Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
TRANCE

#376 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by TRANCE »

RJ57 wrote:moj jaran je izvadio osobnu upravo zbog putovanja (to mu inače nabacio drugi jaran koji ima slovenačko državljanstvo). ne moraš ni za jednu EU zemlju plus cijeli balkan nositi pasoš, dovoljna ti je hrvatska osobna koja paše u novčanik

ovaj “janez“ koristi pasoš samo kad ide u ameriku
To je inače i jedina prednost osobne iskaznice u odnosu na putovnicu: da je možeš lakše staviti u džep :run: A radi toga ići dva puta do Hrvatske za predaju zahtjeva i podizanje osobne, te trošiti i vrijeme i novac za put, vađenje dokumenata i izradu slika može samo budala. Jer prema službenim informacijama:

"Sukladno odredbama novoga Zakona o osobnim iskaznicama hrvatski državljani mogu, od 8. lipnja 2015. godine, u policijskim upravama i postajama predati zahtjev za elektroničke osobne iskaznice. Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani, bez obzira na dob i prebivalište, jer će se onima u inozemstvu upisati podatak o njihovom prebivalištu izvan Hrvatske. Također, hrvatski državljani koji prebivaju u inozemstvu, zahtjev za izdavanje elektroničke osobne iskaznice mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Hrvatskoj, dok hrvatskim državljanima s prebivalištem u RH osobnu iskaznicu izdaje policijska uprava ili postaja nadležna prema mjestu prebivališta ili boravišta."
blablablabla1235

#377 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by blablablabla1235 »

TRANCE wrote:To je inače i jedina prednost osobne iskaznice u odnosu na putovnicu: da je možeš lakše staviti u džep :run:
Pa to baš i nije sasvim točno. Skeniranje osobne je subjektivno govoreći, otprilike 3-5 puta brže od putovnice, pretpostavljam zbog nekakvih tehničkih razloga. A pasoša još 2 puta sporije od putovnice. I nije tako samo na Izačiću, niti samo moj osjećaj, kad češće prelaziš granicu baš se primjeti. Zanimljivo, sa osobnom carinici na obe strane granice ne pregledavaju iz nekog razloga :?.
A na SLOCRO granici kad pokažeš osobnu policajac maše dalje, a putovnicu skenira 10 minuta :-)
TRANCE

#378 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by TRANCE »

blablablabla1235 wrote:
TRANCE wrote:To je inače i jedina prednost osobne iskaznice u odnosu na putovnicu: da je možeš lakše staviti u džep :run:
Pa to baš i nije sasvim točno. Skeniranje osobne je subjektivno govoreći, otprilike 3-5 puta brže od putovnice, pretpostavljam zbog nekakvih tehničkih razloga. A pasoša još 2 puta sporije od putovnice. I nije tako samo na Izačiću, niti samo moj osjećaj, kad češće prelaziš granicu baš se primjeti. Zanimljivo, sa osobnom carinici na obe strane granice ne pregledavaju iz nekog razloga :?.
A na SLOCRO granici kad pokažeš osobnu policajac maše dalje, a putovnicu skenira 10 minuta :-)
Kod mene baš slučaj da samo pogledaju sliku u putovnici za tri sekunde, čak ni pečat ne udare. A sama logika ti nalaže da je teže krivotvoriti biometrijsku putovnicu treće generacije sa 32 stranice nego osobnu iskaznicu na komadu plastike, iako su i na novoj osobnoj Hrvati uveli biometrijske podatke. Međutim, dok su u EU biometrijske putovnice obaveza za sve države još od 2006. godine, to za osobne iskaznice nije slučaj: Bugari, Poljaci, Rumuni npr. imaju obične plastične iskaznice kakve je BiH izdavala još 2003. godine, Njemci su tek nedavno počeli izdavati biometrijske, Irci, Britanci i Danci ni nemaju iskaznice, a nećeš vjerovati, Grci i Italijani i dalje izdaju iskaznice na komadu kartona sa priheftanom običnom slikom, što znači da svako ko hoće da postane EU državljanin može svratiti do Grčke i Italije i na crnom tržištu kupiti njihovu iskaznicu. Tako da će graničari koji nisu upoznati sa specifičnostima iskaznica 28 različitih država uvijek više provjeravati iskaznice nego putovnice. Barem za sada, dok se ne donese neka direktiva koja bi standardizirala tehničke karakteristike iskaznica za sve države.
blablablabla1235

#379 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by blablablabla1235 »

^^^
Pečate ne udaraju decenijama, jedino da traže turisti ili djeci za uspomenu. Ali sada kad prelaziš preko granice svaki put skeniraju dokumente svakog putnika, barem je tako ako autom prelaziš. I snimaju registarske.
Kad skeniraju glupu plastičnu karticu i one karaktere iza, to prođe odmah. A pasoši sa tim biometrijama traju i traju. I tako sa svake strane granice. Ljudima koji rijetko prelaze vjerojatno ništa to ne znači, ali ako ja odem do Zagreba i natrag tih 30 minuta više se baš primjeti.
vladimir_spajkic

#380 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by vladimir_spajkic »

Da li bi bio dobar osnov za stJeći hrvatsko državljanstvo pristupanjem HVO Sarajevo sa 16 godina u septembru 1992 g., bez obaveze, DRAGOVOLJNO, :mrgreen: ??
all_might

#381 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by all_might »

vladimir_spajkic wrote:Da li bi bio dobar osnov za stJeći hrvatsko državljanstvo pristupanjem HVO Sarajevo sa 16 godina u septembru 1992 g., bez obaveze, DRAGOVOLJNO, :mrgreen: ??
Ako se ne zajebajes, samo kakve papire prilozi u konzulat i eto te ekspres domovnica - bez zajebancije :-D
vladimir_spajkic

#382 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by vladimir_spajkic »

all_might wrote:
vladimir_spajkic wrote:Da li bi bio dobar osnov za stJeći hrvatsko državljanstvo pristupanjem HVO Sarajevo sa 16 godina u septembru 1992 g., bez obaveze, DRAGOVOLJNO, :mrgreen: ??
Ako se ne zajebajes, samo kakve papire prilozi u konzulat i eto te ekspres domovnica - bez zajebancije :-D
Uopste se ne zajebavam.
all_might

#383 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by all_might »

vladimir_spajkic wrote:
all_might wrote:
Uopste se ne zajebavam.
Mislim da onda ne bi trebalo biti nikakvih problema, smo prilozi kakve papire koji to dokazuju, neke papire gdje se izašnjavaš i sl, na kraju krajeva nazoveš ili odeš u konzulat i pitaš ih za informacije, navedi u izjavi kad budeš podnosio zahtjev za primitak u hrvatsko državljanstvo da si bio pripadnik HVO-a :-D
dabarizmabra

#384 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by dabarizmabra »

Mislim da moraš imati dokument u kojem si se u 1991. godini ili prije, izjašnjavao kao osoba hrvatske nacionalnosti.

S obzirom da su osobe rođene '70-ih, tada mahom bile malodobne i nisu imali takvih dokumenata, niti se nacionalnost u dokumente upisivala, osim u vojne knjižice i neke rijetke isprave, onda moraju donijeti za oba roditelja neki dokument iz kojeg se vidi da su Hrvati.

Ako neko ima za oba, preda pa će vjerovatno dobiti, a ako ima za jednog roditelja, preda pa ide na sreću da mu daju :)

Tako je bilo prije 15-20 godina, ne znam da je sada drugačije.
patriciaa

#385 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by patriciaa »

Pozdrav

Da li je netko od vas predao zahtjev za HR domovnicu u konzulatu Banja Luka, i koliko to vremenski moze potrajati?

:) :)
Doda37

#386 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Doda37 »

TRANCE wrote:
RJ57 wrote:moj jaran je izvadio osobnu upravo zbog putovanja (to mu inače nabacio drugi jaran koji ima slovenačko državljanstvo). ne moraš ni za jednu EU zemlju plus cijeli balkan nositi pasoš, dovoljna ti je hrvatska osobna koja paše u novčanik

ovaj “janez“ koristi pasoš samo kad ide u ameriku
To je inače i jedina prednost osobne iskaznice u odnosu na putovnicu: da je možeš lakše staviti u džep :run: A radi toga ići dva puta do Hrvatske za predaju zahtjeva i podizanje osobne, te trošiti i vrijeme i novac za put, vađenje dokumenata i izradu slika može samo budala. Jer prema službenim informacijama:

"Sukladno odredbama novoga Zakona o osobnim iskaznicama hrvatski državljani mogu, od 8. lipnja 2015. godine, u policijskim upravama i postajama predati zahtjev za elektroničke osobne iskaznice. Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani, bez obzira na dob i prebivalište, jer će se onima u inozemstvu upisati podatak o njihovom prebivalištu izvan Hrvatske. Također, hrvatski državljani koji prebivaju u inozemstvu, zahtjev za izdavanje elektroničke osobne iskaznice mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Hrvatskoj, dok hrvatskim državljanima s prebivalištem u RH osobnu iskaznicu izdaje policijska uprava ili postaja nadležna prema mjestu prebivališta ili boravišta."
Vecina ljudi koji su uzeli HR osobnu zive blizu granice i cesto prelaze istu, zato je osobna zahvalnija od putovnice, osobna je uvijek uz tebe a putovnica kuci
Dadoooo

#387 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Dadoooo »

Poz, ako se neko razumije u materiju, molio bi da mi odgovori.. Skupljam aktivno papire ali jos nisam siguran da li imam sanse i da li da predam.. Imam 25 godina, tata hrvat, mama srpkinja, nema niko hr papire.. Idemo dalje.. Roditelji od mog tate su se izjasnjavali kao hrvati, imam dokaze (vjencani list, tatin stari rodni list gdje je njihova narodnost upisana), tatino nemam nista, samo vojnu knjizicu i potvrdu da je bio clan HVO-a, mamin brat takodjer bio u HVO-u gdje i je poginuo, tatin brat bio u HVO-u i dobio medalju. Ja se od rodjenja izjasnjavam kao hrvat, ima dokaze : rodni list, svjedodzbe iz osnovne skole, maticne knjige osnovne skole, svjedodzbe iz srednje skole, upisnica na fakultet, semestralni listovi, ima potvrdu da sam bio aktivan clan Hrvatskog kulturnog drustva 10 godina i u cemu sam sve sudjelovao, potvrdu o crkvenim sakramentima.. Eh, ja bih predao na osnovu vlastitog izjasnjavanja pripadnosti hrvatskom narodu.. Da li ce mi praviti problem sto od roditelja nemam nikakvih dokaza i da li ima neke sanse da dobijem pozitivan odgovor ?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#388 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Truba »

ukratko nisi jedini s tim problemom: traži štelu

to na foru djeda i oca si mogao dobiti kao maloljetan
tako sam ja 1997. dobio

svakako predaj sve moguće papire što imaš na konto hrvatstva
krsni list ne uzimaju u obzir od 2008.
Truba

#389 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Truba »

pazi

u tim insitutcijama rade oni koje ONI što se sada ISELJAVAJU iz hrvatske pljuju da su uhljebi i da ih nije briga za običnog čovjeka
da su bez EMOCIJA i da imaju dobre plate i da se brinu samo za sebe

zato ti je potrebna štela :D
dječak sa šibicama

#390 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by dječak sa šibicama »

Dadoooo wrote:Poz, ako se neko razumije u materiju, molio bi da mi odgovori.. Skupljam aktivno papire ali jos nisam siguran da li imam sanse i da li da predam.. Imam 25 godina, tata hrvat, mama srpkinja, nema niko hr papire.. Idemo dalje.. Roditelji od mog tate su se izjasnjavali kao hrvati, imam dokaze (vjencani list, tatin stari rodni list gdje je njihova narodnost upisana), tatino nemam nista, samo vojnu knjizicu i potvrdu da je bio clan HVO-a, mamin brat takodjer bio u HVO-u gdje i je poginuo, tatin brat bio u HVO-u i dobio medalju. Ja se od rodjenja izjasnjavam kao hrvat, ima dokaze : rodni list, svjedodzbe iz osnovne skole, maticne knjige osnovne skole, svjedodzbe iz srednje skole, upisnica na fakultet, semestralni listovi, ima potvrdu da sam bio aktivan clan Hrvatskog kulturnog drustva 10 godina i u cemu sam sve sudjelovao, potvrdu o crkvenim sakramentima.. Eh, ja bih predao na osnovu vlastitog izjasnjavanja pripadnosti hrvatskom narodu.. Da li ce mi praviti problem sto od roditelja nemam nikakvih dokaza i da li ima neke sanse da dobijem pozitivan odgovor ?
Ja mislim da imas sve potrebno, nisu bitni roditelji ako ti imas svoje papire da si se izjasnio kao Hrvat, a ovo HKD ti je samo plus.

ti si punoljetan, imas papire kako kazes, mislim da ne bi trebao imati problema.
Dadoooo

#391 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Dadoooo »

dječak sa šibicama wrote:
Dadoooo wrote:Poz, ako se neko razumije u materiju, molio bi da mi odgovori.. Skupljam aktivno papire ali jos nisam siguran da li imam sanse i da li da predam.. Imam 25 godina, tata hrvat, mama srpkinja, nema niko hr papire.. Idemo dalje.. Roditelji od mog tate su se izjasnjavali kao hrvati, imam dokaze (vjencani list, tatin stari rodni list gdje je njihova narodnost upisana), tatino nemam nista, samo vojnu knjizicu i potvrdu da je bio clan HVO-a, mamin brat takodjer bio u HVO-u gdje i je poginuo, tatin brat bio u HVO-u i dobio medalju. Ja se od rodjenja izjasnjavam kao hrvat, ima dokaze : rodni list, svjedodzbe iz osnovne skole, maticne knjige osnovne skole, svjedodzbe iz srednje skole, upisnica na fakultet, semestralni listovi, ima potvrdu da sam bio aktivan clan Hrvatskog kulturnog drustva 10 godina i u cemu sam sve sudjelovao, potvrdu o crkvenim sakramentima.. Eh, ja bih predao na osnovu vlastitog izjasnjavanja pripadnosti hrvatskom narodu.. Da li ce mi praviti problem sto od roditelja nemam nikakvih dokaza i da li ima neke sanse da dobijem pozitivan odgovor ?
Ja mislim da imas sve potrebno, nisu bitni roditelji ako ti imas svoje papire da si se izjasnio kao Hrvat, a ovo HKD ti je samo plus.

ti si punoljetan, imas papire kako kazes, mislim da ne bi trebao imati problema.
Da, imam sve to navedeno ali cu pokusati da skupim jos par dodatnih, pa da predam. Ne znam da li je pametno da se predaje to iz crkve ili da to izostavim. I da li trebam predati zahtjev federalnom zavodu za statistiku da mi izdaju potvrdu o izjasnjenu na popisu 2013 jer 91' nisam bio rodjen. Znam da sluzi za statisticke svrhe i da ne mogu dobiti potvrdu ali mozda njima u konzulatu treba pismeni dokaz da sam trazio.
pelcer224

#392 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by pelcer224 »

Da li je neko imao da poslije 9-10 mjeseci kazu da je predmet "na dodatnoj provjeri", bez da se trazi dodatna dokumentacija ili nesto slicno?
Da li to znaci da je mozda predmet uspjesno pri kraju ili neki pozitivan signal...?
Suzie Q

#393 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Suzie Q »

Dadoooo wrote:
Da, imam sve to navedeno ali cu pokusati da skupim jos par dodatnih, pa da predam. Ne znam da li je pametno da se predaje to iz crkve ili da to izostavim. I da li trebam predati zahtjev federalnom zavodu za statistiku da mi izdaju potvrdu o izjasnjenu na popisu 2013 jer 91' nisam bio rodjen. Znam da sluzi za statisticke svrhe i da ne mogu dobiti potvrdu ali mozda njima u konzulatu treba pismeni dokaz da sam trazio.
pa kako ti se otac izjasnio na popisu "91? Takodjer je u starim maticnim knjigama tvoj otac morao imati upisanu nacionalnost, prije je to pisalo u rodnim listovima. ako ti je otac ziv ima pravo u uvid u svoje podatke u maticnoj knjizi kad je rodjen, otidjite i na licu mjesta pogledajte knjigu. smatram da ti imas dovoljno dokaza, pokusaj naci nesto od oca konkretno, staru svjedodzbu, bilo sta
Truba

#395 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Truba »

nisam ćito
jel to dejan ljubomoran
ferratilis

#396 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by ferratilis »

Cista ljubomora :lol: Cuj traze da se odreknemo BiH drzavljanstva, pa nismo u Japanu jbt. Ja sam 2016. dobio drzavljanstvo i niko me nista nije pitao. Ovo mirise na predizbornu :-)
Truba

#397 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Truba »

koliko državljanstava imaš toliko vrijediš :D državljanstava :mrgreen: :lol:
Truba

#398 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Truba »

kad sam brojao glasove na jednim izborima i bio promatrač

gledam emine, aide, merime i ostale bošnjake koji glasuju na izborima na grbavbici

o tim ljudima niko ne priča samo su problem kamenjar i kiseljak
Maraschino

#399 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Maraschino »

:lol: :lol:
Dadoooo

#400 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Dadoooo »

Suzie Q wrote:
pa kako ti se otac izjasnio na popisu "91? Takodjer je u starim maticnim knjigama tvoj otac morao imati upisanu nacionalnost, prije je to pisalo u rodnim listovima. ako ti je otac ziv ima pravo u uvid u svoje podatke u maticnoj knjizi kad je rodjen, otidjite i na licu mjesta pogledajte knjigu. smatram da ti imas dovoljno dokaza, pokusaj naci nesto od oca konkretno, staru svjedodzbu, bilo sta
Ne znam, ne sjeca se a necu da sad gubim vrijeme na predavanje tog zahtjeva. Ako budu trazili u nadopuni, izvadit cu ali ne vjerujem jer cu traziti na osnovu licnog izjasnjavanja. Imam njegov rodni list kad je imao 12 godina i nema opcije narodnosti, ima rubrika za njegove roditelje gdje pise da su hrvati, njegova narodnost nije upisana. Dobio sam potvrdu iz vojske da se izjasnio kao Hrvat i to cu samo da predam za njega..
Post Reply