Brexit
- TAFKAP
#376 Re: Brexit
Sad jos referendum Skota i Iraca...
- madner
#378 Re: Brexit
Problem je sto Dodik nije nista uradio dok mu neko, a jako cesto je to bila EU, nije dobra zavrnula ruku.
- Challenger__
#379 Re: Brexit
Još jedna bitna stvar. Čak ako bi parlament izglasao odluku u skladu sa rezultatima referenduma (a ne mora, jer referendum ima konsultativni karakter), procedura izlaska može potrajati godinama... Dvije godine ako se ne varam. Istina je da su referendum raspisali kada je apsolutna manjina bila za izlazak (prije godinu dana je to bilo samo 30%), referendum jeste bio sredstvo pritiska, međutim ispalo je da su pucali u sopstvenu nogu.klixoris wrote:Mislim da, u sustini, oni i nisu htjeli izaci iz EU. Referendum su pokusali koristiti kao sredstvo zavrtanja ruke EU kako bi dobili puno veca prava u istoj, a za sta nikako nemaju osnova. Nesto kao nas drug DodoNe ulazu u EU ni blizu novca kao npr Njemacka, a htjeli su prakticno ista prava kao Swabe...
EU ih iskulirala, oni morali odrzati obecani referendum i mislim da su cijelo vrijeme mislili da narod svakako nece glasati za izlaz i da ce sve zavrsiti kao propali pokusaj blefa prema EU. Narod iznenadio i uradio neocekivano - glasao za izlaz. Sad tamosnje vlasti imaju vruc krompir u ruci. Sta god da urade, nece proci glatko...
Mogu oni reci "primili rezultate referenduma k znaju, ali ipak ostajemo u EU", lai valjda se onda pravdati narodu koji je izglasao izlaz.
Ako udovolje rezultatima referenduma, onda im je generalno pusiona u svakom smislu... Ne mogu sami parirati svjetskom, ekonomskom trzistu. Ni blizu kao sto su mogli kao clanica EU
- General War
#380 Re: Brexit
Pa to je zadnje, tako da se moramo jos krckat u ovoj nasoj corbi.Drvosjeca iz Dejcica wrote:General War wrote:Prorocanstvo nadrealista se nastavlja.
Mene samo tješi da su pogodili i ono kada je kod nas kao mir i prosperitet...
-
MMM1977
#381 Re: Brexit
Ko jebe Britance, svakako im nije bilo ni mjesto u EU. Nisu prihvatili valutu, šengen i dosta drugih stvari, hoće oni uvijek da furaju neku svoju furku. Sretno im bilo.
EU treba da obuhvata kontinentalnu Evropu, treba sad lijepo izbaciti i Irsku pa neka im UK objašnjava šta se desilo.
EU treba da obuhvata kontinentalnu Evropu, treba sad lijepo izbaciti i Irsku pa neka im UK objašnjava šta se desilo.
- Drvosjeca iz Dejcica
#383 Re: Brexit
Slažem se ali znaš onu narodnu da se za prolivenim mlijekom ne plače. Jebiga, OK, EU slabi, Engleska (Britanija?)izvan EU ovo-ono ali svako loše nosi i nešto dobro. Ostaje da vidimo kako će se razvijati stvari po pitanju EU i BiH. Možda ovo bude kap u čaši pa se Ameri angažuju više na Balkanu a sve zbog straha da sada Rusi ne ojačaju kod nas.madner wrote:Problem je sto Dodik nije nista uradio dok mu neko, a jako cesto je to bila EU, nije dobra zavrnula ruku.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#384 Re: Brexit
huhuuuuu kako dibidus pogresne prognoze na samom pocetku teme. Ja samo znam da je neko negdje rekao da dok mi udjemo u EU ona ce se raspasti....mi jos nismo usli a ona se pocela raspadati.....i nije samo Engleska nego i Vels
- General War
#385 Re: Brexit
Jebi ga, sad opet ostalo da kauboji zavrcu ruke...a kad oni zavrcu usi se pusemadner wrote:Problem je sto Dodik nije nista uradio dok mu neko, a jako cesto je to bila EU, nije dobra zavrnula ruku.
- hrle1976
#386 Re: Brexit
Ko sve napusta do kraja 2017
Nizozemska?
Madjarska?
Danska?
Francuska?
800.000 Poljaka gastarbajtera pakulje prnje samo kuda?
Nizozemska?
Madjarska?
Danska?
Francuska?
Last edited by hrle1976 on 24/06/2016 09:53, edited 1 time in total.
- sema911s
- cyprus
#388 Re: Brexit
Evo najkraćeBHF_Manijak wrote:Moze li mi neko u kratkim crtama objasniti, posto sam duduk za te stvarizasto je za EU toliki problem izlazak Britanije i zasto je sad olaksan put referenduma ostalim zemljama unutar UK, nego li dok je Britanija bili untara EU-a, sto bi sad Skotima bilo lakse izaci iz okvira UK nego prije godinu dana?!
I kakve sad ima veze konkretno za nas ovaj njihov izlazak, u kojem je to smislu lose/dobro po nas.
Kazem, fakat se ne kontam toliko u te stvari, a interesuje me.
Škotima je bilo lako i prije izać, ali je razum presudio, između ostalog i zato što su smatrali da britansko članstvo u EU neće doći u ozbiljno pitanje... Škoti su naime iz nekog razloga znatno više proevropski raspoloženi od Engleza (nisam siguran zašto, možda da to neko objasni i tebi i meni
A kakve veze ovo ima sa nama - to ćemo tek vidjeti... Sve zavisi od toga kako će ostatak EU-a odreagovati na Brexit... Ako uspiju ovaj udarac adekvatno amortizovati bez širenja domino-efekta, tim bolje... Ako ne uspiju - tim gore... Jer budimo realni - ono što je jedan od stubova održivosti BiHi kakve-takve stabilnosti je evropska budućnost i naša opredjenjenost za evropske integracije... Ako evropske perspektivne nestane - onda ne znam šta će biti... Iskren da budem - po prvi put nakon 1995. godine sam ozbiljno zabrinut...
- dustaban
#389 Re: Brexit
Nije bitno ko napusta, vec - sto vise niko ne udze!hrle1976 wrote:Ko sve napusta do kraja 2017![]()
Nizozemska?
Madjarska?
Danska?
Francuska?
- madner
#390 Re: Brexit
Pa sta mislis sto ne zavrcu odavno?General War wrote:Jebi ga, sad opet ostalo da kauboji zavrcu ruke...a kad oni zavrcu usi se pusemadner wrote:Problem je sto Dodik nije nista uradio dok mu neko, a jako cesto je to bila EU, nije dobra zavrnula ruku.
- O'zone
- Globalni moderator
- tututuuuu
#392 Re: Brexit
Francuska ne vjerujem. A sve se moze preci samo bi izlazak Francuske ili Njemacke bio kraj EU, to su dva motora. Britanija je ionako bila manje vise samo uteg. Nizozemska i Danska su njeni sateliti, mada ne vjerujem da ce izaci. medjutim, moglo bi se Britima ovo obiti o glavu i na vise nacina nego sto se mislilo. Skoti za dvije godine najvaljuju novi referendum zob ovog, i Irci. Tako da bi Englezi mogli zavrsiti sami.hrle1976 wrote:Ko sve napusta do kraja 2017![]()
Nizozemska?
Madjarska?
Danska?
Francuska?
- madner
#393 Re: Brexit
Teoretski bi bilo moguce i da se dodje do zakljucka da se mora unutrasnjim snagama rjesiti to pitanje blokade. To bi bio jedini plus, no cisto sumnjam, prosto ne vjerujem.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Slažem se ali znaš onu narodnu da se za prolivenim mlijekom ne plače. Jebiga, OK, EU slabi, Engleska (Britanija?)izvan EU ovo-ono ali svako loše nosi i nešto dobro. Ostaje da vidimo kako će se razvijati stvari po pitanju EU i BiH. Možda ovo bude kap u čaši pa se Ameri angažuju više na Balkanu a sve zbog straha da sada Rusi ne ojačaju kod nas.madner wrote:Problem je sto Dodik nije nista uradio dok mu neko, a jako cesto je to bila EU, nije dobra zavrnula ruku.
- Challenger__
#394 Re: Brexit
Džaba se trudiš. Znaš vrlo dobro da ne spadam u taj veseli klub.stakasa wrote:Znaci totalno si promasio bio kao i svi mi.
-
saim_adka
- General War
#396 Re: Brexit
Pa jesuli rekli da je bosna problem eu iza dejtona.madner wrote:Pa sta mislis sto ne zavrcu odavno?General War wrote:Jebi ga, sad opet ostalo da kauboji zavrcu ruke...a kad oni zavrcu usi se pusemadner wrote:Problem je sto Dodik nije nista uradio dok mu neko, a jako cesto je to bila EU, nije dobra zavrnula ruku.
- sema911s
#397 Re: Brexit
cyprus wrote:Evo najkraćeBHF_Manijak wrote:Moze li mi neko u kratkim crtama objasniti, posto sam duduk za te stvarizasto je za EU toliki problem izlazak Britanije i zasto je sad olaksan put referenduma ostalim zemljama unutar UK, nego li dok je Britanija bili untara EU-a, sto bi sad Skotima bilo lakse izaci iz okvira UK nego prije godinu dana?!
I kakve sad ima veze konkretno za nas ovaj njihov izlazak, u kojem je to smislu lose/dobro po nas.
Kazem, fakat se ne kontam toliko u te stvari, a interesuje me.Analitičari za to koriste cool termine kao što su domino-efekt ili sistem spojenih posuda... Evroskepticizam je već odavno u porastu u zemljama članicama, a Brexit bi ih sve mogao dobro pogurat... Sada oni imaju argument: ako su Englezi izašli, zašto ne bi i mi? Dakle, leave opcija i u ostalim evropskim državama ovim biva okuražena... Plus što imaš paniku zbog opšteg dojma da se EU počela raspadati, što tjera ljude da razmišljaju o tome kako je bolje napustit tonući brod dok je još vrijeme... Slično kao sa raspadom Jugoslavije - krenulo sa Slovenijom, pa brzo popadaše i ostale domine...
Škotima je bilo lako i prije izać, ali je razum presudio, između ostalog i zato što su smatrali da britansko članstvo u EU neće doći u ozbiljno pitanje... Škoti su naime iz nekog razloga znatno više proevropski raspoloženi od Engleza (nisam siguran zašto, možda da to neko objasni i tebi i meni)... Sada kada je Velika Britanija na izlazu, raspoloženje Škota je vjerovatno sada postalo usmjereno protiv ostanka u UK-u...
A kakve veze ovo ima sa nama - to ćemo tek vidjeti... Sve zavisi od toga kako će ostatak EU-a odreagovati na Brexit... Ako uspiju ovaj udarac adekvatno amortizovati bez širenja domino-efekta, tim bolje... Ako ne uspiju - tim gore... Jer budimo realni - ono što je jedan od stubova održivosti BiHi kakve-takve stabilnosti je evropska budućnost i naša opredjenjenost za evropske integracije... Ako evropske perspektivne nestane - onda ne znam šta će biti... Iskren da budem - po prvi put nakon 1995. godine sam ozbiljno zabrinut...
Bosna se treba samo drzat Njemacke,., politicari i narod ako treba svi se naguzit Olafu i ocekivat da mu se svidimo,., jer rujo je do drine stigao a od njih se tesko mozemo odbranit,., previse je domacih izdajnika
- tututuuuu
#398 Re: Brexit
Bojim se da ovo znaci stopiranje bilo kakvih prosirenja na neodredjeno, pa tako i Srbije a kamo li BiH. Desnica jaca upravo na tim stvarima pa vjerujem da ce se buduca prosirenja stopirati za neko vrijeme.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Slažem se ali znaš onu narodnu da se za prolivenim mlijekom ne plače. Jebiga, OK, EU slabi, Engleska (Britanija?)izvan EU ovo-ono ali svako loše nosi i nešto dobro. Ostaje da vidimo kako će se razvijati stvari po pitanju EU i BiH. Možda ovo bude kap u čaši pa se Ameri angažuju više na Balkanu a sve zbog straha da sada Rusi ne ojačaju kod nas.madner wrote:Problem je sto Dodik nije nista uradio dok mu neko, a jako cesto je to bila EU, nije dobra zavrnula ruku.
- kamberovica polje
#399 Re: Brexit
Naći će EU birokrate način da vrate sve uložene pare ne brinite. Kad im sad lupe poreze na trgovinu, i ono što su plaćali godišnje kao članica će im se učiniti malo.
- ExNihilo
#400 Re: Brexit
Oda na kraju.Bullet Tooth Tony wrote: