Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kamberovica polje wrote:
Vidi ti samo glavurde kod ovog kljusinara, pa čim progovori jasno ti bude s kakvim imaš posla. Sama činjanica da je on na nekoj funkciji je zastrašujuća a još je strašnije da je neko glasao za njega.
Kako neko moze biti ovako pokvaren i raditi protiv sopstvenog naroda i drzave? Fuujj !!!
Arapi samo koriste priliku a gdje ces bolje prilike od glupana i dupelizaca na mjestima nacelnika.
Pravi naslov teme bi trebao biti SDA u BiH, dobro ili lose.
Sto vise gledam ovog lika kako koristi vjeru, spocitava islamofobiju,... kontam kako ova drzava za divno cudo uopce ikako postoji. Pa ovo je nevjerovatno kakvi debili sjede na mjestima nacelnika opcine i kako rasprodaju resurse "braci".
Ima nesto jos vise zastrasujuce od cinjenice da neko glasa za ovog debila.
To je da dobijes etiketu neprijatelja islama ako kritikujes ovog lika.
Postoji li ikakva sansa da se podigne optuznica protiv ovog debila i ispita legalnost njegovog poslovanja?
one hundred eyes wrote:
Trenutno dosta ljudi se okoristilo od tih arapskih para, pored oni koji rade kao posrednici u toj njihovoj kupovini tu su i oni koji prodaju zemlju koja im je dugo vremena stajala/propadala a sad uzimaju dobre pare za istu. Dakle sad za sad više ljudi ima koristi od tih Arapa nego štete, a gdje će nas to na kraju odvesti to ćemo tek da vidimo. Ja mislim da će njima i to dosaditi kao što im sve dosadi pa da će u jednom trenutku samo otići i ostaviti sve, pa možda neko i iskoristi i useli u te njihove vile
....zamisli molim te da je ovo 92-ga i da je neko napisao ovaj tekst... kako bi danas gledao na njega (tekst)?
Trenutno dosta ljudi se okoristilo od tih arapskih mudzahedina, pored oni koji su angazovani u Armiji BiH tu su i oni koji rade u humanitarnim organizacijama i koji pomazu napacenom narodu. Dakle sad za sad više ljudi ima koristi od tih mudzahedina nego štete, a gdje će nas to na kraju odvesti to ćemo tek da vidimo. Ja mislim da će njima i to dosaditi kao što im sve dosadi pa da će u jednom trenutku samo otići i ostaviti sve, pa možda neko i iskoristi ono sto ostane iza njih:)
crazy_diamond wrote:Pretjerujes fudo jbg, treba to gledati onako malo i realno, nikad arapi nece pokupovati sve pa onda mi nemamo nista, dobra je ili bolje reci odlicna stvar sto dolaze i kupuju, i to je cudo sto su sad toliko zagrizli bas na bih pored tolikog svijeta gdje mogu i lakse kupovati i dje je situacija uredjenija,al ajd
Ovdje im je jeftino,zeleno, vide tu neke dzamije,ljude koje ih pozdravljaju selamom itd i na neki nacin se osjecaju kao dobrodosli jer nemaju problem kao na zapadu dje ima dosta usminkne ili direktne mrznje prema njima
Kupovali su do sad uglavnom pustahije i hantrage neke koje su poslije realno fino uredili i lijepo je za pogledati,barem ono sto sam ja vidio. Ljudi nemaju pojma izgleda pa lupetaju svasta,fol unistit ce zelenilo i udariti beton, vodu ce shebati i sl, upravo suprotno se desava, i dokaze radi toga i vise od nas samih to cijene jer toga u rodnim krraju nemaju,stoga tu ne treba biti nikakvog straha jer ono sto su kupili ili ce kupiti,bice sigurno fino uredjeno i uklopit ce se sigurno u okolinu
Kupovat ce oni jos sigurno i neka ce, al to sve kad se sabere bice jedna mrvica bosne i nama to nece nauditi sigurno. Vrelo bosne i tako bitne neke stvari nece moci kupiti ni ograditi sigurno, ne vidim stvarno u cemu je problem da kupe poneki plac u blizini i to urede, dosta je tu tog zaraslo i sad je vise ruglo nego neka ljepota
Ovi sto kritikuju intelektualci takodje pretjeruju, normalno da je bolje po nas da investiraju u fabrike, al i to pocinje polako,sve vuce jedno drugo, s kapitalom je tako,radi se malo po malo, kad vidis da funkcionise ulazes vise i vise i doci ce na red i fabrike neke sigurno, vidim neki dan kupise hepok, ima sad i prica da bi mogli uzeti i agrokomerc i pokrenuti neku ogromnu proizvodjnju hrane za dole arapske zemlje, vrlo moguce da sad kad su se malo udomacili pocne i ulaganje u puteve i aerodrome
Sve to donosi ogromnu korist za bih, zaposljava se narod radeci za njih i placaju ljudi vrlo solidno,sto vise budu gradili rast ce i potraznja za radnicima,s potraznjom dolazi neminovno i do povecanja plata i to su neminovni zakoni ekonomije, sto vise nama i arapima bude trebali konobara,kelneri ce sve imati vece plate i sigurniji poso,tako i gradjevinci itd
Pored rasta broja zaposlenih rast ce i prihodi od poreza, generalno da ne duljimo jako dobra stvar za bih, pogotovo ako onaj buroy ozone koji se definitivno i pocinje graditi bude gradjen barem upola kao sto najavljuju, ogroman je to novac koji se pocinje ulivati u bih,uliva se sigurno i politicarima u dzepove, al u principu mnogo je nasih obicnih ljudi radnika koji ce osjetiti napokon neko poboljsanje
Kupili su arapi recimo neke ponose recimo engleske, stadione,klubove, u sred londona, englezima kao najufuranijim ljudima na svijetu to ne smeta, sto bi nama smetalo, moramo nauciti ziviti u modernom svijetu kapitalistickom i znati plivati u toj bari, ovo s arapima je iznenadna dobra prilika koju treba koristiti, fino postupati prema ljudima,jos finije i kulturnije im uzimati novce,prodati sve sto se moze dobro prodati a nije od vitalnog interesa i navlaciti ih da ulazu i u privredu,a sigurno da hoce, dosta smo patili i natapali krvlju i znojem nasu nasu zemlju,vrijeme je da i mi malo prodajemo i iznajmljujemo hantrage i maglu kao sto mnogi rade u turizmi kao najpismenijoj grani privrede za uzeti kintu na najlaksi nacin
Dosta je bosnjo ratovo,valjo bukve,kopo ugalj i na mjesalici se lomio da se prehrani, treba ove arape jos vise navlaciti,prodavati sto nam realno i nije toliko bitno,iznajmljivati, mediti im, neka brace arapa,ima kod nas i zemlj i vode dosta za sve
Kome ti prodajes damu za bubrege, koja kupovina stadiona, u UK, koje investicije, halooo, pa imate li vi koji ovo podrzavate zdrave pameti?
Nisu problem investicije problem je MASOVNO DOSELJAVANJE I KUPOVINA HEKTARA I HEKTARA ZEMLJE, svaka uporedba sa UK ili Njemackom je glupa , jer tamo zivi 60-80 miliona ljudi, u Bosni 3,5, od toga Bosnjaka 1.75mil na nekih 16000km2 teritorija.
Oni su tek prosle godine poceli masovno dolaziti. Ove godine imas invaziju, svaki 4 ti kupuje grunt, NE ULAZE, NE INVESTIRA, NEGO KUPUJE ZEMLJU, to nije investicija nego promjena vlasnistva, tvoje i moje/bosanske zemlje.
UK u , nista ne znaci milion Arapa, za nas je 200.000 ili vise Arapa katastrofa, kada postanu vlasnici grunta, to nisu, (poput Palestinaca ili Marokanaca, radnici), to su trutovi koji u pustinji zive od nafte i robovlasnickim nacinom eksploatisu nearape, i nas u Bosni ceka takva buducnost, pr Durakovic je poznavalac tog dijea arapskog svijeta/kulture i sa pravom je zabrinut kao i velika vecina gradjana Sarajeva.
Pogledaj sinocnji , "Centralni" na FACE TV, od 02.09, pa ce ti biti jasnije kakva opasnost prijeti BIH, ali najvise Bosnjacima !!!
Licno sam u Medini i u zalivskim zemljama imao prilike vidjeti Pakistance/Bangladezane, koji rade i po 12h, za pisljivih i bijednih 200 eur mjesecno, je li takvu buducnost prizivas/zelis sutra svojoj djeci?
Kakvo prodavanja damu,govorm ti realne stvari, prije ce biti da ti prodajes nerealan strah i paranoju nepotrebnu zbog arapa. Realno njihove pare mogu dosta pomoci, a odmoci vrlo tesko. Sta ako kupuju grunt,sve sto sto su pokupovali i sto ce kupiti,sta nas to bogati ugrozava, koliko god da imamo hamelj od politicara nista bitno nece biti njima prodano i ogradjeno zicom
Dolaze polako s kupovinom zemljista i turistickom navalom i one prave investicije, evo npr grupacija iz dubaija koja investira u poljoprivredu u kratko vrijeme kupila je brcanski bosnaplod i i mostarski hepok, vidis arapi kupuju vinograde,kapital ide dje ce se oploditi pa tako i arapski u vino recimo, vrlo brzo mogl bi uslijediti jos neke krupne investicije u privredu,sve to veze jedne drugo,ne mozes jedno ne dati,a za drugo moliti.
Glede toga da cemo im robovati za minimalac, ne znam kako mozes izvuci taj zakljucak na osnovu iskustva iz medine,nema nikakve veze jedno s drugim, tamo bijeda dolazi u arabiju da radi i mogu im placati naravno koliko hoce,ovdje recimo otvore hotel,trebaju im konobari, nasi ljudi se prijave,ako je plata dobra radit ce,ako nije nece i vozdra, sta mislis da ce arapi doci s kalasnjikovima i maricama i od kuce do kuce hvatati radnu snagu po bosanskim mjestima i tjerati ih da rade, ako plate dobro ljudi ce raditi, radnu snagu moraju imati i zato ce morati placati ljude solidno da bi imali radnike bez kojih ne mogu.
Kako god okrenes mi smo ti koji postavljaju pravila a ne oni, iako ima mutnih radnji nista se bitno nece desiti negativno, mrvica grunta preci ce u njihovo vlasnistvo pa sta, i to je jedan vid investicije,neko ce uzeti pare za zemlju i trosit ce to uglavnom ovdje sto donosi korist, na tome sto su kupili nesto ce se i graditi, neko ce plate zaradjivati na tome,i onda kad arapi tu dodju na krace ili duze vrijeme placat ce rezije nasim firmama, kupovat ce po radnjama,trositi po nasim restoranima, uglavnom novac sa strane ce dolaziti i ubrizgavat ce se u nas platni promet kako god da okrenes, i sta tu moze biti lose
Problem moze biti kad ti dolazi bijeda i navali ti se na grbacu, ovi dokaze s manje ili vise love koju ce tu ostavljati na razne nacine
Gruntovna opasnost moze biti u slucaju da kupe neke nevjerovatno velike povrsine, a to se realno nikad nece desiti, moze se desiti da budemo bogatiji za recimo 100 hiljada novih stanovnika koji se moraju povinovati nasem zakonu i koji ce ovdje donositi novce sa strane,sto nije nikakav problem nego visestruka korist, gosti koji dodju s parama u svakoj pametnoj drzavi su dobrodosli, ako odluce tu da zive par mjeseci godisnje ili cijelu godinu to je jos bolje za nas ekonomski gledano, jer ce vise trositi
Postovani prijatelju, pravila su postavili oni koji nas vise od dva desetljeca prodaju. Dobiju Fahdovu nagradu za sirenje islama a nas nema u Podrinju, istocnoj i zapadnoj Hercegovini, Semberiji i Bos. Krajini, ali eto sad imamo Arape koji kupuju nasu zemlju. Ne zaboravi da Bosnjaci zive na prostoru od 22-23% teritirije BiH i da nas ima preko 50% stanovnistva. Gdje ce praviti stanove i kuce nasi potomci, sta ce obradjivati. Oni koji su nas prodavali i koji nas danas prodaju imaju svoje kuce u Turskoj ali ne samo kuce nego i bankovne racune. Kad sve rasprodaju oni idu tamo, a gdje idemo mi.
Nek svak svoje uzme!
Na pitanje zašto je Alija Izetbegović imao toliki animozitet prema “bošnjaštvu” kao nacionalnom opredjeljenju, Muhamed Filipović je odgovorio: “Pa on je bio Srbin po nacionalnom opredjeljenju i pisao se kao Srbin. A onda je meni govorio da mu je dovoljno da je musliman, na šta sam mu rekao kako je to vjerska definicija. Međutim, ponovio mi je kako mu je to najvažnije. Rekao mi je da bi mogao živjeti i u Sudanu i u Pakistanu”.
Pa ja mu kažem: “Što ne ideš tamo, što živiš u zemlji u kojoj se vode nacionalne politike.”
Od polovine 19. vijeka pa na ovamo ovdje dominiraju nacionalne politike i mi moramo definirati status našeg naroda. I ne možemo ga definirati na drugi način.
Drugo, ja sam ga ovako procijenio jednom kada me je uvjeravao da Bosna ne može opstati, da je najbolje da se podijeli pa “nek svak svoje uzme”.
Tada sam ga upitao: -Dobro, Alija, a šta je to tvoje u Bosni? Pa tvoj djed je došao iz Beograda, ti nemaš ovdje ništa. Nemaš kosti tvojih predaka, one ne leže ovdje, oni nisu ginuli za ovu Bosnu. Ti nemaš to duboko osjećanje koje se mora imati za domovinu. Ti dijeli brate Adu Ciganliju, babovinu i djedovinu, a nemoj dijeliti moju Banja Luku i Glamoč, jedno davati Srbima, a drugo Hrvatima. Pa pola Banja Luke je izgrađeno na mojoj zemlji, Filipovića polju. Oko 50.000 duluma je u Glamoču samo na mojoj majci bilo?
I ovo sto nam je ostalo visestruko je dovoljno i za zivljenje i obradjivanje,cak stavise, nije iskoristeno ni 20 posto kapaciteta,oko gradova i u samim gradovima imamo hantrage neke,rusevine,zarasline,ruglo, njive su puste uglavnom, ono sto arapi kupuju sto sam ja vidio su ledine na kojima nista ne mozes ni posijati i sva je steta u travici koju bi ovca mogla da pase,treba biti realan jbg, sa dolaskom nekoliko desetina hiljada bogatijih ljudi svejedno odakle nesto moze i da ozivi
Znam i ja da je idealn situacija da nist se ne prodaje nego da su vlasnici hotela i zemljista nasa drzava i ljudi, da arapi dolaze,trose i pedala, al jbg ne moze tako, pa ostaje ova druga varijanta kad ne ostaje cijeli kolac ovdje nego jedan dio solidan, i to je nama kakvi smo odlicno, ovi arapi koji ni meni nisu simpaticni su ipak realno motor razvoja
crazy_diamond wrote:I ovo sto nam je ostalo visestruko je dovoljno i za zivljenje i obradjivanje,cak stavise, nije iskoristeno ni 20 posto kapaciteta,oko gradova i u samim gradovima imamo hantrage neke,rusevine,zarasline,ruglo, njive su puste uglavnom, ono sto arapi kupuju sto sam ja vidio su ledine na kojima nista ne mozes ni posijati i sva je steta u travici koju bi ovca mogla da pase,treba biti realan jbg, sa dolaskom nekoliko desetina hiljada bogatijih ljudi svejedno odakle nesto moze i da ozivi
Znam i ja da je idealn situacija da nist se ne prodaje nego da su vlasnici hotela i zemljista nasa drzava i ljudi, da arapi dolaze,trose i pedala, al jbg ne moze tako, pa ostaje ova druga varijanta kad ne ostaje cijeli kolac ovdje nego jedan dio solidan, i to je nama kakvi smo odlicno, ovi arapi koji ni meni nisu simpaticni su ipak realno motor razvoja
Ovo sto si napisao u ovom i predhodnom postu je. "nidje veze"...
Medina i Dubai su spomenuti kao personifikacija zaljevskih Arapa i njihovog mentaliteta, ako govorimo o muslimanima, tih 5% ili manje, koje cine zaljevski Arapi, je dio sa najlosijim radnim navikama, jer su navikli na sluge i robove, zahvaljujuci nafti, (da ne govorim o velikom proarapskom rasizmu, ko je npr radio u nekoj zaljevskoj NGO u BIH npr, zna da oni imaju termin, arap/nearap i kod placa i platnih razreda, oni postuju samo Amere i Britance , a Bosnjak musliman ili Pakistanac musliman su za ove. "niza rasa"), mogao sam navesti i Dzidu , znam nase inzinjere koji su radili tamo, i nisu bas odusevljeni, "bracom Arapima"- kao poslodavcima, (a frisko nam je u sjecanju sukob nasih BIH, radnika koji su radili nedavno u jednoj zalivskoj zemlji nisu naplatili, i jos se vodi sudski spor.) Daleko bolje radne navike, osjecaj za prava radnika i zakone domicilne drzave boravka npr bi.imali : Malezijci,Turci, Indonezni...i mnogi drugi muslimani nearapi npr...za razliku od ovih naviklih na sluge a ne radnike u svojim drzavama, ovi sto nama dolaze, oni su navikli ne na uposlenike, nego na robove, koje po njima, mozes i tuci i proci nekaznjen!
O svojim drzavljanima vode racuna, i u BIH ce ih pored lizigusca Memica i ostalih politickih primitivaca/ lokalnih seljacica, uvijek pomoci i stati iza njih i nasu ali i njihove ambasade, a iza nas ako nas zagrebu u kupoprodaji ili nas zagrebu kao poslodavci, nasa vlast , NECE STATI, zaboli nase za nas i nasa prava...
Investicije ko je si.nabrojao, to je OK. medjutim problem je sto su te investicije minimalne a pljacka BIH, u vidu kupovine/ nelegalne, naseg grunta je problem i njihovo masovno/ nelegalno naseljavanje na ovih bjednih 1/3 BIH, gdje su Bosnjaci vecinsko stanovnistvo...
Last edited by Fudo Bosna on 04/09/2016 17:46, edited 3 times in total.
zbog ovoga se protivim tom arapskom svijetu... ovo je jedan od primjera koje svi vidimo, njihovo nepostovanje i seljakluk u kojem cak i nas prevazilaze.
jedna, na oko, fina porodica i brat parkira auto na travu pored puta. ovo je izmedju wise i auto-pijace, znaci parking je 10-100m oko tebe da biras. dugo je bilo auto tu a ovo je slikano kad su dosli i trpali stvari unutra. ovo cak ne rade ni nasi parking papci.
A nisi vidio temu o domaćim parking papcima? Turisti se ponašaju onako kako vide da se domaćini ponašaju. Što u Njemačkoj ne parkira na travu, pa zato što nije vidio ni jednog Švabu da tako parkira
crazy_diamond wrote:I ovo sto nam je ostalo visestruko je dovoljno i za zivljenje i obradjivanje,cak stavise, nije iskoristeno ni 20 posto kapaciteta,oko gradova i u samim gradovima imamo hantrage neke,rusevine,zarasline,ruglo, njive su puste uglavnom, ono sto arapi kupuju sto sam ja vidio su ledine na kojima nista ne mozes ni posijati i sva je steta u travici koju bi ovca mogla da pase,treba biti realan jbg, sa dolaskom nekoliko desetina hiljada bogatijih ljudi svejedno odakle nesto moze i da ozivi
Medina i Dubai su spomenuti kao personifikacija zaljevskih Arapa i njihovog mentaliteta, ako govorimo o muslimanima, tih 5% ili manje, koje cine zaljevski Arapi, je dio sa najlosijim radnim navikama, jer su navikli na sluge i robove, zahvaljujuci nafti, (da ne govorim o velikom proarapskom rasizmu, ko je npr radio u nekoj zaljevskoj NGO u BIH npr, zna da oni imaju termin, arap/nearap i kod placa i platnih razreda, oni postuju samo Amere i Britance , a Bosnjak musliman ili Pakistanac musliman su za ove. "niza rasa"), mogao sam navesti i Dzidu , znam nase inzinjere koji su radili tamo, i nisu bas odusevljeni, "bracom Arapima"- kao poslodavcima, (a frisko nam je u sjecanju sukob nasih BIH, radnika koji su radili nedavno u jednoj zalivskoj zemlji nisu naplatili, i jos se vodi sudski spor.) Daleko bolje radne navike, osjecaj za prava radnika i zakone domicilne drzave boravka npr bi.imali : Malezijci,Turci, Indonezni...i mnogi drugi muslimani nearapi npr...za razliku od ovih naviklih na sluge a ne radnike u svojim drzavama, ovi sto nama dolaze, oni su navikli ne na uposlenike, nego na robove, koje po njima, mozes i tuci i proci nekaznjen!
O svojim drzavljanima vode racuna, i u BIH ce ih pored lizigusca Memica i ostalih politickih primitivaca/ lokalnih seljacica, uvijek pomoci i stati iza njih i nasu ali i njihove ambasade, a iza nas ako nas zagrebu u kupoprodaji ili nas zagrebu kao poslodavci, nasa vlast , NECE STATI, zaboli nase za nas i nasa prava...
Investicije ko je si.nabrojao, to je OK. medjutim problem je sto su te investicije minimalne a pljacka BIH, u vidu kupovine/ nelegalne, naseg grunta je problem i njihovo masovno/ nelegalno naseljavanje na ovih bjednih 1/3 BIH, gdje su Bosnjaci vecinsko stanovnistvo...
Vidim dobro ti poznajes te prilike dole i mentalitet njihov i vjerujem ti, al izgleda ne poznajes osnovna nacela ekonomije i to te buni.
To sto su ti samijasi puni para od nafte,a nemaju radne navike,to je dobro za nas ako ovdje provode vise vremena,problem bi bio da dolaze u bih ljudi sa radnim navikama a bez nekog novca, ovako kakvi su bas su idealni za nase prilike. Sto se mene tice nikad ih nisam simpatisao, hebe mi se sto smo iste vjere,shupchine su zesce,razbacuju se parama a mogu pomoci komsijama barem dole koji pate,nekulturni su,gadni pa hajd, ali ako dodju s parama kod nas onda je ok, trebaju im sluge,a ovdje kod nas se sluge placaju, nikakav memic nikoga ne moze natjerati da sluzi crnog arapina, mada su oni shupci i vjerovatno bi i ovdje da imaju sluge za 200 eura,to ne mogu imati, za 500 eura bi se nasao neko vjerovatno, a to je solidna plata opet z nekog ko je nezaposlen. S obzirom da nemaju radne navike, a navikli su da se oko njih tetosi, morali bi placati onoliko koliko radnik trazi ili ce ih napustiti,osnovno pravilo ekonomije, ako
Razumijem ja tvoju brigu,al pretjerujes jbg, nikad nece biti bih rasprodata niti postoji ikakva mogucnost da kod nas zavlada robovlasnicki sistem, arapi se ovdje mogu kurchiti al u nekim dozvoljenim granicama i po principu koliko para toliko muzike, ne znam na koji bi to nacin bilo ko mogao natjerati nekog momka naseg konobara da radi za crnog arapa za 200 eura, ima fala bogu i kod nas poslov malo vise da se zaradi,a nije tesko ni u njemcku, tako da ce sistemom ponude i potraznje nasi radnici kod arapa imati sigurno solidne plate i to je ta korist koju donose
one hundred eyes wrote:A nisi vidio temu o domaćim parking papcima? Turisti se ponašaju onako kako vide da se domaćini ponašaju. Što u Njemačkoj ne parkira na travu, pa zato što nije vidio ni jednog Švabu da tako parkira
Ne nego sto zna da ce ga drzava adekvatno kazniti. Nisu ni Svabe nista bolji od nas ali kaznena politika cini svoje
Vidim dobro ti poznajes te prilike dole i mentalitet njihov i vjerujem ti, al izgleda ne poznajes osnovna nacela ekonomije i to te buni.
To sto su ti samijasi puni para od nafte,a nemaju radne navike,to je dobro za nas ako ovdje provode vise vremena,problem bi bio da dolaze u bih ljudi sa radnim navikama a bez nekog novca, ovako kakvi su bas su idealni za nase prilike. Sto se mene tice nikad ih nisam simpatisao, hebe mi se sto smo iste vjere,shupchine su zesce,razbacuju se parama a mogu pomoci komsijama barem dole koji pate,nekulturni su,gadni pa hajd, ali ako dodju s parama kod nas onda je ok, trebaju im sluge,a ovdje kod nas se sluge placaju, nikakav memic nikoga ne moze natjerati da sluzi crnog arapina, mada su oni shupci i vjerovatno bi i ovdje da imaju sluge za 200 eura,to ne mogu imati, za 500 eura bi se nasao neko vjerovatno, a to je solidna plata opet z nekog ko je nezaposlen. S obzirom da nemaju radne navike, a navikli su da se oko njih tetosi, morali bi placati onoliko koliko radnik trazi ili ce ih napustiti,osnovno pravilo ekonomije, ako
Razumijem ja tvoju brigu,al pretjerujes jbg, nikad nece biti bih rasprodata niti postoji ikakva mogucnost da kod nas zavlada robovlasnicki sistem, arapi se ovdje mogu kurchiti al u nekim dozvoljenim granicama i po principu koliko para toliko muzike, ne znam na koji bi to nacin bilo ko mogao natjerati nekog momka naseg konobara da radi za crnog arapa za 200 eura, ima fala bogu i kod nas poslov malo vise da se zaradi,a nije tesko ni u njemcku, tako da ce sistemom ponude i potraznje nasi radnici kod arapa imati sigurno solidne plate i to je ta korist koju donose
Ne "poznajem " nacela ekonomije, pa nisam neki ekspert, (ima ih boljih i pametnijih od moje malenkosti), ali grebi ga, nekakav sam ekonomista, pa valjda se nesto i naucilo ako mi je to struka cijeli zivot i ako se nekakav ekonomski fax zavrsio, e grebi ga...
A te solidne plate, ( osim u firmama gdje je to strogo strukovno uredjeno kao npr u bankarstvu, i gdje nije
izravni nadredjeni Arap nego Bosanac), mozes da prekrizis, jer, ako radis direktno kod Arapa, slobodno zaboravi na: solidnu platu, na radnicka prava i 8h radno vrijeme - radices 12h svaki dan , znaci prava iz radnog odnosa, slobodno mozes objesiti , "macku o rep" .
Ako se naklate da kupuju nasu zemlju ovim tempom kao od 2015 pa ovi koji se vrate u Katar/Kuwait/Saudiju ili.. i kada drugim Arapima ispricaju : da se moze dobro cugnuti/nekaznjeno, da djevojaka ima napretek, a da kada se zenis, zena dodje djabe, ne moras, kao u njih , placati mehr od 50.000 tak ili vise hiljada dolara, da su cijene puno jeftinije nego kod njih , da je zemlja jeftina i slicno, eto ti druze jos 5 dodatnih avio linija sedmicno, eto ti jos vece "najezde" u 2017, i za 5 do 7 godina odosmo mi u 5 p.materinih, kada nam otkupe i ovo malo zemlje, izvorista, rijeka, garantujem, (ovo znam iz prve ruke), da za 5 godina na Ilidzi npr, neces imati bosanskog grunta uz Zeljeznicu i ni jednog bosanskog dunuma na cijelom Vrelu Bosne, Plandistu, Gladnom Polju, Stojcevcu !
Ne znm fudo,nikako da te skontam,djelujes ko pametan momak s iskustvom s arapima,ali udaras neke nevjerovatne teze, da pojednostavimo,kupio arap i nesto izgradio,a ja nemam posla, vidim traze arapi radnu snagu,prijavim se da budem vrtlar, konobar,recepcioner,maser il ne znam koji qrac, dodjem tamo,selam alelejk,ve alejkumu selam, popricamo,koja je plata,200 eura, aha, alahimanet i odo dalje za nafakom ko sto bi iso i da nema arapa, tako bi uradilo i 99 posto bosanaca, i sta onda,arap kupio zemlju,nesto izgradio i uredio i sta ce sad kad mu nema ko raditi,sam da zasuce rukave nece sigurno, da ostavi sve i vrati se odakle je dosao bilo bi preglupo nakon investicije,moze dakle samo da nudi plate koje ce radnike privuci,iste ili sto je izglednije znacajno vece nego sto nude bh gazde,ne sto je arap ljudina,nego sto jednostavno mora imati radnika. To jednostavan zakon ekonomije.
E sad u tvojoj varijanti crnoj ispada da bi ja i mnogi bosanci morali rintati ko konji za mizernu platu, sto bi morali, niko me ne moze natjerati,slobodno mogu traziti poso i napustiti ga kad mi je cejf ili se ukaze bolja prilika. Arap nema nikakvu mogucnost ni da me mobilizuje i da me drzi ako ja necu, za mizernu platu se moze raditi i kod nasih gazdurina bez problema ko je spreman na to i koga tjera nuzda.
Tako da ti je teza o porobljavanju bosanaca potpuno nemoguca, poznajes arape,al trebo bi valjda i nas da poznajes, i da vidis da masa onih koji nemaju posla i nece da rade nego se zicaju od roditelja za kaficu i cigaricu,mnogi bi i radili al da bude nesto gospodski,mnogo je onih koji su radili u propalim samoupravnim firmama koji jaci tempo posla ne mogu da podnose i sigurno ne bi radili za gulikozu arapa, tek jedan dio je onih koji nemaju posla a zaista hoce da rade i bore se, i takvi bi radili kod arapa, al za solidnu paru.
Nemamo mi uopste ni toliko radnika koji su spremni posteno guliti, tako d je mene vise strah ispred arapa nego da ce oni nas porobiti, radio sam neke poslove za njih i sto sam vidio nisu oni skoro nikome nadredjeni, nadju uglavnom nase ljude da im sav poso vode,ti nasi ljudi traze opet nase firme da im odrade poslove,placa se regularno i to je to, arap ako pipu zavrne sve mu staje u pola, nije bas tako lako bosnju stavit u jaram jarane, mozes ga nagovorit lako na svakakvu budalastinu ,al da crnci za malu paru za tudjina, jok, ima nas dosta koji to moramo radi egzistencije, al za manju paru nego inace i to kjd arapa, takvu budalu nece sigurno naci.ono sto je sigurno je da placaju dobro, i da ih ovi nasi menadzercici sto im vode poslove i pored dobrih plata na raznorazne nama svojstvene nachine dodatno gule,da ih i trgovci i ascije znaju strucno oguliti,tako da nemam ja tu straha z nas,jedino me je strah da ih nasi klasicni sindromi ne otjeraju skroz
Ovaj tvoj strah za nase zene,kao mogu se ovdje zeniti a da ne plate mehr,mogu al u qrcu,sta mislis da se nase cure tako lako zaljube u arapske rugobe pa jedva cekaju da se udaju,udaju se i udavat ce se ugkavnom namazane bestije i sponzoruse koje ce ih guliti zesce nego mehr,ne sikiraj se ti za to jarane, o sebi pri sebi cure i zene nece sebi dozvoliti bilo kakvo ugnjetavanje
Ocigledno je da se broj dolazaka povecava,da se gradi sve i vise i kupuje zemlja, no nece to ici do besvijesti sigurno,njihovim kapitalom se grade smjestajni kapaciteti za njihove turiste,jedan dobar dio kapitala ostaje i nama, manji j dio njih koji ce ovdje stalno boraviti, velika vecina ce ih dolaziti,trositi i odlaziti, sto vise budu kupovali bice im veeca cijena i brzo ce tu doci do tacke kad ce prestati ekspanzija kupovine grunta i kad ce im interesantnije biti ulagati u nasu privredu
Pretjeruje se strahovima, u tome prednjace baje iz rs, a znamo i zasto, nastave li ovako arapi po federaciji i odrade li ove investicije koje su zapoceli ili najavljuju,u vrlo kratkom roku federacija ce za rs postati svicarska, arapi sigurno mogu pokrenuti brz razvoj federacije, mogu dosta kreditirati, ako dodje do masovne potraznje za radnom snagom sistemom ponude i potraznje skocit ce plate rapidno u ugostiteljstvu,gradjevini itd jer i nase gazdurine zavise od radnika i morat ce im davati bolje uslove da ih zadrze,ako se odliju radnici arapima i u njemacku i nasim gazdurinama j prpa, to se vec i dogadja, tako da ova pojava arapa je ne losa,nego odlicna, konacno jedna ozbiljna pojava za unapredjenje zemlje sa ozbiljnim kapitalom i ozbiljnijim zaposljavanjem,kapital koji se uliva u zemlju, a ne izaziva odliv veci
emirolini wrote:Lose. Ne svidjaju mi se ni malo, svi s kojim sam se sreo su toliko arogantni, bahati, i uzasni u higijeni... uzas.
Svaki dan pricam I radim sa njima I u vecini slucajeva je onako kako se postavis prema njima u startu. Meni, licno, ne smetaju ni malo. Znam nekad I ton povisiti (onda su ko bubice) a nekih 4-5% koji su bas ono bezobrazna, odjebes odma I nek ide dalje
Mislim da nas narod u startu grijesi prema Tim ljudima. Npr kad konobaru sjednu nijemci, konobar nasmijan I igra oko svabe. Kad mu dodju arapi, on namrgodjen I nikakav... Ko da nije covjek. Bezveze bogami.
Kad se NORMALNO prica sa ljudima onda su I oni normalni
Sto se tice ekonomije, 99% potpisujem od ovoga sto pise @crazy_diamond. Nista nisi ulozio (jer nasi poloticari I ne znaju drugacije) a lova ulazi I ostaje u drzavi.
Niko nece raditi 12h kod arapa za 200€ ne znam kako neko to moze I pomisliti. Cak bi se moglo desiti ovo sto covjek napisa da ce plate radnika rasti. Vise radnih mjesta + odliv radnika na zapad.. Pa logicno majku mu
Zemlja I imovina se prodaje sada tako kako se prodaje. Prodaju se neke manje bitne stvari. Ako se ovako na stavi, doci CE do velikog poskupljena I zdravo. Eto gdje ces se plasit da CE cijelu drzavu kupiti... Ni to stvarno ne znam kako mozes zamisliti.
Arapi NE INVESTIRAJU ONI KUPUJU NAS GRUNT, to sto investiraju je sitno, a kupovina grunta je masovna, a za koju godinu ce kupiti sve vodne tokove, zemlju uz iste, sva izvorista, i na Ilidzi npr neces moci ni prismrditi Zeljeznici, to ce, sva obala , i vecina Vrela Bosne, biti privatno vlasnistvo Arapa. (KUPOVINA GRUNTA ZA POTREBE GRADNJE KUCE ZA STANOVANJE FIZICKOG LICA NIJE NIKAKVA INVESTICIJA!)
Ponovo preporucujem 15 minutni prilog sa Centralnog FACE TV, od 02.09.2016, gdje je opisan nacin nelegalne kupovine zemlje/pljacke, uz pomoc notara, preko " travel", firmi, puna ih centralna ulica , kod Holiwuda na Ilidzi, i samo budala ili naivan, ne vidi opasnost na koju ukazuju, Hadzifejzovic ili akademik pr efendija Durakovic, osim ako su i oni , po nacelniku Memicu, "islamofobi"
Ova ekonomska "korist", je valjda u tome sto ce cijene nekretnina i usluga samo skociti, a prodaja i korist od iste imaju samo privatna/fizicka lica, dok te pare ne potrose, a drzavljanima i drzavi BIH , kada nam pokupuju zemlju, ostace jedna velika kar.. ili stulac od ovce !
Fudo Bosna wrote:Arapi NE INVESTIRAJU ONI KUPUJU NAS GRUNT, to sto investiraju je sitno, a kupovina grunta je masovna, a za koju godinu ce kupiti sve vodne tokove, zemlju uz iste, sva izvorista, i na Ilidzi npr neces moci ni prismrditi Zeljeznici, to ce, sva obala , i vecina Vrela Bosne, biti privatno vlasnistvo Arapa. (KUPOVINA GRUNTA ZA POTREBE GRADNJE KUCE ZA STANOVANJE FIZICKOG LICA NIJE NIKAKVA INVESTICIJA!)
Ponovo preporucujem 15 minutni prilog sa Centralnog FACE TV, od 02.09.2016, gdje je opisan nacin nelegalne kupovine zemlje/pljacke, uz pomoc notara, preko " travel", firmi, puna ih centralna ulica , kod Holiwuda na Ilidzi, i samo budala ili naivan, ne vidi opasnost na koju ukazuju, Hadzifejzovic ili akademik pr efendija Durakovic, osim ako su i oni , po nacelniku Memicu, "islamofobi"
Ova ekonomska "korist", je valjda u tome sto ce cijene nekretnina i usluga samo skociti, a prodaja i korist od iste imaju samo privatna/fizicka lica, dok te pare ne potrose, a drzavljanima i drzavi BIH , kada nam pokupuju zemlju, ostace jedna velika kar.. ili stulac od ovce !
ljudi su nedokazni i ne vide dalje od nosa, pusti ih