tam 110 je mali kamion...nisam mjerio potrosnju nikad ni na svom autu ,a kamoli na nekom koje drugi sipajustakasa wrote:Koliko su trosili ti kamioni, sigurno ne manje od 40-50 litara kad je pun (40 tona)? Gledam gore na slici ovolisni mu rezervoarbitanga_sa_otesa wrote:110 sam vozio u vojsci ,odlican je to kamion,samo sto je vruce u kabini......drndalo wrote:I TAM 150/110 su mogli svasta sto do tada nisam vidio...![]()
crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#376 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Last edited by bitanga_sa_otesa on 30/04/2014 13:51, edited 1 time in total.
- stakasa
#377 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Kad se jedan MAN, Volvo, DAF ili Mercedes odluce da unaprijede POSTOJECI model ne dolazi u obzir da istovremeno zamjene i kabinu i motor i mjenjac nego samo jedno od toga. Recimo prave novu kabinu... E pa to je projekat od svojih 3-4-5 godina gdje minimalno skrhaju jedno stotinjak kamiona. Znaci oni konstruisu, oni prave, narucuju od kooperanata, montiraju, testiraju, procjenjuju rezultate, usavrsavaju i tako se vrte u krug dok ne kazu sad moze na traku. Pa se potkrade greska. To je posao gdje nema precica, da si ne znam kakav strucnjak. Iz tog razloga mi je zaparalo oci ono sto sam prokomentarisaoO'zone wrote:Ako te nekad put nanese imaš iza Famosa u Hrasnici poligone koje su oni koristili za ispitivanje kamiona i borbenih vozila, tako da ispitivanje nije bilo odokativno nego su se vozila provodila kroz prilično gadne prepreke.stakasa wrote:@drndalo
O kojem ispitavanju je rjec, odoka ili sistematskom? Odoka moze i za popodne.
Razvoj novih modela je skup sport, to je najcesce razlog ovih fuzija sto se stalno desavaju. Kompletan koncept da vojna komisija ispituje nesto sto se je napravilo u Priboju...
- stakasa
#378 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
bitanga_sa_otesa wrote: tam 110 je mali kamion...nisam mjerio potrosnju nikad ni na svom autu ,a kamoli na nekom koje drugi sipaju![]()
Ok
- drndalo
#379 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Malo ti to preozbiljno shvatas... Ovdje bi se prije svega radilo o serijama od nekoliko stotina komada za JNA, vozila koje je u startu skrojeno od vec postojecih dijelova radjenih pod licencom poznatih svjetskih proizvodjaca. Tu se u principu nema sta puno tehnicki ni ispitivati ni raditi, jer se znalo zasto se uzima OM403 motor... Nesto sto se mozda moglo mijenjati je npr. mjesto i visina usisa zraka, ukoliko bi se pri testiranju gaza na npr. 120 cm pokazalo da voda zapljuskuje isti. Ili ako je papuca za penjanje u kabinu previse sprijeda, ili nisko, pa bi je cesto lomili, pa je naprave na zglob... Ili rezervoar goriva koji je prenisko u sredini, pa zbog velikog medjuosovinskog rastojanja "nasijeda" rezervoarom na ostrim vrhovima... Da li mu se pri voznji dzombasticnim terenima od 8x8 pogona barem 5 u jednom momentu nalazi u kontaktu sa tlom, i da li tih 5 moze da radi bez gubitaka snage na ona 3 sto su u zraku u tom momentu... Posto se ovdje spominjao ugao penjanja prazan/pod opterecenjem, sigurno su na usponima tih uglova testirali moze li povuci prikolicu opterecenu tezinom tenka, jer mu je to bila primarna namjena, bilo bi glupo da ne moze, a pravljen je za to... I ako ne moze, mora se znati do kojeg ugla moze, pa se onda pri planiranju rute prevoza pravi plan dokle moze sam, a ako preko nekog ugla ne moze, na tom mjestu ga ceka dodatni tegljac, za uzbrdo ili nizbrdo... Mogli su testirati i max. vucnu/kocionu snagu na ravnom, usponima/spustovima... I sigurno jos svasta nesta cega se sada ne mogu sjetiti, a oni su mogli. A pri tome ne spada u standardna testiranja koja npr. Mercedes radi za serije svog udarnog modela koji ce se raditi u 350.000 kom. po svijetu...
Inace, takvim masinama se posto se cesce voze okolo, nego po cestama duge pruge, potrosnja bolje mjeri radnim satima k'o kod bagera, nego u km...
Inace, takvim masinama se posto se cesce voze okolo, nego po cestama duge pruge, potrosnja bolje mjeri radnim satima k'o kod bagera, nego u km...
- daxon
#380 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
"Sedmica"bitanga_sa_otesa wrote:
- bitanga_sa_otesa
#381 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
jos kad bi znao da smo je koristili za odvoz smeca iz kasarne na neko brdo hahahahha
juli mjesec ,sunce,cerada.....bljak...ja sam srecom vozio,bila su trojica neposlusnih nazad sto su istovarali smece ,ne zelim ni zamisliti kako je njima bilo ....
juli mjesec ,sunce,cerada.....bljak...ja sam srecom vozio,bila su trojica neposlusnih nazad sto su istovarali smece ,ne zelim ni zamisliti kako je njima bilo ....
Last edited by bitanga_sa_otesa on 30/04/2014 15:58, edited 1 time in total.
- daxon
#382 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Gdje si služio?
- bitanga_sa_otesa
- Zvek
- jon_jovi
#385 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Čini mi se da su prve Skale imale oznaku - Zastava 128
- semirsar
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#387 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Neko ranije pomenu zastavu na Njemačkom tržištu, voila!

Za Njemačko a zatim i Britansko tržište predstavljen Yugo 65 EFI sa elektronskim sistemom ubrizgavanja proizvedenog u saradnji sa italijanskim Innocenti-jem negdje 1990-91. Malo ih je proizvedeno do rata, a ko ga je kojim slučajem kupio kod nas imao je velikih problema oko održavanja jer su mu nestandardni dijelovi
tako da su im većinom mijenjani motori tokom 90tih na 55-ce i 45-ce....Imao sam priliku da vozim jednog EFIja i mogu reći da je stvarno ko zvrk!
Motor od 1300 ccm i 65 KS ga vuče samo tako, ali koliko sam čuo derao je šasiju i trapove koji su bili od 55-ce nejaki za taj motor 

Za Njemačko a zatim i Britansko tržište predstavljen Yugo 65 EFI sa elektronskim sistemom ubrizgavanja proizvedenog u saradnji sa italijanskim Innocenti-jem negdje 1990-91. Malo ih je proizvedeno do rata, a ko ga je kojim slučajem kupio kod nas imao je velikih problema oko održavanja jer su mu nestandardni dijelovi
- bitanga_sa_otesa
#388 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
ja cu ti reci da si cuo samo supljaru nekih koji nemaju pojma....Lajavikrelac wrote:koliko sam čuo derao je šasiju i trapove koji su bili od 55-ce nejaki za taj motor
kako se to deru trapovi? sta se podere ? na trapu yuge i stojadina postoji samo jedno glupo rjesenje a to su gumice balans stange na kojoj stoji cijeli prednji trap i one se isto trose ,bez obzira bio to 45 ili 65,taj problem se trajno rijesi za 150 maraka
ja na trkacem autu sa 130-140 ks imam skoro isti trap i sasiju pa mi se nista nije ''poderalo''
- Domaci izdajnik
#389 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Da, samo što se to dva puta brže deralo a i taj motor je teži od 55-ce, to što su dorađivali naknadno trapove je druga priča....
- bitanga_sa_otesa
#390 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
tezi je 10 kg ,cisto sumnjam da to utice na bilo sta ,a trap je na jugi od 1980-2005 doradjen je u vidu zakrivljenja na balans stangi da ne bi udarala u kuciste 5 brzine na mjenjacu(zakrivljena je debljine 21 mm dok su ranije verzije bile 19 mm) i pred kraj proizvodnje su ubacili malo bolje gumice izmedju balans stange i oscilujuceg ramena preuzete sa fiat una CS.
- Domaci izdajnik
#391 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Znam samo po pričama korisnika da je odlično išao, ali trap mu je bio katastrofa!
- bitanga_sa_otesa
#392 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
trap jeste katastrofa jer cijeli prednji kraj auta stoji na balans stangi 4 bezvezne gumice .kad se potrose prednje dvije ,koje su najopterecenije ,balans stanga se pocne micati lijevo-desno i gubis upravljivost.posto su nosaci balans stange zasarafljeni na krakove ,na kojima visi i motor i koji su isto jako optereceni ,kad pukne jedan od njih auto takodje gubi upravljivost.krakovi na jugama imaju slabu tacku i pucaju cak i na 45-icama ...skoro uvijek na istom mjestu...pretezno desni krak ispod kutije za grijanje.
- Ommadawn
#393 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Ima li igdje ijedan prototip koji je Zastava napravila u vrijeme SFRJ, a da nije iz nekog razloga otisao u produkciju?
- bitanga_sa_otesa
#394 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
par stranica ranije sam stavljao sliku - florida sedan(zastava 104) ne znam godinu kad su je dizajnirali ,ali kao da je sjekira i motorka radila
-
citroen xm
#395 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Meni zadnji kraj sličan kao Seat Toledo mk1.
- bitanga_sa_otesa
#396 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
meni lici na frizider s tockovima 
-
radostan dan
#397 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
z 104 je srj a ne sfrj.
- O'zone
- Globalni moderator
-
citroen xm
#399 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Auuu koliko ova slika priča. 
- sparky
#400 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Sta cemo mi sto imamo i zadnju balans stangu? Hoce li se poderati i zadnji trapbitanga_sa_otesa wrote:trap jeste katastrofa jer cijeli prednji kraj auta stoji na balans stangi 4 bezvezne gumice .