Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Locked
Nomo

#376 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by Nomo »

Ali Kemal wrote:
JThomas wrote:
Ali Kemal wrote:Izdvojio bih ovu izjavu, kao jednu tipicnu neodgovornu izjavu.

Code: Select all

Ovo se može jako pozitivno iskoristiti kad bismo mi to znali. 
Pitao bih autora i one koji se slazu sa tim, kako se to konkretno moze pozitivno iskoristiti?
Hoce li gradjani BiH bolje zivjeti, imati bolji standard na osnovu toga, politicki smiriti situacija, poboljsati medjunacionalni odnosi, produbiti tolerancija itd...
tako da se pokaže i istakne sav apsurd zapišavanja teritorije, a naročito "krstom" od dva vodoinstalacijska elementa.
Pa to je svakom normalno bilo oduvijek jasno.
90% napravljenih vjerskih objekata poslije rata, sve tri konfesije,
nisu napravljeni zbog upraznjavanja vjerskih obreda nego radi zapisavanja teritorije.

Moje pitanje je glasilo kako ce to ovaj krst da doprinese boljem zivotu gradjana BiH, jer je bila tvrdnja da se ovaj nazovi krst moze dobro iskoristiti.
Ja vidim da je posljedica toga moze biti samo losiji zivot, jer je potpuno jasno da se time skrece paznja sa svakodnevnih problema gradjana, i to pred same izbore.
mozes li ovo prevesti na jezik brojki i slova . ovako ( barem meni nista ne znaci , ama bas nista ) budi konkretniji . ja sam sitnicav , pedantantan , prezican , koncizan , jasan .....ovo je magla sto si napisao pa molim te budi jezgrovit i dosljedan .
bas ti hvala kemo :)
BadAss14

#377 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by BadAss14 »

Stjui wrote:
Klavikula wrote: nisi me shvatio. Srbi imaju de facto svoju drzavu u BiH, bar se tako ponasaju. od nezavisnosti RS-a, naravno, nema nista. suplja prica kao i svaka druga, ali na unutrasnjem planu mogu napraviti potpunu blokadu drzave, a to ne zelimo. zarad toga, preko nekih stvari se mora preci.

generalno gledano, polozaj Srba unutar BiH je poprilicno jak. ako zelimo napredak BiH i njeno jacanje istima se moraju napraviti neki ustupci.

zbog toga je vazno da ti na celo Srba dodju nagodni ljudi.
ma niko od bošnjaka neće prihvatit savjet od nekog sa lokacijom sarajevo-srboslavija.

još jednom slika g.mirze,da svaki bošnjak zna kog treba počastit kad ga sretne u gradu:

Image

Fala Bogu ima jos zdravih u dolini oboljele od kolektivnog stockholm sindroma.
BadAss14

#378 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by BadAss14 »

I koliko upada u oci utrkivanje medija u toj oboljeloj dolini koji traze izjave "gradjana" istocnog Sarajeva (stid me ovo i izgovorit), a njihove izjave su samo kmecanje oko izgleda krsta i nista drugo, jer nikavog kmecanja nebi bilo da je izgradjen betonski krst, ali mediji iz doline se prave gluhi i slijepi, umjesto da pitaju gradjane Sarajeva kako se oni osjecaju sto se na mjestu zlocina , zlocince nastoji pretvoriti u zrtve te iskrivit istorija a da to sada gledamo ocima.
kritichar

#379 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by kritichar »

ako nešto bude od krsta, pravog, velikog sa crkvom i svime, i ne mogne se to spriječiti
treba mu stvoriti reputaciju kao što ima Aušvic
mnogo turista dolazi u Sarajevo, to treba iskoristiti, naći neku lokaciju u gradu koja je krvava i sa koje se jasno vidi krst, napraviti neku trajnu isložbu slika, skicu opsade i na skici tu tačku i pokazat to turistima, eno onaj krst jedno od mjesta odakle se sijala smrt.....da oni sami povežu da je taj krst simbol razaranja Sarajeva

ako su toliko bezobrazni i narod i crkva da to urade onda ih treba ocrniti maksimalno
Drinski

#380 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by Drinski »

Opetja033 wrote: Vama je jedino i preostalo da pateticno pokusavate relativizirati stvari.
NE, nije isti onaj koji je ovaj krst pokupio i onaj koji ga pokusa ukloniti.
Tako su vjerovatno govorili za Cele i Cace.
hAZNADAR

#381 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by hAZNADAR »

Izgleda da ne moze ni ova tema bez mrske i brezobrazne dijaspore koja ispada kao veci problem. SPomenuta je na negativan nacin na sve i jednoj stranici. Mislim da definitivno zasluzuje posebnu temu umjesto da se svaka trola sa time. Rado bih otvorio temu o mrznji prema dijaspori ali teme koje otvorim se precesto zatvore pa mozda je do mene.

Sto se tice krsta na Zlatistu - to je problem svih Bosnjaka ma gdje zivjeli, i Sarajlija i povratnika u RS, i dijaspore, i Tuzlaka, Zenicana,.. isto kao sto je nas zajednicki problem i crkva u dvoristu, crkva na memorijalnom kompleksu, ogromni krizevi sto markiraju teritoriju,... jer je to samo jedan odraz fasisticke politike prema Bosnjacima.
Mislim, tezimo kao nekom zajednistvu i homogenosti nacije, uzajamnom pomaganju i sloznosti u vremenima kada nam je najvise potrebna,... i svaka ta inicijativa zavrsi u nekom unutrasnjem prepucavanju, isticanju razlika,.... a stanovnici nase prijestonice se samo vise udaljavaju od ostalih i zatvaraju u svoj krug umjesto da su centar svega.

Dok je tako - ovaj spomenik ubijanju grada je sitnica sta sve mogu uraditi. Hajde da jednom za sva vremena svu mrznju prema dijaspori ogranicimo na jednu zbirnu temu i da se teme ne trolaju time.
Drinski

#382 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by Drinski »

hAZNADAR wrote:I
Sto se tice krsta na Zlatistu - to je problem svih Bosnjaka ma gdje zivjeli, i Sarajlija i povratnika u RS, i dijaspore, i Tuzlaka, Zenicana,.. isto kao sto je nas zajednicki problem i crkva u dvoristu, crkva na memorijalnom kompleksu, ogromni krizevi sto markiraju teritoriju,... jer je to samo jedan odraz fasisticke politike prema Bosnjacima.
Mislim, tezimo kao nekom zajednistvu i homogenosti nacije, uzajamnom pomaganju i sloznosti u vremenima kada nam je najvise potrebna
A kako sad da je to zajednički problem?

Kada se bune povratnici iz RS (ili recimo dijaspora), ove po SA (ili sta ja znam po TZ), zaboli uho, izda se saopćenje, malo se klima glavom i sl., pa je sada problem krst na Zlatistu a ostala ikonografija po RS-u - nije problem.
Onaj priziva mrtvog Aliju, ali ga nije prizvao kada je dobio cjelovito Sarajevo.
Izgleda da se BIH svodila samo na potez Marin dvor - Baščaršija do ovog incidenta, sada je odjednom druga priča. Međutim, poznavajući sarajevske sećijaše, nikakve reakcije biti neće, ako ne računamo nove Cele i Cace.

Ne mogu reci da mi je lično drago sto je postavljen ovaj krst zbog negativnih osjecaja koje proizvodi, ali se nadam da ce bar sada doći nekome iz dupeta u glavu, ovo sa krstom je poput one "pedagoške jedinice" koja se daje da bi se đak pokrenuo iz mrtvila.
astala_vistala

#383 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by astala_vistala »

Jel ziv ?
Dr. Kuca

#384 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by Dr. Kuca »

Bosnjaci se jos nadaju da ce tito ustat iz groba i da ce ih zastiti, dok oni pjevaju hej salveni sa suzama u ocima.
Bodkin

#385 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by Bodkin »

Ja ne znam kako niko od ovih internet ratnika ne dodje i ne skloni ove dvije letve i spasi sarajlije ponizenja

Sent from my Lumia
Red Wolf

#386 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by Red Wolf »

Bodkin wrote:Ja ne znam kako niko od ovih internet ratnika ne dodje i ne skloni ove dvije letve i spasi sarajlije ponizenja

Sent from my Lumia
ukopana ona uspravna pravo,nista bez teske mehanizacije,polako
OldMayor

#387 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by OldMayor »

Danguba wrote:Ne znam niti mi se iscitava svaka stranica ali sve o cemu trunite covjek ''legenda'' je to davno opisao.

[quote=""Postao/la Ridjobrki dana 17. aug. 2014. 13:54 "]

Ja sam totalno za to da se dopusti erekcija tog krsta na Zlatištu i da se to onda marketinški totalno iskoristi. To bi uradila pametna nacija.

Svaki otpor toj ideji i radikaliziranje Bošnjaka samo ide na ruku Dodikovim čobanima i zato se treba okrenuti pila naopako. Na vijest o postavljanju krsta odgovoriti sa kuloćom:

"Turistička zajednica Kantona Sarajevo je već naručila 100,000 bookleta o najnovijoj turističkoj atrakciji Sarajeva - jedinstvenom u svijetu spomeniku ubicama djece"

Napraviti fino te buklete u kojima će biti objašnjen smisao podizanja tog krsta kao provokacije i pokušaja ponižavanja žrtava, organizirati turističke posjete tom krstu uz predavanja o ratu i ratnim strahotama tako da svaki turist ode iz Sarajeva sa spoznajom koja su ti četnici stoka.

Ovo se može jako pozitivno iskoristiti kad bismo mi to znali. Na kraju ima mjesta i ono što je neko već rekao - valjalo bi da takvo nešto stoji da nas opominje da ne zaboravljamo tako neke stvari...
:thumbup:[/quote]
Bravo! Ovako bi to uradili civilizovani i pametni ljudi. Pa neka se svaki normalni srbin stidi sto bi podrzavao tako nesto.

Koliko god neko smatrao ovoga sto je rusio krst nekim herojem, za mene to nije. I sta koji qrac spominje islam? Ja imam osjecaj ko da mu je Dodik napisao sta ce izjaviti. Tako sam se osjecao kad sam ga jucer slusao. Bla bal braca, islam, ja cu poginut, zovem ostalu bracu, dzamija, bla bala islam.

Samo belaj jos hoce da nanese. Sta da su ih docekali bagra neka gore, pa da je fakat neko nekoga roknuo. Jel nam to dosadilo zivjeti u miru.

Na ovakve stvari treba odgovoriti intelignetno, a ne ko krkan kakav. Sad smo im taj krst gore zacementirali. To je ono sto su i htjeli, sad da raspisu da traze donacije dobili bi sto miliona.

Ovo nije bila asistencija, ovo je bilo alley oop zakucavanje dodika i kompanije.
VjecitiStudent

#388 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by VjecitiStudent »

TomANDJerry wrote:
P.S.S. u Mostaru je nemoguce uraditi isto , jer je krst iznad hrvatsko dijela grada i tamo postoje ljudi koji to zele.Ovdje se nalazi na nekakvom putu gdje nema ni stanovnika niti bilo sta i postavljen je samo da provocira ove ispod njega
:-)
OldMayor

#389 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by OldMayor »

BadAss14 wrote:I koliko upada u oci utrkivanje medija u toj oboljeloj dolini koji traze izjave "gradjana" istocnog Sarajeva (stid me ovo i izgovorit), a njihove izjave su samo kmecanje oko izgleda krsta i nista drugo, jer nikavog kmecanja nebi bilo da je izgradjen betonski krst, ali mediji iz doline se prave gluhi i slijepi, umjesto da pitaju gradjane Sarajeva kako se oni osjecaju sto se na mjestu zlocina , zlocince nastoji pretvoriti u zrtve te iskrivit istorija a da to sada gledamo ocima.
Meni samo nije jasna jedna stvar, mi seremo ovdje sto oni postavljaju spomenik. Pa ko nama brani da usred grada postavimo

I kakvi posrani gradjani Sarajeva.

Nismo u stanju evo 20 godina da sebi napravimo spomenik i da zapisemo historiju. Zato mi je drago sto je drugi krive i sto nam u facu prave spomenik.

Neka, kad mi ne znamo.

Isto ko i za dobrovoljacku. Ko nama brani da lupimo ogromni spomenik ispred npr zgrade Kantona, da se tu okupljamo svake godine 2. maja, ko? Neka to bude datum odbrane grada, ondje napraviti veliki trg, sa spomenikom..svake godine zatvorit ulicu i sve skole, sve uposlenike zabraniti rad od 11 do 13h i svi dda dodju tamo!

I onda ce njihovih 150 ljudi sutra na drveniji izgledati smijesno...

Ali joook, oni su krivi za to, nismo mi...samo cekamo i cekamo, dok nam ovako ne ko ne sukne.
GAU8

#390 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by GAU8 »

OldMayor wrote:
BadAss14 wrote:I koliko upada u oci utrkivanje medija u toj oboljeloj dolini koji traze izjave "gradjana" istocnog Sarajeva (stid me ovo i izgovorit), a njihove izjave su samo kmecanje oko izgleda krsta i nista drugo, jer nikavog kmecanja nebi bilo da je izgradjen betonski krst, ali mediji iz doline se prave gluhi i slijepi, umjesto da pitaju gradjane Sarajeva kako se oni osjecaju sto se na mjestu zlocina , zlocince nastoji pretvoriti u zrtve te iskrivit istorija a da to sada gledamo ocima.
Meni samo nije jasna jedna stvar, mi seremo ovdje sto oni postavljaju spomenik. Pa ko nama brani da usred grada postavimo

Nismo u stanju evo 20 godina da sebi napravimo spomenik i da zapisemo historiju. Zato mi je drago sto je drugi krive i sto nam u facu prave spomenik.

Neka, kad mi ne znamo.

Isto ko i za dobrovoljacku. Ko nama brani da lupimo ogromni spomenik ispred npr zgrade Kantona, da se tu okupljamo svake godine 2. maja, ko? Neka to bude datum odbrane grada, ondje napraviti veliki trg, sa spomenikom..svake godine zatvorit ulicu i sve skole, sve uposlenike zabraniti rad od 11 do 13h i svi dda dodju tamo!

Ali joook, oni su krivi za to, nismo mi...samo cekamo i cekamo, dok nam ovako ne ko ne sukne.
Pa cijela BiH puna spomenika.
A u Sarajevu od Markala, pa do Djece Sarajeva.
A sad što se niko ne okuplja, to je druga stvar.
OldMayor

#391 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by OldMayor »

@GAU8, znam upravo o tome sam i pisao ranije. Napravili 100 spomenika, ali su to napravili politicari za sebe, da se mogu 100 puta pojaviti. Isto ko da se stidimo, pa ih sakrij negdje. Imas spomenika niko ni ne zna da su spomenici, klupa, neka tabla i to je kao to.

Trebalo je napraviti ogromni spomenik, na skenderiji, spomenik i trg oslobodjenja grada. Spomenik jedno 30 metara. Da se zna. Da bude za sve gradjane grada, koji su poginuli, ranjeni, prezivjeli.

Evo turista kad dodje u grad, gdje da ga odvedes, na koje spomen obiljezlje, kao neki simbol odbrane. Ima ih stotine, rastrkano, i zato ih niko i ne obilazi.

Ne radi se to tako.
VjecitiStudent

#392 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by VjecitiStudent »

OldMayor wrote:

Neka, kad mi ne znamo.

Ako je onaj neugledni komad stakla u Velikom parku koštao dva miliona, koliko bi nas tek koštala ta superstruktura?
No, cijena je tu naravno najmanji problem.

Sve što se u gradu dešava vezano za obilježavanje bliže ili dalje istorije grada i šire, bilo kakav projekat koji je bi trebao biti opće dobro građana grada, pokazuje da osim obaveznog ugrađivanja i korupcije, snage, volje i pameti za bilo šta drugo jednostavno nema.
Queen_of_hearts

#393 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by Queen_of_hearts »

Znam da je izlisno i spominjati ,ali imaju li ovi novinari imalo postovanja,prvo prema sebi pa prema svima nama ?! Ovo trckaranje s mikrofonom po okolnim njivama vise podsjeca na poturanje su*ka nego mikrofona za izjavu .Onda se pitam kako ih nije stid ( po ko zna koji put do sad),da video gdje je sve i jednom cetniku trebao veci simbol "junastva" ,meni poturas pod "i oni su protiv krsta " :shock: Mora da na tolike budale licimo,druge nema !

Kako nije stid,ove suplement babune sto ne mogu ni ruke u djepove da stave,i klapcucu ih publiku,da prodaju tragediju svih nas,tragediju grada Sarajeva,za prizemno brbljetanje od vjeri ,islamu i dzamiji !Jedva docekali s druge strane pa se utrkuju u izvjestackom novinarstvu : "muskarci izgleda karakteristicnog za vehabije obarali krst" ! Sto neko napisa,nek mu oni zahvaljuju,sve je odigrao kako treba!

Ima toliko pametnih i normalnih nacina da se taj cemer od krsta pomnozi sa nulom,ali pametni i normalni nacini su za pametne i normalne ljude.......ovdje deficitarne ocigledno!
Stjui

#394 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by Stjui »

Queen_of_hearts wrote: Ima toliko pametnih i normalnih nacina da se taj cemer od krsta pomnozi sa nulom,ali pametni i normalni nacini su za pametne i normalne ljude.......ovdje deficitarne ocigledno!
:roll:

manite nas vaše pameti!spomenici četničkim glavosječama se ruše.
VCorp

#395 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by VCorp »

Ja da sam na mjestu sarajevskih Srba napravio bih na tom mjestu kip Draži Mihailoviću koji ima uperena tri prsta prema Sarajevu a na licu smiješak. Oni sve ovo što rade od Bosne i Hercegovine rade zato sto im se dopusta iz glavnog grada i glumi neka wannabe tolerancija.

Momku koji je pokušao srušiti to svaka čast, makar je nekome ostalo obraza u nasem glavnom gradu. Kad bude opet Dan crvenih stolica nemojte zaboraviti baciti pogled gore na '' nasmijani '' krst :-D
Hajvan

#396 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by Hajvan »

Stjui wrote:
Queen_of_hearts wrote: Ima toliko pametnih i normalnih nacina da se taj cemer od krsta pomnozi sa nulom,ali pametni i normalni nacini su za pametne i normalne ljude.......ovdje deficitarne ocigledno!

tačno, prema netoleratnima nem a tolerancije.
jebat ih.
drag_gost

#397 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by drag_gost »

Queen_of_hearts wrote:
Ima toliko pametnih i normalnih nacina da se taj cemer od krsta pomnozi sa nulom,ali pametni i normalni nacini su za pametne i normalne ljude.......ovdje deficitarne ocigledno!

:thumbup:

Recimo zakaciti tablu na njega: "Ako jedan ubica moze napraviti krst, moze i krst napraviti jednog ubicu."
BHCluster

#398 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by BHCluster »

Hajde da skupimo koju marku pa da ima napravimo krst kako treba a ne ovako.
Queen_of_hearts

#399 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by Queen_of_hearts »

Stjui wrote:

Super !
"ono " od krsta stoji,a rusila ga horda misicavaca koja je potom zavrsila u policiji ?! :-? :-?
Manula vas je nasa pamet i vise nego ocigledno
AliceInChains

#400 Re: Krst na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru

Post by AliceInChains »

Queen_of_hearts wrote:
Stjui wrote:

Super !
"ono " od krsta stoji,a rusila ga horda misicavaca koja je potom zavrsila u policiji ?! :-? :-?
Manula vas je nasa pamet i vise nego ocigledno
nasa pamet
:mrgreen:

Nego, makni dusanku iz avatara, boga ti :sax:
Locked