Bodkin wrote:VCorp wrote:Ništa onda zemljače, to nas čini dvojicu koji su se izjasnili kao BosanciBodkin wrote:
prvo, nemoj molim te pisati vi ili mi. ja sam se na popisu izjasnio kao bosanac i i da ovdje ima srba koji ovako nebulozne stvari pisu kao pojedini bosnjaci, i njima bih kontrirao.
dakle ta sizofrena rusofilija kod srba nije nista manje smijesna nego turkofilija. pomogli su srbima zadnji put mozda oko prvog svjetskog rata. od tad samo guzenje bez vazelina.
buduci da je ovo tema o bobovcu, necu dalje siriti ali ako ni srbi ni hrvati ni bosnjaci ne prihvataju bosance, onda apsolutno smijesno izgleda kad svojataju tvrtka ili srednjovijekovnu bosnu. bosnjaci su poceli da se furaju na to jer kontriraju srbima i hrvatima. inace ih zaboli kurko za katarinom ili tvrtkom.
hrvati idu gore jer su katolici i pokusavaju da pohrvate zadnje bosanske kraljeve i kraljice. dakle isto toliko smijesno. nema tu ni trunke bosanskog nacionalizma kakav bi trebao postojati u ovoj zemlji..![]()
Dobro da se tu slazemo, kako god okrenemo to je vazalni odnos i za jedne i za druge jer smo mi pijuni s kojim oni šah igraju. Sami smo sebi krivi.
Slazem se i oko toga, većinu srednjovjekovna historija Bosne zanima iz pogresnih razloga. Ako nam treba kakav nacionalizam, onda je to bosanski.
Okupatorske zastave na Bobovcu
- Banksy
#376 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
- nasa
#377 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ali ni te tvrdnje nisu istina, ustvari vi, koji se na temi predstavljate kao objektivni , jedini I prebrojavate krvna zrnca...jer
tvrdnje su vam bas ono da se covjek zapita, mislim sta je poenta
istovremeno se tvrdi kako se Bosnjaci ne bave uopce tiim periodom pa kad se dokaze da se bave e onda se bave iz pogresnih razloga
Znaci ne valja ni ako se bave ni ako se ne bave...
...a valjda isto tako i Hrvati....
I sta podrazumjavte pod bosanstvo, hajd' mi objasnite karakteristika pa da vam izrovim takvog historicara
bujrum
istovremeno se tvrdi kako se Bosnjaci ne bave uopce tiim periodom pa kad se dokaze da se bave e onda se bave iz pogresnih razloga
I sta podrazumjavte pod bosanstvo, hajd' mi objasnite karakteristika pa da vam izrovim takvog historicara
- cyprus
#378 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ne znam zašto bi nam trebao bosanski nacionalizam... Patriotizam bi nam bio sasvim dovoljan, mada bi se i na tu temu dalo razgovarat...
- GeeTnT
#379 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Bosanstvo bi trebalo biti krajnji rezultat strukturalnog uredjenja BiH...Nazalost, vecina je jako zapustena kad je u pitanju povijest domovine, a kako i ne bi bili zapusteni kad ih ni ne zanima, jer je nezele, nepriznaju, ignorisu......a sto se tice tematike, pa period o kojem se ovde piskara je upravo i zanimljiv jer je kao takav odgovarajuci uskocima, poskocima, ali i vehabosima...
-
Bodkin
#380 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
trebao bi nam nacionalizam jer smo ubijeni u pojam. dakle nije dovoljno da mislimo da smo dobri nego i da smo bolji od drugih. ali ne mozes imati bosanski nacionalizam pored bosnjacko/srpsko/hrvatskog.cyprus wrote:Ne znam zašto bi nam trebao bosanski nacionalizam... Patriotizam bi nam bio sasvim dovoljan, mada bi se i na tu temu dalo razgovarat...
- nasa
#381 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Upravo o tome ja pisem, ko treba da zabrani Hrvatima da se izjasnjavaju Hrvatima pa dalje ko da im kaze ako ste Hrvati ne lazite da vam je do Bobovca vi to identifikujete s Hrvatskom itd. to su sulude stvari... isto vazi I za SRbe, Bosnjake, Ostale...Svako normalan vidi da se ponekad pogresno koriste neki spomenici I to od svih narodacyprus wrote:Ne znam zašto bi nam trebao bosanski nacionalizam... Patriotizam bi nam bio sasvim dovoljan, mada bi se i na tu temu dalo razgovarat...
ali ipak nije mjera objektivnosti nacionalna pripadnost,
o Bosni i to srednjovjekovnoj su pisali sasvim objektivno i stranci i historicari iz susjednih zemalja kao i domaci ljudi.
Obiljezavanje nekih dogadjaja nije u nadleznosti historicara, to treba biti jasno, nijednu zastavu gore ne postavljaju historicari niti mogu sprijeciti da se ona postavi....
Regularno moze otici folklorno drustvo i zaigrati moravac....kako to neko misli sprijeciti....jedino kad se obnovi, ogradi, naprave pomocni obkekti, a ulaz uz najave ogranici.....
-
Bodkin
#382 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
ne mozes biti i bosanac i srbin. ili jedno ili drugo. dakle logika nalaze da ce ili biti bosna iz jednog dijela ili iz tri. ali miksanja nema
ps. kad kazem tri mislim na jednu drzavu sa tri kantona/entiteta/jedinice. nazovi kako hoces
ps. kad kazem tri mislim na jednu drzavu sa tri kantona/entiteta/jedinice. nazovi kako hoces
-
Kitrona
#383 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Zasto se ne moze? To postoji neko pravilo?Bodkin wrote:ne mozes biti i bosanac i srbin.
- GeeTnT
#384 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Djikan nije umro, a kad ce, ne zna se!
-
Bodkin
#385 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ne postoji. Tj postoje dva tumacenja nacije ali nije tema. Da, u pravu si. Moze. Ali ne u danasnjoj situacijiKitrona wrote:Zasto se ne moze? To postoji neko pravilo?Bodkin wrote:ne mozes biti i bosanac i srbin.
- Banksy
#386 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Može, naravno, nema pravila, ali bilo bi prirodnije da smo svi Bosanci i Hercegovci različitih vjeroisposvjesti. Da je bilo tako, da smo više razvijali i njegovali osjećaj nacionalne umjesto etničke pripadnosti, zlo uvezeno iz Srbije i Hrvatske se nikad ne bi primilo na ovom tlu, ili bar ne bi u tolikoj mjeri.Kitrona wrote:Zasto se ne moze? To postoji neko pravilo?Bodkin wrote:ne mozes biti i bosanac i srbin.
No, prilika je davno propuštena i potrošena ...
-
pemanapemani
#387 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Uglavnom, najstarije bogomolje nisu bile ni katoličke. Znači, to neko vjerovanje (Crkva bosanska), je zamijenjeno katoličanstvom. Dakle, pioniri "izdavanja vjere" su oni koji su prihvatili katoličanstvo, a ne oni koji su prihvatili islam, ako idemo mak na konac.Kitrona wrote:Pročitaj par postova gore.VCorp wrote:Bojim se da ne razumijem u potpunosti na sta ciljas, pojasni mi malo ako nije problem ? ThnxKitrona wrote:
Niko to ne spori - naravno da vjera<>nacionalnost, ja se samo pitam kako je došlo do "prelaska" na katoličanstvo ako najstarije bogomolje nisu mogle pripadati ni pravoslavcima a ni patarenima...
Last edited by pemanapemani on 26/10/2015 14:43, edited 1 time in total.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#388 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
ja bih samo dodao "pod broj 1" a onda dalje da smo sve ostalo....medjutim u toj prici tesko da postoje dobri i losi jer skoro pa svi hoce da budu prvo nacionalisti pa onda sve drugo sto ce i rezultati popisa kada se objave potvrditi. E oni koji su se izjasnili kao Bosanci i Hercegovci sasvim sigurno imaju i damar za Bobovac i slicne lokalitete kao i za samu drzavu.Banksy wrote:Može, naravno, nema pravila, ali bilo bi prirodnije da smo svi Bosanci i Hercegovci različitih vjeroisposvjesti. Da je bilo tako, da smo više razvijali i njegovali osjećaj nacionalne umjesto etničke pripadnosti, zlo uvezeno iz Srbije i Hrvatske se nikad ne bi primilo na ovom tlu, ili bar ne bi u tolikoj mjeri.Kitrona wrote:Zasto se ne moze? To postoji neko pravilo?Bodkin wrote:ne mozes biti i bosanac i srbin.
-
Bodkin
#389 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
To je toBanksy wrote:Može, naravno, nema pravila, ali bilo bi prirodnije da smo svi Bosanci i Hercegovci različitih vjeroisposvjesti. Da je bilo tako, da smo više razvijali i njegovali osjećaj nacionalne umjesto etničke pripadnosti, zlo uvezeno iz Srbije i Hrvatske se nikad ne bi primilo na ovom tlu, ili bar ne bi u tolikoj mjeri.Kitrona wrote:Zasto se ne moze? To postoji neko pravilo?Bodkin wrote:ne mozes biti i bosanac i srbin.
- Banksy
#390 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
općina Centar, Bosanka i Hercegovka, pitam popisivačicu ima li nas puno, kaže, vi ste prvi ... 2, 3 % u vrh glave ...hrasno38 wrote:ja bih samo dodao "pod broj 1" a onda dalje da smo sve ostalo....medjutim u toj prici tesko da postoje dobri i losi jer skoro pa svi hoce da budu prvo nacionalisti pa onda sve drugo sto ce i rezultati popisa kada se objave potvrditi. E oni koji su se izjasnili kao Bosanci i Hercegovci sasvim sigurno imaju i damar za Bobovac i slicne lokalitete kao i za samu drzavu.Banksy wrote:Može, naravno, nema pravila, ali bilo bi prirodnije da smo svi Bosanci i Hercegovci različitih vjeroisposvjesti. Da je bilo tako, da smo više razvijali i njegovali osjećaj nacionalne umjesto etničke pripadnosti, zlo uvezeno iz Srbije i Hrvatske se nikad ne bi primilo na ovom tlu, ili bar ne bi u tolikoj mjeri.Kitrona wrote: Zasto se ne moze? To postoji neko pravilo?
sve smo vozove ispratili, čekam još neku ''bosanskohercegovačku stranku'', pa da se odjavim ...
- hrasno38
#391 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
kako god okrenes katolicanstvo je ubjedljivo najstarija religija od postojecih na ovim prostorima. Posto se u istoriji kaze da je u srednjevjekovnoj Bosni prije osvajanja Osmanlija bilo Bogumilstvo a ono je kao podrazumjevalo da nema crkava, relikivija i slicnih stvari ne ostaje nista drugo nego nego da su te najstarije bogomolje upravo katolicke jer se predpostavlja da je katolicanstvo doslo u BiH jos u 6 vijeku iz grada Salone ili ti danasnjeg Solina, bivse metropole rimske provincije Dalmacije. Najstarija biskupija u BiH je cudno ali u Trebinju za koju istoricari kazu da je osnovana prije 1022 godine....mada ja opet kazem "ko to zna?" Isto tako neki poznati srpski istoricari kazu da prije dolaska Turaka na ove prostore u BiH nije bilo pravoslavlja i da se ono pojavilo na ovim prostorima kada se pojavio i srpski otopr prema osmanlijama. Isto tako istorija pise a djavo ce ga znati da li je tacno da je prije dolaska osmanlija u BiH zivjelo vecinsko katolicko stanovnisto koje je opet se prorjedilo jer ih je dosta preslo na islam. I tako do unedogled mozemo predpostavljati......pemanapemani wrote:Uglavnom, najstarije bogomolje nisu bile ni katoličke. Znači, to neko vjerovanje (Crkva bosanska), je zamijenjeno katoličanstvom. Dakle, pioniri "izdavanja vjere" su oni koji su prihvatili katoličanstvo, a ne oni koji su prihvatili islam, ako idemo mak na konac.
-
Bodkin
#392 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Sto u principu nije bi bitno osim za dnevno-politicka prepucavanja i hstoricare. Kako su oni svi politicki nastrojeni, tako im je i tumacenje historije neutralno koliko i jahicev uradakhrasno38 wrote:kako god okrenes katolicanstvo je ubjedljivo najstarija religija od postojecih na ovim prostorima. Posto se u istoriji kaze da je u srednjevjekovnoj Bosni prije osvajanja Osmanlija bilo Bogumilstvo a ono je kao podrazumjevalo da nema crkava, relikivija i slicnih stvari ne ostaje nista drugo nego nego da su te najstarije bogomolje upravo katolicke jer se predpostavlja da je katolicanstvo doslo u BiH jos u 6 vijeku iz grada Salone ili ti danasnjeg Solina, bivse metropole rimske provincije Dalmacije. Najstarija biskupija u BiH je cudno ali u Trebinju za koju istoricari kazu da je osnovana prije 1022 godine....mada ja opet kazem "ko to zna?" Isto tako neki poznati srpski istoricari kazu da prije dolaska Turaka na ove prostore u BiH nije bilo pravoslavlja i da se ono pojavilo na ovim prostorima kada se pojavio i srpski otopr prema osmanlijama. Isto tako istorija pise a djavo ce ga znati da li je tacno da je prije dolaska osmanlija u BiH zivjelo vecinsko katolicko stanovnisto koje je opet se prorjedilo jer ih je dosta preslo na islam. I tako do unedogled mozemo predpostavljati......pemanapemani wrote:Uglavnom, najstarije bogomolje nisu bile ni katoličke. Znači, to neko vjerovanje (Crkva bosanska), je zamijenjeno katoličanstvom. Dakle, pioniri "izdavanja vjere" su oni koji su prihvatili katoličanstvo, a ne oni koji su prihvatili islam, ako idemo mak na konac.
- hrasno38
#393 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
NaravnoBodkin wrote:Sto u principu nije bi bitno osim za dnevno-politicka prepucavanja i hstoricare. Kako su oni svi politicki nastrojeni, tako im je i tumacenje historije neutralno koliko i jahicev uradakhrasno38 wrote:kako god okrenes katolicanstvo je ubjedljivo najstarija religija od postojecih na ovim prostorima. Posto se u istoriji kaze da je u srednjevjekovnoj Bosni prije osvajanja Osmanlija bilo Bogumilstvo a ono je kao podrazumjevalo da nema crkava, relikivija i slicnih stvari ne ostaje nista drugo nego nego da su te najstarije bogomolje upravo katolicke jer se predpostavlja da je katolicanstvo doslo u BiH jos u 6 vijeku iz grada Salone ili ti danasnjeg Solina, bivse metropole rimske provincije Dalmacije. Najstarija biskupija u BiH je cudno ali u Trebinju za koju istoricari kazu da je osnovana prije 1022 godine....mada ja opet kazem "ko to zna?" Isto tako neki poznati srpski istoricari kazu da prije dolaska Turaka na ove prostore u BiH nije bilo pravoslavlja i da se ono pojavilo na ovim prostorima kada se pojavio i srpski otopr prema osmanlijama. Isto tako istorija pise a djavo ce ga znati da li je tacno da je prije dolaska osmanlija u BiH zivjelo vecinsko katolicko stanovnisto koje je opet se prorjedilo jer ih je dosta preslo na islam. I tako do unedogled mozemo predpostavljati......pemanapemani wrote:Uglavnom, najstarije bogomolje nisu bile ni katoličke. Znači, to neko vjerovanje (Crkva bosanska), je zamijenjeno katoličanstvom. Dakle, pioniri "izdavanja vjere" su oni koji su prihvatili katoličanstvo, a ne oni koji su prihvatili islam, ako idemo mak na konac.
-
BAK-eV
#394 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Bas sam o tome i govorio!nasa wrote:Upravo o tome ja pisem, ko treba da zabrani Hrvatima da se izjasnjavaju Hrvatima pa dalje ko da im kaze ako ste Hrvati ne lazite da vam je do Bobovca vi to identifikujete s Hrvatskom itd. to su sulude stvari... isto vazi I za SRbe, Bosnjake, Ostale...Svako normalan vidi da se ponekad pogresno koriste neki spomenici I to od svih narodacyprus wrote:Ne znam zašto bi nam trebao bosanski nacionalizam... Patriotizam bi nam bio sasvim dovoljan, mada bi se i na tu temu dalo razgovarat...
o Bosni i to srednjovjekovnoj su pisali sasvim objektivno i stranci i historicari iz susjednih zemalja kao i domaci ljudi.
Obiljezavanje nekih dogadjaja nije u nadleznosti historicara, to treba biti jasno, nijednu zastavu gore ne postavljaju historicari niti mogu sprijeciti da se ona postavi....
Regularno moze otici folklorno drustvo i zaigrati moravac....kako to neko misli sprijeciti....jedino kad se obnovi, ogradi, naprave pomocni obkekti, a ulaz uz najave ogranici.....
I kad neko hoce sa sahovnicom uci, lijepo mu se kaze: Ne moze! Samo drzavna ili kraljevska zastava sa ljiljanima! Jednostavna stvar. Postaviti ogradu i vrata sa katancem. Pa ko na silu preskoci poslati policiju da ih ukloni zbog nedozvoljenog pristupa objektu!
-
pemanapemani
#395 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Da, najstarije od postojećih. Što opet ne negira da je prije katoličanstva na ovim prostorima postojala druga religija. Jebi ga, ko je na Bilinom polju primio katoličanstvo, tj., sa neke druge vjere prešao na katoličku? Logički, to je pionirski slučaj "izdavanja vjere pradjedovske".hrasno38 wrote:kako god okrenes katolicanstvo je ubjedljivo najstarija religija od postojecih na ovim prostorima. Posto se u istoriji kaze da je u srednjevjekovnoj Bosni prije osvajanja Osmanlija bilo Bogumilstvo a ono je kao podrazumjevalo da nema crkava, relikivija i slicnih stvari ne ostaje nista drugo nego nego da su te najstarije bogomolje upravo katolicke jer se predpostavlja da je katolicanstvo doslo u BiH jos u 6 vijeku iz grada Salone ili ti danasnjeg Solina, bivse metropole rimske provincije Dalmacije. Najstarija biskupija u BiH je cudno ali u Trebinju za koju istoricari kazu da je osnovana prije 1022 godine....mada ja opet kazem "ko to zna?" Isto tako neki poznati srpski istoricari kazu da prije dolaska Turaka na ove prostore u BiH nije bilo pravoslavlja i da se ono pojavilo na ovim prostorima kada se pojavio i srpski otopr prema osmanlijama. Isto tako istorija pise a djavo ce ga znati da li je tacno da je prije dolaska osmanlija u BiH zivjelo vecinsko katolicko stanovnisto koje je opet se prorjedilo jer ih je dosta preslo na islam. I tako do unedogled mozemo predpostavljati......pemanapemani wrote:Uglavnom, najstarije bogomolje nisu bile ni katoličke. Znači, to neko vjerovanje (Crkva bosanska), je zamijenjeno katoličanstvom. Dakle, pioniri "izdavanja vjere" su oni koji su prihvatili katoličanstvo, a ne oni koji su prihvatili islam, ako idemo mak na konac.
Prije dolaska Turaka je na prostoru BiH živjelo većinski katoličko stanovništvo, koje je nekoliko stotina godina prije prihvatilo to katoličanstvo i odbacilo dotadašnje vjerovanje. Prelaženje na katoličanstvo je bilo jednako nasilno i forsirano, kao prelazak na islam. Prema onima koji u to doba nisu bili katolici se jednako loše ophodilo, kao i prema onima koji nisu prihvatili islam za vrijeme osmanske okupacije Bosne, o tome se radi.
Bogumilstvo nisam spominjao, nego Crkvu bosansku.
P.S. Konstrukcija "izdavanje vjere pradjedovske" namjerno ide pod navodnike, jer je bizarna i bolesna.
-
BAK-eV
#396 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
E vidis, takve Orwel lijepo opisao.pemanapemani wrote:Da, najstarije od postojećih. Što opet ne negira da je prije katoličanstva na ovim prostorima postojala druga religija. Jebi ga, ko je na Bilinom polju primio katoličanstvo, tj., sa neke druge vjere prešao na katoličku? Logički, to je pionirski slučaj "izdavanja vjere pradjedovske".hrasno38 wrote:kako god okrenes katolicanstvo je ubjedljivo najstarija religija od postojecih na ovim prostorima. Posto se u istoriji kaze da je u srednjevjekovnoj Bosni prije osvajanja Osmanlija bilo Bogumilstvo a ono je kao podrazumjevalo da nema crkava, relikivija i slicnih stvari ne ostaje nista drugo nego nego da su te najstarije bogomolje upravo katolicke jer se predpostavlja da je katolicanstvo doslo u BiH jos u 6 vijeku iz grada Salone ili ti danasnjeg Solina, bivse metropole rimske provincije Dalmacije. Najstarija biskupija u BiH je cudno ali u Trebinju za koju istoricari kazu da je osnovana prije 1022 godine....mada ja opet kazem "ko to zna?" Isto tako neki poznati srpski istoricari kazu da prije dolaska Turaka na ove prostore u BiH nije bilo pravoslavlja i da se ono pojavilo na ovim prostorima kada se pojavio i srpski otopr prema osmanlijama. Isto tako istorija pise a djavo ce ga znati da li je tacno da je prije dolaska osmanlija u BiH zivjelo vecinsko katolicko stanovnisto koje je opet se prorjedilo jer ih je dosta preslo na islam. I tako do unedogled mozemo predpostavljati......pemanapemani wrote:Uglavnom, najstarije bogomolje nisu bile ni katoličke. Znači, to neko vjerovanje (Crkva bosanska), je zamijenjeno katoličanstvom. Dakle, pioniri "izdavanja vjere" su oni koji su prihvatili katoličanstvo, a ne oni koji su prihvatili islam, ako idemo mak na konac.
Prije dolaska Turaka je na prostoru BiH živjelo većinski katoličko stanovništvo, koje je nekoliko stotina godina prije prihvatilo to katoličanstvo i odbacilo dotadašnje vjerovanje. Prelaženje na katoličanstvo je bilo jednako nasilno i forsirano, kao prelazak na islam. Prema onima koji u to doba nisu bili katolici se jednako loše ophodilo, kao i prema onima koji nisu prihvatili islam za vrijeme osmanske okupacije Bosne, o tome se radi.
P.S. Konstrukcija "izdavanje vjere pradjedovske" namjerno ide pod navodnike, jer je bizarna i bolesna.
Ima logicna logika za sviju i posebna logika za odabrane. E to je najbolja i najlogicnija logika i samo se ona onda pika!
Last edited by BAK-eV on 26/10/2015 16:33, edited 1 time in total.
- hrasno38
#397 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ti ne mozes nikako da skontas neke stvari...jelde.......postoje obiljezja u svakoj drzavi koja su dozvoljena a postoje ona koja nisu. E obiljezja sa pocetka ove slike nisu u BiH zabranjena jer su obiljezja jednog od tri konstitutivna naroda i obiljezja jedne od tri komponente osruzanih snaga BiH. I svako ko dodje na to ili bilo koje mjesto u BiH a da ima dobre namjere ne mozes mu ti i takvih hiljadu nista zabraniti ako ne krse zakon. I jos jedan glupost u moru je ta da bi ti poslao policiju na oruzane snage Bosne i Hercegovine. Nego knjigu u ruke i fataj se skole doci ce i vrijeme kad ces i ti moci ozbiljno razgovaratiBAK-eV wrote:Bas sam o tome i govorio!nasa wrote:Upravo o tome ja pisem, ko treba da zabrani Hrvatima da se izjasnjavaju Hrvatima pa dalje ko da im kaze ako ste Hrvati ne lazite da vam je do Bobovca vi to identifikujete s Hrvatskom itd. to su sulude stvari... isto vazi I za SRbe, Bosnjake, Ostale...Svako normalan vidi da se ponekad pogresno koriste neki spomenici I to od svih narodacyprus wrote:Ne znam zašto bi nam trebao bosanski nacionalizam... Patriotizam bi nam bio sasvim dovoljan, mada bi se i na tu temu dalo razgovarat...
I kad neko hoce sa sahovnicom uci, lijepo mu se kaze: Ne moze! Samo drzavna ili kraljevska zastava sa ljiljanima! Jednostavna stvar. Postaviti ogradu i vrata sa katancem. Pa ko na silu preskoci poslati policiju da ih ukloni zbog nedozvoljenog pristupa objektu!
Last edited by hrasno38 on 26/10/2015 15:30, edited 1 time in total.
- hrasno38
#398 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
da mozda bi bilo bolje da sam napisao da je "katolicanstvo najstarija POZNATA religija". I naravno da je svako prelazenje sa vjere na vjeru protkano silom...bar tako mozemo citati u istorijskim knjigama i logicno je da je vjerovatno pa cak i sigurno prije katolicanstva ovdje postojala neka druga religija ili vjerovanje samo sto ne znamo koje.pemanapemani wrote:Da, najstarije od postojećih. Što opet ne negira da je prije katoličanstva na ovim prostorima postojala druga religija. Jebi ga, ko je na Bilinom polju primio katoličanstvo, tj., sa neke druge vjere prešao na katoličku? Logički, to je pionirski slučaj "izdavanja vjere pradjedovske".hrasno38 wrote:kako god okrenes katolicanstvo je ubjedljivo najstarija religija od postojecih na ovim prostorima. Posto se u istoriji kaze da je u srednjevjekovnoj Bosni prije osvajanja Osmanlija bilo Bogumilstvo a ono je kao podrazumjevalo da nema crkava, relikivija i slicnih stvari ne ostaje nista drugo nego nego da su te najstarije bogomolje upravo katolicke jer se predpostavlja da je katolicanstvo doslo u BiH jos u 6 vijeku iz grada Salone ili ti danasnjeg Solina, bivse metropole rimske provincije Dalmacije. Najstarija biskupija u BiH je cudno ali u Trebinju za koju istoricari kazu da je osnovana prije 1022 godine....mada ja opet kazem "ko to zna?" Isto tako neki poznati srpski istoricari kazu da prije dolaska Turaka na ove prostore u BiH nije bilo pravoslavlja i da se ono pojavilo na ovim prostorima kada se pojavio i srpski otopr prema osmanlijama. Isto tako istorija pise a djavo ce ga znati da li je tacno da je prije dolaska osmanlija u BiH zivjelo vecinsko katolicko stanovnisto koje je opet se prorjedilo jer ih je dosta preslo na islam. I tako do unedogled mozemo predpostavljati......pemanapemani wrote:Uglavnom, najstarije bogomolje nisu bile ni katoličke. Znači, to neko vjerovanje (Crkva bosanska), je zamijenjeno katoličanstvom. Dakle, pioniri "izdavanja vjere" su oni koji su prihvatili katoličanstvo, a ne oni koji su prihvatili islam, ako idemo mak na konac.
-
Bodkin
#399 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Jedno 20 njih sigurno
-
VCorp
#400 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Poenta historije je da znaš šta se dešavalo na određenom prostoru u određenom vremenskom periodu, danas se ta saznanja u modernim državama koriste prvenstveno za ekonomiju, odnosno turističke perspektive.nasa wrote:Ali ni te tvrdnje nisu istina, ustvari vi, koji se na temi predstavljate kao objektivni , jedini I prebrojavate krvna zrnca...jer
I sta podrazumjavte pod bosanstvo, hajd' mi objasnite karakteristika pa da vam izrovim takvog historicarabujrum
Ako se neko bavi historijom ili etnologijom, odnosno etnogenezom našeg ili bilo kojeg naroda čisto zbog prkosa drugima ili kao srbijanska etnologija u službi velikosrpskih ciljeva ( to je službeni stav njihove akademije nauka ) onda je samo moment kad će nacionalizam i patriotizam preći preko granice i zaći u fašizam. Za vrijeme nacističke Njemačke ti je etnologija bila u rangu matematike, mašinstva itd ... To su opasne stvari za igru, jos kad se upetlja politika dobiješ ratove, podjele, fašizam, rasizam i masu toga negativnog. To su za mene pogrešni razlozi, i ne želim da nam se smiju historičari i etnolozi a na kraju i cijeli svijet te da mi imamo kretene poput Deretića sa tvrdnjama da su Isus i Marija Srbi, kao i Irci te da je Atlantida njihova. Sve to plus politika i SANU prouzrokuje ovakav Balkan, ovakvu Bosnu i ovakvo stanje.
Bosanstvo je prije svega građanska opcija, identifikacija sa svojom državom u prvom redu, prevladavanje etničkih podjela u svrhu stvaranja bolje, prosperitetnije i modernije nacionalne zajednice čiji su korijeni u zajedničkom i kulturno - historijskom prostoru ljudi na prostoru Bosne i Hercegovine.
Out of many - One, eto to.
Kada neko pogleda Bosnu vidi tri naroda koja se ne mogu dogovoriti ni oko čega dok ja vidim u njoj potencijal u vjerskom turizmu sa mnogim sakralnim objektima četiri religije, manastirima koji koegzistiraju tu unatoč svemu. Vidim mogućnost saradnje, odi na Unu na rafting, sjedi u auto i spiči do Banja Luke na ćevape, produzi do Bijeljine u etnoselo, vodopade u Kravici, jezera u Tuzli, spusti se do Neretve i Starog Mosta, posjeti samostane i crkve po Hercegovini, odi pogledati piramide, Sarajevo itd ... A sa dobrim turistickim programom i saradnjom svih ljudi iz svih regija eto novca, i kad novac kaplje i ljudi razlicitih narodnosti rade jedni s drugima je li to pravi suživot ili blamiranje sa Sarajevom kao europskim Jeruzalemom i mazanja ociju strancima iz MZ ? Jebes ti političare, oni neće pomiriti nikoga ali prava interakcija ljudi hoće. Ostavimo na stranu politiku, rat i sve to, kako vidim u zadnje vrijeme sve više ljudi ne jebe tu scenu a pogotovo generacije poslije 2000 godišta jer se fakat djeca druže i hodaju po svim gradovima BiH i nemaju problema. Zaostalih ima, bit će ih uvijek ali se sve može ako se usmjerimo na rad, druženje i obrazovanje jer ne može glupe ratne i politicke fore prodati meni o Srbima niko ako sam obrazovan, vidio svijeta, ako radim s njima i druzim se. Nagledao sam se svega u ratu, izgubio najmilije ali treba biti čovjek pa reći ono što je ispravno, a to je da moramo ići dalje a onaj ko misli da ne možemo eno mu SDA, HDZ , SNSD pa neka prodaje svoj i obraz svoje familije za komadiće kruha.
Reci cu vam jos jednu stvar za turizam, Hrvatska iz godine u godinu ruši svoje rekorde što se tiče Jadrana i sezone ali Austrija koja nema more zarađuje od turizma 2,5 puta više. Reći će neko da oni imaju skijanje zimi, pa jebo te mi smo imali jebene Olimpijske igre u Sarajevu i na konto toga treba raditi. Piramide, ima ih ili nema, ko ih jebe, ima a stranci neka dolaze trositi jer kad tebi u restoran uđe na dan 200 Švabi boli te kurac je li ih iskopao Ramzes ili Semir. Kod nas se ubiše šprdanjem s Međugorjem a ta mala vukojebina zaradi više od turista nego 90 % općina u državi. Ja to govorim i ovim svojima gore, imamo Nacionalni park Una, blizu je EU i zamisli ti kako mozes popularizirati rafting kroz kanjon jedne od najciscih rijeka u Europi vozeći se kroz kanjon nacionalnog parka ? Imamo mi regatu, ali potencijal nije iskoristen ni priblizno sta se moze. Sad je hit vani vozati motore, krosere i onda se pitam je li mi to nemamo mozga i resursa urediti naše zemunice i budžake pa da Švabe dolaze kod nas ?
Nećemo mi biti ni Švicarska, ni nova Njemačka ali da možemo živjeti normalno brate možemo. Samo moraju svi shvatiti da mi od svoje narodnosti nemamo ništa ali ako budemo radili za tu državu onda mozemo sebi stvoriti i svojoj djeci ili unučadi mjesto da se vrate na svoje ( govorim iz pozicije dijaspore ) i da jednom svijetu pokažemo da nismo jebeni divljaci sa Balkana već veseli i emocionalni ljudi, dobre komšije i velike poguzije