti na vrijeme otisao. Odatle se bolje vidi :thumbup:
Bodkin

#384 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Dzuma petkom

Post by Bodkin »

insomnia78 wrote:
Bodkin wrote:
Ne bih znao. Ne druzim se s' bracom. Od semitskih naroda na ti sam jedino s jevrejima
Kako ne bi? Zar ih nisi gore spminjao? Sta oni u francuskoj imaju reci o tome da sda uvede dzumu u zakon? Ono, bitno im je ipak
kakonako

#385 Re: Dzuma petkom

Post by kakonako »

Mnogo se,na vise tema,provlaci perfidba laz o Golom otoku.Goli otok je bio izolovano mjesto za veleizdajnike - komuniste koji su prihvatili Staljinov ultimatum(znacilo bi da Jugoslavija bude nesto kao Bugarska npr.).Na Staljinov ultimatum Tito je rekao istorijsko NE i prepustio clanstvu KPJ da se izjasni.Dabome,da je uslijedila odmazda u vidu "prevaspitavanja" na Golom otoku.Poslije toga "revidirci" su ase,u skladu sa svojim obrazovanjem,normalno ukljucili u zivot
.
Da se ne bi vise trabunjalo kako je Goli bio pun hodza i popova,muslimana i pravoslavnih...
Jack Be Nimble

#386 Re: Dzuma petkom

Post by Jack Be Nimble »

Dzuma I dan srpske jedno te isto. Toliko vam je dobro da su vam glavni problemi sta ce te petkom i 9. Januara raditi.
jasko_ba

#387 Re: Dzuma petkom

Post by jasko_ba »

Image
m_l

#388 Re: Dzuma petkom

Post by m_l »

I, koliko su protivnici ovog_neceg_sto_se_jos_ne_moze_nazvati_ni_inicijativom, danas proveli svog RADNOG VREMENA piskarajuci ovdje kao vel'ki liberali, socijaldemokrate i sl.?
KIseljak12

#389 Re: Dzuma petkom

Post by KIseljak12 »

m_l wrote:I, koliko su protivnici ovog_neceg_sto_se_jos_ne_moze_nazvati_ni_inicijativom, danas proveli svog RADNOG VREMENA piskarajuci ovdje kao vel'ki liberali, socijaldemokrate i sl.?
Prilicno jednako kao i oni koji podrzavaju Zahiragica, u protivnom bi ovi prvi pricali sami sa sobom.
Dr Baltazar

#390 Re: Dzuma petkom

Post by Dr Baltazar »

m_l wrote:I, koliko su protivnici ovog_neceg_sto_se_jos_ne_moze_nazvati_ni_inicijativom, danas proveli svog RADNOG VREMENA piskarajuci ovdje kao vel'ki liberali, socijaldemokrate i sl.?
Besposličari. Samo ovdje landohane i misle da su interesantni što ismijavaju muslimane.
KIseljak12

#391 Re: Dzuma petkom

Post by KIseljak12 »

Dr Baltazar wrote:
Besposličari. Samo ovdje landohane i misle da su interesantni što ismijavaju muslimane.
De mi prouci dovu za zaustavljanje krvarenja, doktore.
Mohamad Sissoko

#392 Re: Dzuma petkom

Post by Mohamad Sissoko »

Dr Baltazar wrote:
Nekad su zatvarali sad im je ostalo da ismijavaju.Vremena se promijenila pa im cudno.
Jack Be Nimble

#393 Re: Dzuma petkom

Post by Jack Be Nimble »

Znam da su iz moje mahale neki ljudi isli u BiH da bi tamo bili za vrijeme popisa pa onda bježi nazad u USA. Neki su pokušavali punomoć vaditi pa da neko u njihovo ime odgovara. Za mene je to sve bilo apsurdno, ali ako se to moglo izvesti zakonski volio bi vidjeti koji je procent islamske veličine koji rijetko kad zive u BiH.

A da imas pravo na dzumu morao bi položiti test o Islamu. Ako padnes nemaš pravo traziti dzumske privilegije. Mozda izvesti citav narod, pa ako padne 51% naroda padne onda ništa od zakona.
Dr Baltazar

#394 Re: Dzuma petkom

Post by Dr Baltazar »

Jack Be Nimble wrote:Znam da su iz moje mahale neki ljudi isli u BiH da bi tamo bili za vrijeme popisa pa onda bježi nazad u USA. Neki su pokušavali punomoć vaditi pa da neko u njihovo ime odgovara. Za mene je to sve bilo apsurdno, ali ako se to moglo izvesti zakonski volio bi vidjeti koji je procent islamske veličine koji rijetko kad zive u BiH.
A što su pobjegli u USA ? Ali nemoj mi izmotavanja, fino mi napiši. Kao i što su Bošnjaci muslimani otišli u druge države ?

Ako ne budeš znao odgovor, napisat ću ti ja.
Jack Be Nimble

#395 Re: Dzuma petkom

Post by Jack Be Nimble »

Dr Baltazar wrote:
Jack Be Nimble wrote:Znam da su iz moje mahale neki ljudi isli u BiH da bi tamo bili za vrijeme popisa pa onda bježi nazad u USA. Neki su pokušavali punomoć vaditi pa da neko u njihovo ime odgovara. Za mene je to sve bilo apsurdno, ali ako se to moglo izvesti zakonski volio bi vidjeti koji je procent islamske veličine koji rijetko kad zive u BiH.
A što su pobjegli u USA ? Ali nemoj mi izmotavanja, fino mi napiši. Kao i što su Bošnjaci muslimani otišli u druge države ?

U toku rata zbog rata. Sada bjezimo nazad jer nam je ovdje bubreg u loju. Moje pravilo je bilo ja zu izaci na popis ako cu barem tamo zivjeti sedam mjeseci u godini.

I ja sam mislio da "izadjem" na popis, ali kada sam rekao da trazim opciju Bosanac ovima u Islamskoj zajednici se to bas nije toliko svidjelo :D Koda sam rekao moze li vlah.
detroit-mercy

#396 Re: Dzuma petkom

Post by detroit-mercy »

Dr Baltazar wrote:

U USA su isli mahom od 95te godine, vrhunanc naseljavanja je 98-99, 2000ta, on kad su vidjeli kako zelena banda krcmi ono malo sto je ostalo, sabrali ljudi dva i dva :mrgreen: .
detroit-mercy

#397 Re: Dzuma petkom

Post by detroit-mercy »

Dr Baltazar wrote:

Nego, sto Bosnjaci muslimani u velikom broju i dan danas odlaze u druge drzave :mrgreen:, ali nemoj izmotavanja, ono iskreno :mrgreen: .
Dr Baltazar

#398 Re: Dzuma petkom

Post by Dr Baltazar »

Jack Be Nimble wrote:
Dr Baltazar wrote:

U toku rata zbog rata. Sada bjezimo nazad jer nam je ovdje bubreg u loju. Moje pravilo je bilo ja zu izaci na popis ako cu barem tamo zivjeti sedam mjeseci u godini.

I ja sam mislio da "izadjem" na popis, ali kada sam rekao da trazim opciju Bosanac ovima u Islamskoj zajednici se to bas nije toliko svidjelo :D Koda sam rekao moze li vlah.
Nije to nikakvo bježanje nazad, nego ne smiješ dozvoliti genocidašima da nakon svega imaju bilo kakvu nadmoć ovdje. Pa valjda je jasno zbog čega se odugovlačilo sa popisom, zbog čega se sada odugovlači sa izdavanjem kompletnih rezultata. I meni, kao Bošnjaku, je jasno da ovdje ne živi Bošnjaka koliko je popis pokazao (samim tim priča oko neizlaznosti na izborima za pametne ima smisla).

Ovo drugo neću komentarisati jer se zna koja su 3 konstitutivna naroda.
Dr Baltazar

#399 Re: Dzuma petkom

Post by Dr Baltazar »

detroit-mercy wrote:
Dr Baltazar wrote:

Nego, sto Bosnjaci muslimani u velikom broju i dan danas odlaze u druge drzave :mrgreen:, ali nemoj izmotavanja, ono iskreno :mrgreen: .
Te brojke koje odlaze nisu ništa posebno :) Odlazi i omladina iz Njemačke u Švedsku, Dansku itd. zbog poreza i samo se ovdje to uzima kao nešto wow :lol:
detroit-mercy

#400 Re: Dzuma petkom

Post by detroit-mercy »

Dr Baltazar wrote:
Jack Be Nimble wrote:
Dr Baltazar wrote:

Nije to nikakvo bježanje nazad, nego ne smiješ dozvoliti genocidašima da nakon svega imaju bilo kakvu nadmoć ovdje. Pa valjda je jasno zbog čega se odugovlačilo sa popisom, zbog čega se sada odugovlači sa izdavanjem kompletnih rezultata. I meni, kao Bošnjaku, je jasno da ovdje ne živi Bošnjaka koliko je popis pokazao (samim tim priča oko neizlaznosti na izborima za pametne ima smisla).

Ovo drugo neću komentarisati jer se zna koja su 3 konstitutivna naroda.
Znaci ako ne pripadas konstitutivnom narodu ne mozes se popisati :-)
Post Reply