Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

oridjidji

#376 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by oridjidji »

insomnia78 wrote:
Zgoljo wrote:Ne vidim da komenirate ovog naseg Halima na Medjunarodnom aerodromu u Becu.Ima covjek bradu,klanja,ima prostoriju,sve zivo.Niko ga nikad ni poprijeko pogledao nije,nije sigurnosna prijetnja,nije zglave opasan jebemti.
I koje je objasnjenje,mi necemo biti vehabisticka kozojebina kao Austrija?
Pa ne hoda covjek po sumnjivim predavanjima
Imaju gore gore nego mnoge ovdje, jedan od njih je Nedzad Balkan ili ti ga Ebu Muhamed, njega kad cunes, Nusret i Bilal ti postanu liberalni, kako je taj radikalan, a Hajrudin Ahmetovic je dzamija sa dvije minere, liberal za ove ovdje pomenute. :D
oridjidji

#377 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by oridjidji »

SpecialOffer wrote:@oridjidji kralj relativizacije i spina :lol:

Ides li ti na ta predavanja?

U 10 godina otisao na 5-6 predavanja. Zadnji put slusao Pezica na Ilidzi, nisam ni zapamtio temu, koliko je interesantna bila. :D

Jesam li terorista? Prijetnja?
SpecialOffer

#378 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by SpecialOffer »

oridjidji wrote:

U 10 godina otisao na 5-6 predavanja. Zadnji put slusao Pezica na Ilidzi, nisam ni zapamtio temu, koliko je interesantna bila. :D

Da li si terirista ili prijetnja ne znam ali da si kralj relativizacije, jesi.
Connaisseur Karlin

#379 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by Connaisseur Karlin »

oridjidji wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
oridjidji wrote:
Da neko trazi tu nedjelju slobodnu, dobio bi je, a nju bi zamjenio drugi radni dan. Misa traje duze nego dnevni namazi i moze se porediti jedino sa dzumom.
Ne uvijek! Ovisi od vrste posla!
Ma ja , eto ko pojedincu tamo moze zabraniti da svoju pauzu na poslu iskoristi za molitvu? To je pitanje za kviska? :)
Ne moze zabraniti,ali kompanija ne moze ni uvijek biti u mogucnosti ponuditi vjerniku njegove zahtjeve.Takvi razgovori se vode tokom procesa zaposljavanja,
Zato vjernici moraju u svom zivotu pronaci kompromis u vezi licnih prioriteta,isto kao sto i ostatak populacije,ponekad mora u zivotu da bira prioritete vezane za posao.
XXS

#380 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by XXS »

oridjidji wrote: Imaju gore gore nego mnoge ovdje, jedan od njih je Nedzad Balkan ili ti ga Ebu Muhamed, njega kad cunes, Nusret i Bilal ti postanu liberalni, kako je taj radikalan, a Hajrudin Ahmetovic je dzamija sa dvije minere, liberal za ove ovdje pomenute. :D
Vidim, materija se poznaje i prepoznaje.
Znaci citalo se, slusalo se.

Da kojim slucajem i ti nisi uposlenik kakvog aerodroma? :D
Objasnilo bi aktivizam na temi. :lol:
adda_sa

#381 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by adda_sa »

howdy wrote:
oridjidji wrote:Bradonja na aerodrumu u Becu, kein problem

https://youtu.be/vwoa_ywlW4c

Bradonja na aerodrumu u BiH, big problem.

ovog su samo pokupili s ceste i natjerali da radi na aerodromu. haj ba ziv bio ohladi malo.
radila sam na beckom aerodromu do prije par mjeseci. decko je na pauzama dolazio kod nas na rucak. sjecam ga se jer je na iskaznici radnika aerdroma koja mu visi oko vrata pisalo bosansko ime i prezime, pa smo i pricali na bosanskom umjesto na njemackom.
sto se tice mesdzida na aerdromu, da postoji, vec par godina otkad su napravili novi treci terminal. stim sto nije iskljucivo mesdzid nego prostorija za vise konfesija...link sa slikama ispod
https://www.austrianwings.info/2013/12/ ... afen-wien/
insomnia78

#382 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by insomnia78 »

oridjidji wrote:
insomnia78 wrote:
Zgoljo wrote:Ne vidim da komenirate ovog naseg Halima na Medjunarodnom aerodromu u Becu.Ima covjek bradu,klanja,ima prostoriju,sve zivo.Niko ga nikad ni poprijeko pogledao nije,nije sigurnosna prijetnja,nije zglave opasan jebemti.
I koje je objasnjenje,mi necemo biti vehabisticka kozojebina kao Austrija?
Pa ne hoda covjek po sumnjivim predavanjima
Imaju gore gore nego mnoge ovdje, jedan od njih je Nedzad Balkan ili ti ga Ebu Muhamed, njega kad cunes, Nusret i Bilal ti postanu liberalni, kako je taj radikalan, a Hajrudin Ahmetovic je dzamija sa dvije minere, liberal za ove ovdje pomenute. :D
Ne kazem da nemaju nego da ovom ciki sa videa izgleda nisu primamljivi
oridjidji

#383 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by oridjidji »

gospodja profiterka wrote:To sa sigurnosnom provjerom je malo nezgodno, ali neophodno. Sigurnosna provjera nije krivična istraga, već upravo to, provjera. Cilj joj je ustanoviti (ne)postojanje sigurnosne smetnje za rad na nekom osjetljivom mjestu, a ne kriminalnu prošlost provjeravanog. Sigurnosna smetnja ne mora uopće biti neka nezakonita djelatnost, čak ni prekršaj. Nije krivično djelo biti alkoholičar, ali jeste sigurnosna smetnja. Nije krivično djelo traćiti svoje novce u kladionici, ali jeste sigurnosna smetnja. Nije krivično djelo biti promiskuitetan, ali jeste sigurnosna smetnja.

Pretpostavljam da mu je sigurnosna dozvola uskraćena zbog kontakata s ljudima koji promiču vrijednosti i postupke koji su u suprotnosti s ustavom, sigurnosnim ili vanjskopolitičkim ciljevima države. Iako to samo po sebi nije krivično djelo, pa čak ni prekršaj, jeste sigurnosna smetnja za taj posao.

Žao mi je momka, možda je sasvim fin i pošten čovjek, ali svako ko se prijavljuje na sigurnosno osjetljivu poziciju na samom početku bude informiran da podliježe provjeri i da mu dozvola može biti uskraćena. Kad potpišeš prvi ugovor na određeno prihvataš te uvjete.

Problematičan je samo prilog FTV-a koji je, čini mi se, baš kompromitirao čovjeka na čistu miru. Tu bi mogao tražiti poravnanje. Mislim da ima i pravo žalbe na odluku o neizdavanju sigurnosne dozvole, ali to pije vode samo ako sigurnosna smetnja bude uklonjena. Ako on još uvijek pohodi takve skupove i namjerava ih pohoditi i dalje teško da može nešto postići žalbom.
Odes na predavanje selefije i postanes sigurnosna prijetnja, odes u kladionicu, krcmu, kupleraj, to je sigurnosna smetnja. Pa da tako vrijednujemo stvari u drzavnoj sluzbi,biljke bi morale raditi, a ne ljudi.

Meni je ok ovu pricu mljeti negdje u nekom drugom sredjenijem drustvu, gdje je standard ocekivanja podignut i postavljen na pravim vrijednostima, ali ovdje, sa svim problemima koje BiH ima, gdje ljudi umiru od gladi ili se zapale sami, ubiju radi nepravde sistema prema njima, njihovoj djeci, ta mi prica vala ne pije vode.
oridjidji

#384 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by oridjidji »

SpecialOffer wrote:
oridjidji wrote:

Da li si terirista ili prijetnja ne znam ali da si kralj relativizacije, jesi.
Kralj sam relativizacije jer kazem da ljudi koji su religiozni imaju jednako pravo da ucestvuju u vlasti i da im se uvazavaju temeljne slobode zagarantovane dostignucima nase civilizacije, kao sto je to pravo na vjerske slobode, pa i pravo na molitvu na radnom mjestu.

Jos da dodam, mene nervira sto se svakome ovdje sudi, po njegovome imenu, vanjskom imidzu, uvjerenju, a ne po rijecima i dijelima. Sam naslov teme mi je ove recimo degutantan.
adda_sa

#385 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by adda_sa »

[/quote]
Kralj sam relativizacije jer kazem da ljudi koji su religiozni imaju jednako pravo da ucestvuju u vlasti i da im se uvazavaju temeljne slobode zagarantovane dostignucima nase civilizacije, kao sto je to pravo na vjerske slobode, pa i pravo na molitvu na radnom mjestu.

Jos da dodam, mene nervira sto se svakome ovdje sudi, po njegovome imenu, vanjskom imidzu, uvjerenju, a ne po rijecima i dijelima. Sam naslov teme mi je ove recimo degutantan.[/quote]
:thumbup:
Last edited by adda_sa on 09/03/2016 01:37, edited 1 time in total.
Zgoljo

#386 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by Zgoljo »

oridjidji wrote:

Ako su te upratili ne prijavljuj se u drzavnu sluzbu.Jebiga,trebao si ranije mislit.
A jos ako si ikad parkirao auto u blizini kakve ambasade mozes ocekivati SIPU sve skupa sa kamerama Federalne.
oridjidji

#387 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by oridjidji »

XXS wrote:
oridjidji wrote: Imaju gore gore nego mnoge ovdje, jedan od njih je Nedzad Balkan ili ti ga Ebu Muhamed, njega kad cunes, Nusret i Bilal ti postanu liberalni, kako je taj radikalan, a Hajrudin Ahmetovic je dzamija sa dvije minere, liberal za ove ovdje pomenute. :D
Vidim, materija se poznaje i prepoznaje.
Znaci citalo se, slusalo se.

Da kojim slucajem i ti nisi uposlenik kakvog aerodroma? :D
Objasnilo bi aktivizam na temi. :lol:
Znanje prije rijeci i dijela, materija se upoznala prije njih, a i oni kad su se upoznali, prevazisli su se. :D

Nisam vala, u privatnom sam sektoru sav svoj zivot. Radim za druge.

Ne na temi sam iskljucivo iz tog razloga sto se o ljudima pretpostavlja, prema nebitnim stvarima, ime mu je drugacije, dobije etiketu, imidz mu je drugaciji dobije etiketu, vjera i rasa su mu drugaciji dobije etiketu, slusa rok, ne slusa narodnu ili obratno, dobije etiketu, navija za zelju, ne navija za sarajevo, dobije etiketu i td, to je besmisleno.

Zar u ovoliko godina svoga zivota u kojima nam je odredjeno silom da zivimo kako zivimo, nismo naucili da je takav nacin razmisljanja porazan. Eto svi biraju svoje, podobnih imena, stranaka, vjere, rase, ne mareci za njihove rijeci i dijela, vec za ovo pobrojano i gdje smo pristigli s takvim razmisljanjem? Po meni nigdje.
oridjidji

#388 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by oridjidji »

Zgoljo wrote:
oridjidji wrote:

Ako su te upratili ne prijavljuj se u drzavnu sluzbu.Jebiga,trebao si ranije mislit.
A jos ako si ikad parkirao auto u blizini kakve ambasade mozes ocekivati SIPU sve skupa sa kamerama Federalne.
:lol:

Yes. Napakovace mi sta.
oridjidji

#389 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by oridjidji »

oridjidji wrote:
Ne uvijek! Ovisi od vrste posla!
Ma ja , eto ko pojedincu tamo moze zabraniti da svoju pauzu na poslu iskoristi za molitvu? To je pitanje za kviska? :)
Ne moze zabraniti,ali kompanija ne moze ni uvijek biti u mogucnosti ponuditi vjerniku njegove zahtjeve.Takvi razgovori se vode tokom procesa zaposljavanja,
Zato vjernici moraju u svom zivotu pronaci kompromis u vezi licnih prioriteta,isto kao sto i ostatak populacije,ponekad mora u zivotu da bira prioritete vezane za posao.
To je posten i profesionalan odnos. Medjutim nama u BiH je tesko priznati da nam takvog odnosa manjka. Ne pristajemo svi na iste stvari i nismo svi isti, prema sebi svi redamo prioritete i pravimo kompromise.
kolegione

#390 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by kolegione »

Zgoljo wrote:
oridjidji wrote: Ako su te upratili ne prijavljuj se u drzavnu sluzbu.Jebiga,trebao si ranije mislit.
Imamo terorističke napade u BIH u procesu što se označava sa tendencijom rasta, sada nekog momka koji ide na derneke sa kojih su neki otišli u Siriju da zaposlimo na aerodrom i da se nadamo da je ipak umjeren i da mu se neko nece uvući u glavu i nagovoriti ga na neki stupidoidan potez.

U datom makro i mikro političko socijalnom trenutku nije pametno da se posjećuju ti tzv "paradzemati" i nadalje tu vam nije kriva SIPA i OSA nego IZ tamo tražite pravdu, te organizacije što umjerene što radikalne prokazala je IZ iz meni razumljivih razloga, no međutim možda vama to ne odgovara jer vam IZ kao krovna vjerska organizacija muslimana u BIH ne daje u vašoj duhovnoj naobrazbi ono što ocekujete ili se temeljno razilazite,

Pa onda idete tamo na dodatne časove, ali lijepo borite se da prokažete radikalne struje ili jednostavno kreirajte svoju zajednicu registrujte je i sebe kroz nju pokažite djelovanjem svojim da je postoje razlike između selefija i tamo nekih terorista i eto rješenog problema. No međutim dok se budu određeni ljudi raznosili po Bosni i diljem Europe i odsjecali glave a izgledali i ponašali se po istom paternu kao i vi normalno da vam je meta na ledjima, šta očekujete

Ja bih volio lično da je represija nad strujama koje se kriju po nekim maočama i nekim selima još veća da se odvoji žito od kukolja, ako ima žita uopšte tu.
Zgoljo

#391 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by Zgoljo »

kolegione wrote:
Zgoljo wrote:
oridjidji wrote: Ako su te upratili ne prijavljuj se u drzavnu sluzbu.Jebiga,trebao si ranije mislit.
Imamo terorističke napade u BIH u procesu što se označava sa tendencijom rasta, sada nekog momka koji ide na derneke sa kojih su neki otišli u Siriju da zaposlimo na aerodrom i da se nadamo da je ipak umjeren i da mu se neko nece uvući u glavu i nagovoriti ga na neki stupidoidan potez.

U datom makro i mikro političko socijalnom trenutku nije pametno da se posjećuju ti tzv "paradzemati" i nadalje tu vam nije kriva SIPA i OSA nego IZ tamo tražite pravdu, te organizacije što umjerene što radikalne prokazala je IZ iz meni razumljivih razloga, no međutim možda vama to ne odgovara jer vam IZ kao krovna vjerska organizacija muslimana u BIH ne daje u vašoj duhovnoj naobrazbi ono što ocekujete ili se temeljno razilazite,

Pa onda idete tamo na dodatne časove, ali lijepo borite se da prokažete radikalne struje ili jednostavno kreirajte svoju zajednicu registrujte je i sebe kroz nju pokažite djelovanjem svojim da je postoje razlike između selefija i tamo nekih terorista i eto rješenog problema. No međutim dok se budu određeni ljudi raznosili po Bosni i diljem Europe i odsjecali glave a izgledali i ponašali se po istom paternu kao i vi normalno da vam je meta na ledjima, šta očekujete

Ja bih volio lično da je represija nad strujama koje se kriju po nekim maočama i nekim selima još veća da se odvoji žito od kukolja, ako ima žita uopšte tu.
To nije paradzemat,momak je jasno potvrdio da pomenuti predavanja drzi u okvirima IZ BiH.

Opet ponavljam,nije problem u ovom jednom covjeku,ni prvi ni posljednji,problem je u tendenciji.Tendencija je da bi u nekoj buducnosti,ako se dozvole ovakve stvari,sigurnosno opasni mogli biti svi oni koji budu na Dzumanskom vazu nekog IZ normalnog muderiza.
Politiku ne mozemo iskljuciti,ovo je Bosna i Hercegovina.

Meni je to najvise problematicno.Šema je ovakva,ja sam u sigurnosnoj sluzbi,ja kazem ti si taj i ne moram za to ponuditi nikakve dokaze.
Jos kad znamo ko vedri i oblaci tim sluzbama razlog za zabrinutost je itekako opravdana,
Connaisseur Karlin

#392 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by Connaisseur Karlin »

oridjidji wrote:
To je posten i profesionalan odnos. Medjutim nama u BiH je tesko priznati da nam takvog odnosa manjka. Ne pristajemo svi na iste stvari i nismo svi isti, prema sebi svi redamo prioritete i pravimo kompromise.
Zato sam pitala: Kako narod u BiH dobija posao? Mozemo zakljuciti da ni drzava,ni kompanije,a ni pojedinci ne slijede protokol zaposljavanja! Znaci svi su odgovorni!
Zato u BiH danas postoji problem sa maramom,jer su zaposljavali i ignoriali problem,koji se povremeno pijavljivo u medijima,ali uspejsno ignorisan od drzave i religijske zajednice,ali i pojedianca koji su znali,ali su precutili; Zena u TR je dobila posao na Sudu ,radila je nekoliko mjeseci,bez marame,kad je dobila staln radnu poziciju ,odlucila je nositi maramu.Sudija u TR je pitao VTSV jer je bio upoznat sa zakonom o propisu oblacenja,i rekli mu da sam rijesi problem.U BiH religijska obiljezja Srba i Hrvata su problem,jer drzava BiH svjesno gazi svoje sekularne zakone.Sad imamo problem sa muskracem koji je izgubio posao ,jer je Ministarstvo Sigurnosti odlucilo iz sigurnosnih razloga udaljiti osobu sa posla.
Odlicno si napisao: svi moramo postaviti vlastitie prirotiete i praviti kompromise,kao sto sam upravo ranije to potvrdila. Prioriteti nisu iskljucivo religijski,postoji niz razloga,zasto tokom razgovora za novi posao,moramo pitati kompaniju o nasim prioritetima,a kompanija mora ponuditi odgovor.Kompanija mora pitati svakoga,dali imaju daljnja pitanja u vezi buduceg posla ili razlog za zabrinutost.
Ovakvi problemi su upravo rezultat nefunkcionalnog drustva.
kolegione

#393 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by kolegione »

zgoljo wrote: Ako su te upratili ne prijavljuj se u drzavnu sluzbu.Jebiga,trebao si ranije mislit.
[/quote]

Ja bih volio lično da je represija nad strujama koje se kriju po nekim maočama i nekim selima još veća da se odvoji žito od kukolja, ako ima žita uopšte tu.[/quote]
To nije paradzemat,momak je jasno potvrdio da pomenuti predavanja drzi u okvirima IZ BiH.

Opet ponavljam,nije problem u ovom jednom covjeku,ni prvi ni posljednji,problem je u tendenciji.Tendencija je da bi u nekoj buducnosti,ako se dozvole ovakve stvari,sigurnosno opasni mogli biti svi oni koji budu na Dzumanskom vazu nekog IZ normalnog muderiza.
Politiku ne mozemo iskljuciti,ovo je Bosna i Hercegovina.

Meni je to najvise problematicno.Šema je ovakva,ja sam u sigurnosnoj sluzbi,ja kazem ti si taj i ne moram za to ponuditi nikakve dokaze.
Jos kad znamo ko vedri i oblaci tim sluzbama razlog za zabrinutost je itekako opravdana,[/quote]

IZ je rekla da pazimo skim se druzimo to znaci da momak nema podrsku iste.
Ja ti rekoh iz okruzenja primjere kako sve funkcionira normalno, ali ti i dalje pricas o Dzumi i klanjanju... Sto je laz i paranoja. Nije sporan sto ide na dzumu i klanja nego sto ide tamo gdje ide.
Pa ako se zalio, tj misli da je upravu a ocigledno da ne misli tacnije zna sta je rizicno ponasanje, biti ce vracen, no medjutim ja mislim da nema te komisije i suda koji ce ga vratiti, ukoliko ne promijeni sporno rizicno ponasanje bar fiktivno. To mu je smjestila IZ svojim paradzematima i to je svima jasno.

Ko vedri i oblaci? Hoces referendum Dodice? Da bosnjacko tijelo nece priznavati OSu a ni SIPU dok na vrhu ti agencija ne bude SDA?
VjecitiStudent

#394 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by VjecitiStudent »

oridjidji wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ima li i Bingo mesdžid?
Nema koliko znam, to je svakako izrabljivacka firma. :)
Šta onda čekaju branioci vjerskih i ljudskih prava, zašto ne protestuju,zašto ne organizuju bojkot Binga?
Hoče li vlada TK raspravljati o tome, kako se u Bingu krše osnovna ljudska i vjerska prava?
Šta čekaju SAFF, bosnjaci.net, ..?
Bodkin

#395 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by Bodkin »

oridjidji wrote:

Jos da dodam, mene nervira sto se svakome ovdje sudi, po njegovome imenu, vanjskom imidzu, uvjerenju, a ne po rijecima i dijelima. Sam naslov teme mi je ove recimo degutantan.
Ali se pravis da ne vidis razliku izmedju religioznih ljudi. Po tebi su svi isti, a mi svi svojim ocima vidimo da nisu
agent_zero

#396 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by agent_zero »

Jel to i na ovoj smećarskoj temi ima advokata tih bradatih i zaostalih primitivaca?

Strašno...
mirza_15

#397 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by mirza_15 »

VjecitiStudent wrote:
oridjidji wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ima li i Bingo mesdžid?
Šta onda čekaju branioci vjerskih i ljudskih prava, zašto ne protestuju,zašto ne organizuju bojkot Binga?
Hoče li vlada TK raspravljati o tome, kako se u Bingu krše osnovna ljudska i vjerska prava?
:facepalm:
m_l

#398 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by m_l »

adda_sa wrote: radila sam na beckom aerodromu do prije par mjeseci. decko je na pauzama dolazio kod nas na rucak. sjecam ga se jer je na iskaznici radnika aerdroma koja mu visi oko vrata pisalo bosansko ime i prezime, pa smo i pricali na bosanskom umjesto na njemackom.
sto se tice mesdzida na aerdromu, da postoji, vec par godina otkad su napravili novi treci terminal. stim sto nije iskljucivo mesdzid nego prostorija za vise konfesija...link sa slikama ispod
https://www.austrianwings.info/2013/12/ ... afen-wien/
Da, sasvim normalna stvar, mnogi svjetski aerodromi imaju prayer room.
oridjidji

#399 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by oridjidji »

VjecitiStudent wrote:
oridjidji wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ima li i Bingo mesdžid?
Postavljas glupa pitanja.Predstavljas stvari kao da su iskljucivo crne i bijele, kao da nema sive i ocekujes odgovor. Mislis li zaista da u Bingu nema onih koji svoju molitvu obave na vrijeme unutar prostora svoje firme? Vrlo vjerovatno ima, kao i onih kojim se to brani. Pricamo o kompaniji koja zaposljava par hiljada ljudi. Vlada TK treba raspravljati o prioritetnijim stvarima, pogotovo o nekim firmama koje ne nude ni sto Bingo nudi svojim radnicima, poput AIDE, DITE, KONJUHA, koja je od radnika i njihovih prava napravila ruglo. Pitanje gladnog stomaka je bitnije od pitanja molitve na radnom mjestu, gladan stomak je ne izvrsava najbolje, međutim ako je nečija želja da molitvu na radnom mjestu i pita za pomenuto pravo i to mu neko ne ospori jer je to pravo pojedincu zagarantovano, kome to treba da smeta? Treba da nas brine osporavanje toga prava, ali mi imamo jos prava koja se gaze, pa o njima ne raspravljamo ovdje sa istim zarom ko sto se to radi na ovoj temi.
oridjidji

#400 Re: Musliman,vjernik,brada i aerodromi.

Post by oridjidji »

oridjidji wrote:
Zato sam pitala: Kako narod u BiH dobija posao? Mozemo zakljuciti da ni drzava,ni kompanije,a ni pojedinci ne slijede protokol zaposljavanja! Znaci svi su odgovorni!
Zato u BiH danas postoji problem sa maramom,jer su zaposljavali i ignoriali problem,koji se povremeno pijavljivo u medijima,ali uspejsno ignorisan od drzave i religijske zajednice,ali i pojedianca koji su znali,ali su precutili; Zena u TR je dobila posao na Sudu ,radila je nekoliko mjeseci,bez marame,kad je dobila staln radnu poziciju ,odlucila je nositi maramu.Sudija u TR je pitao VTSV jer je bio upoznat sa zakonom o propisu oblacenja,i rekli mu da sam rijesi problem.U BiH religijska obiljezja Srba i Hrvata su problem,jer drzava BiH svjesno gazi svoje sekularne zakone.Sad imamo problem sa muskracem koji je izgubio posao ,jer je Ministarstvo Sigurnosti odlucilo iz sigurnosnih razloga udaljiti osobu sa posla.
Odlicno si napisao: svi moramo postaviti vlastitie prirotiete i praviti kompromise,kao sto sam upravo ranije to potvrdila. Prioriteti nisu iskljucivo religijski,postoji niz razloga,zasto tokom razgovora za novi posao,moramo pitati kompaniju o nasim prioritetima,a kompanija mora ponuditi odgovor.Kompanija mora pitati svakoga,dali imaju daljnja pitanja u vezi buduceg posla ili razlog za zabrinutost.
Ovakvi problemi su upravo rezultat nefunkcionalnog drustva.
Mi smo zaboravili da mi treba da gradimo drzavu. Niko nam nece dati svoja prava dok se sami nepocnemo boriti za ista.
Post Reply