PM72 wrote:HOS-ovci su ustaše sa malo promjenjenom scenografijom.Ideja,pozdravi,deklaracije,"suživot" sa cvijećem

su isti kao i programi Ante Pavelića.
Blaž Kraljević je bio australski ustaša i ekstrem koji je trebao upasti u Jugoslaviju 1972 sa onom poznatom grupom ustaša.Za mene - to je sve trebalo pobiti do jednog.Bez razlike bio on ravnogorac ili vojvoda Đujić u Americi ili pripadnici HOP-a po zapadu,USA i Australiji.To su ostaci sluga okupatora i domaći izdajnici.
To što je Blažu bila žena Džemila meni ništa ne znači.I Simi Zariću se žena zvala Fatima a on osuđen za ratne zločine protiv Bošnjaka.Hosovci su u ratu podržali Alijinu "stranu" samo u kontru hercegovačkom HVO-u jer nisu htjeli pod njihovu komandu.
P.S.Znači ona priča o 1100 poginulih Bošnjaka za odbranu Hrvatske je "prošla".Deset ili sto puta izgovorena laž postaje istina.Stara mudrost.Ko biva,ti provjeravaj ako ne vjeruješ,spiska nema niti imena na spomeniku a ionako će za par dana ta tema u zapećak.
Druze moj, ne volim bas tebi kontrirati jer znam gdje si bio tokom rata (hvala za 11 Plavih

) ali za Kraljevica si u pravu jedino oko njegove ikonografije itd. Medjutim, djela su pokazala da to nije bas tako.
Cinjenica je da je bio u ustaskoj emigraciji. Cinjenica je da je bio aktivan u istoj. Cinjenica je da je 1991 dosao u BiH i pod krilom HSP-a osnovao HOS, koji po uniformama i parolama naravno ne samo da podsjeca na Crnu Legiju, nego je trebala da bude kopija iste.
Medjutim, debelo se razlikuje od klasicnih ustasa i to kad su djela u pitanju. Ja ovo doduse za razliku od mnogih ovdje koji samo guglaju pisem iz glave, tako da necu i ne mogu garantovati za 100% tacnost mojih navoda, ali zato smo valjda tu da diskutiramo malo. Ja se ne sjecam da su jedinice HOS-a do njegove smrti pocinili masakr nad Srbima. Ispravi ne ako grijesim. Za razliku od Tudjmana, Suska i Bobana se zalagao za cjelovitu BiH, a ideja konfederacije sa Hrvatskom je bila cista ideja. I sam je govorio da sumnja u to s obzirom na hrvatsko politicko rukovodstvo. Bio je general u nasem GŠ i do danasnjeg dana mu se ne mogu pripisati djela koja se kose sa zenevskom konvencijom i sl.
Eh sad, ako cemo gledati cisto iz ugla ikonografije, ti si 100% u pravu. Nemam tu sta reci. Medjutim, pogledamo li djela i njegovo otvoreno protivljene pravoj ustaskoj politici Tudjmana i Suska, onda je jedan od rijetkih pozitivnih likova oslobodilackog rata (naravno ako izuzmemo ikonografiju).
Drazi su mi HOS-ovci 1000 puta od nasih kvazi saveznika naziva HVO. Bio si na Trgu, znas za Stup, Azice, Otes pa znas i kako je djelovala Kralj Tvrtko brigada (jel' im ono to naziv bio na Stupu). Ja cisto uporedjujem HOS i HVO, i tu apsolutno favoriziram HOS. Sto ne znaci da odobravam ustasku ikonografiju.
Neka si ti meni zIv i zdrav, legendo sa Trga i nadam se Zeljovac moj.
Pozdrav domovini!