Bihać / V Korpus A RBiH
- sinuhe
#376 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Vrlo malo Banjalucana je izbjeglo na teritorij BiH u pravcu Travnika. Osim toga do samog kraja rata jos je bio znacajan broj Bosnjaka i Hrvata u BL.
-
swanfilter
#377 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Jeste ranjen. U jednom od ovih dokumentaraca se i to spominje .. Malo je falilo da ga zarobe. Kakva bi to scena bila, ne mogu nit zamisliti ..Max Bunker wrote:Necu da kvarim temu ali o " Labudovima " ja od pravih boraca, nisam cuo nista pozitivno i fino. Prica ide u fazonu da su prvi bili kada se trebalo slikati a kada se trebalo boriti, prvo pare pa borba ( sa njima je bilo i nekih problema na Nisickoj, kako sam cuo od ljudi iz Olova ).
Jel' istina ovo da je Mladic ranjen u borbi sa 505. brigadom ?
Na ovome snimku se to spominja, odnosno akcija " Breza " i napad na Buzim ( ranjavanje se spominje na 04:04 ).
- Gojeni H
#378 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Patriotska raja voli Krajisnike, ali su ljudi iz Buzima vjerovatno jedno 10 stepenica iznad.
Konstatacija da Buzimljani ne kotiraju visoko zbog kvislinga Abdica nije na mjestu. Barem sto se tice nas ohrdjalih boraca i raje s kojom se ja druzim.
Sto se tice ljudi iz Sapne i Teocaka, to je posebna prica za svakog onog ko je ratovao u II korpusu i susreo se s tim ljudima.
Nema pojma koje godine i kako se mjesto zvalo ali je znaci 206-a i Sapna. Dali nam dvojicu vodica. Malom izvidjacu 16 godina a drugom 50 i koja i covjek ima problema s nogom (truba mi bilo da pitam jel s protezom ili sta je).
A obojici kapa dole i za znanje i hrabrost.
To nigdje prije a vala ni poslije nisam vidio. Potpuna mobilizacija i ne samo to, ovim ljudima nije bila potrebna vojna policija. Svi idu k´o jedan.
Labudove sam ja vidio u akciji. Dobri borci, vecinom podrinjska omladina.
Malo off topic, izvinjavam se.
Konstatacija da Buzimljani ne kotiraju visoko zbog kvislinga Abdica nije na mjestu. Barem sto se tice nas ohrdjalih boraca i raje s kojom se ja druzim.
Sto se tice ljudi iz Sapne i Teocaka, to je posebna prica za svakog onog ko je ratovao u II korpusu i susreo se s tim ljudima.
Nema pojma koje godine i kako se mjesto zvalo ali je znaci 206-a i Sapna. Dali nam dvojicu vodica. Malom izvidjacu 16 godina a drugom 50 i koja i covjek ima problema s nogom (truba mi bilo da pitam jel s protezom ili sta je).
To nigdje prije a vala ni poslije nisam vidio. Potpuna mobilizacija i ne samo to, ovim ljudima nije bila potrebna vojna policija. Svi idu k´o jedan.
- SkyLimit
#379 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Kod nas se premalo govori i obilježavaju ratni uspjesi Armije BiH u skoro nemogućim uvjetima,bez omaložavanja,ali Hrvati od Domovinskog rata napraviše brend,oni uveliko obilježavaju bitke u kojima je bilans "sa naše strane poginula 2 a ranjena 4 borca,dok sa Srpske strane poginula 6 a ranjeno 8 boraca" ,dok se kod nas ako nije poginulo barem 30 ljudi(na obje strane) i nije računalo pravom bitkom.
Sad priča se da je toliki broj poginulih boraca Armije u Bosanskim bitkama često bilo uzrokovano vođenjem lošeg komandnog kadra i fanatizmom boraca,gdje se jurišalo i bezpotrebno ginulo i kad jeste i kad nije trebalo,ali to je već druga tema.
Sad priča se da je toliki broj poginulih boraca Armije u Bosanskim bitkama često bilo uzrokovano vođenjem lošeg komandnog kadra i fanatizmom boraca,gdje se jurišalo i bezpotrebno ginulo i kad jeste i kad nije trebalo,ali to je već druga tema.
Last edited by SkyLimit on 27/01/2013 17:13, edited 1 time in total.
-
Evetrone
#380 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Mi sve brzo zaboravimo nažalost,SLAVA SVIM POGINULIM BORCIMA ARBIH.
-
Max Bunker
#381 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ma gledajuci ovaj film ( gore sam stavio jedan od klipova ), saznao sam da je bila 506. brigada sastavljena od Kladusana, koji nisu bili izdajnici. Mene interesuje, jel' bilo nekih pokusaja od strane Abdica i cetnika, da ih vrbuju na svoju stranu ?Gojeni H wrote:Patriotska raja voli Krajisnike, ali su ljudi iz Buzima vjerovatno jedno 10 stepenica iznad.
Bas neki dan pricam sa jaranom i komsijom o akciji " Tigar ". Pa ja do neki dan ( do prije mjesec ) nisam nikada ni cuo za tu akciju a realno, to je akcija koja je kupila vrijeme u odbrani Krajine i spasila Bosnu i Hercegovinu. Briljantna akcija, uzeta na pamet a ne snagu. Kada je zavrsena, nasima je ostalo " samo da udju " u Kladusu. Komsija, koji je bio u Armiji, govori kada je cuo na radiju i u komandi ( ni komanda nije snala puno o akciji ) da je V.korpus presao na cetnicku snagu, poceo plakati i mislio da smo izgubili rat, da nam nema pomoci.SkyLimit wrote:Kod nas se premalo govori i obilježavaju ratni uspjesi Armije BiH u skoro nemogućim uvjetima,bez omaložavanja,ali Hrvati od Domovinskog rata napraviše brend,oni uveliko obilježavaju bitke u kojima je bilans "sa naše strane poginula 2 a ranjena 4 borca,dok sa Srpske strane poginula 6 a ranjeno 8 boraca" ,dok se kod nas ako nije poginulo barem 30 ljudi(na obje strane) i nije računalo pravom bitkom.
P.S.
Cak ima onaj dokumentarac o akciji, gdje jedan od ucesnika govori, kako otac nije zelio sa njim vise da razgovara misleci da mu je sin izdajnik. Abdiceva zena ( od Tigra ) prica, kako joj je dan pred akciju Tigar, ostavio vojnu knjizicu, da ako pogine, djeca znaju da nije izdajica i da je nastradao u AR BiH.
-
nemoguce vruce
#382 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ovo sto Gojeni veli za Sapnu i Teocak mogu samo potpisati. Treba se ustati kada se spomena ta ekipa. Jos kad se u obzir uzme geografski polozaj ta dva mala bosanka gradica, Drina, blizina granica sa Srbijom itd...respekt do neba.Gojeni H wrote:Patriotska raja voli Krajisnike, ali su ljudi iz Buzima vjerovatno jedno 10 stepenica iznad.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#383 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Moze li iko od forumaša (po mogucnosti Krajišnika) da približi nama "smrtnicima" doprinose 505-e na teritoriji RH tokom Oluje. Mislim konkretno na Dvor na Uni, Gornji i Donji Žirovac.
Hvala
Hvala
-
user_friendly
#384 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Pričao mi je čovjek, penzionisani major VFBIH, pukovnik i pilot JNA, komandat 3. Operativne za vrijeme rata, kasnije je prebačen u Štab Ratnog zrakoplovstva. Rijetko priča o ratu, nije neki Alijin fan, ni Dudak mu baš nije mio, ali kaže za Nanića "da se takvi kao Izet rijetko rađaju, tom momku je jednostavno ležalo ratovanje. Bio je vojničina, i ljudina". I stvarno o tim momcima, bužimljanima, se priča sve najbolje. Iskazali su nevjerovatan heroizam i požrtvovanost, ali i ubitačnu efikasnost (u šta se i đeneral Mladić mogao uvjerit, lično). Slava im!
-
nemoguce vruce
#385 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Rahmetli Izet Nanic je bio gazija u punom smislu te rijeci.user_friendly wrote:Pričao mi je čovjek, penzionisani major VFBIH, pukovnik i pilot JNA, komandat 3. Operativne za vrijeme rata, kasnije je prebačen u Štab Ratnog zrakoplovstva. Rijetko priča o ratu, nije neki Alijin fan, ni Dudak mu baš nije mio, ali kaže za Nanića "da se takvi kao Izet rijetko rađaju, tom momku je jednostavno ležalo ratovanje. Bio je vojničina, i ljudina". I stvarno o tim momcima, bužimljanima, se priča sve najbolje. Iskazali su nevjerovatan heroizam i požrtvovanost, ali i ubitačnu efikasnost (u šta se i đeneral Mladić mogao uvjerit, lično). Slava im!
Ta ljudina, NIKADA nije na svoje vojnike zagalamio, iako su znali pocesto napraviti neku gresku. Jedino bi znao, i to veoma blagim tonom toj osobi reci" E, to se bas od tebe nisam nadao..."
Nakon takvog nacina "ukora", moral vojnika bi se dizao u nebesa, a vojnik koji je napravio gresku, postidjen pred svojim saborcima, bi u sljedecoj akciji davao duplo veci maximum nego sto je bilo potrebno.
Molim Allaha dz.s. da rahmetli Nanicu podari dzenetske basce.
- smurf
#386 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Mislim da sam vec na nekoj temi pisao, ali neka anegdote i ovdje.
Oktobar '95. mi u Krupi, nekakva samoposluga, pijemo lasku i lik iz 505-e pita: "Je l' istina da kod Vas ima Srba u vojsci?", rekoh mu: "Ako si mislio na pravoslavce, toga ima. Ima i Srba ali u nasoj jedinici ne znam nikoga takvog"
Kaze on "Ma ja, to, to mislim... Joooj kako bih ja volio jednog vidjeti". A lik ratnik od glave do pete, vidis ti na njemu da je on sav u ratu, prava zivotinja i raja me malo zabrinuto pogledase vjerovatno strahujuci da ovaj ne bi napravio kakvu pizdariju, medjutim ja mu pokazem svog jarana; "Evo ti ga, ovo je Slobo, jedan od pravoslavaca u nasim redovima od prvog dana". Lik 'vako
"Ma jesi li ti stvarno Srbin?", a Slobo ce mu:"Ako mislis pravoslavac, jesam". Kaze lik: "Mala daj svima po pivu, a Slobi dvije!!!NE! SLOBI DAJ KARTON"
Cekajuci komandu za daljim pokretima i eventualnom napretku ka Banja Luci dodje haber da je dogovoreno primirje i da se treba potpisati kraj rata. Dio jedinice je slavio sto je napokon dosao kraj "cirkusu", dio je bio nikakav jer smo se nadali da cemo ih protjerati jednom za sva vremena... Ni jednog Krajisnika ne vidjeh da se radovao primirju, cak su govorili kako ih je Did zajebo. A Did je rahmetli Alija Izetbegovic.
Oktobar '95. mi u Krupi, nekakva samoposluga, pijemo lasku i lik iz 505-e pita: "Je l' istina da kod Vas ima Srba u vojsci?", rekoh mu: "Ako si mislio na pravoslavce, toga ima. Ima i Srba ali u nasoj jedinici ne znam nikoga takvog"
Cekajuci komandu za daljim pokretima i eventualnom napretku ka Banja Luci dodje haber da je dogovoreno primirje i da se treba potpisati kraj rata. Dio jedinice je slavio sto je napokon dosao kraj "cirkusu", dio je bio nikakav jer smo se nadali da cemo ih protjerati jednom za sva vremena... Ni jednog Krajisnika ne vidjeh da se radovao primirju, cak su govorili kako ih je Did zajebo. A Did je rahmetli Alija Izetbegovic.
-
Max Bunker
#387 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Mislim da ovdje ( u prici o 505. buzimskoj ) ima materijala za Avdu Huseinovića. Mogao bi se snimiti film posebno o brigadi pa onda posebno o operaciji " Tigar ". Ne treba puno novca ( naslo bi se i raje da to finansijski pogura ) a materijala koliko hoces. 
- scooby_dooby_doo
#388 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
jest autonomasi su imali "babu",a mi dida(aliju izetbegovica)
- scooby_dooby_doo
#389 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
"U SLOBODI DA ZIVITE,
ZIVOTE SMO DALI,
SACUVAJTE NAM BOSNU,
DA UZALUD NISMO PALI"
Izet Nanic
ZIVOTE SMO DALI,
SACUVAJTE NAM BOSNU,
DA UZALUD NISMO PALI"
Izet Nanic
-
racionalista
#390 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
graničari pravi 
meni su fascinantni i ljudi oko goražda i ta njihova sposobnost i dovitljivost da se suprotstave i odbrane
meni su fascinantni i ljudi oko goražda i ta njihova sposobnost i dovitljivost da se suprotstave i odbrane
-
udrch
#391 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Gojeni H wrote:Patriotska raja voli Krajisnike, ali su ljudi iz Buzima vjerovatno jedno 10 stepenica iznad.
nisam nikad čuo da su se Labudovi izvlačili i da su bili plaćenici..mislim da je to bila najmobilnija brigada i da je bila svagdje..jesu bili opremljeni, ali i izuzetno hrabri..
-
rasuta_riza
#392 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
malo koje su me slike ganule kao ove,svaka vam čast i poštvanje momci,zahvaljujući vama i ovakvima koji ste sinovi onih što se boriše za Bosnu,znam da nisam zalud ranjavan,..srce mi je veliko kao kuća gledajući vas!argyle wrote:Sinovi Buzimskih vitezova - Air soft klub Crna Munja
https://www.facebook.com/pages/CRNA-MUN ... ts&fref=ts
-
nemoguce vruce
#393 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Gazija, junak, ljudina.
Poslusajte zadnje rijeci ovog gazije na ovom klipu...
- ZV Keli
#394 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
sasamatic wrote:Inace svi ostali imaju pravo praktikovati svoju vjeru, samo muslimane treba odviknuti od toga, to mi je dobro poznata teza.It_is_a_Leclerc wrote:U knjizi "Smrt Jugoslavije" čiji su autori dva strana novinara piše da su Srbi bili spremni prodati pola vojnih zaliha za samo pola fanatizma i motiva s kojim su Bošnjaci/Muslimani ulazili u borbe. Također, Krajišnici sa smijehom prepričavaju javljanja na Radio etnički očišćenog Prijedora na kojem se građane rubnih sela pozivalo da iznose kante vode i napoje "heroje" koji su, iz nekazanih razloga, bježali prema Banjaluci.
Što se tiče islamizacije ove brigade, ona se, nažalost, nije islamizirala ni manje, ni više nego bilo koja druga. Možda bi bilo bolje da do toga nije došla, ali eto.. Šta da se radi..
Što se tiče Izeta Nanića - veliki heroj ! Nadam se da će, kad-tad, svanuti dan kad će se nalogodavci njegovog i ubistva Irfana Ljubijankića, privesti licu pravde.
Da se ovi lavovi nisu borili na nacin kako im zapovjeda islam, vidio bi negativne statisticke podatke o silovanjima, ubijanjima civila i drugom necasnom ponasanju, poput onog kojeg su upraznjavale srpske snage. Njih su cak svecenici blagosiljali kad su kretali u krvolocne pohode silovanja, ubijanja, klanja, ponizavanja.
Ovi ljudi su se casno borili za svoju vjeru , narod i drzavu, a ti naravno nikad neces znati kakav je osjecaj stati pred brojcano i materijalno nadmocnijeg neprijatelja, bez straha s vjerom u Allaha dz.s.. To je nesto neopisivo i bez te vjere nikad ne bi postigli ovakav stepen herojstva.
- ZV Keli
#395 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Sto se cudite herojstvu Bosnjaka iz tog dijela Krajine kada su oni potomci ljudi kao sto je Mujo Hrnjica,zna li su sta ih ceka dok su moji starci 92. se vjencali mene cekali,prst u uho i cuj rat,ali su ipak mnogo ranije skontali od vecine Sarajlija koji su mahali titinim slikama i zastava zemlje od koje su se par mjeseci ranije odvojili,ali i ta vecina ljudi je ipak u maju skontali sta i kako.
izvinjavam se na offtopicu morao sam samo napraviti paralelu nas iz ovog dijela i njih iz onog dijela Republike
izvinjavam se na offtopicu morao sam samo napraviti paralelu nas iz ovog dijela i njih iz onog dijela Republike
- ZV Keli
#396 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Zato sto su nas za vrijeme kapitalistickog rezima i komunistickog rezima ucili da ne treba se skolovati,da trebamo samo na zemlji raditi.Ostalo se slazem,samo ovo Unsko-sanski kanton je 99% bosnjacki,ono malo Hrvata sto ima su bili u Armiji(informacija jarana iz Bihaca)i nema potrebe da se ne postujuakibhf wrote:Evo i ja ću pokušati da doprinesem temi. Odmah da napomenem da i sam rodom potičem iz Bužima.
U Krajini je mentalitet vrlo specifičan, kako u odnosu na ostatak BiH, tako i unutar same Krajine.
U ex jugoslaviji općina sa najviše nepismenog stanovništva je bila Velika Kladuša.
Rekao bih i inače, da su ljudi sa ovih prostora, posebno Bošnjaci, nisi dugo vremena imali nekog afiniteta prema obrazovanju. Često se znalo desiti da Srbi prodaju imovinu ili šalju djecu kod rodbine u veće gradove da se školuju, da bi se ta djeca poslije vratila i bili na dobrim pozicijama u društvu. Kod Bošnjaka to i nije bio običaj.
Kako prije tako i poslije rata u Cazinu i Bužimu stanovništvo je bilo vrlo religiozno, dok npr u Bihaću ili Krupi ta religioznost i nije bila posebno izražena. I dan danas bi bilo nezamislivo da Hrvat ili Srbin živi u Bužimu, a u Bihaću ima dosta Hrvata koji se apsolutno poštuju. Još jedna osobina je ta nevjerovatna tvrdoglavost. To se vidjelo posebno kod slučaja autonomije Fikret Abdića. Brat će na brata pucati , al se svog mišljenja odreći neće. I dan danas u Bužimu žive vrlo tempramentni ljudi kojima neće puno faliti da se potuku, da se posvađaju i slično. Sve se ovo vidjelo u ratnim okolnostima u kojima sve ovo ipak u velikoj mjeri doprinjelo da se BiH očuva i da na prostorima Krajine Bošnjačko stanovništvo opstane. U svakom slučaju Bužimu, koje je malo mjesto, treba posvetiti posebnu pažnju. Ne vjerujem da igdje na svijetu od tako malo ljudi ima tako puno heroja.
- HB_BHF
#397 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Definitivno najveći bužimski vitez. Nevjerovatno koliko je taj čovjek inteligentan bio...
S obzirom da sam iz Bužima, imao sam i imam i danas priliku slušati događaje ovih ljudi. Sama ta priča te natjera da se naježiš sav, a mogu misliti kako je tek njima bilo.
Međutim, danas oni najhrabriji ljudi iz Bužima su povučeni, bez ikakvog državnog primanja, dok se ovi neki ratni profiteri šepure i hvale svojim "ratnim akcijama", a Bog zna gdje su se sakrivali sve.
Žalosno je i to isto što je komandant Nanić ubijen pred kraj rata (možda) od strane naših ljudi, samo što je to javna tajna, i nadam se da će se uskoro pokrenuti istraga za ovo sramotno djelo.
Ali kao što njegova majka kaže za njega: "Bog ga na vrijeme dao, Bog ga na vrijeme uzeo."
A i on je sam jedne prilike rekao "... i poslije rata je rat"...
Nek ti je rahmet duši komandante!
Last edited by HB_BHF on 18/07/2013 18:24, edited 1 time in total.
-
theTruePath
#398 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Extra tema

-
iz zadnje klupe
#399 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ono sto je meni zanimljivo u vezi tog kraja su neke kontradiktornosti, recimo vrlo su nacionalno i vjerski svjesni sebe a u sto vrijeme ne negiraju povezanost sa Hrvatima (zna se odakle su porijeklom),nosnje muske ono bijele kod kod Slavonaca ili bunjavaca govore ko Hrvati kruh, ili kad kazu npr moj stric Muharem (upiš pravi) i imaju specifican naglasak, potpuno razlicit od ostatka Bosne, ko ga zna uvijek moze znati da je covjek iz tog kraja.
Ovo za hrabrost, oni su uvijek bili granicari, Hasburgovci su konstantno kidisali na njihove granice tako da postoji taj vojnicki mentalitet
Ovo za hrabrost, oni su uvijek bili granicari, Hasburgovci su konstantno kidisali na njihove granice tako da postoji taj vojnicki mentalitet
-
theTruePath
#400 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
iz zadnje klupe wrote:Ono sto je meni zanimljivo u vezi tog kraja su neke kontradiktornosti, recimo vrlo su nacionalno i vjerski svjesni sebe a u sto vrijeme ne negiraju povezanost sa Hrvatima (zna se odakle su porijeklom),nosnje muske ono bijele kod kod Slavonaca ili bunjavaca govore ko Hrvati kruh, ili kad kazu npr moj stric Muharem (upiš pravi) i imaju specifican naglasak, potpuno razlicit od ostatka Bosne, ko ga zna uvijek moze znati da je covjek iz tog kraja.
Pa stoljecima su bili "na ratistu" gdje su branili osmanlije,onda su taj mentalitet izgradili
A kruh,stric itd to mnogi bosnjaci koriste i van Krajine,kao sto je i tata zamjenio babu medju mnogim bosnjacima.Sve su to nasi nazivi
A bilo kako bilo jedno im se ne moze negirati najbolji bosnjacke gazije su dali