ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

romeomoraprezivjeti

#376 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by romeomoraprezivjeti »

Industrialyzer wrote:Ako nisi ironican, mozes objasniti zasto?
Hironija druze,zar se ne moze odmah prepoznati?!:-)
Maverick78

#377 Re: Sv: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i m

Post by Maverick78 »

Industrialyzer wrote:Danas tata zove, ponovio se, kupio XC60
Super je meni taj novi XC60. Neka ga fino služi! :thumbup:
Ja sam isto kontao uzeti Volva, pa japanca (Hondu ili Mazdu), ali nekako na kraju opet uzeh švabu :oops: Sad trenutno ne mogu mjenjati, ali mislim da će sljedeće biti nešto od gore pomenutih :mrgreen:
Btw. To ti je Mazda na avataru? Buraz konta uzeti Mazdu 6 Wagon ovu novu... Išli smo je probati, prebrutalno auto. Ali da ne idem u off previše.
Ommadawn

#378 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Ommadawn »

U zdravlju se navozao :)

@maverick78: moram ti reci da se i meni svidja ona najnovija Mazda 6. Nisam jos imao priliku da je probam, ali jesam sjedao u nju i cini mi se pravo ergonomicnom. Takodjer bih naveo i KIA Optimu - fantastican automobil.

Da ne bi bilo previse off - moj prijatelj je naslijedio od svog djeda Volvo 444 iz 1952. Mehanicki mu nema mane, jedino sto mu je radio neke manje popravke. Limarija je super ali mu je lak ispucao no on ne zeli da ga prelakira jer zeli da zadrzi sto duze moguce originalnu farbu. Prijatelj ga ne vozi brze od 80 iako kaze da bi mogao bez problema 140. Na putu mu svi blicaju a u gradu mu masu i gledaju sa divljenjem.
homega

#379 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by homega »

Ommadawn wrote:...moj prijatelj je naslijedio od svog djeda Volvo 444 iz 1952. Mehanicki mu nema mane, jedino sto mu je radio neke manje popravke. Limarija je super ali mu je lak ispucao no on ne zeli da ga prelakira jer zeli da zadrzi sto duze moguce originalnu farbu. Prijatelj ga ne vozi brze od 80 iako kaze da bi mogao bez problema 140. Na putu mu svi blicaju a u gradu mu masu i gledaju sa divljenjem.

Evo mu i mama vozi :D - Image
Maverick78

#380 Re: Sv: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i m

Post by Maverick78 »

@Ommadawn, fenomenalna je, udobnost i ergonomija ekstra. Ja je malo probao samo kratko, vrhunski osjećaj u vožnji, samo okruženje i osjećaj dok voziš, baš ono sjedi na putu i pri velikim brzinama. Ma u svakom slučaju nema greške po meni. On će vjerovatno ići na ovu što smo gledali, 2.2DE, 175HK čini mi se. Čitali smo da su im ti dizel motori odlični. Svakako ide na novo pa ima i garancija. U Citymotor tamo u Malmö gdje smo bili rekoše 10 godina garancija. Vjeruj mi da sa onim ne možeš pogriješiti ako si razmišljao da uzimaš. KIA Optima je isto super, malo mi liči na Accord, mada ja bih lično prije uzeo ovu Mazdu.
Blago prijatelju za taj Volvo :shock: . Što se tiče tih oldtimera kod šveda primjetim da vole američke stare aute, one iz 50-ih, 60-ih, 70-ih. Mada iskreno i sam bih volio neki stari Mustang, Charger, Chevelle SS, Roadrunner... :mrgreen:

Da ne budem i ja u totalnom off-topicu, ovo čitah neki dan tu, a evo ima vidim vijest i u našim medijima :thumbup:
Volvo uvodi treću smjenu i zapošljava dodatnih 1.300 radnika u pogonu Torslanda

Volvo će u svom pogonu Torslanda u Geteborgu uvesti treću radnu smjenu, kako bi se udovoljilo rastućoj potražnji za novim proizvodima ove automobilske kompanije. Širenje aktivnosti, planirano za prvi kvartal 2015. godine, povezano je s početkom proizvodnje potpno novog SUV modela XC90.

Uvođenje treće smjene znači i zapošljavanje oko 1.300 novih radnika i prati otvaranje potpuno nove radionice za izradu karoserija, koja je kapacitet pogona Torslanda podigla na 300.000 automobila godišnje. To znači i porast broja zaposlenih u pogonu Torslanda za gotovo 40 posto.

Potpuno novi SUV model Volvo XC90 prvi je automobil postavljen na inovativnu SPA platformu, koja će biti osnova i za sve buduce Volvo modele. Nova platforma, kao i povećanje kapaciteta pogona Torslanda dio su tekućeg, 11 milijardi američkih dolara vrijednog, investicijskog programa Volva uloženog u nove proizvode i proizvodne kapacitete.

Globalna prodaja Volva porasla je u prvih devet mjeseci ove godine za 9,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a do kraja godine očekuje se isporuka od nekih 470.000 primjeraka, što predstavlja rast od 10 posto te novi tržišni rekord švedske kompanije. Očekuje se konstantan rast prodaje novog XC90 modela i tijekom 2015. godine, što je i razlog povećanja proizvodnih kapaciteta pogona Torslanda, gdje se ovaj automobil i proizvodi. Pogon Torslanda u 2015. godini trebao bi dostići novi rekord kada je u pitanju broj isporučenih vozila.

Uz uvođenje treće smjene, pogon Torslanda ce implementirati i revidirani ugovor o radu, kako bi se dodatno podržala rastuća proizvodnja. Novi ugovor povećava fleksibilnost u proizvodnji, u skladu sa zahtjevima kupaca. Novi radni ugovor bit će predstavljan u prvom kvartalu 2015. godine. Kada ugovor bude u potpunosti implementiran, pogon Torslanda ce zapošljavati ukupno 4.600 ljudi. Usput rečeno, pogon Torslanda, koji je nedavno proslavio 50 godina rada, trentuno proizvodi Volvo modele S60, S80, V60, V70, XC70 i XC90.
Last edited by Maverick78 on 26/10/2014 14:56, edited 1 time in total.
supercali

#381 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by supercali »

volvo se preporodio kako je pripao kinezima
jedini koji imaju znacajan rast su cini mi se oni i pezo
volvo zahvaljujuci svim modelima a pezo 308-icom
bach

#382 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by bach »

Volvo 440

Volvo 460

?

Valja li to šta ?
citroen xm

#383 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Valja ako nije razdrndano za sve ove godine.
Ommadawn

#384 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Ommadawn »

bach wrote:Volvo 440

Volvo 460

?

Valja li to šta ?
Ne valja ni za.... da se sad ne izrazavam. To su hollandski Volvoi i jako su loseg kvaliteta. Zamisli da ih ni ovdje u Svedskoj ne mozes vise cesto vidjeti, kao sto primjerice vidis Volvo 244, 740 pa i 144.
Industrialyzer

#385 Re: Sv: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i m

Post by Industrialyzer »

Maverick78 wrote:
Super je meni taj novi XC60. Neka ga fino služi! :thumbup:
Ja sam isto kontao uzeti Volva, pa japanca (Hondu ili Mazdu), ali nekako na kraju opet uzeh švabu :oops: Sad trenutno ne mogu mjenjati, ali mislim da će sljedeće biti nešto od gore pomenutih :mrgreen:
Btw. To ti je Mazda na avataru? Buraz konta uzeti Mazdu 6 Wagon ovu novu... Išli smo je probati, prebrutalno auto. Ali da ne idem u off previše.

Da, to je bila moja mazda 6, 2010., 160KS. Fantasticna je bila, ali sad uzivam u CC-u 2.0 TSI sa nevjerovatnim DSG-om :)

A sto se tice XC60 nisam ga jos ni vidio osim na slikama. Izgleda brutalno dobro 8-)
basicm

#386 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by basicm »

Ja bih volio volvo 850 R, zutog :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ommadawn

#387 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Ommadawn »

basicm wrote:Ja bih volio volvo 850 R, zutog :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Auto koje sam najbrze vozio. Imao ga otac od mog prijatelja, u ono vrijeme (1998) je to bila makina i po. Jedne prilike su njegovi roditelji isli kod nekih prijatelja na veceru a nama dali auto da se vozamo, pod uslovom da dodjemo po njih kad nas zovnu (imali su namjeru da popiju). Ja i jaran u auto te odemo u drugi grad kod jos jednog prijatelja i kad smo se trebali vratiti nazad po njegove starce, jaran mi kaze da ga probam i to do maksimale. Brzinomjer je pokazao 230 km/h - i ako je slagao mene, lazem i ja vas. Ja sam bio odusevljen.
Imali su (a mislim da jos uvijek imaju) u familiji i jedan Volvo 245 Turbo iz 1977 i sa njim smo isli na svirke i vukli instrumente. Set Ludwig bubnjeva, dva pojacala, bas i gitara su sasvim solidno imali mjesta u tom starom Volvu mada je nama manje bilo para u dzepu jer je auto trosio ko Pezejac. Sva sreca pa smo imali i neke poslice poslije skole pa se to nekako moglo i finansirati ali kad su od drugog jarana roditelji nabavili Toyotu karavan - 245-ica je stajala cesce u dvoristu.
sparky

#388 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by sparky »

danas sam prvi put malo bolje pogledao ovu 95icu (inace 93 planiram za sljedeci auto) i fkt izgleda predobro. konkurencija zdraooo
Image
Image
Ommadawn

#389 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Ommadawn »

sparky wrote:danas sam prvi put malo bolje pogledao ovu 95icu (inace 93 planiram za sljedeci auto) i fkt izgleda predobro. konkurencija zdraooo
Image
Image
Prika, dijelove za 95-icu je jako tesko nabaviti. U Svedskoj se 95-ice prodaju za smijesne pare u odnosu na konkurente. Tuga... :(
sparky

#390 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by sparky »

ja svakako razmisljam o 93. u svakom slucaju ako bi naletila dobra 95ica ne bi se otimao previse, valjda za godinu koliko planiram da vozim nece biti strasno za odrzavanje :D hvala na informaciji u svakom slucaju
Ommadawn

#391 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Ommadawn »

sparky wrote:ja svakako razmisljam o 93. u svakom slucaju ako bi naletila dobra 95ica ne bi se otimao previse, valjda za godinu koliko planiram da vozim nece biti strasno za odrzavanje :D hvala na informaciji u svakom slucaju
Sretno u svakom slucaju :) Inace, moj tata je imao staru 9-3icu. Vozio je od Svedske do Sarajeva - puta nisam osjetio, toliko je udobna. Steta za SAAB.
johntra

#392 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by johntra »

Koliko su to smiješne cifre za ovu generaciju 9-5?
Ommadawn

#393 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Ommadawn »

johntra wrote:Koliko su to smiješne cifre za ovu generaciju 9-5?
Pa vidi, nekih 130 000 SEK za 2011 godiste a da je presao 125 000 km (diesel). Ako uzmes u obzir koliko kostaju konkurenti i to sa slabijom opremom - smijesna lova (svedsko trziste). Uzmi u obzir koliko mu pada i vrijednost. Nemam podatke koliko je kostao nov ali pretpostavljam da nije manje od 250 000 SEK.
johntra

#394 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by johntra »

e jbga, haj to pretvori u eure... :D
romeomoraprezivjeti

#395 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by romeomoraprezivjeti »

Da mi jedan 95 posljednje generacije, fakat prelijep auto. Nikad mi nece biti jasno,sta uradise sa Saab kompanijom.
sparky

#396 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by sparky »

johntra wrote:e jbga, haj to pretvori u eure... :D
cca 27 hiljada maraka
madner

#397 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by madner »

Dobro je to auto, Insignia sa Svedskim smekom. :D
Ommadawn

#399 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Ommadawn »

Kao modeli - nisu losi. To ti je fakticki platforma Fiata Crome, Lancie Theme i Alfe Romeo 164.
A sto se tice auta sa oglasa - ja bih izabrao ovog iz BL. Nekako mi se cini ocuvaniji nego onaj iz Skender-Vakufa (ili Knezeva, sto je sluzbeni naziv u RS-u).
Ommadawn

#400 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Ommadawn »

romeomoraprezivjeti wrote:Da mi jedan 95 posljednje generacije, fakat prelijep auto. Nikad mi nece biti jasno,sta uradise sa Saab kompanijom.
Pazi, SAAB nikada nije bio rentabilna auto-kompanija i bio je jako mali u odnosu na konkurente. Maksimalno su uvijek imali 3 modela u programu i bili su poskupi. Nije im tu pomoglo ni okrilje GM-a (a kome jeste?) a i promjena vlasnika (Spyker Cars) i neke mucke povodom svega toga su uticale da se SAAB ugasi.
Post Reply