Dzuma petkom
- ultima_palabra
#376 Re: Dzuma petkom
U Americi ima primjera kad dzemati dijele jedan prostor... recimo Turci i Bosanci, jedni klanjaju dzumu u 1, drugi poslije njih u 2. Isto tako Bajram namaz.
-
KIseljak12
#377 Re: Dzuma petkom
Koliko znam dzuma se moze klanjati u cijelom trajanju vremena za podne namaz, tj. do ikindije odnosno vremena kada bi zapoceti namaz zavrsio u doba iduceg (vremenski okvir u kojem je zabranjeno klanjati).
Sto se tice odgadjanja i uskladjivanja, postoji hadis da je bolje trgovcu da zatvori radnju i prestane s trgovinom da bi prisustvovao dzuma namazu, nego da se regularno bavi trgvovinom, jer je dobit od ovog prvog puno veca nego od drugog.
Prema tome, zasto se sekiraju studenti oko fakulteta i vremena dzuma-namaza kad im je sam Poslanik rekao da im je bolje ostaviti posao, nego dzumu. Samim tim ce imati i vecu nagradu na onom svijetu od onih koji nisu morali propustati materijalno da bi isli na dzumu.
Sto se tice odgadjanja i uskladjivanja, postoji hadis da je bolje trgovcu da zatvori radnju i prestane s trgovinom da bi prisustvovao dzuma namazu, nego da se regularno bavi trgvovinom, jer je dobit od ovog prvog puno veca nego od drugog.
Prema tome, zasto se sekiraju studenti oko fakulteta i vremena dzuma-namaza kad im je sam Poslanik rekao da im je bolje ostaviti posao, nego dzumu. Samim tim ce imati i vecu nagradu na onom svijetu od onih koji nisu morali propustati materijalno da bi isli na dzumu.
-
Bodkin
#378 Re: RE: Re: Dzuma petkom
Ne znam, sta kazu u francuskoj?insomnia78 wrote:90-tih, a?Bodkin wrote:Bitka sa ovakvim je davno izgubljena. Sad samo dolaze po plijen
- insomnia78
#379 Re: RE: Re: RE: Re: Dzuma petkom
Kazu, "svi to znaju al nece da vide borila se braca protiv Al qaide"Bodkin wrote:Ne znam, sta kazu u francuskoj?insomnia78 wrote:90-tih, a?Bodkin wrote:Bitka sa ovakvim je davno izgubljena. Sad samo dolaze po plijen
- insomnia78
#380 Re: Dzuma petkom
Viču jos nesto: "ko vas ne zna" Onda pocnu nekak'u pricu. Bajagi, jedan za stolom drugi ispod stola i tako
Ko Francuzi
Ko Francuzi
-
Bodkin
#381 Re: RE: Re: RE: Re: Dzuma petkom
Ova braca dole na BI? Oni su jedini koji se tako oslovljavajuinsomnia78 wrote: Kazu, "svi to znaju al nece da vide borila se braca protiv Al qaide"
- insomnia78
#382 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Dzuma petkom
Ne bih znao. Ne druzim se s' bracom. Od semitskih naroda na ti sam jedino s jevrejimaBodkin wrote:Ova braca dole na BI? Oni su jedini koji se tako oslovljavajuinsomnia78 wrote: Kazu, "svi to znaju al nece da vide borila se braca protiv Al qaide"
-
Bodkin
#383 Re: Dzuma petkom
Najpametniji su uvijek i bili u francuskoj. Malo se rqdi pa se ima vremena za razmisljanje. Nek si ti na vrijeme otisao. Odatle se bolje vidiinsomnia78 wrote:Viču jos nesto: "ko vas ne zna" Onda pocnu nekak'u pricu. Bajagi, jedan za stolom drugi ispod stola i tako
Ko Francuzi
-
Bodkin
#384 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Dzuma petkom
Kako ne bi? Zar ih nisi gore spminjao? Sta oni u francuskoj imaju reci o tome da sda uvede dzumu u zakon? Ono, bitno im je ipakinsomnia78 wrote:Ne bih znao. Ne druzim se s' bracom. Od semitskih naroda na ti sam jedino s jevrejimaBodkin wrote:Ova braca dole na BI? Oni su jedini koji se tako oslovljavajuinsomnia78 wrote: Kazu, "svi to znaju al nece da vide borila se braca protiv Al qaide"
-
kakonako
#385 Re: Dzuma petkom
Mnogo se,na vise tema,provlaci perfidba laz o Golom otoku.Goli otok je bio izolovano mjesto za veleizdajnike - komuniste koji su prihvatili Staljinov ultimatum(znacilo bi da Jugoslavija bude nesto kao Bugarska npr.).Na Staljinov ultimatum Tito je rekao istorijsko NE i prepustio clanstvu KPJ da se izjasni.Dabome,da je uslijedila odmazda u vidu "prevaspitavanja" na Golom otoku.Poslije toga "revidirci" su ase,u skladu sa svojim obrazovanjem,normalno ukljucili u zivot
.
Da se ne bi vise trabunjalo kako je Goli bio pun hodza i popova,muslimana i pravoslavnih...
.
Da se ne bi vise trabunjalo kako je Goli bio pun hodza i popova,muslimana i pravoslavnih...
- Jack Be Nimble
#386 Re: Dzuma petkom
Dzuma I dan srpske jedno te isto. Toliko vam je dobro da su vam glavni problemi sta ce te petkom i 9. Januara raditi.
-
m_l
#388 Re: Dzuma petkom
I, koliko su protivnici ovog_neceg_sto_se_jos_ne_moze_nazvati_ni_inicijativom, danas proveli svog RADNOG VREMENA piskarajuci ovdje kao vel'ki liberali, socijaldemokrate i sl.?
-
KIseljak12
#389 Re: Dzuma petkom
Prilicno jednako kao i oni koji podrzavaju Zahiragica, u protivnom bi ovi prvi pricali sami sa sobom.m_l wrote:I, koliko su protivnici ovog_neceg_sto_se_jos_ne_moze_nazvati_ni_inicijativom, danas proveli svog RADNOG VREMENA piskarajuci ovdje kao vel'ki liberali, socijaldemokrate i sl.?
-
Dr Baltazar
#390 Re: Dzuma petkom
Besposličari. Samo ovdje landohane i misle da su interesantni što ismijavaju muslimane.m_l wrote:I, koliko su protivnici ovog_neceg_sto_se_jos_ne_moze_nazvati_ni_inicijativom, danas proveli svog RADNOG VREMENA piskarajuci ovdje kao vel'ki liberali, socijaldemokrate i sl.?
-
KIseljak12
#391 Re: Dzuma petkom
De mi prouci dovu za zaustavljanje krvarenja, doktore.Dr Baltazar wrote:Besposličari. Samo ovdje landohane i misle da su interesantni što ismijavaju muslimane.m_l wrote:I, koliko su protivnici ovog_neceg_sto_se_jos_ne_moze_nazvati_ni_inicijativom, danas proveli svog RADNOG VREMENA piskarajuci ovdje kao vel'ki liberali, socijaldemokrate i sl.?
-
Mohamad Sissoko
#392 Re: Dzuma petkom
Nekad su zatvarali sad im je ostalo da ismijavaju.Vremena se promijenila pa im cudno.Dr Baltazar wrote:Besposličari. Samo ovdje landohane i misle da su interesantni što ismijavaju muslimane.m_l wrote:I, koliko su protivnici ovog_neceg_sto_se_jos_ne_moze_nazvati_ni_inicijativom, danas proveli svog RADNOG VREMENA piskarajuci ovdje kao vel'ki liberali, socijaldemokrate i sl.?
- Jack Be Nimble
#393 Re: Dzuma petkom
Znam da su iz moje mahale neki ljudi isli u BiH da bi tamo bili za vrijeme popisa pa onda bježi nazad u USA. Neki su pokušavali punomoć vaditi pa da neko u njihovo ime odgovara. Za mene je to sve bilo apsurdno, ali ako se to moglo izvesti zakonski volio bi vidjeti koji je procent islamske veličine koji rijetko kad zive u BiH.
A da imas pravo na dzumu morao bi položiti test o Islamu. Ako padnes nemaš pravo traziti dzumske privilegije. Mozda izvesti citav narod, pa ako padne 51% naroda padne onda ništa od zakona.
A da imas pravo na dzumu morao bi položiti test o Islamu. Ako padnes nemaš pravo traziti dzumske privilegije. Mozda izvesti citav narod, pa ako padne 51% naroda padne onda ništa od zakona.
-
Dr Baltazar
#394 Re: Dzuma petkom
A što su pobjegli u USA ? Ali nemoj mi izmotavanja, fino mi napiši. Kao i što su Bošnjaci muslimani otišli u druge države ?Jack Be Nimble wrote:Znam da su iz moje mahale neki ljudi isli u BiH da bi tamo bili za vrijeme popisa pa onda bježi nazad u USA. Neki su pokušavali punomoć vaditi pa da neko u njihovo ime odgovara. Za mene je to sve bilo apsurdno, ali ako se to moglo izvesti zakonski volio bi vidjeti koji je procent islamske veličine koji rijetko kad zive u BiH.
Ako ne budeš znao odgovor, napisat ću ti ja.
- Jack Be Nimble
#395 Re: Dzuma petkom
U toku rata zbog rata. Sada bjezimo nazad jer nam je ovdje bubreg u loju. Moje pravilo je bilo ja zu izaci na popis ako cu barem tamo zivjeti sedam mjeseci u godini.Dr Baltazar wrote:A što su pobjegli u USA ? Ali nemoj mi izmotavanja, fino mi napiši. Kao i što su Bošnjaci muslimani otišli u druge države ?Jack Be Nimble wrote:Znam da su iz moje mahale neki ljudi isli u BiH da bi tamo bili za vrijeme popisa pa onda bježi nazad u USA. Neki su pokušavali punomoć vaditi pa da neko u njihovo ime odgovara. Za mene je to sve bilo apsurdno, ali ako se to moglo izvesti zakonski volio bi vidjeti koji je procent islamske veličine koji rijetko kad zive u BiH.
I ja sam mislio da "izadjem" na popis, ali kada sam rekao da trazim opciju Bosanac ovima u Islamskoj zajednici se to bas nije toliko svidjelo
-
detroit-mercy
#396 Re: Dzuma petkom
U USA su isli mahom od 95te godine, vrhunanc naseljavanja je 98-99, 2000ta, on kad su vidjeli kako zelena banda krcmi ono malo sto je ostalo, sabrali ljudi dva i dvaDr Baltazar wrote:A što su pobjegli u USA ? Ali nemoj mi izmotavanja, fino mi napiši. Kao i što su Bošnjaci muslimani otišli u druge države ?Jack Be Nimble wrote:Znam da su iz moje mahale neki ljudi isli u BiH da bi tamo bili za vrijeme popisa pa onda bježi nazad u USA. Neki su pokušavali punomoć vaditi pa da neko u njihovo ime odgovara. Za mene je to sve bilo apsurdno, ali ako se to moglo izvesti zakonski volio bi vidjeti koji je procent islamske veličine koji rijetko kad zive u BiH.
-
detroit-mercy
#397 Re: Dzuma petkom
Nego, sto Bosnjaci muslimani u velikom broju i dan danas odlaze u druge drzaveDr Baltazar wrote:A što su pobjegli u USA ? Ali nemoj mi izmotavanja, fino mi napiši. Kao i što su Bošnjaci muslimani otišli u druge države ?Jack Be Nimble wrote:Znam da su iz moje mahale neki ljudi isli u BiH da bi tamo bili za vrijeme popisa pa onda bježi nazad u USA. Neki su pokušavali punomoć vaditi pa da neko u njihovo ime odgovara. Za mene je to sve bilo apsurdno, ali ako se to moglo izvesti zakonski volio bi vidjeti koji je procent islamske veličine koji rijetko kad zive u BiH.
-
Dr Baltazar
#398 Re: Dzuma petkom
Nije to nikakvo bježanje nazad, nego ne smiješ dozvoliti genocidašima da nakon svega imaju bilo kakvu nadmoć ovdje. Pa valjda je jasno zbog čega se odugovlačilo sa popisom, zbog čega se sada odugovlači sa izdavanjem kompletnih rezultata. I meni, kao Bošnjaku, je jasno da ovdje ne živi Bošnjaka koliko je popis pokazao (samim tim priča oko neizlaznosti na izborima za pametne ima smisla).Jack Be Nimble wrote:U toku rata zbog rata. Sada bjezimo nazad jer nam je ovdje bubreg u loju. Moje pravilo je bilo ja zu izaci na popis ako cu barem tamo zivjeti sedam mjeseci u godini.Dr Baltazar wrote:A što su pobjegli u USA ? Ali nemoj mi izmotavanja, fino mi napiši. Kao i što su Bošnjaci muslimani otišli u druge države ?Jack Be Nimble wrote:Znam da su iz moje mahale neki ljudi isli u BiH da bi tamo bili za vrijeme popisa pa onda bježi nazad u USA. Neki su pokušavali punomoć vaditi pa da neko u njihovo ime odgovara. Za mene je to sve bilo apsurdno, ali ako se to moglo izvesti zakonski volio bi vidjeti koji je procent islamske veličine koji rijetko kad zive u BiH.
I ja sam mislio da "izadjem" na popis, ali kada sam rekao da trazim opciju Bosanac ovima u Islamskoj zajednici se to bas nije toliko svidjeloKoda sam rekao moze li vlah.
Ovo drugo neću komentarisati jer se zna koja su 3 konstitutivna naroda.
-
Dr Baltazar
#399 Re: Dzuma petkom
Te brojke koje odlaze nisu ništa posebnodetroit-mercy wrote:Nego, sto Bosnjaci muslimani u velikom broju i dan danas odlaze u druge drzaveDr Baltazar wrote:A što su pobjegli u USA ? Ali nemoj mi izmotavanja, fino mi napiši. Kao i što su Bošnjaci muslimani otišli u druge države ?Jack Be Nimble wrote:Znam da su iz moje mahale neki ljudi isli u BiH da bi tamo bili za vrijeme popisa pa onda bježi nazad u USA. Neki su pokušavali punomoć vaditi pa da neko u njihovo ime odgovara. Za mene je to sve bilo apsurdno, ali ako se to moglo izvesti zakonski volio bi vidjeti koji je procent islamske veličine koji rijetko kad zive u BiH.
Ako ne budeš znao odgovor, napisat ću ti ja., ali nemoj izmotavanja, ono iskreno
.
-
detroit-mercy
#400 Re: Dzuma petkom
Znaci ako ne pripadas konstitutivnom narodu ne mozes se popisatiDr Baltazar wrote:Nije to nikakvo bježanje nazad, nego ne smiješ dozvoliti genocidašima da nakon svega imaju bilo kakvu nadmoć ovdje. Pa valjda je jasno zbog čega se odugovlačilo sa popisom, zbog čega se sada odugovlači sa izdavanjem kompletnih rezultata. I meni, kao Bošnjaku, je jasno da ovdje ne živi Bošnjaka koliko je popis pokazao (samim tim priča oko neizlaznosti na izborima za pametne ima smisla).Jack Be Nimble wrote:U toku rata zbog rata. Sada bjezimo nazad jer nam je ovdje bubreg u loju. Moje pravilo je bilo ja zu izaci na popis ako cu barem tamo zivjeti sedam mjeseci u godini.Dr Baltazar wrote:
A što su pobjegli u USA ? Ali nemoj mi izmotavanja, fino mi napiši. Kao i što su Bošnjaci muslimani otišli u druge države ?
I ja sam mislio da "izadjem" na popis, ali kada sam rekao da trazim opciju Bosanac ovima u Islamskoj zajednici se to bas nije toliko svidjeloKoda sam rekao moze li vlah.
Ovo drugo neću komentarisati jer se zna koja su 3 konstitutivna naroda.