Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
piupiu

#376 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

zenit dozic wrote:
piupiu wrote: Pročitah ovaj tekst iz Avlije. Nema u njemu ništa što svi mi već ne znamo. Činjenica je da je u partizanima bilo puno presvučenih četnika. Isto je tako jasno da istorija nije crno-bijela i da je puna najnemoralnijih (pragmatičnih) kompromisa. Što automatski ne znači da su svi partizani prvobitno bili četnici (jer nisu), niti znači da su svi komunisti bili četnici u janjećoj koži. Šta su bili oni silni Dalmatinci na Sutjeci? Četnici? Presvučene ustaše? O četničkim se zločinima pričalo, čitava je NOB istorija izgradjena i na tome, izmedju ostalog. A to ko se gdje i s čijim znanjem presvukao ne znači da su komunisti aminovali četničke zločine, da upotrijebim tvoju riječ. Znači samo da su se vodili krutim (moglo bi se reći i okrutnim) pragmatizmom. Sad možemo raspravljati je li baš taj dio onaj koji nam se poslije svima obio o glavu.
Procitaj sve tekstove i u svakom ces viditi kako je bilo zabranjeno pricati o njima a kamoli da su pocinioci bili kaznjeni. Sta je to nego aminovanje.
Ja sam ti rekao da mi je dedo bio partizan i ponosan sam na to. I normalno da nisu svi isti i normalno da nisu svi cinili zlocine. To sam i pisao u postu iznad.
ruzno je upotrebljavat rijec konpromis kad pricamo i masovnim ubistvima civila zena djece.
Spocitavate SDAovcama to isto sto vi sada radite.
U najmanju ruku licemjerno.
Meni je svaki zlocin zlocin bilo on od partizana cetnika svaba ustasa amerikanaca.... i svaki diktator je diktator bio on staljin tito mao ce tung sisi pa ako hoces i ovaj erdogan(mada je na izborima izabran ipak su mu postupci diktatorski).
Sto bi se jednima spocitavalo a drugima gledalo kroz prste i relativiziralo :?
Pročitaj još jednom - najnemoralnijih kompromisa. "Najnemoralniji kompromis" se odnosi na primanje (i amnestiranje) presvučenih četnika u partizane zarad nekog trećeg cilja. Ne znam kako bih to drugačije nazvala. To što se desilo tada, desilo se tada (prije 80 godina) i ja lično na to nemam nikakvog uticaja. A na ovo što se dešava sada mogu reagovati jer sam, naprosto, živa u ovom trenutku, a u onom nisam bila. I moja je (kao i tvoja) moralna obaveza da reaguješ na ovo sada. Relativizacija je kad jedno, da prostiš, tekuće s*anje umanjuješ nekim drugim (prethodnim) s*anjem. Istoriju možeš samo pokušati objasniti, ne možeš je promijeniti. A na danas možeš uticati. :wink:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#377 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Nene ti Bosiljke, kako znas? :lol:
Djelujes mi kao neko ko je rukom sakrivao svoj test da drugi ne prepisuju :mrgreen:
pemanapemani

#378 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by pemanapemani »

Kritika, uslovno receno, bosnjackog nacionalizma nije stavljanje jednakosti izmedju srpskog i hrvatskog sa jedne i bosnjackog nacionalizma sa druge strane.
To se jednostavno ne moze porediti, pocevsi od 19. stoljeca kada su se rodili s i h nacionalizam. Bosnjacki nacionalizam nema iza sebe sistemske zlocine, etnicko ciscenje, UZP i genocid.

Fazon je u tome sto je, opet uslovno receno, bosnjacka politicka scena prihvatila etnicku matricu. Istu onu matricu koju neprijatelji BiH razvijaju skoro tri desetljeca. Glavni cilj takve politike je nestanak BiH umotan u razlicite celofane.
Dakle, ne mozes igrati etnicku igru a da ne nastetis drzavi BiH.

Ukratko, u nakaradnom politickom sistemu stvorenom u Daytonu ima dovoljno mjesta za razvijanje bosanskohercegovackog politickog koncepta, naravno, ako se zeli. Taj koncept bi podrzali - vecina Bosnjaka i ostalih, 20% BiH Hrvata i 10% BiH Srba
Etnicka prava se trebaju postovati, ali ne mogu biti iznad Deklaracije i razlicitih Povelja o ljudskim pravima.

Na temu - postoji ulica i da nije bilo primitivnog i sovinistickog divljanja nad onim koji su manjina, mozda bi bila i skola. Da su zastupnici SDA obavljali svoj posao definitivno bi bila skola.

Okriviti za sve Maria Vukasovica i Pedju Kojovica i optuziti ih da su najveci neprijatelji Bosnjaka je cetnicka metoda diskvalifikacije pojedinaca.
The 51st State

#379 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by The 51st State »

Komunjare do 45 najmanje zlo, od 45 zlocinci.
Fudo387

#380 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Fudo387 »

pemanapemani wrote:Kritika, uslovno receno, bosnjackog nacionalizma nije stavljanje jednakosti izmedju srpskog i hrvatskog sa jedne i bosnjackog nacionalizma sa druge strane.
To se jednostavno ne moze porediti, pocevsi od 19. stoljeca kada su se rodili s i h nacionalizam. Bosnjacki nacionalizam nema iza sebe sistemske zlocine, etnicko ciscenje, UZP i genocid.

Fazon je u tome sto je, opet uslovno receno, bosnjacka politicka scena prihvatila etnicku matricu. Istu onu matricu koju neprijatelji BiH razvijaju skoro tri desetljeca. Glavni cilj takve politike je nestanak BiH umotan u razlicite celofane.

Ukratko, u nakaradnom politickom sistemu stvorenom u Daytonu ima dovoljno mjesta za razvijanje bosanskohercegovackog politickog koncepta, naravno, ako se zeli. Taj koncept bi podrzali - vecina Bosnjaka i ostalih, 20% BiH Hrvata i 10% BiH Srba
Etnicka prava se trebaju postovati, ali ne mogu biti iznad Deklaracije i razlicitih Povelja o ljudskim pravima.

Na temu - postoji ulica i da nije bilo primitivnog i sovinistickog divljanja nad onim koji su manjina, mozda bi bila i skola. Da su zastupnici SDA obavljali svoj posao definitivno bi bila skola.

Okriviti za sve Maria Vukasovica i Pedju Kojovica i optuziti ih da su najveci neprijatelji Bosnjaka je cetnicka metoda diskvalifikacije pojedinaca.
Zanimljiva ideja za ciju provedbu treba sve i jedan Bosnjo, 20% Hrvata i 10% Srba. A 'dje ces tolike Hrvate i Srbe nafaCat'?
Bodkin

#381 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Bodkin »

Fudo387 wrote:
pemanapemani wrote:Kritika, uslovno receno, bosnjackog nacionalizma nije stavljanje jednakosti izmedju srpskog i hrvatskog sa jedne i bosnjackog nacionalizma sa druge strane.

Zanimljiva ideja za ciju provedbu treba sve i jedan Bosnjo, 20% Hrvata i 10% Srba. A 'dje ces tolike Hrvate i Srbe nafaCat'?
Cuj gdje, u americi. Gdje drugo
Fudo387

#382 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Fudo387 »

Pa prije ces ih naci toliki broj u Americi nego u Bosni.
I da sve upali, sta ces sa onih 80% Hrvata i 90% Srba?
A_A_AKCIJA

#383 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by A_A_AKCIJA »

piupiu wrote:
Nikola Testa wrote:Znali su da je bio uzorit vjernik, sve ostalo je manje vazno.
I Knuta Hamsuna (koji je nakon rata bio uhapšen i optužen za veleizdaju, ali ne i strijeljan) čitamo zbog vrijednosti onoga što je napisao. Ali sumnjam da Norvežani, bar koliko je meni poznato, po njemu imenuju škole...
Pa i ovo se može provjeriti:

http://www.hamsun.vgs.no/

Ili pak, Hamsun edukacijski centar:

http://hamsunsenteret.no/en/

uh, treći edit, čak mu je i rodna kuća obilježena:

Samo malo više objektivnosti, i sve OK.

Ako je Ivo Andrić mogao predlagati okupaciju sjevera Albanije i raseljavanje Albanaca pa i Nobela fasovati, što Hamsun ne bi imao školu (i to neku višu, meščini).
Last edited by A_A_AKCIJA on 09/09/2016 23:15, edited 2 times in total.
Bodkin

#385 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Bodkin »

Fudo387 wrote:Pa prije ces ih naci toliki broj u Americi nego u Bosni.
I da sve upali, sta ces sa onih 80% Hrvata i 90% Srba?
Ekonomski integrisati i slomiti. 20 godina od rata je proslo. Da je to bila strstegija, 20 godina bi bilo sasvim dovoljno i danas bi ljudi vise bili privuceni drzavi i sistemu. Ai lakse je vladati svojim dijelom prcije nego raditi jer su to sve polupismeni pacijenti, a ne neko ko ce napraviti ekonomsko cudo
piupiu

#386 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

A_A_AKCIJA wrote:
piupiu wrote:
Nikola Testa wrote:Znali su da je bio uzorit vjernik, sve ostalo je manje vazno.
I Knuta Hamsuna (koji je nakon rata bio uhapšen i optužen za veleizdaju, ali ne i strijeljan) čitamo zbog vrijednosti onoga što je napisao. Ali sumnjam da Norvežani, bar koliko je meni poznato, po njemu imenuju škole...
Pa i ovo se može provjeriti:

http://www.hamsun.vgs.no/

Samo malo više objektivnosti, i sve OK.

Ako je Ivo Andrić mogao predlagati okupaciju sjevera Albanije i raseljavanje Albanaca pa i Nobela fasovati, što Hamsun ne bi imao školu (i to neku višu, meščini).
Zato što je u Norveškoj vrlo dugo postojao izuzetno ambivalentan odnos prema Hamsunovom liku i djelu. I to se može provjeriti, objektivnosti radi. Iskreno sam iznenadjena da postoji škola s njegovim imenom.
piupiu

#387 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

Ah, pa evo, piše u tom Institutu:
Hamsun’s sympathy with the occupation forces during the war has meant that he has for long been a national, cultural trauma. Hamsun’s current relevance therefore not only stems from his greatness as an artist but also from the fact that he generates constant public debate on the relationship between fiction and society, and on the role of art and the artist.
Bilo bi zanimljivo provjeriti kad su te škole i instituti otvoreni (u kojem periodu), i kako je tekao taj proces.
A_A_AKCIJA

#388 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by A_A_AKCIJA »

piupiu wrote:
Zato što je u Norveškoj vrlo dugo postojao izuzetno ambivalentan odnos prema Hamsunovom liku i djelu. I to se može provjeriti, objektivnosti radi. Iskreno sam iznenadjena da postoji škola s njegovim imenom.
Naravno, provjerio. Počelo otopljavanje 90ih.

Sa druge strane, taj proces ćemo pripisati civilizacijskim vrijednostima zapada.

Kada se pokrene priča o Busuladžiću, onda je to bošnjački nacionalizam, zatucani Balkan, a on je kolaborant, fašista isl. Usput, očima nije Hitlera vidio, za razliku od Hamsuna ili Andrića, a obojica dobrovoljno, da ne bude zabune.

Hajmo se dogovoriti, hoćemo li svakoga tako secirati, ili ćemo ostaviti svete krave u koje se ne dira.
A_A_AKCIJA

#389 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by A_A_AKCIJA »

piupiu wrote:Ah, pa evo, piše u tom Institutu:
Hamsun’s sympathy with the occupation forces during the war has meant that he has for long been a national, cultural trauma. Hamsun’s current relevance therefore not only stems from his greatness as an artist but also from the fact that he generates constant public debate on the relationship between fiction and society, and on the role of art and the artist.
Bilo bi zanimljivo provjeriti kad su te škole i instituti otvoreni (u kojem periodu), i kako je tekao taj proces.
Pa siguran sam da je sve pokrenuo neki ogranak SDA u Norveškoj oformljen od naše dijaspore i izbjeglica, jer je nemoguće da su to sami Norvežani, civilizirani zapadnjaci uradili... :-D

Škola 2003. a institut 2009, kako shvatih iz svega.

Šalu na stranu, i mene to zanima i siguran sam da iz svega toga možemo dosta naučiti.

Eh, da, tek kad bi se neko zadao oko spomenika u Italiji, pa da vidiš onda rašomona i svega i svačega... A Italija, nije Boljakov...
zenit dozic

#390 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by zenit dozic »

A_A_AKCIJA wrote:
piupiu wrote:Ah, pa evo, piše u tom Institutu:

Pa siguran sam da je sve pokrenuo neki ogranak SDA u Norveškoj oformljen od naše dijaspore i izbjeglica, jer je nemoguće da su to sami Norvežani, civilizirani zapadnjaci uradili
... :-D

Škola 2003. a institut 2009, kako shvatih iz svega.

Šalu na stranu, i mene to zanima i siguran sam da iz svega toga možemo dosta naučiti.

Eh, da, tek kad bi se neko zadao oko spomenika u Italiji, pa da vidiš onda rašomona i svega i svačega... A Italija, nije Boljakov...
:D :thumbup:
A_A_AKCIJA

#391 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by A_A_AKCIJA »

Haj da još malo zakuham

Image

Pisac, koji je bio uhapšen, osuđen (doduše na liječenje), pa pušten. 48. godine dobio i nagradu, a dok je bio u zatvoru, Ernest Hemingway se borio za oslobađanje, čak i skupljajući novac za njega.

Ili još jedan nobelovac:

https://en.wikipedia.org/wiki/Aleksandr ... d_the_Jews

Image

Uf, kud krenuh da kopam, šta ćemo sa Dostojevskim?

https://www.jstor.org/stable/307858?seq ... b_contents

ili, pazi sad, poslastice za pojedince, Karl Marxom

https://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Jewish_Question

Richardom Wagnerom

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_W ... tisemitism

Ili, čovječe, sa braćom Grim!!!

https://en.wikipedia.org/wiki/Antisemit ... _situation

Tu negdje ulete Henry Ford i Charles Lindbergh, sa svojim antisemitizmom.

Šta sad, kukala nam majka?

Hoćemol ih niz vodu, ko Mustafu, ili ćemo s Mustafom ko s njima, pitanje je sad?

Il, morebit, svaki od njih ima i mračnu stranu, pa je treba odvagati uz onu dobru?

Ona priča o historijskom kontekstu, drugim vremenima isl, kad hoćemo malo da omekšamo sliku o svojima, pa im tepamo...
hAZNADAR

#392 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:Jugoslavija jednako ne valja nacionalisticko-sovinistickom smecu na svim stranama.
NEMA je vise. Bilo je lijepo dok je trajalo, ali nije bilo izgleda i sanse da opstane.
Ja koji sam se kleo i nju, plako ko godina kad smo izgubili od Argentine na penale, nosio stafetu 200 metara, vidio Tita, rezao vene na himnu i borbene, zakleo se na zivot u JNA, ponosno isticao Yu svom strancima,.... sam je prerastao i prevazisao. Gotovo, finito, kaput,.. nece se ponoviti i Nema zamjene.
Bilo bi korisno da prihvatis realnost i manje vrijedjas kriticare. Samo ovdje imas privilegiju nazivati nekog smecem i tu Nema sanse dijalogu
Zgoljo

#393 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Zgoljo »

_BataZiv_0809 wrote:Jugoslavija jednako ne valja nacionalisticko-sovinistickom smecu na svim stranama.
To druze,to.
Sve strane,ko nas bre zavadi,sto bre komsija sam sebe ubi...
piupiu

#394 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

A_A_AKCIJA wrote:Naravno, provjerio. Počelo otopljavanje 90ih.

Sa druge strane, taj proces ćemo pripisati civilizacijskim vrijednostima zapada.

Kada se pokrene priča o Busuladžiću, onda je to bošnjački nacionalizam, zatucani Balkan, a on je kolaborant, fašista isl. Usput, očima nije Hitlera vidio, za razliku od Hamsuna ili Andrića, a obojica dobrovoljno, da ne bude zabune.

Hajmo se dogovoriti, hoćemo li svakoga tako secirati, ili ćemo ostaviti svete krave u koje se ne dira.
Mogu li ja tebi postaviti jedno drugo pitanje - samo iz Sarajeva je u 2SR deportovano 5,000-6,000 Jevreja, što u Jasenovac, što u Aušvic. Poredjenja radi, iz čitave Norveške je nestalo 2000 Jevreja, a u čitavoj Norveškoj tokom rata poginulo 10,000 ljudi - toliko je Jevreja pobijeno Bosni - 10,000 od 14,000 bosanskih Jevreja. Genocid, dakle. Mi smo ih deportovali. Jer, ako smo znali da naše komšije i Hagadu treba spašavati, onda smo znali i šta im se dešavalo, a bome i učestvovali u tome na razne načine. Neko rukom, a neko perom. Je l' tako?

E, znaš šta mene interesuje? Je l' ko konsultovao Jevrejsku zajednicu po ovom pitanju? Ili se oni ne pitaju o imenima škola? Suviše su mali i nebitni u odnosu na intelektualni značaj Busuladžića (koji je, sudeći po ovoj temi, "samo malo opravdavao" Holokaust, ali je u svim drugim poljima bio primjeran), za Bošnjake? Eto, samo me to interesuje. Je l' neko nazvao Fincija i rekao, znate, ovaj čovjek je bitan nama Bošnjacima, šta vi mislite da mi po njemu nazovemo jednu školu? A, već sam napisala da ja sasvim dobro razumijem ideju konteksta i vremena u kojem neko piše. I to kako i zašto ljudi prave greške u odredjenim istorijskim trenucima, jer niko od nas nije savršen. Pa, i to da dobra djela treba razdvojiti od 'grešaka' autora, čitati ih i proučavati... eto, meni se čini da bi taj jedan mali gest uveliko promijenio ton i tok čitave ove priče. Ali, ne, ovdje se desilo nešto posve drugo.

E, sad možemo nastaviti i o Hamsunu, i o Andriću. :wink:
Last edited by piupiu on 10/09/2016 02:00, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#395 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote: NEMA je vise. Bilo je lijepo dok je trajalo, ali nije bilo izgleda i sanse da opstane.
Ja koji sam se kleo i nju, plako ko godina kad smo izgubili od Argentine na penale, nosio stafetu 200 metara, vidio Tita, rezao vene na himnu i borbene, zakleo se na zivot u JNA, ponosno isticao Yu svom strancima,.... sam je prerastao i prevazisao. Gotovo, finito, kaput,.. nece se ponoviti i Nema zamjene.
Bilo bi korisno da prihvatis realnost i manje vrijedjas kriticare. Samo ovdje imas privilegiju nazivati nekog smecem i tu Nema sanse dijalogu
Sa njima nema dijaloga. Mogu im da ti samo privilegiju svoga mača.

Ako si se prepoznao, tvoj problem.

A istina Jugoslavije vise nema, formalno pravno. Nece je vise nikada biti. Formalno pravno. To niko ziv ne spori.

Ali ona i dalje zivi u mnogim oblicima. Kao strasilo za nacionalisicticke soviniste, koji ce u njoj traziti uzrok neuspjeha sopstvenih nacionalistickih mokrih snova.

Ona ce uvijek biti podsjetnik, da cak i Tamni vilajet moze napraviti iskorak i da nije sve ovdje zauvijek i beznadezno prokleto.
A_A_AKCIJA

#396 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by A_A_AKCIJA »

piupiu wrote: Mogu li ja tebi postaviti jedno drugo pitanje - samo iz Sarajeva je u 2SR deportovano 5,000-6,000 Jevreja, što u Jasenovac, što u Aušvic. Poredjenja radi, iz čitave Norveške je nestalo 2000 Jevreja, a u čitavoj Norveškoj tokom rata poginulo 10,000 ljudi - toliko je Jevreja pobijeno Bosni - 10,000 od 14,000 bosanskih Jevreja. Genocid, dakle. Mi smo ih deportovali. Jer, ako smo znali da naše komšije i Hagadu treba spašavati, onda smo znali i šta im se dešavalo, a bome i učestvovali u tome na razne načine. Neko rukom, a neko perom. Je l' tako?

E, znaš šta mene interesuje? Je l' ko konsultovao Jevrejsku zajednicu po ovom pitanju? Ili se oni ne pitaju o imenima škola? Suviše su mali i nebitni u odnosu na intelektualni značaj Busuladžića (koji je, sudeći po ovoj temi, "samo malo opravdavao" Holokaust, ali je u svim drugim poljima bio primjeran), za Bošnjake? Eto, samo me to interesuje. Je l' neko nazvao Fincija i rekao, znate, ovaj čovjek je bitan nama Bošnjacima, šta vi mislite da mi po njemu nazovemo jednu školu? A, već sam napisala da ja sasvim dobro razumijem ideju konteksta i vremena u kojem neko piše. I to kako i zašto ljudi prave greške u odredjenim istorijskim trenucima, jer niko od nas nije savršen. Pa, i to da dobra djela treba razdvojiti od 'grešaka' autora, čitati ih i proučavati...

Odlično pitanje :wink: :wink:

I nadasve višeslojno. Za diskusiju je zašto je u Norveškoj poginulo toliko ljudi, ali će nas odvesti u off.

Iz Sarajeva, ja nikog nisam deportovao, da se odmah razumijemo, a prilično sam siguran da nisi ni ti. Ubiše se ljudi da dokažu nepostojanje kolektivne krivice, a ti joj još uvede time travel dimenziju. Nećemo tako :-D

Niti podržavam ikoga ko je učestvovao u tome. Ne vidim razlog zašto bih se ja kome pravdao za nešto na šta nisam mogau uticati. Malo mi previše ovo tvoje baca na vreensku relativizaciju Vuka Bačanovića.

Danas mogu utcati i radim koliko god mogu protiv svega negativnog u mom djelokrugu.

Na ovu temu, po pitanju Mustafe Busuladžića, nemam poseban stav, jer zaista nisam pročitao do sada neku neovisnu biografiju, gdje bi se moglo razlučiti šta je i ko je. Ono što mi bode oči jeste činjenica da niko ne spominje da je bio aktivan učesnik fašističkog pokreta (bio novinar), a u tekstovima na drugoj temi, jasno se, u prvom licu, samodefinira kao protivnik fašizma i komunizma.

I tu nastaje prvi problem. Ko god da se prihvati tog posla, u startu će biti proglašen fašistom, jer je Mustafa, jelte takođe fašista. Ko god da krene pisati rad na tu temu, biće proglašen bošnjačkim nacionalistom, antisemitom i fašistom. Siguran sam da imamo zajedničke prijatelje na Fb koji to upravo tako opisuju, kao povampirenje fašizma.

Problem je i namjerno izjednačavanje Sarajeva sa Zagrebom i Beogradom, pa svi lete da naglase stradanje Jevreja, ali se rijetko ko sjeti:
U tim okolnostima je u Sarajevu na skupštini Udruženja ilmije "El-Hidaje" 14. augusta 1941. usvojena rezolucija u kojoj se javno osuđuju ustaški zločini i oni pojedinci među muslimanima koji su sudjelovali u njihovom vršenju. Uz to su iznijeti podaci o stradanjima i progonima samih muslimana od strane četnika Draže Mihailovića. Brojni sarajevski građani muslimani su na svom skupu 12. oktobra 1941. usvojili i potpisali rezoluciju sličnog sadržaja. Poslije objavljivanja ove rezolucije jedna grupa sarajevskih Srba sa liječnicom dr. Marom Kurtović na čelu posjetila je dr. Asima Musakadića, predstojnika gradskog fizikata, i izrazila mu zahvalnost u ime srpskog građanstva i stanovništva. Doktor Musakadić je to sa odobravanjem saslušao, uz napomenu da sada očekuje od njih da na isti ili neki sličan način uzmu u zaštitu muslimane od četnika. Do neke takve akcije, izjave ili rezolucije sa srpske strane nikad nije došlo ni u Sarajevu niti drugdje u BiH.
Dakle, ista ta El Hidaje, koju optužiše za saradnju sa okupatorom, a čiji je Mustafa bio član.

Ključna stvar u svemu ovome su dvostruki i višestruki standardi.

Tu mi tvoje pitanje sa Fincijem predstavlja savršen uvod, jer se totalno slažem s tobom da je to trebalo uraditi.

Međutim, kako onda imamo problem, kada neko od Bošnjaka kaže da Andrić Bošnjake i Albance predstavlja iz rasističke perspektive. Jel treba nekog Bošnjaka pitati šta misli o Andriću? Ili Albanca (potraži stav Ibrahima Rugove iz 70.ih godina).

Do sada je bilo jako puno naučnih skupova na temu Andrića i relevantnih zaključaka, ali Andrić ostaje sveta krava i svako podizanje tog pitanja je svetogrđe i bošnjački nacionalizam. Spomenuti da je Andrić bio ambasador Jugoslavije u nacističkoj Njemačkoj, je big no-no, kao i njegovo slikanje sa Hitlerom. Isto je i sa čuvenim memorandumom o pitanju Albanaca. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... o-podeliti

Pitam te, ko je i kada odlučio šta se smije, a šta ne? Da ti pomognem. Ideologija koja je bila dominantna u bivšoj Jugoslaviji, a koja je odlučivala kome leti glava, a ko će biti rehabilitovan. Ideologija kojoj nije bilo bitno stradanje Bošnjaka u npr Foči (pogledaj linkove na sjećanja Adila Zulfikarpašića), pa samim time ni to što bi Andrić mogao kod stanovnika Jugoslavije ponovo raspiriti mržnju prema Bošnjacima i Albancima.

Isto tako, odjednom je pozivanje na stradanja Bošnjaka, samoviktimizacija, izgradnja mita i slično, dok je razumljivo da se Fincija pita šta misli o Busuladžiću. A kako će išta misliti, kada nam nije dopušteno da istražimo detalje života tog čovjeka i donesemo sud? Samo otvaranje dijaloga se proglašava bošnjačkim nacionalizmom.

Da smo objektivni, kao što nismo, ovim problemima bismo pristupali jednako, bez predrasuda. Dopustili bismo dijalog i na kraju bi preovladalo neko mišljenje većine.

Manjina ne bi bila obavezna da poštuje mišljenje većine i bilo bi sasvim prihvatljivo da Jevrejska opština, npr izrazi svoje protivljenje liku i djelu Mustafe Busuladžića, ili da stane u njegovu odbranu, kao što je bio slučaj sa Soležnjicinom, Dostojevskim i njihovim antisemitizmom...
VjecitiStudent

#397 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by VjecitiStudent »

Kako je izgledao teški život napaćenih mladih muslimana pod Titovom diktaturom ...

Na slici je mlađani Bakir Izetbegović, tokom ljetovanja u Dubrovniku ... nakon čega se vratio u svoj stan u strogom centru Sarajeva, koji je njegov otac dobio od državne firme u kojoj je imao stalni posao, kojeg je dobio bez štele, bez kupovine radnog mjesta, sa redovnom platom i dugim, plaćenim godišnjim odmorom ...
zenit dozic

#398 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by zenit dozic »

A_A_AKCIJA wrote:
piupiu wrote: Mogu li ja tebi postaviti jedno drugo pitanje - samo iz Sarajeva je u 2SR deportovano 5,000-6,000 Jevreja, što u Jasenovac, što u Aušvic. Poredjenja radi, iz čitave Norveške je nestalo 2000 Jevreja, a u čitavoj Norveškoj tokom rata poginulo 10,000 ljudi - toliko je Jevreja pobijeno Bosni - 10,000 od 14,000 bosanskih Jevreja. Genocid, dakle. Mi smo ih deportovali. Jer, ako smo znali da naše komšije i Hagadu treba spašavati, onda smo znali i šta im se dešavalo, a bome i učestvovali u tome na razne načine. Neko rukom, a neko perom. Je l' tako?

E, znaš šta mene interesuje? Je l' ko konsultovao Jevrejsku zajednicu po ovom pitanju? Ili se oni ne pitaju o imenima škola? Suviše su mali i nebitni u odnosu na intelektualni značaj Busuladžića (koji je, sudeći po ovoj temi, "samo malo opravdavao" Holokaust, ali je u svim drugim poljima bio primjeran), za Bošnjake? Eto, samo me to interesuje. Je l' neko nazvao Fincija i rekao, znate, ovaj čovjek je bitan nama Bošnjacima, šta vi mislite da mi po njemu nazovemo jednu školu? A, već sam napisala da ja sasvim dobro razumijem ideju konteksta i vremena u kojem neko piše. I to kako i zašto ljudi prave greške u odredjenim istorijskim trenucima, jer niko od nas nije savršen. Pa, i to da dobra djela treba razdvojiti od 'grešaka' autora, čitati ih i proučavati...

Odlično pitanje :wink: :wink:

I nadasve višeslojno. Za diskusiju je zašto je u Norveškoj poginulo toliko ljudi, ali će nas odvesti u off.

Iz Sarajeva, ja nikog nisam deportovao, da se odmah razumijemo, a prilično sam siguran da nisi ni ti. Ubiše se ljudi da dokažu nepostojanje kolektivne krivice, a ti joj još uvede time travel dimenziju. Nećemo tako :-D

Niti podržavam ikoga ko je učestvovao u tome. Ne vidim razlog zašto bih se ja kome pravdao za nešto na šta nisam mogau uticati. Malo mi previše ovo tvoje baca na vreensku relativizaciju Vuka Bačanovića.

Danas mogu utcati i radim koliko god mogu protiv svega negativnog u mom djelokrugu.

Na ovu temu, po pitanju Mustafe Busuladžića, nemam poseban stav, jer zaista nisam pročitao do sada neku neovisnu biografiju, gdje bi se moglo razlučiti šta je i ko je. Ono što mi bode oči jeste činjenica da niko ne spominje da je bio aktivan učesnik fašističkog pokreta (bio novinar), a u tekstovima na drugoj temi, jasno se, u prvom licu, samodefinira kao protivnik fašizma i komunizma.

I tu nastaje prvi problem. Ko god da se prihvati tog posla, u startu će biti proglašen fašistom, jer je Mustafa, jelte takođe fašista. Ko god da krene pisati rad na tu temu, biće proglašen bošnjačkim nacionalistom, antisemitom i fašistom. Siguran sam da imamo zajedničke prijatelje na Fb koji to upravo tako opisuju, kao povampirenje fašizma.

Problem je i namjerno izjednačavanje Sarajeva sa Zagrebom i Beogradom, pa svi lete da naglase stradanje Jevreja, ali se rijetko ko sjeti:
U tim okolnostima je u Sarajevu na skupštini Udruženja ilmije "El-Hidaje" 14. augusta 1941. usvojena rezolucija u kojoj se javno osuđuju ustaški zločini i oni pojedinci među muslimanima koji su sudjelovali u njihovom vršenju. Uz to su iznijeti podaci o stradanjima i progonima samih muslimana od strane četnika Draže Mihailovića. Brojni sarajevski građani muslimani su na svom skupu 12. oktobra 1941. usvojili i potpisali rezoluciju sličnog sadržaja. Poslije objavljivanja ove rezolucije jedna grupa sarajevskih Srba sa liječnicom dr. Marom Kurtović na čelu posjetila je dr. Asima Musakadića, predstojnika gradskog fizikata, i izrazila mu zahvalnost u ime srpskog građanstva i stanovništva. Doktor Musakadić je to sa odobravanjem saslušao, uz napomenu da sada očekuje od njih da na isti ili neki sličan način uzmu u zaštitu muslimane od četnika. Do neke takve akcije, izjave ili rezolucije sa srpske strane nikad nije došlo ni u Sarajevu niti drugdje u BiH.
Dakle, ista ta El Hidaje, koju optužiše za saradnju sa okupatorom, a čiji je Mustafa bio član.

Ključna stvar u svemu ovome su dvostruki i višestruki standardi.

Tu mi tvoje pitanje sa Fincijem predstavlja savršen uvod, jer se totalno slažem s tobom da je to trebalo uraditi.

Međutim, kako onda imamo problem, kada neko od Bošnjaka kaže da Andrić Bošnjake i Albance predstavlja iz rasističke perspektive. Jel treba nekog Bošnjaka pitati šta misli o Andriću? Ili Albanca (potraži stav Ibrahima Rugove iz 70.ih godina).

Do sada je bilo jako puno naučnih skupova na temu Andrića i relevantnih zaključaka, ali Andrić ostaje sveta krava i svako podizanje tog pitanja je svetogrđe i bošnjački nacionalizam. Spomenuti da je Andrić bio ambasador Jugoslavije u nacističkoj Njemačkoj, je big no-no, kao i njegovo slikanje sa Hitlerom. Isto je i sa čuvenim memorandumom o pitanju Albanaca. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... o-podeliti

Pitam te, ko je i kada odlučio šta se smije, a šta ne? Da ti pomognem. Ideologija koja je bila dominantna u bivšoj Jugoslaviji, a koja je odlučivala kome leti glava, a ko će biti rehabilitovan. Ideologija kojoj nije bilo bitno stradanje Bošnjaka u npr Foči (pogledaj linkove na sjećanja Adila Zulfikarpašića), pa samim time ni to što bi Andrić mogao kod stanovnika Jugoslavije ponovo raspiriti mržnju prema Bošnjacima i Albancima.

Isto tako, odjednom je pozivanje na stradanja Bošnjaka, samoviktimizacija, izgradnja mita i slično, dok je razumljivo da se Fincija pita šta misli o Busuladžiću. A kako će išta misliti, kada nam nije dopušteno da istražimo detalje života tog čovjeka i donesemo sud? Samo otvaranje dijaloga se proglašava bošnjačkim nacionalizmom.

Da smo objektivni, kao što nismo, ovim problemima bismo pristupali jednako, bez predrasuda. Dopustili bismo dijalog i na kraju bi preovladalo neko mišljenje većine.

Manjina ne bi bila obavezna da poštuje mišljenje većine i bilo bi sasvim prihvatljivo da Jevrejska opština, npr izrazi svoje protivljenje liku i djelu Mustafe Busuladžića, ili da stane u njegovu odbranu, kao što je bio slučaj sa Soležnjicinom, Dostojevskim i njihovim antisemitizmom...
Tacdaun :mrgreen:
Sve su to licemjeri. Uzimaju koliko i kad im odgovara :zzzz:
MuaDib

#399 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by MuaDib »

Ovo je samo još jedan dokaz, da Mladi muslimani ne odustaju od rehabilitacije doušnika ustaškog režima iz vlastitih redova, od onih koji su svesrdno pružili ruku fašistima. To samo pokazuje u ispravnost Komunističke partije da ih tretira onako kako se kvinslizi tretirali tih godina širom Evrope.

Žalosno ova argumentacija branioca ove spodobe je identična argumentaciji četnika u Srbiji i ustaša u Hrvatskoj.
tutku

#400 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by tutku »

A_A_AKCIJA wrote:Haj da još malo zakuham

Image

Pisac, koji je bio uhapšen, osuđen (doduše na liječenje), pa pušten. 48. godine dobio i nagradu, a dok je bio u zatvoru, Ernest Hemingway se borio za oslobađanje, čak i skupljajući novac za njega.

Ili još jedan nobelovac:

https://en.wikipedia.org/wiki/Aleksandr ... d_the_Jews

Image

Uf, kud krenuh da kopam, šta ćemo sa Dostojevskim?

https://www.jstor.org/stable/307858?seq ... b_contents

ili, pazi sad, poslastice za pojedince, Karl Marxom

https://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Jewish_Question

Richardom Wagnerom

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_W ... tisemitism

Ili, čovječe, sa braćom Grim!!!

https://en.wikipedia.org/wiki/Antisemit ... _situation

Tu negdje ulete Henry Ford i Charles Lindbergh, sa svojim antisemitizmom.

Šta sad, kukala nam majka?

Hoćemol ih niz vodu, ko Mustafu, ili ćemo s Mustafom ko s njima, pitanje je sad?

Il, morebit, svaki od njih ima i mračnu stranu, pa je treba odvagati uz onu dobru?

Ona priča o historijskom kontekstu, drugim vremenima isl, kad hoćemo malo da omekšamo sliku o svojima, pa im tepamo...
Sve ovo sto si postavio je odlican sadrzaj, i omogucava svima nama da se zapitamo kako trebamo postupati sa nasim Mustafama, kada znamo kako zemlje ovih intelektualaca postupaju sa njima. Mislim da drustvu treba jedna rasprava o tome, jer pogledamo li okruzenje vidimo da i oni deveraju sa istim problemima (jel pretjeruju je drugo pitanje).

Ali evo izuzmemo li stavove Busuladzica u vezi Jevreja (ja sam nasao samo online neke odlomke za koje ne mogu tvrditi da su njegove rijeci, vjerujem da se na to svi referisemo), sta cemo sa njegovim drugim stavovima - ovdje su se spominjali oni vezani za zene i za ateiste. Odgovor moze biti kako postoje mnogi priznati i postovani intelektualci koji su imali ista nazadna razmisljanja - ali koliko ih je imalo te stavove u kombinaciji sa svim ovim Mustafinim.

Na kraju krajeva, iako se time ne rjesava sustinski problem, ali zar nije bilo drugih historijskih licnosti kod Bosnjaka po kojima se mogla nazvati ta skola, meni sad napamet padaju barem petorica.
Locked