Novi zakon - premija auto osiguranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#376 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

supercali wrote:pa ne kazem da je jednostavno al isto je i sa kaznama
kamera kad slika prikaze lika kako vozi
javio lik da mu je stari vozio
i dosli na ono gledanje snimka kad njemu policajac -jel ti otac brat blizanac? :D
Meni su prile nekoliko god uvecavali snimak jer je otac vozio moj auto kad ga je okunila kamera. Valjda im je bilo logicnije da prekoracenje napravi neko od 30 i kusur, a ne 70 i kusur, ali za*eb!
mobsterc

#377 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by mobsterc »

Pa super, znaci ostaje ono sto sam rekao, malusi mogu ici na jednu osobu a ja zadrzavam svoj bonus jer vozim tudje auto. :thumbup:
supercali

#378 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

pa idealno bi bilo da ide i na vozaca i na vozilo
pa tako fino tamo pise mobsterc napravio sudar sa respovim autom
ima li mobsterc registrovano auto? nema smanji bonus respu
ako ima registrovano auto onda mobstercu smanji bonus

nije valjda tesko provjeriti ima li taj i taj registrovano auto na sebi
tempuser

#379 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

mobsterc wrote:Pa super, znaci ostaje ono sto sam rekao, malusi mogu ici na jednu osobu a ja zadrzavam svoj bonus jer vozim tudje auto. :thumbup:
Za osiguranje mena nikakve razlike, oni ce u svakom slucaju obracunati malus i uopste im nije bitno kome.
tempuser

#380 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

supercali wrote:pa idealno bi bilo da ide i na vozaca i na vozilo

Dobro si ti to smislio, ali te haba jedna stvar, malus nije jedina stavka u ovoj prici. Kad mobsterc napravi sudar respovim autom stetu ce isplatiti respovo osiguranje, a osiguranje koje isplati stetu ce ti obracunati malus.
supercali

#381 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

tempuser wrote:
supercali wrote:pa idealno bi bilo da ide i na vozaca i na vozilo

Dobro si ti to smislio, ali te haba jedna stvar, malus nije jedina stavka u ovoj prici. Kad mobsterc napravi sudar respovim autom stetu ce isplatiti respovo osiguranje, a osiguranje koje isplati stetu ce ti obracunati malus.
e jbg sada da se vodim svim detaljima i te stvari radio bih u osiguranjima ili bi im naplatio ovu ideju :D

ps. mogla bi to osiguranja prebijati izmedju sebe
mobsterc x osiguranje napravio sudar sa respovim autom koje je y osiguranje
dok drugi slucaj je
tempuser y osiguranje napravio sudar sa 530ovim autom koje je x osiguranje i sl
tempuser

#382 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

supercali wrote:
tempuser wrote:
e jbg sada da se vodim svim detaljima i te stvari radio bih u osiguranjima ili bi im naplatio ovu ideju :D

ps. mogla bi to osiguranja prebijati izmedju sebe
mobsterc x osiguranje napravio sudar sa respovim autom koje je y osiguranje
dok drugi slucaj je
tempuser y osiguranje napravio sudar sa 530ovim autom koje je x osiguranje i sl
Moglo bi, ali se kola slomila preko ostecenika jer ne bi bilo isplate stete dok se ovi ne porefenaju. Zamisli samo koliko bi tu komplikacija bilo, spore krivicu, procjenu drugog osiguranja, isplata bi se cekala godinama i to sve pod uslovom da vozac ima osigirano vozilo!
supercali

#383 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

ovo bi valjda prebijali za zavrsene isplate na kraju godine a ne da x osiguranje ceka y kad ce biti taj slucaj il sl

znaci ne bi ja ti peti deseti osjetili nego na kraju godine ja kazem jasam isplatio toliko i nisam oduzeo toliko bonusa a ti si toliko plus minus i dobijes cifru koju trebas ti meni ili ja tebi isplatiti jer je to razlika
ja isplatio 100000 ti isplatio 98000
uplatis mi 2000 i to je to ili kako vec skontaju
tempuser

#384 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

supercali wrote:ovo bi valjda prebijali za zavrsene isplate na kraju godine a ne da x osiguranje ceka y kad ce biti taj slucaj il sl

znaci ne bi ja ti peti deseti osjetili nego na kraju godine ja kazem jasam isplatio toliko i nisam oduzeo toliko bonusa a ti si toliko plus minus i dobijes cifru koju trebas ti meni ili ja tebi isplatiti jer je to razlika
ja isplatio 100000 ti isplatio 98000
uplatis mi 2000 i to je to ili kako vec skontaju
Sve je to lako u teoriji i to sve ako vozac ima osiguran auto. Zar nije puno lakse i jednostavnije da isplatis stetu direktno sa police sa vozila koje je ucestvovalo pa nek se vlasnik ceska po glavu kome je dao auto i kome ce ga sljedeci put dati...? Ti si odgovoram za svoju AO policu, bilo kao vozac bilo kao vlasnik koji daje svoje vozilo drugima.
Osim toga ima tu i trzisne matematike, zasto bi osiguranje koje bi u toku godine imalo najvise "tudjih" isplacenih steta kreditiralo druga osiguranja cijelu godinu, tj cekalo svoje pare do kraja godine?
supercali

#385 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

e jbg sada da sam upucen u to radio bi u toj bransi
ovo ja kao laik kontam da bi bilo logicno jbg
nek pametniji skontaju bolji model
tempuser

#386 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

supercali wrote:e jbg sada da sam upucen u to radio bi u toj bransi
ovo ja kao laik kontam da bi bilo logicno jbg
nek pametniji skontaju bolji model
Sve bi to u teoriji i moglo, ali u praksi bi trebalo jako puno vremena, ljudi i matematike, sto bi naravno poskupilo premije, pri cemu bi osim ostecenika uvijek neko bio u minusu dok ceka svoje pare.
mobsterc

#387 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by mobsterc »

Kada smo vec kod teorije, osiguranje ne mora imati nista od toga, jer ako ja dam nekom auto ko napravi udes i oni meni opale malus, ja iz inata mijenjam osiguranje i dajem te pare nekom drugom. Kako god, njima je najbolje :mrgreen:
Ali ako ima istine u onom gore navodu da je drugo osiguranje ponudilo popust iako je covjek imao udese bice veselo :mrgreen:
Doda37

#388 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Doda37 »

mobsterc wrote:Kada smo vec kod teorije, osiguranje ne mora imati nista od toga, jer ako ja dam nekom auto ko napravi udes i oni meni opale malus, ja iz inata mijenjam osiguranje i dajem te pare nekom drugom. Kako god, njima je najbolje :mrgreen:
Ali ako ima istine u onom gore navodu da je drugo osiguranje ponudilo popust iako je covjek imao udese bice veselo :mrgreen:
100 % istina
skafiskafsnjak

#389 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by skafiskafsnjak »

Moze on popust ponuditi , ali na svoju stetu. Znaci , ti naplatis polisu kako moras - a na sveukupnom iznosu umanjis.

E sad, ako mu je dao 50% , a nije smio...to je belaj
tempuser

#390 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

mobsterc wrote:Kada smo vec kod teorije, osiguranje ne mora imati nista od toga, jer ako ja dam nekom auto ko napravi udes i oni meni opale malus, ja iz inata mijenjam osiguranje i dajem te pare nekom drugom. Kako god, njima je najbolje :mrgreen:
NIje to samo obracun malusa tebi kao vlasniku jer se s necije police mora isplatiti steta.
mobsterc

#391 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by mobsterc »

Pa kakve veze sada ima isplata stete sa malusom? Steta ce biti regulisana sa vec placene police. Malus podize cijenu iduce police, ali ako ja odlucim da ne registrujem auto vise nakon toga, osiguranje ne moze nista dodatno naplatiti. Ili ako naplati, moze da naplati neko drugo osiguranje kod koga odlucis preci tako da ono osiguranje koje placa stetu nema eventualno nikakve koristi od tog malusa.
supercali

#392 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

pa da evo sada kad skontam naplata stete nema nikakve veze sa ovim

ja posudio mobstercovo auto i napravio stetu
ja nemam registrovano auto skida se sa mobsterca
osiguranje boli briga hoce li meni mobsterc traziti razliku ili slicno
ako ima registrovano auto onda malus ide na mene i placanje stete na moje ime
ovo prebijanje dugova jedino moze biti
kad ja nemam registrovano pa nekad registrujem na svoje ime u nekom drugom osiguranju prebijamo stetu koja je isplacena mozda nekoliko godina ranije

znaci sve do trenutka registrovanja mog auta mobstercovo osiguranje je radilo kao i normalno
mobsterc opaljen po bonusu i gotovo
tempuser

#393 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

mobsterc wrote:Pa kakve veze sada ima isplata stete sa malusom? Steta ce biti regulisana sa vec placene police. Malus podize cijenu iduce police, ali ako ja odlucim da ne registrujem auto vise nakon toga, osiguranje ne moze nista dodatno naplatiti. Ili ako naplati, moze da naplati neko drugo osiguranje kod koga odlucis preci tako da ono osiguranje koje placa stetu nema eventualno nikakve koristi od tog malusa.
I kakva je svrha malusa ako nece biti primjenjen na policu s koje je isplacena steta odnodno na onog na koga polica glasi????
Ne moze osiguranje gledati u kasike pa znati da ces ti u toku police napraviti udes i de facto po tvojoj polici biti na gubitku pa da ti unaprijed obracuna malus, isto kao sto ne moze da ti neces zakljuciti nijednu policu poslije toga, jedino kako moze smanjiti rizik je obracunati malus prilikom zakljucivanja sljedece police ako do toga dodje.
mobsterc

#394 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by mobsterc »

Osiguranje je svakako na gubitku ako sa moje police isplati stetu, oni tu vise nista ne mogu uraditi. Ja niti moram vise registrovati auto, a pogotovo ne kod njih. I ja se pitam koja je svrha malusa nekome ko nije skrivio udes a osiguranje nema nista od toga?
tempuser

#395 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

mobsterc wrote:Osiguranje je svakako na gubitku ako sa moje police isplati stetu, oni tu vise nista ne mogu uraditi. Ja niti moram vise registrovati auto, a pogotovo ne kod njih. I ja se pitam koja je svrha malusa nekome ko nije skrivio udes a osiguranje nema nista od toga?
Naravno da ne moras, ali svrha je da osiguranje smanji rizik od ponovnog gubitka u slucaju ako se ipak odlucis da ponovo reg. i osig. auto i to ne samo tvoje bivse nego i sva ostala.
U protivom prica bi isla kao ona za*ebancija kad je babo Muji spuc'o samar i mali Mujo pita: sto bolan babo, nisam nista za*eb'o?! Nisi nista za*ebo, al da mi ne bude kasno kad za*ebes!
Za osiguranje je apsolutno isto da li si ti skirivio udes ili si dao svoj auto nekome ko je skrivio udes.
mobsterc

#396 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by mobsterc »

Pa bas zato sto je njima isto, ne moraju meni malus da pisu nego onome koje vozio. Time bi mene kupili da opet registrujem kod njih.
A da ne pricam da ce smanjiti rizik sa 40-50KM koliko je 15% vec od neke manje police...

Kako god, kolega gore je naveo da opet postoji sansa da se osiguranje oglusi na malus tako da se isplati posjetiti njih par (ili sve :D ) kada dodje vrijeme registracije.
tempuser

#397 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

mobsterc wrote:Pa bas zato sto je njima isto, ne moraju meni malus da pisu nego onome koje vozio. Time bi mene kupili da opet registrujem kod njih.
A da ne pricam da ce smanjiti rizik sa 40-50KM koliko je 15% vec od neke manje police...

Kako god, kolega gore je naveo da opet postoji sansa da se osiguranje oglusi na malus tako da se isplati posjetiti njih par (ili sve :D ) kada dodje vrijeme registracije.
Kako im je isto? Sto bi oni razmisljali da li taj neko drugi ima auto, da li ce mu ikad biti u prilici obracunati malus i obracunati vecu premiju???? Ovako idu rezonom sto manjeg rizika, imas vozilo, sa tvoje police placena steta, tvoja polica - tvoja odgovornost, a ti razmisljaj kome dajes.
Last edited by tempuser on 19/06/2015 16:45, edited 1 time in total.
mobsterc

#398 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by mobsterc »

Pa neka idu tim rezonom, ali to ne znaci da ce imati koristi od istog. Ja bas mislim da ce biti situacija kao ona navedena gore, odes u neko drugo osiguranje i oni progledaju kroz prste taj jedan udes i 'poklone' ti 15% sto je smijensa cifra obzirom da dobiju novog klijenta.
Zato meni ima vise smisla da te ne diraju ne bi li ostao kod njih i iducom registracijom parcijalno nadomjestili stetu isplacenu sa tvoje police.
Bezze se sada pise o ovome, to je najmanje bitno jer takvih slucajeva nece biti toliko, bitnija ja informacija da opet imamo nelojalnu konkurenciju. :D
tempuser

#399 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

mobsterc wrote:Pa neka idu tim rezonom, ali to ne znaci da ce imati koristi od istog. Ja bas mislim da ce biti situacija kao ona navedena gore, odes u neko drugo osiguranje i oni progledaju kroz prste taj jedan udes i 'poklone' ti 15% sto je smijensa cifra obzirom da dobiju novog klijenta.
Zato meni ima vise smisla da te ne diraju ne bi li ostao kod njih i iducom registracijom parcijalno nadomjestili stetu isplacenu sa tvoje police.
Bezze se sada pise o ovome, to je najmanje bitno jer takvih slucajeva nece biti toliko, bitnija ja informacija da opet imamo nelojalnu konkurenciju. :D
Ne znaci da ce imati koristi, ali znaci da ce u slucaju tvog sljedeceg udesa biti manje u minusu.
Ta situacija koju opisujes je u nasoj drzavi naravno moguca, ali je mimo zakona, tako da je raspravljati o njoj prilicna spekulacija.
Meni se cini da ljudi osiguranja cesto trpaju sa nekim uobicajenim oblastima poslovanja u kojima vlada slobodno formiranje cijena. Osiguranje, bas kao banke, fondovi itd je poslovna djelatnosti koja u svom poslovanju isplacuju novac gradjanima. Buduci da drze tudje pare drzava namece zakone za zastite gradjane cije pare oni drze, naravno bar teoretski, da postoje minimalni fond ili depozit koje te institucije moraju odrzavati da ne bude pusalgije u slucaju masovnog povlacenja depozita, isplata premija, osiguranja itd. Upravo zato drzava ne dozvoljava slobodno formiranje cijena jer bi se mogao desiti dapming cijena zbog koje se ne bi mogli odrzavati ti depoziti. Jednako tako postoji zakon o bankarstvu, MKF-ovima, fondacijama itd itd.
walk_M-A-N

#400 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by walk_M-A-N »

walk_M-A-N wrote:
Bakir1 wrote: u FBiH ima godisnje 100.000 steta i oko 20.000 novih osiguranika na skoro milion vozila, procentualno znaci 10% ce platiti vise 35% osiguranje a 2% ce platiti 50% vise osiguranje, to je matematika..
Koji je izvor podataka? Zanima me i koliko su ukupni i pojedinačni prihodi po osiguranju a koliko je isplata za štete.
Drugo, kad pričamo o '98, koliko je bilo nesreća u FBiH kroz sve ove godine? Jer ako broj sudara, povrijeđenih, stradalih, opada, pada i rizik, te se logično osiguranje treba smanjiti.
Ima li neko odgovor i gdje se mogu naći ovi podaci?

PS http://www.klix.ba/biznis/finansije/sta ... /150617112
Najveću aktivu u okviru sektora OFI imaju osiguravajuća društva, a iznosi 1,45 milijardi KM (a što predstavlja učešće od 39,8% u ukupnoj aktivi OFI sektora) Kod osiguravajućih društava zabilježen porast aktive za 121,9 miliona KM ili 9,2% . Osiguravajuća društva u BiH bilježe kontinuiran i stabilan godišnji porast aktive od 2008. godine u rasponu 4 – 9% i imaju skoro 40% učešća u ukupnom sektoru OFI
Post Reply