Slažem se da se ne slažemo.Towelie wrote:Govorio sam o muslimanima kao vernicima jer je prica imala takav kontekst. A ne uopsteno.Većina vjernika vjeruje u boga, ali ne vjeruje u kuran (tj pripadnici drugih vjera).Ne iz perspektive vernika. Logika je ljudski izum i iako koristan alat, ipak ima svoje limite. Bozije znanje izneseno preko Njegove knjige transcenduje sve ljudske logicke mehanizme.Ako se kuran kosi sa logikom, onda je problem u kuranu, a ne u logici.Ne zamenjuje, nego se logika koristi pri razumevanju Kur'ana i njegovih propisa.Ako se kuranom zamjenjuje logika, i to je ok, ali onda nemamo o čemu razgovarati.To sam ti ja odmah i priznao, ali gledano iz tvoje perspektive. Iz ugla vernika, Kur'an je ultimativna istina i temelj za utvrdjivanje ostalih (ne)istina. Na kraju je to stvar perspektive.To je klasični primjer kružnog zaključivanja, koje ja i spočitavam kolegi kao logički nevaljano.
Ostavljam pravo svakome da vjeruje u šta hoće, boga, djeda mraza, vile itd.
Moj stav je da je ljudski razum jedino validno oruđe za razumijevanje kontinuuma, a ne osjećaj, intuicija, indicija, strah ili želje.
Moj put je racionalizam (često nazivan i ateizam, mada je to neprikladan naziv jer je jednodimenzionalan).
Religija je ok, sve dok pomaže ljudima da se nose sa teškoćama vlastitog postojanja i smrtnosti. Problem je u tome što se često manifestuje na vrlo negativne načine: nametanjem svjetonazora drugima, izopštavanjem drugačijih, radikalizacija, terorizam, vjerski ratovi, vjerski sudovi, netolerancija i sl.
Vi vjerujete da znate, a ja vjerujem da ne znam. I to je ok.
"Vama – vaša vjera, a meni – moja!" - Sura Nevjernici, 6
“Meni – moja, a vama – vaša djela; vi nećete odgovarati za ono što ja radim, a ja neću odgovarati za ono što vi radite.” - Sura Junuz, 41