Zatamnjivanje stakala ....

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zdruzdjo

#376 Re: RE: Re: RE: Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by zdruzdjo »

tempuser wrote: A realnost je da su bolnice tj hirurzi odnosno policijske stanice tj prasinari generatori korupcije u drzavi! Nerealno je ocekivati da drzava parcijalno funkcionise...
Pa zato i imamo polovicno sposobne policajce, polovicno sposobne sudije, tuzioce, doktore, hirurge......
Sto je svakom drugom gradjaninu izgovor "dobro je nek ne puca, vidi stanja u drzavi" i ta filozofija dovodi do stvranja svega polovicnog. Zasto je nerealno ocekivati ista od onoga sto bi trebalo da bude a nije.
95% ljudi bi u mom slucaju platili kaznu i skinuli foliju sa bocnih prednjih stakala i kraj. Sto cu ja i uraditi. Medjutim ja cu jos otici u pu pa upitati nekoga odgovornog da mi objasni po kojem osnovu meni njegova uposlenica tvrdi da ja imam nelegalnu zadnju sajbu. Znaci ili tumaci zakon na svoju ruku ili ne tumaci uopste jer ga ne zna.
tempuser

#377 Re: RE: Re: RE: Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

zdruzdjo wrote:
tempuser wrote: A realnost je da su bolnice tj hirurzi odnosno policijske stanice tj prasinari generatori korupcije u drzavi! Nerealno je ocekivati da drzava parcijalno funkcionise...
Pa zato i imamo polovicno sposobne policajce, polovicno sposobne sudije, tuzioce, doktore, hirurge......
Sto je svakom drugom gradjaninu izgovor "dobro je nek ne puca, vidi stanja u drzavi" i ta filozofija dovodi do stvranja svega polovicnog. Zasto je nerealno ocekivati ista od onoga sto bi trebalo da bude a nije.
95% ljudi bi u mom slucaju platili kaznu i skinuli foliju sa bocnih prednjih stakala i kraj. Sto cu ja i uraditi. Medjutim ja cu jos otici u pu pa upitati nekoga odgovornog da mi objasni po kojem osnovu meni njegova uposlenica tvrdi da ja imam nelegalnu zadnju sajbu. Znaci ili tumaci zakon na svoju ruku ili ne tumaci uopste jer ga ne zna.
Pa upravo ti zato kazem, jedno su zelje, koje se tebi i meni podudaraju, a drugo je realnost, medjutim ona je samo segment cijele price.
mahalas505

#378 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by mahalas505 »

Zar se ne moze dobiti kakav papir sa tehnickog, da je ta i ta sajba fabricki tonirana/zatamjena?

@zdruzdjo jel to nisi vidio ranije ovu temu :D ? Sad bi bio bolji za 20KM :wink: .
zdruzdjo

#379 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by zdruzdjo »

mahalas505 wrote: @zdruzdjo jel to nisi vidio ranije ovu temu :D ? Sad bi bio bolji za 20KM :wink: .
jesam nekada davno.
Ali iskreno sam se nosio tim da: kroz rs redovno zaustavljaju i fakat traze dlaku u jajetu uvijek. i kontajuci da ako iko, oni bi sigurno me zaklali do sada bar 7-8 puta da su imali osnova. jednostavno nisam o tome nikad toliko ni razmisljao od same kupovine. Da me ikad iko upozorio bez treptaja bih skinuo .
Evo nesto racuam, bukvalno ne pamtim kad su me u sarajevu zadnji put zaustavili. A u rs-u od 10 patrola, sigurno na 4 naletim.
tempuser

#380 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

mahalas505 wrote:Zar se ne moze dobiti kakav papir sa tehnickog, da je ta i ta sajba fabricki tonirana/zatamjena?

@zdruzdjo jel to nisi vidio ranije ovu temu :D ? Sad bi bio bolji za 20KM :wink: .
STP-i nemaju tu zakonsku mogucnost. U principu i teoretski, ako auto prodje tehnicki pregled sa tamnom zadnjom sajbom to znaci da je fabricki zatamnjena jer drugacije auto ne bi bio tehnicki ispravan tako da za potvrdom ne bi bilo potrebe.
E sad realnost je drugacija, iako su STP-i duzni to kontrolisati i imati opremu za to, na TP-u te niko nece pitati za nepropisno postavljene folije. Onda ne treba cuditi pogresna predpostavka te prasinarke, ako imas nepropisne folije naprijed da ti je i zadnja sajba nepropisno zatamnjena. Karikiram, ali to bi bilo kad bi lik opljackao banku pistoljem za koji ima dozvolu za nosenje! :D
player_

#381 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by player_ »

Ima li neki fazon za ovo zatamnjivanje vidim bas bruku auta sa prednjim bocnim i zadnjom sajbom zatamnjenom i to bas kvalitetno zatamnjeno :D Nije moguce da su svi fabricki,pa mi nije jasno je li se ide na srecu ako zaustavi policija zaustavi i plati kazna ili sta vec???
I na fbu/piku vidim da se regularno radi komplet zatamnjivanje kod dosta raje...

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
problemnatravunu

#382 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by problemnatravunu »

Nema tu sta da se vise novo pise, samo procitaj temu od pocetka, sve je receno, ukratko, zna se sta se po zakonu smije, a sta ne, a tebi, kao i firmama koje to rade ne moze niko zabraniti da se rade zatamnjenja svih vrsta, po želji mušterije...
To je dalje sve stvar tzv.pravne države :izet: (kakva floskula :D ) dakle od stanica za teh. pregled do policije, ako oni ne rade ono što bi trebali da rade (ili ne znaju ili ne žele) , eto ti situacija koje ti pominješ! Tako se ide u anarhiju....
zdruzdjo

#383 Re: RE: Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by zdruzdjo »

player_ wrote:Ima li neki fazon za ovo zatamnjivanje vidim bas bruku auta sa prednjim bocnim i zadnjom sajbom zatamnjenom i to bas kvalitetno zatamnjeno :D Nije moguce da su svi fabricki,pa mi nije jasno je li se ide na srecu ako zaustavi policija zaustavi i plati kazna ili sta vec???
I na fbu/piku vidim da se regularno radi komplet zatamnjivanje kod dosta raje...

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Ma ide se na varijantu "ako prodje". Kako sam tada imao poluincident sa spomenutom, malo sam se zadao i bas gledam. Ali isto tako vidim i cujem da raju zaustavljaju ono na varijantu "e sve ok, ali vidi mu stakala zatamnjenih"
Vidim dosta raje zatamnjena zadnja sajba I to bas kvalitetno folijom. Ono ne vjerujem da je jeftino.
E sad do kad ce to ici tim varijantama, pitanje je.
shandrprcSA

#384 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by shandrprcSA »

jesi li isao u PU onda? :D
zdruzdjo

#385 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by zdruzdjo »

Ma jasta sam. Saslusao me neki komandir. Tacnije dvojica.
Sjebo se covjek. Kaze ako vam nije napisala u nalog zadnju sajbu, zasto je toliko insistirala da vam je zatamnjena. Pogotovo ako nije. Reko ne znam pitajte je ali obavezno neka se informise oko svega toga jer ocigledno nije tehnicki potkucana da o tome sudi.
Kaze frajer ukoliko ste joj otvorili i nema nista na staklima i nije zatamnjeno onda vam je trebala se izviniti jer ljudi smo pa grijesimo. Ali cemu toliko naduravanje i onda ne napise to u nalog. Popricacu kao sa njom, molim vas eto izvinite stavrno.
Fin lik fakat.
mirzet87sa

#386 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by mirzet87sa »

Foliju sa strane, sonnenschutz od sonniboy-a na zadnju sajbu mirna bosna, dudlaju ga teleche glave
snake c3

#387 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by snake c3 »

Smije li se recimo na zadnju šajbu staviti ona mrežica, nešto poput zatamnjenja?
mirzet87sa

#388 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by mirzet87sa »

snake c3 wrote:Smije li se recimo na zadnju šajbu staviti ona mrežica, nešto poput zatamnjenja?
Smije..
snake c3

#389 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by snake c3 »

Zahvaljujem, a znaš li gdje ima to kod nas kupiti?
mirzet87sa

#390 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by mirzet87sa »

Tesko kod nas naci, barem ja nisam mogao.. Ima kod hrvata, a imas i na ebay.. S tim da su ove uklopljive, a skidaju se za 10 sekundi..
Ned071

#391 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by Ned071 »

Fakat ne kontam. Moze me onda neko kazniti jer na sluzbenom imam fabricki zatamnjena zadnja stakla?
zdruzdjo

#392 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by zdruzdjo »

Ned071 wrote:Fakat ne kontam. Moze me onda neko kazniti jer na sluzbenom imam fabricki zatamnjena zadnja stakla?
E vidis
Meni je taj komandir u PU novo sarajevo potvrdio da po zakonu zadnja sajba i prednja bocna stakla mogu biti zatamnjena samo za vozila ministarsta, diplomatije i vozila specijalnih namjena, pratnja...... Jos je nabrajao nesto ali nisam zapamtio.
E sad koliko ce taj zakon zaziviti i koliko ce se poceti sprovoditi u djelo, to je pitanje.
A za zadnja bocna stakla nema ogranicenja i ako hoces mozes ko "tabut" da bude ali jedino ne smije biti ono "ogledalno".
tempuser

#393 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

zdruzdjo wrote:
Ned071 wrote:Fakat ne kontam. Moze me onda neko kazniti jer na sluzbenom imam fabricki zatamnjena zadnja stakla?
E vidis
Meni je taj komandir u PU novo sarajevo potvrdio da po zakonu zadnja sajba i prednja bocna stakla mogu biti zatamnjena samo za vozila ministarsta, diplomatije i vozila specijalnih namjena, pratnja...... Jos je nabrajao nesto ali nisam zapamtio.
E sad koliko ce taj zakon zaziviti i koliko ce se poceti sprovoditi u djelo, to je pitanje.
A za zadnja bocna stakla nema ogranicenja i ako hoces mozes ko "tabut" da bude ali jedino ne smije biti ono "ogledalno".
Postoji mala finesa, stakla ministarstava mogu biti dodatnu zatamnjena u odnosu na fabricku ugradnju, zakon uopste ne tretira tj nema ogranicenja za fabricki zatamnjena stakla, odnosno dozvoljava ih.
Problem je nepostojanja drzave, savjestan rad tehnickih pregleda bi trebao omoguciti da na cestama nema auta na nepropisno naljepljenim folijama. Znaci kad policija zaustavi auto i vidi tamnu zadnju sajbu ne bi bilo dileme da je to fabricko zatamnjenje. Ako policija posimnja da je neko nepropisno polijepo folije ide na vanredni.
530i

#394 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by 530i »

zdruzdjo wrote:
E vidis
Nema taj komandir pojma...dok god nije folija na bilo kom staklu osim zadnjih bočnih mogu mahat ušima...
zdruzdjo

#395 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by zdruzdjo »

530i wrote: Nema taj komandir pojma...dok god nije folija na bilo kom staklu osim zadnjih bočnih mogu mahat ušima...
Pa jarane sta sam drugo rekao, tj sta je drugo rekao???

Bocna stakla zadnja nemaju ogranicenja.
Prednja bocna i zadnja sajba ne smijes.
530i

#396 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by 530i »

Hoću da kažem da i sva ostala stakla mogu biti zatamnjena ukoliko se ne radi o zatamnjenju folijom...
zdruzdjo

#397 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by zdruzdjo »

530i wrote:Hoću da kažem da i sva ostala stakla mogu biti zatamnjena ukoliko se ne radi o zatamnjenju folijom...
Bas sam kucao jos nesto da napisem ali si me preduhitrio.

Znaci covjek kaze da se moze ici cak dotle da bi ti zakonski na tehnickom mogli reci skini i zamjeni zatamnjena prednja stakla ili zatamnjenu zadnju sajbu, inace nema registracije. Naravno kad bi svi tehnicki pregledi radili onako kako treba da rade.
Ali.......
530i

#398 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by 530i »

Stakla na vozilu ne smiju se na bilo koji način dodatno zatamnjivati (npr. postavljanjem folija,
dodatnim bojenjem stakla i sl.), u odnosu na fabričku ugradnju

To je iz zakona...što znači kad je auto novo i prođe našu homologaciju takvo je u potpunosti legalno i nemaju tu šta tražiti ni policija ni tehnički pregledi. Naknadno stavljanje folije ili farbanje stakala nije dozvoljeno osim zadnjih bočnih.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#399 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by bitanga_sa_otesa »

moja oba auta imaju fabricki zatamnjen zadnji dio i zadnju sajbu takodjer,prethodni auto isto imao,nikad mi niko nije rekao nista za to.. :?
zdruzdjo

#400 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by zdruzdjo »

Ama ne tvrdim nista kazem sta mi je covjek rekao.
Ali eto izgleda da tu postoji neka siva zona izmedju zakona - prodavaca auta - teh. pregleda.
Zakon je izgleda donesen onako bez nekog istrazivanja i ispitivanja stanja na terenu.
A ocigledno je da zakonodavci na neki nacin hoce da pocnu sa sprovodjenjem svoga.
Post Reply