Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Locked
hizo ramidovic

#376 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hizo ramidovic »

_BataZiv_0809 wrote:
Da, kada postoji konsenzus da je nesto ocigledno.
naravno. oko autenticnih video snimaka uvijek postoji dilema da li je to bas tako kako izgleda...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#377 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

hizo ramidovic wrote: jest, vala bas, kakvi su samo sadisti bili muslimani u to doba...
Mozda mazohisti?
AlfaKentaur

#378 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by AlfaKentaur »

Jeste li primijetili da se uvijek koplja lome i dilema namece bosnjacima, dok nikome ne pada na pamet da ubjedjuje srbe da nisu srbi i hrvate da nisu hrvati?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#379 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

hizo ramidovic wrote: naravno. oko autenticnih video snimaka uvijek postoji dilema da li je to bas tako kako izgleda...
Ako je rijec o snimcima rusenja Starog Mosta, onda je ocigledno da je to istina. Ne zbog snimaka, nego zbog cinjenice da se nije moglo preko Neretve.

Ako govorimo o snimcima koje je snimio ovaj prof.dr. o njima cemo kada ih pogledam.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#380 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

dustaban wrote:To sto se nekad neki nemusliman, cak sta vise franjevac, nazivao Bosnjakom, to ama bas nista ne znaci. Danasnji Bosnjaci su prijeratni Muslimani (veliko M). Bosanci su isto sto i Bosnjaci (ne 100% ali recimo 95%) tako da su stvari sad sasvim pojednostavljene. Bosanaca i Hercegovaca u drzavotvornom smislu prakticki vise nema, tako da je ova drzava postala nekakva kompozicija naroda koji odbijaju zajednicki naziv. To nimalo ne cudi jer ni sama drzava se ne zove kako treba vec je i njeno ime nekakva kompozicija i... sve u svemu, yebiga, tako nam je zivjeti dok se ne desi neka nova redefinicija ove mjesne zajednice od 3,5 miliona ljudi.

Sva prica sta je nekad bilo i sta smo nekad bili je bogme beznacajna. Jesu fakat ovdje bile neke slavne drzave, neki kraljevi, neki vladari, osvajaci... ali bilo je i ono sto je bilo od '92 do danas i mi ocito zivimo posljedice tih dogadjaja, dzaba nam sta je fra Ivo Jukic onomad govorio. Uostalim, zasto bi smo u povjesnom smislu davali veci znacaj nekim bitkicama i nekim vladarcicima nego ovome sto se desilo u zadnjih dvaes godina. Sila ona, sila ova, sila je sila i licemjerno je jednu silu smatrati dobronamjernom a drugu zlonamjernom. Mi svi smo uglavnom potomci silovanih zena, pripadamo nasilu nametnutim religijama, nasilu sklapanim i rasklapanim drzavama. Traziti u svemu tome logiku i nit je jalov posao, a kada se u svemu tome pristupi i vadjenju stvari iz konteksta (uzmem ono sta odgovara mom narodu) onda sva ova prica postaje poprilican bezobrazluk, bez obzira ko je prica i sta prica.

Prohodajte malo dunjalukom i shvaticete koliko smo prkno, koliko smo nebitni i koliko je sve ovo odvlacenje paznje u nesto sto je apsolutno iracionalno, dapace - bolest.

Gospodo draga, sto ste danas jeli, gdje radite, kolka je plata, kako djeca i skola, kakav je odnos sa hanumom, guzite li...
Potpis i copy/paste u moje biljeske, ako dozvolis :thumbup:
dustaban

#381 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by dustaban »

Dapache buraz, siri istinu o nama!
:wink: :thumbup:
Drinski

#382 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Drinski »

@dustban, bato i ostala bratijo..
Pa koji đavo to niste kazali odmah na početku priče Riđanoviću, postavljaču teme i drugima koji negiraju postojanje Bošnjaka?
Kada ste zarolali temu, sada se pojavljuje priča: pusti ovo, daj da vidimo da sta guzimo...

AlfaKentaur wrote:Jeste li primijetili da se uvijek koplja lome i dilema namece bosnjacima, dok nikome ne pada na pamet da ubjedjuje srbe da nisu srbi i hrvate da nisu hrvati?
A zato što:
1. Bosnjaci nemaju takvih pretenzija,
2. što bi ostali forumasi temu odjebali a ne bi se hvatali ko miševi na lijepak,
3. tema bila zatvorena zbog širenja ustaštva (ako je srpski sajt) odnosno četništva (ako je hrvatski sajt).
Last edited by Drinski on 04/12/2014 13:26, edited 1 time in total.
hizo ramidovic

#383 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hizo ramidovic »

_BataZiv_0809 wrote:
hizo ramidovic wrote: naravno. oko autenticnih video snimaka uvijek postoji dilema da li je to bas tako kako izgleda...
Ako je rijec o snimcima rusenja Starog Mosta, onda je ocigledno da je to istina. Ne zbog snimaka, nego zbog cinjenice da se nije moglo preko Neretve.
Ako govorimo o snimcima koje je snimio ovaj prof.dr. o njima cemo kada ih pogledam.
ne vjeruj svojim ocima...nekad stvarnost i nije takva kakvom se cini...ljudi su pokvareni, podmecu, lazu, podvaljuju...
hizo ramidovic

#384 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hizo ramidovic »

_BataZiv_0809 wrote:
hizo ramidovic wrote: jest, vala bas, kakvi su samo sadisti bili muslimani u to doba...
Mozda mazohisti?
ma ja, ba...
Mister Yes

#385 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mister Yes »

dustaban wrote: Gospodo draga, sto ste danas jeli, gdje radite, kolka je plata, kako djeca i skola, kakav je odnos sa hanumom, guzite li...
Ovo je pdf Politika. Za te teme imaš druge podforume.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#386 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

hizo ramidovic wrote: ne vjeruj svojim ocima...nekad stvarnost i nije takva kakvom se cini...ljudi su pokvareni, podmecu, lazu, podvaljuju...
Neki pomazu, savjetuju, saosjecaju. Sve je do toga koga pustamo u zivotni prostor i kako ih tretiramo.
goodbar

#387 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by goodbar »

hizo ramidovic wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
hizo ramidovic wrote: znaci, zakljucio si da se sasvim normalnim smatralo da se samo muslimanima da vjerska odrednica u nac izjasnjavanju, dok se drugima dozvoljava drugacije.
sad se vrati na ono sta ja od pocetka tvrdim, vezano za upotrebu imena 'bosnjak'.
Da, ali i muslimani su to smatrali normalnim ocigledno.
jest, vala bas, kakvi su samo sadisti bili muslimani u to doba...
Bio sam u vojsci,pocetkom ' 80-ih i tamo smo,bar jednom hefticno,ako ne i cesce,imali nekakve ideolosko-propagandne casove,gdje smo,bar vecina,spavali,a ona manjina pisala pisma.Ali,upamtio sam jedno izlaganje oficira JNA,koji je citao iz nekakvog stampanog prirucnika,dakle,nije to on pricao iz svoje glave.Naime,citao je da postoji neka muslimanska politicka emigracija koja radi protiv SFRJ,bratstva-jedinstva,partije,bla,bla,bla...i koji zagovaraju da se Muslimani u SFRJ nazivaju BOSNJACI,a taj termin,cita dalje oficir JNA je,pazi sad,POGRDAN naziv za Muslimane.Slusao sam taj cas pazljivo i nikako nisam mogao da skontam,zasto je taj termin pogrdan.Trazio sam neka skrivena znacenja,kombinovao slova i NISTA.Ljudi,nisu nam dali da se tako izjasnjavamo.I TO JE TO.
155_mm

#388 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by 155_mm »

AlfaKentaur wrote:Jeste li primijetili da se uvijek koplja lome i dilema namece bosnjacima, dok nikome ne pada na pamet da ubjedjuje srbe da nisu srbi i hrvate da nisu hrvati?
potrebu nametanja drugima imaju samo izkompleksirane nacije koje su u svoj istoriji dugo vremena provele kao robovi i sluge drugima vecima, jacima i uspjesnijim nacijama.
bach

#389 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by bach »

goodbar wrote: Bio sam u vojsci,pocetkom ' 80-ih i tamo smo,bar jednom hefticno,ako ne i cesce,imali nekakve ideolosko-propagandne casove,gdje smo,bar vecina,spavali,a ona manjina pisala pisma.Ali,upamtio sam jedno izlaganje oficira JNA,koji je citao iz nekakvog stampanog prirucnika,dakle,nije to on pricao iz svoje glave.Naime,citao je da postoji neka muslimanska politicka emigracija koja radi protiv SFRJ,bratstva-jedinstva,partije,bla,bla,bla...i koji zagovaraju da se Muslimani u SFRJ nazivaju BOSNJACI,a taj termin,cita dalje oficir JNA je,pazi sad,POGRDAN naziv za Muslimane.Slusao sam taj cas pazljivo i nikako nisam mogao da skontam,zasto je taj termin pogrdan.Trazio sam neka skrivena znacenja,kombinovao slova i NISTA.Ljudi,nisu nam dali da se tako izjasnjavamo.I TO JE TO.
Boš - na turskom, rupa, nula, taraba

Zato je pogrdan
155_mm

#390 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by 155_mm »

Mister Yes wrote:
dustaban wrote: Gospodo draga, sto ste danas jeli, gdje radite, kolka je plata, kako djeca i skola, kakav je odnos sa hanumom, guzite li...
Ovo je pdf Politika. Za te teme imaš druge podforume.
e kolega nek si mu ga sukno svaka cast.
hizo ramidovic

#391 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hizo ramidovic »

_BataZiv_0809 wrote:
hizo ramidovic wrote: ne vjeruj svojim ocima...nekad stvarnost i nije takva kakvom se cini...ljudi su pokvareni, podmecu, lazu, podvaljuju...
Neki pomazu, savjetuju, saosjecaju. Sve je do toga koga pustamo u zivotni prostor i kako ih tretiramo.
tako je. zato dobro pazi sta i koga slusas i gledas...od koga ces prihvatiti pomoc/savjet a od koga 'pomoc'/'savjet'...
mene ne slusaj, ja sam ti zlo od covjeka...
Banksy

#392 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Banksy »

bach wrote: Dakle...

Postoji li Bošnjačka nacija? Da li je moguće jednom na jednom skupu kakav je bio Bošnjački sabor jednom narodu dati ime? Kako objasniti da imamo Bošnjaka a bosanski jezik?

Kako komentarišete stavove prof Riđanovića o nazivu Bošnjak?
Prvo, Riđanovića ne treba uzimati zaozbiljno ni u kojem kontekstu, slobodno ga preskoči,
a drugo, svaki odgovor na tvoja pitanja bio bi vrlo složen i kontradiktoran jer situacija u kojoj smo danas umnogome je posljedica nepostojanja jasnog odgovora, koncepta, misli i ideje na pitanja koja postavljaš.
To je za Bosnu vrlo važna stvar, skoro presudna za njenu opstojnost, no obamrlost i međusobna posvađanost domaće aktuelne inteligencije, uz raseljenost po svijetu bosanskohercegovačkih umnih glava koje bi o ovome mogle pametno promišljati i donijeti neke čvrste sudove, zaključke i smjernice, kao i trenutno vladajući životni koncept ovdašnjeg stanovništva koji se svodi na u se na se i poda se, bez ikakve želje i šanse da se o bilo kakvim pametnim i važnim stvarima javno razgovara, dovodi nas do zaključka da će odgovore na ta pitanja dati neke buduće, pametnije generacije, nekada kasnije, poslije našeg vremena.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#393 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

hizo ramidovic wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
tako je. zato dobro pazi sta i koga slusas i gledas...od koga ces prihvatiti pomoc/savjet a od koga 'pomoc'/'savjet'...
Ako ti tako kazes.
hizo ramidovic

#394 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hizo ramidovic »

_BataZiv_0809 wrote:
hizo ramidovic wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Neki pomazu, savjetuju, saosjecaju. Sve je do toga koga pustamo u zivotni prostor i kako ih tretiramo.
Ako ti tako kazes.
sreca tvoja pa me ne poznajes osobno...
bach

#395 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by bach »

Banksy wrote:
bach wrote: Dakle...

Postoji li Bošnjačka nacija? Da li je moguće jednom na jednom skupu kakav je bio Bošnjački sabor jednom narodu dati ime? Kako objasniti da imamo Bošnjaka a bosanski jezik?

Kako komentarišete stavove prof Riđanovića o nazivu Bošnjak?
Prvo, Riđanovića ne treba uzimati zaozbiljno ni u kojem kontekstu, slobodno ga preskoči,
a drugo, svaki odgovor na tvoja pitanja bio bi vrlo složen i kontradiktoran jer situacija u kojoj smo danas umnogome je posljedica nepostojanja jasnog odgovora, koncepta, misli i ideje na pitanja koja postavljaš.
To je za Bosnu vrlo važna stvar, skoro presudna za njenu opstojnost, no obamrlost i međusobna posvađanost domaće aktuelne inteligencije, uz raseljenost po svijetu bosanskohercegovačkih umnih glava koje bi o ovome mogle pametno promišljati i donijeti neke čvrste sudove, zaključke i smjernice, kao i trenutno vladajući životni koncept ovdašnjeg stanovništva koji se svodi na u se na se i poda se, bez ikakve želje i šanse da se o bilo kakvim pametnim i važnim stvarima javno razgovara, dovodi nas do zaključka da će odgovore na ta pitanja dati neke buduće, pametnije generacije, nekada kasnije, poslije našeg vremena.
Čovjek je pametan, obrazovan...No izgleda da je malo prolupao ....
dustaban

#396 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by dustaban »

Drinski wrote:@dustban, bato i ostala bratijo..
Pa koji đavo to niste kazali odmah na početku priče Riđanoviću, postavljaču teme i drugima koji negiraju postojanje Bošnjaka?
Kada ste zarolali temu, sada se pojavljuje priča: pusti ovo, daj da vidimo da sta guzimo...
...
Prvo i prvo ja ovaj put nisam "zarolao" temu, mada jesam nekoliku puta ranije i svaki put bivao krivo shvacen.

Ja sam naime uvijek govorio da najveci problem Bosnjaka/bosnjastva nije u neprijateljstvu onih drugih vec u nepostojanju unutarbosnjacke definicije o samima sebi. Pa vidite li koja su tu lutanja i koliko traju. Meni je kao najbolji dokaz te konfuzije posluzila vizuelna identifikacija Bosnjaka, od onog kvadratica sa ljiljanom na zelenom polju do onih snadzackih miksova ljiljana i polumjeseca. Cisti pitschwayz :-)

I upravo tu je ta ogromna prednost na strani Srba i Hrvata, oni tih dilema nemaju. Bosnjaci su u jedoj zajebanoj situaciji jer zele dokazati taj svoj "harmonican kontinuitet" od bogumila do danas a kad treba da to dokazu... tach, nemaju svoga obiljezja nego su prisiljeni da krscansku heraldiku retroaktivno miksaju sa islamskim simbolima! To sve zapravo podobro lici na cirkus.

Ali evo, yebes proslost i simbole, evo da sve to resetujemo i kazemo - OK, bilo je sta je bilo, Bosnjaci su nacija, nebitno nova ili obnovljena, hajmo je majkumu konacno definisatiali tako da nije u koliziji sa sobom i sa okruzenjem. Cak i nesto sto je izmisljeno moze postati realisticno ako mu je prica tj. definicija CVRSTA I POSTOJANA. Jebiga, neki SF filmovi, poput Armagedona imaju cvrscu pricu od ove bosnjacke!

:!:
Banksy

#397 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Banksy »

bach wrote:
Čovjek je pametan, obrazovan...No izgleda da je malo prolupao ....
Sve je to ok dok mu se ne počne davati previše javni prostor, a stavovi uzimati kao ozbiljni i relevantni ...
VjecitiStudent

#398 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by VjecitiStudent »

VjecitiStudent wrote: Ja pronađoh jednu referencu
Zvaničnici su ohrabrivali lojalne muslimane i pravoslavce iz Sarajeva da pokrenu provladine novine, i pružali su velikodušne subvencije za njihovvo štampanje. Ova politika je bila znatno uspješnija kod muslimana nego kod Srba. Mehmed-beg Kapetanović je 1891. godine pokrenuo list Bošnjak koji je bio posvećen promoviranju Kállayeve multikonfesionalne ideje bošnjaštva. List je postepeno napustio promociju bošnjaštva jer taj koncept nije uspio zadobiti narodnu podršku, ali je nastavio izlaziti kao glasilo provladinih muslimana do 1910. godine.

http://www.iis.unsa.ba/pdf/donia_sarajevo.pdf
Rizo/Hizo, molim komentar.
Drinski

#399 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Drinski »

dustaban wrote: Ja sam naime uvijek govorio da najveci problem Bosnjaka/bosnjastva nije u neprijateljstvu onih drugih vec u nepostojanju unutarbosnjacke definicije o samima sebi. Pa vidite li koja su tu lutanja i koliko traju. Meni je kao najbolji dokaz te konfuzije posluzila vizuelna identifikacija Bosnjaka, od onog kvadratica sa ljiljanom na zelenom polju do onih snadzackih miksova ljiljana i polumjeseca. Cisti pitschwayz :-)

I upravo tu je ta ogromna prednost na strani Srba i Hrvata, oni tih dilema nemaju. Bosnjaci su u jedoj zajebanoj situaciji jer zele dokazati taj svoj "harmonican kontinuitet" od bogumila do danas a kad treba da to dokazu... tach, nemaju svoga obiljezja nego su prisiljeni da krscansku heraldiku retroaktivno miksaju sa islamskim simbolima! To sve zapravo podobro lici na cirkus.

Ali evo, yebes proslost i simbole, evo da sve to resetujemo i kazemo - OK, bilo je sta je bilo, Bosnjaci su nacija, nebitno nova ili obnovljena, hajmo je majkumu konacno definisatiali tako da nije u koliziji sa sobom i sa okruzenjem. Cak i nesto sto je izmisljeno moze postati realisticno ako mu je prica tj. definicija CVRSTA I POSTOJANA. Jebiga, neki SF filmovi, poput Armagedona imaju cvrscu pricu od ove bosnjacke!

:!:
Ma nikakvih druze moj Bosnjaci nemaju problema sa identifikacijom, evo daj mi nađi jednog koji ce to ovde na forumu kazati, bar anonimno i naravno pod uslovom da nije "maskirani" Bošnjak.

NIkome Bosnjaci nemaju potrebe da se dokazuju, pa daj pogledaj ko otvara tome o ovome....

NIkakvi kvadratići, trouglovi i sl. nisu dokaz tog tvog "lutanja". Naravno, druga je stvar sto se Bosnjacima iznova i iznova spočitava da su "izgubljeni".
Svi će tebi reci da su ljiljani bosnjački simbol ( ia ne vidim problem u tome što to čine upravo muslimani, jer su Bosnjaci ipak evropski muslimani). Svi znamo kako je nova zastava BiH usvojena, a svaki Bošnjak ce ti reci: to je drzavna zastava, a drzavu treba poštovati pa i njene simbole, ali bi bilo bolje da su ipak ljiljani. Sto se tiče zastave FBIH - ja vala ne vidim nekoga da se poistovjećuje sa njom, ali je to posljedica odluke da sada pored drzave i nize administrativne jedinice imaju svoju zastavu, isto kao sto općine ili kantoni imaju grbove a sa njima se niko ne identifikuje iako je lokal patriota. Uostalom, evo, pitaj Hrvate da li na njih utiče onaj mix na zastavi FBIH. Pa onda i Srbi lutaju sa novom zastavom RS.

Dakle, daj pusti prazne priče, po principu "babi milo, sto se snilo..."

p.s. zadnja recenica dovoljno govori o tvom odnosu ka Bosnjacima...međutim, moram te malo razočarati, bošnjačka priča ce da potraje mnogo duze od jednog filma.
zenit dozic

#400 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by zenit dozic »

U čuvenom razgovoru Huseina kapetana Gradaševića sa Turskim beglerbegom, kada mu je Turski beglerbeg rekao: "Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine... Gineš za državu koja nikad nije postojala niti će." Gradaščević mu je odgovorio sljedećim riječima: "Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!" :izet: Image
Locked