Republika Turska
- Challenger__
#376 Re: Republika Turska
To se nema šta objašnjavati. Osim ako čitalac ima hronični "TILT" sa logikom.
Inače, za eventualne nejasnoće ispravan put je pitanje a ne plitkoumne konstrukcije.
Inače, za eventualne nejasnoće ispravan put je pitanje a ne plitkoumne konstrukcije.
- Co0l
#377 Re: Republika Turska
Prestani ih onda pravit.
- @mba
#378 Re: Republika Turska
Cybernetic wrote:Cim su krscani zavladali Bosnom, spakovali su prnje i odselili u Tursku. Pravi Bosnjaci, nema sumnje. Dok su se neke manjine suprotstavljale nasilnoj turkizaciji koju je kasnije sprovodila turska drzava, 'Bosnjaci' su bili veci Turci od Turaka i jedva cekali da promijene imena. Kada Evropu potrese zestoka kriza, a konture te krize se vec sada sve jasnije pokazuju, i to se katastrofalno odrazi na BiH, nece me cuditi ako SDA mladomuslimani budu pozivali na masovno iseljavanje u 'majku Tursku' da bi se izbjegla 'kriza identiteta'.
cekaj malo krscani zavladali bosnom a turci nasilno poturcivali bosnu u isto vrijeme, odakle vadis te informacije imas li neki izvor, pod izvor ne mislim na SANU!
neznam radi cega bi se bosnjaci iseljavali u tursku, samo druga opcija dolazi u obzir, doseljavanje bosnjaka iz turske u bosnu odakle su protjerani!
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#379 Re: Republika Turska
turci su kriptojevreji
- Co0l
#380 Re: Republika Turska
Ja ba.
- sunceKOtepsija
#381 Re: Republika Turska
-u mardinu napad na zgradu suda-ranjena dva policajca
- @mba
#382 Re: Republika Turska
niko nije devastirao bosnjake vise od samih bosnjaka to i dan danas traje, ono sto je od bosnjaka valjalo otislo je zajedno sa turcima, ostao je ko je morao ostati, pa nije ni cudno da pojedini bosnjaci danas imaju KRIZU IDENTITETA, licno sam se uvjerio da bosnjaci u turskoj i dalje pricaju bosanski jezik i izjasnjavaju se kao bosnjaci!
moje prezime je svkako turskog porijekla kao i vecina prezimena u bosni, a najvjerovatnijei tvoje!
Ono sto je valjalo od Bosnjaka ostalo je u Bosni.Koliko su valjali oni sto su otisli u Tursku su pokazali u zadnjem ratuJedini Bosnjaci koji imaju krizu identiteta su upravo takvi kao ti koji slijede ideologiju panislamizma pa su im bolji Bosnjaci oni sto su pobjegli u Tursku od onih koji su ginuli za Bosnu
![]()
Po islamu je laz zabranjena, pa nam navedi koliko njih se izjasnjava Bosnjacima i govori bosanski u Turskoj ali bez bio sam, vidio sam,nego zvanicni podaci turskog zavoda za statistiku
jest bas ono sto je valjalo je ostalo, tako su dobri bili da godinama nismo ni znai ni ko smo ni sta smo, a vidi koje cudo bosnjaci u turskoj za sebe uvjek govore da su bosnjaci i da pricaju bosanski jezik, a mi to radimo evo ima 20-tak godina, eto tako smo dobi bosnjaci bili i drzali do sebe, i sada tio meni reci ko je ovde imao krizu identiteta bosnjaci koji su otisli zajedno sa turcima ili oni koji su ostali, pa haman postali srbosaurusi!
ako te interesuje koliko ih se izjasnjva potrazi sam statistike, meni je tu stvar jasna kao dan, a o gazijama koji su branili bosnu tvrdis nest sto ja nisam nigdje napisao, za mene bili gazije i ostali gazije, odbrani domovine nisam se mogao prikljuciti jer sam bio djecacic!
sto se tice ideologije, slijedim ideologiju BOSNA BOSNJACIMA!!!
- Challenger__
#383 Re: Republika Turska
Ne znači to Japine. Hazari su bili turkijski narod sastavljen od nomadskih plemena. Oni nisu Seldžuci, iako su im zajednički preci. Nemaju nikakve (etničke) veze sa Jevrejima osim što je dio elite Hazara izabrao judaizam kao svoju religiju. Kao nestalom narodu (Kijevski Rusi im razbili državu), baštinu im svojata ko god stigne, od Ukrajinaca, preko Izraelaca do savremene Turske.japin_mutapi wrote:turci su kriptojevreji
- sunceKOtepsija
#384 Re: Republika Turska
u Sirnaku zestoke borbe armije i pripadnika pkksunceKOtepsija wrote:-u mardinu napad na zgradu suda-ranjena dva policajca
-u Diyarbakıru napad na bazu zandarmerije, poginuo jedan oficir, 4 tesko ranjena
-u Hakkariju navodno ubijen glavnokomandujuci PKK-ovac za navedeno podrucje (nom de guerre-"Andok"), objavljen i navodni snimak 1.12
-
prog321
#385 Re: Republika Turska
Bosnjacka intelektualna i vojna elita je prvo protjerana i nekim djelima pobijena poslije pobune Gradascevica.
Ostalo je otislo za Tursku 1878e. Ono sto je ostalo jeste skart, otpad u pravom smislu rijeci. Ipak , nekim cudom su Bosnjaci ostali na ovim prostorima.
Ali to jeste ravno medjunarodnom fenomenu. Ne treba se stidjeti priznati da su Bosnjaci jedva opstali
Ostalo je otislo za Tursku 1878e. Ono sto je ostalo jeste skart, otpad u pravom smislu rijeci. Ipak , nekim cudom su Bosnjaci ostali na ovim prostorima.
Ali to jeste ravno medjunarodnom fenomenu. Ne treba se stidjeti priznati da su Bosnjaci jedva opstali
- desni
#386 Re: Republika Turska
Znas li ti za list Bosnjak koji je izlazio u Sarajevu za vrijeme austrijske vlasti,znas li da je za vrijeme iste vlasti objavljena prva Gramatika bosanskog jezika,jesi li cuo za Adila Zulfikarpasica koji je za vrijeme SFRJ promovisao bosnjastvo u svom casopisu ,,Bosanski pogledi,,koji je izlazio u Svicarskoj sezdesetih godina proslog stoljeca.@mba wrote:
niko nije devastirao bosnjake vise od samih bosnjaka to i dan danas traje, ono sto je od bosnjaka valjalo otislo je zajedno sa turcima, ostao je ko je morao ostati, pa nije ni cudno da pojedini bosnjaci danas imaju KRIZU IDENTITETA, licno sam se uvjerio da bosnjaci u turskoj i dalje pricaju bosanski jezik i izjasnjavaju se kao bosnjaci!
moje prezime je svkako turskog porijekla kao i vecina prezimena u bosni, a najvjerovatnijei tvoje!Ono sto je valjalo od Bosnjaka ostalo je u Bosni.Koliko su valjali oni sto su otisli u Tursku su pokazali u zadnjem ratuJedini Bosnjaci koji imaju krizu identiteta su upravo takvi kao ti koji slijede ideologiju panislamizma pa su im bolji Bosnjaci oni sto su pobjegli u Tursku od onih koji su ginuli za Bosnu
![]()
Po islamu je laz zabranjena, pa nam navedi koliko njih se izjasnjava Bosnjacima i govori bosanski u Turskoj ali bez bio sam, vidio sam,nego zvanicni podaci turskog zavoda za statistiku
jest bas ono sto je valjalo je ostalo, tako su dobri bili da godinama nismo ni znai ni ko smo ni sta smo, a vidi koje cudo bosnjaci u turskoj za sebe uvjek govore da su bosnjaci i da pricaju bosanski jezik, a mi to radimo evo ima 20-tak godina, eto tako smo dobi bosnjaci bili i drzali do sebe, i sada tio meni reci ko je ovde imao krizu identiteta bosnjaci koji su otisli zajedno sa turcima ili oni koji su ostali, pa haman postali srbosaurusi!
ako te interesuje koliko ih se izjasnjva potrazi sam statistike, meni je tu stvar jasna kao dan, a o gazijama koji su branili bosnu tvrdis nest sto ja nisam nigdje napisao, za mene bili gazije i ostali gazije, odbrani domovine nisam se mogao prikljuciti jer sam bio djecacic!
sto se tice ideologije, slijedim ideologiju BOSNA BOSNJACIMA!!!
Last edited by desni on 12/08/2015 22:42, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#387 Re: Republika Turska
koga briga
tema je rt
hocemo vijesti ko prati
lakse i brze ovdje nego po portalima
ali jok ono smara o bosnjacima koga ba briga imate topik za bosnjake
tema je rt
hocemo vijesti ko prati
lakse i brze ovdje nego po portalima
ali jok ono smara o bosnjacima koga ba briga imate topik za bosnjake
- sunceKOtepsija
#388 Re: Republika Turska
za lika su (mozda i ne zna ko su) edhem, safvet, musa sljam i skart (doduse ovaj je pijanac pa ga se i ne cita, osim teubei nesuha sto ga malo izvlaci kod panislamista)desni wrote:Znas li ti za list Bosnjak koji je izlazio u Sarajevu za vrijeme austrijske vlasti,znas li da je za vrijeme iste vlasti objavljena prva Gramatika bosanskog jezika,jesi li cuo za Adila Zulfikarpasica koji je za vrijeme SFRJ promovisao bosnjastvo u svom casopisu ,,Bosanski pogledi,,koji je izlazio u Svicarskoj sezdesetih godina proslog stoljeca.@mba wrote:
moje prezime je svkako turskog porijekla kao i vecina prezimena u bosni, a najvjerovatnijei tvoje!Ono sto je valjalo od Bosnjaka ostalo je u Bosni.Koliko su valjali oni sto su otisli u Tursku su pokazali u zadnjem ratuJedini Bosnjaci koji imaju krizu identiteta su upravo takvi kao ti koji slijede ideologiju panislamizma pa su im bolji Bosnjaci oni sto su pobjegli u Tursku od onih koji su ginuli za Bosnu
![]()
sto se tice ideologije, slijedim ideologiju BOSNA BOSNJACIMA!!!Znaci laz je da oni koji su ostali nisu znali ko su i sta su.
Pazi Bosna i Bosnjaci su postojali i prije dolaska Turke i islama i Bosnjak moze biti i ateista a ne samo musliman.
Ocigledno je da ti mijesas muslimane sa Bosnjacima.Istu pricu imaju ustase i cetnici i oni govore o naciji staroj 20 godini ko i ti.Znaci mijesas vjersku pripadnost sa nacionalnim odredjenjem
![]()
Da budemo iskreni ti slijedis ideologiju po kojoj ti je blizi musliman vjernik iz Kaira od Bosnjaka ateiste iz Sarajeva.
dovoljno vidjet cetri prsta na avataru

- sunceKOtepsija
#389 Re: Republika Turska
-Veceras iz Indzirlik baze americki F-16 avioni granatirali polozaje ISIS-a
- sunceKOtepsija
#390 Re: Republika Turska
-danas odrzan sastanak turskog predsjedika i vode hamasa Halida Masala

-
jastuk1
#391 Re: Republika Turska
Da, da, kako se upisi fino nasljanjaju na moju tezu ponosa i digniteta. Da nadrkani Huseinfakin svoju dušu nije tako servilno bacio svom ponosu sve bi danas bilo drugačije. Da mu je dignitet, dostojanstvo MAKAR JEDNU JEDINU SEKUNDU palo na pamet - ne bi bio tako nisko ponižen nakon što je poražen.prog321 wrote:Bosnjacka intelektualna i vojna elita je prvo protjerana i nekim djelima pobijena poslije pobune Gradascevica.
Uff i ovaj nadobudni haris berković što mi ukrade sate i sate sigurnog uživanja isto iz Gradačca. Ugh...
- sunceKOtepsija
#392 Re: Republika Turska
-pripadnici PKK danas u 16.05 po turskom vremenu blokirali put Igdir-Dogubayazit, vrsili kontrolu licnih dokumenata i zapalili jedan kamionsunceKOtepsija wrote:u Sirnaku zestoke borbe armije i pripadnika pkksunceKOtepsija wrote:-u mardinu napad na zgradu suda-ranjena dva policajca
-u Diyarbakıru napad na bazu zandarmerije, poginuo jedan oficir, 4 tesko ranjena
-u Hakkariju navodno ubijen glavnokomandujuci PKK-ovac za navedeno podrucje (nom de guerre-"Andok"), objavljen i navodni snimak 1.12
u istanbulu doslo do pucnjave ispred opstinske zgrade (opstina Atasehir-1 osobe mrtva, 2 ranjene, medutim kao lazna pokazala se vijest da je rijec o teroristickom napadu-iz iste familije posvadani oko zemlje, rjesavali razmirice
- insomnia78
#393 Re: Republika Turska
I to oni najgori, s bafamajapin_mutapi wrote:turci su kriptojevreji
- asurbanipal
#394 Re: Republika Turska
insomnia78 wrote:I to oni najgori, s bafamajapin_mutapi wrote:turci su kriptojevreji
This book tells the story of the Dönme, the descendents of Jews who resided in the Ottoman Empire and converted to Islam along with their messiah, Rabbi Shabbatai Tzevi, in the seventeenth century. For two centuries following their conversion, the Dönme were accepted as Muslims, and by the end of the nineteenth century rose to the top of Salonikan society. The Dönme helped transform Salonika into a cosmopolitan city, promoting the newest innovation in trade and finance, urban reform, and modern education. They eventually became the driving force behind the 1908 revolution that led to the overthrow of the Ottoman sultan and the establishment of a secular republic.
To their proponents, the Dönme are enlightened secularists and Turkish nationalists who fought against the dark forces of superstition and religious obscurantism. To their opponents, they were simply crypto-Jews engaged in a plot to dissolve the Islamic empire. Both points of view assume the Dönme were anti-religious, whether couched as critique or praise.
But it is time that we take these religious people seriously on their own terms. In the Ottoman Empire, the Dönme promoted morality, ethics, spirituality, and a syncretistic religion that reflected their origins at the intersection of Jewish Kabbalah and Islamic Sufism. This is the first book to tell their story, from their origins to their near total dissolution as they became secular Turks in the mid-twentieth century.

Vrlo dobra knjiga.
Imaš je i na scribdu
http://www.scribd.com/doc/223707120/The ... rts#scribd
- asurbanipal
#395 Re: Republika Turska
A evo nam i Ahmice

Crimean Karaites (or Qaraylar, or karaits) men from Сrimea in traditional dress, 19th century. Auguste Raffet, 1837.
A šta kažu braća iz Izraela:

Ahmet Davutoğlu was born in Turkey’s conservative capital Konya (also the hometown of firstpopular Islamist politician Necmettin Erbakan) in 1959. His family origin goes back to Crimea and someeven claim that he comes from a Crimean Karaite Jewish family.

Crimean Karaites (or Qaraylar, or karaits) men from Сrimea in traditional dress, 19th century. Auguste Raffet, 1837.
The Karaite Jewish community of Crimea is descended from ethnic Tatars that adopted Judaism as part of the Khazar Kingdom during the 8th-9th centuries. Davudoff or Davutoglu — the latter meaning Son-of-David in Turkish — is a well-known Crimean-Karaite family name, in connection with Anan Ben-David who founded the Karaite sect in Baghdad in the 8th century.
A šta kažu braća iz Izraela:
- Co0l
#396 Re: Republika Turska
Ko da je bitno ko je sta bio prije 1000 godina,bitno je sta je sad.Ako cemo tako gledat onda ni nema ni Muslimana,ni Hriscana,ni Jevreja jer svi su prije odredjenog broja godina bili nesto drugo.
A najbolje je ovo za Davutoglua,kaze neki cak i tvrde da potice od Karaita.isto kad Kiki kaze 'po svemu sudeci'
Uglavnom,podrska AKP-u u borbi protiv sekular..ovaj,kripto-jevreja

A najbolje je ovo za Davutoglua,kaze neki cak i tvrde da potice od Karaita.isto kad Kiki kaze 'po svemu sudeci'
Uglavnom,podrska AKP-u u borbi protiv sekular..ovaj,kripto-jevreja
-
jastuk1
#397 Re: Republika Turska
Co0l wrote:Ko da je bitno ko je sta bio prije 1000 godina,bitno je sta je sad.Ako cemo tako gledat onda ni nema ni Muslimana,ni Hriscana,ni Jevreja jer svi su prije odredjenog broja godina bili nesto drugo.
A najbolje je ovo za Davutoglua,kaze neki cak i tvrde da potice od Karaita.isto kad Kiki kaze 'po svemu sudeci'![]()
Uglavnom,podrska AKP-u u borbi protiv sekular..ovaj,kripto-jevreja![]()
Yes vala, Kiki vazda "po svemu sudi" a ustvari uvaži 2 stvari, a 5 stvari koje mu nisu po ukusu odbaci. I to je "po svemu što mi se sviđa sudeći." KIKI THE LEGEND
A ovi kripto-jevreji, baš super - dođu kao efikasna vakcinacija sistema. A ako je stvarno istina da su oni bili ključni u rušenju Osmanskog carstva, onda neka im je vječna slava i hvala, jer da ga ne srušiše - ništa drugo nije moglo spriječiti kršćansku većinu u carstvu najkasnije do 1950. Rusenjem nadnacionalne države kripto-Jervreji nenadanao spasiše Muslimane od sigurne subjugacije.
Ih kad bismo i mi ovdje imali neki kripto/dripto prefrigance, ne bi bilo zgoreg. Al eto, mi imamo nadobudne idijote kao onaj Husejinkreten ili sad Mr. Twister ili Aljin sin Mr. Smith. Ahhhh, sve po zaslugama. Eiiii
-
VCorp
#398 Re: Republika Turska
Nemoj matere ti pričati o dostojanstvu i dignitetu, Huseina - kapetana su izdali oni po kojima se danas zovu ulice i naselja u Sarajevu, Čengić i Ali - paša. Sigurno postoji kakva posvećena i osmanskim sultanima. Što više čitam nazive mjesta i ulica po Sarajevu to mi se više gadi. Najslavnijeg od svih naših heroja se baca na rub historije, ne pridaje mu se značaj a sve zbog ulizivanja Turskoj, tzv. turkofilija vlada kod nas.jastuk1 wrote:Da, da, kako se upisi fino nasljanjaju na moju tezu ponosa i digniteta. Da nadrkani Huseinfakin svoju dušu nije tako servilno bacio svom ponosu sve bi danas bilo drugačije. Da mu je dignitet, dostojanstvo MAKAR JEDNU JEDINU SEKUNDU palo na pamet - ne bi bio tako nisko ponižen nakon što je poražen.prog321 wrote:Bosnjacka intelektualna i vojna elita je prvo protjerana i nekim djelima pobijena poslije pobune Gradascevica.
Uff i ovaj nadobudni haris berković što mi ukrade sate i sate sigurnog uživanja isto iz Gradačca. Ugh...Yebmu šljive.
![]()
Jebem i paše i begove, živio Zmaj od Bosne !
- madner
#399 Re: Republika Turska
Ja sta jastuk napisa.
Huso nije mogao bolje proci jer je vlada u Stambolu znala da je samo trenutno rjesila problem Bosne. Uzroci ustanka su ostali i drakonske, varvarske mjere koje su nedostojne civilizovanih carstava su primjenjene kako im se ne bi ponovio isti scenario.
No svako je dobio magaraca ko je zasluzio.
Huso nije mogao bolje proci jer je vlada u Stambolu znala da je samo trenutno rjesila problem Bosne. Uzroci ustanka su ostali i drakonske, varvarske mjere koje su nedostojne civilizovanih carstava su primjenjene kako im se ne bi ponovio isti scenario.
No svako je dobio magaraca ko je zasluzio.