Ogladni se valjda poslije akcijeTomahawk11 wrote:
Sto, da saperes osjecaj![]()
True story: krenuli mi tako na Vlasic, i haj da se ne smaramo gore uzecemo odmah vapase u Tr. Dosli u vikendicu, nakrkali se i zaspali
Ogladni se valjda poslije akcijeTomahawk11 wrote:
A dobro, neiskustvo_BataZiv_0809 wrote:Ogladni se valjda poslije akcijeTomahawk11 wrote:
![]()
True story: krenuli mi tako na Vlasic, i haj da se ne smaramo gore uzecemo odmah vapase u Tr. Dosli u vikendicu, nakrkali se i zaspali
U tr ide obavezno, ako nema nije ćevap.Tomahawk11 wrote:U sarajevskim ne bi trebalo da ima.jeza u ledja wrote:imal janjetine u nasim cevapima il je samo govece?![]()
Za travnicke kazu da ima, ne znam.
BL...za njih ne znam sta i kako smjesaju.
banjalucki...
sarajevski
travnickiTu se ne jedu ćevapi.Naslovnica wrote:Jučer naručih u Bajri negdje pred Travnikom (meščini Dolac), srednju porciju, 15 komada.
Pojeo sam 13, prejeo se.
Na skali 1-5 ocjena ćevapa mršava trojka.
Nemam želju da opet omastim brk na istom mjestu, bar što se tiče ćevapa. Klasični industrijski ćevapi, previše začinjeni.
Samo ovi kod tebe ono bas suhi i res peceni.realna do boli wrote:Svaki cevapi u tankom somunu..su sarajevski
Ma mene odveli, a ja mlad, naivan...Al-Batros wrote:Tu se ne jedu ćevapi.Naslovnica wrote:Jučer naručih u Bajri negdje pred Travnikom (meščini Dolac), srednju porciju, 15 komada.
Pojeo sam 13, prejeo se.
Na skali 1-5 ocjena ćevapa mršava trojka.
Nemam želju da opet omastim brk na istom mjestu, bar što se tiče ćevapa. Klasični industrijski ćevapi, previše začinjeni.
Pa prijatelju pitao si ti koja je razlika između ćevapa i ćevapčića, pa ti ja fino objasnih.Oxygenn wrote:Tvoj problem je procitati naslov tememad_max_ba wrote:Šiš cevap, slatki cevap, hadzijski cevap, sitni cevap...na mobitelu sam, pa nemam zivaca da ti mecem slike. A ucevapiti meso ne znaci dobit od fasiranog cevapcice, vec od krtine (biftek, ruza, zarebnica.....) isjecene na zalogaj ukuhati i dobiti jelo sa saftom.Oxygenn wrote:
Mozes li mi objasniti razliku izmedju ćevapa i tvojih pravilnih ćevapčića ?!
U Sarajevu su oduvijek bili ćevapi e onda se negdje nakon rata sa pojavom svakojakih prevodilaca za strance pojavio izraz ćevapčići sto je za mene licno neka vrsta imaginarnih minijaturnih ćevapa
Uvijek tako bilo. Sad sto si ti za ovo cuo dolaskom prevodilaca i inih strucnjaka to je tvoj problem. Kod mojih nana se tacno znala razlika........
Tvoj problem je procitati PITANJE na koje odgovaras
Nisam te pitao sta su tvoje nane kuhale (tema je rostilj) a nisam te ni pitao za kuhana jela koja u svom nazivu imaju rijec koja asocira na nesto iz ove teme
Nisam ove varijacije na temu nikada ni probao, niti imam namjeru.Kaligrafija wrote:Prva cevabdzinica je otvorena u Sarajevu! Zato je sarajevski cevap jedini original, ostalo su sve varijacije! Cevap je nas brend! Ne raspravljam o ukusu, drugih varijacija... Mandali mati... To isto ko sad da uzmete pitu uckurusu i pocnes praviti varijacije, a samo je jedna bila prava i jedina, nize ulice Logavina...Bamija ili bamnja Tesnju, pite istocnoj Bosni, pastrmka uz Unu i Bunu, janjetina Jablanici, Travniku sir, Neumu prstaci, Semberija neka se drzi paprika, krastavica i kiseline, Banjaluka kobasica, Zenica krpica, Tuzla aksamluka...cevap je nas i vozdra!
srednja se nakon rata zvala ljiljankaja71 wrote:interesantne su i razlike medju porcijama.
Tako npr. u Tuzli i okolini vazi ova podjela:
mala : 5 cevapa u pola lepine ili u maloj lepini
srednja : 5 ili 7 cevapa u velikoj lepini (ova se nekada zvala partizanka)
velika : 10 cevapa u velikoj lepini
I tako sam ja jednom u Bugojnu porucio veliku i dobio 20 kom. u ogromnoj lepini. vecu lepinu u zivotu nisam vidio. mislim da je to bilo jedini put u zivotu da porciju nisam do kraja pojeo.