Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- JThomas
#376 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
jeste eto obožavam označenu stranku što se vidi, pa joj ukazujem posebno poštovanje.
ali odlično pokazano dokle seže "nacionalna" svijest konstitutivnih. ni svjestan nisi koliko ustvari govoriš i pokazuješ.
ali odlično pokazano dokle seže "nacionalna" svijest konstitutivnih. ni svjestan nisi koliko ustvari govoriš i pokazuješ.
- Arteta
#377 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nadam se da nisi ozbiljan...? Tacnije, vidim da jesi, ali - ovo je razmisljanje mladog i neiskusnog mozga koji ne vidi dalje od onoga sto.mu je trenutno bitno u zivotu. Eto, Njemcka je 88 imala internet.... A cenzura - HA HA HA!Dozer wrote:
Iako je BiH smetljiste.
Evo nekoliko boljih tvari u odnosu na Jugoslaviju.
Internet, racunari, TV, Automobili, nema vise cenzure kao nekad, nema vise politickih zatvorenika, kuce su porpilicno popunjenije stvarima nego prije, skola kosarke Spars, moguce je otvoriti privatni biznis itd.
U ovome sto si nabrojao, gdje vidis bilo.koji od faktora koje ja spomenuh ...?[/quote]
Kada sam spomenuo cenzuru nisam ni mislio na internet nego na neke druge stvari poput muzike i filma.
Istina, cenzura je priznajem donijela dosta dobrih stvari jer su ljudi morali iskoristiti svu svoju kreativnost kako bi snimali protiv rezima ali to nije nista za pohvalu jer su onda i nacisti doprinijeli filmu jer da nisu ubijali ljude nebi se moglo snimati o tome.
Najpozitivnija stvar danas u odnosu na Jugoslaviju je ta sto imamo daleko kvalitetnije proizvode koji su poprilicno jeftini.
- JThomas
#378 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
a danas imamo i internet dok ga sedamdesetih i osamdesetih nije bilo.
- Arteta
#379 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Danas kada bi se uveo zakon da igraci mogu ici tek kad napune 28 godina kurac bi Bosna bila sampion i jos kada bi velike drzave imale po nekoliko predstavnika u Eurolige i jos kada se doda da vise nema sponzorisanja od drzavnih firmi, to vise medjunarodne federacije ne dozvoljavaju i jos kada se doda da su puno jaci sponzori u igri i puno vise je iskoristen kosarkaski potencijal Bosna bi imala veoma malo sanse da napravi nesto._BataZiv_0809 wrote:Internet, racunari, automobili-druze jesi ti dobar?
Spars vs KK Bosna
I u Jugi se moglo imati privatno preduzece, do odredjenog cenzusa.
Sad ne postoji cenzura, ali autocenzura itekako
-
Fudo387
#380 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
JThomas wrote:jeste eto obožavam označenu stranku što se vidi, pa joj ukazujem posebno poštovanje.
Za razliku od tebe ja nisam sponjao nikakvu stranku, ne znam odakle ti ideja da sam simpatizer sda?
Mozda sam ti na jedan bezobrazan nacin rekao kako je ta sva prica o jugoslavijama jedna besmislena ubleha, ljudi je prizivali u pomoc a ona
kurva dosla u obliku vbr-a. Pa haj kontam, ako nije poslo za rukom prvi put, mozda je sljedeci put ipak dozovete...zlu ne trebalo.
Nikad ne se ne zna.
- Arteta
#381 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To se sve placa.JThomas wrote:a danas imamo i internet dok ga sedamdesetih i osamdesetih nije bilo.
Da se u ono vrijeme imalo internet, kupovalo po 2 racunara, 2 televizora, automobil, uredis kucu i sta ja znam sve, cak i po ovim danasnjim cijenama daleko bi se manje imalo para za ostale stvari.
Tesko je to ljudima objasniti kojima se ekonomija bazira na samoupravljanju (to je najsmjesnije nesto na ovom sivjetu sto postoji.)
Danas su potrebe daleko vece, a onakva ekonomija to nebi mogla izdrzati.
- JThomas
#382 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ocjena nečega iz 1978. po standardima iz 2015.
u suštini i jedini način kako nešto iz ove države može izgledati superiorno nečemu iz one.
u suštini i jedini način kako nešto iz ove države može izgledati superiorno nečemu iz one.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#383 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
3. godina Ekonomije. Dijagnoza: Stoner.
-
5 0 5
#384 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
u redu, da iskoristim tvoj primjer pa da te jos nesto priupitam. da li je tebi uredu da danas svaki kancelarijski stakor koji radi u nekom od bezbroj ministarstava vozi drzavni auto od 100 hiljada maraka, dok u isto vrijeme otvaramo telefonske linije da bi skupljali pare za oboljelu djecu? da li ti je uredu da svaka susa ima policijsku pratnju (koju ti placas), ili da primaju hiljade maraka svaki mjesec za nesto sto se zove "bijeli hljeb", dok se tvoj otac (bivski direktor) krpi sa 300 maraka penzije? da li ti je uredu da glavni grad drzave ne moze zavrsiti jedan muzej u cetvrt stoljeca, dok na najatraktivnijim lokacijama u gradu nicu shopping centri ciji vlasnici isisavaju sav profit? da li je uredu to sto svaki dan neko plati glavom zbog haosa u saobracaju ili zbog pucnjave? zar nije sramota da olimpijski grad 20 godina poslije rata nije u stanju da organizuje jednu skijasku trku?wickerman wrote: Care, nisam ti ja protiv toga sistema, niti je moj otac, niti je moj dedo bio. Kazem ti samo losu(jedan primjer) strane tog sistema, e sad sto ti hoces da nekim drugim "pozitivnim" stvarima iskljucis postojanje losih to je tvoj problem.
Ja danas iskreno da kazem nebi mogao zamisliti da recimo odem u opstinu i da tamo neki sekretar(obicno su oni pravnici) ima platu 6000KM i naravno ne radi nista, a ja se satirem za 1500KM u realnom sektoru kao direktor. On svake godine moze od plate kupiti stan i sad ces ti meni reci pa dobro vidis imas dobru policiju, imas zubara, imas skolu, muzej, pozoriste itd. To je mozda nekome uredu, ali meni nije.
- JThomas
#385 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
kao što rekoh, govoriš mnogo više nego što misliš. i opet smo tu neki neimenovani "mi" - ali sasvim je jasno da se misli na nedovoljno "nacionalno" (navodnici su namjerni jer se ovo sve na balkanu sa nacijama u modernom smislu nije srelo u putu - ovo je nešto između plemenskog, feudalnog i vjerskog) i vjerski osvještene. a što je neodvojivo od "temeljnih" stranaka i porodica.Fudo387 wrote:JThomas wrote:jeste eto obožavam označenu stranku što se vidi, pa joj ukazujem posebno poštovanje.
Za razliku od tebe ja nisam sponjao nikakvu stranku, ne znam odakle ti ideja da sam simpatizer sda?
Mozda sam ti na jedan bezobrazan nacin rekao kako je ta sva prica o jugoslavijama jedna besmislena ubleha, ljudi je prizivali u pomoc a ona
kurva dosla u obliku vbr-a. Pa haj kontam, ako nije poslo za rukom prvi put, mozda je sljedeci put ipak dozovete...zlu ne trebalo.
Nikad ne se ne zna.
- wickerman
#386 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Za mene nije, ne znam pod kojim dojmom si pomislio da jeste.5 0 5 wrote:u redu, da iskoristim tvoj primjer pa da te jos nesto priupitam. da li je tebi uredu da danas svaki kancelarijski stakor koji radi u nekom od bezbroj ministarstava vozi drzavni auto od 100 hiljada maraka, dok u isto vrijeme otvaramo telefonske linije da bi skupljali pare za oboljelu djecu? da li ti je uredu da svaka susa ima policijsku pratnju (koju ti placas), ili da primaju hiljade maraka svaki mjesec za nesto sto se zove "bijeli hljeb", dok se tvoj otac (bivski direktor) krpi sa 300 maraka penzije? da li ti je uredu da glavni grad drzave ne moze zavrsiti jedan muzej u cetvrt stoljeca, dok na najatraktivnijim lokacijama u gradu nicu shopping centri ciji vlasnici isisavaju sav profit? da li je uredu to sto svaki dan neko plati glavom zbog haosa u saobracaju ili zbog pucnjave? zar nije sramota da olimpijski grad 20 godina poslije rata nije u stanju da organizuje jednu skijasku trku?wickerman wrote: Care, nisam ti ja protiv toga sistema, niti je moj otac, niti je moj dedo bio. Kazem ti samo losu(jedan primjer) strane tog sistema, e sad sto ti hoces da nekim drugim "pozitivnim" stvarima iskljucis postojanje losih to je tvoj problem.
Ja danas iskreno da kazem nebi mogao zamisliti da recimo odem u opstinu i da tamo neki sekretar(obicno su oni pravnici) ima platu 6000KM i naravno ne radi nista, a ja se satirem za 1500KM u realnom sektoru kao direktor. On svake godine moze od plate kupiti stan i sad ces ti meni reci pa dobro vidis imas dobru policiju, imas zubara, imas skolu, muzej, pozoriste itd. To je mozda nekome uredu, ali meni nije.
Zamisli predratnog stakora u ministarsvu, sta bi on sad imao u odnosu na ovog kojeg ti spominjes. Ja ti govorim nesrazmjera je bila previse izrazena, iako je sad ogromna, tada je bila puno veca.
- Gojeni H
#387 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Za mene nema dileme ... rasuli bi se svako svom jatu. Druga 2 nacionalna korpusa ne vide Bosnu kao svoju zemlju. A, mozemo se i lagati ...JThomas wrote:pa nema armije bih, imaju oružane snage napravljene po paritetu konstitutivnih k'o i sve ostalo. vrlo je dobro pitanje šta bi iste uradile u slučaju nekog sranja.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#388 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Za vrijeme Jugoslavije, vecina je imala dobar zivot. Neko je imao malo vise, neko malo manje ali dno dna nije bilo prosireno kao danas. Danas manjina ima jako puno a vecina ima jako malo, neke sredine gotovo i nema. Citav Balkan kao regio je smijesan. Dok je YU bilo ko bila je jedna drzava koja je mogal lupito sakom od sol na svjetskoj sceni. A ko ce danas? Jedna BiH? Komedija od rzave. Jedna Hrvatska, gdje vise ustasluka i Hitlerovaca ima nego u Njemackoj i Austriji skupa - ujednako isto smjesna drzava sa asocijacinom na fasizam. Jedna Slovenija? 10x su bolje zivili u doba YU nego danas. Eno ih propali kao sto je i HR i BiH. Srbija gdje 2/3 nema posla, a kazu Grcka u govnima sa 45-50% besposlenih. Makedonija? Ili mozda Privatno dvoriste Mile Djukanovica aka Crna Gora? Mini drzavice, kao San Marino, Andora, Lihtenstajn, Luxemburg, Malta i to svaka posebno imaju vise kapitala nego sve te ex-YU te uklj. i Bugrasku, Albaniju i Grcku.
Tu samo cvijeta mito, korupcija i kurvaluk.
Tu samo cvijeta mito, korupcija i kurvaluk.
- Arteta
#389 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Naravno, Jugoslavija nikako nije mogla napredovati, morala se prvo mijenjati.JThomas wrote:ocjena nečega iz 1978. po standardima iz 2015.
Zar zaista mislite da je Juga opstala da bismo mi sad imali patike, majice, televizore ili sta ja znam "Made in Yugoslavia" pored jeftinih proizvoda iz Azije?
- JThomas
#390 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
a juga je 1978. bila naprednija od njemačke iz 1900. jer su imali televizore, a ovi nisu.
prijatelju, ti si funkcionalno nepismen. znaš ti slova, znaš riječi, znaš i praviti rečenice, ali ti izvlačenje razumnih zaključaka iz napisanog i pročitanog vrlo loše ide.
prijatelju, ti si funkcionalno nepismen. znaš ti slova, znaš riječi, znaš i praviti rečenice, ali ti izvlačenje razumnih zaključaka iz napisanog i pročitanog vrlo loše ide.
- Gojeni H
#391 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Za malu raju koja nije zapamtila Tita, poglavlje - korupcija u SFRJ u ocima djeteta:
Slucaj 1:
S ocem idem na tehnicki pregled, nekad 80-ih, za registraciju auta. Jedno osiguranje, jedna kancelarija i jedan smrdo koji se pravi da je vlast.
Moli ga da mu PLATIS da ti osigura auto da bi ga mogao registrovati.
Znam, nezamislivo ali istinito.
Slucaj 2:
Ponovo, otac navalio da kupi gradjevinski materijal za kucu, vikendicu, nesto ...
Idemo do stovarista a on s kesom. I onda podmicuje nekakvog neurednog shljoUa, neobrijane njuske, flasom i pecenom pilkom da bi KUPIO gradjevinski materijal.
I onda mali Gojeni skonta da diktatura proletarijata ne funkcionise na nacin o kojem se govori na casovima u skoli.
Slucaj 1:
S ocem idem na tehnicki pregled, nekad 80-ih, za registraciju auta. Jedno osiguranje, jedna kancelarija i jedan smrdo koji se pravi da je vlast.
Moli ga da mu PLATIS da ti osigura auto da bi ga mogao registrovati.
Znam, nezamislivo ali istinito.
Slucaj 2:
Ponovo, otac navalio da kupi gradjevinski materijal za kucu, vikendicu, nesto ...
Idemo do stovarista a on s kesom. I onda podmicuje nekakvog neurednog shljoUa, neobrijane njuske, flasom i pecenom pilkom da bi KUPIO gradjevinski materijal.
I onda mali Gojeni skonta da diktatura proletarijata ne funkcionise na nacin o kojem se govori na casovima u skoli.
- Arteta
#392 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Iz ovog sam skontao da to tebi lose ide.JThomas wrote:a juga je 1978. bila naprednija od njemačke iz 1900. jer su imali televizore, a ovi nisu.
- Dozer
#393 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Samo djelimicno tacno. SFRJ jeste imala kredite i zaduzenja, ali BiH danas ima veca dugovanja, kao i svaka druga bivsa YU republika pojedinacno, nego je imala cijela Juga. A Juga je bila mnimalno 5x veca i mnogoljudnija od svake danasnje nezavisne drzave nastale njenim raspadom. S druge strane, kada pricamo o konkurentnosti proizvoda iz tog doba, hajde da vidimo koja kolicina proizvoda iz drugih, razvijenijih zemalja je takodjer bila konkurentna na svjetskom trzistu...? Nemojmo zaboraviti da je globalizacija, a s njom i ekonomska rasirenost, dosla nakon raspada Juge. Da je Juga opstala, i ona bi se sigurno prilagodila tome, a bila je na pocecima tog puta kada je pocelo njeno rasturanje.Ommadawn wrote: Nisam baš pljuvač bivše države i sistema niti uzdižem današnji sistem koji je posljedica grešaka tog bivšeg sistema no imam argumente.
Ekonomija se zasnivala na kreditu od MMF-a koji nam je davan da gradimo i finansiramo dobar dio privrede koja i nije bila bogzna produktivna. Jeste, imali smo proizvode ali nisu bili konkurentni na svjetskom tržištu i za naše brendove je malo ko znao i malo ko zna. Dok je trajao Hladni Rat, SFRJ je bila neki feder koji je Americi trebao te su oni to finansirali. Čim su osjetili da imaju šanse za pobjedu, finansije se zategle. Ekonomija bazirana na isključivo kreditu ne može da opstane.
Po nekim statistikama, Juga je u to doba imala treci obrazovni sistem po kvalitetu i tezini na svijetu, iza Japana i Rusije. Mislim da i danas mozemo vidjeti da je to bilo tacno, s obzirom na kolicinu YU ljudi po svijetu koji su se obrazovali u Jugi, a onda uspjeli negdje vani.Obrazovanje nije bilo loše ali dosta suhoparno. Previše teorije i previše ideologije a premalo prakse. No današnje obrazovanje je gore, a ideologija zamijenjena religijom i nacionalnom sviješću. Praksa je strana riječ.
Zdravstvo nije bilo mnogo bolje od današnjeg. Počelo je sa bombonijerama, cvijećem, flašom rakije a danas se razvilo do koverti sa značajnim sadržetkom bez kojeg ti neće pomoći. Zubari su bušili zube bez anestezije koja se davala samo kad se zubi vade. Iako smo zubare imali besplatne, svi su hodali krnjavih i loših zuba.
S ovim cu se donekle sloziti, ali samo donekle. Ipak je Juga imala vrhunske medicinske centre u koje su dolazili i ljudi sa svih strana svijeta, poput Ljubljane (LjKC) i Beograda (VMA).
Ako povucemo paralelu iz tog perioda, ondasnjeg poslijeratnog, i ovoga danas, opet poslijeratnog, mislim da je razlika drasticna. U 20 godina, a onda i 30 od zavrsetka onog rata, Juga je bukvalno izgradjena, modernizovana (u skladu s vremenom, naravno), otvorene su bezbrojne fabrike raznih namjena, izgradjeni putevi, infrastuktura, zeljeznica, opismenjeni ljudi, uspostavljen ipak kvalitetn obrazovni sistem koji je i te kako funkcionisao, a sve to, i jos stosta, nije uradjeno na ustrb sigurnosti, nije kriminal cvjetao kao danas, itd.Zaposlenost je počela da raste od 70-ih pa na ovamo. Već početkom 60-ih se uvidjelo da je privreda loša i vršene su neke reforme od kojih je jedna bila da višak radne snage ide u inostranstvo trbuhom za kruhom bar privremeno, što bi opet donosilo stranu valutu u državu. Rijetko se ko vratio, sve više je bilo onih koji su odlazili a zapošljavalo se preko veze. Fabričke gubitke je pokrivala država, dakle nikakva produktivnost te odatle dolazi kovanica "jedan radi a trojica gledaju". Ništa bitnije se nije uradilo da se nezaposlenost smanji.
Upravo pricas s njim. Od '88 do '90 sam, zajedno s rajom, uredno znao prespavati i po 5-6-7 noci po klupama i plazama (ili docekati jutra u parkovima pored Austrijske kuce, Parkusi ili Vilsonovom). Ne zato sto nismo imali lovu za sobu. Imali smo i lovu i sobu, ali - mogli smo i ovako, pa zasto da neSigurnost, misliš onu floskulu "prije si mogo prespavat na ulici a da ti ništa ne bude"? Da mi je naći onog koji je spavao više od tri noći za redom pa da nam ispriča svoje mišljenje o tome.
Dakle, sve nakon sto je otisao - Tito, a njegovo mjesto poceli cereciti njegovi pioniri, generali, politicki protivnici poput Alije, itd.Kriminal? Ah... Nije bilo mafije ali se pljačkala društvena imovina od strane partijskih funkcionera. Privredni kriminal je zadnju deceniju rastao nenormalno. Šta li bi sa onim kamionom šećera u čiji nestanak je bio umiješan pokojni Mate Boban? Je li pronađen?
Danas... pa...sta reci...? Dovoljno je vidjeti ovo: http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika , pa uporediti s bilo kojim nivnama i crnom hronikom iz, recimo, 1988...
- Arteta
#394 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kako bi se prilagodila?Dozer wrote: Samo djelimicno tacno. SFRJ jeste imala kredite i zaduzenja, ali BiH danas ima veca dugovanja, kao i svaka druga bivsa YU republika pojedinacno, nego je imala cijela Juga. A Juga je bila mnimalno 5x veca i mnogoljudnija od svake danasnje nezavisne drzave nastale njenim raspadom. S druge strane, kada pricamo o konkurentnosti proizvoda iz tog doba, hajde da vidimo koja kolicina proizvoda iz drugih, razvijenijih zemalja je takodjer bila konkurentna na svjetskom trzistu...? Nemojmo zaboraviti da je globalizacija, a s njom i ekonomska rasirenost, dosla nakon raspada Juge. Da je Juga opstala, i ona bi se sigurno prilagodila tome, a bila je na pocecima tog puta kada je pocelo njeno rasturanje.
Povecali bi nezaposlenost i smanjili plate? drugacije ne vidim kako bi konkurirali proizvodima iz Azije?
- Arteta
#395 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
U Jugoslaviji nije bilo slbodnih medija, veoma malo je bilo medija, a slobodnih nije bilo nikako.
- skupljac_zeljeza
- Adriatic
#397 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
E to je bilo najvažnije.Arteta wrote:U Jugoslaviji nije bilo slbodnih medija, veoma malo je bilo medija, a slobodnih nije bilo nikako.
Sreća pa upališe svjetlo.
- Arteta
#398 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Evo malo komunjarama sa foruma filmova iz njihove Jugoslavije.
https://www.youtube.com/watch?v=8VzBQZjGM6E
https://www.youtube.com/watch?v=mEn-L9-PObc
https://www.youtube.com/watch?v=qRlzUiz5RV4
https://www.youtube.com/watch?v=8VzBQZjGM6E
https://www.youtube.com/watch?v=mEn-L9-PObc
https://www.youtube.com/watch?v=qRlzUiz5RV4
- Arteta
#399 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nije da nije vazno, navodi ljude na razmisljanje, a ne da budes marioneta partije.Adriatic wrote:E to je bilo najvažnije.Arteta wrote:U Jugoslaviji nije bilo slbodnih medija, veoma malo je bilo medija, a slobodnih nije bilo nikako.![]()
Sreća pa upališe svjetlo.
- Arteta