Prenemaganje na Facebook-u?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
EldinFromSa

#376 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by EldinFromSa »

Da su barem onom Šećerbegu rekli kako će ljudi koristit fejzbuk, mozda ga ovaj nikad ne bi ni napravio. Tj. napravio bi ga sigurno, serem bezveze.
Što se mene tice, sretno sam neaktivan na fejzbuku, deaktiviran, nemam profil, kako se već pravilno i najispravnije kaze. Ali, imao sam priliku da ga koristim jedan određeni, duzi, period i da dođem do spoznaje ili ti da konstatujem da to nije za mene...Evo počeo bih sa nečim, ali nemam pojma odakle da krenem. NE MOGU DA SE DOPISUJEM i to su mi mnogi konstantno zamjerali. Ne kontam potrebu da se s nekim dopisujem, hajmo vani brate pa ćemo pričat k'o ljudi cijeli dan ako treba. Često sam prozivan zato što se ne javim na chat-u nekome i sl.
Međutim, bez dopisivanja bih i mogao da imam profil, kad bih imao šta pametno tu da pročitam ili vidim. Kao što sam naslov teme kaze, klasično prenemaganje. Počevši od statusa, preko pačeničkih komentara, neke zelje za paznjom, silovanje profilnim slikama, bezmisleni komentari na besmislenim temama itd.
I naravno vrhunac svega, lazno predstavljanje. Ima li šta jače od ovoga? Da ne palamudim bezveze svi znaju o čemu je riječ...
Svakako bih još da dodam da neću da neko ko mi nije bitan zna kad mi je rođendan i da mi čestita samo zato što je vidio da ja kao "slavim". Neću da znaju kakvu muziku slušam, za koga navijam, jesam li sretan ili tuzan, imam li dobar mobitel ili nemam, tagujem li se na slikama ili ne, hodam li ili ne, šta čitam, s kim se druzim, ko mi je jaran, ko mi je treba. Neću da iko zna bilo šta o meni ako mu sam to ne kazem. Ja ne zelim da budem na fejzbuku, ja zelim da budem anoniman! Đe je ba zapelo i koga ti foliraš? Za obavijesti o indikacijama i mjerama opreza posavjetujte se sa svojim liječnikom ili farmaceu-teutom.

Puno serem.
sunceKOtepsija

#377 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by sunceKOtepsija »

neki bi rekli da su oni kojima smetaju slike, statusi tagovi i tome slicno ljubomorni jer nemaju ono sto imaju oni sa statusima, oni koji postavljaju slike, oni koji su tagovani i taguju, jer i facee ima svoje heroje i heroine, a oni s margina drustva, tj face-a hejtaju?
Fox_Fox

#378 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by Fox_Fox »

Nakon što sam ovo vidio ozbiljno razmišljam da prestanem koristiti internet.

Image

SHARE WITH BISMILLAH!
Last edited by Fox_Fox on 05/06/2016 02:11, edited 1 time in total.
EldinFromSa

#379 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by EldinFromSa »

sunceKOtepsija wrote:neki bi rekli da su oni kojima smetaju slike, statusi tagovi i tome slicno ljubomorni jer nemaju ono sto imaju oni sa statusima, oni koji postavljaju slike, oni koji su tagovani i taguju, jer i facee ima svoje heroje i heroine, a oni s margina drustva, tj face-a hejtaju?
Vrlo moguće, mozda sam samo ljubomoran na tuđu ljepotu, slike i veoma pametne statuse. :D A mozda su, čak, ovi sa fejzbukom ljubomorni na ove što ne koriste. :P
KB9

#380 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by KB9 »

"mojih ruku djelo"

:skoljka:
dječak sa šibicama

#381 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by dječak sa šibicama »

Ima logike, mi ruzni smo ljubomorni na ove lijepe ljude koji non stop kelje svoje slike sa jutrosnjeg dorucka, sa cenife maloprije, sa sijela kod Hame, sa plaze ako nema 100 slika ko da nije ni bio na moretu, ljubomorni smo na bogatstvo njihovih zivota u slici, ooo mi nesretnici :(

Salu na stranu, nekako ne znam kako, ali posto sve ljude koje imam na FB znam i licno, eto slucajno znam i najsitnije detalje o mnogima od njih, i slucajno primjetih da oni koji bas i nemaju savrsen brak, i nisu nesto sretni u zivotu, ima tu i placa i lupanja glavom u zid zbog financija, loseg supruznika, roditelja koji zanovijetaju, nesrece u ljubavi itd itd... da bas oni najvise vole svoj zivot na FB predstaviti kao savrsen i idealan, nema slike bez keza i bez bogatstva, materijalnog i duhovnog.

Opet nesto kontam, bilo bi glupo da po FB dijelis trenutno stanje svoga duha, "da se dusmani nasladjuju". Pa imas dvije opcije, pretvarati se da je sve savrseno i imati FB stranicu prepunu osmijeha i kezova (da dusmani pocrkaju), ili jednostavno ne praviti FB verziju svog zivota (boli te kurac za dusmanima)
uglavnomja

#382 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by uglavnomja »

dječak sa šibicama wrote:Ima logike, mi ruzni smo ljubomorni na ove lijepe ljude koji non stop kelje svoje slike sa jutrosnjeg dorucka, sa cenife maloprije, sa sijela kod Hame, sa plaze ako nema 100 slika ko da nije ni bio na moretu, ljubomorni smo na bogatstvo njihovih zivota u slici, ooo mi nesretnici :(

Salu na stranu, nekako ne znam kako, ali posto sve ljude koje imam na FB znam i licno, eto slucajno znam i najsitnije detalje o mnogima od njih, i slucajno primjetih da oni koji bas i nemaju savrsen brak, i nisu nesto sretni u zivotu, ima tu i placa i lupanja glavom u zid zbog financija, loseg supruznika, roditelja koji zanovijetaju, nesrece u ljubavi itd itd... da bas oni najvise vole svoj zivot na FB predstaviti kao savrsen i idealan, nema slike bez keza i bez bogatstva, materijalnog i duhovnog.

Opet nesto kontam, bilo bi glupo da po FB dijelis trenutno stanje svoga duha, "da se dusmani nasladjuju". Pa imas dvije opcije, pretvarati se da je sve savrseno i imati FB stranicu prepunu osmijeha i kezova (da dusmani pocrkaju), ili jednostavno ne praviti FB verziju svog zivota (boli te kurac za dusmanima)
generalno :thumbup:

ali opet ne kontam ove sto su se deaktivirali, sto misle da moraju praviti fb verziju svog zivota ...

svako sam uredjuje svoj fb. sta hocu, a sta necu staviti na zid.
sta ili koga zelim da vidim ili ne vidim.
napravim listu ko moze vidjeti ono sto stavljam.

uostalom, u ljudskom je bicu da se javno hvali, a tajno zali ...

i jos nesto, ima nas koji smo razasuti sirom svijeta. fb nam je najlaksi i najbrzi nacin da se "vidimo", da vidimo sta su nam godine uradile, ko je dokle stigao, porodice ...
nemam potrebu da "chatam" sa nekim ko zivi dvije ulice od mene i koga mogu nazvati na tlf i vidjeti se svaki dan. ali zato imam sa nekim ko je hiljadama km daleko.

neki se ponasaju kao da fb kontrolise njih, a ne oni fb :-)
vade_mecum

#383 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by vade_mecum »

uglavnomja wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ima logike, mi ruzni smo ljubomorni na ove lijepe ljude koji non stop kelje svoje slike sa jutrosnjeg dorucka, sa cenife maloprije, sa sijela kod Hame, sa plaze ako nema 100 slika ko da nije ni bio na moretu, ljubomorni smo na bogatstvo njihovih zivota u slici, ooo mi nesretnici :(

generalno :thumbup:

ali opet ne kontam ove sto su se deaktivirali, sto misle da moraju praviti fb verziju svog zivota ...

svako sam uredjuje svoj fb. sta hocu, a sta necu staviti na zid.
sta ili koga zelim da vidim ili ne vidim.
napravim listu ko moze vidjeti ono sto stavljam.

uostalom, u ljudskom je bicu da se javno hvali, a tajno zali ...

i jos nesto, ima nas koji smo razasuti sirom svijeta. fb nam je najlaksi i najbrzi nacin da se "vidimo", da vidimo sta su nam godine uradile, ko je dokle stigao, porodice ...
nemam potrebu da "chatam" sa nekim ko zivi dvije ulice od mene i koga mogu nazvati na tlf i vidjeti se svaki dan. ali zato imam sa nekim ko je hiljadama km daleko.

neki se ponasaju kao da fb kontrolise njih, a ne oni fb :-)
koja je onda poenta facebooka? nemoj mi reci kako bi primao vijesti sa klixa i avaza u news feedu? :D :lol:
malo mi bolesno i nastrano djeluje ako ne djelis nista, a gledas sadrzaj drugih korisnika
dječak sa šibicama

#384 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by dječak sa šibicama »

FB je drustvena mreza, sam naziv kaze, znaci mjesto na kojem drugujes sa ljudima sa kojima trenutno ne moze f2f.

Vremenom su manje firme pocele koristiti FB umjesto web stranica, u svakom slucaju besplatno je... i tako dalje, do ovih egzibicionista.

Ja kazem, neka svako radi sta hoce, nekom je FB samo alat kojim komunicira sa nekim ko je daleko, "hvala Bogu" ima nas od Aljaske do Australije, nekom samoreklama, nekom ovo nekom ono.

A ovdje se sprdamo sa onima koji su usli u FB masineriju :D meni to nekad dodje ko dobar humor, kad listas slike i komentare ispod slika. Sultanijo! :D ali najveca sega mi je ko je pokrenuo ovu temu :D
Ajatolah_

#385 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by Ajatolah_ »

vade_mecum wrote:koja je onda poenta facebooka? nemoj mi reci kako bi primao vijesti sa klixa i avaza u news feedu? :D :lol:
malo mi bolesno i nastrano djeluje ako ne djelis nista, a gledas sadrzaj drugih korisnika
Taj sam. :D Primarno mi služi za laganu i brzu komunikaciju i teško da mi se šta može porediti s Facebookom u tom smislu. Dakle da od čitavog Facebooka ostane samo chat (a da nekako ipak ostane ovako masovno korišten i da su ljudi vječito online :D ), meni bi opet jako vrijedio. Osim toga, imam i par grupa koje mi trebaju da ostanem u toku oko nekih obaveza.

A ne vidim šta je problem ako gledam a ne dijelim... šta ću kad je zanimljivo, kome smeta, nek' me izbaci iz prijatelja. :D
vade_mecum

#386 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by vade_mecum »

dječak sa šibicama wrote:FB je drustvena mreza, sam naziv kaze, znaci mjesto na kojem drugujes sa ljudima sa kojima trenutno ne moze f2f.

Vremenom su manje firme pocele koristiti FB umjesto web stranica, u svakom slucaju besplatno je... i tako dalje, do ovih egzibicionista.

Ja kazem, neka svako radi sta hoce, nekom je FB samo alat kojim komunicira sa nekim ko je daleko, "hvala Bogu" ima nas od Aljaske do Australije, nekom samoreklama, nekom ovo nekom ono.

A ovdje se sprdamo sa onima koji su usli u FB masineriju :D meni to nekad dodje ko dobar humor, kad listas slike i komentare ispod slika. Sultanijo! :D ali najveca sega mi je ko je pokrenuo ovu temu :D
:thumbup:
live and let live
Logovan

#387 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by Logovan »

vade_mecum wrote: koja je onda poenta facebooka? nemoj mi reci kako bi primao vijesti sa klixa i avaza u news feedu? :D :lol:
Kako koja je poenta facebooka? Pa ne moramo svi koristiti facebook na isti način.
uglavnomja

#388 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by uglavnomja »

vade_mecum wrote: koja je onda poenta facebooka? nemoj mi reci kako bi primao vijesti sa klixa i avaza u news feedu? :D :lol:
ne kontam bas najbolje :-)

ko kaze da ne dijelim nista? dijelim ono sto mislim da je zanimljivo, da interesuje moje drustvo, neku sliku ponekad, sadasnju ili iz nekog davnog doba i evt. tagujem ljude koji su na njoj. ponekad pjesmu, komentarsiem druge postove ... ali moja ekipa je reducirana, samo ljudi sa kojim imam nesto zajednicko, koji ne peglaju sa po 10-20 objava dnevno, sa glupavim statusima, novinskim clancima, swatkim zivotnjicama, filozofijom, preglupim idiotskim vicevima i "duhovitim" copy slikama sa tih tzv. smijesnih stranica ili tekstovima sa nekavih ekskluziva ... od 100-ak ljudi, vise od pola je sakriveno, neki su sami od sebe ikebane.
volim vidjeti kad se nekome nesto lijepo desilo, neko dobio dijete ili dijete diplomiralo, proslavio se rodjendan, skupila se citava familija, ili staro drustvo nakon decenija ... i normala da cu cestitati.

nazalost, bude i tuznih vijesti. ali sve je to zivot. pravi zivot.
a lazni sjaj i fotosopovi i kicenje tudjim perjem :roll:

i ne dijelim na zzidu nista ono privatno, intimno, sto bi mogla zaboljeti glava.

neki dan moja fb prijateljica komentarisala nesto, pa meni dosao citav slucaj na zid:

zenu (koju ja ne znam, sa punim imenom i prezimenom) je ostavio muz, i sad ona sve istresa iz sebe, i jad i jed ... a raja je tjesi. masa raja komentarise, znaci svim njihovim prijateljima je to doslo na zid :-)

ono :shock: :nevjerujem: :nevjerujem:

:run:
vade_mecum

#389 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by vade_mecum »

uglavnomja wrote:
ne kontam bas najbolje :-)
ne mogu govoriti za ostatak foruma ali konkretno za sebe mogu reci da kada nesto komentarisem ne znaci nuzno da prozivam nekoga od korisnika. ;-)
Niemand

#390 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by Niemand »

uglavnomja wrote:
Zasto ne kontas?

Ja sam se deaktivirala prije par godina jer mi je taj cirkus besmislen.
uglavnomja

#391 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by uglavnomja »

Niemand wrote:
uglavnomja wrote:
Zasto ne kontas?

fb nije cirkus sam po sebi. cirkusem ga prave ljudi.
a vlasnik profila ima mogucnost da "decirkusise" svoj fb.

ima toliko restriktivnih opcija da stvarno nema potrebe za deaktivizacijom kao jedinom rjesenjem.

fb je u osnovi jako pozitivan i koristan, samo ga treba znati koristiti i postaviti se prema "prijatljima".
vade_mecum

#392 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by vade_mecum »

uglavnomja wrote:
Niemand wrote:
uglavnomja wrote:
Zasto ne kontas?

ima toliko restriktivnih opcija da stvarno nema potrebe za deaktivizacijom kao jedinom rjesenjem.

fb je u osnovi jako pozitivan i koristan, samo ga treba znati koristiti i postaviti se prema "prijatljima".
different strokes for different folks ;-) ima stvarno ljudi koji ne zele biti dio toga i kojima stvarno nije potreban. ovo pocinje liciti na diskusiju sa teme "biciklom kroz sarajevo" gdje sa jedne strane postoje bajkeri kojima je biciklo jedino prevozno sredstvo, dok sa druge strane postoje ljudi koji se oslanjaju na gradski prevoz i licni auto kao sredstvo mobilnosti...i jedni i drugi imaju svoje legitimne razloge i jedni drugima se ne mogu nacuditi zasto ne mjenjaju navike :D
Niemand

#393 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by Niemand »

uglavnomja wrote:

Meni to nije bilo zanimljivo, nit sam imala nesto pretjerano za podijeliti sa ljudima. Oni ljudi, sa kojima sam zeljela podijeliti ista iz svog zivota il eto znati iz njihovog, i danas logicno sjedemo na kafu i ne propustim nista bitno. Naravno, tu je i ogroman broj ljudi koji sam zadnji put vidjela i cula na fb. :D :lol:

Meni deaktiviranje jeste bilo rjesenje jer nisam kontala sta cu ja tu uopce. Skajp npr mi je super, cujem se i vidim sa kim hocu, al fb svijet ipak nije moj svijet.

I kolko ja znam, nisam jedina.
uglavnomja

#394 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by uglavnomja »

Niemand wrote:
uglavnomja wrote:

Meni to nije bilo zanimljivo, nit sam imala nesto pretjerano za podijeliti sa ljudima. Oni ljudi, sa kojima sam zeljela podijeliti ista iz svog zivota il eto znati iz njihovog, i danas logicno sjedemo na kafu i ne propustim nista bitno. Naravno, tu je i ogroman broj ljudi koji sam zadnji put vidjela i cula na fb. :D :lol:

Meni deaktiviranje jeste bilo rjesenje jer nisam kontala sta cu ja tu uopce. Skajp npr mi je super, cujem se i vidim sa kim hocu, al fb svijet ipak nije moj svijet.

I kolko ja znam, nisam jedina.

meni su dragi ljudi uglavnom daleko od mene ... ili ja od njih, nebitno. razilazimo se od 92. cak i dan danas neko dobije novu adresu negdje daleko.
o tome ja pricam. o ljudima koje pamtim kao klince, a sad su ono u najboljim godinama :D i slike su nam jedini izvor informacija.

a potrebe su individualne. to stoji.

vade mecum, vidis razlika je u tome kad neko kaze nemam fb jer mi ne treba. i to postujem.
a drugo je kad kaze deaktivirao sam profil jer mi se ne svidja ono sto se desava tamo. e ovo ne razumijem. jer ispade da fb(-prijatelji) kontrolise vlasnika profila, a ne obrnuto.
EldinFromSa

#395 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by EldinFromSa »

Naravno tu je i faktor "što meni ovo treba". Kad vidim šta je večini smiješno i zanimljivo, kakvi se komentari pišu, šta obuhvataju sva "zanimanja" i interesovanja omladine a i starijih, na šta je spao humor u Sarajevu i u BiH a i šire, tačno mi muka. A takve stvari se jednostavno ne mogu zaobići. Radije neću da znam čim sam okruzen i pored koga prolazim gradom, s kim dijelim vazduh i smog, osjećam se bolje i manje usamljeno u svojim specifičnim mislima i idejama. :D
Lično, ne mislim da facebook kontroliše mene ali neke stvari se same od sebe nameću da se vide i pročitaju ako si već tu. Nije da ja sebe smatram sebe boljim od nekoga, daleko od toga, ali nabijem ih ja ne dršku od stomaka, da prostiš. :D
vade_mecum

#396 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by vade_mecum »

uglavnomja wrote:vade mecum, vidis razlika je u tome kad neko kaze nemam fb jer mi ne treba. i to postujem.
a drugo je kad kaze deaktivirao sam profil jer mi se ne svidja ono sto se desava tamo. e ovo ne razumijem. jer ispade da fb(-prijatelji) kontrolise vlasnika profila, a ne obrnuto.
ovo ti je kao kada neko prestane izlaziti na neka mjesta jer mu se ne svidja ponasanje nekih ljudi ili sta ja znam iz nekog drugog razloga, a ti kazes nemoj obracati paznju na njih...ne znam sta se tu posebno ima ili nema shvatiti :D
uglavnomja

#397 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by uglavnomja »

EldinFromSa wrote:Naravno tu je i faktor "što meni ovo treba". Kad vidim šta je večini smiješno i zanimljivo, kakvi se komentari pišu, šta obuhvataju sva "zanimanja" i interesovanja omladine a i starijih, na šta je spao humor u Sarajevu i u BiH a i šire, tačno mi muka. A takve stvari se jednostavno ne mogu zaobići. Radije neću da znam čim sam okruzen i pored koga prolazim gradom, s kim dijelim vazduh i smog, osjećam se bolje i manje usamljeno u svojim specifičnim mislima i idejama. :D
Lično, ne mislim da facebook kontroliše mene ali neke stvari se same od sebe nameću da se vide i pročitaju ako si već tu. Nije da ja sebe smatram sebe boljim od nekoga, daleko od toga, ali nabijem ih ja ne dršku od stomaka, da prostiš. :D

ovaj "faktor "što meni ovo treba" je razlog sto je vise od pola prijatelja sakriveno :D

uz duboko razocarenje pojedincima, koji su izgledali citav zivot pametni i normalni ...
uglavnomja

#398 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by uglavnomja »

vade_mecum wrote:
uglavnomja wrote:vade mecum, vidis razlika je u tome kad neko kaze nemam fb jer mi ne treba. i to postujem.
ovo ti je kao kada neko prestane izlaziti na neka mjesta jer mu se ne svidja ponasanje nekih ljudi ili sta ja znam iz nekog drugog razloga, a ti kazes nemoj obracati paznju na njih...ne znam sta se tu posebno ima ili nema shvatiti :D
pa shvatiti razlika izmedju stvarnog i virtualnog svijeta :-)
vade_mecum

#399 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by vade_mecum »

uglavnomja wrote:
vade_mecum wrote:
pa shvatiti razlika izmedju stvarnog i virtualnog svijeta :-)
kakve to veze ima? :-) mislim, mozes li shvatiti da postoji populacija ljudi koja NE ZELI biti prisutna na drustvenim mrezama. tebi je FB ok jer si u kontaktu sa rajom i rodbinom koja zivi vani. kod mene je situacija takva da imam prijatelje i rodbinu s kojima sam odrzavao kontakt i prije i poslije FB, kao i veliki dio rodbine s kojima nista nisam postao blizi uprkos postojanju FB.
Niemand

#400 Re: Prenemaganje na Facebook-u?

Post by Niemand »

uglavnomja wrote:

meni su dragi ljudi uglavnom daleko od mene ... ili ja od njih, nebitno. razilazimo se od 92. cak i dan danas neko dobije novu adresu negdje daleko.
o tome ja pricam. o ljudima koje pamtim kao klince, a sad su ono u najboljim godinama :D i slike su nam jedini izvor informacija.

a potrebe su individualne. to stoji.
Razumijem, naravno, lakse je nekog naci preko fb ako nemate kontakt. Al inace, daljina ne mora znaciti iskljucivo fb, imam skajp, viber nemam al isto je oke, mada meni se ne svidja jedino sto si stalno dostupan.

Mnoge stvari se jesu promjenile i tesko je navici ljude oko sebe na pocetku da nemas fb, kasnije se naviknu, pretezno.

Jedino sto mi je zao sto nisam zapisala sebi kad je kome rodjendan, cisto da se nekad sjetim i sama. :mrgreen:
Post Reply