Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
L u c i f e r

#376 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by L u c i f e r »

Towelie wrote:
Većina vjernika vjeruje u boga, ali ne vjeruje u kuran (tj pripadnici drugih vjera).
Govorio sam o muslimanima kao vernicima jer je prica imala takav kontekst. A ne uopsteno.
Ako se kuran kosi sa logikom, onda je problem u kuranu, a ne u logici.
Ne iz perspektive vernika. Logika je ljudski izum i iako koristan alat, ipak ima svoje limite. Bozije znanje izneseno preko Njegove knjige transcenduje sve ljudske logicke mehanizme.
Ako se kuranom zamjenjuje logika, i to je ok, ali onda nemamo o čemu razgovarati.
Ne zamenjuje, nego se logika koristi pri razumevanju Kur'ana i njegovih propisa.
To je klasični primjer kružnog zaključivanja, koje ja i spočitavam kolegi kao logički nevaljano.
To sam ti ja odmah i priznao, ali gledano iz tvoje perspektive. Iz ugla vernika, Kur'an je ultimativna istina i temelj za utvrdjivanje ostalih (ne)istina. Na kraju je to stvar perspektive.
Slažem se da se ne slažemo. :)

Ostavljam pravo svakome da vjeruje u šta hoće, boga, djeda mraza, vile itd.

Moj stav je da je ljudski razum jedino validno oruđe za razumijevanje kontinuuma, a ne osjećaj, intuicija, indicija, strah ili želje.

Moj put je racionalizam (često nazivan i ateizam, mada je to neprikladan naziv jer je jednodimenzionalan).

Religija je ok, sve dok pomaže ljudima da se nose sa teškoćama vlastitog postojanja i smrtnosti. Problem je u tome što se često manifestuje na vrlo negativne načine: nametanjem svjetonazora drugima, izopštavanjem drugačijih, radikalizacija, terorizam, vjerski ratovi, vjerski sudovi, netolerancija i sl.

Vi vjerujete da znate, a ja vjerujem da ne znam. I to je ok.
"Vama – vaša vjera, a meni – moja!" - Sura Nevjernici, 6
“Meni – moja, a vama – vaša djela; vi nećete odgovarati za ono što ja radim, a ja neću odgovarati za ono što vi radite.” - Sura Junuz, 41

:kakoste:
I naravno Dzej

#377 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by I naravno Dzej »

Connaisseur Karlin wrote:
zagortenej wrote: Postoji izreka:oholost razvdavaja ljude a poniznost ih spaja! Molenjem Bogu , ljudksa arogancija ili oholost ne moze nestati,to mozemo vidjeti u svakodnevnom zivotu!
:thumbup: Ljudi se godinama mole Bogu, pa čine losa djela, varaju, kradu, vrijedjaju i sl. Isto kao sto ima ljudi koji se ne mole Bogu, a čine dobra djela, ne vrijedjau nikog i sl.
"Connaisseur Karlin" Jesi li to probao da se molis pa znas, ili ? Tvrdis li 100 % da se ne moze obuzdati (nestati je neprikladna rijec) ili ipak postoji procenat da moze, pa makar on bio 1%.

"zagortenej" Da. Isto kao sto ima ljudi koji se mole, a cine dobe djela, ne vrjedjaju nikog i sl.I onih koji se ne mole, a cine losa djela, varaju, kradu,vrjedjaju i sl. Stvari treba posmatrati individualno , a ne kolektivno.Sve ostalo su predrasude.
Towelie

#378 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Towelie »

L u c i f e r wrote:
Towelie wrote:
Većina vjernika vjeruje u boga, ali ne vjeruje u kuran (tj pripadnici drugih vjera).
Govorio sam o muslimanima kao vernicima jer je prica imala takav kontekst. A ne uopsteno.
Ako se kuran kosi sa logikom, onda je problem u kuranu, a ne u logici.
Ne iz perspektive vernika. Logika je ljudski izum i iako koristan alat, ipak ima svoje limite. Bozije znanje izneseno preko Njegove knjige transcenduje sve ljudske logicke mehanizme.
Ako se kuranom zamjenjuje logika, i to je ok, ali onda nemamo o čemu razgovarati.
Ne zamenjuje, nego se logika koristi pri razumevanju Kur'ana i njegovih propisa.
To je klasični primjer kružnog zaključivanja, koje ja i spočitavam kolegi kao logički nevaljano.
To sam ti ja odmah i priznao, ali gledano iz tvoje perspektive. Iz ugla vernika, Kur'an je ultimativna istina i temelj za utvrdjivanje ostalih (ne)istina. Na kraju je to stvar perspektive.
Slažem se da se ne slažemo. :)

Ostavljam pravo svakome da vjeruje u šta hoće, boga, djeda mraza, vile itd.

Moj stav je da je ljudski razum jedino validno oruđe za razumijevanje kontinuuma, a ne osjećaj, intuicija, indicija, strah ili želje.

Moj put je racionalizam (često nazivan i ateizam, mada je to neprikladan naziv jer je jednodimenzionalan).

Religija je ok, sve dok pomaže ljudima da se nose sa teškoćama vlastitog postojanja i smrtnosti. Problem je u tome što se često manifestuje na vrlo negativne načine: nametanjem svjetonazora drugima, izopštavanjem drugačijih, radikalizacija, terorizam, vjerski ratovi, vjerski sudovi, netolerancija i sl.

Vi vjerujete da znate, a ja vjerujem da ne znam. I to je ok.
"Vama – vaša vjera, a meni – moja!" - Sura Nevjernici, 6
“Meni – moja, a vama – vaša djela; vi nećete odgovarati za ono što ja radim, a ja neću odgovarati za ono što vi radite.” - Sura Junuz, 41

:kakoste:
Bravo. Sve si rekao. Cak si i prave ajete postavio. :thumbup:

A ovo gore sto si spomenuo su zloupotrebe vere, sto si i potkrepio ajetima.
RNG_25

#379 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

Smrcak15 wrote:Lakse je doci do dzenneta nego poloziti test iz nuklearne fizike na univerzitetu
r00fles1!
RNG_25

#380 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

L u c i f e r wrote:[1] Čuj šta alah radi loše? Pa stvorio je šejštana, omogućio je patnje, planirao je džehennem. [2] Zašto je stvorio takva bića? Zašto nije kao i proizvođači automobila stvorio čovjeka sa tempomatom, da ima tu vašu famoznu opravdavajuću slobodnu volju sve do tačke ograničenja pravima drugih ljudi i bića?

[3] Ona daje pa može oduzeti? Po toj logici čedomorke bi bile u pravu. One rode dijete pa ga imaju pravo i ubiti. Ili očevi. Ili onaj ko nekome da poklon ima ga pravo i oduzeti kad god zaželi?

Odustajem, ćorava posla... :)
[1] A ovo je loše jer...? Za početak, ne bi bilo loše (heh) definisati šta je to "loše"?

[2] A zašto bi to učinio? Gdje je tu zabava? Ne da je Bog iz zabave išta stvorio...

[3] Meh, lažne analogije. Prvo, prava čovjeka i Boga nisu ekvivalentna. Pa tako ni obaveze ("obaveze" Boga u smislu na šta se isti obavezao sam, ne na šta je obavezan od nekog eksternog autoriteta). Drugo, čedomorke čine akt protiv prirode majčinstva - dakle, čine zlo - dok smrt nije akt protiv prirode rađanja, ili protiv prirode stvaranja. Treće, svakom je onako kako taj neko hoće da bude, i nikako drugačije. Odnosno, nikome se neće ništa oduzeti, niti se ikome išta oduzima, protiv volje toga nekoga... već se uzima ("otima") upravo zahvaljujući volji toga nekoga da mu se oduzme. I da, jedno su želje, a drugo su realnosti i djela. I td.
Smrcak15

#381 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

RNG_25 wrote:
Smrcak15 wrote:Lakse je doci do dzenneta nego poloziti test iz nuklearne fizike na univerzitetu
r00fles1!
Za takve odgovore se dobija 10 godina robije samo da znas, toliko od mene
Smrcak15

#382 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

RNG_25 wrote:
L u c i f e r wrote:[1] Čuj šta alah radi loše? Pa stvorio je šejštana, omogućio je patnje, planirao je džehennem. [2] Zašto je stvorio takva bića? Zašto nije kao i proizvođači automobila stvorio čovjeka sa tempomatom, da ima tu vašu famoznu opravdavajuću slobodnu volju sve do tačke ograničenja pravima drugih ljudi i bića?

[3] Ona daje pa može oduzeti? Po toj logici čedomorke bi bile u pravu. One rode dijete pa ga imaju pravo i ubiti. Ili očevi. Ili onaj ko nekome da poklon ima ga pravo i oduzeti kad god zaželi?

[1] A ovo je loše jer...? Za početak, ne bi bilo loše (heh) definisati šta je to "loše"?

[2] A zašto bi to učinio? Gdje je tu zabava? Ne da je Bog iz zabave išta stvorio...

[3] Meh, lažne analogije. Prvo, prava čovjeka i Boga nisu ekvivalentna. Pa tako ni obaveze ("obaveze" Boga u smislu na šta se isti obavezao sam, ne na šta je obavezan od nekog eksternog autoriteta). Drugo, čedomorke čine akt protiv prirode majčinstva - dakle, čine zlo - dok smrt nije akt protiv prirode rađanja, ili protiv prirode stvaranja. Treće, svakom je onako kako taj neko hoće da bude, i nikako drugačije. Odnosno, nikome se neće ništa oduzeti, niti se ikome išta oduzima, protiv volje toga nekoga... već se uzima ("otima") upravo zahvaljujući volji toga nekoga da mu se oduzme. I da, jedno su želje, a drugo su realnosti i djela. I td.
Citam pod 3 i vec se osjecam intelektualno silovan

"Odnosno, nikome se neće ništa oduzeti, niti se ikome išta oduzima, protiv volje toga nekoga... već se uzima ("otima") upravo zahvaljujući volji toga nekoga da mu se oduzme. "

Nije se rodio ko je ovo razumio, 10 ajstajna bi diglo ruke od ove recenice
RNG_25

#383 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

Smrcak15 wrote:
RNG_25 wrote:
r00fles1!
Za takve odgovore se dobija 10 godina robije samo da znas, toliko od mene
Meh, već sam na robiji.

Naravno, presmiješno je pokušavati kvantificirati "lakoću" nečega za šta uopšte ne može neko znati da li će to dobiti ili ne, svom trudu unatoč, dok s druge strane barem postoji statistička vjerovatnoća polaganja testa "nuklearne fizike" na univerzitetu... proporcionalna količini uloženog truda i vremena, te naravno koeficijentu inteligencije ispitanika.
Connaisseur Karlin

#384 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Connaisseur Karlin »

I naravno Dzej wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Postoji izreka:oholost razvdavaja ljude a poniznost ih spaja! Molenjem Bogu , ljudksa arogancija ili oholost ne moze nestati,to mozemo vidjeti u svakodnevnom zivotu!
"Connaisseur Karlin" Jesi li to probao da se molis pa znas, ili ? Tvrdis li 100 % da se ne moze obuzdati (nestati je neprikladna rijec) ili ipak postoji procenat da moze, pa makar on bio 1%.
Svojim sadasnjim primjerom bez dnevnih molitvi znam da se oholost/arogancija mogu djelomicno kontorlisati,jer smo svi ljudi,a to je i psihologija dokazala. Molitvama,oholost/arofancija se ne mogu u potpunosti eliminirati.
Towelie

#385 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Towelie »

Molitvama,oholost/arofancija se ne mogu u potpunosti eliminirati
Upraznjavala si pogresne molitve. Ili prave na pogresan nacin. :D
RNG_25

#386 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

Smrcak15 wrote:
RNG_25 wrote:[3] Meh, lažne analogije. Prvo, prava čovjeka i Boga nisu ekvivalentna. Pa tako ni obaveze ("obaveze" Boga u smislu na šta se isti obavezao sam, ne na šta je obavezan od nekog eksternog autoriteta). Drugo, čedomorke čine akt protiv prirode majčinstva - dakle, čine zlo - dok smrt nije akt protiv prirode rađanja, ili protiv prirode stvaranja. Treće, svakom je onako kako taj neko hoće da bude, i nikako drugačije. Odnosno, nikome se neće ništa oduzeti, niti se ikome išta oduzima, protiv volje toga nekoga... već se uzima ("otima") upravo zahvaljujući volji toga nekoga da mu se oduzme. I da, jedno su želje, a drugo su realnosti i djela. I td.

"Odnosno, nikome se neće ništa oduzeti, niti se ikome išta oduzima, protiv volje toga nekoga... već se uzima ("otima") upravo zahvaljujući volji toga nekoga da mu se oduzme. "

Allah nije nepravedan, tako da neće oteti ništa nikome. Samo će preuzeti kada mu dobrovoljno taj neko vrati njegovo davanje. A to se dešava, npr. kada čovjek prekrši ugovor. Jer čovjek dobrovoljno krši ugovor. Ili tako nekako.

Također, neće Bog skršiti slobodu izbora/volje nekoga, jer ga time lišava odgovornosti. Ostaje onda samo mogućnost da čovjek svojom voljom dozvoljava da mu se "otme" ili "oduzme" ono što mu je dato. Na razne načine.
Connaisseur Karlin

#387 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Towelie wrote:
Psihologija je to davno objasnila. :)

Jos nisam srela osobu koja nije imala izljeve oholosti ili arognacije,cak i u najblazoj verziji. ;-)
Towelie

#388 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Towelie »

Towelie wrote:

Jos nisam srela osobu koja nije imala izljeve oholosti ili arognacije,cak i u najblazoj verziji. ;-)
Logicno, ljudi nisu roboti. Sto naravno ne dokazuje da molitva ne pomaze pri obuzdavanju i eliminisanju oholosti.
L u c i f e r

#389 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by L u c i f e r »

Smrcak15 wrote:
RNG_25 wrote:

:D :thumbup: :run:
Connaisseur Karlin

#390 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Towelie wrote:

Logicno, ljudi nisu roboti. Sto naravno ne dokazuje da molitva ne pomaze pri obuzdavanju i eliminisanju oholosti.
Nista ne moze eliminisati oholost,ali je molitva mozda moze umanjiti,ali i to ovisi od motiva i izvora oholosti.
fatamorgana

#391 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:
Pa ako ičim obiluje ovaj pdf onda je to oholost, umišljenost i arogantnost raznoraznih poslijeratnih instant turbo vjernika, mislim da će se Arzika kao duhovni prvak i svjetionik mnogih zabludjelih duša ovaj put složiti samnom!
fatamorgana

#392 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:

Nista ne moze eliminisati oholost,ali je molitva mozda moze umanjiti,ali i to ovisi od motiva i izvora oholosti.
Izvor oholosti je ego, bujrum! :wink:
gnjev

#393 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by gnjev »

Allah zna najbolje
zagortenej

#394 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by zagortenej »

I naravno Dzej wrote:
zagortenej wrote: Postoji izreka:oholost razvdavaja ljude a poniznost ih spaja! Molenjem Bogu , ljudksa arogancija ili oholost ne moze nestati,to mozemo vidjeti u svakodnevnom zivotu!
:thumbup: Ljudi se godinama mole Bogu, pa čine losa djela, varaju, kradu, vrijedjaju i sl. Isto kao sto ima ljudi koji se ne mole Bogu, a čine dobra djela, ne vrijedjau nikog i sl.

"zagortenej" Da. Isto kao sto ima ljudi koji se mole, a cine dobe djela, ne vrjedjaju nikog i sl.I onih koji se ne mole, a cine losa djela, varaju, kradu,vrjedjaju i sl. Stvari treba posmatrati individualno , a ne kolektivno.Sve ostalo su predrasude.
slazem se, znaci svih grupacija ima u svim varijantama, kako rece i @karlin. i naravno da se sve treba gledati individualno, osjecaj pripadnosti nekoj grupaciji ama bas nista ne znaci za nekog pojedinca.
Allah kaže da "salat odvraća od ružnih djela", ali vidimo da prvi vjerski prvaci čine ružna djela.
zagortenej

#395 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
Kažu da je Iblis bio najodaniji, najviše sedždi imao, najbliži Bogu bio, sve 5-ice imao i opet ga ego uhaka :-D
Zbunilo ga mnoštvo njegovih ibadeta.
arzuhal

#396 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by arzuhal »

zagortenej wrote: Kažu da je Iblis bio najodaniji, najviše sedždi imao, najbliži Bogu bio, sve 5-ice imao i opet ga ego uhaka :-D
zagortenej wrote: Allah kaže da "salat odvraća od ružnih djela", ali vidimo da prvi vjerski prvaci čine ružna djela.
Zašto se, onda, uopće naprezati namazima kada je razultat isti, već poznat? - implicira brižni @zagor-te-nej sav zaokupljen brigom za duhovni život muslimana, te njihovu vjersku praksu i nastavlja - Ružna djela možete činiti i biti uhakani egom i bez ibadeta i namaza, ta pogledajte mene! :-D
zagortenej

#397 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
zagortenej wrote: Kažu da je Iblis bio najodaniji, najviše sedždi imao, najbliži Bogu bio, sve 5-ice imao i opet ga ego uhaka :-D
zagortenej wrote: Allah kaže da "salat odvraća od ružnih djela", ali vidimo da prvi vjerski prvaci čine ružna djela.
Zašto se, onda, uopće naprezati namazima kada je razultat isti, već poznat? - implicira brižni @zagor-te-nej sav zaokupljen brigom za duhovni život muslimana, te njihovu vjersku praksu i nastavlja - Ružna djela možete činiti i biti uhakani egom i bez ibadeta i namaza, ta pogledajte mene! :-D
dovoljno je da samo pogledaju tebe, ne moraju iblisa :wink:
:lol:
Smrcak15

#398 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:
:thumbup: dobra dobra nema sta
nasa

#399 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by nasa »

arzuhal wrote:
Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu javiti @zagorteneju na pp, sifra "anoniman" :lol:

Izvini @zagor :oops: :kiss: sala
zagortenej

#400 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by zagortenej »

nasa wrote: Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu javiti @zagorteneju na pp, sifra "anoniman" :lol:

Izvini @zagor :oops: :kiss: sala
ma samo se vi šalite, nećemo ni stalno biti ozbiljni :kiss:
Post Reply