Xray wrote:Hrvatska je bolja od BiH, u gotovo svakom aspektu. Zapravo Hrvatska je bolja od BiH, za nekih 50 godina, i ta se razlika u godinama svaki dan (ili izborni ciklus) povecava. Necu ulazit u prirodne ljepote jer ih svaka drzava ima... Ali ako cemo pricat o industriji, administraciji, obrazovanju,
kulturi (i ponasanja), Hrvatska je za BiH isto sto je Austrija za RH.
Jednostavno Hrvatsku su historijski odgojile puno razvijenije drzave od nje same, kao sto su Austrija i Italija. A nas tko? ...Turska? ...Srbija?
Bosna je jedino bolja od HR sto im je stanovnistvo mlade... ali kakve koristi ima Bosna od toga kad pola radno sposobnog stanovnistva je nezaposleno... Tu je i razlika u mentalitetu... (pogodite ciji je progresivniji). Mi imamo najNEefikasniji parlament u europi... Ohole i nezaineresirane politicare (nema potrebe govorit da su korumpirani jer to svi vec znamo) koje nijedna afera nemoze maknut s pozicije. U RH je obrazovanje je uskladeno potrebama trzista, od 2009 uveli "vanjsko vrednovanje", boga pitaj kad ce kod nas.... Gledeo sam reportazu na HRT-u kako dolazi bruku studenata iz zapadne europe i S. Amerike u Zagreb da studiraju medicinu (na engleskom j.) jer im je jeftinije nego u maticnoj drzavi...
Certifikat je dodijelila agencija Europske komisije CeQuint, i to prvi put u u cijeloj EU. Studij pohađa oko 250 studenata iz 29 zemalja, od članica EU, preko SAD-a, do Kanade. Programe medicine nude i neka druga sveučilišta u Hrvatskoj, poput medicine u Splitu, a od ove godine i Stomatološki fakultet u Zagrebu, što je na predstavljanju certifikata istaknuo zagrebački rektor Damir Boras.
http://www.24sata.hr/news/medicinski-fa ... -eu-409823
Kod njih su kvalitetnije organizirane srednje skole (sa boljom nastavom) nego nasi "najprestizniji" fakulteti. - Ovo govorim iz licnog iskustva.
U nas su jos dosta kompanija drzavna imovina bez ikakve konkurencije kojom bi krajnji korisnik dobio bolju uslugu... npr. Telecom ...Elktroprivreda.
Gdje su tek GRAS i ostali relikti proslog sistema...
Dug Grasa iznosi preko 116 miliona KM, a u vrhu liste najvećih dužnika su i Rudnici Kreka Tuzla sa 110 miliona KM duga.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/upitno-p ... /160415088
Koliko tek oni izvajaju za kulturu, a koliko mi? Koliko oni imaju festivala/koncerata/
muzeja (novih svake godine), a koliko mi?
Kod njih imas puno veci pristup informacijama o drzavnoj upravi i organizaciji (...koji ti papir treba), a da ne pricam o puno liberalnijem drustvu nego sto smo mi, po pitanjima kao sto su pobacaj, LGBT, legalizacija marihuane, slabiji utjecaj religije na drustvo/politiku.
Ukratko ...RH je sve ono sto smo mi trebali bit, da nismo lijeni i glupi.