Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
HardcoreMX

#376 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

RNG_25 wrote: Ova šuplja priča nema kraja, i to uvijek isti argumenti od strane iste vrste ljudi (ateista).
Prvo, ako Kur'an tvrdi da Allah ima moć nad svakom stvari, onda već u startu i po definiciji Kur'an ne tvrdi da je Allah "svemoćan". A mnogi prevodi upravo spominju "moć nad svakom stvari", a ne "svemoć".
Drugo, ako Kur'an tvrdi da je Allah svemoćan, to tvrdi u skladu sa onim šta jeste svemoćnost, po definiciji. A, po definiciji, to nije "mogućnost činjenja svega" već "mogućnosti činjenja svega što jeste moguće". Ako ti nije jasno, onda evo (malo) detaljnije. Nešto je moguće ili nije moguće samo po sebi*. Ako nije moguće, onda niko i ništa ne može to učiniti mogućim i nema smisla niti potrebe posezati za argumentom "manjkavosti i nemoći" nekoga da učini nešto što i nije moguće, uopšte. Kako će Bog učiniti nešto što je samo po sebi nemoguće i ISKLJUČIVO je u domenu ljudske mašte i jezičkih konstrukcija, koje su operisane od logike i koherencije.
Ovo pitanje je isto kao ono može li Bog stvoriti sebi ravnog. Ako kažemo da ne - naravno, Bog nije svemoguć. Ali kakav je to argument za navodnu "manjkavost" Boga, kada sama činjenica da ni Bog ne može napraviti sebi ravnog - što znači da je On zaista najveći - upravo dokazuje Njegovu veličinu? A apsurdno je uopšte razmatrati drugi slučaj, naime onaj da Bog može stvoriti sebi ravnog, jer je Bog po definiciji Apsolut, koji sadrži Beskonačnost, te kao takav - samo je moguć jedan Apsolut i samo je moguće postojanje jedne Beskonačnosti, jer niko razuman neće porediti dvije beskonačnosti i kvantificirati jednu kao "veću" od druge. Niti će iko razuman reći da postoje 2 apsoluta, jer Apsolut po definiciji sadrži SVE, te samo i može biti JEDAN. A priča o tome može li Apsolut napraviti još jednog apsoluta... vidiš gdje ovo ide? Reductio ad absurdum najgore i debilne vrste.
........
Cim sam procitao prvu recenicu,znao sam da ce biti dobar post. :D :thumbup: Mnogo volim Logiku i rado citam.
Kratki rezime.
99 Alahovih imena.Jedno drugo ukljucuju-iskljucuju.Kako je ovdje Logika odlicno dosla do izrazaja.
Upravo ovaj primjer koji spominjes: Allah je Svemocan i odlicno tvoje zapazanje nelogicnosti pitanja: moze li stvoriti jos jednog ravnog Sebi.Ako ne onda naravno nije Svemocan.Allah je Svemocan ali i Najveci,dva Najveca nemogu da postoje.Ovaj drugi moze da bude samo manji.Osim toga On je Jedan i Stvoritelj,ovaj drugi bi bio Drugi a osim toga bio bi i stvoren,itd.. jedno povlaci druge,...tipican primjer i ako je Milostiv, zasto je stvorio Pakao,ali je i Pravedan istovremeno,trud trudbenika bio bi uzaludan ako bi i pokvarenjak bio nagradjen,i nesumnjivo bila bi to nepravda.U direktnim poveznicama dalje se moze samo niz nastaviti.
RNG_25

#377 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by RNG_25 »

aurora313 wrote:E moj Ibrahimaga kada bi sve to bilo tako biblijsko-kuranski jednostavno za objasnit'... ali nije.

Vjera je ta koja treba da to dokaže. Da je jedna, onda bih možda i ja bio vjernik, ali kako tu ima kornukopije kojekakvih kopija, na vama je da dokažete a ne da vadite izjave kojekakvih Ibna kojima se valjda mora vjerovati. I od kuda to da vjeru 'Alah stavlja u srce'? To je po svim dokazima čisto faraonski pa ako hoćeš i hrišćanski prilaz. A pošto je vjernicima dokaz sve što se ovdje fizički postavi (vozdra Smrčak!), evo ti i srceparajući dokaz da sam u pravu.
Vjera nije ta koja se dokazuje. Kada bi to bilo, onda bi se mogao dokazati Bog. A da bi se na taj način Bog dokazao, taj isti Bog bi morao biti materijalan i kvantifibilan, te kao takav u nekom smislu ograničen. Kako Bog, po definiciji, to i takav nije, slijedi da se isti ne može naukom NIKADA dokazati direktno, te slijedi i da se vjera u istog ne dokazuje.

Da se razumijemo, lično ti neću reći da je Islam ispravan, ili bilo koja druga religija, to je nešto do svakog da procijeni ponaosob. Dalje, kao što je i ovdje poznato, prije sam žestoko bio napao religije, i smatram da su sve i jedna korumpirane, dekadentne i slomljene, te to isto uzrokuju - ili imaju potencijal da uzrokuju - svojim sljedbenicima.

To rečeno, također smatram da su prvi, osnovni i suštinski direktni izvori religija (Kur'an, Biblija, razne budističke knjige i td.) i dalje vrelo znanja i istine za one koje je briga za to, ali razumijevanje tih stvari ne ide sa jednim, pet ili stotinu puta pročitanim istim ajetom. Postoji razlog što je Bog objavljivao Kur'an 20 godina, jer ni sam Muhammed nije odmah sve znao niti mogao znati, a kamo li izdržati težinu i pritisak istine, pa šta onda očekivati od drugih - "neodabranih" - ljudi?
aurora313

#378 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

RNG_25 wrote:
aurora313 wrote:Bog nikako ne može biti objektivna nego samo subjektivna realnost. Mislim da si na pogrešnom topiku.
Hmmm... Ako pretpostavimo i da je Bog "subjektivna realnost" (šta god to značilo), je li to mijenja činjenicu da je Bog realan ili nije? Je li Bog realan ili nije? Sasvim je uredu da kažeš i da vjeruješ da Bog (kako ga "Abrahamske" religije predstavljaju) nije realan, ali nemoj to da miješaš sa time šta oni koji u takvog boga vjeruju podrazumijevaju pod istom tom riječi (Bog). Ili, bolje rečeno, nemoj da prejudiciraš šta to Kur'an ili Biblija (ili drugo) govore o tome kakav je taj Bog. A ne govore da je Bog svemoćan u smislu u kakvom ateisti bi željeli da ga predstave. Niko od vjernika ne smatra da Bog može stvoriti kamen koji ne može podići, osim ako bi rekli da može stvoriti kamen koji ne može podići, ali će ga nakon stvaranja moći podići. Smiješno, da, ali još smješnije je čitava ova ateistička argumentacija koja apsolutno u izvorima Islama/Kršćanstva nema osnova, pa mi nije jasno odakle uopšte potiče.
Ostavimo se gluposti šta neki ili nečiji bog može da napravi a ne podigne. To više nije ni za dvogodišnjake.

Nego se pitam, koji i čiji bog? Tvoj bog (ako je Alah) ima snagu i moć kako je ti SUBJEKTIVNO osjećaš. Što se tiče tuđih bogova, svaki od tih vjernika ima drugačiji prilaz bogu. Ali je svaki od njih kao i tvoj: subjektivno viđenje.

Ti sada možeš da hmuješ kvazifilozofski šta god želiš, ali shvatanje neviđenog i zamišljenog ostaje subjektivno. Nešto kao kada bih ja razmišljao kakav može da izgleda život na nekoj planeti negdje u Mliječnom Putu. Razlika je da se vjernik divi svojim viđenjima (ne objektivnim, naravno), a ja na univerzum gledam samo iz radoznalosti jer nikakvih dokaza izuzev logičnih predpostavki nemam.
fatamorgana

#379 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

aurora313 wrote:
RNG_25 wrote:
aurora313 wrote:Bog nikako ne može biti objektivna nego samo subjektivna realnost. Mislim da si na pogrešnom topiku.
Hmmm... Ako pretpostavimo i da je Bog "subjektivna realnost" (šta god to značilo), je li to mijenja činjenicu da je Bog realan ili nije? Je li Bog realan ili nije? Sasvim je uredu da kažeš i da vjeruješ da Bog (kako ga "Abrahamske" religije predstavljaju) nije realan, ali nemoj to da miješaš sa time šta oni koji u takvog boga vjeruju podrazumijevaju pod istom tom riječi (Bog). Ili, bolje rečeno, nemoj da prejudiciraš šta to Kur'an ili Biblija (ili drugo) govore o tome kakav je taj Bog. A ne govore da je Bog svemoćan u smislu u kakvom ateisti bi željeli da ga predstave. Niko od vjernika ne smatra da Bog može stvoriti kamen koji ne može podići, osim ako bi rekli da može stvoriti kamen koji ne može podići, ali će ga nakon stvaranja moći podići. Smiješno, da, ali još smješnije je čitava ova ateistička argumentacija koja apsolutno u izvorima Islama/Kršćanstva nema osnova, pa mi nije jasno odakle uopšte potiče.
Ostavimo se gluposti šta neki ili nečiji bog može da napravi a ne podigne. To više nije ni za dvogodišnjake.

Nego se pitam, koji i čiji bog? Tvoj bog (ako je Alah) ima snagu i moć kako je ti SUBJEKTIVNO osjećaš. Što se tiče tuđih bogova, svaki od tih vjernika ima drugačiji prilaz bogu. Ali je svaki od njih kao i tvoj: subjektivno viđenje.

Ti sada možeš da hmuješ kvazifilozofski šta god želiš, ali shvatanje neviđenog i zamišljenog ostaje subjektivno. Nešto kao kada bih ja razmišljao kakav može da izgleda život na nekoj planeti negdje u Mliječnom Putu. Razlika je da se vjernik divi svojim viđenjima (ne objektivnim, naravno), a ja na univerzum gledam samo iz radoznalosti jer nikakvih dokaza izuzev logičnih predpostavki nemam.
Postani vjernik i povjerovaćeš! :wink:
aurora313

#380 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

fatamorgana wrote:
aurora313 wrote: Ostavimo se gluposti šta neki ili nečiji bog može da napravi a ne podigne. To više nije ni za dvogodišnjake.

Ama toliko sam ga ateistički zasr'o, da mogu samo da budem đavolji advokat. Al' opet, ko zna. Možda me Smrčak navede na pravi put.
Smrcak15

#381 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
fatamorgana wrote:
aurora313 wrote: Ostavimo se gluposti šta neki ili nečiji bog može da napravi a ne podigne. To više nije ni za dvogodišnjake.

Ama toliko sam ga ateistički zasr'o, da mogu samo da budem đavolji advokat. Al' opet, ko zna. Možda me Smrčak navede na pravi put.
ne navodi Smrcak na pravi put, nego onaj gore iznad nebesa.

Uglavnom nikad nije kasno, vrata pokjanja su kod Boga uvijek otvorena, sve dok ne dodje dusa do grkljana imas sansu za pokajanje, kad smrt nastupi, eh onda sto si radio radio si, halali huso materi,
SamoVasGledam

#382 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote:
Nešto mu slabo ide. Ranije sam negde pročitao da tek 1% svetskog stanovništva u toku života promeni religiju, što znači da uglavnom geografija i to u kakvoj si porodici rođen određuje kojoj ćeš religiji pripadati. Bog se tu najmanje pita.
aurora313

#383 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:ne navodi Smrcak na pravi put, nego onaj gore iznad nebesa.
Ih, nemoj sada da si skroman. :D
Smrcak15

#384 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:
Smrcak15 wrote:
Nešto mu slabo ide. Ranije sam negde pročitao da tek 1% svetskog stanovništva u toku života promeni religiju, što znači da uglavnom geografija i to u kakvoj si porodici rođen određuje kojoj ćeš religiji pripadati. Bog se tu najmanje pita.
nek ti Allah odgovori iz Kur'ana:

95.I ne budi nikako od onih koji Allahove dokaze ne priznaju, da ne bi bio izgubljen.
96.A oni na kojima se ispuni Riječ Gospodara tvoga zaista neće vjerovati,
97.makar im došli svi dokazi, sve dok ne dožive patnju bolnu.
98.Zašto nije bilo nijednog grada koji je povjerovao i kome je vjerovanje njegovo koristilo, osim naroda Junusova, kome smo, kada je povjerovao, sramnu patnju u životu na ovome svijetu otklonili i život mu još neko vrijeme produžili?
99.Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?
100.Nijedan čovjek nije vjernik bez Allahove volje; a On kažnjava one koji neće da razmisle.
101.Reci(im Muhamede): “Posmatrajte ono što je na nebesima i na Zemlji!” – A ni od kakve koristi neće biti dokazi i opomene narodu koji neće da vjeruje.
102.Zar oni čekaju da ih snađe nešto slično onome što je snašlo one koji su prije njih bili i nestali? Reci(im Muhamede): “Pa čekajte, i ja ću s vama čekati!”
103.Poslije smo spasavali poslanike Naše i one koji su vjerovali. Eto tako, dužnost je Naša da spasimo vjernike
skupljac_zeljeza

#385 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by skupljac_zeljeza »

SamoVasGledam wrote:
Smrcak15 wrote:
Ako je taj podatak tačan, koliko je 1% od 7 milijardi?
“Islam is the world’s fastest-growing religion. In 1990, 935 million people were Muslims and this figure had escalated to around 1.2 billion by 2000, meaning that around one in five people follow Islam. Although the religion began in Arabia, by 2002 80% of all believers in Islam lived outside the Arab world. In the period 1990-2000, approximately 12.5 million MORE people CONVERTED to Islam than to Christianity” (Guinness World Records 2003, pg 102)
“Islam is the fastest-growing religion in America, a guide and pillar of stability for many of our people…” – Hillary Rodham Clinton
mousstapha

#386 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mousstapha »

Smrcak15 wrote:
100.Nijedan čovjek nije vjernik bez Allahove volje; a On kažnjava one koji neće da razmisle.
Pa jel' Allahova ili slobodna volja? Skontaj se.
Smrcak15

#387 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

mousstapha wrote:
Smrcak15 wrote:
pomijesano je to

ti imas slobodnu volju da radis sta hoces i kako hoces, ali ti svojim djelima mozes prouzrokovati da Allah hoce nesto, recimo ti sa nekim dobrim djelima mozes se umiliti Allahu pa da On pusti vjeru u tvoje srce, da te pocne priblizavati Sebi.

A ako ces ti svojom slobodnom voljom ispoljavati oholost, onda nisam siguran bas da ce ti omoguciti da ti vjera udje u srce.

Allah kaze.

Odvratit cu od znamenja Mojih one koji se budu bez ikakva osnova na Zemlji oholili. I kakav god oni dokaz vide nece ga vjerovati: ako vide Pravi Put - nece ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu - kao put ce je prihvatiti... (Al-A’raf, 146)
arzuhal

#388 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by arzuhal »

mousstapha wrote:
Smrcak15 wrote:
I čovjekovo vjerovanje i čovjekovo nevjerovanje su podjednako izrazi Allahove volje ali ne na način da je čovjek natjeran na jedan od ta dva izbora nego da je božanska Volja saglasna sa bilo kojim od njih: svaki izraz ljudske volje (bilo da Boga negira, ignoriše ili vjeruje) je već i Božija volja, svaka ljudska volja se nalazi untar Božije volje. A Allahova je volja da da slobodu ljudima da vjeruju ili ne vjeruju, da izabiru svoje sudbine čiji i početak i konac On već zna.
aurora313

#389 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

skupljac_zeljeza wrote:
“Islam is the fastest-growing religion in America, …” – Hillary Rodham Clinton
Vjerujem da je to tačno. Ali mi je nejasno čemu se tu pojedinci diče obzirom da je to Alahova volja kako se navodi:
100. Nijedan čovjek nije vjernik bez Allahove volje; a On kažnjava one koji neće da razmisle.
S druge strane, ako je to već Alahova volja, šta o tome pojedinac ima da razmišlja?

Samo razmišljam đe je tu log'ka?
Smrcak15

#390 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
“Islam is the fastest-growing religion in America, …” – Hillary Rodham Clinton
Vjerujem da je to tačno. Ali mi je nejasno čemu se tu pojedinci diče obzirom da je to Alahova volja kako se navodi:
100. Nijedan čovjek nije vjernik bez Allahove volje; a On kažnjava one koji neće da razmisle.
S druge strane, ako je to već Alahova volja, šta o tome pojedinac ima da razmišlja?

Samo razmišljam đe je tu log'ka?
recimo Ovako, da ti pojednostavim:

Allah ti dao slobodnu volju da biras i radis sta hoce i kako hoces, daje ti dokaze u raznim oblicima. Ti sad onako samo odmahnes rukom, ma bjezi tamo nije me briga za to, daj ti meni da se ja dobro provedem, a mani se gluposti i nekakvih nevidljivh bogova.

Eh ako ti neces da uradis taj korak prema Allahu onda a jos mozda i neces nesto dobra djela gdje bi podstakao Allaha da ti ubaci klicu vjerovanja u srce

Allah kaze:

42:13...Allah odabire za Svoju vjeru onoga koga On hoće i upućuje u nju onoga ko Mu se iskreno obrati.

znaci upravo ono sto tvrdim cijelo vrijeme, ili da ga podstaknes dobrim djelima da te uvuce u svoju milost to jeste u islam, ili da mu se iskreno obratis u poniznosti i otvoris dusu, Allahu ako je ovo tvoja vjera uputi me u nju. Siguran sam da te allah nece ostaviti na cjedilu

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Uzvišeni Allah kaže: Ja sam tamo gdje Moj rob zamisli i Ja sam uz njega kada Me spomene. Ako Me spomene u sebi, Ja ga spomenem u sebi; a ako Me spomene u skupu, Ja ga spomenem u skupu odabranijem od njegovog. Ako Mi se približi koliko jedan pedalj, Ja mu se približim koliko lakat. Ako Mi se približi za lakat, Ja mu se približim za hvat. Ako Mi u susret krene iduci, Ja krenem njemu žureci." Bilježe Buhari (Muslim, Tirmizi i Ibn Madždže).

Enes b. Malik el- Ensari, omiljeni sluga Muhammeda a.s. pripovijeda da je Allahov poslanik a.s. rekao: „Allah dž.š. se obraduje tevbi (pokajanju) Svoga roba koji se pokaje više nego što bi to učinio neko od vas kada bi putovao na devi kroz pustinju i izgubio je, a na njoj mu sva hrana i voda, pa je dugo tražio i izgubi svaku nadu da će je pronaći, a onda zaspi i kada se probudi ugleda svoju devu u njegovoj neposrednoj blizini kako mirno stoji, te odmah skoči i uhvati povodac i od silne radosti uzvikne: 'Bože moj, Ti si moj rob, a ja sam Tvoj gospodar', pogrešno se izrazivši od silne radosti.“
aurora313

#391 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote: Allah kaze:
42:13...Allah odabire za Svoju vjeru onoga koga On hoće i upućuje u nju onoga ko Mu se iskreno obrati.
Dakle, svi oni koji hoće da postanu muslimani ima da žive život u neizvjesnosti: jesu li primljeni ili nisu. I šta ako ne budu primljeni a misle da jesu? A znam da se iskrenost može isfolirati. Juče gled'o Karamarka.

Sve mi se čini da se tu radi o igri 'pokvarenog telefona' između zemaljaca i Milostivog. Evo još jedan dokaz da je gornje ljudsko pisanije a nikako božansko.
SamoVasGledam

#392 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

skupljac_zeljeza wrote:
SamoVasGledam wrote:
Smrcak15 wrote:
“Islam is the world’s fastest-growing religion. In 1990, 935 million people were Muslims and this figure had escalated to around 1.2 billion by 2000, meaning that around one in five people follow Islam. Although the religion began in Arabia, by 2002 80% of all believers in Islam lived outside the Arab world. In the period 1990-2000, approximately 12.5 million MORE people CONVERTED to Islam than to Christianity” (Guinness World Records 2003, pg 102)
“Islam is the fastest-growing religion in America, a guide and pillar of stability for many of our people…” – Hillary Rodham Clinton
70 miliona, ali to je smešan broj u odnosu na ukupan broj ljudi. Što se tiče prelazaka ljudi iz jedne religije u drugu ja se slažem da je tu Islam najdominantniji. To je iz prostog razloga jer su su zapadne zemlje sekularne i dozvoljeno je propovedati i uzimati bilo koju veru, a islamske organizacije ulažu veliki novac u misionarstvo. S druge strane u velikom broju islamskih zemalja nije dozvoljeno propovedati bilo kkoju drugu veru, niti je vernicima dozvoljeno da napuste Islam, pa svi moraju da se izjašnjavaju kao muslimani hteli oni to ili ne hteli. Tako da je Islam tu u velikoj prednosti što se tiče takmičenja ko će više gde.

A što se tiče Islama u Americi zanimljivi su pre svega podaci o iranskim Amerikancima. Dok u Iranu muslimani zvanično čine oko 99% stanovništva, u Americi se 2012. tek 31% Iranaca izjašnjava kao muslimani (2008. - 42%), a 11% kao ateisti. Profesor Robert D. Putnam ističe da je prosečan Iranac u Americi manji vernik od prosečnog Amerikanca. Kako je moguće da je razlika između Iranaca u Americi i Iranaca u Iranu toliko drastična?
https://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_A ... s#Religion

A što se tiče američkih konvertira, po jednom muslimanskom profesoru 3/4 američkih konvertira napusti Islam u prvih nekoliko godina nakon prelaska
https://www.youtube.com/watch?v=pE7MNqj7uss
Smrcak15

#393 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote: Allah kaze:
Dakle, svi oni koji hoće da postanu muslimani ima da žive život u neizvjesnosti: jesu li primljeni ili nisu. I šta ako ne budu primljeni a misle da jesu? A znam da se iskrenost može isfolirati. Juče gled'o Karamarka.

Sve mi se čini da se tu radi o igri 'pokvarenog telefona' između zemaljaca i Milostivog. Evo još jedan dokaz da je gornje ljudsko pisanije a nikako božansko.
Dakle, svi oni koji hoće da postanu muslimani ima da žive život u neizvjesnosti: jesu li primljeni ili nisu
ma odakle vadis ove glupe ideje svega ti , jasno je naznaceno da dovoljno je da barem malo pokazes zainteresovanost da hoces vjeru eto ti Allaha trkom tebi, i kako onda mozes ovo napisati "zivot u neizvjesnosti"
SamoVasGledam

#394 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Smrčko jesi li ti to Allaha upravo nazvao našim potrčkom?
HardcoreMX

#395 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

aurora313 wrote: Ama toliko sam ga ateistički zasr'o, da mogu samo da budem đavolji advokat. Al' opet, ko zna. Možda me Smrčak navede na pravi put.
ma jok.Nece valjati za diskusije.Sad samo progovara oholost i inat iz tebe.I zato bas iz inata ti nadmudri ostale i ostani ateista do kraja.Logika i savjest ti kazu da si ti u pravu!? :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#396 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by skupljac_zeljeza »

SamoVasGledam wrote: 70 miliona, ali to je smešan broj u odnosu na ukupan broj ljudi.
Pod uvjetom da je ono 1% stvarno tačan podatak, a ako to pretvoriš u jednu državu onda je Njemačka smiješna u svijetu.

Ako pogledaš Historiju Arapa od Filipa Hittija koju je on napisao 1964., a i danas se koristi kao obavezna literatura na skoro svim orijentalistikama i tamo stoji podatak :" ...i tu je ponikla islamska vjera kojoj i danas ukazuje svoju odanost više od tri stotine milijuna ljudi....". Koliko je danas? Ako je Hittijev podatak tačan koliko puta se umnožilo za samo pola stoljeća? Za pretpostaviti je da ćeš ti sada krenuti sa pričom o natalitetu muslimana koja stoji, ali ima nešto još u toj priči, a spominje Nijemac Murad Hofmann kada je on prešao na islam prije 30 i nešto godina u cijeloj Njemačkoj su bile samo 3 džamije i valjalo je putovati da bi se klanjao Bajram. A danas? Ne samo Njemačka. I ovdje su samo džamije sa munarama. Mesdžide niko i ne stigne da izbroji.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_mosques

Ko zna uopšte da se klanja večeras teravija u centru Beograda pa na Paliluli, u Zemunu, u Borči itd...itd ili da hiljade iftare na Kalemegdanu? Nezamislivo prije 20 ili 30 godina.

Zemun Polje
Image
Kalemegdan
Image
Zemun (još se dovršava)
Image
Obilino Kasino

#397 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Obilino Kasino »

Ono šta mene buni kod svih religija je šta se događa posli smrti sa npr. Inkama, Aztecima, Aboriđinima prije dolaska Europljana. Niko od njih nije mogao spoznati Boga ili Allaha i svi su oni osuđeni na pakao/džehenem jer su nevjernici i živili su životom nespojivim sa krščanskim/islamskim naukom.

Ali s druge strane ako je Bog/Allah svemoćan i sveznajuć zašto je te ljude stvoria i osudia na isti. I onda opet dolazimo da ne postoji slobodna volja/izbor jer ga ni ti ljudi nisu imali.
SamoVasGledam

#398 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

skupljac_zeljeza wrote: Pod uvjetom da je ono 1% stvarno tačan podatak, a ako to pretvoriš u jednu državu onda je Njemačka smiješna u svijetu.
U kom smislu je smešna? O čemu sad pričamo? Ako pričamo i dalje o broju stanovnika onda jeste smešna.

A što se tiče porasta broja muslimana - meni se čini da smo pričali o konvertirima, pa mi nije jasno kako smo sada prešli na natalitet. Ali svejedno, nije tajna da muslimani imaju najveći prirodni priraštaj, kao što ni nije tajna da je taj prirodni priraštaj dosta opao u poslednjih nekoliko godina. Svejedno visoki natalitet ne igra nikakvu ulogu u tome koja je vera istinita, a koja nije. Problem je što je zemlja siromašnija to je natalitet veći, pa će sva ta deca odrasti u bedi, nemaštini, gladi, bez ikakvog obrazovanja. Ali to je nebitno, bitno je da je muslimana sve više, jer se očigledno sve vrti oko brojeva.

A što se tiče Beograda, on je oduvek bio dom za hiljade i hiljade muslimana. Što Bošnjaka, što Albanaca, Goranaca, Roma i drugih. Ne vidim nikakav problem da oni obeležavaju svoje verske praznike. Šta ti je tu čudno?

Zaista dosta toga si napisao, a skoro ništa nisi kazao.
SamoVasGledam

#399 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Obilino Kasino wrote:Ono šta mene buni kod svih religija je šta se događa posli smrti sa npr. Inkama, Aztecima, Aboriđinima prije dolaska Europljana. Niko od njih nije mogao spoznati Boga ili Allaha i svi su oni osuđeni na pakao/džehenem jer su nevjernici i živili su životom nespojivim sa krščanskim/islamskim naukom.

Ali s druge strane ako je Bog/Allah svemoćan i sveznajuć zašto je te ljude stvoria i osudia na isti. I onda opet dolazimo da ne postoji slobodna volja/izbor jer ga ni ti ljudi nisu imali.
Tačno tako. I mene to zanima, s obzirom da se vera širila toliko koliko je prorokov (bilo koji prorok) magarac bio brz i dokle je mogao da stigne.

I kako Bog odlučuje koje će se dete gde roditi? Ako se rodi u Engleskoj onda je velika šansa da bude iz dobro stajaće porodice, da ima kuću na sprat, dobro školovanje, dobar džeparac, mobilni, a kasnije i skupa kola i dobro plaćen posao. A ako se rodi u Africi deliće slameni krevet sa braćom i sestrama, hodaće bos u jednoj majici, neće imati nikakvo školovanje, biće gladan veći deo svog života, kost i koža, bolovaće od neke bolesti koja se često okonča smrću.

Na osnovu čega Bog odlučuje kome će kakvu sudbinu dodeliti?
mirzaaa33

#400 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

skupljac_zeljeza wrote:
SamoVasGledam wrote:
Smrcak15 wrote:
Nisam siguran jesu li isti izvori i podaci ali znam odranije da ide nešto ovako:
Ako ste odrasli u porodici koja prakticira jednu religiju(jedan ili oba roditelja) šanse su preko 90, ako nije i 95% da budem precizniji, da ćete ostati u toj religiji i odnosi se ja mislim samo na ove tri monoteističke.
Locked