I naravno, Njemci kada sastave ne skripi zimi ili ljeti, ima dovoljno lufta.
Novi modeli
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- madner
#376 Re: Novi modeli
Pa ne bas, lakse je napraviti jeftiniji omet koji ce dugo trajati nego kvalitetniji.
-
530i
#377 Re: Novi modeli
Lično iskustvo, nažalost ili da kažem na radost jer nije ukraden i dobro se i brzo prodao. 2007. godište.condy wrote: Jesu to lična iskustva, ili ?
Ja sam prešao sa Golfom V cjelih 190.000 km za šest godina. I onda kad me neko počne ubjeđivat, da ima slabu kvalitetu plastike, meni je to smiješno. Nije ljepa tu se slažem, ali na tom Golfu, osim zadnjeg rukohvata na vratima nije bilo nikakvih tragova korištenja na plastici, a da ne govorim o nekom pucanju plastike, ljuštenju volana i sl. Imam slika, kad je bio na piku, pa mogu i nabacit koju da se stručnjaci uvjere. Sve je do vozača i broja kilometara.
-
ado-šampion
#378 Re: Novi modeli
Ja mogu reci da na P 308 prve generacije materijali nisu kvalitetniji nego na Golfu 5. I to je licno iskustvo, auto ima brat zadnje 2 godine, a posto stanujemo u 500 metara i parkiramo u istoj garazi i ja ga cesto vozam, a koristio sam ga nekoliko puta za duze relacije (1000 km). A razlika izmedju njih je generacija i 4-5 godina. A da ne ulazimo u generalni dojam kvaliteta unutrasnjosti tog auta, tj. nekvaliteta.
308 je dobro auto, posebno za cijenu za koju se mogu naci polovni, ali kvalitet i on ne idu u istu recenicu.
Sto se tice Golfa 5, istina, dosta ima modela koji su oguljeni, ali ljudi dosta cesto porede Golfove s generaciju ili dvije novijim modelima konkurencije, da dokazu poentu.
Kvalitet unutrasnjosti auta se pokaze kad to auto predje 150-200, 300, hiljada. Osim toga, bitno je i kakav dojam unutrasnjost ostavlja. Moj japanac je '97 godiste, nema ogrebotine ni jedne u unutrasnjosti. Volan se haman nije ni izlizo. Ali je zato izgled plastike i osjecaj na dodir haos.
Hocu da kazem, da su mekse plastike, prekidaci, volani i slicno, obicno i lohotnije i proizvodjaci skupljih auta trebaju pomiriti ta dva oprecna zahtjeva.
Sto se tice kompaktne klase, kad se predje iz G6 u seriju 1 ili A3, ko da si presao iz Cesar's odijela u Hugo Boss.
Vidi se zasto su ta dva auta premium. A G6 je najbolji po tome od nepremium auta u toj klasi. Dalje, jako je tesko naci seriju 1 i A3 da su unutra razvaljeni unatoc finim materijalima, a G6 bas i nije.
308 je dobro auto, posebno za cijenu za koju se mogu naci polovni, ali kvalitet i on ne idu u istu recenicu.
Sto se tice Golfa 5, istina, dosta ima modela koji su oguljeni, ali ljudi dosta cesto porede Golfove s generaciju ili dvije novijim modelima konkurencije, da dokazu poentu.
Kvalitet unutrasnjosti auta se pokaze kad to auto predje 150-200, 300, hiljada. Osim toga, bitno je i kakav dojam unutrasnjost ostavlja. Moj japanac je '97 godiste, nema ogrebotine ni jedne u unutrasnjosti. Volan se haman nije ni izlizo. Ali je zato izgled plastike i osjecaj na dodir haos.
Sto se tice kompaktne klase, kad se predje iz G6 u seriju 1 ili A3, ko da si presao iz Cesar's odijela u Hugo Boss.
-
530i
#379 Re: Novi modeli
Golf 5 ja nisam poredio,a trebao sam. Bolji je Golf 4. Bolji je i Golf 3. Bolji je i Golf 2, ona bolja, kožna tabla. Sa svim tim autima imao dovoljno iskustva. Jednostavno slab kvalitet, auto otišlo sa 90.000 km dalje, nije valjda da će doživjeti regeneraciju na 200-300 hiljada?ado-šampion wrote: Sto se tice Golfa 5, istina, dosta ima modela koji su oguljeni, ali ljudi dosta cesto porede Golfove s generaciju ili dvije novijim modelima konkurencije, da dokazu poentu.
Kvalitet unutrasnjosti auta se pokaze kad to auto predje 150-200, 300, hiljada. Osim toga, bitno je i kakav dojam unutrasnjost ostavlja. Moj japanac je '97 godiste, nema ogrebotine ni jedne u unutrasnjosti. Volan se haman nije ni izlizo. Ali je zato izgled plastike i osjecaj na dodir haos.Hocu da kazem, da su mekse plastike, prekidaci, volani i slicno, obicno i lohotnije i proizvodjaci skupljih auta trebaju pomiriti ta dva oprecna zahtjeva.
-
ado-šampion
#380 Re: Novi modeli
Moj komentar je bio opsti. Nisam mislio da stavljam znak pitanja iznad tvog iskustva niti da govorim da lazes, ne daj Boze.530i wrote:Golf 5 ja nisam poredio,a trebao sam. Bolji je Golf 4. Bolji je i Golf 3. Bolji je i Golf 2, ona bolja, kožna tabla. Sa svim tim autima imao dovoljno iskustva. Jednostavno slab kvalitet, auto otišlo sa 90.000 km dalje, nije valjda da će doživjeti regeneraciju na 200-300 hiljada?ado-šampion wrote: Sto se tice Golfa 5, istina, dosta ima modela koji su oguljeni, ali ljudi dosta cesto porede Golfove s generaciju ili dvije novijim modelima konkurencije, da dokazu poentu.
Kvalitet unutrasnjosti auta se pokaze kad to auto predje 150-200, 300, hiljada. Osim toga, bitno je i kakav dojam unutrasnjost ostavlja. Moj japanac je '97 godiste, nema ogrebotine ni jedne u unutrasnjosti. Volan se haman nije ni izlizo. Ali je zato izgled plastike i osjecaj na dodir haos.Hocu da kazem, da su mekse plastike, prekidaci, volani i slicno, obicno i lohotnije i proizvodjaci skupljih auta trebaju pomiriti ta dva oprecna zahtjeva.
Samo, stoji da ljudi koji gladju ovlas porede Golfove s generaciju novijim autima iz iste klase. Ljudi otkriju Golfa 5 i kazu Golf nije najbolji u klasi, prosjek. A danas aktuelan Golf 7.
Ti si imao lose iskustvo, evo @Condy je imao odlicno iskustvo.
-
condy
#381 Re: Novi modeli
Taj tvoj golfonja koliko je imao stvarnih kilometara kad je bio u takvom losem stanju?530i wrote:Lično iskustvo, nažalost ili da kažem na radost jer nije ukraden i dobro se i brzo prodao. 2007. godište.condy wrote: Jesu to lična iskustva, ili ?
Ja sam prešao sa Golfom V cjelih 190.000 km za šest godina. I onda kad me neko počne ubjeđivat, da ima slabu kvalitetu plastike, meni je to smiješno. Nije ljepa tu se slažem, ali na tom Golfu, osim zadnjeg rukohvata na vratima nije bilo nikakvih tragova korištenja na plastici, a da ne govorim o nekom pucanju plastike, ljuštenju volana i sl. Imam slika, kad je bio na piku, pa mogu i nabacit koju da se stručnjaci uvjere. Sve je do vozača i broja kilometara.
- amar1994
#382 Re: Novi modeli
dobar je golf kakva je fabia MK2 
-
gtc
#383 Re: Novi modeli
Ne lazes nikoga, tako jemadner wrote:Jah, meni neko rece da je Golf VI zapravo samo facelift Golfa V, samo malo vecih razmjera, pa ako mene lazu, lazem i ja vas.
Jedno je kako izgleda i kako se osjeca pod rukom a drugo je kvalitet, to jeste koliko dugo ce biti upravo tako.
Samo ljudi brkaju, to sto izgleda jeftino ne znaci da nece trajat.
Golf V je bio preskup, prekomplikovan za proizvodnju i nije davao prodajne rezultate kakvi su se ocekivali od njega, tako da je godinu dana ranije predstavljen njegov nasljednik Golf VI, kojije u biti bio samo "pojeftinjena verzija" Golfa V. Mislim u smislu proizvodnje. Podvozje je isto, kao i karoserija na kojoj su samo limovi izmjenjeni. Isto je napravio sad Opel sa Corsom D i E.
-
condy
#384 Re: Novi modeli
Jakih inžinjera samo limovi izmjenjeni
Što se onda Passat B6 na sličnoj platformi kao Golf V, proizvodio još dvije godine poslije Golfa V ?
Što se onda Passat B6 na sličnoj platformi kao Golf V, proizvodio još dvije godine poslije Golfa V ?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#385 Re: Novi modeli
Mozda zato jer je izasao poslije Golfa V.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#386 Re: Novi modeli
Smijem li reci, da golf VI ima kvalitetniju unutrasnjost od BMW-a serije 1? 
-
condy
#387 Re: Novi modeli
Golf V je krenuo u proizvodnju 2004. godine i proizvodio se do 2009. godine. Passat B6, u proizvodnji od 2005. do 2010. godine.mali_milojica wrote:Mozda zato jer je izasao poslije Golfa V.
Golf VI mislim da je krenuo u proizvodnju 2008. godine pa do kraja 2012. godine, tako da je očigledno kod VW da određeni model traje do 5 godina, nakon čega predstavljaju novi. To potvrđuje i Passat B7, tačno pet godina u proizvodnji, nakon čega su ove godine koliko se sjećam predstavili najnoviji Passat.
- mali_milojica
#388 Re: Novi modeli
Golf V je krenuo u proizvodnju krajem 2003. Proizvodio se do kraja 2007 ili pocetak 2008,karavan je ostao u proizvodnji do 2009
Passat B6 je predstavljen u martu 2005 u Zenevi,prodaja je krenula malo kasnije. Tako da ne vidim potrebu da mjenjaju B6 nakon samo 3 godine.
Passat B8 je u proizvodnji od oktobra 2014,tako da je B7 bio nepune 4 godine kao model.
Passat B6 je predstavljen u martu 2005 u Zenevi,prodaja je krenula malo kasnije. Tako da ne vidim potrebu da mjenjaju B6 nakon samo 3 godine.
Passat B8 je u proizvodnji od oktobra 2014,tako da je B7 bio nepune 4 godine kao model.
Last edited by mali_milojica on 17/09/2015 22:24, edited 1 time in total.
- Nabucco
#389 Re: Novi modeli
Realno Golf 5 ima ocajnu plastiku unutra, pogotovo one sive, bež plastike. Izdržljive jesu, svaka cast, ali vala nek ih ubacuju u privredni program. Vozim cesto Golfa 6 doduše HighLine, plastika je ekstra, i sve unutra je ok. Neko spomenu hlađenje kod 5ce, fakat tek sad nešto kontam i nije to šuplja, bgm hladi bolje od 6ce, doduse na 5ci je bila manuelna, na 6ci je digitalna, pa nikad nije " silovana" do maximuma na hladno
. Ova šetica ima sporta sjedišta neka, i fakat se mogu prilagoditi svakom, od 150cm do 200cm visine. Pogotovo moguce je stelovanje suvozacevog isto ko i vozacevog sjedišta. visina, udaljenost.... Realno golf je fino auto, ali ga ja nikad ne bi uzeo izuzev R32 i nove R familije. Možda neka dobro sređenja 6ca GTD ili GTI 
-
citroen xm
#390 Re: Novi modeli
Ja nekim stvarima u untrašnjosti P308 uopšte nisam zadovoljan, ali tabla je i ljepša i kvalitetnija nego kod G5. G5 mi unutra nije ništa bolji od P307. U bližoj familiji imam P307 sa dosta km pa znam kakav je kvalitet. G6 je dosta bolji, ali tu dolazi i C4 II koji je unutra odličan, meni ne zaostaje trunku za G6.
-
gtc
#391 Re: Novi modeli
Te passate ne znam bas najbolje po tim slovima, uglavnom Passat iz 2005, onaj sa kromiranom maskom i model poslije njega, to dodju valjda taj B6 i B7 koliko sam shvatio, su takodjer isto samo redizajnirani model kao golf V i VI.condy wrote:Jakih inžinjera samo limovi izmjenjeni![]()
Zato su se i zadrzavali tako kratko na trzistu jer su ustvari popunjavali rupe do izlaska potpuno novih modela, a cijena razvoja je bila znatno niza pa nisu morali da ostaju na trzistu duzi vremenski period
-
direstraits0078
#392 Re: Novi modeli
Uskoro izlazi novi Golf 8. Prema prvim informacijama, neće se zvati golf.
-
ado-šampion
#393 Re: Novi modeli
To je samo dio istine. Golf 5 je bio preskup za proizvodnju, to je tacno, ali nije jedino to bilo cilj zamjene modela.gtc wrote:Ne lazes nikoga, tako jemadner wrote:Jah, meni neko rece da je Golf VI zapravo samo facelift Golfa V, samo malo vecih razmjera, pa ako mene lazu, lazem i ja vas.
Jedno je kako izgleda i kako se osjeca pod rukom a drugo je kvalitet, to jeste koliko dugo ce biti upravo tako.
Samo ljudi brkaju, to sto izgleda jeftino ne znaci da nece trajat.
Golf V je bio preskup, prekomplikovan za proizvodnju i nije davao prodajne rezultate kakvi su se ocekivali od njega, tako da je godinu dana ranije predstavljen njegov nasljednik Golf VI, kojije u biti bio samo "pojeftinjena verzija" Golfa V. Mislim u smislu proizvodnje. Podvozje je isto, kao i karoserija na kojoj su samo limovi izmjenjeni. Isto je napravio sad Opel sa Corsom D i E.
Platforma jeste ista, ali... Golf 6 je dobio dosta kvalitetniju unutrasnjost, jer je na to bilo prituzbi, da kvalitet nije na nivou koji se ocekuje od VWa. Dobio je drugacije opruge i amortizere kako bi bio udobniji i fakat po tome razlika izmedju 5 i 6 je nebo i zemlja. Dodatno na to dobio je opciju adaptivnog ovjesa DCC. Osim toga, radilo se dodatno na udobnosti, tako da je dobio dosta bolju zvucnu izolaciju, izmedju ostalog izmijenjena je sajba, redizajnirani retrovizori i slicno.
Dalje, dizel motori su komplet zamijenjeni, preslo se na CR tehnologiju. Ulazni 1.9 TDI sa 110 KS (koji je takodje bio CR) jako brzo nakon predstavljanja zamijenjen sa 1.6 sa 105 KS.
I plus dosta opcija, kao sto su LED tehnologija na svjetlima, XDS diferencijal, vec pomenuti DCC, kamera za voznju unazad, asistent parkiranja, itd.
Uz sve to, dizajn sto vanjski sto unutrasnji je potpuno izmijenjen.
Dakle, definitivno nije facelift. To da novi model dolazi na platformi prethodnika nije nista neobicno, ima dosta modela koji mi padaju na pamet ali evo u toj klasi P 308 koji je izasao malo prije G6 je na platformi od P 307 (ovdje je dobro reci da on stvari tipa parking asistenta i kamere nije dobio ni pri faceliftu 2011.), a na istoj toj platformi su oba C4, drugi izasao 2010., tj. na platofmi koja datira iz 2000. godine.
Sto se tice izgleda, recimo Golf 6 i 7 su jako slicni, a 7 je na novoj platfomi. Ista prica s A3 druge generacije i aktuelni A3.
-
condy
#394 Re: Novi modeli
Znači nije samo limarija izmjenjena
btw. Pošto je tema novi modeli, šta je sa novim Citroenom C5, gdje zapelo ?
btw. Pošto je tema novi modeli, šta je sa novim Citroenom C5, gdje zapelo ?
- mali_milojica
#395 Re: Novi modeli
Mislim da su ga najavili za modelsku 2017
-
citroen xm
#396 Re: Novi modeli
Ne zna se hoće li ga biti u Evropi. 
Ali s obzirom da je Kinesko tržište u padu, može se očekivati.
Ali s obzirom da je Kinesko tržište u padu, može se očekivati.
- madner
#397 Re: Novi modeli
Znaci Golf V odlican unutra, a VI koja je poboljsala bas to 
-
gtc
#398 Re: Novi modeli
Sirok je pojam redizajna i novog modela. Nema bas neke definicije sta je sta, tako da ce oni koji proizvode takve modele uvijek reci da je to novi model, a neko sa strane kome nisu toliko dragi naglasiti da je to samo veci redizajn.ado-šampion wrote: To je samo dio istine. Golf 5 je bio preskup za proizvodnju, to je tacno, ali nije jedino to bilo cilj zamjene modela.
Platforma jeste ista, ali... Golf 6 je dobio dosta kvalitetniju unutrasnjost, jer je na to bilo prituzbi, da kvalitet nije na nivou koji se ocekuje od VWa. Dobio je drugacije opruge i amortizere kako bi bio udobniji i fakat po tome razlika izmedju 5 i 6 je nebo i zemlja. Dodatno na to dobio je opciju adaptivnog ovjesa DCC. Osim toga, radilo se dodatno na udobnosti, tako da je dobio dosta bolju zvucnu izolaciju, izmedju ostalog izmijenjena je sajba, redizajnirani retrovizori i slicno.
Dalje, dizel motori su komplet zamijenjeni, preslo se na CR tehnologiju. Ulazni 1.9 TDI sa 110 KS (koji je takodje bio CR) jako brzo nakon predstavljanja zamijenjen sa 1.6 sa 105 KS.
I plus dosta opcija, kao sto su LED tehnologija na svjetlima, XDS diferencijal, vec pomenuti DCC, kamera za voznju unazad, asistent parkiranja, itd.
Uz sve to, dizajn sto vanjski sto unutrasnji je potpuno izmijenjen.
Dakle, definitivno nije facelift. To da novi model dolazi na platformi prethodnika nije nista neobicno, ima dosta modela koji mi padaju na pamet ali evo u toj klasi P 308 koji je izasao malo prije G6 je na platformi od P 307 (ovdje je dobro reci da on stvari tipa parking asistenta i kamere nije dobio ni pri faceliftu 2011.), a na istoj toj platformi su oba C4, drugi izasao 2010., tj. na platofmi koja datira iz 2000. godine.
Sto se tice izgleda, recimo Golf 6 i 7 su jako slicni, a 7 je na novoj platfomi. Ista prica s A3 druge generacije i aktuelni A3.
Cinjenica je da Golf V i VI su isti automobil u osnovi. Isto podvozje i ista karoserija. Promjene na karoseriji su kozmeticke. Vrata, krov, svi nosaci... to je sve identicno. Samo su vanjski limovi drugaciji. Naravno, i bilo je za ocekivati da bude tehnoloski napredniji nego prethodnik, a to sto govoris da ima druge amortizere i slicno, to znaju i mnogi drugi proizvodjaci promjeniti na redizajnu i dodati koliko hoces opreme kao sto su i na Golfu. Ja vjerujem da je barem 40% automobila Golfa V zadrzano na Golfu VI. Golf VI bih ja licno svrstao kao nesto izmedju redizajna i novog modela. Po meni prelazi granicu redizajna, ali eto nije potpuno novi model.
-
ado-šampion
#399 Re: Novi modeli
@Madner, kupci su se zalili na unutrasnjost, koja sama po sebi nije bila na nivou kakvu je imao Golf 4 u odnosu na konkurenciju. VW je razmazio kupce s Golfom 4 sto se toga tice.
@Gtc, slazem se ima i vise od 40%, ima 60% Golf 5 u Golfu 6, ako ne i vise, ali to je kod VWa normalno, svaki novi model je samo napredak u odnosu na prethodni. U biti ostalo je isto auto samo sto je dosta detalja poboljsano.
Ono zbog cega po meni prelazi nivo facelifta/osvjezenja modela jer potpuno nova unutrasnjost i ti neki detalji u opremi, kao sto su kamera, parking asistent, i adaptivni ovjes koji bas ne dolaze s osvjezenjem modela.
@Gtc, slazem se ima i vise od 40%, ima 60% Golf 5 u Golfu 6, ako ne i vise, ali to je kod VWa normalno, svaki novi model je samo napredak u odnosu na prethodni. U biti ostalo je isto auto samo sto je dosta detalja poboljsano.
Ono zbog cega po meni prelazi nivo facelifta/osvjezenja modela jer potpuno nova unutrasnjost i ti neki detalji u opremi, kao sto su kamera, parking asistent, i adaptivni ovjes koji bas ne dolaze s osvjezenjem modela.
- madner
#400 Re: Novi modeli
Dakle bila je samo 9ka, pa je vao vau morao reagovati?
Mislis da ne bi dodali tu opremu u asortiman da se i dalje zvao Golf V?
Postenije bi bilo prema kupcima.
Mislis da ne bi dodali tu opremu u asortiman da se i dalje zvao Golf V?
Postenije bi bilo prema kupcima.