Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Gojeni H
#376 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ostanak Bosnjaka u krnjoj Jugoslaviji znacio je pristanak da ucestvuju u agresiji i genocidu nad Hrvatskom i Hrvatima.
Prljanje ljudskog uma se ne desava preko noci, kao sto ni rat ne vode gologuzi.
Krenulo je prvo stravicnom propagandom o "iredentistima" na Kosovu. Diskriminacija Albanaca je bila na svakom koraku a mozda najbrutalnije sikaniranje se desavalo u tzv. JNA.
Velikosrpska propaganda nije samo Milosevic. U drugoj polovini 80-ih, na srpskoj politickoj sceni su se pojavili, ili su na njoj vec bili, ljudi koji su u jacanju samostalnosti republika vidjeli opasnost za Srbiju i srpski narod. Ustvari, bio je to strah od kraja srpske i beogradske dominacije u federalnim institucijama.
Cosic, Tadic i ostali iz Srpske akademije nauka i umjetnosti su skovali plan koji je ukljucivao kreiranje drzave svih Srba na racun drugih.
Bosni se rat morao desiti. Krenulo je sa aferom Mosevac, zatim aferom Focatrans, pa iskoristavanjem srpske djece ciji su roditelji iz Podrinja Sluzbi drzavne bezbijednosti prijavljivali navodnu diskriminaciju djece u skoli, itd.
Velikosrpska masinerija je sracunato i usmjereno udarila na zivac srpskog naroda. Udarila je na Kosovski boj, srpsku proslost iz 1. svj. rata i ostale mitove, legende i cinjenice, koje su se na zalost veoma dobro primile kod naroda.
Krenule su anti-birokratske revolucije, govor na Gazimestanu, a onda preuzimanje Saveza komunista Jugoslavije.
Sve pripreme su napravljene za preuzimanje JNA. Doduse, to i nije bilo tako tesko s obzirom da su Srbi cinili 70% profesionalnog sastava JNA.
Oficiri i podoficiri su ljudi, ljudi koji su vidjeli da im se bivsa drzava raspada te da im je zivotna egzistencija ugrozena.
Neki od njih su medjutim odmah pokazali privrzenost velikosprskim idejama i ciljevima.
BiH patrioti su izabrali nezavisnost. Pametna odluka. Od necega se mora poceti.
Krenulo je prvo stravicnom propagandom o "iredentistima" na Kosovu. Diskriminacija Albanaca je bila na svakom koraku a mozda najbrutalnije sikaniranje se desavalo u tzv. JNA.
Velikosrpska propaganda nije samo Milosevic. U drugoj polovini 80-ih, na srpskoj politickoj sceni su se pojavili, ili su na njoj vec bili, ljudi koji su u jacanju samostalnosti republika vidjeli opasnost za Srbiju i srpski narod. Ustvari, bio je to strah od kraja srpske i beogradske dominacije u federalnim institucijama.
Cosic, Tadic i ostali iz Srpske akademije nauka i umjetnosti su skovali plan koji je ukljucivao kreiranje drzave svih Srba na racun drugih.
Bosni se rat morao desiti. Krenulo je sa aferom Mosevac, zatim aferom Focatrans, pa iskoristavanjem srpske djece ciji su roditelji iz Podrinja Sluzbi drzavne bezbijednosti prijavljivali navodnu diskriminaciju djece u skoli, itd.
Velikosrpska masinerija je sracunato i usmjereno udarila na zivac srpskog naroda. Udarila je na Kosovski boj, srpsku proslost iz 1. svj. rata i ostale mitove, legende i cinjenice, koje su se na zalost veoma dobro primile kod naroda.
Krenule su anti-birokratske revolucije, govor na Gazimestanu, a onda preuzimanje Saveza komunista Jugoslavije.
Sve pripreme su napravljene za preuzimanje JNA. Doduse, to i nije bilo tako tesko s obzirom da su Srbi cinili 70% profesionalnog sastava JNA.
Oficiri i podoficiri su ljudi, ljudi koji su vidjeli da im se bivsa drzava raspada te da im je zivotna egzistencija ugrozena.
Neki od njih su medjutim odmah pokazali privrzenost velikosprskim idejama i ciljevima.
-
Walther
#377 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Kako raja na sa Stromfronta?

-
Walther
#378 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
To ti je kao da popravljas balkon na klizistu. Za funkcionisanje sistema moras ici od vrha....Drinski wrote:Iako se, u osnovi, slazem sa tobom, ne mogu da shvatim da ti ne mozes da shvatis da postoje stvari koje se mogu i moraju rijesiti nezavisno od utjecaja BL. Zapravo, mislim da i ti to kužiš, ali nećeš da priznaš.Walther wrote: U svakoj normalnoj drzavi bi takva osoba dobila nogu... Da izjavis o zidovima sto sto je on govorio sa muslimane imao bi citav zivot Mossad na glavi. A Izrael bi gledao samo na razglednici. Al u Bosnje to moze jer ce svaki zakon o genocidu/fasizmu "neko" sabotirati... Rat je odnio dobar dio intelektualne elita pa ce se teletabisi koji ostali Vucicu jos naguziti.
Cetnici rade sta hoce jer imas drzavu kakvu imas... Zbog toga sto se to "tamo" moze. Pa se fino djeca hrane cetnistvom od malena... Za iduci genocid. Nema tu Bakir ili SDA sta uraditi.
U NY su prve sate napada filozofirali ko, gdje i sta.... Sigurno znas kakva je bila rekacija prvog medju Amerikancima? I to govorimo o najvecoj vojnoj/ekonomskoj sili na planetu. Inace nije bilo nikakve potrebe da se neko "sroka".
Daytonska BIH je projekt propala. Cak i oficielno. Napredek u okvirima Daytona nije moguc. To nije prkos Bosnjaka jer nakon Harisa Bosnjo nema ni priblizno kredibilnog politicara (da ne govorimo o desnoj opciji). To su uslovi EU. Bosna ce stagnirati dok svi napreduju (cak i Kosovo) zbog toga sto ce Srbi gurati inat dok Bosnjacima ne dosadi takav zivot.
-
Drinski
#379 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
OK.Walther wrote: To ti je kao da popravljas balkon na klizistu. Za funkcionisanje sistema moras ici od vrha....
Ajd to objasni na primjeru kvaliteta osnovnog ili srednjeg obrazovanja u bosnj.kantonima ili kvaliteta zdrv. zastite u UKC Sarajevo?
napr., ako je ovo tacno:
http://www.avaz.ba/clanak/211073/skanda ... denja-zuba
Kako Dodik ili HDZ mogu utjecati na propuste u organizaciji posla?
- LBVIEW
#380 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Gojeni H wrote:Ostanak Bosnjaka u krnjoj Jugoslaviji znacio je pristanak da ucestvuju u agresiji i genocidu nad Hrvatskom i Hrvatima.
Ovo delegati naravno preskacu,a "vremeplovom"se stvore tik pred Referendum,serpskog svata ili famozni "Sporazum" koji je trebalo prihvatiti,jer je onaj, sto danas pociva pod lipom,k'o biva nesto obecao.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#381 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Gojeni dobar post
Cinjenice i samo cinjenice, to sam i zamolio u uvodnom postu.
LBWIEW-nema potrebe da "delegatima" nazivas ljude koji ne dijele tvoje misljenje.
LBWIEW-nema potrebe da "delegatima" nazivas ljude koji ne dijele tvoje misljenje.
-
Drinski
#382 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Njihov osnovni problem jeste bio u sistemu vrijednosti, njih je frustrirala činjenica da se neko (i jos k tome, muslimani) usudio da trazi ista prava kao i oni. I danas je isto tako.
-
titinpionir
#383 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ma nema niko problem jer imas svoje misljenje i to ti niko ne zabranjuje ili zamjerava. Problem je kada pokusavas da negiranje onoga sto se dogodilo, istorijskih cinjenica proturas kao svoje misljenje. I ne znam da li to radis namjerno ili sto nisi dobro inforimisan ali nije problem tvoje misljenje vec negiranje cinjenica._BataZiv_0809 wrote:Gojeni dobar post![]()
I ovo ti ne govorim kao kritiku vec kao savjet, prvo knjigu u ruke, prosurfaj internetom, popricaj sa ljudima , vidjeces da se probalo i uradilo upravo onako kako ti tvrdis da se trebalo uraditi i vidjeces sta je bio razultat.
- LBVIEW
#384 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
A kako bi ti nazvao ljude koji negiraju cinjenice,selektivno prikazujuci samo ono sto im odgovara,ignorirajuci uzrocno-posljedicnu vezu izmedu dogadaja,zanemarujuci hronoloski slijed i sl.?_BataZiv_0809 wrote:Gojeni dobar post![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#385 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ovdje diskutujemo o cinjenicama, ne o diskutantima. "Ad hominem" je svakako suvisan, a narocito kada je u omalovazavajucem maniru.LBVIEW wrote:
A kako bi ti nazvao ljude koji negiraju cinjenice,selektivno prikazujuci samo ono sto im odgovara,ignorirajuci uzrocno-posljedicnu vezu izmedu dogadaja,zanemarujuci hronoloski slijed i sl.?
- LBVIEW
#386 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Drinski wrote:Njihov osnovni problem jeste bio u sistemu vrijednosti, njih je frustrirala činjenica da se neko (i jos k tome, muslimani) usudio da trazi ista prava kao i oni. I danas je isto tako.
- LBVIEW
#387 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Znas sta,za takvima koji, osim sto otvoreno lazu,nerijetko realitiviziraju pocinjenje zlocine pricom "da niste izglasali Referendum nista se ne bi desilo",sto u prijevodu znaci ono o cemu je malocas pisao Drinski,zaboli me nozni palac.Da je pravde,ne samo da ne bili u mogucnosti serpsku propagandu plasirati na forumu,vec bi i krivicno odgovarali._BataZiv_0809 wrote:Ovdje diskutujemo o cinjenicama, ne o diskutantima. "Ad hominem" je svakako suvisan, a narocito kada je u omalovazavajucem maniru.LBVIEW wrote:
A kako bi ti nazvao ljude koji negiraju cinjenice,selektivno prikazujuci samo ono sto im odgovara,ignorirajuci uzrocno-posljedicnu vezu izmedu dogadaja,zanemarujuci hronoloski slijed i sl.?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#388 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ne sjecam se da je takvih bilo na temi.LBVIEW wrote:
Znas sta,za takvima koji, osim sto otvoreno lazu,nerijetko realitiviziraju pocinjenje zlocine pricom "da niste izglasali Referendum nista se ne bi desilo",sto u prijevodu znaci ono o cemu je malocas pisao Drinski,zaboli me nozni palac.Da je pravde,ne samo da ne bili u mogucnosti serpsku propagandu plasirati na forumu,vec bi i krivicno odgovarali.
-
miop
#389 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Haški tužitelj Alan Tieger suočio je Dodika s govorom Karadžića, datom u Predsjedništvu SFR Jugoslavije u Beogradu krajem 1991.godine, više mjeseci prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini 1992.godine.
U tom govoru je prema tužiteljstvu bilo vidljivo da se potezi predstavnika drugih nacionalnih zajednica, poput referenduma o nezavisnosti – koriste od strane vodstva bosanskih Srba - kao opravdanje za pokretanje, unaprijed planiranog rata.
„Mi smo napravili spisak popisa – 10 poteza u pravcu koji mi hoćemo, da rezultata bude. Ovo ostaje u Jugoslaviji Bosna, bilo kao cijela, bilo kao naši krajevi. Ali mi ih ne provodimo u djelo dok Alija (Izetbegović) ne zabrlja nešto. Kad Alija zabrlja nešto – mi realiziramo potez broj 5. I onda čekamo. Kad Alija zabrlja još nešto – mi potez broj 6. I onda muslimani psuju Aliji mater."
- LBVIEW
#390 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
To je to,samo su cekali povod za rat i genocid.miop wrote:Haški tužitelj Alan Tieger suočio je Dodika s govorom Karadžića, datom u Predsjedništvu SFR Jugoslavije u Beogradu krajem 1991.godine, više mjeseci prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini 1992.godine.
U tom govoru je prema tužiteljstvu bilo vidljivo da se potezi predstavnika drugih nacionalnih zajednica, poput referenduma o nezavisnosti – koriste od strane vodstva bosanskih Srba - kao opravdanje za pokretanje, unaprijed planiranog rata.
„Mi smo napravili spisak popisa – 10 poteza u pravcu koji mi hoćemo, da rezultata bude. Ovo ostaje u Jugoslaviji Bosna, bilo kao cijela, bilo kao naši krajevi. Ali mi ih ne provodimo u djelo dok Alija (Izetbegović) ne zabrlja nešto. Kad Alija zabrlja nešto – mi realiziramo potez broj 5. I onda čekamo. Kad Alija zabrlja još nešto – mi potez broj 6. I onda muslimani psuju Aliji mater."
I onda se neko pita zasto se sa takvima nije htjelo ostati u "krnjoj" Jugoslaviji.
-
titinpionir
#391 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Najgore je sto njima nije ni trebao povod, da ga nisu imali izmislili bi ga kao sto i danas izmisljaju sve one izgovore i opravdanja za genocid.LBVIEW wrote:To je to,samo su cekali povod za rat i genocid.miop wrote:Haški tužitelj Alan Tieger suočio je Dodika s govorom Karadžića, datom u Predsjedništvu SFR Jugoslavije u Beogradu krajem 1991.godine, više mjeseci prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini 1992.godine.
I onda se neko pita zasto se sa takvima nije htjelo ostati u "krnjoj" Jugoslaviji.
Kada se ima namjera povod je vrlo lahko naci, bio on pravi ili imaginarni i za to ima primjera na svakome koraku, od ulice " sta me gledas " pa do citavih regiona " oruzje za masovno unistenje u Iraku " tako da neki povod za genocid i ostale zlocine krvnicima nije bio ni potreban.
- Pitar s Kariba
#392 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Teško pitanje i danas, nakon svega što je prošlo, a tek kako je bilo teško razlučiti šta i kako onima koji su tad odlučivali. Iako se mnogi danas šprdaju sa Alijom i njegovim državničkim sposobnostima, ja i danas kažem - ne d'o mi Bog da se nađem ikad i blizu iskušenja u kojima je on bio.
Kao prvo, ne može se situacija u Bosni posmatrati van šireg konteksta Jugoslavije, ili van još širih konteksta Evrope i Svijeta. Pitanje rata i mira nije bilo u našim, ili Alijinim rukama, kako se danas to često želi zlonamjerno prikazati, već u rukama prvenstveno Beograda i kasnije Zagreba, i sila koje su stajale iza njih kao podrška. Jugoslaviji kao zajednici južnoslavenskih naroda je presuđeno davno prije '92., odlukom srpskog rukovodstva da po instrukcijama SANU krene u njeno razbijanje, a konačno nadmenim odbijanjem Slobodana Miloševića da prihvati ili na bilo koji način uzme u obzir prijedloge svih drugih - prvo konfederacije od strane Slovenije i Hrvatske, a poslije i kompromisnog kombinovanog rješenja Alije i Kire. Srbi su imali u rukama silu i oružje i tako su se i ponašali - nadmeno, drsko i bezobrazno. Isto kao što se postavlja pitanje šta bi bilo da je Alija prihvatio sporazum Zulfikarpašić-Karadžić, može se postaviti i hipotetičko pitanje - šta bi bilo da su Srbi prihvatili konfederaciju ili Kiro-Alija varijantu? Ne bi bilo rata, ne bi bilo žrtava, zločina, krvi, silovanja, protjerivanja ... . Slovenija i Hrvatska bi opet težile osamostaljenju, ali ako bi to i dobile i komplet se Juga raspala u miru, nakon par decenija, tj. već danas, bilo kroz EU, bilo samoinicijativno, ovaj prostor bi se sigurno opet povezao u neku makar ekonomsku a vjerovatno i kulturnu zajednicu pa granice više ne bi bile ni bitne. Srbi bi ostali u Hrvatskoj i sigurno imali jaku političku moć, kulturnu autonomiju i veze sa Srbijom. O Srbima u BiH da i ne pričam, oni su svakako imali sve - i vlast i pozicije i moć - ali im to nije bilo dovoljno. Htjeli su još! Moglo je biti tako da su pristali, ali nisu! Osjećali su se jaki i moćni, spremni da reše vekovno pitanje Velike Srbije, i krenuli su u rat. Planula je prvo malo Slovenija, pa puno više Hrvatska i onda je došao red na nas. I Srbiji i Hrvatskoj je bilo u interesu da prenesu rat u Bosnu, napadima na Hrvatsku sa teritorije BiH i kasnije selo Ravno, Srbi su to puno prije referenduma i učinili, a i Hrvatska je vapila za rasterećenjem vlastitog fronta - dakle, Bosni je bilo presuđeno, rat se sigurno nije mogao izbjeći. Bilo je samo pitanje - na čiju se stranu staviti? E tu je došao taj famozni srpsko-muslimanski sprorazum. Dogovoriti se sa Srbima pa ostati u krnjoj Jugi (čitaj V.Srbiji) ili krenuti u referendum, u samostalnost sa Slovenijom i Hrvatskom? I jedna i druga opcija imaju svoje "za i protiv" argumente".
Racionalno razmišljanje bi reklo da je bolje stati na stranu jačeg i brojnijeg. Ali, kakve to opasnosti nosi sa sobom? To je, kao prvo, podrazumijevalo pogeti glavu i kleknuti na koljena pred Srbe - oni drugačiji pristup nisu priznavali. Pa i to kad uradiš bilo je pitanje kako ćeš proći. U najboljem slučaju bili bi topovsko meso u ratu protiv Hrvata, i uz sporadične zločine i ponižavanja, kao nagradu bi dobili ono što danas imaju Bošnjaci u Sandžaku - ko fol imaju nekakva prava i autonomiju, mogu da nešto traže i mašu zastavama, a praktično služe samo kao folklorni dekor za pokazivanje turskim, arapskim i evropskim poslovnim i političkim partnerima. Država im se kroz DB (BIA ili kako već) petlja u sve što rade (primjer paralelne IZ), a bilo šta značajnije da pokušaju mimo države dobiće po nosu. I ne vjerujem da bi ikad dočekali priliku da uradimo ono što su uradili Kosovo i kasnije CG, ali bi narod ostao biološki koliko toliko sačuvan. I to je najbolji scenario! U lošijem scenariju došlo bi kao prvo sigurno do podjele među samim Bošnjacima. Oni nisu ni danas, a kamo li tada nisu bili, kompaktan politički faktor. I dan danas, a kamo li tada, bio je to narod bez jasne nacionalne i državotvorne svjesti i identiteta, narod koji je još izgubljeno vjerovao u bratstvo i jedinstvo, Tita i Jugoslaviju. Moje je mišljenje da se Muslimani u proteklom ratu značajno ne bi ni borili da nisu morali da se bore za biološki opstanak. Odnosno, da Srbi nisu krenuli u potpuno istrebljenje Bošnjaka, većina njih bi pogela glavu, prihvatila status građana trećeg reda, i sa zastavicama dočekala tenkove JNA. Vrlo mali broj tadašnjih Muslimana je bio spreman da se bori za državu, nacionalnu ideju, vjeru, Bosnu, domovinu i slične ideale. Većini njih su to tada bili nepoznati pojmovi. Primjera za tako nešto u proteklom ratu je puno - od Bijeljine, Zvornika, Višegrada, itd. Eh, ali, pokazalo se da to ne pomaže - Srbima je bilo bitno samo IME i osunećena ćuna da te po kratkom postupku skrate za glavu. Padanje na koljenja, moljenje, krštenje, ništa nije pomagalo. U korijenu srpskog nacionalizma leži planski i smišljeno izgrađena mitološka mržnja prema turskom okupatoru koja se svom žestinom projicira na bosanske muslimane, kao nešto što po toj mitologiji predstavlja ostatke i tragove mrskog okupatora. Oni su tad vidjeli priliku da se riješe tih ostataka! Dakle, moje mišljenje je da bi se Bošnjaci podijelili - jedni bi stali doborovoljno na stranu Hrvata, drugi, prisilno ili dobrovoljno na stranu Srba, treći ostali pasivni, ali bi Srbi bez obzira na sve krenuli u njihovo istrebljenje, samo sada bez države, međunarodnog priznanja i prilike da se krik i vapaj žrtve makar čuje u svijetu i institucijama UN-a.
U drugoj varijanti, stati na stranu slabijeg, tj Hrvatske, bilo ja kao prvo moralnije. Hrvatska je tada realno bila žrtva agresije i imala simpatije većine demokratskog i slobodnog svijeta, prije svega Njemačke i Amerike. Da li krenuti u osamostaljenje ili ostati uz Srbiju, bilo je praktično i pitanje da li se dugoročno svrstati uz zapadni, koliko toliko demokratski i slobodni blok ili uz istočni ruski, postsovjetski, postkomunistički a kasnije u tranziciji pravoslavni blok. Dalje, svrstavanje uz Hrvatsku nije bilo baš u istoj ravni kao ono uz Srbiju. Bio je to sigurno podređeni položaj, bili smo im spremni dati skoro sve za njihovu podršku, ali ne i poginjanje glave i klečanje. Makar formalno bio je to ravnopravan odnos dviju nezavisnih država i ravnopravan položaj u međunarodnim odnosima. Dalje, tada je izgledalo moguće da se desi i neko čudo pa nas kao članicu UN-a, taj isti UN i međunarodna zajednica zaštiti i spriječi rat. Naravno, danas vidimo da su šanse za takvo nešto bile 1%, ali bez međunarodnog priznanja ni tih 1% nismo imali. S druge strane, ako se već ne može izbjeći rat, jer Srbi su čekali samo da olista pa da krenu, bilo je bitno dobiti međunarodno priznanje prije nego krenu. Kako god, neke šanse kao međunarodno priznata država smo imali. Refersndum je praktično i organizovan iz tog razloga, da se u zadnji čas izglasa prije nego oni krenu. Bilo je prostora i nadati se da će dio demokratskih snaga unutar srpskog naroda u BiH stati uz nezavisnost - to se u nekoj mjeri i desilo, ali ne i dovoljno. Pa sve i da idemo u neizbježni rat moglo se vjerovati da ćemo kao međunarodno priznata država imati makar pravo da se branimo i legalno nabavljamo oružje - to je bila velika i naivna zabluda. Ustvari, ovo su većinom bile naivne zablude, ali opet šta da pored svega što nismo imali, nismo imali ni to međunarodno priznanja? Ne znam da li bi bilo gore, ali bolje sigruno ne bi. I na kraju da li smo mogli pretpostaviti da će nam Hrvati zabiti nož u leđa? Pored svih činjenica o snazi hrvatske ekstrmne velikodržavne politike, demokratske i normalne snage u Hrvatskoj su izgledale daleko jače nego što su one u Srbiji, što je i dan danas tako, pa je pretpostavka o zabijanju noža u leđa od strane Hrvatske ipak realno izgledala manje vjerovatna nego ona od strane Srbije, da smo se odlučili za njihovu stranu. Nažalost, demokratske snage u Hrvatskoj jesu postojale i reagovale, ali su suviše kasno ojačale da bi nešto praktično učinile. I praktično, pored svih žrtava i gubitaka, da nije bilo tog zabijanog noža, mi bi vjerovatno u savezu sa Hrvatskom dobili rat. Nažalost, bilo je tako kako je bilo.
Sad kad pogledam, iz onog tadašnjeg ugla, kako god okrenem, bila je primamljivija opcija nezavisnosti. Ili ako je greška, ja da sam odlučivao, istu bih grešku napravio.
Kao prvo, ne može se situacija u Bosni posmatrati van šireg konteksta Jugoslavije, ili van još širih konteksta Evrope i Svijeta. Pitanje rata i mira nije bilo u našim, ili Alijinim rukama, kako se danas to često želi zlonamjerno prikazati, već u rukama prvenstveno Beograda i kasnije Zagreba, i sila koje su stajale iza njih kao podrška. Jugoslaviji kao zajednici južnoslavenskih naroda je presuđeno davno prije '92., odlukom srpskog rukovodstva da po instrukcijama SANU krene u njeno razbijanje, a konačno nadmenim odbijanjem Slobodana Miloševića da prihvati ili na bilo koji način uzme u obzir prijedloge svih drugih - prvo konfederacije od strane Slovenije i Hrvatske, a poslije i kompromisnog kombinovanog rješenja Alije i Kire. Srbi su imali u rukama silu i oružje i tako su se i ponašali - nadmeno, drsko i bezobrazno. Isto kao što se postavlja pitanje šta bi bilo da je Alija prihvatio sporazum Zulfikarpašić-Karadžić, može se postaviti i hipotetičko pitanje - šta bi bilo da su Srbi prihvatili konfederaciju ili Kiro-Alija varijantu? Ne bi bilo rata, ne bi bilo žrtava, zločina, krvi, silovanja, protjerivanja ... . Slovenija i Hrvatska bi opet težile osamostaljenju, ali ako bi to i dobile i komplet se Juga raspala u miru, nakon par decenija, tj. već danas, bilo kroz EU, bilo samoinicijativno, ovaj prostor bi se sigurno opet povezao u neku makar ekonomsku a vjerovatno i kulturnu zajednicu pa granice više ne bi bile ni bitne. Srbi bi ostali u Hrvatskoj i sigurno imali jaku političku moć, kulturnu autonomiju i veze sa Srbijom. O Srbima u BiH da i ne pričam, oni su svakako imali sve - i vlast i pozicije i moć - ali im to nije bilo dovoljno. Htjeli su još! Moglo je biti tako da su pristali, ali nisu! Osjećali su se jaki i moćni, spremni da reše vekovno pitanje Velike Srbije, i krenuli su u rat. Planula je prvo malo Slovenija, pa puno više Hrvatska i onda je došao red na nas. I Srbiji i Hrvatskoj je bilo u interesu da prenesu rat u Bosnu, napadima na Hrvatsku sa teritorije BiH i kasnije selo Ravno, Srbi su to puno prije referenduma i učinili, a i Hrvatska je vapila za rasterećenjem vlastitog fronta - dakle, Bosni je bilo presuđeno, rat se sigurno nije mogao izbjeći. Bilo je samo pitanje - na čiju se stranu staviti? E tu je došao taj famozni srpsko-muslimanski sprorazum. Dogovoriti se sa Srbima pa ostati u krnjoj Jugi (čitaj V.Srbiji) ili krenuti u referendum, u samostalnost sa Slovenijom i Hrvatskom? I jedna i druga opcija imaju svoje "za i protiv" argumente".
Racionalno razmišljanje bi reklo da je bolje stati na stranu jačeg i brojnijeg. Ali, kakve to opasnosti nosi sa sobom? To je, kao prvo, podrazumijevalo pogeti glavu i kleknuti na koljena pred Srbe - oni drugačiji pristup nisu priznavali. Pa i to kad uradiš bilo je pitanje kako ćeš proći. U najboljem slučaju bili bi topovsko meso u ratu protiv Hrvata, i uz sporadične zločine i ponižavanja, kao nagradu bi dobili ono što danas imaju Bošnjaci u Sandžaku - ko fol imaju nekakva prava i autonomiju, mogu da nešto traže i mašu zastavama, a praktično služe samo kao folklorni dekor za pokazivanje turskim, arapskim i evropskim poslovnim i političkim partnerima. Država im se kroz DB (BIA ili kako već) petlja u sve što rade (primjer paralelne IZ), a bilo šta značajnije da pokušaju mimo države dobiće po nosu. I ne vjerujem da bi ikad dočekali priliku da uradimo ono što su uradili Kosovo i kasnije CG, ali bi narod ostao biološki koliko toliko sačuvan. I to je najbolji scenario! U lošijem scenariju došlo bi kao prvo sigurno do podjele među samim Bošnjacima. Oni nisu ni danas, a kamo li tada nisu bili, kompaktan politički faktor. I dan danas, a kamo li tada, bio je to narod bez jasne nacionalne i državotvorne svjesti i identiteta, narod koji je još izgubljeno vjerovao u bratstvo i jedinstvo, Tita i Jugoslaviju. Moje je mišljenje da se Muslimani u proteklom ratu značajno ne bi ni borili da nisu morali da se bore za biološki opstanak. Odnosno, da Srbi nisu krenuli u potpuno istrebljenje Bošnjaka, većina njih bi pogela glavu, prihvatila status građana trećeg reda, i sa zastavicama dočekala tenkove JNA. Vrlo mali broj tadašnjih Muslimana je bio spreman da se bori za državu, nacionalnu ideju, vjeru, Bosnu, domovinu i slične ideale. Većini njih su to tada bili nepoznati pojmovi. Primjera za tako nešto u proteklom ratu je puno - od Bijeljine, Zvornika, Višegrada, itd. Eh, ali, pokazalo se da to ne pomaže - Srbima je bilo bitno samo IME i osunećena ćuna da te po kratkom postupku skrate za glavu. Padanje na koljenja, moljenje, krštenje, ništa nije pomagalo. U korijenu srpskog nacionalizma leži planski i smišljeno izgrađena mitološka mržnja prema turskom okupatoru koja se svom žestinom projicira na bosanske muslimane, kao nešto što po toj mitologiji predstavlja ostatke i tragove mrskog okupatora. Oni su tad vidjeli priliku da se riješe tih ostataka! Dakle, moje mišljenje je da bi se Bošnjaci podijelili - jedni bi stali doborovoljno na stranu Hrvata, drugi, prisilno ili dobrovoljno na stranu Srba, treći ostali pasivni, ali bi Srbi bez obzira na sve krenuli u njihovo istrebljenje, samo sada bez države, međunarodnog priznanja i prilike da se krik i vapaj žrtve makar čuje u svijetu i institucijama UN-a.
U drugoj varijanti, stati na stranu slabijeg, tj Hrvatske, bilo ja kao prvo moralnije. Hrvatska je tada realno bila žrtva agresije i imala simpatije većine demokratskog i slobodnog svijeta, prije svega Njemačke i Amerike. Da li krenuti u osamostaljenje ili ostati uz Srbiju, bilo je praktično i pitanje da li se dugoročno svrstati uz zapadni, koliko toliko demokratski i slobodni blok ili uz istočni ruski, postsovjetski, postkomunistički a kasnije u tranziciji pravoslavni blok. Dalje, svrstavanje uz Hrvatsku nije bilo baš u istoj ravni kao ono uz Srbiju. Bio je to sigurno podređeni položaj, bili smo im spremni dati skoro sve za njihovu podršku, ali ne i poginjanje glave i klečanje. Makar formalno bio je to ravnopravan odnos dviju nezavisnih država i ravnopravan položaj u međunarodnim odnosima. Dalje, tada je izgledalo moguće da se desi i neko čudo pa nas kao članicu UN-a, taj isti UN i međunarodna zajednica zaštiti i spriječi rat. Naravno, danas vidimo da su šanse za takvo nešto bile 1%, ali bez međunarodnog priznanja ni tih 1% nismo imali. S druge strane, ako se već ne može izbjeći rat, jer Srbi su čekali samo da olista pa da krenu, bilo je bitno dobiti međunarodno priznanje prije nego krenu. Kako god, neke šanse kao međunarodno priznata država smo imali. Refersndum je praktično i organizovan iz tog razloga, da se u zadnji čas izglasa prije nego oni krenu. Bilo je prostora i nadati se da će dio demokratskih snaga unutar srpskog naroda u BiH stati uz nezavisnost - to se u nekoj mjeri i desilo, ali ne i dovoljno. Pa sve i da idemo u neizbježni rat moglo se vjerovati da ćemo kao međunarodno priznata država imati makar pravo da se branimo i legalno nabavljamo oružje - to je bila velika i naivna zabluda. Ustvari, ovo su većinom bile naivne zablude, ali opet šta da pored svega što nismo imali, nismo imali ni to međunarodno priznanja? Ne znam da li bi bilo gore, ali bolje sigruno ne bi. I na kraju da li smo mogli pretpostaviti da će nam Hrvati zabiti nož u leđa? Pored svih činjenica o snazi hrvatske ekstrmne velikodržavne politike, demokratske i normalne snage u Hrvatskoj su izgledale daleko jače nego što su one u Srbiji, što je i dan danas tako, pa je pretpostavka o zabijanju noža u leđa od strane Hrvatske ipak realno izgledala manje vjerovatna nego ona od strane Srbije, da smo se odlučili za njihovu stranu. Nažalost, demokratske snage u Hrvatskoj jesu postojale i reagovale, ali su suviše kasno ojačale da bi nešto praktično učinile. I praktično, pored svih žrtava i gubitaka, da nije bilo tog zabijanog noža, mi bi vjerovatno u savezu sa Hrvatskom dobili rat. Nažalost, bilo je tako kako je bilo.
Sad kad pogledam, iz onog tadašnjeg ugla, kako god okrenem, bila je primamljivija opcija nezavisnosti. Ili ako je greška, ja da sam odlučivao, istu bih grešku napravio.
- Gojeni H
#393 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
"Sporazum" i i srpskog svata necu ni spominjati jer trebas biti prilicno glup i geopoliticki neobrazovan da bi takvo nesto uzeo u obzir.LBVIEW wrote:Gojeni H wrote:Ostanak Bosnjaka u krnjoj Jugoslaviji znacio je pristanak da ucestvuju u agresiji i genocidu nad Hrvatskom i Hrvatima.
![]()
Ovo delegati naravno preskacu,a "vremeplovom"se stvore tik pred Referendum,serpskog svata ili famozni "Sporazum" koji je trebalo prihvatiti,jer je onaj, sto danas pociva pod lipom,k'o biva nesto obecao.Inace,Srbi su plaho bili zainterisirani za kompromis-ukopavanje oko gradova,zveckanje oruzjem,prijetnje "autostradom pakla" i nestankom jednom narodu svjedoce koliko su za isti bili spremni.
Na mnogo je Bosnjaka izvrsen atentat mjesecima prije rata ali rat ipak nije poceo.
Referendum je bio veoma bitan za nas jer je dao legalitet odluci o proglasenju nezavisnosti, ali za velikosrpsku masineriju je to bila samo jedna epizoda koja je ubrzala neke stvari ili preusmjerila fokus djelovanja.
Srbe nista '92. god. nije moglo zaustaviti u njihovoj namjeri da ostvare Veliku Srbiju.
- seln
#394 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Znate sta je problem? Mozemo mi ovdje argumentirano dokazati da je srbija izvrsila agresiju na BiH, da su sve ponude koje su dolazile s njihove strane bile samo mazanje ociju, da je rat u BiH poceo jos davno prije "rata"...
i mogu to oni (koji oni? oni!) i uvidjeti i skripeci zubima priznati.
No, kakva korist od toga? Za mjesec - dva ce opet neki salonac ovdje pisati kako se rat mogao izbjeci, da su samo Bosnjaci bili pametniji, da Alija nije odbacio Lisabonski plan, da su babi muda, da s neba padaju pecene prepelice...
Jenostavno, vecina srba su neuvidjavni. To je vjerovatno uslovljeno odgojem, okruzenjem, propagandom, cime god...
zalosno, ali tako je.
Svaki Nijemac koji je uvidio istinu o njemackim zlocinima nikad je vise nije dovodio u sumnju.
Nazalost, broj Nijemaca u srbiji je izrazito mali.
No, kakva korist od toga? Za mjesec - dva ce opet neki salonac ovdje pisati kako se rat mogao izbjeci, da su samo Bosnjaci bili pametniji, da Alija nije odbacio Lisabonski plan, da su babi muda, da s neba padaju pecene prepelice...
Jenostavno, vecina srba su neuvidjavni. To je vjerovatno uslovljeno odgojem, okruzenjem, propagandom, cime god...
zalosno, ali tako je.
Svaki Nijemac koji je uvidio istinu o njemackim zlocinima nikad je vise nije dovodio u sumnju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#395 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Hajde nadji na ovoj temi nekog ko je doveo u pitanje agresiju. Hajde nadji te salonske cetnike, volio bih i ja da vidim ko su.seln wrote:Znate sta je problem? Mozemo mi ovdje argumentirano dokazati da je srbija izvrsila agresiju na BiH, da su sve ponude koje su dolazile s njihove strane bile samo mazanje ociju, da je rat u BiH poceo jos davno prije "rata"...
zalosno, ali tako je.
Ljudi imaju pravo da diskutuju o ovome i ruzno ih je zbog toga nazivati svakavim imenima, a jos gore trpati im rijeci koje nisu rekli.
- seln
#396 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Evo, ad hoc "argumenti"...hajde nadji, hajde pokazi._BataZiv_0809 wrote:Hajde nadji na ovoj temi nekog ko je doveo u pitanje agresiju. Hajde nadji te salonske cetnike, volio bih i ja da vidim ko su.seln wrote:Znate sta je problem? Mozemo mi ovdje argumentirano dokazati da je srbija izvrsila agresiju na BiH, da su sve ponude koje su dolazile s njihove strane bile samo mazanje ociju, da je rat u BiH poceo jos davno prije "rata"...
zalosno, ali tako je.
Ljudi imaju pravo da diskutuju o ovome i ruzno ih je zbog toga nazivati svakavim imenima, a jos gore trpati im rijeci koje nisu rekli.
Pa koje pizde materine se otvaraju teme ako je jasno sta je bilo?
A salonske cetnike trazi sam, vjerovatno ih cesce vidjas.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#397 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ti, druze, tvrdis da se pojavljuju salonski cetnici koji osporavaju agresiju i tvrde da se rat mogao izbjeci da je Alija ispostovao ijedan od potpisanih sporazuma. Na ovoj temi. Temi ciji uvodni post ne moze biti jasniji. Temi ciji je cilj da se prodiskutuje bez ideoloskih narativa, cisto uvazavajuci cinjenice i sposobnost predikcije forumasa.seln wrote:
Evo, ad hoc "argumenti"...hajde nadji, hajde pokazi.
I onda ulijecete vi sa pricom o cetnicima i sjebete temu. I onda jos, kao vrhunac bezobrazluka, upucujes me na ovu temu kao dokaz za svoje tvrdnje.
A i ja sam gori sto se raspravljam, trazicu da Čmoljo zaključa temu ili da je očisti od off topica.
- seln
#398 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ti, druze, mozes traziti i srbiju do Tokija....sad, hoce li ti je neko dati, to ne znam._BataZiv_0809 wrote:Ti, druze, tvrdis da se pojavljuju salonski cetnici koji osporavaju agresiju i tvrde da se rat mogao izbjeci da je Alija ispostovao ijedan od potpisanih sporazuma. Na ovoj temi. Temi ciji uvodni post ne moze biti jasniji. Temi ciji je cilj da se prodiskutuje bez ideoloskih narativa, cisto uvazavajuci cinjenice i sposobnost predikcije forumasa.seln wrote:
Evo, ad hoc "argumenti"...hajde nadji, hajde pokazi.
I onda ulijecete vi sa pricom o cetnicima i sjebete temu. I onda jos, kao vrhunac bezobrazluka, upucujes me na ovu temu kao dokaz za svoje tvrdnje.
A i ja sam gori sto se raspravljam, trazicu da Čmoljo zaključa temu ili da je očisti od off topica.
Mani me tih jeftinih srpskih pokusaja ucutkavanja protivnika. Sta je, citanje ne ide najbolje?
Gdje sam u mom prvom postu napisao "na ovoj temi"? Hajde, pokazi, gdje to u mom postu stoji "na ovoj temi".
Gdje te ja upucujem na ovu temu? Hajde, pokazi mi gdje sam napisao da trazis salonce na ovoj temi.
Napisao sam da ih cesce vidjas, oci u oci.
Dakle, ovaj sistem "Odjeci i reagovanja" pokusaj prodati negdje drugo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#399 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
seln wrote:
Ti, druze, mozes traziti i srbiju do Tokija....sad, hoce li ti je neko dati, to ne znam.
Mani me tih jeftinih srpskih pokusaja ucutkavanja protivnika. Sta je, citanje ne ide najbolje?
Gdje sam u mom prvom postu napisao "na ovoj temi"? Hajde, pokazi, gdje to u mom postu stoji "na ovoj temi".
Gdje te ja upucujem na ovu temu? Hajde, pokazi mi gdje sam napisao da trazis salonce na ovoj temi.
Pa sto onda pises na ovoj temi ako se na istu ne odnosi? Logika jelte
- seln
#400 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
A sto se ti migoljis i izvrdavas kad si prosut? Lijepo priznas da si se zajebao i kapak._BataZiv_0809 wrote:seln wrote:
Ti, druze, mozes traziti i srbiju do Tokija....sad, hoce li ti je neko dati, to ne znam.
Pa sto onda pises na ovoj temi ako se na istu ne odnosi? Logika jelte
Moje pisanje se odnosilo na onih nekoliko postova prije mene. Fino su ljudi argumentirali da BiH nista nije moglo sacuvati od rata, podastrli su dokaze, sve OK.
I nije to bio ni prvi put, ni prva tema, vec x-ta. I uvijek se poslije nekog vremena pojavi neki...hmmm... subjekt (iskreno, bolje odgovara salonac) koji pocne pricu " a sta bi bilo da Alija nije uradi ovo ili ono". Uvijek isto!
To je otprilike kao @Moody, kojeg smo vec toliko puta uhvatili u lazi da bi se svaki covjek sa imalo obraza odavno povukao sa foruma. Ali on ni pola picke hladne vode! Pocese se po trbuhu, pogladi bradu, saceka par dana/nedelja i eto ga opet sa istim lazima.