Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
- bersK
#376 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Hajmo iskreno, ja jedva cekam da ova drzava bankrotira i to iz vise razloga.
Ovi stranacki kurtoni ce tek tad shvatit sta je njihova eydea adeye i eseneyde partija uradila. Shvatit ce da su svirali kurcu sve ove godine koje su podrzavali iste te. Pa ce poslije toga pocet gubljenje radnih mjesta tih namjestenika, jbg ne isplati se drzat cak ni familiju na radnom mjestu, sta ce ostat gosn direktoru?! Pa ce nam jos i Europejci uvest sankcije i ova ostala zapadnjacka govna.
I tad ce BiH postat plodno tlo za jednog dobrog bunta, i to u balkanskom stilu, kako mi to znamo. Nesto slicno Grcima ili recimo Madjarima kad su im povecali cijene interneta, pa i jos gore.
Tek kad se ta govna okrenu jedni protiv drugih, bunt ce dobiti na masovnosti. Drugacije necemo se spasiti najveceg neprijatelja moderne Bosne, naravno radi se o nacionalistickim strankama na celu sa SDA.
Sve do tad, poskupit ce im hava, poskupit ce im voda, Arapi ce osvajat ove krajeve, a oni ce bit kompromitovani i agitovani (oni FB fejk profili i jos hiljade takvih drugih realnih likova) da pisu kako je Eydea napravila drzavu i pljuvat ce po svemu i svacemu. To vam je jedan velika velika istina.
Ovi stranacki kurtoni ce tek tad shvatit sta je njihova eydea adeye i eseneyde partija uradila. Shvatit ce da su svirali kurcu sve ove godine koje su podrzavali iste te. Pa ce poslije toga pocet gubljenje radnih mjesta tih namjestenika, jbg ne isplati se drzat cak ni familiju na radnom mjestu, sta ce ostat gosn direktoru?! Pa ce nam jos i Europejci uvest sankcije i ova ostala zapadnjacka govna.
I tad ce BiH postat plodno tlo za jednog dobrog bunta, i to u balkanskom stilu, kako mi to znamo. Nesto slicno Grcima ili recimo Madjarima kad su im povecali cijene interneta, pa i jos gore.
Tek kad se ta govna okrenu jedni protiv drugih, bunt ce dobiti na masovnosti. Drugacije necemo se spasiti najveceg neprijatelja moderne Bosne, naravno radi se o nacionalistickim strankama na celu sa SDA.
Sve do tad, poskupit ce im hava, poskupit ce im voda, Arapi ce osvajat ove krajeve, a oni ce bit kompromitovani i agitovani (oni FB fejk profili i jos hiljade takvih drugih realnih likova) da pisu kako je Eydea napravila drzavu i pljuvat ce po svemu i svacemu. To vam je jedan velika velika istina.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#377 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
E, jednom nam se potrefilo da stalno nešto idemo po hotelima i gdje gođ dođemo nekakvu ribetinu serviraju (losos, sushi, kavijar, pičke mater'ne) tako da sam tu skont'o da taj 'bogati' život nije za meneMOSALJOZE wrote: Jedem kavijar,kad vidim neko me citirao.
- GAU8
#378 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
neće ni tad drug, jer ćemo krivce opet tražiti u druga dva naroda, možda čak opet zaratiti (pomakni se s mjesta
)
- Capsicum
#379 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ok, hajd zaviri u svoj ormar i napisi nam sta imas sve od odjece i obuce.MOSALJOZE wrote:Kad napiše 50-100 km na odjeću mjesečnoVelkoski wrote:Razumijem sve, ali skijanje... Svaki drugi forumaš skija
Pa racunaj da ces to promijeniti barem jednom u 2 godine. Pa vidi koliko ce te izaci to na mjesecnom nivou. Cini se ljudima da je to puno, jer ne izdvajaju svaki mjesec cifru. Izlete za tene od 100 KM, pa onda nekad tamo pred zimu za jaknu i cizme i tako... Ima mjeseci kad ne kupis nista, a ima kad pljunes preko 200. Ja tvrdim da ispod 50 KM mjesecno ko izdvaja na odjecu, bez da mu je neko poklanja (mama, tata, tetka i sl.), da ne zivi lagodno, jer mora kopovati i nositi odjecu i obucu slabije kvalitete, vjerovatno na pijacama i sl.
Plus trebate racunati da oni koji imaju djecu ne mogu racunati da ce se iste tene nositi 2 godine uzastopno, jednostavno djeca rastu. Svu odjecu moras mijenjati sezonski...
- MOSALJOZE
#380 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Joj teme pišaj po sirotinji.Velkoski wrote:E, jednom nam se potrefilo da stalno nešto idemo po hotelima i gdje gođ dođemo nekakvu ribetinu serviraju (losos, sushi, kavijar, pičke mater'ne) tako da sam tu skont'o da taj 'bogati' život nije za meneMOSALJOZE wrote: Jedem kavijar,kad vidim neko me citirao.![]()
- Muhamed Đakmić
#381 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Sve zavisi da li gledamo svjetske standarde kad govorimo o lagodnom životu, ili isključivo domaće 
- supercali
#382 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Nije tema pisaj po sirotinjiMOSALJOZE wrote:Joj teme pišaj po sirotinji.Velkoski wrote:E, jednom nam se potrefilo da stalno nešto idemo po hotelima i gdje gođ dođemo nekakvu ribetinu serviraju (losos, sushi, kavijar, pičke mater'ne) tako da sam tu skont'o da taj 'bogati' život nije za meneMOSALJOZE wrote: Jedem kavijar,kad vidim neko me citirao.![]()
Gledamo koliko je potrebno za normalan zivot u svakom aspektu
To sto ja ti peti deseti ne mozemo priustiti to je druga stvar ili sto se ne uklapa u nas neki okvir
Neko ne voli ici vani pa tu ustedi ovo 30 maraka sedmicno
Neko nema vremena da ide vani i sl al trosi na nesto drugo
Ako ne trosis toliko na odjecu trosis na nesto drugo tipa nova graficka ili nesto za auto i sl
Za samca u bih od 1500 pa gore je cifra za normalan dobar zivot
Mozda ni ja ne mogu priustiti to al je cinjenica da je toliko potrebno
- Muhamed Đakmić
#383 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Velkoski je na jednom, hajmo reći poslovnom ručku, izvalio da mu je kavijara i lososa navrh glave, a rekao je to sa takvim gađenjem da su se dva lika pored nas koja sigurno imaju šestocifrene brojke na svojim bankovnim računima u čudu pogledali u stilu "jebo te, šta ovaj jede onda?"

- supercali
#384 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Gledamo standarde po mjeri covjeka bez obzira gdje se on nalaziMuhamed Đakmić wrote:Sve zavisi da li gledamo svjetske standarde kad govorimo o lagodnom životu, ili isključivo domaće
Ako uzmemo svjetski standard onda pola ljudi u prosjeku bi trebalo biti nepismeno i sl
Kao ona statistika od 100 ljudi 30 bi bilo kineza 30 indijaca a 40 svi ostali pricali bi mandarinski spanski i engleski
Imali bi plate otprilike oko 15 dolara itd
-
peepeep
#385 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Capsicum wrote:Ja ne znam sto ljudi misle da je ovo "preseravanje"?! Valjda je raja ovdje toliko navikla na neimastinu i zivot ispod dostojanstva, da i normalan zivot izgleda kao luksuz. Ljudi moji, vecina ovih stvari je bila normalna (s izuzetkom ovih naprednih tehnologija koje jos nisu postojale), za prosjecnu porodicu srednje klase, jos prije vise od 30 godina. Zasto bi nekadasnji standard srednje klase danas predstavljao luksuz?bersK wrote:Vecina ovih stvari gore spada u grupu "preseravanja" i za njih treba imat jak bankovni racun sa strane ili bit u kreditu nekom visokom. Da se ne lazemo, za lagodan zivot ilitiga jednostavan bez puno povuci-potegni situacija za troclanu porodicu ili cetveroclanu ne treba vise od 1,7 milje. NE TREBA.
Imam takve u familiji, dobro situirani i sve, citava familija se grebe od njih, al opet ljudi u kreditima i tegle pare s racuna da bi mogli da se uhodaju u "ministarski" osjecaj. Pod kreditima i dobrim platama, to ide na jahanje, to ljetuje u Turskoj, to ide po nekim zabitima europskim ovo ono i opet kazu slomise se.
Pod tim uslovima sto si gore nabrojao, to se jedino moze uracunat ako bas familija nema pametnija posla pa se kurci nekakvim bezglutenskim obrocima i nekim veganskim sranjima, a i parama generalno. - sve ostalo je ok.
I ne, ne mislim uopste na bezglutenske obroke niti odlaske na ljetovanje u Tursku. Obicna, raznovrsna domaca hrana, na more u Hrvatsku u privatan smjestaj.
Znam da zive ljudi i sa manje i sa puno manje i da su mnogi sretni sa onim sto imaju. Ali to ne znaci da lagodno zive. Blagostanje je nesto drugo.
Da hocu pricati o preseravanju, onda bih napisao da trebaju svi imat po iphone, macbook, barem 2 auta u porodici u vrijednosti od po barem 60.000 KM, dzeparce za djecu po 300 KM, markirana odjeca, privatne skole, privatni treneri tenisa, odlasci na ljetovanja u Tursku, zimovanja u Svicarsku, apartman na bjelasnici itd.
Pod onim uslovima sto napisah u proslom postu, nema teoretske sanse da se zivi sa 1700. Da se odreknes auta, odlaska na more, izlazaka, rekreacije... mozda. Ali to vise ne mogu smatrati lagodnim zivotom. Ne u danasnje vrijeme. Zali Boze sto je kod nas opsta neimastina, pa to izgleda nedostizno vecini.
Ajde ne seri, nemaš ti blage šta znači prava RADNIČKA srednja klasa. Ti ili si jedan od onih što spadaju u, kako sebe vole nazivati, višu srednju klasu (a žive na kredit) ili imaš para pa ovde seruckaš i pametuješ.
A prema izgledu posta, čini mi se da si jedan od onih "specijalnih" što imaju više kartica nego pameti.
- madner
#386 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Skijanje je u BiH dosta jeftino.
Godisnja karta 420, 20 km do staze. Jedino fali snjega.
Godisnja karta 420, 20 km do staze. Jedino fali snjega.
- supercali
#387 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Nebitbo jel on specijalac sto ima vise kartica od pameti ili ima viska para ovo sto kaze je tacno a to je neki normalan zivotpeepeep wrote:Capsicum wrote:Ja ne znam sto ljudi misle da je ovo "preseravanje"?! Valjda je raja ovdje toliko navikla na neimastinu i zivot ispod dostojanstva, da i normalan zivot izgleda kao luksuz. Ljudi moji, vecina ovih stvari je bila normalna (s izuzetkom ovih naprednih tehnologija koje jos nisu postojale), za prosjecnu porodicu srednje klase, jos prije vise od 30 godina. Zasto bi nekadasnji standard srednje klase danas predstavljao luksuz?bersK wrote:Vecina ovih stvari gore spada u grupu "preseravanja" i za njih treba imat jak bankovni racun sa strane ili bit u kreditu nekom visokom. Da se ne lazemo, za lagodan zivot ilitiga jednostavan bez puno povuci-potegni situacija za troclanu porodicu ili cetveroclanu ne treba vise od 1,7 milje. NE TREBA.
Imam takve u familiji, dobro situirani i sve, citava familija se grebe od njih, al opet ljudi u kreditima i tegle pare s racuna da bi mogli da se uhodaju u "ministarski" osjecaj. Pod kreditima i dobrim platama, to ide na jahanje, to ljetuje u Turskoj, to ide po nekim zabitima europskim ovo ono i opet kazu slomise se.
Pod tim uslovima sto si gore nabrojao, to se jedino moze uracunat ako bas familija nema pametnija posla pa se kurci nekakvim bezglutenskim obrocima i nekim veganskim sranjima, a i parama generalno. - sve ostalo je ok.
I ne, ne mislim uopste na bezglutenske obroke niti odlaske na ljetovanje u Tursku. Obicna, raznovrsna domaca hrana, na more u Hrvatsku u privatan smjestaj.
Znam da zive ljudi i sa manje i sa puno manje i da su mnogi sretni sa onim sto imaju. Ali to ne znaci da lagodno zive. Blagostanje je nesto drugo.
Da hocu pricati o preseravanju, onda bih napisao da trebaju svi imat po iphone, macbook, barem 2 auta u porodici u vrijednosti od po barem 60.000 KM, dzeparce za djecu po 300 KM, markirana odjeca, privatne skole, privatni treneri tenisa, odlasci na ljetovanja u Tursku, zimovanja u Svicarsku, apartman na bjelasnici itd.
Pod onim uslovima sto napisah u proslom postu, nema teoretske sanse da se zivi sa 1700. Da se odreknes auta, odlaska na more, izlazaka, rekreacije... mozda. Ali to vise ne mogu smatrati lagodnim zivotom. Ne u danasnje vrijeme. Zali Boze sto je kod nas opsta neimastina, pa to izgleda nedostizno vecini.
Ajde ne seri, nemaš ti blage šta znači prava RADNIČKA srednja klasa. Ti ili si jedan od onih što spadaju u, kako sebe vole nazivati, višu srednju klasu (a žive na kredit) ili imaš para pa ovde seruckaš i pametuješ.
A prema izgledu posta, čini mi se da si jedan od onih "specijalnih" što imaju više kartica nego pameti.
To sto vecina ljudi u bih pa i na zapadu ne moze priustiti to je druga prica a ne da je to luksuz
- madner
#388 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Normalan zivot srednje i radnicke klase nije nigdje isti pojam, tu je covjek 100% u pravu.
- Logovan
#389 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Normalan i lagodan život možeš imati bez 50 KM svaki mjesec, bez vannastavnih aktivnosti, bez odlazaka na rekreaciju, bez skijanja....Capsicum wrote:Moje misljenje je da dobar zivot u danasnje vrijeme podrazumijeva otprilike minimalno ove stvari:
- stan/kuca (bilo iznajmljen ili kredit za kupovinu istog)
- normalne rezije (dakle grijanje bez odlazaka u sumu po drva, kopanje po povrsinskim kopovima uglja i sl., dovoljne kolicine vode da se moze rahat istusirati svaki dan i obaviti sve sto je potrebno u kupatilu itd)
- automobil mladji od 10 godina sa registracijom i odrzavanjem (to danas nije luksuz vec potreba, pogotovo ako imate djecu)
- posjedovanje racunara, televizora, mobitela
- prikljucak na internet
- mjesecno barem 50 KM po clanu porodice za odjecu
- zdrava i nejednolicna hrana (znaci ukljuceno voce, povrce, meso, mlijecni proizvodi, riba itd)
- mogucnost izlaska barem 2 puta mjesecno za cijelu porodicu, ako nista na cevape
- da si mozes priustiti pokrivanje troskova svih udzbenika i skolskog pribora ili vrtica
- mogucnost da se djeca bave nekim vannastavnim aktivnostima
- dzeparac za djecu, makar i simbolican
- poneki poklon za rodjendan, dobar rezultat u skoli i sl., godisnjicu braka itd.
- mogucnost odlazaka barem jednom sedmicno na neku rekreaciju tipa fudbal, plivanje i sl.
- makar jednom godisnje odlazak 7 dana na more
- makar 5 puta otici na skijanje u toku zime (ovo govorim za Sarajevo, gdje su nam planine na dohvat ruke)
- stednja od makar 50 KM mjesecno
Mozda se neko nece sloziti, ali onaj ko si ovo gore ne moze priustiti ili steze kais ili je vec zagazio u siromasne, ali u svakom slucaju nije lagodan zivot. U Sarajevu ovo gore pobrojano kosta za 4-clanu porodicu minimalno 2.500 KM i to jedva. Naravno da moze manje. Oni koji imaju naslijedjen ili poklonjen stan, namjestaj, auto i sl. to bitno mijenja situaciju, kao i to da li cete recimo djecu upisivati na plivanje, skijanje, engleski, da li cete odlaziti na more itd. Moze se i bez toga zivjeti. Moze se i zivjeti na makaronama i rizi, da ne kazem na hljebu i vodi, ali ovdje govorimo o normalnom i lagodnom zivotu.
-
KENJAC
#390 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Svaka cast ! Vidim da je vecina ovdje dovela umjetnost stednje do savrsenstva. Sa manje od 11.000 ja ne vidim smisla uopste pokusat zivit ! Ne mogu da zamislim zivot da barem jednom godisnje moja djeca vide Argentinu. Jel vama normalno da vam se zena ne okupa u Mrtvom Moru barem jednom godisnje ? Nemojte mi reci da cete slati djecu na neki od bijednih Balkanskih univerziteta ? Jel vama svejedno kad sjednete porodicu u auto , hoce li to auto biti neko bez veze od 30.000 ili neko normalnije od 80.000 ? Neki dan sam pricao sa jednim mojim drugom i on me ubjedjuje da je dovoljno da svako dijete ima samo po jednu sobu ! Mozda je do mene ali ja na mogu tim Spartanskim zivotom da zivim ! Dakle bez 11.00 hiljada ne vrijedi ni pokusavat !
Last edited by KENJAC on 31/10/2016 17:05, edited 1 time in total.
- Capsicum
#391 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pa može sve, djeci ne moraš kupit kompjuter, ne moraju ni u srednju školu, na fakultet nek ne pomišljaju. Mobitele ne moraju imat, ne moraju imat ni novu odjeću, može se kupovat u second hand-u. Ne moraju znat ni engleski, ne mora se ni znat skijati, ni plivati ni voziti bicikl... Pitanje šta je onda za tebe lagodan život za jednu 4-članu porodicu.
- bejbi91
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#393 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
na skijanje idu samo snobovi, naučno dokazano 
- Logovan
#394 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ti ideš iz krajnosti u krajnost. Čemu stavljanje u isti rang npr. školovanje i skijanje?Capsicum wrote:Pa može sve, djeci ne moraš kupit kompjuter, ne moraju ni u srednju školu, na fakultet nek ne pomišljaju. Mobitele ne moraju imat, ne moraju imat ni novu odjeću, može se kupovat u second hand-u. Ne moraju znat ni engleski, ne mora se ni znat skijati, ni plivati ni voziti bicikl... Pitanje šta je onda za tebe lagodan život za jednu 4-članu porodicu.
Postoji razlika kada hoćeš nešto da naučiš, pa daješ pare i kada daješ pare iako to već znaš, uhodao si se. U prvom postu navedeš jedno, a u drugom navedeš drugo.
Ako ne daješ 50 KM svaki mjesec, ne znači da to dijete neće imati novu odjeću. A prije će biti da je tih 50 KM svaki mjesec bespotrebno.
Ako odvedeš dijete na more i nauči plivati, ne trebaš ga upisivati u školu plivanja. Srežeš troškove odlaskom na more.
Ako dijete upisuješ na kurs engleskog, nećeš ga odmah upisati na kurs koji se plaća. Potražiš besplatne, ako ih nema ili ako ti se ne sviđaju zbog nekog razloga, nađeš neki što ti je prihvatljiv.
Mobiteli se danas mogu kupiti za male pare, osim ako ne kupuješ sebi ili djetetu, nećeš uzeti onaj od 800 KM, pa kukati kako nemaš dovoljno para.
- Capsicum
#395 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pa nisam ja ni pisao da treba instruktor skijanja i plivanja, samo kažem da djeci treba neka vannastavna aktivnost. Jel to luksuz otići na Bjelašnicu, koja je pola sata udaljena, 5 puta godišnje i iznajmiti skije ili sanke? Može se plivat i na moru, ali ni to nije džaba. Ako je luksuz otići na bazen, onda stvarno imamo vrlo različite pojmove blagostanja. Ako nađeš džaba kurs engleskog, super, ali vrlo teško... Barem ne da valja. Možda jedino neka varijanta za porodice slabijeg imovnog stanja. Valjda pričamo o blagostanju, ne o preživljavanju. To su vrlo različite kategorije. Druga je stvar što je većini u BiH blagostanje misaona imenica.
A mobitel od 800 nisam ni spomenuo nigdje. Ali kredit košta, a ako govorimo o blagostanju, onda nećeš kupovati mobitel od 35 KM.
A mobitel od 800 nisam ni spomenuo nigdje. Ali kredit košta, a ako govorimo o blagostanju, onda nećeš kupovati mobitel od 35 KM.
- Mea_parvitas
#396 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Za mene je sve sa onog spiska DOBAR zivot. Tema pita "koliko je u BIH potrebno za DOBAR zivot". Za dobar zivot trebaju i dobre pare. Ko god izmislja da ima dobar zivot bez tih stvari koje su zaista cisto normalne, bez preseravanja, znaci samo da je navikao na manje.Velkoski wrote:Većina se na ovoj temi preserava, k'o i obično kada su forumaši u pitanju.MOSALJOZE wrote:Kad napiše 50-100 km na odjeću mjesečnoVelkoski wrote:Razumijem sve, ali skijanje... Svaki drugi forumaš skija
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#397 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Dobar život je subjektivna stvar. Možda je meni dobar život spucat' se svaku noć s par gramaMea_parvitas wrote:
Za mene je sve sa onog spiska DOBAR zivot. Tema pita "koliko je u BIH potrebno za DOBAR zivot". Za dobar zivot trebaju i dobre pare. Ko god izmislja da ima dobar zivot bez tih stvari koje su zaista cisto normalne, bez preseravanja, znaci samo da je navikao na manje.
-
peepeep
#398 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Računar se može, barem danas, kupiti za nikakve pare. Ne mora biti tip-top model koji košta hiljade maraka i da pokreće najnovije igrice. Isto kao i telefon.Capsicum wrote:Pa može sve, djeci ne moraš kupit kompjuter, ne moraju ni u srednju školu, na fakultet nek ne pomišljaju. Mobitele ne moraju imat, ne moraju imat ni novu odjeću, može se kupovat u second hand-u. Ne moraju znat ni engleski, ne mora se ni znat skijati, ni plivati ni voziti bicikl... Pitanje šta je onda za tebe lagodan život za jednu 4-članu porodicu.
Mora li se imati najnoviji mobitel? Kupio prije 3 godine model od tri stoje i čuvam ga ko oči u glavi. Ne mora imati najnoviji android, ne mora biti iphone, ne mora imati najjaču kameru (ne koristim je, ružan sam), ne mora imati najnovije igrice, ne mora imati najnovije aplikacijijce. Mobitel je za zvanje i slanje poruka, sve ostalo je bespotrebni višak. Ko ima dijete, zna da mu je mobitel potreban da ga nazove po potrebi i vice-versa. A ne da se dijete igra dok ti piješ kafu sa jaranicom, ne da dijete pilji u mobitel za večerom, ne da se dijete otima sa jaranom za mobitel u po' časa... vidiš gdje idem, ne trebaš biti genije.
Fakultet završio u košuljama iz second-hand shopa. Uvezeno u kontejneru. Slična košulja u radnjici u Alti i kojekakvim palcima košta 50tak maraka, u second-hand shopu oko 15tak. Fina, čista, mirom miriše. Second-hand se danas najviše bavi uvozom robe u kontejnerima i robe sa greškom. Majica u Sport Life košta 60 km, ista takva sa končićem viška košta 20tak. Ko je na dobitku? Mene se, najiskrenije rečeno, je*e za taj končić, pa ti vidi. Pantole cijeli život kupujem na pijaci. Pametan izbor se potvrdio kada sam, gledajući dokumentarce, vidio da se u Kini prave iste farmerice. Jedne dobiju brend i koštaju 100 funti a druge budu bez naljepnice i idu kod Mirze na Siranu za 25 kmića i to "k'o meni specijalno".
Engleski se danas uči bez problema. Dovoljno televizor upaliti. Tako sam ga i ja naučio - škola i tv. Ko hoće, može. Ko neće, naći će sto izlika.
Skijati? Otkada je to skijanje neka potreba? To neka nova moda, bogumi prije nije tako bilo. Al' haj, kako ćete porediti svoje isprazne živote sa raznim člancima u Azrama i na internetu, kako ćete svima pokazati koliko ste teški bez da odete na skijanje 100 puta godišnje. Jer eto, logika.
Kome je hića da nauči plivati može na jezero. Ne mora se jurcati preko granice i jesti pašteta a-la-bošnjo u sred Makarske ili ići sa kreditom u Tursku. Odeš na jezero, ništa ti ne fali.
Bicikla su uvijek bila jeftina tako da nemam potrebe da komentarišem. Nas dvojica braće na jednom biciklu se navozali i navozali. Dok sam dobio svoje, prošao me čejf. Sad ih imaš iznajmiti (ono u gradu) pa ti bude merak još veći jer za male pare, fino se navozaš a ne moraš ga vucarati kući. Milina.
Eto. Priča iz četveročlane porodice sa regularnim primanjima. Nismo nikada bili razmažena derišta koja ne zna koliko se ima/nema. Nismo dobijali skupe mobitele već smo sve i jedan platili iz svog džepa. Prvi računar nam roditelji kupili, drugi i sve dalje smo mi štedili i kupovali. Roditelji radili cijeli vijek i izborili se od vešeraja do stančića od pedesetak kvadratnih metara i nama je uvijek bilo dovoljno. Blizu smo centra grada tako da nam je dovoljno blizu, a sasvim dovoljno daleko da nas nije koštalo k'o svetog petra kajgana. Jedino na šta se trošilo je hrana. Uvijek hrana. Ali ni tu nismo kupovali kiki, miki, pango i hango neke kerefeke (što je sada iznimno popularno) nego normalno voće i povrće. Grickalice su uvijek bile kikiriki i košpice a ne neke 5 maraka kesa super-ultra-duper-uber kokice od kojih ti raste pamet i tako to. Meso se jelo kao i uvijek, svaki dan. I tako dalje i tako dalje i tako dalje...
Nisam kmečao, nisam zahtjevao. Nisu me razmazili, nisu me pazili nego su me naučili da ako šta hoću, onda za to da se moram i naraditi jer ništa u životu, posebno ne u Bosni i Hercegovini, ne dolazi lako. Pa ni taj kredit od kojeg ti živiš.
Zdra'o.
- GeeTnT
#399 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
.....nek jedu kolace...Grupa TnT wrote:dovoljno je samo znati da je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu 1800 maraka
Mijenjaj Nick!
Last edited by GeeTnT on 31/10/2016 17:39, edited 1 time in total.
- supercali
#400 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pa ajmo onda ovako uzeti
Rezije 150 maraka
Internet ne moras placati jer ima komsija
Ni mobitel ne trebas jer imas za prozvati a oni nek zovu
Mobitel su kupio za cvaju od jarana koji ga je negdje zavrno
Hrana a jbg pastete kifle a nekad i neko od raje casti na to sve ide 200 maraka
Rezije ako placas gore sam naveo ako ne placas onda jbg grijanje ne placas i duzan si toplana 2546 maraka stan takodje samo struju i vodu eventualno
Ovo ostalo nemas izdataka jer pojma nemas sta je kino pozoriste i ostalo
Na more se nesto skucka 300- maraka na godisnjem nivou
Znaci moze se ziviti i sa 300-400 maraka
Rezije 150 maraka
Internet ne moras placati jer ima komsija
Ni mobitel ne trebas jer imas za prozvati a oni nek zovu
Mobitel su kupio za cvaju od jarana koji ga je negdje zavrno
Hrana a jbg pastete kifle a nekad i neko od raje casti na to sve ide 200 maraka
Rezije ako placas gore sam naveo ako ne placas onda jbg grijanje ne placas i duzan si toplana 2546 maraka stan takodje samo struju i vodu eventualno
Ovo ostalo nemas izdataka jer pojma nemas sta je kino pozoriste i ostalo
Na more se nesto skucka 300- maraka na godisnjem nivou
Znaci moze se ziviti i sa 300-400 maraka