harač wrote:nasa wrote:harač wrote:
s tom muhamedovom navodnom pedofilijom se dosta manipuliše, ali nije to poenta ove priče. poenta je silovanje djeteta. dijete (moralno) ne može dati svoj pristanak na penetraciju, stoga je svaki seksualni odnos s njim silovanje.
upravo ovu gornju vrstu rasuđivanja imaju i radikalni muslimani koji odobravaju silovanje djece od 8 ili 9 godina: ta djeca su već ušla u pubertet, stoga je seksualni odnos dozvoljen. to što postoji i praksa poslanika je samo dodatni plus...
Ne mozemo mi uzeti kao izvor zakljucke nekih bezimenih internet istrazivaca ili deklarisanih antiislamskih pisaca I sl.
Nijedan ozbiljan biograf nije pripisao pedofiliju Muhamedu bez obzira kako se odnosio prema izvorima koji govore o Ajsinim godinama.
Nema potrebe da ponovo stavljama izvore koji su medjusobno kontradiktorni po pitanju godina Ajse ali bi nekom ko je neutralan, kao sto bi trebali biti ateisti kada se bave ovim pitanjima, izvori trebali biti sve cime se raspolaze, a ne sta kazu sunije, sije, selefije, kuranije itd.
To je prva ogromna greska ateista u ovakvim raspravama cime pokazujete odsustvo objektivne analize.
Vama treba da je potpuno nebitno sta kazemo mi jer to je historija, nije to neko vjersko pitanje, vama bi trebalo biti od presudnog znacaja sta kazu izvori, svi izvori.
Da se puno ne zamarate, ja cu vam reci...Generalno su historicari skloni da daju prednost sunitskim izvorima, a kako isti daju prednost onim izvorima koji kazu da je Ajsa imala devet onda se to obicno I uzima kao njena dob pri udaji.Medjutim treba napomenuti da se ovo pitanje nije nesto posebno problematisalo od strane nemuslimamskih historicara iz proslosti iz jednostavnog razloga > uobicajna praksa u tom vremenu i mnogo kasnije.Oni ne ulaze dalje u problematicnost tog pitanja unutar vjere jer to nije njihovo podrucje.
Upravo ovo je razlog zbog kojeg se nije puno ozbiljnije bavilo ovim pitanjem > stvar muslimana.
Stav muslimana prema hadisima komplikuje cijelu pricu I to je jedino sto vi ateisti mozete zamjeriti, sve ostalo je nadmudrivanje I bezvezno blacenje po Poslaniku koje nema veze s onim na sta se pozivate, istinom.
Naravno da ti to znas ali eto da sumiramo

kao što rekoh, da li je bio pedofil ili ne nije bitno pitanje, niti mi ono malo što znam o njogovim seksualnim sklonostima ukazuje na to (niti sam ja psiholog etc.). bitno je da je općenito priznato od muslimana - ti si tu uvijek zanimljiv izuzetak, ali oprostit ćeš ako, recimo, safveta halilovića smatram kompetentntnijim da o ovome priča, nego neka anonimna ti, ili ja - da je imala 6 godina kad se udala, a 9 kada je [znamo već šta]. ovo su rasprave koje muslimani generalno ne mogu dobiti, osim ukoliko ne pribjegavaju falsificiranju historije, kako to recimo činiš ti.
istovremeno, iako iskoristiv argument za neke stvari (naročito protiv neuporedivog muhamedovog kulta ličnosti), ne vidim ovo kao zanimljivo polje istraživanja za ateiste. pitanja koja su zanimljiva jesu ona metafizičke prirode. da li bog zaista postoji. da li je muhamed zaista njegov prorok i sl. slično tome, ne mislim da je to što se zeus navodno pretvorio u labuda i silovao ledu, a drugom prilikom u bika, pa silovao neku desetu, neki bitan argument protiv politeizma...
Ali upravo vama, tebi bi trebalo da je sumnjiv stav Halilovica ili sl., a ne meni jer pazi da on vjerovatno rezonuje ovako:
-sunitski autoriteti uvazavaju hadise
-odredjenim metodama utvrdjuju vjerodostojnost
-daju prednost jednim hadisima nad drugim opet unutar muslimanskom, sunitskom utvrdjenom praksom pristupa hadisima
-uvazavajuci sunitske autoritete uvazava se I njihova ocjena hadisa
-i taraaaa, vjerujem da su oni upravu odnosno jeste imala je devet.
Da se ne ogrijesim prema navedenom gospodinu, sta znam kako je on dosao do zakljucka, ali nije on poenta vec process kojim to obicno ide...
E sad ti kazes ne vjerujem @nasi, vjerujem njemu.Pa sta mu vjerujes? Da su hadisi istina, da pri svom zakljucku nije vjerovatno ni pomislio na bilo koju historijsku metodu utvrdjivanja vjerodostojnosti itd.Shvatas, ne kazem ja da treba da nesto vjerujes meni jer ja cak I nisam iznosila stav vec da u slucaju da se mi ozbiljno bavimo ovim pitanjem, a ne forumski onda bi njene godine bile historijski podatak I kao takve se istrazivale, a ne naklapanje o razlicitostima muslimanskog stave prema tom pitanju.
I usput receno npr. sije ti ne uvazavaju bas te hadise da je imala devet odnosno to da je imala devet je a pripri sunitski stav ili bar vecine sunita.