Premijer liga BiH
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
tr_ba
#376 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Jeste se uhvatili...
Lijepo prije neki forumas napisa da mu se
imenuje izvor informacije,i niko nista...
Znaci klasicna patka...
Ili je mozda fakat musica bacena,pa ako se riba uhvati...
A ima i opcija da su to fakat predlozili samo da se liga nesmanji,njih ne interesuje kvalitet,vec samo kvantitet...
Moj prijedlog bi bio,da i na ovoj temi se pocne rasprava o statutu,plavima,bordo taboru,titulama,broju navijaca,clanova,itd...
Lijepo prije neki forumas napisa da mu se
imenuje izvor informacije,i niko nista...
Znaci klasicna patka...
Ili je mozda fakat musica bacena,pa ako se riba uhvati...
A ima i opcija da su to fakat predlozili samo da se liga nesmanji,njih ne interesuje kvalitet,vec samo kvantitet...
Moj prijedlog bi bio,da i na ovoj temi se pocne rasprava o statutu,plavima,bordo taboru,titulama,broju navijaca,clanova,itd...
- jeza u ledja
#377 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
travnik, izvor informacije je vrabac na grani
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#378 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Nogometni savez bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i zvanično je prihvatio smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH sa 16 na 12, isključivo na osnovu sportskog principa, plasmana klubova na tabeli, saznaje Anadolu Agency (AA).
O stavu donesenom na sjednici Izvršnog odbora entitetskog saveza sa sjedištem u Sarajevu pismenim putem NS FBiH danas je obavijestio Nogometni/Fudbalski savez BiH (N/FS BiH).
"Prihvatamo smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH isključivo na osnovu sportskog kriterija, princip - plasman na tabeli", saopćili su iz NS Federacije BiH.
"Federalci" su razmotrili oba prijedloga tročlane komisije N/FS BiH, kojom predsjedava Darko Ljubojević, te su istakli da je za njih prihvatljiva "opcija broj dva", odnosno da se šampionat postepeno skrati. Naime, iz NS FBiH naveli su da Premijer liga BiH u sezoni 2016/17 treba brojati 14 klubova, a da od takmičarske 2017/18 godine u njoj učestvuje 12 ekipa. Naveli su i kako su za paralelno smanjenje broja klubova u omladinskoj Premijer ligi BiH.
Ipak, smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH poslije prošlosedmičnog "političkog stava" entitetskog Fudbalskog saveza Republike Srpske došlo je ponovo u pitanje. Iz Banja Luke su poslali poruku "za smanjenje smo lige na 12 klubova, ali bez obzira na sportski rezultat, tj. plasman na tabeli tražimo da u prvoj sezoni skraćene lige timovi iz RS imaju četiri zagarantovana mjesta", što je u suprotnosti sa načelima i FIFA i UEFA koja jasno kažu kako bilo koja diskriminacija protivnika na terenu ne dolazi u obzir.
Oba prijedloga entitetskih saveza razmatrat će članovi Izvršnog odbora N/FS BiH na sjednici 19. marta ove godine. Konačnu odluku ide li se napokon u toliko željeno smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH, neophodno za poboljšanje kvaliteta fudbala u ovoj balkanskoj zemlji, donijet će članovi Skupštine N/FS BiH na sjednici zakazanoj za 16. april ove godine. Za reorganizaciju društva najboljih tada je potrebno da glasa dvije trećine plus jedan delegat u Skupštini koju sačinjava 40 osoba iz Federacije BiH i 20 iz Republike Srpske, piše Anadolu Agency.
O stavu donesenom na sjednici Izvršnog odbora entitetskog saveza sa sjedištem u Sarajevu pismenim putem NS FBiH danas je obavijestio Nogometni/Fudbalski savez BiH (N/FS BiH).
"Prihvatamo smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH isključivo na osnovu sportskog kriterija, princip - plasman na tabeli", saopćili su iz NS Federacije BiH.
"Federalci" su razmotrili oba prijedloga tročlane komisije N/FS BiH, kojom predsjedava Darko Ljubojević, te su istakli da je za njih prihvatljiva "opcija broj dva", odnosno da se šampionat postepeno skrati. Naime, iz NS FBiH naveli su da Premijer liga BiH u sezoni 2016/17 treba brojati 14 klubova, a da od takmičarske 2017/18 godine u njoj učestvuje 12 ekipa. Naveli su i kako su za paralelno smanjenje broja klubova u omladinskoj Premijer ligi BiH.
Ipak, smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH poslije prošlosedmičnog "političkog stava" entitetskog Fudbalskog saveza Republike Srpske došlo je ponovo u pitanje. Iz Banja Luke su poslali poruku "za smanjenje smo lige na 12 klubova, ali bez obzira na sportski rezultat, tj. plasman na tabeli tražimo da u prvoj sezoni skraćene lige timovi iz RS imaju četiri zagarantovana mjesta", što je u suprotnosti sa načelima i FIFA i UEFA koja jasno kažu kako bilo koja diskriminacija protivnika na terenu ne dolazi u obzir.
Oba prijedloga entitetskih saveza razmatrat će članovi Izvršnog odbora N/FS BiH na sjednici 19. marta ove godine. Konačnu odluku ide li se napokon u toliko željeno smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH, neophodno za poboljšanje kvaliteta fudbala u ovoj balkanskoj zemlji, donijet će članovi Skupštine N/FS BiH na sjednici zakazanoj za 16. april ove godine. Za reorganizaciju društva najboljih tada je potrebno da glasa dvije trećine plus jedan delegat u Skupštini koju sačinjava 40 osoba iz Federacije BiH i 20 iz Republike Srpske, piše Anadolu Agency.
-
Rob_Atl
#379 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
cuj 4 zagarantovana
, znaci ispadnu 2 iz RS, klub iz federacije te godine ne moze uci u ligu 
- Pryda
#380 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Ma nece nikad proci sa 2/3 + 1, ovi iz rsa ce uraditi sve da zakoce BiH u svakom pogledu pa i u sportu. Cuj zagarantovana 4 mjesta, kako oni gledaju na ovo sve jel ih stid. Fuj stoko :smajlikojipovraca:
- supercali
#381 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Moj stav je ako je to jedini zahtjev od kojeg ne odstupe daj usvoji prijedlog i to je to
Ionako pise samo u prvoj sezoni
A oni su toliko losi da bi eventualno u toj ligi ostali borac i slavija mozda kad se to isfiltrira
A oni su toliko losi da bi eventualno u toj ligi ostali borac i slavija mozda kad se to isfiltrira
-
todd_smith
#382 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
zasto mi moramo po njihovom a oni ne po nasem?supercali wrote:Moj stav je ako je to jedini zahtjev od kojeg ne odstupe daj usvoji prijedlog i to je to
i to bi bila cista tvrdoglavost da nasi ne predlazu sasvim fer i korektan nacin
neka hvala, radije cu gledati ovaku kakva je, nego skinuti gace zbog srba
- supercali
#383 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Opet kazem moj stav je prihvati jer ga oni puse i ovako i onako jer nemaju sredstava da odrze prednost ovaj prijedlog je samo sporiji sto se tice normalne lige
Skidali smo mi gace i za gore stvari al eto na banalnim stvarima kao fudbal cemo kao pokazati muda
Skidali smo mi gace i za gore stvari al eto na banalnim stvarima kao fudbal cemo kao pokazati muda
-
todd_smith
#384 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
jbga negdje moras
oni hoce 4 zagarantovana mjesta da bi sredstva isla na RS klubove koji bi propali bez toga
i to "samo prvu sezonu" znas sam da je suplja, 4 jednu sezonu onda ce traziti jos nesto pa jos nesto
oni hoce 4 zagarantovana mjesta da bi sredstva isla na RS klubove koji bi propali bez toga
i to "samo prvu sezonu" znas sam da je suplja, 4 jednu sezonu onda ce traziti jos nesto pa jos nesto
- jeza u ledja
#385 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Al pazi, sta ako se desi da u nekom sci-fi scenariju iz RS u ligu 12 plasira vise od 4 tima, jel to znaci da ce onaj najslabiji biti zakinut naustrb 8og kluba iz FBiH? 
To naravno niko nije spomenuo od ovih anamo - jer niko ne ocekuje da bi se tako nesto moglo desiti - sto onda znaci da oni traze ove ustupke i zvanicno stavljajuci do znanja svima da su im klubovi toliko losi da ne zasluzuju imati 4 medju prvih 12. Takodje, ovim daju do znanja da njima to skracivanje lige ne treba, tj. da im poboljsanje fudbala u zemlji koje bi doslo kao posljedica skracivanja - ne treba. Znaci priznaju da rade direktno na stetu ta 2 ili 3 kluba iz RS koji bi i igrali u toj ligi 12.
Plus uz ono sto sam ranije spominjao - ako je princip 2+1 zasto onda taj princip ne vazi i za promociju iz prvih liga RS i FBiH nego je on 1+1? Igramo vec koliko, 14 sezona zajednicku ligu? Oni su znaci 14 sezona vec u prednosti jer su konstantno imali zagarantovano isti broj novih klubova u ligi kao i FBiH.
Ako oni hoce ustupke, onda i oni trebaju napraviti ustupke. Jedan od njih bi mogao biti ovaj 2+1 iz nizih nivoa u onoj prelaznoj godini. Ili recimo osnivanje zajednicke Prve lige u cijeloj BiH.
U suprotnom, znaci bez da nam ista daju zauzvrat, kao sto rece kolega iznad, ja im ne bi popustao. Radije bih da igramo i dalje sa 16 klubova.
To naravno niko nije spomenuo od ovih anamo - jer niko ne ocekuje da bi se tako nesto moglo desiti - sto onda znaci da oni traze ove ustupke i zvanicno stavljajuci do znanja svima da su im klubovi toliko losi da ne zasluzuju imati 4 medju prvih 12. Takodje, ovim daju do znanja da njima to skracivanje lige ne treba, tj. da im poboljsanje fudbala u zemlji koje bi doslo kao posljedica skracivanja - ne treba. Znaci priznaju da rade direktno na stetu ta 2 ili 3 kluba iz RS koji bi i igrali u toj ligi 12.
Plus uz ono sto sam ranije spominjao - ako je princip 2+1 zasto onda taj princip ne vazi i za promociju iz prvih liga RS i FBiH nego je on 1+1? Igramo vec koliko, 14 sezona zajednicku ligu? Oni su znaci 14 sezona vec u prednosti jer su konstantno imali zagarantovano isti broj novih klubova u ligi kao i FBiH.
Ako oni hoce ustupke, onda i oni trebaju napraviti ustupke. Jedan od njih bi mogao biti ovaj 2+1 iz nizih nivoa u onoj prelaznoj godini. Ili recimo osnivanje zajednicke Prve lige u cijeloj BiH.
U suprotnom, znaci bez da nam ista daju zauzvrat, kao sto rece kolega iznad, ja im ne bi popustao. Radije bih da igramo i dalje sa 16 klubova.
- jeza u ledja
#386 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Vec drugi put to spominjes, o kojim sredstvima se radi?todd_smith wrote:jbga negdje moras
Radi se samo o jednoj sezoni. To se dogovori i potpise unaprijed.
-
todd_smith
#387 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
pa obicnim sredstvima koje UEFA npr daje klubovima, ove sezone su klubovi dobili po 80k KM koliko se spominjalo, znaci uvali sto vise RS klubova da dobiju te parejeza u ledja wrote:Vec drugi put to spominjes, o kojim sredstvima se radi?todd_smith wrote:jbga negdje moras
Radi se samo o jednoj sezoni. To se dogovori i potpise unaprijed.
Nema sa njima nikada jedna sezona
- jeza u ledja
#388 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Mislim da su ta sredstva bila jednokratna.
Sto se tice te sezone, mislim da ne treba raspravljati o necemu sto nije prijedlog i o cemu ne postoje naznake.
Ovo sto se sad desava sam tacno predvidio prije 3 mjeseca.
Sto se tice te sezone, mislim da ne treba raspravljati o necemu sto nije prijedlog i o cemu ne postoje naznake.
Ovo sto se sad desava sam tacno predvidio prije 3 mjeseca.
-
todd_smith
#389 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Ne znam u cemu je problem da oni pristanu na nase uslove koji su ne samo logicni nego fer i korektni.
- Ajatolah_
#390 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Meni samo nije jasno kako se to misli izvesti ako bi skraćenje išlo u dvije ture.
- supercali
#391 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
ma ja ovdje cemo im pokazati muda a to sto je trener mlade ili mladjih repki da ne kazem srbin nego iz rs i sto ti u biti unistava glavnu reprezentaciju je sasvim nebitno
glavno je da mi pokazemo muda samo jednu sezonu i to je to
moj neki scenarij u glavi je imaju tu jednu sezonu 4 kluba i automatski sljedece 3 i onda trecu godinu imaju realno 2 kluba koji bi bili u toj skracenoj ligi
znaci ukupno za 5 godina liga bi nam bila koliko toliko sastavljena od kvalitetnih klubova
evo statisticari nek kazu kako smo poceli od ujedninjenja sa hb pa sve do sada kako se kretao broj bosnjackih hr klubova i iz rs-a
glavno je da mi pokazemo muda samo jednu sezonu i to je to
moj neki scenarij u glavi je imaju tu jednu sezonu 4 kluba i automatski sljedece 3 i onda trecu godinu imaju realno 2 kluba koji bi bili u toj skracenoj ligi
znaci ukupno za 5 godina liga bi nam bila koliko toliko sastavljena od kvalitetnih klubova
evo statisticari nek kazu kako smo poceli od ujedninjenja sa hb pa sve do sada kako se kretao broj bosnjackih hr klubova i iz rs-a
-
megaman4
#392 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
nadam se da neće popustiti ljendohanima iz RS-a, ali ako se umiješa UEFA ne gine nam SUSPENZIJA!!!!!Ajatolah_ wrote:Meni samo nije jasno kako se to misli izvesti ako bi skraćenje išlo u dvije ture.
Ljudi moji pa u RS-u nemaju dva stadiona da valjaju.
Evo uzmite VELEŽ kao odličan primjer. Ljudi iz uprave VELEŽA su dobili jasne direktive ako žele igrati PL i Evropske utakmice na svom stadionu, a to je STADION. Rođeni su sve završili na pomoćnom terenu, čak su i reflektori postavljeni samo još da legne trava.
infrastruktura će biti glavni pencilin za skraćenje lige i mnogi neće ispuniti rok 2017, godine.
-
El_comadante
#393 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
neznam šta se bunite treba prihvatiti uvjete ovih iz RSa jer se suštinski ništa nemjenja plus to se odnosi na samo jednu sezonu. evo npr. u prvih 12 da se kojim slučajem ove sezone smanjuje na 14 srbi imaju 3 ekipe Borac, Slavija i Drina. dakle plus im jedan ulazi i to su te 4 ekipe iz RS koje bi igrale ligu 14.
- Sarajevski-Seljak
#394 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
UEFA ne dozvoljava nikakve nacionalne kljuceve u ligama !
Ako prihvatimo ovo, automatski nam ide suspenzija...
- Logovan
#395 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Bunili se mi ili ne, opet ne može biti po njihovom, jer je protiv pravila. Uefa ne da, tako da ništa od toga.El_comadante wrote:neznam šta se bunite treba prihvatiti uvjete ovih iz RSa jer se suštinski ništa nemjenja plus to se odnosi na samo jednu sezonu. evo npr. u prvih 12 da se kojim slučajem ove sezone smanjuje na 14 srbi imaju 3 ekipe Borac, Slavija i Drina. dakle plus im jedan ulazi i to su te 4 ekipe iz RS koje bi igrale ligu 14.
- nosara
#396 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Sarajevski-Seljak wrote:UEFA ne dozvoljava nikakve nacionalne kljuceve u ligama !
Teoretski, rs nije jednonacionalna...
- VigdisAlba
#397 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Nema nista od skracenja lige, nema savez novca da isplati odstete klubovima, jer ne mozes izbaciti iz lige klub koji je ostvario dovoljan rezultat. To se u Hrvatskoj dogodilo sa V.Goricom, osvojili su prvenstvo 2 lige, a nisu im dali igrati, tuzili, dobili oko 4 mil.€ i sada su na putu povratka, te im je UEFA izasla u susret sa projektima, npr.zavravaju stadion koji ce biti samoodrziv. Ima li Savez u BiH te nofce, s tim da je Gorica prikazala troskovnik 2 HNL podnoseci ostetni zahtjev, vjerujem da za klubove koji bi bili izbaceni iz premijer lige to i jos veca lova? U svakom slucaju Gorica je primjer da je ostvaren rezultat kljucan i pravi je put za klubove koje bi"zrtvovali"radi srpskih mjesta.
- supercali
#398 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
kakve bolan odstete?
savez je taj koji donosi pravila ne klubovi
ako savez kaze ove godine liga ide dole za 2 kluba znaci da ce ispasti 4 uci 2 i to je sva matematika
sta ima savez isplacivati 13om i 14om klubu ista?
isplacivali bi kad bi recimo rekli od sezone 15-16 liga ce biti skracena tako da ovi nisu znali
al kad svi znaju bar godinu unaprijed da ce ispasti iz lige i onaj na 13-om mjestu tu je samo kriv klub sto nije izborio mjesto opstanka
ps. to sa goricom je sasvim druga prica i nema nikakve veze sa skracivanjem lige
savez je taj koji donosi pravila ne klubovi
ako savez kaze ove godine liga ide dole za 2 kluba znaci da ce ispasti 4 uci 2 i to je sva matematika
sta ima savez isplacivati 13om i 14om klubu ista?
isplacivali bi kad bi recimo rekli od sezone 15-16 liga ce biti skracena tako da ovi nisu znali
al kad svi znaju bar godinu unaprijed da ce ispasti iz lige i onaj na 13-om mjestu tu je samo kriv klub sto nije izborio mjesto opstanka
ps. to sa goricom je sasvim druga prica i nema nikakve veze sa skracivanjem lige
- Red Wolf
#399 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Teoretski,ni onaj malezijski avion nije pao,samo ga nemanosara wrote:Sarajevski-Seljak wrote:UEFA ne dozvoljava nikakve nacionalne kljuceve u ligama !
Teoretski, rs nije jednonacionalna...
- supercali
#400 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
rs nije jednonacionalna i teoretski i ovako
ako znamo da tamo zive bosnjaci hrvati i ostali a i u tim klubovima igraju isti ti onda nije uopste nacionalna osnova
ako znamo da tamo zive bosnjaci hrvati i ostali a i u tim klubovima igraju isti ti onda nije uopste nacionalna osnova