Dozer wrote:Naravno da nije. Sami tim ni 0,999999999.... nije isto 1. Moze se smatrati, ali nije.
Hajde...0,9. To vec nije ni blizu 0,9999999999....
Prvo, 0.999.... se ne moze samo smatrati, nego je tacno jednako 1, ali ne bi sad o tome, vecina ljudi ima problem sa tim, a morao bi ulaziti u matematicke definicije pa necu.
Kazes 0,9 tj. 9/10. Ok, a slozit ces se sa mnom da je 99/100=0,99 vece od tog broja, pa prema tome ne moze odgovor na pitanje biti 0,9. Medjutim 999/1000 je jos veci od toga, a manje od 1, pa je to jos bolji kandidat za rjesenje.
Ispravan odgovor je da nema odgovora na ovo pitanje, jer koji god broj da smislis, moze se naci drugi racionalni broj veci od tog a manji od 1!
U ekonomiji kako kazes, je malo drugacije, jer najmanji apoen u nasoj valuti je 1 fening, pa je najveca valuta ispod jedne marke 99 feninga. Ali to je stvar dogovora medju ljudima, zar ne? Mogli smo mi staviti da je najmanji apoen hiljaditi dio marke, tj. 0,001 marke, ali to bas ne bi bilo prakticno, pa zato nismo. Mogli smo i jos manje,tj. 10 000ti dio, itd.
Sad ako se vratimo na evoluciju i ja ti kazem da je evolucija
kontinualni proces, a da je prelazak iz jedne vrste u drugu, tj. ono sto dezigniramo vrstama, ili skup karakteristika po kojima svrstavamo ziva bica u kategorije stvar dogovora medju naucnicima, kao sto je stvar dogovora medju ekonomistima da najmanji apoen bude 0,01 marke iliti 1 fening, je li mozes povuci neku vrstu paralele ovdje?
Konkretno, ako pitas koji je prvi predak covjeka, to je na neki nacin kao da pitas, koji je prvi broj manji od 1. Analogija naravno nije bas potpuno adekvatna, ali mislim da sluzi da docara koliko takvo jedno pitanje nije dobro definisano i u kolikoj mjeri je stvar konvencije. Ako ti odgovorim da je prvi predak prije covjeka jedna vrsta, skoro identicna covjeku, sa mozda nesto nizom inteligencijom i blagim razlikama u fizionomiji lica, hoce li te to zadovoljiti? Koliko finu diferencijaciju ti ovdje trazis?