Javni dug BiH je dostigao 45 posto BDP-a
http://www.oslobodjenje.ba/intervju/rub ... posto-bdpa
Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Moderator: anex
-
VjecitiStudent
#376 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
No money, no fun
-
StupskaBitanga
#377 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
pa to će se gradili ili se poput zeničke zaobilaznice gradi mislim i Počitelj oko onog mosta
a šta i kako dalje?
a šta i kako dalje?
-
neki
#378 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
tri godine (za koje bi se u najboljem slucaju ovo za sto su spremni projekti izgradilo) je sasvim dovoljno da se izrade izvedbeni projekti za ostatak autoputa. Izuzev eventualno Konjic-Mostar jer ce se, nadajmo se, mijenjati idejno rjesenje trase..
-
neki
#379 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

nije zvaka za seljaka...
- fidoremilienko
#380 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Fizibiliti studija kaže da ovaj krak od Tarčina pa tamo do Zenice zasad nije isplativ. Fali jedno "tisuću" vozila dnevno.
Zdravo.
Zdravo.
-
neki
#381 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Autoput se ne gradi da bi se naplaćivala putarina..fidoremilienko wrote:Fizibiliti studija kaže da ovaj krak od Tarčina pa tamo do Zenice zasad nije isplativ. Fali jedno "tisuću" vozila dnevno.
Zdravo.
Vozdra
- jao_situacije
#382 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
nije ovo kod nasneki wrote:
nije zvaka za seljaka...
- fidoremilienko
#383 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Da, jer smo mi moćni pa ih gradimo džabe da se narod vozika gore dole. Ovaj autoput će imati efekta 3-4 mjeseca u godini, kad je sezona za remo.neki wrote:Autoput se ne gradi da bi se naplaćivala putarina..fidoremilienko wrote:Fizibiliti studija kaže da ovaj krak od Tarčina pa tamo do Zenice zasad nije isplativ. Fali jedno "tisuću" vozila dnevno.
Zdravo.
Vozdra
Đe privreda?
Aj zdravo.
-
neki
#384 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
NE pravi se da bi se naplacivao nit da bi stranci brze stigli na more nego da bi privreda postala konkurentna, a taj pojam u sebi sadrzi mali milion cinjenica....koje su za neke ljude tesko shvatljive, sto je vidljivo na ovoj temi. Tako da nemam namjeru dalje s tobom polemisati, jednom prilikom si dokazao da ne znas ni koja je svrha kruznog toka. to je to..fidoremilienko wrote:Da, jer smo mi moćni pa ih gradimo džabe da se narod vozika gore dole. Ovaj autoput će imati efekta 3-4 mjeseca u godini, kad je sezona za remo.neki wrote:Autoput se ne gradi da bi se naplaćivala putarina..fidoremilienko wrote:Fizibiliti studija kaže da ovaj krak od Tarčina pa tamo do Zenice zasad nije isplativ. Fali jedno "tisuću" vozila dnevno.
Zdravo.
Vozdra
Đe privreda?
Aj zdravo.
- fidoremilienko
#385 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Đes pametni. 
Đe privreda? Nemoj lupati živ bio
osim ako ne radiš u Autocestama FBiH. Do tad se poklopi, jer ovako skup projekat nije isplativ.
Ti si garant jedan od onih koji kažu "Autoceste FBiH su najveći investitor". Veću ublehu nisam odavno čuo.

Nek ja ne znam zbog čega služi kružni tok, al nek si mi ti objasnio zbog čega se gradi autoput.
Vidim da si najaktivniji na ovoj temi, tako da je besmisleno raspravljati s tipom koji spominje privredu kao da smo mi Njemačka. 
Đe privreda? Nemoj lupati živ bio
Ti si garant jedan od onih koji kažu "Autoceste FBiH su najveći investitor". Veću ublehu nisam odavno čuo.
Nek ja ne znam zbog čega služi kružni tok, al nek si mi ti objasnio zbog čega se gradi autoput.
- Hajvan
#386 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
fidoremilienko wrote:Đes pametni.
Đe privreda? Nemoj lupati živ bioosim ako ne radiš u Autocestama FBiH. Do tad se poklopi, jer ovako skup projekat nije isplativ.
Ti si garant jedan od onih koji kažu "Autoceste FBiH su najveći investitor". Veću ublehu nisam odavno čuo.![]()
![]()
Nek ja ne znam zbog čega služi kružni tok, al nek si mi ti objasnio zbog čega se gradi autoput.Vidim da si najaktivniji na ovoj temi, tako da je besmisleno raspravljati s tipom koji spominje privredu kao da smo mi Njemačka.
Koji autoput je neisplativo graditi od nekoliko koji su u izgradnji, te zašto?
- fidoremilienko
#387 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Šta nekoliko? Đe ti vidiš nekoliko autoputeva? Misliš na dionice u BiH?
- Hajvan
#388 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Ako ne vladate tematikom, zašto ste tako drčni?fidoremilienko wrote:Šta nekoliko? Đe ti vidiš nekoliko autoputeva? Misliš na dionice u BiH?
- fidoremilienko
#389 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Čuj drčan. 
Samo mi objasni šta ti znači "nekoliko njih u izgradnji". Ko da ih ima 10.
Samo mi objasni šta ti znači "nekoliko njih u izgradnji". Ko da ih ima 10.
- Hajvan
#390 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Pa nekoliko ih jeste u izgradnji. Informiši se.
Pored Vc, još dva.
Pored Vc, još dva.
- fidoremilienko
#391 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Da, u pravu si.
Ako već pitaš zašto nisu isplativi, evo ovaj PR iz Autocesta je objasnio. Spomenuo je privredu. Dovoljno.
Spomenuo je PR i da se ne pravi autoput da se naplaćuje putarina. Pitao bih PR-a, zašto onda nije besplatna vožnja autoputem?
Ako već pitaš zašto nisu isplativi, evo ovaj PR iz Autocesta je objasnio. Spomenuo je privredu. Dovoljno.
Spomenuo je PR i da se ne pravi autoput da se naplaćuje putarina. Pitao bih PR-a, zašto onda nije besplatna vožnja autoputem?
- Hajvan
#392 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
OK!?
Možete li smisleno objasniti zašto je recimo isplativo povezati Ljubljanu i Postojnu, a nije Sarajevo s Zenicom i/ili Mostarom, Tuzlom?!
Možete li smisleno objasniti zašto je recimo isplativo povezati Ljubljanu i Postojnu, a nije Sarajevo s Zenicom i/ili Mostarom, Tuzlom?!
- fidoremilienko
#393 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Mogu. Da se opere novac.
- Hajvan
#394 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Ljubljana-Postojna = pranje novca?fidoremilienko wrote:Mogu. Da se opere novac.
Link za navode molim.
- fidoremilienko
#395 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Da. baš će na netu biti link za takve stvari. To ide ispod stola.
Da li bi ti, da imaš dovoljno novca, uložio u autoput?
Autoput kao takav, može biti jedino isplativ ako privreda ima tendenciju rasta (ako prognoze pokazuju tako) ili ako se ima neka strategija za razvoj. Čak i kada su svi pokazatelji pozitivni, isplativost ide jako sporo i dugo (za onoga ko to finansira i ko uzima pare od toga, nekoliko desetina godina i to je relativno sve skupa).
Tako da, ne vidim smisla uložiti u Vc 3 milijarde (ako je toliko), bar ne sa ovakvom privredom u BiH ako je možeš tako nazvati. Dodaj tome još i kriminalno-lopovske igre, slika je potpuna. Samo kažem, valja te kredite vraćati.
Uzdravlje vam sa isplativošću.
Autoput kao takav, može biti jedino isplativ ako privreda ima tendenciju rasta (ako prognoze pokazuju tako) ili ako se ima neka strategija za razvoj. Čak i kada su svi pokazatelji pozitivni, isplativost ide jako sporo i dugo (za onoga ko to finansira i ko uzima pare od toga, nekoliko desetina godina i to je relativno sve skupa).
Tako da, ne vidim smisla uložiti u Vc 3 milijarde (ako je toliko), bar ne sa ovakvom privredom u BiH ako je možeš tako nazvati. Dodaj tome još i kriminalno-lopovske igre, slika je potpuna. Samo kažem, valja te kredite vraćati.
- jao_situacije
#396 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
joj da hoće napravit bar do konjica pa da kad ogladnim u toku dana odem na pečenje u jablanicu 
- jao_situacije
#397 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
evo u šta bi ti ulagao ?fidoremilienko wrote:Da. baš će na netu biti link za takve stvari. To ide ispod stola.
- Haris.ba
#398 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Obojica ste u pravu. Samo gledate iz dvije krajnosti.
Autoput je isplativ praviti ako se gleda da infrastruktura pruza i povecanje konkurentnosti privredi. Ako se gleda kao javni interes, za koji je drzava odlucila da treba drustvu. I drzava pristaje da snosi trosak neekonomicnosti zarad visih ciljeva. Tu isplativost nije sinonim sa ekonomicnost.
Autoput nije isplativ gledajuci samo ekonomsku odrzivost. Tj. Zarada od putarine nije dostatna za profit. Jer, autoputevima se odvaja i trosarina iz goriva. Slicno je i sa ostalim javnim putevima, sa razlikom da su oni dosta jeftiniji. Sve je jasno kada je glavno pitanje koliki iznos dnevnog prometa garantuje drzava koncesionaru, i da se neostvareni promet placa kao penali.
Kada bi se gledala ekonomicnost kod gradnje autoputeva, mnogi ne bi bili napravljeni. Pitanje je samo da li drzava ima sredstava da pokriva gubitak zarad javnog interesa.
Autoput je isplativ praviti ako se gleda da infrastruktura pruza i povecanje konkurentnosti privredi. Ako se gleda kao javni interes, za koji je drzava odlucila da treba drustvu. I drzava pristaje da snosi trosak neekonomicnosti zarad visih ciljeva. Tu isplativost nije sinonim sa ekonomicnost.
Autoput nije isplativ gledajuci samo ekonomsku odrzivost. Tj. Zarada od putarine nije dostatna za profit. Jer, autoputevima se odvaja i trosarina iz goriva. Slicno je i sa ostalim javnim putevima, sa razlikom da su oni dosta jeftiniji. Sve je jasno kada je glavno pitanje koliki iznos dnevnog prometa garantuje drzava koncesionaru, i da se neostvareni promet placa kao penali.
Kada bi se gledala ekonomicnost kod gradnje autoputeva, mnogi ne bi bili napravljeni. Pitanje je samo da li drzava ima sredstava da pokriva gubitak zarad javnog interesa.
- fidoremilienko
#399 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Iskreno, da imam kakvih dobrih para u šteku, u poljoprivredu čak i stočarstvo. Ali off je.jao_situacije wrote:
evo u šta bi ti ulagao ?
@Haris.ba je to dobro objasnio.
- jao_situacije
#400 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
ne kontašfidoremilienko wrote:Iskreno, da imam kakvih dobrih para u šteku, u poljoprivredu čak i stočarstvo. Ali off je.jao_situacije wrote:
evo u šta bi ti ulagao ?
@Haris.ba je to dobro objasnio.
da si ti federacija u šta bi ti ulagao ?