Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Juliuscezar

#376 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Juliuscezar »

jefferson wrote:
bhnapoleon1 wrote:
ins wrote:Ovdje imaš odličan pregled i postojećeg stanja i najave ulaganja a i odlične slike http://www.milavia.net/airforces/report ... rzegovina/

Ukoliko je tacno, meni ovaj avion CN-235, ne izgleda lose. Mislim ne bi ga bilo lose imati.
Za sta nam je potreban CN-235?
Da se qrcimo, valjda su mu skontali odgovarajucu primjenu ako ga planiraju kupiti.
archi_a

#377 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Visenamjenski transportni avion. Negdje sam procitao da ga mogu opremiti i kao gunship :D , raketama i mitraljezima (upgrade radi neka firma u Indoneziji).

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Cijena ? Prava sitnica: Unitary Cost: EUR€28 million (USD$34 million)
jefferson

#378 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

Za te pare mozemo kupiti 3-4 dobro opremljena visenamjenaska helikoptera koji ce gasiti pozare, dostavljati hranu u Lukomir i slicna mejsta, izvlaciti ljude iz polava i sl. Sta cemo sa ovim kada ponovo kliziste odsjece neko selo? Bacati hranu padobranima i upustva kako da se mole bogu?
lajkujMe

#379 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by lajkujMe »

Mozemo oformiti svoju padobransku brigadu :bih:
ins

#380 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

CN235 uopšte ne košta toliko.

Iskreno, ja bi više volio kupovinu CN295, a smiješno je nabavku transportnog helikoptera pokušavati predstaviti kao adekvatnu zamjenu nabavci transportnog aviona :-) Potrebno je i jedno i drugo!
prog321

#381 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Transportni avion je odlicna ideja.
BiH ima dovoljno pista.
lajkujMe

#382 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by lajkujMe »

prog321 wrote:Transportni avion je odlicna ideja.
BiH ima dovoljno pista.
Ne znam je li ovo sarkazam ili ne ali fkt imamo mnogo pista za malu zemlju.

Aktivni i neaktivni aerodromi:

Sarajevo
Tuzla
Banja Luka
Mostar
Zeljava
I aerodrom kod Cazina koji ima pistu od 1300 metara asfaltiranu.

Onda imamo i male ne asfaltne aerodrome koji u teoriji mogu primiti ovakve avione a tih ima bruka
Last edited by lajkujMe on 27/04/2015 10:29, edited 1 time in total.
prog321

#383 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Naravno da nije sarkazam.
Ne mozes porediti transportni helikopter sa avionom. Tako razmislja djeciji mozak.
lajkujMe

#384 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by lajkujMe »

Kontam i nesto neko u sali/sarkazmu rece sta ce nam to padobranima da bacamo materijal?
DA naravno ne mozes ti helikopterom namiriti jedno malo vece naselje sto da ne lupam hranu i lijekova i te fazone ne pobacas pored sela/naselja? To se svugdje u svijetu radi. A takav jedan avion moze ponijeti 5 puta vise materijala nego jedan helikopter.
prog321

#385 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

lajkujMe wrote:Kontam i nesto neko u sali/sarkazmu rece sta ce nam to padobranima da bacamo materijal?
.
Ma onaj lik iz Amerike :lol:
155_mm

#386 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

nego je li ko provjerio za sta taj avion sluzi onima koji ga vec imaju?
Lepi_Lukic

#387 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Lepi_Lukic »

Ljudi dragi nije valjda da vam je stranica ova glavni izvor informacija u vezi CN-235 :roll:
Nabavka aviona i to jednog planirana je u slijedecih 5.godina (2020.), dakle planirana, hoce li se uzeti upitno je iz nekoliko razloga (provjereno danas).
"Plans are now being drawn up to acquire new aircraft when the financial resources are there, including a modern transport aircraft such as the CN-235."
Ja vam opet govorim da su glavni problem finansije i da sve polazi od toga, pa kalkulise se nabavka metka jednog ili vise a ne nabavka cijelog jednog aviona, sinoc sam vidio par postova o nabavci CN-a onako na prvu, i iskreno onako najiskrenije to prvi put cuo ovdje pa pogledao i na stranici pomenutoj, neralno je ocekivati nabavku takvog jednog aviona pa i onog polovnog, s druge strane dobro bi nam dosao, 3. clana posade sa mogucnoscu prijema 51. putnika i jos pola tone karga, godisnje OS. BIH samo na prevo roba i materije potrose par stotina hiljada KM, nabavkom ovog aviona ti troskovi bi se znacajno smanjili bez dvojbe.
archi_a

#388 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

@ 155_mm
Transport ljudstva, tehnike, padobranskih jedinica, transport robe, medicinske evakuacije, nadzor neba, teritorije, mora i obale, kao dio jedinica SAR-a.
I evo jedne slike Malezije vojske, cini mi se. Potraga za nestalim avionom.
Image

Izmedju ostalog, evo nekih specifikacija nadogradnje
Image
Image
Image
ins

#389 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

@archi

Nama ne treba ništa od toga, već najnormalnija transportna izvedba sa vjerovatno doplaćenom opcijom za tzv brzu konverziju sjedišta/cargo

Image

Image
ins

#390 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

Ovako izgleda unutrasnjost kod opcije za brzu konverziju, kada se pretvara u opciju za puni ili djelomični kapacitet ljudstva

Image
Last edited by ins on 27/04/2015 14:11, edited 1 time in total.
ins

#391 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

Lepi_Lukic wrote:Ljudi dragi nije valjda da vam je stranica ova glavni izvor informacija u vezi CN-235 :roll:
Nabavka aviona i to jednog planirana je u slijedecih 5.godina (2020.), dakle planirana, hoce li se uzeti upitno je iz nekoliko razloga (provjereno danas).
"Plans are now being drawn up to acquire new aircraft when the financial resources are there, including a modern transport aircraft such as the CN-235."
Ja vam opet govorim da su glavni problem finansije i da sve polazi od toga, pa kalkulise se nabavka metka jednog ili vise a ne nabavka cijelog jednog aviona, sinoc sam vidio par postova o nabavci CN-a onako na prvu, i iskreno onako najiskrenije to prvi put cuo ovdje pa pogledao i na stranici pomenutoj, neralno je ocekivati nabavku takvog jednog aviona pa i onog polovnog, s druge strane dobro bi nam dosao, 3. clana posade sa mogucnoscu prijema 51. putnika i jos pola tone karga, godisnje OS. BIH samo na prevo roba i materije potrose par stotina hiljada KM, nabavkom ovog aviona ti troskovi bi se znacajno smanjili bez dvojbe.
+ mirovne misije, što nam je također problem :wink:

Ja sam za ovo čuo mimo ove stranice Milavia, navodno "zamalo" nije ugovoren još 2011., i to kako sam razumio nov.

Kupovina CN235 ili CN295 bi bila jako pametna, to je odlična sprava, i ne pretjerano skupa, sa niskim troškovima eksploatacije. Ima ih i odličnih polovnih na tržištu, a kako ih Airbus radi mogao bi se čak iskoristiti depozit koji je svojevremeno uplatila Vlada FBiH u vrijeme Bičakčića (1998. za kupovinu 2 komada A319 za Air Bosnu).
archi_a

#392 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

ins wrote:@archi

Nama ne treba ništa od toga, već najnormalnija transportna izvedba sa vjerovatno doplaćenom opcijom za tzv brzu konverziju sjedišta/cargo
Razumljivo, :-D Vise sam to kao odgovor @155-tici na pitanje: za sta ga koriste oni koji ga vec imaju ?
archi_a

#393 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image
M4 carbine
Lepi_Lukic

#394 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Lepi_Lukic »

archi_a wrote:Image
M4 carbine
To su te nove puske, doslo ih je negdje 100.komada, kao neki vid prve isporuke, dakako puno bolje od Americkih polovnih iz Iraka koje su isto u opticaju da se uzmu.
jefferson

#395 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

ins wrote:CN235 uopšte ne košta toliko.

Iskreno, ja bi više volio kupovinu CN295, a smiješno je nabavku transportnog helikoptera pokušavati predstaviti kao adekvatnu zamjenu nabavci transportnog aviona :-) Potrebno je i jedno i drugo!
Za sta?
Imal iko ovdje da kaze za sta nama treba transportni avion, i zasto potrositi te pare na taj avion a ne na UH-60, Pumu ili Mi-171?
jefferson

#396 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

ins wrote:
Lepi_Lukic wrote:Ljudi dragi nije valjda da vam je stranica ova glavni izvor informacija u vezi CN-235 :roll:
+ mirovne misije, što nam je također problem :wink:

Ja sam za ovo čuo mimo ove stranice Milavia, navodno "zamalo" nije ugovoren još 2011., i to kako sam razumio nov.

Kupovina CN235 ili CN295 bi bila jako pametna, to je odlična sprava, i ne pretjerano skupa, sa niskim troškovima eksploatacije. Ima ih i odličnih polovnih na tržištu, a kako ih Airbus radi mogao bi se čak iskoristiti depozit koji je svojevremeno uplatila Vlada FBiH u vrijeme Bičakčića (1998. za kupovinu 2 komada A319 za Air Bosnu).
Jel iko upratio da se HR rjesava svoj An-32? Kupovina CN235 ili 295 nece rjesiti pitanje transporta u mirovne misije. Mirovne misije se ne desavaju u Austriji ili Njemackoj, nego 5-6000km daleko. CN-235 i 295 nisu strateski transportni avioni, nego laki takticki transportni avioni.
Ako je potreba da se kupuje avion za mirovne misije, onda je bolje da ucestvujemo u lizing programu NATO-a sa SLovencima, Madjarima i kupimo odredjeni broj sati na C-17 (tri raspoloziva u Madjarskoj). One pare koje cemo potrositi na Cn modele je bolje potrositi na visenamjenske helikoptere koji nikad nije dosta kada zatreba, a zatrebat ce.
ins

#397 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

Kakve veze ima sto Hrvatska prodaje An-32? Ceska istovremeno kupuje CN295, i sta sad?

Kakve veze ima sto su misije 6000 km daleko? Odakle logika da treba imati ili strateski transportni avion ili nikakav? :lol: :lol: :lol:

Ne mozemo kupiti transportne helikoptere, jer moramo kupiti ili CH-47 ili nikoji drugi!
jefferson

#398 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

ins wrote:Kakve veze ima sto Hrvatska prodaje An-32? Ceska istovremeno kupuje CN295, i sta sad?

Kakve veze ima sto su misije 6000 km daleko? Odakle logika da treba imati ili strateski transportni avion ili nikakav? :lol: :lol: :lol:

Ne mozemo kupiti transportne helikoptere, jer moramo kupiti ili CH-47 ili nikoji drugi!
Ja sam postavio pitanje sta ce nama taj avion, misleci da fakat neko ovdje ima veze sa time cemu sluzi ovakav avion. Ocito ovdje 99% forumasa misli da avion treba kupiti jer "izgleda mocno."
Taj avion Ceska ne kupuje zbog mirovnih misija, kako je ovdje aludirano da anm avion treba, nego radi svojih taktickih potreba. Ceska je clanica NATO-a, clanica koja ima para da drzi eskadrilu JAS-39 u letecem stanju, itd. Cesi s druge strane, za mirovne misjije ili ISAF isto tako koriste lizing program te su kupili odredjeni broj sati na C-17.
Sta ima veze sto je 6000km misija? Ima, jer taj vojni avion mora da sleti 4 puta da naspe gorivo sa nekih 40 vojnika koji su smjesteni u prostor koji nije predvidjen za takve misije. To bi bilo isto kada bi BH Airlines odlucio da uvede liniju izmedju Sarajeva i Teherana leteci sa ATR-72 avionima.
Druga, ti kupujes avion radi misija? Kojih misija? Koliko to mi ljudi imamo u misijama? 40? svaki 6 mjeseci rotacija? I ti ces zbog toga kupiti avion koji ce biti u potpunosti beskoristan kada te ljude prebaci tamo i vrati one koji su vec odsluzili u misiji.
Medjutim, avion da bi imao opravdanje, mora imati posla stalno. Pa eto, sta ce to biti posao tog aviona u BiH? U drzavi kojoj je tokom poplava moralo pomoci 4-5 drzava sa svojim helikopterima? Pa ako je CN toliko koristan sto onda jedna HR tokom poplava nije poslala AN-32? Slicnih su kapaciteta? Nego su poslali Mi-17, austrijnaci UH-60 itd.
Ako vec se planiraju trositi pare (kojih nemamo) sto se onda ne kupe Air-Traktori? Canadair-i? Nego ni manje ni vise nego transportni avion za misije. Evo zemljotres u Nepalu, pa de mi objasni cak i kada bi Bosna htjela poslati svoj kontigent da pomogne (a nece, jer ovo je ipak sadakistan, pa iz tog razloga CN ce imati BH boje samo ako nam neko pokloni taj avion), jel ti mislis da ces nesto napraviti sa CN avionom? Za takve svrhe, pa i za ISAF konkretno se koriste strateski trasporteri. Samo pitaj Hrvate, oni su to pokusali sa AN-32, pa odustali nakon sto su otisli i vratili se do Afganistana citava dva puta (brojevima: 2).
Warashii

#399 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Warashii »

Meni pravo smiješno pisanje pojedinica na ovu temu.
Imam osjećaj da se radi o osobama sa maksimalno 18-19 godina.
Jedno su zelje (i PC igre) a drugo su mogućnosti i potreba.
Seawolf

#400 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Seawolf »

Ovo treba našim oružanim snagama. U stvari, ova letjelica treba svakim oružanim snagama:

Image

Poznat i kao AgustaWestland AW101, odnosno ranije kao EH 101.

Dovoljno je velik za transport odreda od 24 opremljena vojnika (čak 45, ako stoje prilikom transporta), ili evakuaciju 16 ranjenih / unesrećenih na nosilima.

U slučaju transporta tereta, korisna nosivost mu je oko 5 tona. Utovarni prostor je dug 650 cm, širok 230 cm, a visok 190 cm. Utovarna rampa ima kapacitet od 3.050 kg.

U slučaju vanjskog nošenja tereta, može zakačiti i transportovati teret mase 5.440 kg.
Post Reply