Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pemanapemani

#376 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by pemanapemani »

Ne znam, mozda sam slijep, samo stvarno ne vidim toliki broj krseva od auta u Sarajevu.

Zato vidim komsiju koji lozi cumur.

Problem je cijena plina. Ljudi u 21. vijeku skidaju plinske instalacije i uvode tis sporete.
PM72

#377 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by PM72 »

Nije problem cijena plina koliko su problem gubici na stolariji fasadama.Bošnjaku nikako da utuviš u glavušu da mora imati fasadu kako treba i kvalitetnu stolariju (a on se kune u keminu iz Buća Potoka).Pod tim fasada ne mislim na neomaltane kuće po padinskim djelovima koje su izidane od šljako blokova.Još uvale u dnevni boravak plinsku peć i eto mu teferiča svaki mjesec u vidu računa od 300 KM.To je naviklo da uvali "bilju" i natrpa jeftinog ćumura i da se handri sa drvima od nabavke,istovara (pa jel mu ukro metar ili pola) ,cijepanja,slaganja...

ja imam fasadu kako treba i kvalitetnu stolariju kao i plinsko grijanje po propisu.Bojler vajlant,gusani radijatori itd.I nikad nisam dobio veći račun od 150 KM po najvećoj zimi a hodam po stanu u majici kratkih rukava.
calculator

#378 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by calculator »

pemanapemani wrote:Ne znam, mozda sam slijep, samo stvarno ne vidim toliki broj krseva od auta u Sarajevu.

Zato vidim komsiju koji lozi cumur.

Problem je cijena plina. Ljudi u 21. vijeku skidaju plinske instalacije i uvode tis sporete.
Tačno. Problem zagađenog vazduha iznad Sarajeva je, najvećim dijelom, izgaranje fosilnih goriva u domaćinstvima Doboja, Maglaja, Žepča, Zavidovića, Nemile, Zenice, Kaknja, Breze i svih sela koja gravitiraju ovim mjestima, i, po slobodnoj procjeni, čini ga zagađenim preko 100.000 ložišta. Strujanje vazduha usmjereno je s njihove - zapadne strane prema istoku, prema Sarajevu, iznad kojeg se zadržava, uključujući i Vogošću i djelomično naselja jugozapadno od Sarajeva (Tarčin, Hadžići...). Ovakav vazduh, prepun ugljenih čestica i prašine iz dimnjaka TE Kakanj, djelomično i Cementare, a najviše iz zeničkih "dimnjaka smrti", gomila se u sarajevskoj kotlini jer nema gdje otići. Nije naš problem uzdignuta Ivan planina, naš problem je uzdignuti Rogoj! Da nema Rogoja, sva vazdušna zagađenost otišla bi s vjetrom niz Drinu, ili u Crnu Goru.

Rješenje je u čistim energentima. Imamo el. energiju koju prodajemo za novac koji se usmjerava u rudokope fosilnih goriva (djelomično) koji nam i uzrokuju probleme sa smogom, ili u fondove iz kojih nesposobna vlast sanira socijalne probleme, vrlo malo u razvojne projekte. Problem je što naša država nema strategiju razvoja u koju bi trebala biti uključena i životna sredina. Čelnicima naše vlasti, od rata do danas, bitnije je vlastito pozicioniranje i bogaćenje nego zajedničko... :-)
Maharadza

#380 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Maharadza »

paladinka wrote:http://www.20min.ch/panorama/news/story ... n-21605661 U Milanu trodnevna zabrana auta radi smoga :-)
Ali su im omogućili korištenje komplet javnog prijevoza za svega 1,5 €. :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#381 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

Innovation wrote:
Evo da ti pomognem, pa da znas.

http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... ajev_0.pdf
ne treba mi pomoć pri guglanju :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#382 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tomahawk11 »

Gdje su oni sto im je zima bolja od ljeta? Znam, sad ce prica, e da je pao snijeg....ali nije i ovakva zima kakva je je 13 puta gora od ljeta.
Ko da zivimo u smrdljivom oblaku :oops:
Al pjesaci su fenomen....vozis se, kad samo odjednom ispadne neko preko ceste (na mjestu gdje nema pjesackog prelaza, dakako).
Ljudi fakat nisu normalni. Sreca da jos niko nije fasovao. Pa ne vidi se, zasto stavljas glavu u torbu?! :?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#383 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

sinoć u onoj magluštini prelaze cestu prema kampusu, na potezu od energoinvesta Pofalići prema američkoj ambasadi :-) garant kasne na ponoćna predavanja :roll:
KB9

#384 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by KB9 »

jel fakat toliko ozbiljno u sarajevu oko ovog svega? :-?

na pocetku sam konto suplja, pretjerivanje al majku mu haman nije i treba hitno nesto da se uradi
Tomahawk11
Globalni moderator

#385 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tomahawk11 »

KB9 wrote:jel fakat toliko ozbiljno u sarajevu oko ovog svega? :-?

na pocetku sam konto suplja, pretjerivanje al majku mu haman nije i treba hitno nesto da se uradi
Nece niko nista uraditi.
Ovo jedino rijesava snijeg.
KB9

#386 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by KB9 »

Tomahawk11 wrote:
KB9 wrote:jel fakat toliko ozbiljno u sarajevu oko ovog svega? :-?

Nece niko nista uraditi.
Ovo jedino rijesava snijeg.
u sjevernoj bosni tesko proljece uz naznake ljeta, cudan vakat skroz :skoljka:
ultima_palabra

#387 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ultima_palabra »

Ma bilo je gorih magli koliko hoces, ali ova ce izgleda najduze trajati.
Tomahawk11
Globalni moderator

#388 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tomahawk11 »

ultima_palabra wrote:Ma bilo je gorih magli koliko hoces, ali ova ce izgleda najduze trajati.
Nema padavina, nema vjetra, strujanje zraka nula bodova, temperatura....sve su to faktori koji odgovaraju da ovo potraje.

A jeste prije par godina bila jedna gora maglustina, nije se bas nista vidjelo.
oridjidji

#389 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by oridjidji »

Sve ove sto su sisli s planina u grad, vratiti nazad. Manje jadikovanja po gradu na maglu. Uvijek ih je bilo u Sarajevu i gorih i mracnijih od ovih. :D
ultima_palabra

#390 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ultima_palabra »

Tomahawk11 wrote:
ultima_palabra wrote:Ma bilo je gorih magli koliko hoces, ali ova ce izgleda najduze trajati.
Nema padavina, nema vjetra, strujanje zraka nula bodova, temperatura....sve su to faktori koji odgovaraju da ovo potraje.

Prošla zima, prvi vikend poslije Nove... kao tijesto, ne znam kako sam kući došao.
dobar osjecaj

#391 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dobar osjecaj »

Tomahawk11 wrote:Gdje su oni sto im je zima bolja od ljeta? Znam, sad ce prica, e da je pao snijeg....ali nije i ovakva zima kakva je je 13 puta gora od ljeta.
Al pjesaci su fenomen....vozis se, kad samo odjednom ispadne neko preko ceste (na mjestu gdje nema pjesackog prelaza, dakako).
Ljudi fakat nisu normalni. Sreca da jos niko nije fasovao. Pa ne vidi se, zasto stavljas glavu u torbu?! :?
Mora da ti isti ljudi i voze. Sinoc sam prelazila jednu mini raskrsnicu na kojoj vozila mogu skretati iskljucivo iz pravca koji vidim nasuprot mom pravcu kretanja. Odjednom se iza mene preko 2 pune linije i potpunu zabranu skretanja iz tog pravca stvorilo auto i lagano otislo dalje kroz smog sebi najbrzim i najlaksim putem.
Tomahawk11
Globalni moderator

#392 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tomahawk11 »

dobar osjecaj wrote:
Tomahawk11 wrote:Gdje su oni sto im je zima bolja od ljeta? Znam, sad ce prica, e da je pao snijeg....ali nije i ovakva zima kakva je je 13 puta gora od ljeta.
Mora da ti isti ljudi i voze. Sinoc sam prelazila jednu mini raskrsnicu na kojoj vozila mogu skretati iskljucivo iz pravca koji vidim nasuprot mom pravcu kretanja. Odjednom se iza mene preko 2 pune linije i potpunu zabranu skretanja iz tog pravca stvorilo auto i lagano otislo dalje kroz smog sebi najbrzim i najlaksim putem.
Iskoristio maglu :mrgreen:
Policije nema zglave. Valjda nemaju maski, a strah ih da se ne otruju smogom :oops: :roll:
red evil

#393 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by red evil »

Tomahawk11 wrote:

Jest bilo, 2013. sječam se. Znam po tome da je odmah 2014. na proljeće 2014 bile poplave. :D

Izgleda da imaju neke naznake da bi krajem mjeseca moglo doći do promjene vremena, i vrijeme je više da dođe i zima. Ali i to je problem, Jadran je pregrijan i slabije ciklone mogu uzrokovat veće količine padavina.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#394 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by -LIBERO- »

Bilo je magli, naravno. Ali varijanta, traje par dana, pa se bas smanji itd.
Ovaj intezitet da je mjesec dana ovako, ja se ovoga ne sjecam. A nije samo ni do magle, nego i do razlicitih cestica i zagadjenja u toj magli. Magla ko magla, nije najveci problem.
dječak sa šibicama

#395 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Bilo je magli prije rata, sjecam se ko danas, daleko gusce od ovih sadasnjih... mi smo znali na balkon izaci, ne vidis zgradu prekoputa udaljenu 20 metara, ne vidis tlo a nisam visoko u zgrado, osjecaj kao u oblaku. Bukvalno, nista ne vidis.

Ali to traje dan dva i razidje se.

Ovako dugo da traje smog, ne sjecam se da je ikada bilo. Predugo je.
Innovation

#396 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Innovation »

-LIBERO- wrote:Bilo je magli, naravno. Ali varijanta, traje par dana, pa se bas smanji itd.
Ovaj intezitet da je mjesec dana ovako, ja se ovoga ne sjecam. A nije samo ni do magle, nego i do razlicitih cestica i zagadjenja u toj magli. Magla ko magla, nije najveci problem.
"Imamo klimatske promjene što rezultira da nam se vrijeme mijenja. Imamo suh mjesec, što bi u ljetnom periodu izazvalo veliku sušu, a u zimskom periodu vrijeme s pojavom kotlinskih magli i zadržavanju zraka koji ne može da cirkuliše", naglasili su iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/do-kraja ... /151224024
Oligarh

#397 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Oligarh »

Ne samo da nije bilo magli i smoga koje traju cijeli mjesec, nego nikada nije bilo decembra u kojem za 24 dana ne padne niti kap kiše, niti pahulja snijega.

Ovima koji porede stanje nekad i sada što se magle tiče i smoga - neuporedivo je. Nikada nisam u Sarajevu imao osjećaj kao prethodbnih dana da nakon par udisaja na nos imam osjećaj kao da će mi krv na njega da pođe od nekakvog pritiska i struganja. Tu je i neizbježna glavobolja.
Last edited by Oligarh on 24/12/2015 12:45, edited 1 time in total.
sheilak

#398 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sheilak »

-LIBERO- wrote:Bilo je magli, naravno. Ali varijanta, traje par dana, pa se bas smanji itd.
naravno da je bilo magli. al sumnjam da je zrak imao ovak cudan miris, skoro kiselkast. i da su pluca od njega boljela.

meni je muka vec, ludim fakat. koristim svaki tren da odem do hercegovine ili na planinu barem. ne mogu disati, imam osjecaj da se gusim, sto fakat jer nema zraka :D , sto zbog sugestije. kako sam negdje procitala, ovo nije vise za javne proteste, vec za krivicno gonjenje. ko god da je odgovoran.
Naslovnica

#399 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Ja jedino rješenje vidim u selidbi iz kotline.
Jučer sam gledao na piku ponude, ima placeva i na Trebeviću pojeftino. Ne znam za vaše sugestije? Naravno, preskupe lokacije tipa Poljina ne dolaze u obzir.
oridjidji

#400 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by oridjidji »

Fali vjetra da malo rastjera istu.
Post Reply