Povratak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Troll_Happens

#376 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Troll_Happens »

Thorgerson wrote:Ja samo ne kontam likove koji savjet traze na FORUMU.
Ako ces igdje dobiti pogresan savjet, da, to je upravo ovdje.

Radi sto ti zelis. Ako ti se svidja u Bosni, vrati se. Ako ti se ne svidja, nemoj.

Ako ti muz ima dobar posao, tebi se zivi u BiH. Ne kontam onda. Kakav savjet hoces?
Sta te briga sta ti roditelji pricaju, je li ti zivis njihov zivot ili svoj.

26 godina ti u guzici i ne mozes da doneses odluku. Shvatio bih da ti je 18, pa hajd. Ali halo ba jos malo pa gazis 30-tu.

I ponavljam na forumu neces naci odgovor. A dokaz za to je i ovaj moj post. :D
To sam i ja na jednom od prethodnih postova napisao da je mala balava do juce pod suknjom bila a sad bi u zivot a pojma nema kojim putem da krene pa pazi nasla pitati ljude na forumu. I onda me Babmbi naruzi kako mogu reci curi od 26 god tako nesto.... Mogu jer sam malo vise vidio o zivotu i znam razmisljanje nase. Lako cemo, samo da mi dupe vidi puta...a do cilja milion prepreka a kod prve ce mala,dici sidro i reci bosna u srcu dupe u skandinaviji... :skoljka:
radiša

#377 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by radiša »

Bloody wrote: Nazalost,u zivotu postoje situacije kada srce i razum govore suprotno,zato je potrebno biti svjesan svih faktora,i onih koji govore Za i onih koje su Protiv.Srce uvijek nije u pravu.
Moras na jednu stranu pretegnut kad vec dođes u tu situaciju.Ona hvala bogu ide srcem u nesto,momak radi,ima fina primanja,kaze,sa diplomom se nada nekom poslu,sigurno nece kuci sjedit i sa svekrvom kafe ispijat dok ovaj radi.
Dace bog valjda ce i kakvog posla ovde naci.Jebes i skandinaviju ako nisi sretan.
Deda Kurcoje

#378 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Deda Kurcoje »

razonoda wrote: :wink: Jos jedan pozitivan osvrt, koji njoj ide u prilog.

Treba joj-ADRENALIN-- KOJEG GORE NE MOZE DOBITI. :navijacica:
Ma, da. Ima finih mjesta okolo, Makedonija sa svojim neo history spomenicima Aleksandru Velikome (za adrenalin svratiti do Kumanova), brdo u Visokom, za koje neki ljudi hoce da je piramida (za adrenalin, probati reci lokalnom stanovnistvu da je brdo brdo, a ne piramida), Gospa u Medjugorju (za adrenalin, probati reci da se Gospa nije ukazala malim cobanima, za jos veci adrenalin reci da ista ne postoji, osim u glavama vjernika) , raznorazne naoruzane grupe bradatih spodoba, jal' su cetnici, jal' vehabije, tesko je razluciti (opet za adrenaline junkies).
Bloody

#379 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Bloody »

radiša wrote:
Bloody wrote: Nazalost,u zivotu postoje situacije kada srce i razum govore suprotno,zato je potrebno biti svjesan svih faktora,i onih koji govore Za i onih koje su Protiv.Srce uvijek nije u pravu.
Moras na jednu stranu pretegnut kad vec dođes u tu situaciju.Ona hvala bogu ide srcem u nesto,momak radi,ima fina primanja,kaze,sa diplomom se nada nekom poslu,sigurno nece kuci sjedit i sa svekrvom kafe ispijat dok ovaj radi.
Dace bog valjda ce i kakvog posla ovde naci.Jebes i skandinaviju ako nisi sretan.

Razumijem ja i to sto ti govoris,ali prva reakcija ,ono spontana :lol: ,kad sam procitala tvoj post je: ****s diplomu u Bosni! Dace Bog?-slaba vajda od tog stava.Treba biti objektivna u sagledanju cjelokupne situacije i pespektive u BiH. Zapravo,Mora biti objektivna. Zbilja ja joj zelim svu srecu.
radiša

#380 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by radiša »

Ko ima para i radi ima neku perspektivu a ko nema sigurno da je suprotno :D
Neka proba, normalno svi joj zelimo srecu.
Saian

#381 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Saian »

Bloody wrote:
Saian wrote:

ucini mi se da je ovaj post ispod nekako prosao prilicno ispod radara, pa samo u svrhu potpunosti iako nije lichno nego prepricano iskustvo

Htjela sam joj navesti primjer osobe koju znam licno i znam koliki je entuzijasta bila,znala je da ce biti tesko i nije je slomilo to nego nepotizam i stele.
Nazalost,u zivotu postoje situacije kada srce i razum govore suprotno,zato je potrebno biti svjesan svih faktora,i onih koji govore Za i onih koje su Protiv.Srce uvijek nije u pravu.
svakako, meni se samo ucinilo da je primjer prosao nezapazheno, a cini mi se kao prilichno vjerovatno iskustvo, jer sam cuo slicnih podosta
ho oponopono

#382 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by ho oponopono »

...i zovi na svadbu obavezno... :pisnuo: i :pisnula:
Trebam te

#383 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Trebam te »

Saian wrote:
Trebam te wrote:Uspjeh covjeka ne zavisi od situacije i drzave, vec od samog sebe i koliko je vrijedan.

Ako si vrijedna i naravno tvoj buduci muz, mozete imati sasvim pristojan zivot i u Bosni...Ja se ne bih bas toliko bojala. Tacno u Bosni ima puno stvari koje nisu bas uredjene!!??...ali sa obzirom da ti dolazis sa drugacijom perspektivom (roditelji u EU, pasos, znanje jezika, ...mogucnost povrtka kad hoces u EU) mislim da se uopste ne trebas dvoumiti za zivot u Bosni.

Probaj, nista te ne kosta :thumbup:

Vjerujem bice ti dobro! :bih:

ucini mi se da je ovaj post ispod nekako prosao prilicno ispod radara, pa samo u svrhu potpunosti iako nije lichno nego prepricano iskustvo
Bloody wrote:

Navesti cu ti primjer:

Djevojka za vrijeme rata otisla sa roditeljima iz BiH,tada imala oko 12 godina otprilike,u Evropi zavrsila jedan od najprestiznijih fakulteta,zanimanje potpuno deficitarno i trazeno,ali ona patila za Sarajevom i nicim nije bila zadovoljna tamo gdje je bila. Zalud uvjeravanja roditelja,dobar posao,izvrzna primanja ona se vrati u porodicni stan u Sarajevu i kako nije mogla naci posao pocne da volontira u firmi koja je prije rata bila gigant.Poslije je prime i zastalno na posao,plata mizerna ali njoj dosta,samo neka je ona u svom Sarajevu. Govori 5 stranih jezika,sposobna kao malo ljudi koje znam,prvo promaknuce na poslu je promasi,pa onda i drugo,a radila i trudila se i sve sto su radili bila najzasluznija.Tako nekoliko puta dok nije diektno podnijela zahtjev za nekakvo bolje radno mjesto,obecali joj i naravno promaknuli direktorovu neku rodicu(bezbeli "rodicu"). Pala u depresiju cura :roll:
Pokupila svoje prnje i nazad u Evropu,sad razvaljuje na Bliuskom Istoku,na poziciji i u zemlji kakvu vecina evropljana moze samo sanjati a mi u Bosni ni to.

Pamet u glavu i neka ti je sa srecom sta god da odlucis.

Pazi, ljudske osobone sposobnosti i karaktera ne podlijezu nikakvim tabelama i pravilima gdje ce kome vise odgovarati i kako ce se ko snaci u zivotu, i koje je podneblje bolje a koje losije za uspjeh.

Mi to ne znamo sve dok covjek ne pokusa, ali generalno ko je vrijedan i majstor je svog zanata, taj ce u bilo kojem drustvu uspjeti u razini kriterija uspjesnosti vezanim za tu zemlju...

Mislim, zapad je sredjenije drustvo i daje vise prilika, i opet nisu svi uspjesni. Neko spava na ulici, neko radi u kafeu, neko je prodavac (kao ja) a neko upravlja fondovima od nekoliko stotina miliona eura.

U krajnjem slucaju djevojka ima povratnu kartu, a sto ne porbati zivot u Bosni ako ima sansu. Nekoliko porodica mojih prijatelja se vratilo krajem 90 nazad i niko se nije pokajao svi ok zive imaju sasvim zivot OK. Ja ih smatram uspjesnim ljudima. :bih:
razonoda

#384 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by razonoda »

radiša wrote:Ko ima para i radi ima neku perspektivu a ko nema sigurno da je suprotno :D
Neka proba, normalno svi joj zelimo srecu.
:lol: Za koji mjesec bice --pomoccc---kako se rijesiti svekriveee. :-) Volim ga ;-) al svekriiiiiva :stasreko:
Mozda da se vratim IPAK SVIJIMA, sta vi mislite.
Joe McCarthy

#385 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Joe McCarthy »

sadie_forever wrote:
Država wrote:Ne daj im da čitaju AVAZ. On samo crno piše. Kada bi BiH osvojila zlato na Olimpijskim Igrama, AVAZ to ne bi objavio.

Dobro nam došao (vratio se).

:bih:
Ovo je kod mene ozbiljan problem,udajem se za par mjeseci i momak hoce da zivimo u BIH.Oni ne daju nikakooo..kazu odes li zaboravi da nas imas :(
Da budemo realni pametno je to što se vračaš u Bosnu i da ulažeš svoj potencijal ovdje (u kakvim takvim uslovima). I slijepi mogu viditi gdje ludi Arapi i njihovo ekberanje po časopisima i autobuskim stanicama će odvesti sve muslimane (među kojima je dosta mojeg naroda), tako da oni koji za 10-20ak godina uspiju izvuć živu glavu iz Zapadne Europe u svoju domovinu bit će među sretnima.
Saian

#386 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Saian »

Trebam te wrote:

Pazi, ljudske osobone sposobnosti i karaktera ne podlijezu nikakvim tabelama i pravilima gdje ce kome vise odgovarati i kako ce se ko snaci u zivotu, i koje je podneblje bolje a koje losije za uspjeh.
pazit cu :oops: :D
seoBIH

#387 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by seoBIH »

Država wrote:
seoBIH wrote:
Država wrote:Ne daj im da čitaju AVAZ. On samo crno piše. Kada bi BiH osvojila zlato na Olimpijskim Igrama, AVAZ to ne bi objavio.

Dobro nam došla (vratila se).

:bih:
http://www.avaz.ba/clanak/158771/taekwo ... c-u-grckoj

http://www.avaz.ba/clanak/146943/samadr ... sporta-bih

http://www.avaz.ba/clanak/136971/heroji ... am-medalja

Sto se tice teme, nevracaj se! Ljudi govore da je u ratu bilo bolje nego sada!
Nemaju ljudi šta da govore, ja sam bio cijeli rat u Sarajevu, i samo budala ili cinik može reći da mu je tada bilo bolje. Mada, znam par 'primjera' koji su bolje jeli u ratu nego i prije rata i poslije rata. Znaš oni što su bili blizu vatre. Što se mene tiče, ne treba mi niko ništa pričati. U BiH ima posla ko hoće da radi. Mada, svi bi htjeli biti ministri, u tome je problem...

:sax:
Sta je, maca popala jezik kada sam ti proslijedio clanke avaza? Ni da se izvines i kazes da nisi u pravu?

Posla ima, ali za 300KM da te jebe gdje stigne i kad stigne, a ti to sve s osmijehom podnosis.
topcam
Vozim: uzbrdo

#388 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by topcam »

biscanka2 wrote:Kad mi je sin rekao (prije nego je na fakultet krenuo) da nemislim da ce za vrijeme cijelog fakulteta kod kuce zivjeti, ja se, da pravo kazem, malo zabezeknula. Pokusala mu objasniti da ako se osamostali mora sve obaveze,koje kod kuce gratis ima, sam snositi a stim da ce i manje slobodnog vremena na raspolaganju imati.
Pa u tome i jest poenta,rekao je.
Kroz studentski zivot se uci i samostalnost sto znaci sam svoje racune i potrebe podmirivati .
S tim iskustvom se i drugciji pogled na zivot ima .
Kontala sam - pa u pravu je ali istovremeno se nadala da ce to malo duze potrajati ( dok nadje stan ... ).
U trecem semestru sa kolegom (isto student) nasao trosobni stan ( prepolovili troskove oko njega) i odseli se.
Ja sam preuzela troskove oko fakulteta ostalo je sve sam snosio.
:roll: Hm a mati ko mati, odem u posjetu a natrpam u gepek prehrambenih artikala pa kad mi on uzme redati a ja ko bajagi
bila u kupovini pa mi eto usput bilo da i njemu navratim. :cry:
Tesko je meni kao roditelju bilo gledati kako sa predavanja na posao trci, preko ferja umjesto da na godisnji ode on je
radio ali nije nikakvu dodatnu podrsku htjeo.
Kad je sve zavrsio ( i to redovno ) poceo raditi, onda onako u razgovoru dokucim u kakvim je situacijama bio pa zgranuto
upitam zasto mi to nije tada rekao ili mi se obratio a on kaze, to bi pomutilo moju samostalnost.
Moza sam sa ovim postom malo u ofic skrenula ali u sustini bas i nisam.
Kad usporedim djecu koja su do zenidbe ili udaje kod roditelja zivjeli i one koji su se prije toga osamostalili
( cast izuzetcima ) pretezno se osjeti velika razlika u razmisljanju, donosenju odluka i jos dosta toga . :D
Nije htio podrsku drzave jer ste vi (roditelji zaradjivali iznad prosjecno) ili nije htio vasu podrsku, dodatno, mimo Bafög,
(da kazem drzavnog kredita).
topcam

#389 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by topcam »

sadie_forever wrote:
Ovo je kod mene ozbiljan problem,udajem se za par mjeseci i momak hoce da zivimo u BIH.Oni ne daju nikakooo..kazu odes li zaboravi da nas imas :(
Ma reci im kad me zagrli, ja sve zaboravim :mrgreen:
sadie_forever

#390 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

odlucila sam biti s njim dok cekamo papire za njega,i onda cemo vidjeti kako cemo.ako ne bude fino idemo u EU ,ako bude fino ostajemo...ja ne gubim nista jer jos nemam posla svakako
insomnia78

#391 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by insomnia78 »

sadie_forever wrote:odlucila sam biti s njim dok cekamo papire za njega,i onda cemo vidjeti kako cemo.ako ne bude fino idemo u EU ,ako bude fino ostajemo...ja ne gubim nista jer jos nemam posla svakako
U tom ce ti lola napraviti bebce i ne ides ti nigdje
palermo

#392 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by palermo »

insomnia78 wrote:
sadie_forever wrote:odlucila sam biti s njim dok cekamo papire za njega,i onda cemo vidjeti kako cemo.ako ne bude fino idemo u EU ,ako bude fino ostajemo...ja ne gubim nista jer jos nemam posla svakako
Pa što bi išla ? U čemu je fora u ovoj tvojoj priči ? Hoće li biti direktor Tuborga ili Carlsberga u Danskoj, pa da se mora vraćati ?

Koji je vama qrc ljudi da ovako pišete.
topcam

#393 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by topcam »

Vecina pise, na onaj nacin kako razmislja ;-)
sadie_forever

#394 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

insomnia78 wrote:
nije on oliko zadrt ba,on sad zivi sam s mamom koja ima svoju penziju,znaci ima svoju platu za sebe...i super mu,e pa vidjet ce i on da nije isto kad dodjem ja i bebce :D
topcam

#395 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by topcam »

ho oponopono wrote:...i zovi na svadbu obavezno... :pisnuo: i :pisnula:
Dobrovoljac, hA, Kuma Ho :mrgreen:
Deda Kurcoje

#396 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Deda Kurcoje »

Oprosti, a koliko je njemu godina?
sadie_forever

#397 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

Deda Kurcoje wrote:Oprosti, a koliko je njemu godina?
30
sha_ba

#398 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sha_ba »

nemoj samo izmedju Bajrama :mrgreen:
palermo

#399 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by palermo »

sadie_forever wrote: nije on oliko zadrt ba,on sad zivi sam s mamom koja ima svoju penziju,znaci ima svoju platu za sebe...i super mu,e pa vidjet ce i on da nije isto kad dodjem ja i bebce :D
A šta'šti njemu obezbijediti ako dođe kod tebe ?? Hoće li njemu biti bolje kod tebe. Hoće li imati kakav dobar posao, ili ćeš ga šutnuti da rado šta bilo ?
sadie_forever

#400 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

palermo wrote:
sadie_forever wrote: nije on oliko zadrt ba,on sad zivi sam s mamom koja ima svoju penziju,znaci ima svoju platu za sebe...i super mu,e pa vidjet ce i on da nije isto kad dodjem ja i bebce :D
A šta'šti njemu obezbijediti ako dođe kod tebe ?? Hoće li njemu biti bolje kod tebe. Hoće li imati kakav dobar posao, ili ćeš ga šutnuti da rado šta bilo ?
ma morao bi on nesto studirati jos da bi mogao raditi to sto radi u bosni
Post Reply