1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sociolog

#376 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Sociolog »

malo off....bio sam u cetverogodisnjoj vezi s jednom djevojkom, cija je mama, specijalista, jedan od najvecih specijalista za tu granu medicine. Pregled je bio 80km, kod nje u ordinaciji, privatno,odvedemo rahmetli nanu, a znala me je , poznavala, prije toga barem 10 puta da me kcerka dovela mami...i opet naplati punu cijenu....a ŠEFICA JE jedne Klinke na Kcus ...a mogla nas je najnormalnije da se pregleda na Klinicki centar..

ljudi, ovdje nema ZAKONA, al' bukvalno, bukvalno!
furlan

#377 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by furlan »

TRANCE wrote: Onda je još gore stanje, jer ti koji dobijaju ostatak u koverti sigurno ne dobiju u koverti 2-3 milje već 2-3 stoje. A pravi haos u državi će nastati za 20-30 godina kada današnja generacija zbog takvog sistema bude na minimalnim penzijama, a broj penzionera bude jedno tri puta veći od broja radnika zbog najmanje stope fertiliteta na svijetu i masovnog odseljavanja mladih, a troškovi života budu duplo veći.
Pa zar ti mislis da ce biti penzije za 20 -30 godina :D
Nece toga biti ni vani a kamoli u Bosni :-)
muha_sa

#378 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by muha_sa »

furlan wrote:
TRANCE wrote: Onda je još gore stanje, jer ti koji dobijaju ostatak u koverti sigurno ne dobiju u koverti 2-3 milje već 2-3 stoje. A pravi haos u državi će nastati za 20-30 godina kada današnja generacija zbog takvog sistema bude na minimalnim penzijama, a broj penzionera bude jedno tri puta veći od broja radnika zbog najmanje stope fertiliteta na svijetu i masovnog odseljavanja mladih, a troškovi života budu duplo veći.
jeblo te to--fataj se kafane :lol: :kiss: :kiss:
limeni

#379 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by limeni »

Svugdje na svijetu je normalno da ljudi putuju, da se skoluju svugdje, da rade gdje stignu samo kod nas u BIH je tragedija kada ljudi idu gdje misle da ce im biti bolje :-) Pustite taj seljacki mentalitet kao da je smak svijeta..neki ljudi idu, neki ostaju a neki dolaze tako da je normalno da Amerikanac radi u Japanu, da Njemac radi u Kanadi ili Bosanac u Holandiji.
BIH je mala i relativno siromasna zemlja u kojoj se ne vrti mnogo kapitala tako da je normalno da ljudi idu svugdje, kazu samo prosle godine je 100.000 mladih Hrvata napustilo domovinu pravac Njemacka.
Neka idu ljudi gdje im bolje, lakse ali nemojte misliti da vas neko u tudjini jedva ceka morate se sami izboriti za sve u zivotu, tako i nasa dijaspora vecina se trudi mukotrpno da zaradi svaku marku da bi uzivali u domovini i donijeli koju paru.
Ne mislite da je zivot igdje lagan u zapadnim zemljama su veca primanja ali su troskovi za zivot nenormalni, kirija za stan, porezi itd..
Uglavnom je vazda do pojedinca, ko hoce da napreduje napredovat ce bilo gdje, ko hoce da 2-3 puta sedmico bude u kafani bit ce nebitno gdje se nalazi a neko ko je iskren i kome smetaju mahala i mahaluse ce ih iskreno i kulturno odjebati umjesto da suti i trpi :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#380 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by mk ultra »

prog321 wrote:

Izvor za tu statistiku ?

3000 KM i nije neka lova. Preko ruke zarade i zanatlije cesto toliko.
Ovdje se mogu plate porediti. http://www.plata.ba ; Pa ako imate zelju mozete svoju platu porediti sa prosjekom.

Evo, sta kaze taj izvor:
http://www.vecernji.ba/notari-zarade-10 ... -km-302029
U ovoj analizi nisu uzete u obzir pozicije u višem menadžmentu, jer se mogu obavljati s različitim diplomama, ali menadžerske funkcije su najplaćenije u BiH i često ih zauzimaju osobe sa završenom ekonomijom. Primjerice, lizing-direktor mjesečno zaradi oko 3000 KM, a financijski revizor 1700 KM. Diplomirani ekonomisti kao menadžeri za upravljanje rizicima mogu u prosjeku imati 1600 KM ili kao financijski menadžeri 1500 KM. Diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2.100 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno prima oko 1500 KM mjesečno.

Budući pravnici mogu očekivati prosječnu plaću u iznosu od oko 2100 KM mjesečno, ukoliko se odluče za obavljanje posla odvjetnika, a najbolje plaćeno zanimanje sa završenim pravnim fakultetom je notar, koji prema podacima s Plata.ba, imaju više od 10.000 KM mjesečno, kada se u mjesečnu platu uračunaju i svi bonusi i ostale beneficije.
u elektroinžinjerskoj struci, rijetke su firme u BiH koje plaćaju kako treba
uglavnom se plata sve zajedno, sa toplim obrokom i kartom svede na 1300KM...

preko 1500KM ukupno, mogu na prste pobrojati firme koje plaćaju...
furlan

#381 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by furlan »

muha_sa wrote:
furlan wrote:
jeblo te to--fataj se kafane :lol: :kiss: :kiss:
Ma ja lako je tebi, ti svoju primas, a ja dok dobacim nece nista ostat' :D
hAZNADAR

#382 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by hAZNADAR »

sheilak wrote:
hAZNADAR wrote:
Konkretno u ovoj temi - mladi vjeruju u stereotipe o zivotu vani koji jeste dobar ali za one koji znaju to iskoristiti i koji se znaju snaci. Isti tip ljudi se moze snaci bilo gdje pa i u BiH.
Sjaj i bljestavilo dijela dijasopore je lazan. Vani jeste bolje u mnogim stvarima - ali nije dovoljno samo izaci i pojaviti se tu da bi stvorio bolji zivot. Treba unaprijed imati dobru struku, poznavanje jezika ili bar talent za ucenje jezika, i imati slifa. Vremena su se promijenila.
haznadar, mislim da ti imas dosta stereotipnu sliku ljudi koji odlaze van ili su tamo vec. mozda si ti licno dosao u kontakt tek sa takvom "vrstom" dijasporaca. no, veliki broj mladih ljudi koji odlaze su visokoobrazovani, sa odlicnim poznavanjem jezika zemlje u koju odlaze. i imaju hajmo reci kultiviran background. i snadju se dosta dobro i nastavljaju sa zivotom na kakav su i ovdje navikli, samo sa jacom financijskom zaledjinom. rijetko ko je danas tamo socijalni slucaj, rijetko ko se jos danas (ali ne kazem da nema i takvih) odluci otici da bi radili lijeve poslove i zivjeli od socijalne pomoci.
Vremena su se promijenila.
nekada je nepismen covjek mogao otici vani i naci posao i zaraditi. Danas je toliko nezaposlenih domacih u EU, da je tesko naci slabo placen posao ili za nekvalifikovane.
Jos je ostao taj stereotip da je dovoljno samo izaci i sve ce se samo sloziti.
Danas inzinjeri stranci voze taksi napr.
A mnogi koji bi rado dosli da voze taksi - ne mogu jer jednostavno nema mjesta. Nema ni love za socijale.
detroit-mercy

#383 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by detroit-mercy »

hAZNADAR wrote:
sheilak wrote:
hAZNADAR wrote:
Konkretno u ovoj temi - mladi vjeruju u stereotipe o zivotu vani koji jeste dobar ali za one koji znaju to iskoristiti i koji se znaju snaci. Isti tip ljudi se moze snaci bilo gdje pa i u BiH.
Sjaj i bljestavilo dijela dijasopore je lazan. Vani jeste bolje u mnogim stvarima - ali nije dovoljno samo izaci i pojaviti se tu da bi stvorio bolji zivot. Treba unaprijed imati dobru struku, poznavanje jezika ili bar talent za ucenje jezika, i imati slifa. Vremena su se promijenila.
haznadar, mislim da ti imas dosta stereotipnu sliku ljudi koji odlaze van ili su tamo vec. mozda si ti licno dosao u kontakt tek sa takvom "vrstom" dijasporaca. no, veliki broj mladih ljudi koji odlaze su visokoobrazovani, sa odlicnim poznavanjem jezika zemlje u koju odlaze. i imaju hajmo reci kultiviran background. i snadju se dosta dobro i nastavljaju sa zivotom na kakav su i ovdje navikli, samo sa jacom financijskom zaledjinom. rijetko ko je danas tamo socijalni slucaj, rijetko ko se jos danas (ali ne kazem da nema i takvih) odluci otici da bi radili lijeve poslove i zivjeli od socijalne pomoci.
nekada je nepismen covjek mogao otici vani i naci posao i zaraditi. Danas je toliko nezaposlenih domacih u EU, da je tesko naci slabo placen posao ili za nekvalifikovane.
A mnogi koji bi rado dosli da voze taksi - ne mogu jer jednostavno nema mjesta. Nema ni love za socijale.
Jah, a Njemacka i druge zemlje ubise se trazeci kvalifikovanu radnu snagu, nabroji samo oblasti od zdravstva, preko ITa do masinogradnje. Mani te se te mantre kako nema mjesta. A raja nekud curi iz BiH, Hrvatske, Srbije, Kosova, Bugarske, Albanije i sl.
jefferson

#384 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by jefferson »

hAZNADAR wrote:
sheilak wrote:
hAZNADAR wrote:
Fazon je u tome sto su imigranti daleko fleksibilniji kada je u pitanju posao.
Evo u SAD bijelci masovno kukaju kako im imigranti uzese poslove. 2008 u Georgiji je lokalni serif zasao po tvornicama tepiha i rastjerao ilegalne imigrante, kao ono da "amerikancima vrati poslove." Na kraju, samo 7% mjesta se popunilo jer niko nije htio da mrde guzovacu i radi u prasnjavim fabrikama. Kada su serifu objasnili odakle njegova plata dolazi, da ti imigranti kupuju hranu, benzin, placaju stanarinu, sve se utisalo i nastavilo.
U SAD danas imas oko 5 miliona NEPOPUNJENIH radnih mjesta, a 2018 ce trebati oko 800,000 inzinjera.
Nemoze preko noci, ali polako se izgradi nesto. Kako rece neko iznad, skupa stanarina, porez. Jeste, ali ja znam zasto placam taj porez. Kada dodje godisnji izvod za porez na nekretninu znam tacno koliko je otislo lokalnoj skoli u koju ce ici moja djeca, vtarogasnoj brigadi koja je 2km od kuce, policiji itd, itd. Nije problem platiti porez. Problem je platiti porez a nista nedobiti zauzvrat nego nam druge zemlje dijele donacije u vatrogasnoj opremi, autobusima i slicno.
Sonron

#385 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Sonron »

Moj razlog sto zelim itici iz Bosne : Zavrsio srendju skolu, smjer Vazduhoplovni tehnicar ( 0 iskustva zahvaljujuci drzavi ) nizam znao state cu dalje, upisem popisani FPN, napustim mad sam cuo da mogu dobiti licencu za zrakoplovstvo, sa tim papirom mogu dobiti posao u EU, e ja budala ispao I cekao jebene 3 godine da to krene ( radio moleraj u medjuvremenu ) I napokon sad kad su sredili , ne mogu dobiti licence zato sto nemam radnog iskustva, e da bi dobio radno iskustvo moram se zaposliti na Aerodrom, to he ne moguce bez stele I novca. Jbg ja ne zelim u zivotu milione, bijesna kola, samo zelim raditi ono sto volim I sto me interesuje a to je samo da popravljam Avione. A ocigledno ne mogu ni to, posao u EU ne mogu dobiti bez licence, a traze iskustvo koje nemam, sad mi je jedino ostalo vaditi Hrvatski pasos I otici bill Sta raditi, I pokusati u EU dobiti licencu, a predation se necu. Jebo Bosnu. Zdravo
detroit-mercy

#386 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by detroit-mercy »

Sonron wrote:Moj razlog sto zelim itici iz Bosne : Zavrsio srendju skolu, smjer Vazduhoplovni tehnicar ( 0 iskustva zahvaljujuci drzavi ) nizam znao state cu dalje, upisem popisani FPN, napustim mad sam cuo da mogu dobiti licencu za zrakoplovstvo, sa tim papirom mogu dobiti posao u EU, e ja budala ispao I cekao jebene 3 godine da to krene ( radio moleraj u medjuvremenu ) I napokon sad kad su sredili , ne mogu dobiti licence zato sto nemam radnog iskustva, e da bi dobio radno iskustvo moram se zaposliti na Aerodrom, to he ne moguce bez stele I novca. Jbg ja ne zelim u zivotu milione, bijesna kola, samo zelim raditi ono sto volim I sto me interesuje a to je samo da popravljam Avione. A ocigledno ne mogu ni to, posao u EU ne mogu dobiti bez licence, a traze iskustvo koje nemam, sad mi je jedino ostalo vaditi Hrvatski pasos I otici bill Sta raditi, I pokusati u EU dobiti licencu, a predation se necu. Jebo Bosnu. Zdravo
Kako je bilo u moleraju, po Havaninoj prici zaradjuje se samo tako :mrgreen: .
Maverick78

#387 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Maverick78 »

Ja iz moje perspektive mogu reci da se zaista nikada ne bih vratio. U pocetku je bilo malo tesko, mada mi imamo familije ovdje, tako da je sve doslo na svoje.
Sto se tice posla, pocnes sa onim sta nadjes, pa vremenom se nadje bolje. Posebno sto se nudi milion mogucnosti, jos ako imas neku skolu ili, ako ne skolu, onda dobar zanat, zlata vrijedno. Da se sve ovdje to dodatno zavrsiti, ili skola ili neki zanat, kurs, whatever sa kojim dobijes kasnije bolji posao.

Meni klincima skola praktcino dvije minute od nase zgrade. Okolo ima dosta parkova, fudbalskih i drugih terena za djecu i td.
Ono sto mi je neobicno bilo tu je nevjerovatna tisina koja je tu u stambenim naseljima... u pocetku pomislis, da li iko zivi ovdje... poslije ipak skuzis koliko je super nakon sto stignes s posla.

Sto se tice samog sistema, to je isto odlicno sve rjeseno. Moras biti tezi slucaj pa da ovdje zavrsis bas bez icega ono. Ako radis to je naravno najbolje, jer plate su super, s obzirom da zivot i nije pretjerano skup, posebno ovdje na jugu. Sve sto radis prekovremeno je duplo placeno. Ako opet ostanes bez posla imas tzv A kassu i tu dobijas nekih 11 do 12000sek, godinu dana imas to. To je oko 1300-1400 eura mjesecno i tako imas pravo godinu dana. Na kraju godine takodjer svi dobijamo povrat poreza, odredjenu sumu novca i ja sam recimo za proslu godinu dobio nesto malo preko 16000sek, sto je oko 1800 eura. To ti dodje nekako ko neki iznenadni extra novac :D .
Svi oni koji imaju djecu za svako dijete dobijaju po 1050sek mjesecno. Nebitno je da li pripadas nizem ili visokom sloju drustva, da li radis ili ne, to ti automatski salju. Kada imas vise od jednog djeteta dobijas tzv . flerbarnstillägg, znaci na ovu sumu jos malo jer eto imate vise od jednog djeteta. Suma sve vise raste kako se ima vise djece. Mi recimo za dvoje dobijamo 2250sek mjesecno, sto je oko 500km tako nekako.

Prvi posao sam nasao sam, ali sam imao pomoc Arbetsförmedlingena (biroa za zaposljavanje) i oni su pokrivali 63% svih troskova. Taj program se zove nystartsjobb i imaju ga mogucnost dobiti oni koji su tek dosli, tj. tek se uselili u Svedsku. Vozio kombi u jednoj firmi za dostavu :autic: . Mom poslodavcu naravno nije onda problem bio i da podigne dobro platu, jer mu je drzava vracala 63% nazad. To mi je bila odskocna daska, jer sam zaradio i A kassu, a i ustedilo se fino, pa se vec dosta lagodnije zivjelo, a imao sam i vremena nakon toga da zavrsim neki utbildning sto sam i napravio. I onda pokusam traziti posao u jednoj velikoj firmi koja se bavi prodajom, instalacijom i servisom, pa prakticno svega sto se tice tehnike, elektronike, hardware-a, software-a... i eto tu sam sada, od relativno skoro doduse. Sada nas salju na kurs za SAP ERP sisteme, upravljacki modul softver kojim se odredjeni segmenti poslovanja neuporedivo lakse vode. Nije bauk, ali ima, pa eto... nadam se vremenom napretku i naravno jos vecoj plati :thumbup: . Supruga takodjer radi, tako da sve u svemu dobro je :)
nKrkan

#388 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by nKrkan »

Moleraj je beton pos'o ako ga radiš kod tajkuna po 'ercegovini . :D
piupiu

#389 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by piupiu »

kox wrote: Znam slučajeve kada su ljudi iz moje bliske okoline bili ucijenjeni od ljekara da im daju pare i to je najcrnji kriminal, ali isto tako vidim da 90% ljudi sami daju mito "da ga/je pripaze" bez da im ga iko traži .
Ovo je jedan od osnovnih problema. Što svi očekuju korupciju i sami je prave i tamo gdje je možda ne bi bilo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#390 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Krampamo po cio dan, sta bi drugo mogli raditi. Ne mozemo svi biti menadjeri, guzit u sesnaest, visti na forumu 24/7 :mrgreen:. Mora neko i krampati :mrgreen: .
Jebiga takva vas sudbina zapala. Bas cu o tome prodiskutovati sa 19-togisnjom manekenom sa cijih grudi upravo smrcem kokain.
prog321

#391 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Najjače je kad kaže da na kraju godine dobije iznenadni ekstra keš.
A ljudi žive godinu dana čekajući da ga dobiju. Sav im se život vrti oko njega :-D
jefferson

#392 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by jefferson »

prog321 wrote:Najjače je kad kaže da na kraju godine dobije iznenadni ekstra keš.
A ljudi žive godinu dana čekajući da ga dobiju. Sav im se život vrti oko njega :-D
Oko cega se zivot vrti u BiH za prosjecnog civjeka? odlazak na Bahame? Kuba? maldivi?
todd_smith

#393 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by todd_smith »

zippoo87 wrote:
Lajavikrelac wrote:E ovako: Sestra rodila prije koji dan (mašala curica :mrgreen: ) da bi je primili i pazili kako je red tušni doktoru, da je porode tušni doktoru, da je paze poslije poroda tušni sestri....Nema gaze i nema pelena, idi kupi, a plaćaš zdravsteno :roll: kreveti u sobi ko u Buhenvaldu :shock: propali dušeci, federi se zabijaju u dupe od kreveta, čaršafi i ćebad pamte KuK monarhiju, a linoleum na podovima soba sav oguljen.... :roll: O odnosu sestara prema porodiljama, ko kapoi se ponašaju, rade ko mazge jedva da stižu koliko ih ima a guzomlata po kancelarijama sudaraju se guzicama po hodniku :-x
Odeš u poresku, dva puta greškom pošalju pogrešan obrazac, dva puta ideš da se jebeš sa šalterskim uhljebima koje boli neka stvar za sve...trebaš voditi sa sobom tri pravnika i dva geometra da ne šetaš sa šaltera na šalter.... :-)
Kad sam kupio auto stajao mi sedam dana pred kućom jer nema tablica, pa onda još dva dana nema obrazaca za saobraćajnu :-)
Pokojnu baku dva puta vodio da reklamira telefonski račun jer je imala tada umanjnje pretplate na osnovu penzije, dva puta ne proknjiže kreteni račun, jbg teško to uraditi :-) a mora vlasnik lično doći.....žena polupokretna bila, drugi put otišao da im jebem milosnu mater lijenu :evil:
Imaš zdravstveno osiguranje, svaki lijek i pregled plaćaš....plaćaš godišnju za parking pred zgradom, moli Boga da nađeš mjesto, a pun auto parnica. Niko ne jebe....Ostaneš bez posla nigdje te nema, čim pređeš 30tu godinu već si "star" po ovim robovlasnicima....gazde u talu sa vlastima ne uplaćuju doprinose, inspekcija ne smije ni da priviri kod njih, drotovi pišu kazne i love radarom po pizdićima za 5 na sat prekoračenja, dok junoše čepaju 100 po gradu ne smiju ih ni pogledati.....Itd, itd, itd.

Treba li još razloga?
ovaj vid "davanja dara" ili ti davanja mita mi je najsmjesniji a i generalno mi je to u zdravstvu smijesno sto se mita tice
evo i zasto...ako vidis da se neko lose ponasa od sestara i ne usluzava sve kako bi trebao...trazis glavnu sestru,trazis papir i olovku i napises zalbu...u svakoj bolnici imas ormaric gdje se ostavljaju...onda nadjes tu istu sestru i objasnis joj neke stvari
drugo...nece majka umrijeti da 2-3 dana sto provede u bolnici i onda ode kuci a ni beba

neki dan,bio sam jedno 15 minuta u cekaonici u bolnici,isao snimiti zub i dozivio sam dva slucaja davanja mita ...niti je bilo guzve niti potrebe za to
prvi slucaj...djed neki,snimao nesto kicmu i med. sestra mu daje papire i snimak i kaze javite se sada svom doktoru da vam kaze dalje a ovaj dodje do saltera i pita kako se zoves,vadi novcanik,hoce da im ostavi pare,galami,zene govore ne trea nista,uredu je...on navalio,hocu da vas pocastim..pa onda pita kada opet rade,pa gdje je prodavnica dda im ode sta kupiti....galami,sada vec svima neprijatno a djedo nista ...na kraju ode ali im rece doci ce i donijeti im nesto :D

drugi slucaj...nena neka,isto valjda snimanje neko...nosi ceker i cekeru svasta nesto :D

znaci zavrsili sa pregledima i onda ganja da daje neke poklone,ljudiam koji su vec placeni za taj posao

eto za samo 15 minuta ,dva slucaja

i onda kazu politicari ovo,ono...a MI,mi svi fini,svetinja,nece to ni dati mito,ni nista
Da se nadovezem za ovo...

za mito su potrebne dvije osobe, pa vi vidite...
jefferson

#394 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by jefferson »

piupiu wrote:
kox wrote: Znam slučajeve kada su ljudi iz moje bliske okoline bili ucijenjeni od ljekara da im daju pare i to je najcrnji kriminal, ali isto tako vidim da 90% ljudi sami daju mito "da ga/je pripaze" bez da im ga iko traži .
Ovo je jedan od osnovnih problema. Što svi očekuju korupciju i sami je prave i tamo gdje je možda ne bi bilo.
To krene od vozacke dozvole. Cim ih prvi put policija zaustavi svi lete da sa cvajom zavrse posao. A ni policiji se ne gadi uzeti pare.
prog321

#395 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Ja prvi bacim cvaju.
Ne da mi se sa sudom peglat i još doplatit tri put više :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#396 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Nikad u zivotu nisam dao mito policajcu.
detroit-mercy

#397 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Krampamo po cio dan, sta bi drugo mogli raditi. Ne mozemo svi biti menadjeri, guzit u sesnaest, visti na forumu 24/7 :mrgreen:. Mora neko i krampati :mrgreen: .
Jebiga takva vas sudbina zapala. Bas cu o tome prodiskutovati sa 19-togisnjom manekenom sa cijih grudi upravo smrcem kokain.
Sa 12 tisuca postova na forumu u dvije godine, dabogda sinko da ti i sa kime drugim diskutujes osim ovog foruma :mrgreen:
HAVANA

#398 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by HAVANA »

piupiu wrote:

Upravo,za sve smo mi sami krivi,ne zalimo se,ne prijavljujemo,hocemo sve preko reda...Ko ti trazi,prijavi ga...kao fizicko lice to mogu i radim,il mu jebem mater kroz mater.Za doktore stvarno ne mogu nista lose reci jer mi nikada niko nije nista trazio,sacekam termin i sve zavrsim.A imao sam sa starim bas veliku stvar koju su u centru za srce odradili odlicno.Svaka im cast i na uradjenom,i na usluzi.Drugi slucaj ,terapiju koja kosta 70 do 80000 maraka zavrsili uspjesno,pregledi,cekali na odobrenje,odobreno,izlijeceno.Zena djecu kad god je sta vodi po domovima zdravlja,ambulantama,bez ikakvih problema.Ima stvari gdje odemo privatno,ona u vezi stitne zlijezde,malu vodio za alergije,zubar...tako nekih stvari gdje su velike guzve i termini ali stvarno nisam imao problema,mada znam i vjerujem da ljudi imaju.Ne mogu ja sve ljude trpati u isti kos,sto se kod nas uvijek i u svemu radi.Doktori djubrad,svi taksisti olos,privatnici lopovi...o nacionalnom i vjerskom da ne govorim :-) To jednostavno nije tacno.Drugi je problem sa korupcijom i tu nisam pametan kako i sta.Carina,opstine,policije...uzimaju lopatom pravna lica,otimaju,koriste sistem i moc da ti otezaju poslovanje maksimalno i prinudjen si da mu das.Ne znas ni zasto dajes ali mu moras dati.Znalo mi se desavati i to redovno da drot zaustavi kamion,jel vidi strane table,drama,sto je kamion duzi od 18,70 metara,tako nesta :-) a to po jusu bilo prije 30 godina,kaze vozac vi ste ludi,ovakvi kamioni se ne prave vec godinama,svi su duzi,to je samo ovde...Al jok,drama je da mu uzme sto eura.Sta ce covjek,da,mora stici u sloveniju na slijedeci utovar,zuri,propasce mu tura ako ga zadrzi...O neuvezanosti carine,mupa i drugih institucija da ne govorim...Carina pravnom licu ocarinila robu,platio pdv,spediciju...istom tamo neko opet gleda nesta...E ne moze,carina treba staviti pecat ovde,ne samo ovde... :-) Onda odes opet na carinu,kaze ne moram,nece on meni govorit sta ja moram,onda opet kod onog majmuna...Gubis vrijeme,novac,roba stoji,troskovi idu...i stalno tako.Biti privatnik u ovakvom sistemu je stvarno tesko ako si niciji.Odrase te i u trgovini,gradjevini...bilo kojem obliku poslovanja.One na crno niko ne dira,isto ko da drzava stimulise rad na crno,smiruju socijalne nemire,sta li... :-) Znam ih mnogo sto uzimaju ogromne pare na crno,a prva im je rijec lajanje na drzavu,nisam lud da otvaram firmu...eh eto ti si pametan,mi ludi :roll: Mnogo je do nas samih,za mnoge stvari smo mi krivi.Svi laju na drzavu a sutra bi da mogu platili stranackom majmunu da mu nekog zaposli u telekomu,elektroprivredi...Onda kad ga zaposli,cuva ga,voli,glasa,njegov je vojnik izborni,da ne ode,da drzi posao...San je raditi u drzavnoj firmi.Ko ce se jebavati i otvarati firme,rizikovati,mnogo raditi bez fiksnog radnog vremena,krediti,troskovi,malo trziste,sto opravdanja da se ne pokusa.Da je kako sigurice kakve od 8h do 15h,a da moze sve ko oni u berlinu...A nas komplet u bih i ljudstvom i plateznom moci ko jedno predgradje berlina...I mi fol nesta,i mi fol podjele pravimo,mi fol veliki srbi,hrvati i bosnjaci,mi bi fol neke gigante i strasne promete...Kako,kome,za koje trziste...? Mudo od ovce smo mi sa nasim mentalitetom,prvo to treba mijenjati.U nasim glavama je problem,zato nam je ovako.
ozdrlje_donje

#399 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by ozdrlje_donje »

Studirao u Sarajevu 7 godina i nisam poslije toga mogao posla naci i pored starog koji poznaje ljude i koji mi je iz dana u dan govorio bit ce - obecao mi ovaj obecao mi onaj. I tako se to oteglo i preko pola godine, od njega i dalje uzimao za kafu, pivu, izlaske. Djevojka (sada zena) mi tada studirala u Becu i reko odo da probam nista me ne kosta iako se stari zestoko protivio, kao gdje ces u tudjinu, tamo nigdje nikog nemas. Reko tudjina mi se cini i ovdje, gdje god se obratim zatvaraju vrata ili bi da za djabane radim. Nadjem placeni doktorat u Becu, zavrsim to i ostanem raditi na klinici. Sve mi se svidja u vezi ovog grada, drzave i sistema i ne naumpada mi da se vratim. Kao sto neko rece na prvoj stranici, tek sada kada odes u BiH na par dana skontas kako je sve u k..., na zalost.
fortaleza

#400 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by fortaleza »

Rizvan wrote:
detroit-mercy wrote:
Rizvan wrote:Ja ne znam zašto se odlazak mladih ljudi kod nas doživljava kao tragedija :? Da,tragedija je što nas napuštaju deficatarni kadrovi i mladi talentovani ljudi, međutim takvi su ipak manjina među onima koji odlaze. Većina onih koji odlaze su obični Bosanci, a za ovu zemlju bi bio blagoslov kada bi nas napustilo jedno 100 000 mladih politologa, gimnazijalaca, prodavača i nekvalifikovanih radnika, jer mi nemamo ni industriju niti infrastrukturu da u dogledno vrijeme te ljuda uposlimo.
U svakoj normalnoj zemlji se odlazak najproduktivnijeg stanovnistva smatra tragedijom. U zemljama sa visokim natalitetom se to nekako i nadomjesta novorodjenim. U zemljama kao BiH, sa jako niskom stopom nataliteta, takvi trendovi su katastrofa. Gubis najvazniji kapital, ljude i onda tvrdis da to nije ni lose :-). Kad za 20-30 godina budes zivio u zemlji staraca onda ces skontati da je bila tragedija, iako vec sad mnoga mjesta su mjesta staraca.
Stvar je u tome što mi već 20 godina nismo u stanju da iskoristimo taj kapital, niti postoje naznake da ćemo u dogledno vrijeme ga iskoristiti. Dakle umjesto propadanja kapitala, to jest propadanja generacija, ovoj zemlji je potrebno da izveze jedno 100 000 ljudi, da bi naše tržište rada prodisalo, stabilizovalo se, i krenulo naprijed.

U sadašnjoj situaciji, za koju dugoročno nema nikakvih naznaka da će se u bliskoj budućnosti promjeniti što se tiče tržišta rada, za ovu buduću zemlju staraca (sam si napisao da imamo nizak natalitet), mladi kapital korisniji je vani, kada može poslati koji euro tim starcima, nego da egzistira ovdje na grbači tih staraca.
Pa da onda starci egzistiraju na grbači djece? Nije puno sretnije rješenje.

Ovo mi je zapalo za oko, iznenađen sam raširenošću ovakvog mišljenja, kao da bi se većini stvorilo tržište rada na manjoj populaciji. Ugašeno tržište se ne može stvoriti ni iz čega niti na osnovu broja mogućih radnika. Činjenica jest da će odlazak 100 000 (mladih) ljudi negativno osjetiti čitava populacija, od prodavačice u trgovini do ozbiljnijeg proizvođača, profit pada, uslužne i sve druge djelatnosti slabe. Preživjet će samo oni koji koji budu izvozno orjentirani i budu imali priliku za to, a za to treba organizacija i puno rada, naravno ne ubrajam stranačku kastu.

Daleko od toga da ne podržavam izbor ljudi za odlazak i traženje boljeg, ali sve ovo ima puno više negativnih stvari nego pozitivnih.

Na ovim prostorima se sustavno radi na depopulaciji, i nažalost BiH te nekoliko okolnih zemalja su reprezentativni primjer iste.
Post Reply