Sarajevo u Ratu
- žena sa broja 6
#377 Re: Sarajevo u Ratu
Pročitah danas u novinama da će sljedeće godine biti otvoren Muzej opsade, pa zna li neko na kojoj lokaciji će biti taj Muzej?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#378 Re: Sarajevo u Ratu
mene interesuje - postoji li karta opsade? ne ona crtana, nego prava karta sa povučenim linijama... dosta sam puta znao guglati, teško da bih nešto našao...
poneko je već postavljao mape nekih ratišta, čak i u vrijeme napada na Igman i tu se jednim dijelom vidi Sarajevo, ali me interesuje detaljna mapa linija...
ima li to igdje?
poneko je već postavljao mape nekih ratišta, čak i u vrijeme napada na Igman i tu se jednim dijelom vidi Sarajevo, ali me interesuje detaljna mapa linija...
ima li to igdje?
- Nekako s proljeća
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#380 Re: Sarajevo u Ratu
Isto ovo, ali na jednom mjestu:Nekako s proljeća wrote:![]()
http://www.sa92.ba/v1/index.php?x=browse
![]()
http://opkoljenosarajevo.blogger.ba/
argyle wrote:Interaktivni Muzej opsade Sarajeva
Konzorcij koji čine Grad Sarajevo, Fama, MESS, OGBiH (Obrazovanje gradi BiH) i YIHR (Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH) na konferenciji za medije najavili su projekat Muzeja opsade, interaktivnog muzeja sa stalnom postavkom, sačinjenog od Fama kolekcije.
Trailer projekta Muzeja opsade možete pogledati ovdje (password za gledanje trailera je fama2011).
"Ovaj trailer pokazuje kako bi muzej trebao da izgleda. Mi bismo da se on otvori u maju naredne godine, 20-godišnjicu opsade Sarajeva", rekao je direktor festivala MESS Dino Mustafić.
Kako je Mustafić objasnio, muzej bi pružio prostor za sate i sate Fama-inog materijuala.
"Mi kao građani, svjedoci i učesnici opsade, imamo obavezu ka prošlosti. Ljudi koji ne pamte prošlost nemaju ni predstavu o budućnosti. Ovaj muzej će biti jedno vrlo važno svjedočanstvo o duhu ovog grada tokom opsade. Njime bi se zaokružilo jedno vrlo važno poglavlje u životu grada, ali i našim životima. Tek s njegovom izgradnjom moći će se reći da je Sarajevo deblokirano", rekao je Mustafić.
Suada Kapić, osoba koja stoji iza projekta trajnog projekta obilježavanja i memorisanja opsade Sarajeva, objasnila je kako se od ličnog motiva za ostajanjem u Sarajevu razvio i drugi, profesionalni, u cilju mentalnog opstanka."Sadržaj i volumen kolekcije je zaista veliki te je samo trebalo pronaći formu. Želimo da izbjegnemo svaku manipulaciju idućim generacijama te žlimo napraviti model edukacije u kojem će se oni suočiti sa onim što se dogodilo", rekla je ona.
Lokacija još uvijek nepotvrđena
Što se tiče potencijalne lokacije ovog muzeja, pomoćnica načelnika Općine Centar, Alma Sadović, objasnila je kako je lokacija Hastahane na Marijin Dvoru predviđena u urbanističkom planu za izgradnju muzeja, ali da je gruntovnica odbila te da je u toku postupak o žalbi.
"Fama - nije to samo fama o Sarajevu, već i istinski odnos o onome što se dešava u Sarajevu. Svi smo mi to proživljavali, ali čovjek pamti samo određene segmente kojima je svjedočio. Bilo ko da je gradonačelnik založio bi se za ovaj projekat, pa tako i ja. Stvari se ne smiju zaboraviti, ali to ne treba da bude prepreka za izgradnju normalne budućnosti", rekao je gradonačelnik Grada Sarajeva, Alija Behmen.
Samoodrživi projekat transfera znanja
Projekat Muzeja opsade neće se finansirati iz ikakvog budžeta, već putem fund-raisinga, a u budućnosti bi trebao da bude samoodrživi projekat. Do kraja godine bit će gotova prva faza projekta - virtualni muzej dostupan svakom korisniku interneta, a kada se potvrdi lokacija za izgradnju fizičkog muzeja, bit će gotova i druga faza, objasnio je Mustafić.
Kako je planirano, na fasadi zgrade muzeja trebale bi se prikazivati 3D projekcije, a sa ulaskom u zgradu, posjetilac bi interaktivno trebao proživljavati čitavu priču opsade Sarajeva - kroz artefakte, video projekcije, holograme, itd. Tako bi muzej trebao predstavljati kompilaciju tehnologije 21. stoljeća sa događajima sa kraja 20. stoljeća.
Muzej opsade će predstavljati pozitivni transfer znanja i spomenik ljudskom umu, dostignuću, kreativnosti i snazi ljudske prirode Sarajlija tokom četverogodišnje opsade, saopćeno je.
Radiosarajevo.ba
- cico x
#381 Re: Sarajevo u Ratu
ima li se gdje uzeti onaj "tabasco" iz rata?
-
The 51st State
#382 Re: Sarajevo u Ratu
bivsi kafic No1 na ciglanama, sad je radnja sa tim kerefekama...cico x wrote:ima li se gdje uzeti onaj "tabasco" iz rata?
- cico x
#383 Re: Sarajevo u Ratu
hvala 
-
Ko to smat
#385 Re: Sarajevo u Ratu
Najgore mi je bilo kad sam nekako nakon nekoliko mjeseci se dofatio hrenovki taman ja jednu da zagrizem puce granata jebo sam i hrenovke i sve.Nedade mi se oceifit.
- ProbuseniDolar
#386 Re: Sarajevo u Ratu
Pala mi je napamet jedna ideja. Ove slike bi se trebale izloziti po gradu nama kao opomena i podsjetnik, a i da turisti vide gdje smo bili tih godina. Npr. uz svaki objekat koji je stradao izloziti neku tablu sa slikama tog objekta uz neki prikladan tekst o stradanju.
-
cynemes
-
Mr Hiccup
#389 Re: Sarajevo u Ratu
maloprije gledam ratne nadrealiste i skec sa trcanjem po snajperskoj aleji i sjetih se da je nakon rata na tv isla neka reklama gdje neki strendzer stane iza zapaljenog tramvaja u odjelu, iz aktovke izvuce opremu za trcanje i presvuce se, a onda trci po otkrivenom djelu ceste i kamera ga zumira kako pokazuje srednji prst prema trebevicu. ako me sjecanje dobro sluzi cini mi se da je na kraju isao slogan just do it, kao parodija na nike reklamu. sjeca li se neko toga ili slucajno posjeduje snimak?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#390 Re: Sarajevo u Ratu
I ovo je žestoka odbrana Sarajeva, ma kako neko tumačio:Mr Hiccup wrote:maloprije gledam ratne nadrealiste i skec sa trcanjem po snajperskoj aleji i sjetih se da je nakon rata na tv isla neka reklama gdje neki strendzer stane iza zapaljenog tramvaja u odjelu, iz aktovke izvuce opremu za trcanje i presvuce se, a onda trci po otkrivenom djelu ceste i kamera ga zumira kako pokazuje srednji prst prema trebevicu. ako me sjecanje dobro sluzi cini mi se da je na kraju isao slogan just do it, kao parodija na nike reklamu. sjeca li se neko toga ili slucajno posjeduje snimak?

- pametolog
#391 Re: Sarajevo u Ratu
vidi film Mizaldo Benjamina FilipovicaMr Hiccup wrote:maloprije gledam ratne nadrealiste i skec sa trcanjem po snajperskoj aleji i sjetih se da je nakon rata na tv isla neka reklama gdje neki strendzer stane iza zapaljenog tramvaja u odjelu, iz aktovke izvuce opremu za trcanje i presvuce se, a onda trci po otkrivenom djelu ceste i kamera ga zumira kako pokazuje srednji prst prema trebevicu. ako me sjecanje dobro sluzi cini mi se da je na kraju isao slogan just do it, kao parodija na nike reklamu. sjeca li se neko toga ili slucajno posjeduje snimak?
- zvrcak
#393 Re: Sarajevo u Ratu
dali neko zna za film koji je sniman na otesu odma iza rata, ja sam bio djete i sjecam se scene, kao djeca gledali kad su snimali, neki momak u kolicima i djecak kao igraju kosarke, i ovaj njemu nabacuje ha hu, poslije su prikazivali kao istrosenu sliku sarajeva... to je sto sam vidio, ako neko zna, a ja neam puno informacija, volio bi vidjeti taj film reklamu ili sta je vec

-
Richard Peti
- zvrcak
#395 Re: Sarajevo u Ratu
nisam siguran, al hvala podsjetio si me na odlican ratni film, sad slijedece pitanje, gdje mogu naci Download ratnih filmova, savrseni krug, welcome to sarajevo... 
-
Richard Peti
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#397 Re: Sarajevo u Ratu
Nažalost, ne možemo ga vidjeti nigdje, kao ni većinu dokumentarnih filmova iz vremena opsade, a sve zarad zaborava koji nam se nameće i koji objeručke prihvatamo.pametolog wrote:vidi film Mizaldo Benjamina FilipovicaMr Hiccup wrote:maloprije gledam ratne nadrealiste i skec sa trcanjem po snajperskoj aleji i sjetih se da je nakon rata na tv isla neka reklama gdje neki strendzer stane iza zapaljenog tramvaja u odjelu, iz aktovke izvuce opremu za trcanje i presvuce se, a onda trci po otkrivenom djelu ceste i kamera ga zumira kako pokazuje srednji prst prema trebevicu. ako me sjecanje dobro sluzi cini mi se da je na kraju isao slogan just do it, kao parodija na nike reklamu. sjeca li se neko toga ili slucajno posjeduje snimak?
-
Hasharijast
#398 Re:
Svaka čast za temu. Ova slika me podsjeti na moje ratne dane u Sarajevu i na tren me malena u rukama podsjeti na moju malu princezu... Od same pomisli da se meni desi ovo na slici sam pretrnuo i gotovo mi suze krenuše na oči....
Koje su nas samo zvijeri ubijale i masakrirale a mi to tako lahko zaboravismo...
-
hurmasica
#399 Re: Sarajevo u Ratu
gledam ove slike, oci mi zausuzise, i pitam se, pitam se kako je iko prezivio?
a onda se sjetim ratnih dana, kada sam se i ja kao dijete od nekih 7-8 godina borila protiv neprijatelja, i to pjevajuci i recitujuci ratne pjesme, ucestvujuci na priredbama, snjimajuci filmove o ratu. I mogu reci da trebamo, ma ne trebamo mi moramo biti preponosni sami na sebe. Svaka nam cast!!!!
a onda se sjetim ratnih dana, kada sam se i ja kao dijete od nekih 7-8 godina borila protiv neprijatelja, i to pjevajuci i recitujuci ratne pjesme, ucestvujuci na priredbama, snjimajuci filmove o ratu. I mogu reci da trebamo, ma ne trebamo mi moramo biti preponosni sami na sebe. Svaka nam cast!!!!
-
doshljo
#400 Re: Re:
Hasharijast wrote:Svaka čast za temu. Ova slika me podsjeti na moje ratne dane u Sarajevu i na tren me malena u rukama podsjeti na moju malu princezu... Od same pomisli da se meni desi ovo na slici sam pretrnuo i gotovo mi suze krenuše na oči....
Koje su nas samo zvijeri ubijale i masakrirale a mi to tako lahko zaboravismo...
NIje čovjek ni svjestan šta sve može da preživi i predura...
Ne znam ni zašto sam otvorila ovu temu, ali znam da nisam mogla da je zatvorim, sve dok nisam pregledala i pročitala i posljednji post... Preteško... Plačem i duša me boli.... ništa drugo ne mogu reći....

Bolnica... izrasetana