JanuaryJones wrote:KIseljak12 wrote:Banksy wrote:Držite se satirčinih pjesmica i fotomontaža, bolje vam ide ...
Par stranica sam opisivao na koje nacine sam pokusao promijeniti stanje, da se ne ponavljam. Na kraju sam izgubio nadu u te pokusaje, jer ima rijeka uz koje ne mozes plivati uzvodno.
Cijenim tvoje komentare na vecini tema, pa bih te zamolio da sugerises kojim metodama, postupcima, mozemo kao pojedinci napraviti neki pozitivan pomak?
Mislim da ljudi okrecu na zajebanciju jer su skontali da se nemaju cime drugim boriti.
Ali fakat nemamo

koji god vid borbe izabrali, u ovom sistemu nemamo onu krajnju podršku koja će okrenut na promjene. Ni zakon, ni ljude, ni institucije jer nema mehanizma za promjene (osim eventualno nasilja). Skupiće se ljudi, protestovat ali onaj zadnji korak će uvijek ugušiti neko, na način da podmiri socijalni mir (jmbg, hava, denis i sl.).
Nasilje bi trebalo biti krajnja opcija, pa i tada, ako je ikako moguce, da prodje bez unistavanja javnog dobra. Problem je sto ne postoji dovojlno veliki broj ljudi koji imaju konkretan zahtjev. Ako imaju zahtjev, nema ih puno, dok suprotno tome, ako ih ima puno nemaju fokus.
Ono u februaru nije bilo nista vise od obicnog iskaljivanja godinama skupljanog nezadovoljstva. Vecina pocinioca su bili mladi koji su okusili razne cari odrastanja u poslijeratnom drustvu. Oni koji smatraju svoje roditelje za budale jer su vjerovali i dalje vjeruju u postojanje neke pravde i apsolutno ih ne kontaju kad ovi pricaju o nekakvim boljim vremenima.
Istina je da mnogi od njih ne glasaju, niti izlaze na izbore. I to se mijenja, na zadnjim izborima sam vidjeo mnoge od njih, koji jedva da znaju citati, da su dosli prvi put da glasaju. Bilo mi je drago zbog toga, ali isto tako i zao, jer znam da ni ja ni oni nemamo za koga glasati.
Ponavljam opet, ne postoji nekompromitovana opozicija. Ne postoji politicka stranka, grupa ljudi, koja moze skupiti simpatije velikog broja stanovnistva.