Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mO k3

#376 Re: Danasnji "feminizam"

Post by mO k3 »

pici wrote:
mO k3 wrote:
pici wrote:imali unaske ovijeH feminiskinja da pokazuju sise...imal
Misliš na one sto se pojave u grupi :shock: ???
Pa im nesto po sisama pise ???

ma ja ove golosise...

Image
Znam na koje misliš a tih nea ...
pakica_ wrote:nisu ovo prave, ove su obrijane :lol:
Kako obrijane nisu prave ?? :mrgreen:
Hajvan

#377 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hajvan »

pici wrote:
mO k3 wrote:
pici wrote:imali unaske ovijeH feminiskinja da pokazuju sise...imal
Misliš na one sto se pojave u grupi :shock: ???
Pa im nesto po sisama pise ???

ma ja ove golosise...

Image

Sram te bilo!
Petkom ovakvu sliku da okačiš!
Sad su neki izgubili abdest: :lol:
Matzan

#378 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Matzan »

kritichar wrote:To su žene sa viškom vremena i energije
treba im ukinuti jedan obrok i naći pravih obaveza da ne misle na gluposti
:thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#379 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Truba »

http://www.sloboda.hr/bizarnost-na-sved ... g-snijega/

Nakon uvođenja bizarnog sustava čišćenja snijega, sve u ime “rodne jednakosti”, Stockholm se prošlog tjedna našao u općem prometnom kolapsu, a bolnice su prijavile četverostruko veći broj prijeloma.

No, s obzirom da muškarci češće voze, a žene češće idu pješke, više žena je znalo padati na ledu (možda i neprimjerena obuća ima ulogu u tome!?), što je dovelo do optužbe da je sustav čišćenja snijega seksistički, što je dovelo do ideje da se prvo čiste nogostupi, a tek onda ceste.

Kada je crveno-zelena koalicija, koja se sastoji od političara iz Socijaldemokratske partije, Zelene stranke, Lijeve stranke i Feminističke inicijative, izabrana u gradsko vijeće 2014. godine, uvođenje „feminističkog“ načina čišćenja snijega bio je njihov prioritet.

Dogradonačelnik Stockholma, Daniel Hellden iz Zelene stranke, priznao je da je ovaj način čišćenja snijega zakazao, te se ispričao građanina koji su nastradali zbog posljedica provođenja njihove politike.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
na isti način propadaju crkve koje rede žene :D vojske koje uvode žene :D u puškaranje :D i sve ostalo :lol: :lol: :lol:

svakom njegovo po prirodnom pravu
:sax: :bih:
broj dva

#380 Re: Danasnji "feminizam"

Post by broj dva »

Feminizam kao pokret je u svoje vrijeme itekako imao smisla. Zenama su bila uskracena brojna prava.
Na "zapadu", jednakost je postignuta i zene imaju ista prava kao muskarci.
Na" istoku", jebi ga. I nece jos dugo.
Feminizam kao pokret ima smisla tamo gdje je potreban. Feminizam u Indiji, Kini, Iranu, Saudijskoj Anomaliji.

Feminizam kao dogma, kao religija (sto je i postao na zapadu) je bolest.
hadzinicasa

#381 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

broj dva wrote:Feminizam kao pokret je u svoje vrijeme itekako imao smisla. Zenama su bila uskracena brojna prava.
Feminizam kao pokret ima smisla tamo gdje je potreban. Feminizam u Indiji, Kini, Iranu, Saudijskoj Anomaliji.

Ama nisam ja bas sigurna da je tako. Jer i na zapadu imas rodnu diskriminaciju i u zemljama kao sto su NJemacka i Austrija, gdje je malo zena na pozicijama srednjeg menadzmenta a viseg da i ne pominjem. A baska sto su za iste poslove potplacene u odnosu na muskarce i to je cinjenica.

Znam ja na sta ti mislis - meni tkaodjer smeta silovanje zenske "ravnopravnosti", ali je mozda to zato jer se ja smatram ravnopravnom, pa nemam potrebu da to isticem. Dok se druge strane ne mogu pobjeci od Toga da me neko smatra malo manje ravnopravnom, pa da se onda moram "usprotiviti" sto nekad i ne urodi pobjedom objektivno.

Da ne pominjem poslovni muski svijet u kojem moras biti, kao zena 3x smirenija, mudrija s vise znanja od muskaraca na istom nivou s kojima sjedis u sobi, da bi te culi, a saslusali ili poslusali da ne govorim.

tako da, nisam bas sigurna da je "jednakost" postignuta. Posebno ne volim koristiti rijec "jednakost" jer muskarci i zene nisu jednaki. razliciti su i to tako treba da bude. I tu ce se svi sloziti. U isto vrijeme su ravnopravni. E to sad mozemo diskutirati.
peepeep

#382 Re: Danasnji "feminizam"

Post by peepeep »

broj dva wrote:Feminizam kao pokret je u svoje vrijeme itekako imao smisla. Zenama su bila uskracena brojna prava.

Današnji "feminizam" na svim stranama svijeta je prvenstveno okrenut protiv "ugnjetavanja" žena. To "ugnjetavanje" naravno prvenstveno definiraju žene sa Zapada i one određuju šta je a šta nije ugnjetavanje, šta je a šta nije pravo, a šta je a šta nije krivo. Današnji feminizam nema apsolutno nikakve veze sa pravim korjenima feminizma koji se borio za jednakost prava i poštovanja. Današnji feminizam je još jedan nusprodukt modernog društva u kojem jedinka mora spadati u određenu grupu koja bez ikakvih ideja i načela nastupa protiv svake logike i bez ikakvih konkretnih i realnih ciljeva.
JThomas

#383 Re: Danasnji "feminizam"

Post by JThomas »

kod nas se feminizam sveo na to jel žena koja se bavi advokaturom advokatica ili advokat. a na svijetu generalno, po broju ljudi - i dalje više ljudi živi u sredinama gdje je žena nešto između predmeta i kućnog ljubimca.
hadzinicasa

#384 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

JThomas wrote:kod nas se feminizam sveo na to jel žena koja se bavi advokaturom advokatica ili advokat. a na svijetu generalno, po broju ljudi - i dalje više ljudi živi u sredinama gdje je žena nešto između predmeta i kućnog ljubimca.
True. hajmo se baviti formom, a ne sadrzajem. kozmetika nam ide samo tako.
wewa

#385 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

najbolji test ravnopravnosti u drustvu je kupovina i isporuka kucanskog aparata

pozvone vam dostavljaci, otvorite vrata svog stana, a oni pitaju: ima li gazde? :zoka:

ili recimo pregovaranje s majstorima
tu zene kod nas odlicno kotiraju
kao i na birou - prednjacimo za tri koplja

pricati o feminizmu kao prevazidjenom bilo gdje moze samo neko ko ne prati crnu hroniku
hajde da pogledamo malo statistiku slucajeva nasilja u porodici, nasilja opcenito
pa statistiku u obrazovanju, posebno kad se radi o tehnickim strukama
pogledajte kakve se igracke nude djecacima, a kakve djevojcicama

ima par mjesta na zemljinoj kugli gdje je emancipacija dosegla vrhunac, pa ponekad prijeti i da bude vlastita karikatura
ali to nije ni 1% dunjaluka, ljudi moji...
hadzinicasa

#386 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

wewa wrote:najbolji test ravnopravnosti u drustvu je kupovina i isporuka kucanskog aparata

pozvone vam dostavljaci, otvorite vrata svog stana, a oni pitaju: ima li gazde? :zoka:

pricati o feminizmu kao prevazidjenom bilo gdje moze samo neko ko ne prati crnu hroniku
hajde da pogledamo malo statistiku slucajeva nasilja u porodici, nasilja opcenito

ima par mjesta na zemljinoj kugli gdje je emancipacija dosegla vrhunac, pa ponekad prijeti i da bude vlastita karikatura
joj jest' ta imal' gazde je najjaca.
:lol:
Dr. Kuca

#387 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Dr. Kuca »

Zene hoce da budu jednake a kad joj kazes idi malo ocisti snijeg ispred kuce i sa krova ona odgovori nije to zenski poso.
wewa

#388 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Dr. Kuca wrote:Zene hoce da budu jednake a kad joj kazes idi malo ocisti snijeg ispred kuce i sa krova ona odgovori nije to zenski poso.
zene hoce da budu ravnopravne

zene nisu jednake muskarcima - da jesu, bilo bi svejedno ko radja.

u idealnom svijetu, ja bih radije lopatala snijeg nego pregledala djeci zadacu, biliv ju mi.

a da me neko vidi kako lopatam snijeg, komentar ne bi bio: vrijedna li je, nego: muskaraca! garant joj je muz papucar. ili: nema muza/zagondziju pa trosi frustraciju na lopatanje.
hadzinicasa

#389 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Dr. Kuca wrote:Zene hoce da budu jednake a kad joj kazes idi malo ocisti snijeg ispred kuce i sa krova ona odgovori nije to zenski poso.
jest' tako se mjeri ravnopravnost. lopatom. u sridu!
Dr. Kuca

#390 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Dr. Kuca »

Sta znaci ravnopravne? I gdje to nista ravnopravne?
wewa

#391 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Dr. Kuca wrote:Sta znaci ravnopravne? I gdje to nista ravnopravne?
dobijes li ti otkaz ako ti zena ostane trudna?

pitaju li te na razgovoru na posao kad ces se zeniti i imati djecu?

koliko slucajeva ubistava znas gdje je zrtva muskarac a pocinitelj zenska osoba?

ako imas djecu razlicitih spolova, za koje vise strahujes kad se po mraku vraca kuci?

kad ti operisu prostatu, govore li: sto kukas i jauces, sto nisi jaukao kad si sjedio na hladnom? ili ako se radi o ciru na zelucu, pitaju li te: jesi li tako jaukao dok si jeo masno i ljuto?
jer da dobijem marku za svaki slucaj kad su zenu na porodu tako tretirali, danas bih bila bogatasica s butlerom.
Dr. Kuca

#392 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Dr. Kuca »

za tu prvu fuj, to ko pita nije insan. Ostalo je nidje veze.
dobar osjecaj

#393 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dobar osjecaj »

...
Last edited by dobar osjecaj on 21/11/2016 16:47, edited 1 time in total.
petunija

#394 Re: Danasnji "feminizam"

Post by petunija »

wewa wrote:najbolji test ravnopravnosti u drustvu je kupovina i isporuka kucanskog aparata

U jednoj sličnoj situaciji, na to pitanje sam odgovorila: ja sam gazda
Lik se sj... :lol:
wewa

#395 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

svi smo mi zrtve u ovom drustvu, samo su neke muke specificno zenske.

pri tom ne zelim zenama utrapiti poziciju zrtve, nego naglas progovoriti o onome sto se svakodnevno desava, smatra se normalnim samo zato sto je uobicajeno, a sve je osim normalno. da ne kazem da je jednako ponizavajuce i za zene koje trpe i za muskarce koji tome svjedoce, na ovaj ili onaj nacin.

petunijo, i ja sam :)
Pandakonda

#396 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Pandakonda »

wewa wrote:

koliko slucajeva ubistava znas gdje je zrtva muskarac a pocinitelj zenska osoba?

ako imas djecu razlicitih spolova, za koje vise strahujes kad se po mraku vraca kuci?

kad ti operisu prostatu, govore li: sto kukas i jauces, sto nisi jaukao kad si sjedio na hladnom? ili ako se radi o ciru na zelucu, pitaju li te: jesi li tako jaukao dok si jeo masno i ljuto?
jer da dobijem marku za svaki slucaj kad su zenu na porodu tako tretirali, danas bih bila bogatasica s butlerom.
1. Iako nije uredu da te pita da li planiraš imati djecu opet je razumljivo da poslodavac želi planirati ukoliko će mu radnica možda u budućnosti otići na porodiljsko. Opet to nema veze sa feminizmom nego biologijom da su žene te koje nose djecu u stomaku i da su one te koje će morati uzeti određeni period da se oporave od porođaja. Da su muškarci ti koji rađaju djecu onda bi oni bili pitani da li planiraju imati djecu.

2. Kakve veze imaju ubistva se feminizmom ? Kad je neko ubijen, ljudski život je ugašen nebitno da li je to muško ili žensko. Drugo je to što su žene fizički lakša meta nego muškarci, ali to opet nema veze za feminizimom (kao društvenim pokretom) nego biologijom/fizionomijom.

3. Strahovao bi više za kćerku zato što je 95% žena fizički slabije od muškaraca. Također po statistici muškarci se brže oporavljaju od traumatičnih iskustava nego žene.

4. Ovaj zadnji dio stvarno ne razumijem. Da li pokušavaš reći da se muškarcima pokazuje veća empatija kad naprave grešku ili ?

Slažem se sa prijašnjim postom da je feminizam prije bio potreban kada žene nisu imale pravo glasa itd, tako da danas feminizam je potreban samo u arapskom svijetu i ostalim zemljama gdje su žene baš zapostavljene. Današnji moderni feminizam je rak čiji je cilj demoniziranje muškaraca zato što one prave loše odluke u životu i zato što ne mogu prihvatiti činjenicu da određeni spol ima bolje predispozicije za određene stvari.
hadzinicasa

#397 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

petunija wrote: U jednoj sličnoj situaciji, na to pitanje sam odgovorila: ja sam gazda
Lik se sj... :lol:
ja Kazem - jok, zao mi je, dodjite drugi put.
fino im bude onako uspuhanim uzbasamake.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#398 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

hoću da trošim tvoje pare po Bahamima :josipalisac:
JThomas

#399 Re: Danasnji "feminizam"

Post by JThomas »

realno, apsolutno dominantni vid diskriminacije u našem društvu je politička. svaki drugi specifični vid je muha spram slona u proporciji. politički uvezana žena na budžetskom radnom mjestu ima prava k'o u švedskoj :mrgreen: zaključi trudničko, radi tri mjeseca pa opet na trudničko...
wewa

#400 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Pandakonda wrote:
wewa wrote:

1. Iako nije uredu da te pita da li planiraš imati djecu opet je razumljivo da poslodavac želi planirati ukoliko će mu radnica možda u budućnosti otići na porodiljsko. Opet to nema veze sa feminizmom nego biologijom da su žene te koje nose djecu u stomaku i da su one te koje će morati uzeti određeni period da se oporave od porođaja. Da su muškarci ti koji rađaju djecu onda bi oni bili pitani da li planiraju imati djecu.

2. Kakve veze imaju ubistva se feminizmom ? Kad je neko ubijen, ljudski život je ugašen nebitno da li je to muško ili žensko. Drugo je to što su žene fizički lakša meta nego muškarci, ali to opet nema veze za feminizimom (kao društvenim pokretom) nego biologijom/fizionomijom.

3. Strahovao bi više za kćerku zato što je 95% žena fizički slabije od muškaraca. Također po statistici muškarci se brže oporavljaju od traumatičnih iskustava nego žene.

4. Ovaj zadnji dio stvarno ne razumijem. Da li pokušavaš reći da se muškarcima pokazuje veća empatija kad naprave grešku ili ?

Slažem se sa prijašnjim postom da je feminizam prije bio potreban kada žene nisu imale pravo glasa itd, tako da danas feminizam je potreban samo u arapskom svijetu i ostalim zemljama gdje su žene baš zapostavljene. Današnji moderni feminizam je rak čiji je cilj demoniziranje muškaraca zato što one prave loše odluke u životu i zato što ne mogu prihvatiti činjenicu da određeni spol ima bolje predispozicije za određene stvari.
preskocio si prvo, ali nema veze. i ovako mi je jasna pozicija iz koje pises: da pravo na pobunu imaju samo one zene koje su BAS zapostavljene. one koje su malo do srednje zapostavljene (nije mi jasno ovo oko zapostavljanja - ali mnogo govori o patrijarhalnoj matrici po kojoj posmatras svijet, pa su muskarci valjda skrbnici zena) bolje nek sute i smatraju se sretnima.

sta nam je to dovoljno za uspjesno funkcionisanje u drustvu bez previse galame - pravo glasa i to? a ucesce u odlucivanju? jednaka mogucnost za zaradu s jednakim kvalifikacijama?

pitanje o planiranju porodice je nezakonito. biologija kaze da zene nose djecu, a zakon kaze da su ravnopravne na trzistu rada. no stvarnost to opovrgava. zato je vise nezaposlenih zena nego muskaraca, zato je manje zena na upravljackim polozajima. ne zato sto biologija osporava pravo i mogucnost zene da bude sposobna radnica, nego zato sto to cini drustvo koje pociva na partijarhalnim principima.

ako razgovaramo o nasilju opcenito, slozicemo se da je gadna pojava. no, zabrinjavajuci je udio nasilja nad zenama, nasilja u porodici, zabrinjavajuce je to su kazne neadekvatne, sto je dokazivanje gotovo pa nemoguce (laze, kurva!), sto je gotovo pa drustveno prihvatljivo.

ono sto nam je svima zajednicko je sto smo rodjeni, majke su nas rodile. e kad se neke od majki poradjaju, zabranjuje im se da vicu, da izrazavaju bol koja se smatra najjacom koju zivo bice moze iskusiti, ponizava ih se i tretira kao stoku, sto se ni u kojem slucaju i nikada ne desava muskim pacijentima. zar je nevjerovatno sto i u ovome zene zele biti ravnopravne?

istina je da zene na ovom podneblju zive bolje od zena na nekim drugim dijelovima planete. ali, jesmo li dosegli maksimum u pogledu ravnopravnosti? ako nismo, zasto bismo se zadovoljili trenutnim stanjem? zar ne biste svojim sestrama, kcerkama, zenama, komsinicama pozeljeli da budu ravnopravne clanice drustva, na dobrobit cjelokupnog drustva? da mogu izabrati sta ce raditi i da svaki, ali bas svaki izbor bude podjednako prihvacen. sta je tako strasno u tome?
Post Reply