Prvi korpus ARBiH

Post Reply
zonbirile

#376 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by zonbirile »

lični doživljaji i crtice iz rata mogu biti samo ilustracija,ne relevantan podatak.Ono što je bilo na terenu i kako se završilo je u najmanju ruku teška pogreška,za osudu.danas se mnogi kite tim činom. :-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#377 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by JoseMujica »

zonbirile wrote:lični doživljaji i crtice iz rata mogu biti samo ilustracija,ne relevantan podatak.Ono što je bilo na terenu i kako se završilo je u najmanju ruku teška pogreška,za osudu.danas se mnogi kite tim činom. :-)
:thumbup: nemre preciznije

ne miješajte dešavanja 94 i 95 u ovom rejonu sa ovim što se dešavalo 93...to su totalno različite situacije i odnosi snaga. Kad mi prašinari, na šumskom terenu, 93 nismo imali dovoljne popune municije što ti jedino i treba, mogu zamisliti kako je bilo na liniji đe ledina i gdje dolaze do izražaja oklopne jedinice? Na našem dijelu jedina rezerva koju smo imali bio je jedan destkovani vod sa nekih 12 ljudi.

sjećam se i ja blaženih lunch paketa HV-a sa podravkinim konzervama, pa se i pilići okretali, i nisu se meci, bombe i ostali MTS brojao ko suho zlato kolko ide po vojniku već se istovare koferi pa jami ago kolko ti drago ali to je bilo 94...i to tamo krajem 94 kada smo vratili Šiljak, Javorak, Lisičiju glavu, Hojtu (mislim čitavu Bjelašnicu) i dijelove Treskavice. Tada ih jesmo poderali.
Gile Šampion

#378 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Gile Šampion »

igmanac wrote:5.motorizovana ( Dobrinja)
Bio sam na Igmanu krajem jula i pocetkom augusta. Postavili i drzali liniju na Malom polju sa 7.-om i 17-om.
Njih smo ustvari zatekli tu kad smo izasli iz Sa. Najvise smo na*ebali na hrasnickom stanu, jer su nas po izlasku iz Sa prvo tu istovarili.Tu je ova raja iz 4.og bataljona (alipasino i vojnicko) fasovala haubicku, vecinu ih je izranjavala, mislim dvojica mrtvih...onda smo molili Karavelica da nas vodi da ginemo na liniji, a ne tu u pozadini
Nikad necu zaboravit te granate na M.polju, tih 10 dana sam mislio da cu poluditi nacisto.Padalo je iz neba i iz zemlje...
A onda je doslo primirje.
Nisam vidio cetnika osim na trenutak kad smo isli u izvidjanje ispred linije i kod neke dvije barake u sumi nakratko se porafalali s cetnicima, al preko proplanka, ne vjerujem da smo ikog pogodili
Ranku mogu poruciti da su nas raznijeli granatama, al nije nam ni na momenat palo na pamet da napustimo.
Tad sam prvi put cuo Tekbir, ledila se krv u zilama, a mogu mislit kako je njima bilo

Jesi ti bio u toj ekipi kad vas je Muhamed vodio???
igmanac

#379 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by igmanac »

nisam, to je bio Sklap
njih smo zamijenili
Nama je Cesir na tom terenu bio komandant ...iz svakog bataljona po jedna cetu uzeli
smurf

#380 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by smurf »

I iz te ekipe Sejo poginuo, ispod hotela Igman :(
JoseMujica

#381 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by JoseMujica »

ranko imam jedno pitanje za tebe...pomoglo bi da se osvijetle ova dešavanja: Da li si ikada čuo za jedinicu ARBiH "Silver Fox" jal "Srebrene lisice" i da li su imale ikakve uloge na ovom ratištu? Vezano je za teorije izdaje na našoj strani
rankobeograd

#382 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by rankobeograd »

Pozdrav, bio sam malo zauzet ovih dana. Da cuo sam za njih i mislim da su bili na Bjelasnici kod meteorolske stanice.da ti odmah kazem,i kod nas i kod vas su postojale jedinice sa zvucnim imenima. kada sve saberes njihov ucinak je najcesce bila samo pljacka i pravljenje rupe u liniji odbrane ili kod nas ili kod vas.svaka cast, bilo je i momaka pravih hrabrih, koji su smijeli odraditi posao, ali samo 10 posto od tih takozvanih specijalnih. ostalo sve cist olos.
kazi mi da li znas tamo povrh sela Gaj a prema Igmanu vidio sam onda 93 neko pravoslavno groblje mislim da je to prema Ostojicima, koje je tu slo bilo srpsko posto sam vidio da su vasa u vecini.
JoseMujica

#383 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by JoseMujica »

sad ne znam tačno gdje je selo Gaj, ali znam da je na obroncima Bjelašnice bilo srpsko selo Presjenica (nalazi se na potezu ispod hotela Famos (današnji Maršal) pa otprilike kad bi išao prema Krupcu ili možda prema Dejčićima.

pitao sam za ove Silver fox pošto se spominju u kontekstu izdaje na našoj strani pa reko da, ako imaš informaciju, kažeš da li ste imali pomoći iznutra?
Gile Šampion

#384 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Gile Šampion »

igmanac wrote:nisam, to je bio Sklap
njih smo zamijenili
Nama je Cesir na tom terenu bio komandant ...iz svakog bataljona po jedna cetu uzeli
Da Šklap je bio tada...Huso Česir vas vodio? Pa dobro je iko ostao živ od vas...ali opet bolje i on nego Safet Alihodža...čovjek koji na svojoj savjesti ima XY ljudi koji su poginuli jer ih je on založio,počev od akcija u Aerodromskom naselju pa do Igmana,Bjelašnice i Treske...

Sejo je tada poginuo kao što neko reče. A znaš li verziju priče ko je prvi imao susret iz Šklapa sa četnicima na Igmanu,i kako su se kasnije stvari odvijale?
exliberal

#385 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by exliberal »

Meni do dana danasnjeg nije jasno kako su pojedini komadanti mogli zavaljivat svoje ljude sve da bi se kasnije mogli hvalit da su oslobodili neko brdo.....i koliko je ljudi zbog tog nekog ludackog dokazivanja izginulo.... sad se slave ko oslobodioci :evil:
zonbirile

#386 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by zonbirile »

exliberal wrote:Meni do dana danasnjeg nije jasno kako su pojedini komadanti mogli zavaljivat svoje ljude sve da bi se kasnije mogli hvalit da su oslobodili neko brdo.....i koliko je ljudi zbog tog nekog ludackog dokazivanja izginulo.... sad se slave ko oslobodioci :evil:
-------------------------------------
pa valjda znaš kako je sve funkcionisalo, a bez vojnog suda.Pa ko bi osuđen za dezeterstvo ? Dotjeralo se dotle da je Alija na TV pozivao, molio na partizanske ratne manire.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#387 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Woody »

exliberal wrote:Meni do dana danasnjeg nije jasno kako su pojedini komadanti mogli zavaljivat svoje ljude sve da bi se kasnije mogli hvalit da su oslobodili neko brdo.....i koliko je ljudi zbog tog nekog ludackog dokazivanja izginulo.... sad se slave ko oslobodioci :evil:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Svaka čast na razmišljanju. Mislim, vjerujem, podržavam i apelujem da se svim takvim "komandantima" :x mora sada suditi post-festum. Ako nije bilo vremena za vrijeme rata, pa sada ga bar imamo. Pa mora neko odgovarati za onolike momke koji bezze ostaviše kosti po Igmanu, Nišićima, Podveležju, Vidikovcu, Žuči, Otesu (dopišite slobodno dalje), Jbg i to je bila komandna odgovornsot. Ne štediti čak ni one koji su u međuvremenu umrli. Tu bagru P im M treba javno suditi, pred roditeljima poginulih momaka, neka im objašnjavaju zašto su poginuli . Joj jesam se upalio :x :x :x
JoseMujica

#388 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by JoseMujica »

ma nemaš se šta paliti jarane...ko god je bio prašinar dobro zna razliku između stvarnih dešavanja i oficijelne istine koja se propagira putem medija....iskusio je na svojoj koži
zonbirile

#389 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by zonbirile »

Woody wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Svaka čast na razmišljanju. Mislim, vjerujem, podržavam i apelujem da se svim takvim "komandantima" :x mora sada suditi post-festum. Ako nije bilo vremena za vrijeme rata, pa sada ga bar imamo. Pa mora neko odgovarati za onolike momke koji bezze ostaviše kosti po Igmanu, Nišićima, Podveležju, Vidikovcu, Žuči, Otesu (dopišite slobodno dalje), Jbg i to je bila komandna odgovornsot. Ne štediti čak ni one koji su u međuvremenu umrli. Tu bagru P im M treba javno suditi, pred roditeljima poginulih momaka, neka im objašnjavaju zašto su poginuli . Joj jesam se upalio :x :x :x
----------------------------------------
svrha kažnjava je i odvračanje,tako da bi efekat bio da sprovedena u ratu,ekspresno.Ovako....Po američkom zakonu dezerterima iz Iraka,prijeti smrtna kazna,s koliko će se izvući,čuti će se.
exliberal

#390 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by exliberal »

zonbirile wrote: ----------------------------------------
svrha kažnjava je i odvračanje,tako da bi efekat bio da sprovedena u ratu,ekspresno.Ovako....Po američkom zakonu dezerterima iz Iraka,prijeti smrtna kazna,s koliko će se izvući,čuti će se.
Zonbrile pricao o komadantima.....ne o jadnicima iz rovova.
Moj komentar je bio kako su ti komadanti slali ljude u sigurnu smrt samo da mogli da se hvale kako su "razvalili cetnike" ili kako su uspjeli pomac liniju nekih par stotina metara......a nekazu da su tim pomjeranjem njihove jedinice postavljene u nemoguce situacije....pa kako su nas gurali po zuci....golo brdo ....ludacki polozaji gdje si mogao doci samo tokom noci....ako se desi da si ranjen nema i izvlacenja dok mrak nepadne .....ali to je ok za komandu....na to sam mislio
zonbirile

#391 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by zonbirile »

odsustvo odgovornosti, neprimjereno laktanje
JoseMujica

#392 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by JoseMujica »

serijska proizvodnja šehida, pa onda po broju mrtvih se dijele odličja, činovi i krasni pridjevi viteška, slavna itd. :-)
helpdesk

#393 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by helpdesk »

Meni se cini da je donekle jedino stigla kazna onog supka Atom Mrava. BTW jeli u zatvoru ili se brani slobode za onaj pokusaj silovanja?
zonbirile

#394 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by zonbirile »

helpdesk wrote:Meni se cini da je donekle jedino stigla kazna onog supka Atom Mrava. BTW jeli u zatvoru ili se brani slobode za onaj pokusaj silovanja?
---------------------------------
čuo sam priču,da su raja sa balkona upozoravala da četnici forsiraju Željeznicu,dok se po garažama zajebavalo.Kažem čuo sam.
helpdesk

#395 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by helpdesk »

Stup mu necu halalit.
hajnehaj

#396 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by hajnehaj »

JoseMujica wrote:oni kontrolisali komunikaciju a naši položaji su bili u šumi iznad krupačkog kamenoloma. Koliko se sjećam, sad nek me neko ispravi, da smo mi kontrolisali jedno vrijeme (do polovine 92) i ono prvo selo s lijeve strane, kada se penješ prema Bjelašnici od Krupca. Znači ne one kuće dole oko kamenoloma već kada se krene uz brdo pa nakon par kilometara ima selo s lijeva, mislim da se zove Jasen.
ja sam na igman sa HVO Sarajeva došao pred kraj 94-te i preuzeli smo liniju iznad kamenoloma pa dalje po brdu prema Bjelašnici, ispod brda je bilo kao ono neko jezero od kamenoloma.Iza jezera su se vidjeli ljudi kako kupe sijeno, a na brdu iznad im je bila vojska u jednoj kući , svakodnevno smo gledali kako jedan čiko na biciklu gura dvije manjerke s klopom. E onda 95 kad je bilo ovo ko fol deblokiranje Sarajeva smo na dva navrata pomjerali liniju pa smo u drugom putu sišli do ceste i ispod ceste upravo u to selo koje spominješ, sječam se sa asfalta pravo strm puteljak pada dole u rupu gdje su kuće .Išli smo dole po vodu , bilo je korito s česmom ispred jedne.Dole nam je bio jedan vod, a drugi na cesti u jednoj vikendici kraj ceste koja je i danas ne obnovljena, kad se krene cestom uz Bjelašnicu nakon onih krivina odmah s desne strane stoji. Nismo tu bili dugo jer je uskoro došao unprofor i povukli smo se malo visočije u šumu iznad ceste oni su tu na cesti iznad onih krivina napravili punkt i dalje nisu dali. Sječam se da smo im davali kruh za zamjenu za lanč pakete ...
zonbirile

#397 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by zonbirile »

Sarajmen wrote:
zonbirile wrote: ---------------------------------
samo budale i dalje tvrde da su momci sa ulice odbranili grad.Eno Topa ne silazi sa TV-a.
A ti ne samo da pretjeruješ, već si i bezobrazan preko svake mjere!
----------------------------------
možda,ali u terminima momci sa ulice.Ima momaka i momaka,svi sa ulice,ali razlika nebo i zemlja.
karanana

#398 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by karanana »

o kome pricate?
hajnehaj

#399 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by hajnehaj »

o momcima s ulice :D
karanana

#400 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by karanana »

a ovaj atomski mrav, ko je taj momak?