Kad su počele pripreme za rat?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
aldinjo

#376 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by aldinjo »

https://www.youtube.com/watch?v=dfrFVkgGUqE Na neki način vezano za trokaderov komšiluk i njihovu multietničnost.
Last edited by aldinjo on 15/01/2015 02:09, edited 2 times in total.
seorusilac

#377 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by seorusilac »

Pripreme za rat su pocele jos 80'-ih,a 1991.g je vec sve bilo spremno.Nazalost,svi su znali za rat osim nas
PM72

#378 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by PM72 »

Ako ćemo o ciframa.Popis 1991

Grad Sarajevo 527.049 Bošnjaka 259.470 Srba 157.143 Hrvata 34.873 Jugosloveni 56.470 ostali 19.093

Općina Centar 79.286 B - 39.761 S - 16.631
Općina Hadžići 24.200 B - 15.392 S - 6.362
Općina Ilidža 67.937 B - 29.337 S - 25.029
Općina Ilijaš 25.184 B - 10.585 S - 11.325
Općina Novi Grad 136.616 B - 69.430 S - 37.591
Općina Novo Sarajevo 95.089 B - 33.902 S - 32.899
Općina Pale 16.355 B - 4.364 S - 11.284
Općina Stari Grad 50.744 B - 39.410 S - 5.150
Općina Trnovo 6.991 B - 4.790 S - 2.059
Općina Vogošća 24.647 B - 12.499 S - 8.813

Matematika je neumoljiva.Opštine Hadžići,Ilijaš,Pale,Trnovo,Vogošća i Ilidža su bile pod kontrolom VRS i u njima je prije rata živjelo 64872 Srba.Iz njih je protjerano preko 60 000 Bošnjaka koje niko ne pominje.Ko iole poznaje teren i linije po Sarajevu znaće da je VRS pod svojom kontrolom držala značajne dijelove opština Novi Grad,Novo Sarajevo,Stari grad i Centar.Na tom dijelu živjelo je cca 35 000 Srba .Iz njih je protjerano 15 tak hiljada Bošnjaka.Dakle,nekih 100 000 Srba pod kontrolom VRS a protjerali 75 000 Bošnjaka.

Armija BiH je pod svojom kontrolom držala dio opština Stari Grad (urbani dio),Centar (1/3),Novo Sarajevo - 50% i 2/3 opštine Novi Grad.Na tom dijelu do rata živjelo je skoro 60 000 Srba.Pola od toga je otišlo svojim razlozima,dio da se pridruži VRS a dio da utekne od ratnih strahota,patnje,granata i gladi.Lično znam bar 10 porodica koje su otišle radi neimaštine i straha od smrti sa brda a otišli su u treće zemlje jer se nisu slagali sa brđanskom politikom.30 -tak hiljada Srba je ostalo u okruženom Sarajevu da se pati sa svojim komšijama i prijateljima a značajan dio se pridružio snagama Armije BiH i MUP-a RBiH.

Samo lud i zlonamjeran čovjek može reći da nije bilo zločina u Sarajevu tokom rata.Prve godine rata glava se gubila radi imena,stana,zlata pa čak i golfa.Lično sam vidio ubijene ljude tako da mi niko ne može reći da toga nije bilo.Ali pričati laži kako su to bila masovna ubijanja je RAT POSLIJE RATA.Da smo ložili Srbe po kotlovnicama,hranili lavove,zakopavali ih po smetljištu,u temelje autoputa i novih zgrada...je gadost i bedastoća.Ne bih da licitiram i izbacujem cifre jer je to vrlo nezahvalno i ružno ali u svakoj velikosrpskoj propagandnoj laži izbrišite nulu.

Čistom matematikom dokazao sam velikosrpske laži o 150 000 protjeranih Srba iz Sarajeva.2240 Srba je poginulo tokom opsade grada u jedinicama VRS.Tako kažu relevantni podaci iz opština i boračkih udruženja.Ali to im ne smeta da na Romaniji u manastiru Sokolica uklešu imena 4000 boraca poginulih u "otadžbinsko-oslobodilačkom ratu" na području grada Sarajeva.Dakle,cifra se množi sa dva.Hinjski prešućuju da su na taj spisak dodali i solunske borce,četnike i partizane poginuli tokom I i II svjetskog rata plus četnici i njihovi jataci koji su stradali od Ozne u periodu 1945 - 1953.Bitna je cifra.
Tomi110

#379 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

PM72 wrote:Čistom matematikom dokazao sam velikosrpske laži o 150 000 protjeranih Srba iz Sarajeva.2240 Srba je poginulo tokom opsade grada u jedinicama VRS.Tako kažu relevantni podaci iz opština i boračkih udruženja.Ali to im ne smeta da na Romaniji u manastiru Sokolica uklešu imena 4000 boraca poginulih u "otadžbinsko-oslobodilačkom ratu" na području grada Sarajeva.Dakle,cifra se množi sa dva.Hinjski prešućuju da su na taj spisak dodali i solunske borce,četnike i partizane poginuli tokom I i II svjetskog rata plus četnici i njihovi jataci koji su stradali od Ozne u periodu 1945 - 1953.Bitna je cifra.
Ma naravno bitno je da su Srbi i da su mrtvi, a kad su i kako poginuli nije bitno, bitno je dokazati brojem mrtvih Srba genocidnost i krvoločnost "dušmana srpskog naroda", dobro je da nisu stavili i Srbe poginule za vrijeme Otomanskog carstva i to od Kosova polja pa nadalje.
trocadero

#380 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by trocadero »

PM72 wrote:Ako ćemo o ciframa.Popis 1991

Grad Sarajevo 527.049 Bošnjaka 259.470 Srba 157.143 Hrvata 34.873 Jugosloveni 56.470 ostali 19.093

Općina Centar 79.286 B - 39.761 S - 16.631
Općina Hadžići 24.200 B - 15.392 S - 6.362
Općina Ilidža 67.937 B - 29.337 S - 25.029
Općina Ilijaš 25.184 B - 10.585 S - 11.325
Općina Novi Grad 136.616 B - 69.430 S - 37.591
Općina Novo Sarajevo 95.089 B - 33.902 S - 32.899
Općina Pale 16.355 B - 4.364 S - 11.284
Općina Stari Grad 50.744 B - 39.410 S - 5.150
Općina Trnovo 6.991 B - 4.790 S - 2.059
Općina Vogošća 24.647 B - 12.499 S - 8.813

Matematika je neumoljiva.Opštine Hadžići,Ilijaš,Pale,Trnovo,Vogošća i Ilidža su bile pod kontrolom VRS i u njima je prije rata živjelo 64872 Srba.Iz njih je protjerano preko 60 000 Bošnjaka koje niko ne pominje.Ko iole poznaje teren i linije po Sarajevu znaće da je VRS pod svojom kontrolom držala značajne dijelove opština Novi Grad,Novo Sarajevo,Stari grad i Centar.Na tom dijelu živjelo je cca 35 000 Srba .Iz njih je protjerano 15 tak hiljada Bošnjaka.Dakle,nekih 100 000 Srba pod kontrolom VRS a protjerali 75 000 Bošnjaka.

Armija BiH je pod svojom kontrolom držala dio opština Stari Grad (urbani dio),Centar (1/3),Novo Sarajevo - 50% i 2/3 opštine Novi Grad.Na tom dijelu do rata živjelo je skoro 60 000 Srba.Pola od toga je otišlo svojim razlozima,dio da se pridruži VRS a dio da utekne od ratnih strahota,patnje,granata i gladi.Lično znam bar 10 porodica koje su otišle radi neimaštine i straha od smrti sa brda a otišli su u treće zemlje jer se nisu slagali sa brđanskom politikom.30 -tak hiljada Srba je ostalo u okruženom Sarajevu da se pati sa svojim komšijama i prijateljima a značajan dio se pridružio snagama Armije BiH i MUP-a RBiH.

Samo lud i zlonamjeran čovjek može reći da nije bilo zločina u Sarajevu tokom rata.Prve godine rata glava se gubila radi imena,stana,zlata pa čak i golfa.Lično sam vidio ubijene ljude tako da mi niko ne može reći da toga nije bilo.Ali pričati laži kako su to bila masovna ubijanja je RAT POSLIJE RATA.Da smo ložili Srbe po kotlovnicama,hranili lavove,zakopavali ih po smetljištu,u temelje autoputa i novih zgrada...je gadost i bedastoća.Ne bih da licitiram i izbacujem cifre jer je to vrlo nezahvalno i ružno ali u svakoj velikosrpskoj propagandnoj laži izbrišite nulu.

Čistom matematikom dokazao sam velikosrpske laži o 150 000 protjeranih Srba iz Sarajeva.2240 Srba je poginulo tokom opsade grada u jedinicama VRS.Tako kažu relevantni podaci iz opština i boračkih udruženja.Ali to im ne smeta da na Romaniji u manastiru Sokolica uklešu imena 4000 boraca poginulih u "otadžbinsko-oslobodilačkom ratu" na području grada Sarajeva.Dakle,cifra se množi sa dva.Hinjski prešućuju da su na taj spisak dodali i solunske borce,četnike i partizane poginuli tokom I i II svjetskog rata plus četnici i njihovi jataci koji su stradali od Ozne u periodu 1945 - 1953.Bitna je cifra.
Да се не упуштам у дубљу анализу свега овога , закухаћемо па ће доћи Сарајмен да нас ружи што одосмо од теме :-D !
Па да појасним само око Илиџе о протјераним у првих пар мјесеци рата . Слабо нешто теби Паша та математика а и географија :D

Дакле, на општини Илиџа 1991 живјело 29337 Бошњака, и нису је Срби држали скоро читаву!
Ево ја сабрао Бошњаке по мјесним заједницама које су биле под вашом контролом.
Попис 1991
Бутмир 3767
Храсница 1 2025
Храсница 2 7061
Соколовићи 5835
Ступ 1 548
Ступ 2 1918
С.Брдо 260
Отес 1379
----------------------------
укупно 22792

Кад одузмемо од оног горе броја испада да је протјерано 6545 Бошњака!
PM72

#381 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by PM72 »

Đe si trokadero! :thumbup:
Znao sam da ćeš se ti upecati.pažljivije pročitaj ono što sam pisao i uzmi digitron u ruke.Odbio sam od ukupne cifre to o čemu ti pričaš.Znam ja vrlo dobro gdje je ko živio ako treba i po mjesnim zajednicama da ti nabrojim.Ne da sam dobar nego sam odličan sa geografijom,nema uulice u i oko Sarajeva gdje se nisam zavukao.To mi je posao.

Ono što sam htio reći sa ovom matematikom je sljedeće.Više je Srba preživjelo rat u mom haustoru u C fazi nego Bošnjaka na Ilidži.Pričam o kompletnim porodicama.Nađi mi imenom i prezimenom bošnjačku porodicu koja je preživjela rat na Ilidži.Nemoj računati neke đuturume ili mješane brakove.
Dobrinja80

#382 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Dobrinja80 »

PM72 wrote:Ako ćemo o ciframa.Popis 1991

..
Gdje su izbjegli Jugosloveni?
Sociolog

#383 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Sociolog »

Ruku, na srce treba biti pošten i kazati, da je od ovih 56000 hiljada Jugoslevno, bilo bar 30.000 hiljada Srba...Jugoslovenima su se uglavnom izjašnjavali Srbi. Ne bih želio, da bilo koga povrijedim, ili provociram. Bošnjak, sam po nacionalnosti, kad sam radio istraživački rad iz Sociologije(jer sam po faxu zavrsenom sociolog-analiticar), radili smo par istraživanja, na temu Jugoslovenstva...razvoja te nacije i slicno..ali od kad su Muslimani, jedva izborili status nacionalnosti, uglavnom su se Srbi upisivali u Jugoslovene, mješovite porodice... slovenci, i hrvati u oficirskom kadru JNA, i bukvalno, skoro ni 3% albanaca s Kosova nisu se tako izjasnili. Ovo su 100% provjerene informacije...ovdje ima starijih ljudi na forumu, mogu potvrditi moje teze
sinuhe

#384 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by sinuhe »

Srbi su bili veliki komunisti pa su morali baštiniti partizanstvo pod pritiskom ili iz uvjerenja. Mislim da u nekim mjestima nisu ni imali crkvu a od mlađih ljudi rijetko ko je i bio kršten. Ima i tu varijacija od mjesta do mjesta.
U većinski srpskim ili potpuno srpskim opštinama B.Petrovac, Drvar, B. Grahovo je 1981 bilo i do 10% Jugoslovena a u B. Dubici i 13% dok je Cazinu bilo tek oko 1%. Trebinje 13% Jugoslovena a Kalesija 1%.
PM72

#385 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by PM72 »

Sociolog wrote:Ruku, na srce treba biti pošten i kazati, da je od ovih 56000 hiljada Jugoslevno, bilo bar 30.000 hiljada Srba...Jugoslovenima su se uglavnom izjašnjavali Srbi. Ne bih želio, da bilo koga povrijedim, ili provociram. Bošnjak, sam po nacionalnosti, kad sam radio istraživački rad iz Sociologije(jer sam po faxu zavrsenom sociolog-analiticar), radili smo par istraživanja, na temu Jugoslovenstva...razvoja te nacije i slicno..ali od kad su Muslimani, jedva izborili status nacionalnosti, uglavnom su se Srbi upisivali u Jugoslovene, mješovite porodice... slovenci, i hrvati u oficirskom kadru JNA, i bukvalno, skoro ni 3% albanaca s Kosova nisu se tako izjasnili. Ovo su 100% provjerene informacije...ovdje ima starijih ljudi na forumu, mogu potvrditi moje teze
Mogu se složiti da je od 56 000 Jugoslovena u sarajevu 1991 bilo bar 30 000 Srba.Ostatak su bili Muslimani sadašnji Bošnjaci uz vrlo mali procenat Hrvata.Moja komplet porodica se pisala kao Jugosloveni jer mi je stari bio zagriženi komunist ( i ostao) koji i danas pozitivno priča o onom sistemu pa mi nekad počne vaditi živce kao da mu je Izet Fazlinović kakav bliži rod.Njegov otac a moj dedo rahmetli bio je partizanski ilegalac - komunist koji je uveo partizane u grad prilikom oslobođenja 1945.Umro je pod petokrakom.Dakle,nisu se Jugoslovenima izjašnjavali samo Srbi.Jesu po većim gradovima ali po manjim tipa Pale ili Šekovići -takvi su se mogli na prste prebrojati.To isto važi i za mjesta u kojima su Bošnjaci bili velika većina.

Kod braće Hrvata pojam Jugosloven bio je skoro nepoznat pojam,oni su odvajkada znali protiv čega su.
Bodkin

#386 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Bodkin »

PM72 wrote:
Sociolog wrote:Ruku, na srce treba biti pošten i kazati, da je od ovih 56000 hiljada Jugoslevno, bilo bar 30.000 hiljada Srba...Jugoslovenima su se uglavnom izjašnjavali Srbi. Ne bih želio, da bilo koga povrijedim, ili provociram. Bošnjak, sam po nacionalnosti, kad sam radio istraživački rad iz Sociologije(jer sam po faxu zavrsenom sociolog-analiticar), radili smo par istraživanja, na temu Jugoslovenstva...razvoja te nacije i slicno..ali od kad su Muslimani, jedva izborili status nacionalnosti, uglavnom su se Srbi upisivali u Jugoslovene, mješovite porodice... slovenci, i hrvati u oficirskom kadru JNA, i bukvalno, skoro ni 3% albanaca s Kosova nisu se tako izjasnili. Ovo su 100% provjerene informacije...ovdje ima starijih ljudi na forumu, mogu potvrditi moje teze
Mogu se složiti da je od 56 000 Jugoslovena u sarajevu 1991 bilo bar 30 000 Srba.Ostatak su bili Muslimani sadašnji Bošnjaci uz vrlo mali procenat Hrvata.Moja komplet porodica se pisala kao Jugosloveni jer mi je stari bio zagriženi komunist ( i ostao) koji i danas pozitivno priča o onom sistemu pa mi nekad počne vaditi živce kao da mu je Izet Fazlinović kakav bliži rod.Njegov otac a moj dedo rahmetli bio je partizanski ilegalac - komunist koji je uveo partizane u grad prilikom oslobođenja 1945.Umro je pod petokrakom.Dakle,nisu se Jugoslovenima izjašnjavali samo Srbi.Jesu po većim gradovima ali po manjim tipa Pale ili Šekovići -takvi su se mogli na prste prebrojati.To isto važi i za mjesta u kojima su Bošnjaci bili velika većina.

Kod braće Hrvata pojam Jugosloven bio je skoro nepoznat pojam,oni su odvajkada znali protiv čega su.
odlicno :) :thumbup:
Tomi110

#387 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

Znam da će mi sarajmen sad J#$%i i oca i mater jer se udaljavamo od 1992 i BiH, ali po meni su prave pripreme za raspad Jugoslavije pa i rat počele objavom memoranduma SANU-a. Dolje je link iz Slobodne Dalmacije o tome i o ulozi SDB-a Hrvatske i Srbije u tim pripremama
http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/ta ... fault.aspx
Poslije toga je sve mnogo jasnije.
Kronologija u kratko
1966-Smjenjen Aleksandar Ranković kao jedan od zagovornika centralističke Jugoslavije
1971-Maspok u Hrvatskoj
1974-Promjenjen Ustav SFRJ koji daje veći suverenitet republikama
1980-Umro Tito
1986-Donešen memorandum SANU-a
1987-Milošević dolazi na vlast
1987-Tuđmanu vračena putovnica ,turneja po emigraciji
1988-89 Vojvodina i Kosovo gube autonomiju
1990-Raskol u SKJ-u
1990-Tuđman dolazi na vlast u Hrvatskoj, Izetbegović u Bosni i Hercegovini
1991-Početak sukoba u Hrvatskoj, Hrvatska izglasava neovisnost, dogovor Milošević-Tuđman oko Bosne
1992-Referendum o neovisnosti u BiH, početak oružanih sukoba u BiH
1995-Oluja, Daytonski sporazum
Tomi110

#388 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

Da vidimo što kažu Srbi kad je počeo rat, od 22:40 je zanimljivo objašnjenje Bože Spasića o početku rata

https://www.youtube.com/watch?v=deh36OPP4w0
sinuhe

#389 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by sinuhe »

PM72 wrote:
To se nama tako čini jer su Hrvati u boljem strateškom položaju od Bošnjaka. Jugoslovena je više bilo u Čakovecu i Ivanićgradu nego u Kalesiji ili Srebrenici a Čakovec i Ivanićgrad su etnički homogena mjesta.
trocadero

#390 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by trocadero »

PM72 wrote:Đe si trokadero! :thumbup:
Znao sam da ćeš se ti upecati.pažljivije pročitaj ono što sam pisao i uzmi digitron u ruke.Odbio sam od ukupne cifre to o čemu ti pričaš.Znam ja vrlo dobro gdje je ko živio ako treba i po mjesnim zajednicama da ti nabrojim.Ne da sam dobar nego sam odličan sa geografijom,nema uulice u i oko Sarajeva gdje se nisam zavukao.To mi je posao.

Ono što sam htio reći sa ovom matematikom je sljedeće.Više je Srba preživjelo rat u mom haustoru u C fazi nego Bošnjaka na Ilidži.Pričam o kompletnim porodicama.Nađi mi imenom i prezimenom bošnjačku porodicu koja je preživjela rat na Ilidži.Nemoj računati neke đuturume ili mješane brakove.
Ма ту сам ја Паша, имал и код тебе ове грипе?
Не да ми се сад пребријавати МЗ, Тарчин, Пазарић, Кијево,Кобиља Глава и остале..мало би ме заморио експеримент!
Ајд да ти вјерујем па ако си нешто и фулао није нека грешка :D . Опухали би и протјерали браћа Срби током рата и Колонију, Храсницу и остала мјеста да су их се докопали! И то по рецепту ала горњи Пофалићи . :D

Током рата на Илиџи у градском дјелу колико ја знам остало неких стотињак Бошњака, највећим дијелом и јесу били мијешани бракови.
Био је онај фотограф са породицом, остао после Дејтона па га ваши налупали а највише његов шура. Писао сам негдје о њему.Не могу му се сад сјетити имена!
Добро је а и срећа па их није остала која хиљада јер би многе током рата појео мрак.Из истих оних разлога које је "мултиетнички" мрак јео Србе по Сарајеву. Шта би ти радио да си се током рата задесио на Илиџи са породицом, каква би ти перспектива била?
Писао си негдје о Бошњацима из Требиња који су најбоље прошли током рата тако што су отишли -протјерани вечином у скандинавске земље.
Добро им тамо, имања и куће продали или замјенили за Сарајево и живо им се јебе за родни крај!

Да ме не би погрешно схватили осуђујем протјеривање и насилну депортацију и они који су то радили треба да одговарају!
Али током рата битна је глава на раменима па и ти неки што су протјерани имали су среће у несрећи и да оно што је на почетку лоше на крају заврши као добро!
seln

#391 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by seln »

trocadero wrote: Писао си негдје о Бошњацима из Требиња који су најбоље прошли током рата тако што су отишли -протјерани вечином у скандинавске земље.
Добро им тамо, имања и куће продали или замјенили за Сарајево и живо им се јебе за родни крај!

Да ме не би погрешно схватили осуђујем протјеривање и насилну депортацију и они који су то радили треба да одговарају!
Али током рата битна је глава на раменима па и ти неки што су протјерани имали су среће у несрећи и да оно што је на почетку лоше на крају заврши као добро!
Ne znam jesi li uopste svjestan kakvu si monstruoznost napisao.
trocadero

#392 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by trocadero »

Па од тебе се и не очекује да ишта схватиш јер си са првим испаљеним метком патриотски побјегао у Малме па сад отамо серуцкаш!
seln

#393 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by seln »

trocadero wrote:Па од тебе се и не очекује да ишта схватиш јер си са првим испаљеним метком патриотски побјегао у Малме па сад отамо серуцкаш!
Nemoj mi ovdje srbovati, salonac. Dovoljno sam star, pa se sjecam kako ste prije rata svakog ko je mislio drugacije progasavali "nacionalistom i separatistom", dakle, nemoj meni tih SANU fora.
Napisao si (a ja srecom citirao, tako da ne mozes izbrisati) da su ljudi u Trebinju super prosli, jer ih, zipa loma, nisu zaklali (standard procedure) vec samo protjerali, a oni sretni zapalili za Svedsku i libo ih racku.
Jesi li ti zdrav? Je li ovo stanje srpske svijesti danas, dvadeset godina poslije rata?
Eeeej, bre, Turcine, mogao sam te bre zaklati, ali ja sam te samo proterao. I umesto da mi zahvalis, ti se jos bunis, govno tursko...
PM72

#394 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by PM72 »

Troka hoće da kaže da su u stvari sretni oni koji su protjerani jer im je glava ostala na ramenima jer nije glava vrbova grana da se omladi.U biti to i jeste tačno.
U njegovom postu primjetio sam jednu drugu žaoku a to je pominjanje Pofalića.Pofalići su bili vojna baza srpske TO i da su se oni sastavili sa kasarnom - mogli smo se samo predati.Srpska propaganda navodi da je u Pofalićima stradalo nekoliko stotina Srba što je apsolutna laž,civili su pobjegli što prema gradu što prema Vogošći a poginulo je 20-tak Srba i to pripadnika tek formiranog pofalićkog bataljona VRS.Dovoljno je pogledati onaj sokolački sajt na datum 16.05.1992 i vidjeti imena i prezimena poginulih pofalićkih Srba -svi su bili vojno angažovani.A da ne pominjem sitnicu kako je u Pofalićima poslije bitke pronađeno desetak minobacača što 82 što 60 mm,plus municija,kobestrzajni topovi,PAM-ovi i PAT-ovi,desetine automatskih pušaka,desetine sanduka sa municijom...a kod Bošnja na Ilidži ako je pronađen koji tetejac jal lovara - to je bio krunski dokaz kako je taj bio beretka i zlikovac.

Još bolji dokaz srpske propagande i laži je Čemerno kod Ilijaša.10 juna 1992 mrski muslimanski zlotvori upali u selo i pobili 32 srpska civila.Đubrad i pokvarenjaci.Samo,da li je bilo tako?

U selu Čemerno početkom aprila 1992 bile su smještene četiri haubice 122 mm sa posadama.Pripadale su ilijaškoj brigadi VRS.Od aprila pa do 10 juna gađali su Brezu i ostala muslimanska mjesta i sela.Pobili x ljudi,civila,žena i djece.Dozlogrdilo i Bogu i narodu i napravila se diverzantska akcija s ciljem neutralisanja srpske artiljerije.U ranim jutarnjim satima 30-tak diverzanata je upalo u selo,pobilo sve što se miče i gmiže.Legitiman vojni cilj.Od 32 ubijena srpska "civila" - 27 su bili pripadnici VRS,posada i obezbjeđenje artiljerijske jedinice.ostalih pet stradalih jesu bili civili ali su i oni pružali otpor jer su među pripadnicima VRS bili i mještani tog sela.Cilj je postignut,haubice su neutralisane kao i posada istih.Poginuli civili su "kolateralna" šteta a meni da je neko ubijen tom haubicom ja bih prvi bio dobrovoljac da uništim sve što se miče oko tih haubica.To što je neka baba stradala a prije toga hranila one koji su pucali za mene nije ratni zločin.

Ima još takvih primjera...
trocadero

#395 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by trocadero »

seln wrote:
trocadero wrote:Па од тебе се и не очекује да ишта схватиш јер си са првим испаљеним метком патриотски побјегао у Малме па сад отамо серуцкаш!
Nemoj mi ovdje srbovati, salonac. Dovoljno sam star, pa se sjecam kako ste prije rata svakog ko je mislio drugacije progasavali "nacionalistom i separatistom", dakle, nemoj meni tih SANU fora.
Napisao si (a ja srecom citirao, tako da ne mozes izbrisati) da su ljudi u Trebinju super prosli, jer ih, zipa loma, nisu zaklali (standard procedure) vec samo protjerali, a oni sretni zapalili za Svedsku i libo ih racku.
Jesi li ti zdrav? Je li ovo stanje srpske svijesti danas, dvadeset godina poslije rata?
Eeeej, bre, Turcine, mogao sam te bre zaklati, ali ja sam te samo proterao. I umesto da mi zahvalis, ti se jos bunis, govno tursko...
Опет вадиш ствари из контекста!
Нисам ЈА рекао већ само цитирао ПМ за Требињце!
Ето га ту па нек каже он.
Last edited by trocadero on 19/01/2015 16:05, edited 1 time in total.
PM72

#396 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by PM72 »

Troka,
Jedan drugom ste ga šuknuli pa zakopajte ratne sjekire.Vrati se na temu jer si relevantan sagovornik.On nije.
seln

#397 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by seln »

PM72 wrote:Troka,
Jedan drugom ste ga šuknuli pa zakopajte ratne sjekire.Vrati se na temu jer si relevantan sagovornik.On nije.
Je li ovo opet neka tema o Sarajevu, gdje smiju pisati samo oni koji su tamo bili na ratistu, s jedne ili sa druge strane?
Ili su pripreme za rat pocele samo u Sarajevu?
Sorry, PM72, ali nije tvoje da odredjujes ko je relevantan sagovornik.
Super je sto gotivis trocadera i sto uzimas njegove informacije kao istinite, ali dozvolices da nemamo svi isti sentiment prema bivsim protivnicima.
Ne mrzim ga, nemam u biti nista protiv njega, ali ima dovoljno foruma gdje moze srbovati.
Ovdje nece moci.
Tomi110

#398 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

E super sad kad imamo jednog Srbina(Trocadero),Bošnjaka(Seln,PM72) i Hrvata(moja malenkost) na ovoj temi, volio bih od spomenutih učesnika rasprave čuti njihovo mišljenje o memorandumu SANU-a,odn njihovo shvatanje tog memoranduma, jer gdje god se spomene rat i njegov početak, nekako se veže i taj memorandum pa me zanimaju pogledi iz različitih kutova/uglova na taj nesretni memorandum i da li ga je neko pročitao,ja jesam i sam memorandum nije velik,32 stranice. Hvala unaprijed na odgovorima.
seln

#399 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by seln »

Tomi110 wrote:E super sad kad imamo jednog Srbina(Trocadero),Bošnjaka(Seln,PM72) i Hrvata(moja malenkost) na ovoj temi, volio bih od spomenutih učesnika rasprave čuti njihovo mišljenje o memorandumu SANU-a,odn njihovo shvatanje tog memoranduma, jer gdje god se spomene rat i njegov početak, nekako se veže i taj memorandum pa me zanimaju pogledi iz različitih kutova/uglova na taj nesretni memorandum i da li ga je neko pročitao,ja jesam i sam memorandum nije velik,32 stranice. Hvala unaprijed na odgovorima.
O memorandumu SANU ne vrijedi trositi rijeci, svako ko ima internet ga je mogao procitati i zna o cemu se radi.
Ja sam dovoljno star da ga se mogu sjecati i bez interneta, bile su ga pune novine i televizija, a ja sam bio u dobu kad se pocinje zanimati za politiku.
Ukratko, moje skromno misljenje: sijede, ali necasne glave su pomislili da je od Titove smrti proslo dovoljno vremena, pa se moze polako poceti sa revizijom ustava iz 1974, da se opet lepo zna ko je glavni u drzavi.
Tomi110

#400 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

seln wrote:
Tomi110 wrote:E super sad kad imamo jednog Srbina(Trocadero),Bošnjaka(Seln,PM72) i Hrvata(moja malenkost) na ovoj temi, volio bih od spomenutih učesnika rasprave čuti njihovo mišljenje o memorandumu SANU-a,odn njihovo shvatanje tog memoranduma, jer gdje god se spomene rat i njegov početak, nekako se veže i taj memorandum pa me zanimaju pogledi iz različitih kutova/uglova na taj nesretni memorandum i da li ga je neko pročitao,ja jesam i sam memorandum nije velik,32 stranice. Hvala unaprijed na odgovorima.
O memorandumu SANU ne vrijedi trositi rijeci, svako ko ima internet ga je mogao procitati i zna o cemu se radi.
Ja sam dovoljno star da ga se mogu sjecati i bez interneta, bile su ga pune novine i televizija, a ja sam bio u dobu kad se pocinje zanimati za politiku.
Ukratko, moje skromno misljenje: sijede, ali necasne glave su pomislili da je od Titove smrti proslo dovoljno vremena, pa se moze polako poceti sa revizijom ustava iz 1974, da se opet lepo zna ko je glavni u drzavi.
Gospodine Seln hvala na odgovoru, znači iz vašeg ugla gledanja kao Bošnjaka vi smatrate da je memorandum SANU-a žalopojka Srbije o (navodnom)gubitku nekih prava unutar Jugoslavije.
Volio bih čuti mišljenje nekog od Srba na ovom forumu, možda trocadera o ovom pitanju.
Post Reply