Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima, ali i građanima
-
Incerum Canabea
#376 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Pa to ti i govorim, živimo u etnički uređenoj državi i sasvim je normalno očekivati da se ljudi identificiraju s vlastitim etnicitetom i mašu etničkim zastavam, podjednako (više, manje, svejedno) kao i državnom. Takva ti je država. Ti stvarno misliš da je spas u odricanju vlastitog identiteta jednih?
Normalno je da maše državnom zastavom onaj ko prvenstveno temelji svoj identitet na naciji, jednako kao mahanje etničkom zastavom onog ko svoj identitet prvenstveno temelji na etničkoj pripadnosti. Po meni je progres u ignorisanju benignih stvari kao što su zastave, u smislu da svako ima pravo da maše zastavom koja je legalna (ljiljani, RH, RS, romska etnička zastava...), jednako kao i državnom. Pravi se prostor za dizanje tenzija od toga, upravo dajući pretjerano pažnju tome.
Na TV-turniru u Doboju će dakako biti više zastava RS-a, nego zastava BiH, jer su tu Srbi etnička većina, kao Bošnjaci u Sarajevu. Trenutno su etničke grupe najizraženije i treba ih pustiti da svak' maše svojom i kad se ne daje posebna (prvenstveno medijska) pažnja tome, to prolazi sasvim normalno. Tipa svatova s ljiljanima u RS-u ili zastave RH u Sarajevu. Međutim, počne se bezrazložno od toga praviti problem i lahko zapaljivi radikalni elementi naprave (da izvineš) sranje i opet sve ispočetka. Kad ljude pustiš da žive i iskazuju i upražnjavaju svoja uvjerenja slobodno, bez bespotrebne pompe, stvari su, u većini, sasvim normalne. Ali eto, jasno nam je da nekome, ipak, nije u cilju da budu normalne.
Normalno je da maše državnom zastavom onaj ko prvenstveno temelji svoj identitet na naciji, jednako kao mahanje etničkom zastavom onog ko svoj identitet prvenstveno temelji na etničkoj pripadnosti. Po meni je progres u ignorisanju benignih stvari kao što su zastave, u smislu da svako ima pravo da maše zastavom koja je legalna (ljiljani, RH, RS, romska etnička zastava...), jednako kao i državnom. Pravi se prostor za dizanje tenzija od toga, upravo dajući pretjerano pažnju tome.
Na TV-turniru u Doboju će dakako biti više zastava RS-a, nego zastava BiH, jer su tu Srbi etnička većina, kao Bošnjaci u Sarajevu. Trenutno su etničke grupe najizraženije i treba ih pustiti da svak' maše svojom i kad se ne daje posebna (prvenstveno medijska) pažnja tome, to prolazi sasvim normalno. Tipa svatova s ljiljanima u RS-u ili zastave RH u Sarajevu. Međutim, počne se bezrazložno od toga praviti problem i lahko zapaljivi radikalni elementi naprave (da izvineš) sranje i opet sve ispočetka. Kad ljude pustiš da žive i iskazuju i upražnjavaju svoja uvjerenja slobodno, bez bespotrebne pompe, stvari su, u većini, sasvim normalne. Ali eto, jasno nam je da nekome, ipak, nije u cilju da budu normalne.
- JBT
#377 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Da.It_is_a_Leclerc wrote:Svi mi znamo da se nastanak zastave sa ljiljanima ne razlikuje puno od "nametanje" ove zastave. Niti takva zastava ima uporište u realnoj heraldici srednjovjekovne Bosne, niti je ona ikad "oslikavala narode i narodnosti" (let's face it). To je jedan simbol kojeg je Jerko Doko pronašao listajući neke prašnjave knjižurine u proljeće 92, kao što je i "Jedna si jedina" nabrzinu napisan tekst od strane Dine Merlina (i to sa strogo umjetničke strane, ispod svakog nivoa jedne državne himne) na muziku iz sevdalinke - "S one strane Plive, gajtan trava raste".
No, however i međutim, potpuno razumijem ljude koji se emotivno vezuju za takve simbole, ako su oni bili učesnici ratnih dešavanja. To ljudima predstavlja posebnu emtovinu satisfakciju i nije moguće "odroditi ih" od takvih simbola. Ipak, Bosna i Hercegovina, i to sam već napisao, ima šansu jedino kao naša zajednička država. Inzistiranjem na tome da smo mi za BiH, ali da u njoj bude isključivo po našem, radimo suprotan efekat. Izvinite, ali meni ne treba Bosna i Hercegovina ograničena na sarajevsko-zeničku kotlinu i unsko-sanski džep. Meni i generacijama poslije moje treba Bosna i Hercegovina kao normalna država i normalno društvo. A prvi korak prema tome jeste da se napravi korak ispred zacrtanih linija. Ako ćemo mi ne dati, a oni stalno pokušavati oteti, onda u ovoj državi života nema.
Ljiljani ? Ok. Neka budu neki simbol koji Bošnjacima nešto znači, i "Jedna si jedina" isto, ali nemojte vrijeđati i ponižavati himnu i zvaničnu zastavu BIH. Kakva je, takva je. Naša je. I umjesto da prihvatanjem takve zastave, budemo bolji dio BIH, i pokažemo da smo spremni, za razliku od nekih, da gradimo ovu državu kao zajedničku, meni se čini da se stalnim ukopavanjem u ratne pozicije, sa simbolikom iz 90-tih, vrlo jasno poručuje kako i dio Bošnjaka BiH vidi kroz vizir - naša zemlja, naša zastava, naša vjera. Kome se ne sviđa, neka razguli... A onda to nije BiH. Ni 21. stoljeće.
I da, znam da većina Srba i Hrvata dejtonsku zastavu ne doživljavaju naročito ozbiljno. Ali, kad je ne doživljavaju ni Bošnjaci koji se nazivaju nukleusom državnosti, šta onda reći i kome prigovoriti.
- It_is_a_Leclerc
#378 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Prihvaćena je, u većoj mjeri nego u druga dva naroda, ali je i dalje gledaju sa podsmijehom, vrijeđaju i nazivaju nekim imenima. Treba biti realan.BHCluster wrote:Koliko se meni cini da je ta zastava prihvace od strane Bosnjaka zar ne? Problem nastao sto se u masi od blizu 50 000 ljudi vidjelo 5 ili 6 zastava sa ljiljanima ono malo licemjerno zar ne?It_is_a_Leclerc wrote:Svi mi znamo da se nastanak zastave sa ljiljanima ne razlikuje puno od "nametanje" ove zastave. Niti takva zastava ima uporište u realnoj heraldici srednjovjekovne Bosne, niti je ona ikad "oslikavala narode i narodnosti" (let's face it). To je jedan simbol kojeg je Jerko Doko pronašao listajući neke prašnjave knjižurine u proljeće 92, kao što je i "Jedna si jedina" nabrzinu napisan tekst od strane Dine Merlina (i to sa strogo umjetničke strane, ispod svakog nivoa jedne državne himne) na muziku iz sevdalinke - "S one strane Plive, gajtan trava raste".
No, however i međutim, potpuno razumijem ljude koji se emotivno vezuju za takve simbole, ako su oni bili učesnici ratnih dešavanja. To ljudima predstavlja posebnu emtovinu satisfakciju i nije moguće "odroditi ih" od takvih simbola. Ipak, Bosna i Hercegovina, i to sam već napisao, ima šansu jedino kao naša zajednička država. Inzistiranjem na tome da smo mi za BiH, ali da u njoj bude isključivo po našem, radimo suprotan efekat. Izvinite, ali meni ne treba Bosna i Hercegovina ograničena na sarajevsko-zeničku kotlinu i unsko-sanski džep. Meni i generacijama poslije moje treba Bosna i Hercegovina kao normalna država i normalno društvo. A prvi korak prema tome jeste da se napravi korak ispred zacrtanih linija. Ako ćemo mi ne dati, a oni stalno pokušavati oteti, onda u ovoj državi života nema.
Ljiljani ? Ok. Neka budu neki simbol koji Bošnjacima nešto znači, i "Jedna si jedina" isto, ali nemojte vrijeđati i ponižavati himnu i zvaničnu zastavu BIH. Kakva je, takva je. Naša je. I umjesto da prihvatanjem takve zastave, budemo bolji dio BIH, i pokažemo da smo spremni, za razliku od nekih, da gradimo ovu državu kao zajedničku, meni se čini da se stalnim ukopavanjem u ratne pozicije, sa simbolikom iz 90-tih, vrlo jasno poručuje kako i dio Bošnjaka BiH vidi kroz vizir - naša zemlja, naša zastava, naša vjera. Kome se ne sviđa, neka razguli... A onda to nije BiH. Ni 21. stoljeće.
I da, znam da većina Srba i Hrvata dejtonsku zastavu ne doživljavaju naročito ozbiljno. Ali, kad je ne doživljavaju ni Bošnjaci koji se nazivaju nukleusom državnosti, šta onda reći i kome prigovoriti.
- It_is_a_Leclerc
#379 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Slažem se. No, nosioci ljiljana tu zastavu ne doživljavaju kao bošnjački nacionalni simbol, već kao - državni simbol. Nema države BiH bez njenog svakog pedlja, i svakog njenog grada i općine; bez dva njena naroda. Ne može se ignorisati činjenica da, sa tog aspekta, ljiljani više nisu i ne mogu biti državni simbol Bosne i Hercegovine.Incerum Canabea wrote:Pa to ti i govorim, živimo u etnički uređenoj državi i sasvim je normalno očekivati da se ljudi identificiraju s vlastitim etnicitetom i mašu etničkim zastavam, podjednako (više, manje, svejedno) kao i državnom. Takva ti je država. Ti stvarno misliš da je spas u odricanju vlastitog identiteta jednih?
Zavičajnog kluba, lovačkog društva ili facebook grupe - već mogu.
Žao mi je, ali tako je.
- JBT
#380 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Ja ne odbacujem Ljiljane. Imaju oni neko mjesto u srcu, ali treba biti racionalan. Emocije nisu racionalne.BHCluster wrote:JBT wrote:
Cisto da se zna odakle riznati entitet. Jesu problem jer su takodje obiljezja torovske podjele danas.
Pa ako je ova sadasnja "zastava" legalna i ako je treba koristi a odbaciti ljiljane kako ti kazes kako onda mogu biti problem entiteti, njeni torovi tj. konstitutivni narodi koji su satavni dio ove drzave i mirovnog sporazuma i oni koji su ga potpisali a zastava ova nova nije?
Nisu narodi, etniciteti, konstitutivni, nisu oni torovi. Torovi su ogradjeni prostori za smjestaj ovaca, a torove grade i pune ovcama cobani. Pa se hakaju izmedju sebe, shishaju ovce, a ovce k`o ovce, daj sta dash, samo da ne puca.
- JBT
#381 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
I da zavrsim, kad god zelite nesto ili nekog promjeniti uvijek krenite od svog i sebe. Inache nista od promjene.
-
TheMule
#382 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Zastava ne mora da oslikava narode i narodnosti, plemena, religije i te druge balkanske gluposti. Tvrtkova zastava je bila zastava kraljevstva kad je bilo nezavisno jedini put u svojoj 1000 godisnjoj historiji; kao taka ima vise simbolizma za Bosnu nego bilo koja druga.It_is_a_Leclerc wrote: Niti takva zastava ima uporište u realnoj heraldici srednjovjekovne Bosne, niti je ona ikad "oslikavala narode i narodnosti" (let's face it). To je jedan simbol kojeg je Jerko Doko pronašao listajući neke prašnjave knjižurine u proljeće 92, kao što je i "Jedna si jedina" nabrzinu napisan tekst od strane Dine Merlina (i to sa strogo umjetničke strane, ispod svakog nivoa jedne državne himne) na muziku iz sevdalinke - "S one strane Plive, gajtan trava raste".
.
- JBT
#383 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
I pogledajte jos jednom Njegosa i Musu.JBT wrote:Njegos i Musa na vrhu Europe.
Evo ih na vrhu Europe sa svojim slicnostima i suradnjom. Ponos drzave.
A onda pogledajte oko sebe i vidite u kakvom ste blatu jer kao ovce trcite u torovsku podjelu i razlicitosti, dok se cobani shire po Poljinama (hills).
Sve je u glavama.
-
Patriotska_Liga
#384 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Tebi je normalno da ti neko nacrta trougao i 7-8 zvjezdica i da ti to prihvatiš kao svoju nacionalnu zastavu? Šta to govori o tebi?It_is_a_Leclerc wrote:Svi mi znamo da se nastanak zastave sa ljiljanima ne razlikuje puno od "nametanje" ove zastave. Niti takva zastava ima uporište u realnoj heraldici srednjovjekovne Bosne, niti je ona ikad "oslikavala narode i narodnosti" (let's face it). To je jedan simbol kojeg je Jerko Doko pronašao listajući neke prašnjave knjižurine u proljeće 92, kao što je i "Jedna si jedina" nabrzinu napisan tekst od strane Dine Merlina (i to sa strogo umjetničke strane, ispod svakog nivoa jedne državne himne) na muziku iz sevdalinke - "S one strane Plive, gajtan trava raste".
Gdje god su Hrvati većina ili ih ima u značajnom broju tamo vidiš šahovnicu. Državna zastava Hrvatske, narodna zastava Hrvata u BiH, kantonalne zastave, opštinski grbovi, pa čak i grbovi sportskih udruženja i klubova. Pa ni to nije dovoljno nego imaju šahovnicu i na čokoladama, sokovima, pivu, ma gdje god se okreneš šahovnica je. Što je kod Hrvata šahovnica to je kod Srba trobojka. Da sad ne nabrajam sve gdje se može ista naći, nema neke velike razlike. Pošto bi njima neko mogao nacrtati trougao i 7-8 zvjezdica i da to oni zavole i ne samo to nego i da odbace vlastite nacionalne simbole sa historijskim uporištem? Nipošto, eto pošto.
Ali zato smo tu mi Bošnjaci, čuvene tikve bez korijena. Dijete jednog od bivših visokih predstavnika igralo se u Paintu i hop nastadoše tri prijedloga za nacionalnu zastavu. I mi ne samo da to usvojismo i zavolismo nego imamo obraza i da napadamo one Bošnjake koji se drznu da mašu onom zastavom pod kojom smo izborili nezavisnost i koja nas jedina istinski reprezentuje, kako nas Bošnjake tako i BiH u cjelini. Što se mene lično tiče ja ću uvijek mahati zastavom RBiH pa makar ostao zadnji koji to radi, a ako vam to smeta i ako vas to iritira morat ćete me ubiti jednako onako kako su četnici ubijali naše najveće sinove koji su život dali pod tom zastavom. Time ćete se izjednačiti sa četnicima što će biti moja najveća moralna pobjeda.
I konačno, najveća od svih tvojih budalaština je ova gdje tvrdiš kako pomenuta zastava nema uporište u heraldici srednjovjekovne Bosne. Pa ako igdje ta zastava ima uporište onda je to u heraldici srednjovjekovne Bosne, upravo odatle je i preuzeta što je i logično jer su mnoge europske države preuzele obilježja svojih najslavnijih dinastija iz svog doba i pretvorila ih u moderne nacionalne simbole. To je znak da neko poštuje svoju historiju i tradiciju, to je znak da neko nije tikva bez korijena.
- BHCluster
#385 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Znaci nasi politicari se nisu mogli dogovoriti nakon potpisivanja mirovnog sporazuma pa je zastava nametnuta i treba to prihvatiti jer nema druge opcije?It_is_a_Leclerc wrote:
Prihvaćena je, u većoj mjeri nego u druga dva naroda, ali je i dalje gledaju sa podsmijehom, vrijeđaju i nazivaju nekim imenima. Treba biti realan.
Radi podsjete
Stvaranje nove bosanskohercegovačke zastave i grba počelo je već na za- jedničkoj sjednici vijeća održanoj 27. februara 1991. godine kada je Skup-ština SR Bosne i Hercegovine na prijedlog 86 poslanika donijela Odluku dase pristupi promjeni Ustava SR BiH, te da se donese ustavni zakon o nazivui državnim simbolima Republike Bosne i Hercegovine. Radna grupa za za-konodavnu, izvršnu i sudsku vlast Komisije za ustavna pitanja SR BiH, učijoj nadležnosti je bilo i ovo pitanje, pristupila je imenovanju stručne grupesastavljene od eminentnih znanstvenika, koji su trebali odrediti izgled i grafič-ku prezentaciju novih državnih obilježja Republike Bosne i Hercegovine. Na poziv za učešće u izradi grba i zastave odazvali su se: iz Zemaljskog muzejaarheolog Hasan-Mirza Ćeman i povjesničar Tihomir Glavaš; iz Instituta zaistoriju dr. Boris Nilević; a za potrebe vizuelnog oblikovanja idealnog rješenjaangažiran je samostalni dizajner Zvonimir Bebek. U timu je bio i dr. Enver Imamović, profesor starog vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, dok jeza koordinatora i sekretara stručne grupe izabran diplomirani pravnik VedranHadžović. Pravni konsultant ispred Ustavnog suda SR BiH bio je Kasim Trnka. Grupa je dobila status Stručne podgrupe Radne grupe za zakonodavnu,izvršnu i sudsku vlast Komisije za ustavna pitanja.
Članovi ove komisije su predlagali da osnovna boja nove zastave bude svjetlo plava, koja inače simbolizira pozitivne karakteristike mira, blagostanja, zajed-ništva i sl, i to po uzoru na boju zastave Ujedinjenih nacija. Također je predlože-no da ona bude pravougaonog oblika i proporcija 5:3.
Na sredini nove zastave,veličine 7:12 u odnosu na njenu visinu, stajao bi “novi’’ bosanski grb koji je biotemeljen na izgledu sačuvanom na nekolicini srednjovjekovnih kraljevskih pečata i novaca. Ipak, članovima Stručne grupe je kao najvažniji predmet za identifikaciju srednjovjekovnog bosanskog grba poslužio mrtvački pokrov, tj. plaštkralja Tvrtka I. Kotromanića nađen prilikom iskopavanja krunidbene i grobnecrkve bosanskih vladara u Milima (današnjim Arnautovićima) kod Visokog.
Tada je određeno da novi državni simbol postane ljiljan (heraldički fleur delys) iz doba bosanskog kraljevstva pošto ne predstavlja nijednu posebnu etničkugrupu u Bosni i Hercegovini. Uporedo sa time, Stručna grupa je istakla da bi porijeklo ljiljana trebalo zasnivati na posebnoj, endemičnoj bosanskoj podvrsti ljiljanovog cvijeta (Lilium Bosniacum Beck), koja raste na obroncima planinaIgmana i Sutjeske, te je predloženo da se zastavno koplje ubuduće treba zavr-šavati na vrhu sa stiliziranim ljiljanovim cvijetom, a ne uobičajenim ratničkimkopljem.
Međutim, tvrdnje koje su se tada počele javljati s tim u vezi, da ljiljan “naši preci nisu trebali upoznavati i prihvatati od Francuza i drugih’’, te da “sve govori da je bio obrnut slučaj’’, ne mogu izdržati znanstvenu kritiku, jer heraldički ljiljan uopće ne korespondira sa pravim cvijetom ljiljana kao biljke.Osim toga, porijeklo ljiljana na grbovima srednjovjekovnih bosanskih vladarase neosporno veže za anžuvinsku dinastiju koja je u 14. stoljeću imala velikiutjecaj na razvoj bosanske heraldike. Novi simboli bili su predstavljeni kulturnim društvima Preporodu, Napretku, Prosvjeti i La Benevolenciji, kako bi se saslušale i usaglasile eventualnesugestije. Sva su društva pristala na predloženo rješenje, osim srpske Prosvjete
, koja je bila stanovišta da sastavni dio nove zastave moraju činiti i srpskaobilježja.
Kako je u to vrijeme izbio rat, Stručna podgrupa nije bila u mogućnosti dadovrši započeti posao. Naime, prijedlozi su trebali ući u ustavnu proceduru, na-kon čega bi uslijedilo njihovo zvanično proglašenje za nova državna obilježja,ali je cijeli proces morao biti obustavljen jer se komisija jednostavno raspala.Tada su rad samoinicijativno nastavili Enver Imamović i Zvonimir Bebek, kojisu za oko 40 dana izvršili, političkim žargonom rečeno, samo “kozmetičke pro-mjene’’; promijenili su boju obruba štita grba iz srebrene u zlatnu, i osnovnu boju zastave iz svjetlo plave u bijelu.
Također su u tom periodu okončali i radna vojnim obilježjima – grb je ostao isti kao i državni, s tim da su se iza štitanalazila dva ukrštena mača. Sav rad je završen početkom maja 1992. godine.
Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je na svojoj sjednici od4. maja 1992. godine (Uredba br. 02-011-343/92.) prihvatilo ponuđena rješenja za grb i zastavu bez ikakvih primjedbi, čime su ti simboli postali zvanična državna obilježja, kao privremeno rješenje, dok su prečišćenim tekstom Ustava R BiH, članom 7. za grb, i članom 8. za zastavu, usvojeni kao trajno ikonačno rješenje.
-
Incerum Canabea
#386 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
It_is_a_Leclerc wrote:Slažem se. No, nosioci ljiljana tu zastavu ne doživljavaju kao bošnjački nacionalni simbol, već kao - državni simbol. Nema države BiH bez njenog svakog pedlja, i svakog njenog grada i općine; bez dva njena naroda. Ne može se ignorisati činjenica da, sa tog aspekta, ljiljani više nisu i ne mogu biti državni simbol Bosne i Hercegovine.Incerum Canabea wrote:Pa to ti i govorim, živimo u etnički uređenoj državi i sasvim je normalno očekivati da se ljudi identificiraju s vlastitim etnicitetom i mašu etničkim zastavam, podjednako (više, manje, svejedno) kao i državnom. Takva ti je država. Ti stvarno misliš da je spas u odricanju vlastitog identiteta jednih?
Zavičajnog kluba, lovačkog društva ili facebook grupe - već mogu.
Žao mi je, ali tako je.
To su sve (više-manje) fakti, osim generalizacije da svi koji mašu imaju isti motiv tog mahanja.
Ali etnička zastava, bilo koje naroda, koja je legalna, ne smije biti trn u oku i "zabranjena" ili društveno osuđena. To je jednako pogubno kao i nametanje vlastitih ideala drugima. Posebno u ovom društvu ovakvom kakvo je. Mahanje etničkom nije i ne može biti obezvređivanje državne zastave. Što se više puše priča o tome, samo se pravi kontra-efekt.
- BHCluster
#387 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Znaci sada nije ni problem sta je Izetbegovic potpisao? A ako narodi, etniciteti, konstitutivni nisu torovi kako njihova obiljezja mogu biti problem "torovske podjele"?JBT wrote:Ja ne odbacujem Ljiljane. Imaju oni neko mjesto u srcu, ali treba biti racionalan. Emocije nisu racionalne.BHCluster wrote:JBT wrote:
Cisto da se zna odakle riznati entitet. Jesu problem jer su takodje obiljezja torovske podjele danas.
Pa ako je ova sadasnja "zastava" legalna i ako je treba koristi a odbaciti ljiljane kako ti kazes kako onda mogu biti problem entiteti, njeni torovi tj. konstitutivni narodi koji su satavni dio ove drzave i mirovnog sporazuma i oni koji su ga potpisali a zastava ova nova nije?
Nisu narodi, etniciteti, konstitutivni, nisu oni torovi. Torovi su ogradjeni prostori za smjestaj ovaca, a torove grade i pune ovcama cobani. Pa se hakaju izmedju sebe, shishaju ovce, a ovce k`o ovce, daj sta dash, samo da ne puca.
- It_is_a_Leclerc
#388 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Umjesto patetike, probajte malo ozbiljnije i pažljivije čitati šta vam se piše.Patriotska_Liga wrote: Tebi je normalno da ti neko nacrta trougao i 7-8 zvjezdica i da ti to prihvatiš kao svoju nacionalnu zastavu? Šta to govori o tebi?
Gdje god su Hrvati većina ili ih ima u značajnom broju tamo vidiš šahovnicu. Državna zastava Hrvatske, narodna zastava Hrvata u BiH, kantonalne zastave, opštinski grbovi, pa čak i grbovi sportskih udruženja i klubova. Pa ni to nije dovoljno nego imaju šahovnicu i na čokoladama, sokovima, pivu, ma gdje god se okreneš šahovnica je. Što je kod Hrvata šahovnica to je kod Srba trobojka. Da sad ne nabrajam sve gdje se može ista naći, nema neke velike razlike. Pošto bi njima neko mogao nacrtati trougao i 7-8 zvjezdica i da to oni zavole i ne samo to nego i da odbace vlastite nacionalne simbole sa historijskim uporištem? Nipošto, eto pošto.
Ali zato smo tu mi Bošnjaci, čuvene tikve bez korijena. Dijete jednog od bivših visokih predstavnika igralo se u Paintu i hop nastadoše tri prijedloga za nacionalnu zastavu. I mi ne samo da to usvojismo i zavolismo nego imamo obraza i da napadamo one Bošnjake koji se drznu da mašu onom zastavom pod kojom smo izborili nezavisnost i koja nas jedina istinski reprezentuje, kako nas Bošnjake tako i BiH u cjelini. Što se mene lično tiče ja ću uvijek mahati zastavom RBiH pa makar ostao zadnji koji to radi, a ako vam to smeta i ako vas to iritira morat ćete me ubiti jednako onako kako su četnici ubijali naše najveće sinove koji su život dali pod tom zastavom. Time ćete se izjednačiti sa četnicima što će biti moja najveća moralna pobjeda.
I konačno, najveća od svih tvojih budalaština je ova gdje tvrdiš kako pomenuta zastava nema uporište u heraldici srednjovjekovne Bosne. Pa ako igdje ta zastava ima uporište onda je to u heraldici srednjovjekovne Bosne, upravo odatle je i preuzeta što je i logično jer su mnoge europske države preuzele obilježja svojih najslavnijih dinastija iz svog doba i pretvorila ih u moderne nacionalne simbole. To je znak da neko poštuje svoju historiju i tradiciju, to je znak da neko nije tikva bez korijena.
Ako vi pristajete na to da Hrvati mašu šahovnicama, Srbi trobojkama, a Bošnjaci ljiljanima, time, ne samo da poništavate premisu ljiljana kao nevažeće državne zastave i degradirate ju u simbol jednog naroda, već i pristajete na puno opasniju stvar - a to je odustajanje od ideje države BiH. Jer, shvatite - ove države nema bez Širokog, Mostara, Banja Luke, Ljubuškog, Srebrenice. Mene ne zanima šta rade oni kojima do ove zemlje nije stalo. Mene zanima šta radimo mi drugi. Jesmo li mi pristali da budemo treće pleme, da li ćemo pristati da budemo "strana u sukobu" ?
Ako neko voli ovu državu, onda mora raditi na tome da ona opstane. A ako nekog mislite silom natjerati da poljubi ljiljane, neće ići. To morate shvatiti. Ova država će opstati kao država mogućeg. A vi procjenite koliko su ljiljani mogući u ovom trenutku bilo gdje osim u sarajevsko-zeničkoj kotlini, USK i dijaspori.
Zastava sa ljiljanima, ovakva kakvom bi vi mahali pozivajući se na patetički-cmizdrave autoviktimizirajuće budalaštine, ne postoji u srednjovjekovnoj bosanskoj heraldici. To je dio (ali samo bio) porodičnog grba kraljevske porodice Kotromanić. To nije bila zastava srednjovjekovne kraljevske države. Pa dajte pročitajte šta je i gdje je taj simbol JErko Doko vidio i zašto ga je odabrao. Ljiljani prezentuju stilizovane križeve ili vrške oružja, dominantne u mnogim evropskim srednjovjekovnim državama kojih više nema. Pa i Francuzi su mogli uzeti grb sa ljiljanima pod kojim je vladala dinastija Anžuvinaca, ali nisu. Sjeli su i "nacrtali" zastavu. To što je otad prošlo jako, jako puno godina, pa nam se njihova zastava čini kao - jako utemljena - a naša "trokut sa zvjezdicama" - govori o tome da mi mentalno nismo zreli i da, vjerovatno, ne znamo ni šta znači imati državotvorno ponašanje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#389 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Pa valjda je ova nova zastava i zamisljena sa ciljem da eliminise ovakve rasprave.
- BHCluster
#390 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Nemoj tako kolega vredjas Srbe oni ne vole zakone koje nametne visoki predstavnik._BataZiv_0809 wrote:Pa valjda je ova nova zastava i zamisljena sa ciljem da eliminise ovakve rasprave.
- cyprus
#391 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Leclerc zna imat čudnih stavova, al ovdje mu je svaka za potpisa...

-
Patriotska_Liga
#392 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Nemam ja šta pristajati da Hrvati mašu šahovnicom, a Srbi trobojkom. To nas Bošnjake niko nit je kad pitao nit će ikad pitati, oni će mahati svojim simbolima uvijek i to je suština cijele priče. Ja kao Bošnjak želim isključivo da mašem ljiljanima i moje mahanje je moja privatna stvar, a treba biti potpuno ili zlonamjeran ili neuk pa tvrditi da je mahanje tom zastavom odustajanje od ideje države BiH. To su epske budalaštine kakve valjda samo nekom poput tebe mogu pasti na pamet. Po tebi se država gradi tako što Hrvati i Srbi mašu vlastitim nacionalnim simbolima, a mi mašemo uvodom u geometriju i ubjeđujemo ih da zavole tu zastavu. Tako se pravi država? Tako nikad niko nije napravio državu.It_is_a_Leclerc wrote: Umjesto patetike, probajte malo ozbiljnije i pažljivije čitati šta vam se piše.
Ako vi pristajete na to da Hrvati mašu šahovnicama, Srbi trobojkama, a Bošnjaci ljiljanima, time, ne samo da poništavate premisu ljiljana kao nevažeće državne zastave i degradirate ju u simbol jednog naroda, već i pristajete na puno opasniju stvar - a to je odustajanje od ideje države BiH. Jer, shvatite - ove države nema bez Širokog, Mostara, Banja Luke, Ljubuškog, Srebrenice. Mene ne zanima šta rade oni kojima do ove zemlje nije stalo. Mene zanima šta radimo mi drugi. Jesmo li mi pristali da budemo treće pleme, da li ćemo pristati da budemo "strana u sukobu" ?
Ako neko voli ovu državu, onda mora raditi na tome da ona opstane. A ako nekog mislite silom natjerati da poljubi ljiljane, neće ići. To morate shvatiti. Ova država će opstati kao država mogućeg. A vi procjenite koliko su ljiljani mogući u ovom trenutku bilo gdje osim u sarajevsko-zeničkoj kotlini, USK i dijaspori.
Zastava sa ljiljanima, ovakva kakvom bi vi mahali pozivajući se na patetički-cmizdrave autoviktimizirajuće budalaštine, ne postoji u srednjovjekovnoj bosanskoj heraldici. To je dio (ali samo bio) porodičnog grba kraljevske porodice Kotromanić. To nije bila zastava srednjovjekovne kraljevske države. Pa dajte pročitajte šta je i gdje je taj simbol JErko Doko vidio i zašto ga je odabrao. Ljiljani prezentuju stilizovane križeve ili vrške oružja, dominantne u mnogim evropskim srednjovjekovnim državama kojih više nema. Pa i Francuzi su mogli uzeti grb sa ljiljanima pod kojim je vladala dinastija Anžuvinaca, ali nisu. Sjeli su i "nacrtali" zastavu. To što je otad prošlo jako, jako puno godina, pa nam se njihova zastava čini kao - jako utemljena - a naša "trokut sa zvjezdicama" - govori o tome da mi mentalno nismo zreli i da, vjerovatno, ne znamo ni šta znači imati državotvorno ponašanje.
Mi i jesmo strana u sukobu, ne mi Bošnjaci nego svi mi koji želimo cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, a samo činjenica da smo bili dovoljno jaka strana dala je kao rezultat barem kostur onoga čemu težimo, da smo bili jači dobili bismo i više, da smo bili slabiji ne bismo dobili ništa. Tebi ako nije jasno da ti i Dodik niste na istoj strani onda ti niko ne može pomoći.
Nije zastava nego je grb, to je tvoj argument kako nešto nema uporište u heraldici
To šta ljiljani reprezentuju zna svako i ne vidim kako je to relevantno za ovu priču. Oni su u to doba reprezentovali šta su reprezentovali, a danas reprezentuju historijsko naslijeđe iz tog doba. Francuzi su uzeli simbol koji reprezentuje pobunu protiv monarhije, odnosno nisu uzeli nego je taj simbol opstao u kontinuitetu do danas nakon revolucije. Radi se o jednom od ključnih događaja u njihovoj historiji, a tekovine te revolucije su danas tamo svetinja. Porediti našu nametnutu zastavu sa simbolom Francuske građanske revolucije može samo teška neznalica i trivijalac. Sjeli i nacrtali zastavu
-
llull
#393 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Hipoteticki sta bi bilo da su uspjeh mladih kosarkasa igraci srpske i hrvatske nacionalnosti proslavili uz svoje nacionalne zastave ... Ja vjerujem da bi bili medijski lincovani, mada po svemu plasiranom ovdje na forumu je to normalno. Jer kao sto bosnjaci mogu svojim stjegom mahati mogu onda i ostali.
Budimo realni, niti su oni udarili ikome samar niti su pomjerili stvari mnogo sa pocetne tocke, mnogo ce vode proteci Neretvom, Vrbasom, Miljackom, Unom, Drinom, Sanom, Savom, Bunom , Ukrinom, Bosnom, Jalom ... dok se stvari ne pocnu pomjerati u tom pravcu.
No necemo o tome vise, mediji su puni hvale i price o multietnicnosti i ''toj nekoj pravoj BiH'' sa igracima koji su odbili susjede da bi igrali za BiH.
Vjerujte da sam privatno mnogo blizak sa mnostvo reprezentativaca BiH iz reda hrvatskog i srpskog naroda, jednostavno njihovi porivi nisu nacionalni naboj i ljubav prema drzavi. Kod nekih sigurno ima i toga ali jednostavno se odlucuju na to jer nisu bili u mogucnosti da igraju za Hrvatsku ili Srbiju.
Licno sam sjajan prijatelj sa jednim bivsim odbojkaskim reprezentativcem BiH. Clanom Seniorske A selekcije, cak bitnijim igracem za vrijeme svog vakta. Momku su trojica amidza poginuli za vrijeme rata , ima jos clanova obitelji koji su nastradali ali za njih nisam siguran ko su i sta su.
Elem, njegov otac kada je skontao da ne moze uci u siri spisak Srbije, jednostavno mu je rekao da ide u BiH, jer ce tako napraviti bolju karijeru. Prvenstveno interes i ugovori koji dolaze kroz utakmice za reprezentaciju.
Ima jos slucajeva slicnih u odbojci, rukometu pa cak i nogometu .
Budimo realni, niti su oni udarili ikome samar niti su pomjerili stvari mnogo sa pocetne tocke, mnogo ce vode proteci Neretvom, Vrbasom, Miljackom, Unom, Drinom, Sanom, Savom, Bunom , Ukrinom, Bosnom, Jalom ... dok se stvari ne pocnu pomjerati u tom pravcu.
No necemo o tome vise, mediji su puni hvale i price o multietnicnosti i ''toj nekoj pravoj BiH'' sa igracima koji su odbili susjede da bi igrali za BiH.
Vjerujte da sam privatno mnogo blizak sa mnostvo reprezentativaca BiH iz reda hrvatskog i srpskog naroda, jednostavno njihovi porivi nisu nacionalni naboj i ljubav prema drzavi. Kod nekih sigurno ima i toga ali jednostavno se odlucuju na to jer nisu bili u mogucnosti da igraju za Hrvatsku ili Srbiju.
Licno sam sjajan prijatelj sa jednim bivsim odbojkaskim reprezentativcem BiH. Clanom Seniorske A selekcije, cak bitnijim igracem za vrijeme svog vakta. Momku su trojica amidza poginuli za vrijeme rata , ima jos clanova obitelji koji su nastradali ali za njih nisam siguran ko su i sta su.
Elem, njegov otac kada je skontao da ne moze uci u siri spisak Srbije, jednostavno mu je rekao da ide u BiH, jer ce tako napraviti bolju karijeru. Prvenstveno interes i ugovori koji dolaze kroz utakmice za reprezentaciju.
Ima jos slucajeva slicnih u odbojci, rukometu pa cak i nogometu .
- travnik
#394 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Ograničiti ću se na područje iz kojeg dolazim, a to je Lašvanska dolina. Većina H navija za BiH. Još uvijek je Hrvatska No. 1, ali se itekako navija za BiH. Uostalom, 'ko je organizirao i dočekao Josipa Pandžu u Vitezu? Eskimi!? Još mnogo vremena treba proći da se to navijanje manifestira u organiziranim dolascima na stadione, slavljima u gradovima, masovnijim nošenjem državne zastave i sl. Međutim, dokle god su ljiljani, to se neće desiti ili će se desiti veoma malo. Nije problem uporaba ljiljana, već u uporabu u kontekstu BiH, jer to nije zastava te iste BiH i ne preznaju je u toj istoj BiH. Zašto? Zato što su pod tom zastavom činjeni brojni zločini (i pod drugim su, ali se te druge ne donose na utakmice reprezentacije). Spomenut ću samo jedan. U Vitezu, kada sam ga već spomenuo, samo nekih 100 metara od dočeka Josipa Pandže je spomenik "osmica" - osam maloljetne djece koji su ubijeni sa položaja ABiH. Naravno, kao i kada je u pitanju većina drugih zločina nad H iz Lašvanske doline, niti za ovaj nitko nije odgovarao. I onda se nađe neki kreten i kaže: 'ko ne voli ovu zastavu, ne voli BiH? Kako će roditelji, braća i sestre ubijene djece voliti tu zastavu? 1%-2% Hrvata voli ljiljane, ali sigurno većina voli BiH. Tako da je glupost stavljati znak jednakosti između ljubavi prema ljiljanima i BiH. Dakle, teško je nekom zabraniti nošenje nekih zastava, posebno za koje je emotivno vezan. Međutim, ako raspravljamo o BiH i našoj reprezentaciji, onda treba biti realan. To znači, onaj 'ko želi da igraju svi za BiH i svi navijaju (dug, ali ostvariv proces) neće nositi nikakva nacionalna obilježja (ljiljani danas to de facto jesu), a onaj 'ko to ne želi, nosit će. To je realnost, sviđalo se to nekom ili ne.
-
Drvenija87
#395 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Zbilja,drobis previse.Grb sa ljiljanima je grb Kotromanica,i nemoj reci sad da su i oni izdajnici i mudzahedini.travnik wrote:Ograničiti ću se na područje iz kojeg dolazim, a to je Lašvanska dolina. Većina H navija za BiH. Još uvijek je Hrvatska No. 1, ali se itekako navija za BiH. Uostalom, 'ko je organizirao i dočekao Josipa Pandžu u Vitezu? Eskimi!? Još mnogo vremena treba proći da se to navijanje manifestira u organiziranim dolascima na stadione, slavljima u gradovima, masovnijim nošenjem državne zastave i sl. Međutim, dokle god su ljiljani, to se neće desiti ili će se desiti veoma malo. Nije problem uporaba ljiljana, već u uporabu u kontekstu BiH, jer to nije zastava te iste BiH i ne preznaju je u toj istoj BiH. Zašto? Zato što su pod tom zastavom činjeni brojni zločini (i pod drugim su, ali se te druge ne donose na utakmice reprezentacije). Spomenut ću samo jedan. U Vitezu, kada sam ga već spomenuo, samo nekih 100 metara od dočeka Josipa Pandže je spomenik "osmica" - osam maloljetne djece koji su ubijeni sa položaja ABiH. Naravno, kao i kada je u pitanju većina drugih zločina nad H iz Lašvanske doline, niti za ovaj nitko nije odgovarao. I onda se nađe neki kreten i kaže: 'ko ne voli ovu zastavu, ne voli BiH? Kako će roditelji, braća i sestre ubijene djece voliti tu zastavu? 1%-2% Hrvata voli ljiljane, ali sigurno većina voli BiH. Tako da je glupost stavljati znak jednakosti između ljubavi prema ljiljanima i BiH. Dakle, teško je nekom zabraniti nošenje nekih zastava, posebno za koje je emotivno vezan. Međutim, ako raspravljamo o BiH i našoj reprezentaciji, onda treba biti realan. To znači, onaj 'ko želi da igraju svi za BiH i svi navijaju (dug, ali ostvariv proces) neće nositi nikakva nacionalna obilježja (ljiljani danas to de facto jesu), a onaj 'ko to ne želi, nosit će. To je realnost, sviđalo se to nekom ili ne.
Uostalom, ljiljane je 1992 predlozio HDZ-a BiH ,a ne nekakav Ebu Bekir.
Prosetaj malo zapadnom Hercegovinom i provjeri da li uopce ima i drzavne zastave BiH,a da ne govorim o drugim stvarima.
Bosnu i Hercegovinu treba da grade mladji narastaji,a ne nacionalisticke prdonje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- HAVANA
#396 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Naravno sve se ovo pretvara u ono sto smo i rekli.Smradovi izmile iz rupa,vracaj djecu u kolosijek.Drzi ih na zadanom pravcu sa besmislenim raspravama,dizanjem tenzija,odrzavaj stanje haosa i podjele,jer tu se hajruje najvise.Tako nista i nikom ne funkcionise osim njima.Ubij svaki vid zajednistva.kreativnosti,umjetnosti,nauke,ne finansiraj ih niposto.Naskodice ti.Kad se i pojave pojedini slucajevi,uslikaj se s njima,potapsi ih po ramenu,supljiraj malo o zajednickoj,nedjeljivoj,jedinoj...a pusti pijune da rovare,pisu,nadizu atmosferu...do zaborava svega pozitivnog.Vise optimizma,uspjeha,putovanja,obrazovanja,posla,novca...donosi i probleme za njih.Donosi na duze staze red,rad,disciplinu i odgovornost.Progledaju ljudi,vide da se moze zivjeti i raditi.Da nema njih,da se postepeno vise pocne raditi a manje naprdjivati sa besmislenim pricama,da uvazis i pokusas razumjeti i stavove drugog,izbjegavas stvari koje nekog vrijedjaju,zasto ih potencirati? Sta imas od toga? Svi trebamo malo popustiti i okrenuti se buducnosti,rat je davno gotov a mi i dalje pricamo glupe price.Iste ove su se pisale i nekada kada sam djete vodio u vrtic pa citao forum prije posla.Sada kontam koji fakultet ce upisati a o istom sranju pisem u 7 ujutro.Kreni od sebe samog i svojih pogleda na svijet.Radi,mijenjaj sebe i druge oko sebe.Pokazi zube uz osmijeh.Lijepa rijec,rad,trud i pozitiva dugorocno daje uspjeh,srecu i zadovoljstvo.Najlakse se pobit,sta si rijesio,nista.Uvazi tudje misljenje,postuj tudje zrtve,ne vrijedjaj ljude bez razloga,primi ruku svakog normalnog covjeka gdje osjetis da hoce i moze biti nesto normalno.S budalom ne moze,zadrte budale izbjegavaj,jebi mu mater uzduz i poprijeko,ubijaj ga pozitivnim primjerima zivota,poslovanja,razmisljanjima.Obicno su te budale pune mrznje najmanje propatile i osjetile od rata.Ko je stvarno osjetio sta je rat,bol i tuga na svojoj kozi ,u vecini slucajeva nema te mrznje u ocima.Samo bol i tugu.I nadu.Moja djeca su kao ova dva momka sa slike,jedno mladje,jedno starije.Sta njih briga za vase price,ko se kako zove i kojem se bogu moli? To su djeca zeljna zivota,druzenja...Pustimo ih bar da zive svoju mladost kad su vec nasu unistili.Ova slika gore govori vise od hiljadu rijeci i ponavljo bi je na svakoj stranici.Izraz lica,sreca i uspjeh.Ne moras ni pisat ko su,sta su i odakle su.Sijaju,sretni i uspjesni.Ko god na njima sabirao poene,zelio ih razdvojiti i nabaciti im usranu facu punu mrznje na lice...jebem mu ja mater usta.

- piupiu
#397 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Neko je napisao kako Srbi i Hrvati iz BiH igraju u BiH reprezentacijama iz čistog interesa. Vrlo dobro. Odličan početak - imati interes u nečem je jako dobar početak za opstanak tog nečega. Tako opstaju dioničarska društva, je l' tako? Tjerati nekoga da voli nešto što voliš ti ... nikad nije profunkcionisalo, niti može profunkcionisati udaranjem po glavi.
Ne znam da li ljudi generalno ne razumiju osnovne psihološke mehanizme ili im je zapravo prisiljavanje nekoga da osjeća isto što i ti ili da misli isto što i ti psihološka matrica. Ovo drugo je jednostavno ne fercera. Evo jednog primjera vezanog za ovu raspravu. Odem na Njegošev FB profil, gdje stoji intervju njegove mame u kojem ona kaže - Njegoš je Srbin iz Bosne. Treći komentar ispod piše neki mladjahni Bošnjak - nije on Srbin iz Bosne, nego bosanski pravoslavac.
Ili primjer Insomnia78 na ovoj temi. Dečko kaže - ne mogu navijati s BHF-om kad oni pjevaju gazi, gazi četnika. Možda je taj neko rodjen 1997. i čitav život samo sluša da je četnik, primjera radi. I na to Insomnija odgovori "A, smijemo li spominjati Srebrenicu?". Šta je cilj tog odgovora, osim da se sugovorniku oduzme pravo na riječ i da mu se jednom rečenicom ukaže na njegovu implicitno iskazanu ljudsku inferiornost, čak i ako je on neko dijete rodjeno 1997.?
Havana,
.
Ne znam da li ljudi generalno ne razumiju osnovne psihološke mehanizme ili im je zapravo prisiljavanje nekoga da osjeća isto što i ti ili da misli isto što i ti psihološka matrica. Ovo drugo je jednostavno ne fercera. Evo jednog primjera vezanog za ovu raspravu. Odem na Njegošev FB profil, gdje stoji intervju njegove mame u kojem ona kaže - Njegoš je Srbin iz Bosne. Treći komentar ispod piše neki mladjahni Bošnjak - nije on Srbin iz Bosne, nego bosanski pravoslavac.
Ili primjer Insomnia78 na ovoj temi. Dečko kaže - ne mogu navijati s BHF-om kad oni pjevaju gazi, gazi četnika. Možda je taj neko rodjen 1997. i čitav život samo sluša da je četnik, primjera radi. I na to Insomnija odgovori "A, smijemo li spominjati Srebrenicu?". Šta je cilj tog odgovora, osim da se sugovorniku oduzme pravo na riječ i da mu se jednom rečenicom ukaže na njegovu implicitno iskazanu ljudsku inferiornost, čak i ako je on neko dijete rodjeno 1997.?
Havana,
-
Drinski
#398 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
A ako bismo odustali MI od ljiljana, da li bi ONI odustali od 4C i sahovnice ili bi kazali ko vas je... mi imamo svoje simobole i vasi simboli nas ne zanimaju? Da li to sistem spojenih posuda ili nije?
Jeste._BataZiv_0809 wrote:Pa valjda je ova nova zastava i zamisljena sa ciljem da eliminise ovakve rasprave.
-
statixx
#399 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Tako je HAVANA. Djeca ko djeca, zeljni igre i druzenja, bezbrizni, neoptereceni stvarima koje drustvo sprema da im nametne cim budu dovoljno "zreli", dok drustvo moze mnogo da nauci od ove djece.
-
statixx
#400 Re: Mladi košarkaši udaraju šamarčine nazadnim političarima
Poptpuno se slazem, pa cak i ako zanemarimo pragmaticne razloge, i pogledamo ideoloske, ljubav prema svom narodu na kojem gradis identitet, poptuno razumljivo, kod nekoga mozda prevagne ljubav prema zavicaju u kojem je proveo djetinjstvo i mladost, ili simpatija prema onima koji su odlucili suprotno i postigli uspjeh u BiH reprezetaciji itd, sve su to razumljivi razlozi.piupiu wrote:Neko je napisao kako Srbi i Hrvati iz BiH igraju u BiH reprezentacijama iz čistog interesa. Vrlo dobro. Odličan početak - imati interes u nečem je jako dobar početak za opstanak tog nečega. Tako opstaju dioničarska društva, je l' tako? Tjerati nekoga da voli nešto što voliš ti ... nikad nije profunkcionisalo, niti može profunkcionisati udaranjem po glavi.
Ono sto mene iritira jeste cinjenica sto se slika koju su ovi mladici poslali nama pokusava prikazati kao neka anomalija.