SAH

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Harrys

Post by Harrys »

:D drugar lijepo ih je gledati :D i jos bi bolje bilo odigrati koju partiju saha. :lol: :lol:
Samo ja ovoj svojoj zabranio da se prijavi. :D :D

Image
Fair_Life

Post by Fair_Life »

Ne igrajte poker po suncanom vremenu...

Image
Harrys

Post by Harrys »

SAH-LEGENDA

Naucno je utvrdjeno da sah potice iz Indije. Ne zna se tacno kada je nastao, ali se smatra da bi to moglo biti oko 350. godine pre nase ere. Iz Indije se sah rasirio u Persiju i Arabiju, a Evropa ga je upoznala u 9. veku.
Postoji nekoliko legendi o rodje-nju saha. Najpoznatija je o na-ucniku koji se zvao Sisa (Sissa). On je ziveo na dvoru  radze Balhaita. Jednog dana Sisa je izmislio novu igru u kojoj se do pobede ne dolazi snagom nego strpljivoscu, umom i hrabroscu. Ploca je imala 64 polja. Figure su predstavljale borna kola, konje, slonove, kraljicu, kralja, njihovog vezira i na kraju pesake tj. pione. Svrha igre je bila: zarobiti protivnikovog kralja.
 Balhait je bio odusevljen novom igrom. Izumitelju je obecao veliku nagradu. Sisa je rekao:
-Dajte mi zrno kukuruza na prvo polje, dva na drugo, cetiri na trece, dvostruko toliko na sledece i tako redom sve do poslednjeg polja.
    Radza se malo zacudio i naredio da se tako ucini. Ali, nije bilo popunjeno ni 30 polja sahovske ploce, a u Indiji, tako kaze legenda, nije vise bilo kukuruza. Da bi se ispunila citava ploca trebalo bi 18,446.744.073.709.551.615 zrna kukuruza.

Image
pirmin

Post by pirmin »

Samo da priupitam,krece li se ko ovim vodama:

http://gameknot.com/ ?!

...meni licno preglednije od Yahoo-a.

:)
Fair Life

Post by Fair Life »

Tako je najbolje...
Najsretniji sam bio kad sam igrao za svoju dusu. Sve ostalo obavezuje...
Harrys

Post by Harrys »

Image

U aprilu sˇahovski festival "Sarajevo 2006"

U organizaciji Sˇahovskog kluba "Sarajevo" u Domu vojske Federacije Bosne i Hercegovine 8. i 9. aprila bit c´e odrzˇan 47. me?unarodni sˇahovski festival "Sarajevo 2006".
Na tradicionalnom takmicˇenju u cˇast Dana oslobo?enja Sarajeva ocˇekuje se ucˇesˇc´e oko 100 sˇahista i sˇahistkinja iz svih krajeva nasˇe zemlje i susjednih drazˇva.

Na programu turnira je 11 kola po sˇvicarskom sistemu uz tempo igre od 30 minuta.

Kotizacija za ucˇesˇc´e koje su oslobo?eni velemajstori iznosi za seniore 15 KM a sˇahistkinje i omladince po 10 KM.

Organizator je obezbijedio nagradni fond u visini od 5.000 KM, a rasporedit c´e se na 10 redovnih nagrada (prva je 1.000 KM) i specijalne za sˇahistkinje, omladince i amatere, te najuspjesˇnijeg veterana i vojnika.
Harrys

Post by Harrys »

Razmisliti cu,prva nagrada i nije nesto primamljiva. :D :D
pirmin

Post by pirmin »

Moglo bi se malo i zakuhati

Image
Harrys

Post by Harrys »

Cini mi se da bijeli nema izbora osim L:d7
Harrys

Post by Harrys »

SAH I MUZIKA
1)
Da li nalazite kakvu vezu izme?u ova dva stvaralasˇtva izuzev sˇto su mnogi muzicˇari igrali sˇah, a tek po neki sˇahista se bavio muzikom?
Zigbert Tarasˇ je govorio: "Sazˇaljevam cˇoveka koji ne zna da igra sˇah, kao sˇto bih sazˇaljevao onoga koji ne zna sˇta je ljubav. Jer sˇah, kao i muzika, imaju to svojstvo da cˇoveka mogu ucˇiniti srec´nim!"
Uzˇivajuc´i u kakvoj lepoj kombinaciji sˇahista c´e rec´i "To je bila muzika za moje ocˇi!"
Sˇah je bio privlacˇna rekreacija za mnoge muzicˇare. Od kompozitora opera i ozbiljne muzike pomenimo Rimskog Korsakova, Sˇopena, Sˇumana, Verdija, Dvorzˇaka, Mendelsona, Sˇtrausa R, Prokofjeva, Borodina itd. U kasnijim godinama (kada mu je popustio sluh) sˇah je rado igrao i Ludvig van Betoven. Me?u reproduktivcima (violina, klavir, cˇelo, truba) pominju se imena Menjuhina, Ojstraha, Rubinsˇtajna, Sˇterna, Dizija Gilespija, Ksavijera Kugata, ali su sigurno najatraktivniji bili cˇelisti Pablo Kazals i Gregor Pjatagorski. Ovaj poslednji je toliko bio zagrejan za sˇah da je finansirao me?unarodne turnire pod nazivom "Pjatagorski Kup" na kome su igrali velemajstori svetskog renomea ukljucˇujuc´i i Svetozara Gligoric´a.
Zanimljivo je da je i me?u cˇuvenim pevacˇima bilo onih koji su u cˇasovima odmora rado igrali sˇah. Poznato je da je Bora Kostic´ davao cˇasove sˇaha slavnom Eriku Karuzu. Sˇah su rado igrali i Frenk Sinatra, Rej Cˇarls, Barbra Strejsend, ali i mla?i pevacˇi iz generacije rokenrola Bobi Darin, Graham Nesˇ, Nil Dajmond, Dejvid Bovi. Zanimljivo je da su na svoje turneje Bitlsi nosili i garnituru sˇaha. Tu su se nadmetali Ringo Star i Dzˇon Lenon. Sˇah je igrala i Joko Ono, pa je za uspomenu na Dzˇona uzela da sponzorisˇe nekoliko decˇjih ekipa koje su nastupale na sˇahovskim takmicˇenjima u Njujorku.
Image
El_Camino

Post by El_Camino »

pirmin wrote:Samo da priupitam,krece li se ko ovim vodama:

Evo ja sam se registrovao pod imenom tvoj_potez. Javi mi kada hoces da igras.
El_Camino

Post by El_Camino »

El_Camino wrote:
pirmin wrote:Samo da priupitam,krece li se ko ovim vodama:

Evo ja sam se registrovao pod imenom tvoj_potez. Javi mi kada hoces da igras.
Htio sam da odigram partiju kad ovo dopisna!?

Moze li se igrati normalno? Kao yahoo. Ko ce razvlaciti partiju 2 mjeseca?
pirmin

Post by pirmin »

Imas opciju "Blitz chess"-a pa navali.
Pojavi ti se kao jedna od varijanti kad startas novu partiju.
Harrys

Post by Harrys »

SAH I MUZIKA

2)

Na svetskoj muzicˇkoj sceni postoji nekoliko mjuzikla koji kao temu uzimaju sˇah. Verovatno je najpoznatiji mjuzikl nazvan "Chess" koji se izvodio i na Brodveju, a iz koga je nekoliko numera snimljeno i na albumu sa istoimenim naslovom sa pesmama "Jedna noc´ u Bangkoku", "Znam ga dobro", "Zavrsˇnica" i "Ti i ja" (pricˇa o sˇahu). Cˇuveni mecˇ Fisˇer-Spaski u Rejkjaviku 1972. dala je ideju Benu Andersonu da napisˇe muziku i Timu Rajsu da napisˇe tekst o "hladnom ratu" izme?u SSSR i USA u kome je sˇah dobio vazˇnu propagandnu ulogu. Muriel Lusi Kleman napisala je 1996. godine kratku operu za dva soprana i sˇahovsku tablu "Sˇahovski crtezˇi". Ideju za sizˇe ove opere dobila je posmatrajuc´i partiju Ljubojevic´ - Kasparov na Sfiftovom blic-turniru u Briselu 1987. Spisak muzicˇkih kompozicija vezanih ili inspirisanih sˇahom je podugacˇak, a tu se ukljucˇuje i koreografija za visˇe baleta u kojima se imitiraju sˇahovski potezi.
U sˇahovskoj literaturi ostalo je zabelezˇeno nekoliko partija koje je odigrao cˇuveni pijanista i kompozitor Sergej Prokofjev (1891-1953) sa nekoliko poznatih sˇahista svoga vremena. Tu se nalaze partije koje igrao sa prvakom sveta Laskerom, zatim sa Tartakoverom, ali je najzanimljivija partija koju je odigrao (i dobio!) sa Kapablankom. Ova partija zasluzˇuje posebnu pazˇnju jer je puna neocˇekivanih obrta. Igrana je u St. Petersburgu 1914. godine i pretpostavljamo da je ona odigrana na Kapablankinoj simultanci.

DAMIN GAMBIT
HOZE RAUL KAPABLANKA - SERGEJ PROKOFJEV
1. d4 d5 2. Sf3 Sf6 3. c4 Lf5? Kad mu ovako slab potez povuku vec´ u otvaranju onda majstor koji igra simultanku ovakve igracˇe okvalifikuje kao "pacere" pa sledec´e poteze vucˇe sa manje pazˇnje. To se, izgleda, desilo i Kapablanki. 4. Db3 Sc6! 5.Db7 Sa5 6.Da6 Sc4 7. Sc3 e6 8.e4 de4 9.Lc4 ef3 10.Dc6 Sd7 11.g4 Lg6 12.Lg5 Le7 13. Le7 Ke7 14. 0-0-0 Te8 15. h4 h5 16. gh5 Lh5 17. Sb5 Kf8 18. d5! I izgleda da je sve gotovo. Vrlo jak napad u centru, sumnjiva pozicija crnog kralja i Kapablanka je smatrao da se Prokofjev ovde ne mozˇe izvuc´i. No, desˇava se nesˇto cˇudno. Kao da se crni probudio iz nekog sna i pocˇinje da vucˇe takve poteze kao da je on prvak sveta, a ne Kapablanka.
Crni pronalazi izvanredno resˇenje svojih problema.
Taj cˇudesni potez je 18... Df6!!
Odjednom se sada vidi da ne ide Dd7 zbog Df4 + i Dc4. Partija je nastavljena 19. de6 Se5 20. Dc5 Kg8 21. ef7 Lf7 22. Lf7 Df7 23. Kb1 Tab8 24. Sc7? Pitanje je da li se smeo uzeti taj pesˇak. Ali pod uticajem slabe igre u otvaranju Kapablanka i ne primec´uje kako je Prokofjev pocˇeo da igra velemajstorski.
24... Tbc8 25. Tcl Te7 (ode figura!) 26. Dd6 Tec7 27. Tc7 Dc7 28. De6 Kh8 29. a3 Dc2 30. Kal Sd3 31. Tb1 Sf2 32. h5 Dc6 33. Df5 Se4 34. Df3 Sd2 35. Dc6 Tc6 36. Td1 Tc2 37. Tgl Tc5 38. Tg6 Th5 39.Ta6 Sb3 40. Ka2 Ta5 41. Ta5 Sa5 42. b4 g5 Beli predaje.
Harrys

Post by Harrys »

STA JE SAH

Nikola Karaklajic´

Ovo pitanje sam postavljao mnogim ljudima i svi su mi odgovarali razlicˇito. U Sovjetskoj enciklopediji pisˇe da je sˇah umetnost u vidu igre. I u drugim knjigama pisˇe da je sˇah u susˇtini igra, ali u obliku umetnosti, au realizaciji nauka.
"Kojesˇta, kazˇe na to bivsˇi prvak sveta Emanuel Lasker. To su entuzijasti koji tako pricˇaju. Sˇah je u svojoj susˇtini - borba! A to je osnova svake ljudske sudbine - borba za opstanak!"
NJEGOV SAVREMENIK ZIGBERT TARASˇ IMAO JE DRUGACˇIJE MISˇLJENJE:
"Sˇah je forma intelektualnog stvaralasˇtva i u tome lezˇi njegova drazˇ. Intelektualno stvaralasˇtvo je jedno od najvec´ih radosti zˇivota. Ne mozˇe svako da pisˇe pesme, da gradi mostove, pa cˇak ni da ispricˇa dobar vic. Ali u sˇahu svako mozˇe da iskazˇe svoje osobine i da ih prikazˇe drugima. Zato sam uvek osec´ao trunku sazˇaljenja prema onima koji nisˇta nisu znali o sˇahu. Jer sˇah, kao i muzika, kao i ljubav ima tu osobinu da cˇoveka mozˇe ucˇiniti srec´nim!"
"Susˇtina sˇaha je masˇta", kazˇe David Bronsˇtajn, kome je nedostajalo samo pola koraka do prvaka sveta. A prvak sveta dr Maks Eve tvrdi da je sˇah definitivno sport jer je cilj igre da se dobije pobednik. Karpov kazˇe. "Sˇah je sve to - i sport i umetnost i nauka", a Bobi Fisˇer "Sˇah je zˇivot"!
A sˇta o sˇahu kazˇu oni koji su se istakli u nekoj drugoj oblasti?
Vladimir Nabokov: "Sˇah je igra Bogova koja daje neogranicˇene moguc´nosti!"
Vladimir Ilicˇ Lenjin: "Sˇah je samo zabava i ne mozˇe biti profesija".
Dzˇefri Cˇoser: "Moram da vas upozorim da sˇah nije nimalo detinjasta igra!"
Pesnik Danijel Vajt napisao je baladu o sˇahu u kojoj kazˇe: "Sˇah je iga. Sˇah je borba. Sˇah je rat. To je umetnost, nauka, logika i lepota. Sˇah je nadmetanje dva intelekta. Sˇah je tortura protivnika, ali i sopstvena tortura. Sˇah je drama. Sˇah je tragedija. To su suze i razocˇarenja. Sˇah je smeh, radost i trijumf. Sˇah je prijateljstvo koje se stvara kroz takmicˇenje. Sˇah je 32 figure i 64 polja. To su otvaranja i zavrsˇnice, strategije i taktika. Sˇah su kombinacije. Sˇah je osˇtrenje uma, vezˇba mozga. Sˇah je razmisˇljanje. Sˇah je napetost. U sˇahu se gubi. U sˇahu se dobija. U sˇahu se bijesˇ, ali i dobijasˇ batine. Sˇah je hobi, manija i opsednutost. Sˇah je zarazan. To je gubljenje vremena. Sˇah je razonoda. Sˇah je strast. Sˇah je istina. Sˇah je zˇivot!"

ImageImage
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

otkrio sam Dutch opening :)

8)

samo to igram :)
Harrys

Post by Harrys »

STA JE SAH
2)

Pa, eto, pesnik vam je dao sˇiroku lepezu odgovora na pitanje "Sˇta je sˇah?!" Uzmite ono sˇto vam odgovara.
A kao "sˇlag na tortu" servirac´emo vam jednu poziciju koja je nastala pre hiljadu (!) godina. Kombinacija koja nije izgubila nisˇta od svoje blistavosti. I to je svojevrstan odgovor na pitanje "Sˇta je sˇah". Autor ovog mata u tri poteza bio je jedan od najboljih sˇahista srednje Azije Abu Naim koji je zˇiveo u IX veku i bio poznat kao najbolji igracˇ sˇatrandzˇa.

MAT U TREC´EM POTEZU
KG8, T4, &G8, SG3 - F4
KF6, TD7, TH7, SG6 - F5
Ovaj mat, izveden u sˇatrandzˇu moguc´e je pokazivati i danas samo zato sˇto nisu promenjena pravila po kome su se kretali topovi i konji. (Kod ostalih figura dosˇlo je do promene kada se umesto vezira na sˇahovskoj tabli pojavila dama). Mat u trec´em potezu postizˇe se posle zˇrtve skakacˇa i topa: 2. Sh5 Th5 2. Tg6 Kg6 3.te6 mat. Lepo za oko pa makar i posle hiljadu godina!
A evo i jednog skorijeg primera.
KA8, DH8, TG2, LE1, LF1, SH4 A5 -B6-F4-G5-H6
KH3, DC6, SA2, SB1 A6, B7, D5, E4

MAT U 4 POTEZA
Ako zˇelite nekog prijatelja da izvedete iz duhovne ravnotezˇe onda mu zadajte sledec´i problem sa velikom verovatnoc´om da nec´e moc´i da na?e resˇenje. A sve zbog toga sˇto ga onaj lovac na f1 mozˇe dovesti u zabludu da se mat mozˇe postic´i otkrivenim sˇahom. Resˇenje je, me?utim, potpuno neocˇekivano - taj lovac odmah odlazi na suprotnu stranu: 1..La6!!, ba6 2.b7 De6 3.Dc8 itd. A ako se ne uzme taj lovac 1... Dc2 2.Le2 De2 3.Dc8 ili 1... Sc3 2.Lb7 Db7 3.Kb7 uz Dc8 mat. A ako 1... Dc5 2.De8 Dc6 3.Dc6 bc6 4.Lc8 mat.
A evo i jedne zavrsˇnice iz starih arhiva. Uzeta je iz knjige sirijskog majstora Filipa Stame iz knjige "Primeri iz sˇahovske igre" koja je sˇtampana josˇ 1737. godine.
BELI: KD2, LA1 P:C5
CRNI: KB1 P:A2, B7

BELI VUCˇE I DOBIJA.
Jasno je da crni gubi zbog slabog polozˇaja sopstvenog kralja: 1.Kd1! Ka1 2.Kc2 b5 3.c6 b4 4.c7 b3 6.Kb3 Kb1 6.c8=D al=D 7.Dc2 mat.

Image
pirmin

Post by pirmin »

Sav se preznojih :D

Image

:oops: :D
Harrys

Post by Harrys »

Sto bolan,ne kontam. :D
Harrys

Post by Harrys »

pirmin

Post by pirmin »

Bila je to prava,frontalna borba dvaju amatera... topovima :D .
Ali slomih ga! :)
Harrys

Post by Harrys »

Kakva bolan frontalna borba,kad se ima lovac viska. :lol: :lol:
pirmin

Post by pirmin »

Lovca sam ostavio na cheki...lagano je obarao :D :D klipachu. :D
Harrys

Post by Harrys »

The_Fluid wrote: PRVI PUT U POVIJESTI
Hrvatska ima prvaka Europe u sˇahu

Image

Cˇovjek koji sˇah igra najbolje na Starom kontinentu titulom velemajstora se dicˇi vec´ 17 godina. Ima cˇetvero djece, podstanar je u Zagrebu. Zove se Zdenko Kozˇul.

Nasˇ najbolji velemajstor Zdenko Kozˇul osvojio je naslov europskog prvaka, prvi u povijesti hrvatskoga sˇaha.

Remijem u posljednjem kolu s Gruzijcem Izoriom sacˇuvao je prednost od pola boda pred najvec´im rejting-favoritom, Ukrajincem Vasilijem Ivancˇukom, koji je nakon duge borbe remizirao s Rusom Belovom.

U 11 kola Kozˇul je nanizao 6 pobjeda i 5 remija te je pobijedio s 8,5 bodova, a drugi je Ivancˇuk s 8 bodova. O visokoj vrijednosti njegovog rezultata najvisˇe govori cˇinjenica da je ocˇekivani rezultat prebacio za visˇe od 2,5 boda.

Zdenko Kozˇul ro?en je u Bihac´u 21. svibnja 1966. Me?unarodni majstor postao je u 21. godini, a velemajstor u 23. godini. Prvak Hrvatske 1995., standardni cˇlan hrvatske reprezentacije za koju je na velikim natjecanjima odigrao cˇak 62 'utakmice' i osvojio 92 boda (57 posto).

Hrvatske boje branio je na jednom svjetskom momcˇadskom prvenstvu, 7 olimpijada, 6 europskih prvenstava i dva Mitropa kupa na kojima je osvojio dvije broncˇane medalje. Od sijecˇnja ove godine cˇlan je zagrebacˇke Mladosti, a s klubom Mravince-Dalmacijacement iz Solina cˇak sedam puta je osvajao naslov drzˇavnoga prvaka i Hrvatski kup.

Beskompromisan je igracˇ iznimnih moralnih i borbenih kvaliteta, a kao momcˇadski igracˇ dokazao se i u sarajevskoj Bosni, sudjelujuc´i u osvajanju cˇak tri Kupa europskih prvaka te osvajanjem visˇe naslova momcˇadskog drzˇavnog prvaka u Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Pobjednik je mnogih me?unarodnih turnira, a najvec´u vrijednost ima pobjeda na Zonskome turniru za svjetsko prvenstvo u Zagrebu 1993. te nastup u osmini finala svjetskoga prvenstva u Tripoliju 2004. godine. Ozˇenjen je, ima cˇetvero djece, a josˇ uvijek zˇivi u Zagrebu kao podstanar.

IskonInternet
15.04.2006.
---------------------------

I tako jos jedan covjek rodjen, nekada u BiH, osvjetla boje jedne od dvije susjednih drzava.
Zdenko,svaka cast,cestitam. :)
Post Reply