Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Bluemore

#376 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Bluemore »

kodmene je odavno na ignore, pa ga procitam sam kad ga vi citirate :-)
friskyoreo

#377 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by friskyoreo »

Black swan wrote:14 000 manje katolika...
svi odoše
ama baš svi
i ja bih išao ali filozof forumaš nije plaćena pozicija u njemačkoj
Jesi li zainteresiran za fiktivni brak mozda? :lol:
matic.ivan

#378 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by matic.ivan »

hrle1976 wrote:
MJAU - da wrote:
prog321 wrote:Ako si bijeda ovdje bolje je da si bijeda na zapadu.
Idi i ne okreći se.

Neki naši idu radi viših ciljeva od pukog preživljavanja i oni su najčešće razočarani kada dodju tamo.
A najveća je greška ostavljati državni posao ovdje.
Ponavljam, nigdje vas neće bolje plaćati za manje rada.

Možeš li pojasniti ove "više ciljeve" zbog kojih se razočaraju?

Nema jahte i vile sa bazenom odnosno nije moguce dokusuriti, a ima ih koji misle da na zapadu svak to ima. Zapravo van serijska ocekivanja.
Na zapadu je prosjecan covjek podstanar.
hrle1976

#379 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by hrle1976 »

matic.ivan wrote:
Vecina je. A ako neko misli da je vlasnik necega na kredit onda nek jos jednom se preupita cega je vlasnik. Auto na leasing i kaze vidi sta ja imam i pruzi kez. Reko imas dok mozes sebi od bubrega da odbijas. Isto i sa kucom ili stanom. Kredit na 20-30 godina. I kaze vlasnik sam kuce. Reko jesi ali tek kad zadnju ratu isplatis bankaru. Do tada to je gazda banka a ti si "vlasnik". Odnosno podstanar na drugi nacin. Ali ono nekako lakse zvuci kad dajes instituciji nego nekom drugom u dzep. I onda ona suplja kupovina kuce je investicija. To samo moze da raste u cijeni. Svakakvih budala. Kao prvo nekretnina moze iz dana u dan da izgubi 100% vrijednost. Jako je osjetljiva na brojne politicke promjene, a da ne pricam o onim u susjedstvu. :D Na planeti moze sve da nestane, i para i banaka, trgovanje je staro kao i prostitucija. Zlato ce uvijek imati neku vrijednost. Da spalimo sve sto znamo opet zlato ce biti zlato. Ono moze jedne godine padati u vrijednosti a druge rasti ali si siguran da ce uvijek imati vrijednost, dostojnu vrijednost.
antonija

#380 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by antonija »

hrle1976 wrote:
matic.ivan wrote:
Vecina je. A ako neko misli da je vlasnik necega na kredit onda nek jos jednom se preupita cega je vlasnik. Auto na leasing i kaze vidi sta ja imam i pruzi kez. Reko imas dok mozes sebi od bubrega da odbijas. Isto i sa kucom ili stanom. Kredit na 20-30 godina. I kaze vlasnik sam kuce. Reko jesi ali tek kad zadnju ratu isplatis bankaru. Do tada to je gazda banka a ti si "vlasnik". Odnosno podstanar na drugi nacin. Ali ono nekako lakse zvuci kad dajes instituciji nego nekom drugom u dzep. I onda ona suplja kupovina kuce je investicija. To samo moze da raste u cijeni. Svakakvih budala. Kao prvo nekretnina moze iz dana u dan da izgubi 100% vrijednost. Jako je osjetljiva na brojne politicke promjene, a da ne pricam o onim u susjedstvu. :D Na planeti moze sve da nestane, i para i banaka, trgovanje je staro kao i prostitucija. Zlato ce uvijek imati neku vrijednost. Da spalimo sve sto znamo opet zlato ce biti zlato. Ono moze jedne godine padati u vrijednosti a druge rasti ali si siguran da ce uvijek imati vrijednost, dostojnu vrijednost.
Tacno tako, kaze "kupio sam stan", a kredit 30 godina.

Stan si kupio tek onda kada je cijeli otplacen (kada vise nemas kredita)
antonija

#381 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by antonija »

hrle1976 wrote:
MJAU - da wrote:
prog321 wrote:Ako si bijeda ovdje bolje je da si bijeda na zapadu.
Idi i ne okreći se.

Neki naši idu radi viših ciljeva od pukog preživljavanja i oni su najčešće razočarani kada dodju tamo.
A najveća je greška ostavljati državni posao ovdje.
Ponavljam, nigdje vas neće bolje plaćati za manje rada.

Možeš li pojasniti ove "više ciljeve" zbog kojih se razočaraju?

Nema jahte i vile sa bazenom odnosno nije moguce dokusuriti, a ima ih koji misle da na zapadu svak to ima. Zapravo van serijska ocekivanja.
Jbg, nas svijet previse gleda sapunice na TV.
NK33

#382 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by NK33 »

hrle1976 wrote:
matic.ivan wrote:
Jako lose i ne bas logicno razmisljanje, moram primjetiti.
Kad placas kiriju 15 godina opet na kraju nemas nista, dok stan nakon 15 godina imas i bar si osigurao djeci nesto da ne moraju bar o tome razmisljati. A kao ratu kredita odbijas od bubrega a kiriju ne odbijas iako je mozda 150KM jeftinija? Cudan zakljucak u najmanju ruku, i ima jako malo veze sa realnoscu.
Dalje, nekretnina u Sarajevu npr. evo zadnjih 15 godina rijetko koja da je izgubila vrijednost, ne znam otkud ti te mastovite informacije. Ako je isto sigurno onda je to nekretnina. Ne mora porasti vrijednost, ne mora ostati ni ista ali nece opasti vise od 5%. Ako to ne vidis nema smisla ni da solis ljudima pamet s takvim izmisljotinama. I kako je to nekretnina osjetljiva na politicke promjene? :lol: Svasta. Kao promjeni se partija na vlasti a tebi opadne vrijednost nekretnine? :lol: Ako si mislio na rat, onda ti je i zivot jako osjetljiv na to jer ga u ratu vrlo lako mozes izgubiti, i ako ides s tim rezonom onda ne treba ni u sta ulagat nego zivi od danas do sutra i cekaj rat. Da ponovim, jako zanimljiv nacin razmisljanja ali isto tako jaaaako daleko od istine ;)
hrle1976

#383 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by hrle1976 »

NK33 wrote:
Kad placas kiriju 15 godina opet na kraju nemas nista, dok stan nakon 15 godina imas i bar si osigurao djeci nesto da ne moraju bar o tome razmisljati. A kao ratu kredita odbijas od bubrega a kiriju ne odbijas iako je mozda 150KM jeftinija? Cudan zakljucak u najmanju ruku, i ima jako malo veze sa realnoscu.
Dalje, nekretnina u Sarajevu npr. evo zadnjih 15 godina rijetko koja da je izgubila vrijednost, ne znam otkud ti te mastovite informacije. Ako je isto sigurno onda je to nekretnina. Ne mora porasti vrijednost, ne mora ostati ni ista ali nece opasti vise od 5%. Ako to ne vidis nema smisla ni da solis ljudima pamet s takvim izmisljotinama. I kako je to nekretnina osjetljiva na politicke promjene? :lol: Svasta. Kao promjeni se partija na vlasti a tebi opadne vrijednost nekretnine? :lol: Ako si mislio na rat, onda ti je i zivot jako osjetljiv na to jer ga u ratu vrlo lako mozes izgubiti, i ako ides s tim rezonom onda ne treba ni u sta ulagat nego zivi od danas do sutra i cekaj rat. Da ponovim, jako zanimljiv nacin razmisljanja ali isto tako jaaaako daleko od istine ;)
A ti opet ne citas nista.

Ti pricas o BiH, pa onda o Sarajevu. Dok moje prica se odnosi na zapad. Meni je BiH trg nekretnina atraktivan ko Zanzibar i lanjski snjeg skupa.

Porediti BiH trziste nekretnina sa bilo kojim na zapadu je smjesno. To je isto kao da poredis papagaja i krokodila.

Ja cu ti nesto reci kako stvari fercaju na zapadu. Ako nisi u stanju da kesiras nekretinu (stan, kucu) onda se zaduzis. Neko 100%, neko 90%, neko 75%, kako ko koliko ima i na sta je voljan. Onda fino imas trosak za kreiranje kredita za nekretninu. Pa fino imas sve troskove oko birokratije vezano za kupoprodaju. Obicno zna biti da moras agenciji dati jamstvo od 5% iznosta koji ce naravno kasnje prebiti, ali kao neka vrsta depozita. Pa trosak advokata i sl. E kad fino sve te sitnice poplacas po sudu, advokata, tamo vamo papirici i sl. tj. nekih 13.000€ na vrijednost od recimo 300.000€. Onda ide sljedece obicno da bi dobio kredit treba neko osiguranje kredita, ako ne njega zasigurno osiguranje nekretnine - nek ti je to godisnje 800€ (osiguranje nekretnine). Pa treba mimo rata i kamata za kredit placati mjesecno porez drzavi na nekretninu. I to ide oko 500€ (negdje manje negdje vise zavisi kako gdje je zakonski regulisano - naravno ova cifra moze skociti jer je politicki povezana) svaki mjesec. Nebitno kesiro ti nekretninu ili na kredit. Ako kupujes stan moras platiti clanarinu stambeni savjetu to zna biti od 3 do 6.000€ (jednom se placa). Moze se desiti da stambeni savjet ne dopusta da iznamljivas stan nego samo ti moras ziviti i ko je naveden ako neko drugi zivi moras placati primjer 50€ mjesecno stambenom savjetu. Moze se desiti. Vidio sam i takvih slucaja. E sada oko cijena. Ja sam svojim ocima gledao kako poznanici prodaju kucu jer ne mogu je vise otplacivati i gube oko 25% cijene. Zasto takav trg. Ponuda velika potraznja mala. Bolje -25% nego minu -50% na civilnoj raspodaji. Cijena se moze iznenada promjerniti sve zavisi od poreza na koji drzava ima utjecaj. Zavisi ako se pozatvaraju firme tu gdje zivis pa je manje posla. Ako se stvori neki ghetto u blizini gdje ima dosta problema ljudi nece tu da zive rado. Kupna moc spada na slabije gubis cijenu i sl. Na sve to moras dobro da odvagas kad kupujes stan ili kucu na zapadu. Nije moguce da nekom das pa ni dejetetu a da tan nije prinudjen da plati jednokratnu dopunu poreza i sl. Nema ovdje nasljednik je oprosten od poreza. Ima do neke sitne sumice i to je to ali nema te nekretnine koja tako malo kosta i opet za taj porez se koristi cijena javne procijene ako je prodana ispod te svote a ako iznad onda prema toj cijeni.
NK33

#384 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by NK33 »

:thumbup:
Moja greska, izvinjavam se, nisam skontao da pricate o nekretninama vani. O tome ne znam nista tako da ne mogu tvrditi da je tacno ili netacno to sto govorite.

Nije mi bilo logicno da na temi 'napustanje .... BiH' neko odma prica o kupovini nekretnine vani a nije jos ni otisao iz BiH :D
kloniran

#385 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by kloniran »

NK33 wrote::thumbup:
Moja greska, izvinjavam se, nisam skontao da pricate o nekretninama vani. O tome ne znam nista tako da ne mogu tvrditi da je tacno ili netacno to sto govorite.

Nije mi bilo logicno da na temi 'napustanje .... BiH' neko odma prica o kupovini nekretnine vani a nije jos ni otisao iz BiH :D

Ovdje ce pricati o svemu samo da odvrate covjeka da ode odavde :D :lol:
hrle1976

#386 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by hrle1976 »

kloniran wrote:

Niko nikoga ne odvraca od bilo cega. Samo kazem, ako neko misli da ga ceka crvena staza i svecani docek ili da mu je sve sirom otvoreno i da ce biti prihvacen otvorenih ruku, neka mu je Bog na pomoci.

Jos malo pa treba debeo rezime za i najobicnije poslice. A kod pojedinih traze da si istog mentaliteta zbog kolektiva. Znas kako je, kad si jedan stranac onda si prinudjen da se socialiras sa ostatkom domacih. Kad ste dvojica vec pravite svoju mini grupi i imate paralelan odnos. Nece to nikakv sef trpiti da mu firma iznutra ruje i ide na dva bloka, da rizikuje harmoniju kolektiva zbog Mehe i Tome. Zasitio se zapad Poljaka i Litvanaca koji su blago receno preplavili. Od Kako je Litvanija unisla u EU broj stanovnistva opo za bijednih 18% :oops: u Poljskoj za siromasnih 7% na njih, mislim da ih je oko 40 miliona.
kloniran

#387 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by kloniran »

hrle1976 wrote:
kloniran wrote:

Niko nikoga ne odvraca od bilo cega. Samo kazem, ako neko misli da ga ceka crvena staza i svecani docek ili da mu je sve sirom otvoreno i da ce biti prihvacen otvorenih ruku, neka mu je Bog na pomoci.

Jos malo pa treba debeo rezime za i najobicnije poslice. A kod pojedinih traze da si istog mentaliteta zbog kolektiva. Znas kako je, kad si jedan stranac onda si prinudjen da se socialiras sa ostatkom domacih. Kad ste dvojica vec pravite svoju mini grupi i imate paralelan odnos. Nece to nikakv sef trpiti da mu firma iznutra ruje i ide na dva bloka, da rizikuje harmoniju kolektiva zbog Mehe i Tome. Zasitio se zapad Poljaka i Litvanaca koji su blago receno preplavili. Od Kako je Litvanija unisla u EU broj stanovnistva opo za bijednih 18% :oops: u Poljskoj za siromasnih 7% na njih, mislim da ih je oko 40 miliona.
Sve ja to kontam, nigdje nije sjajno, ali bolje se tamo napatiti malo pa uzivati citav zivot, nego ovdje rintaciti a nemati nista.
Evo ja radim ovdje, stalno zaposlen, fina i redovna primanja neto, prijavljen na minimalac i meni samom bi moglo biti da zivim poprilicno dobro, međutim s minimalcem mi se ne ceka penzija ovdje, a tako je kod 95% privatnika, dobijes ti solidnu platu ali si prijavljen na minimalac.
Eh sad posto jedini radim kad dođu režije, pa ogrijev, pa auto, pa hrana, pa nesto odjece, znas koliko mi ostane godisnje, nista, o moru i npr skijanju mogu samo sanjati, jer ne mogu priustiti ni dan na planini ili moru.
O zenidbi i kupovini nekretnine mogu samo sanjati, e to je problem ovdje.
Moji prijatelji koji su otisli su se bas super snasli jer ljudi hoce da rade i ne pitaju kakav je posao, samo nek je placen i nek je plata redovna, tako da i ja ozbiljno razmisljam da dignem sidro i odem, samo dok se jos neke kockice posloze.
A da sam na drzavnoj sisi ne bi mi na pamet palo da sjasem sa nje.
hrle1976

#388 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by hrle1976 »

Ja mislim da nasi vole malo to ekstremno uvelicati. Ja imam rod koji je tokom rata izbjegao u HR i tamo ostao. Pa su nedavno otac i sin otisli da voze autobuse u Bayrenu. Rade za minimalac a treba placati sve zivo u Njemackoj. O kupovini kuce ili cega vec, u Njemackoj mogu da mastaju, na Jadranu isto manje vise. Jedino sto mogu jeste da se pohvale da rade vani. Da su kao nesto "posebno" u gradicu u kojem inace zive, mislim na HR. I to je sve sto zapravo mogu. Znaci malo uvelicati, jer ko ce priznati da je kurvin sin. Prosla su doba gastarbajterska kad si mogao da zaradis, jer je dinar opadao iz minute u minutu. Kad bi standard u BiH se perko noci prepolovio na pola mozda bi moglo postici onaj odnos iz 70ih i 80ih godina. Znam ja dobro o cemu ljudi mastaju u BiH. O parama. Samo sto ljudi zaboravljaju, ne zaradjuju se pare radom vec olovkom i koje kakvim potpisima od nikakve vaznosti.

Ako ti je stalo da ne zivis u BiH, jer hoces negdje drugo da zivis mada i to ti je sve upitno do kada vise, jer vidis i sam da je rulja (izbjeglice i emigranti) navalila. Oni imaju, bar ove izbjeglice ko neku prednost. Onda ono idi bi bio moj svajet. Ako mastas o jahtama, vilama, ili samo kuci i nekom stanu i sta vec, da ces imati komotan zivot. Zaboravi. U svakoj drzavi ista grupa ljudi ima komotan zivot a ostali zive. Ako sebe ne vidis u toj grupi onda znas na cemu si gdje god dosao. Nije moguce ziviti u Njemackoj a trositi u BiH svaki dan.
uglavnomja

#389 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

kloniran wrote: Sve ja to kontam, nigdje nije sjajno, ali bolje se tamo napatiti malo pa uzivati citav zivot, nego ovdje rintaciti a nemati nista.
Evo ja radim ovdje, stalno zaposlen, fina i redovna primanja neto, prijavljen na minimalac i meni samom bi moglo biti da zivim poprilicno dobro, međutim s minimalcem mi se ne ceka penzija ovdje, a tako je kod 95% privatnika, dobijes ti solidnu platu ali si prijavljen na minimalac.
Eh sad posto jedini radim kad dođu režije, pa ogrijev, pa auto, pa hrana, pa nesto odjece, znas koliko mi ostane godisnje, nista, o moru i npr skijanju mogu samo sanjati, jer ne mogu priustiti ni dan na planini ili moru.
Moji prijatelji koji su otisli su se bas super snasli jer ljudi hoce da rade i ne pitaju kakav je posao, samo nek je placen i nek je plata redovna, tako da i ja ozbiljno razmisljam da dignem sidro i odem, samo dok se jos neke kockice posloze.

ovo boldirano plus jos rentanje stana dok (ako) ispunis uslove za kredit za svoj stancic :-)

a sad racunaj bilo kakav polsic znaci NIKAKVA plata. (ne gledaj nominalnu platu, nego efektivnu) rezije, hrana, prevoz, stan - ostace ti manje nego u bosni ... jer ni kafu od te plate neces popiti, a saldo 0.

a da imas sansi otici na more - to vjerovatno imas u smislu nekog paket aranzamana sa jeftinim avio kartama, spanija ili slicno ... zna naletjeti bas ono sega, bar ovdje gore. 10 dana spanije dodje jeftinije nego 10 dana svakodvenog zivota.

ali planina vec tesko. oprema, zice, prevozi vamo tamo ... a nema aranzmana na ponudi, bar ja ne znam.

a ti sto su se super snasli su ili otisli 90-ih ili su rodjeni gore ili ovo sto hrle prica :D
ili DVOJE rintaju i odvajaju od usta samo de se pokazu "dole".

jedno tesko. tacnije nemoguce. sa bilo kakvim polsicem.

osim varijante da zive kod rodbine i nista ne placaju.
hadzinicasa

#390 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by hadzinicasa »

hrle1976 wrote:
NK33 wrote:

Ti pricas o BiH, pa onda o Sarajevu. Dok moje prica se odnosi na zapad. Meni je BiH trg nekretnina atraktivan ko Zanzibar i lanjski snjeg skupa.

Porediti BiH trziste nekretnina sa bilo kojim na zapadu je smjesno. To je isto kao da poredis papagaja i krokodila.

Ja cu ti nesto reci kako stvari fercaju na zapadu. Ako nisi u stanju da kesiras nekretinu (stan, kucu) onda se zaduzis. Neko 100%, neko 90%, neko 75%, kako ko koliko ima i na sta je voljan. Onda fino imas trosak za kreiranje kredita za nekretninu. Pa fino imas sve troskove oko birokratije vezano za kupoprodaju. Obicno zna biti da moras agenciji dati jamstvo od 5% iznosta koji ce naravno kasnje prebiti, ali kao neka vrsta depozita. Pa trosak advokata i sl. E kad fino sve te sitnice poplacas po sudu, advokata, tamo vamo papirici i sl. tj. nekih 13.000€ na vrijednost od recimo 300.000€. Onda ide sljedece obicno da bi dobio kredit treba neko osiguranje kredita, ako ne njega zasigurno osiguranje nekretnine - nek ti je to godisnje 800€ (osiguranje nekretnine). Pa treba mimo rata i kamata za kredit placati mjesecno porez drzavi na nekretninu. I to ide oko 500€ (negdje manje negdje vise zavisi kako gdje je zakonski regulisano - naravno ova cifra moze skociti jer je politicki povezana) svaki mjesec. Nebitno kesiro ti nekretninu ili na kredit. Ako kupujes stan moras platiti clanarinu stambeni savjetu to zna biti od 3 do 6.000€ (jednom se placa). Moze se desiti da stambeni savjet ne dopusta da iznamljivas stan nego samo ti moras ziviti i ko je naveden ako neko drugi zivi moras placati primjer 50€ mjesecno stambenom savjetu. Moze se desiti. Vidio sam i takvih slucaja. E sada oko cijena. Ja sam svojim ocima gledao kako poznanici prodaju kucu jer ne mogu je vise otplacivati i gube oko 25% cijene. Zasto takav trg. Ponuda velika potraznja mala. Bolje -25% nego minu -50% na civilnoj raspodaji. Cijena se moze iznenada promjerniti sve zavisi od poreza na koji drzava ima utjecaj. Zavisi ako se pozatvaraju firme tu gdje zivis pa je manje posla. Ako se stvori neki ghetto u blizini gdje ima dosta problema ljudi nece tu da zive rado. Kupna moc spada na slabije gubis cijenu i sl. Na sve to moras dobro da odvagas kad kupujes stan ili kucu na zapadu. Nije moguce da nekom das pa ni dejetetu a da tan nije prinudjen da plati jednokratnu dopunu poreza i sl. Nema ovdje nasljednik je oprosten od poreza. Ima do neke sitne sumice i to je to ali nema te nekretnine koja tako malo kosta i opet za taj porez se koristi cijena javne procijene ako je prodana ispod te svote a ako iznad onda prema toj cijeni.
o kojoj konkretno zemlji pricas?
MJAU - da

#391 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by MJAU - da »

hrle1976 wrote:
NK33 wrote:

A izvini, kako to misliš da se ovdje u BiH kupuje nekretnina (stambena)?
kloniran

#392 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by kloniran »

uglavnomja wrote:
kloniran wrote: Sve ja to kontam, nigdje nije sjajno, ali bolje se tamo napatiti malo pa uzivati citav zivot, nego ovdje rintaciti a nemati nista.

ovo boldirano plus jos rentanje stana dok (ako) ispunis uslove za kredit za svoj stancic :-)

a sad racunaj bilo kakav polsic znaci NIKAKVA plata. (ne gledaj nominalnu platu, nego efektivnu) rezije, hrana, prevoz, stan - ostace ti manje nego u bosni ... jer ni kafu od te plate neces popiti, a saldo 0.

a da imas sansi otici na more - to vjerovatno imas u smislu nekog paket aranzamana sa jeftinim avio kartama, spanija ili slicno ... zna naletjeti bas ono sega, bar ovdje gore. 10 dana spanije dodje jeftinije nego 10 dana svakodvenog zivota.

ali planina vec tesko. oprema, zice, prevozi vamo tamo ... a nema aranzmana na ponudi, bar ja ne znam.

a ti sto su se super snasli su ili otisli 90-ih ili su rodjeni gore ili ovo sto hrle prica :D
ili DVOJE rintaju i odvajaju od usta samo de se pokazu "dole".

jedno tesko. tacnije nemoguce. sa bilo kakvim polsicem.

osim varijante da zive kod rodbine i nista ne placaju.
Ma ovi su prije dvije godine otisli i za pocetak poprilicno dobre plate imaju u njemackoj preko 2k eura neto
A s obzirom da sam inzinjer mislim da bi mogao i ja izgurati toliko na pocetku, a ostajalo bi mi sigurno vise nego ovdje, jer nisam toliko troskali.
Nije meni ni ovdje toliko lose, ali mora covjek razmisljati i o penziji, a s ovom kod nas je jedino isplativo uzeti konopac i zakupiti kakvu visoku granu :mrgreen: ustvari nema sanse da je dozivim ako nastavim ovim tempom :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#393 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Uplacuj zivotno.
uglavnomja

#394 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

iz tvog posta se moglo naslutiti bilo kakav posao, a ne inzinjerski :-)

i za inzinjere - zavisi gdje upadnu, nije svugdje isto.

a i dalje stoji da je za jednu osobu jako tesko da sve sama poplaca i da nesto aman zaman ustedi ... a pogotovo sto pretpostavljam da planiras slati nesto love kuci. ako su dvije osobe i dvije plate - sve je drugacije.
kloniran

#395 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by kloniran »

Pa za pocetak bih prihvatio bilo sta, dok se ne snađem, a poslije ganjao svoju struku.
I ovdje da zivim ko podstanar ne bi me bilo ni na mapi
Ali jos malo cu da razmisljam pa onda ide konacna odluka gdje ici i kad, jer svaki dan je sve manje stavki na listi ostanka a sve vise na odlasku.
prog321

#396 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by prog321 »

Samo ti idi.
Oni su ti sve realno opisali ali iskustvo koje tamo stekneš bit će ti do kraja života od koristi. :-D
Olivander

#397 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Olivander »

Pozdrav raja, imam pitanje za vas, pa bi molio da mi neko odgovori što bolje može. Inžinjer sam elektrotehnike, diplomu stekao prije 2 godine, radim pomalo u elektrotehničkoj školi, dobijem nešto parica jer nemam pune časove, tako već dvije godine. Vučem se po tim školskim konkursima i dobijam tih nekakvih pola norme, što je za one koji ne znaju oko 400 KM i topli obrok, Konkurisao sam na ne znam sve kakve konkurse u firmama i u svom gradu i u cijeloj BiH i ništa, jednostavno nemam nikakvih rodbinskih veza ni poznanstava. zbog toga bi želio da odem u Njemačku ili neku drugu zemlju u EU, da bih mogao normalno da radim i živim. Nemam ciljeva da ja odem tamo da budem nekakav bogataš i slično, samo da imam normalan život, da ne oskudijevam ni u čemu. Engleski govorim perfektno dok njemački imam nivo B1, a učim ga i dalje. Slao sam i u Njemačku i neke druge zemlje na dosta konkursa, ali sve sam dobijao odbijenice. Zna li neko način kako bih mogao da lakše dođem do posla u nekoj od zemalja EU, osim da odem tamo da živim i tražim posao, jer trenutno za to nemam novaca.
paladinka

#398 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by paladinka »

Olivander wrote:Pozdrav raja, imam pitanje za vas, pa bi molio da mi neko odgovori što bolje može. Inžinjer sam elektrotehnike, diplomu stekao prije 2 godine, radim pomalo u elektrotehničkoj školi, dobijem nešto parica jer nemam pune časove, tako već dvije godine. Vučem se po tim školskim konkursima i dobijam tih nekakvih pola norme, što je za one koji ne znaju oko 400 KM i topli obrok, Konkurisao sam na ne znam sve kakve konkurse u firmama i u svom gradu i u cijeloj BiH i ništa, jednostavno nemam nikakvih rodbinskih veza ni poznanstava. zbog toga bi želio da odem u Njemačku ili neku drugu zemlju u EU, da bih mogao normalno da radim i živim. Nemam ciljeva da ja odem tamo da budem nekakav bogataš i slično, samo da imam normalan život, da ne oskudijevam ni u čemu. Engleski govorim perfektno dok njemački imam nivo B1, a učim ga i dalje. Slao sam i u Njemačku i neke druge zemlje na dosta konkursa, ali sve sam dobijao odbijenice. Zna li neko način kako bih mogao da lakše dođem do posla u nekoj od zemalja EU, osim da odem tamo da živim i tražim posao, jer trenutno za to nemam novaca.
Koliko si odbijenica dobio do sad ?
Olivander

#399 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Olivander »

paladinka wrote:
Olivander wrote:Pozdrav raja, imam pitanje za vas, pa bi molio da mi neko odgovori što bolje može. Inžinjer sam elektrotehnike, diplomu stekao prije 2 godine, radim pomalo u elektrotehničkoj školi, dobijem nešto parica jer nemam pune časove, tako već dvije godine. Vučem se po tim školskim konkursima i dobijam tih nekakvih pola norme, što je za one koji ne znaju oko 400 KM i topli obrok, Konkurisao sam na ne znam sve kakve konkurse u firmama i u svom gradu i u cijeloj BiH i ništa, jednostavno nemam nikakvih rodbinskih veza ni poznanstava. zbog toga bi želio da odem u Njemačku ili neku drugu zemlju u EU, da bih mogao normalno da radim i živim. Nemam ciljeva da ja odem tamo da budem nekakav bogataš i slično, samo da imam normalan život, da ne oskudijevam ni u čemu. Engleski govorim perfektno dok njemački imam nivo B1, a učim ga i dalje. Slao sam i u Njemačku i neke druge zemlje na dosta konkursa, ali sve sam dobijao odbijenice. Zna li neko način kako bih mogao da lakše dođem do posla u nekoj od zemalja EU, osim da odem tamo da živim i tražim posao, jer trenutno za to nemam novaca.
Koliko si odbijenica dobio do sad ?
Između 100 i 200
NK33

#400 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by NK33 »

Pretpostavljam da nisi isao na smjer RI na ETF-u nego na neki drugi dok ne mozes da nadjes posao? Moj savjet ti je da pokusas nauciti programiranje bar onako osrednje, jer mislim da osnove vec znas ako si imao na prvoj godini faksa bar neki predmet vezan za programiranje. Ima dosta raje koji su bili u slicnoj poziciji da nisu mogli naci posao pa su morali da se prebace na IT, nije im bilo previse tesko jer neko ko zavrsi ETF ima dovoljno 'klikera' da radi sta god hoce samo ako ima volje da se preorijentise.
Post Reply